Ola Helenius Podcasts


  • Ola Helenius utsågs förra året till professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik vid Göteborgs universitet. I detta avsnitt pratar vi med honom om den besvärliga skolmatematiken, om skolans roll i samhället och vad som behövs för att göra den bättre och meningsfull för alla.

  • ”Jag tror bara det finns en relation som spelar roll. Eleven måste tro att det du säger åt eleven att göra kommer att få hen att lära sig.” – Ola Helenius

    Vilken effekt ger egentligen stora undervisningsprojekt som matematiklyftet? Hur fungerar kollegialt lärande? Värderas autonomi för högt i lärarutbildningen? Och finns det genetiska egenskaper som gör elever framgångsrika i skolan?

    Veckans gäst är Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet. Ola forskar om matematikundervisning och jobbar med undervisningsutveckling. Han deltog i arbetet med att ta fram det nationella fortbildningsprogrammet matematiklyftet på skolverket. I avsnittet diskuteras idén om lärare som autonoma, lärande genom att härma det som är framgångsrikt, genetikens betydelse för elevers framgång i skolan, bland mycket annat.

    Citat från avsnittet:

    ”På något sätt var matematiklyftet väldigt svenskt när det sattes ihop. Alla ska med och det blir många kockar. Det är svårt att säga vems ansvar det är, det växer fram och alla är typ halvnöjda hela tiden.”

    ”Man pratar ganska mycket om att vi ska försöka utjämna socioekonomiskt för att det ska gå bättre i skolan för barnen. Det är egentligen tvärtom. Vi måste ju få det att gå bättre i skolan för barnen. Och hur ska man då få det? Ja men då måste man ha ett mer varierat sätt att se på undervisning som ger fler chansen, en undervisning med fler olika egenskaper.”

    ”Vi är otroligt receptiva för olika diagnosbaserade individuella olikheter, och gör otroligt mycket för att förstå dem och anpassa skolan efter dem, och det är inte lätt. Men vi borde vara bättre på att anpassa skolan överhuvudtaget till olikheter.”

    ”Om man bara ser till att undervisningen i sig reglerar de beteenden som ska regleras då har man kommit väldigt långt. Man kan inte säga ’nu ska vi har ordning och reda’ och sedan undervisa.”

    Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.

    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/

    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.