Nordnets Podcasts
-
I veckans avsnitt gästas vi av Elsa Bernadotte, grundare av foodtech-appen Karma. Vi diskuterar eftersmaken av pandemin, hur man tar sig igenom kriser på ett utvecklande sätt och givetvis djupdyker vi i Elsas resa i techvärlden.
Följ Power Women in Tech på Instagram, här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I premiäravsnittet av Power Women in Tech gästas vi av Michaela Forni, influencern, entreprenören och grundaren av appen Baby Journey. Michaela delar med sig av hur det var att realisera idéen och skapa en app för gravida och nyblivna föräldrar, hennes relation till sin inre prestationsprinsessa samt skillnaden mellan tech- och influencer-branschen.
Följ Power Women in Tech på Instagram, här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Nordnet förstod att nya lagförslag som försämrar villkoren för investeringssparkonton var på gång, tog de till digital opinionsbildning för att stoppa förslagen. Och det lyckades.
Hör Nordnets sparekonom Frida Bratt och kommunikationschef Johan Tidestad berätta mer om deras framgångsrika kampanj i Passion för kommunikation.
-
Här är crash coursen i aktiekunskap du väntat på! Bli trygg på börsen och få pengarna att växa med hjälp av veckans gäst Natalie Eriksson som skrivit boken “Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare”. Vi går igenom allt från riskspridning och olika typer av aktier till hur man hittar spännande case och vad man behöver läsa på innan man klickar på köp-knappen. Alla börjar vi någonstans och du börjar här!
Varför ska man investera i aktier?
– Att handla och investera i aktier är ett sätt att få chans att få pengarna att växa. Har vi pengarna på sparkonto växer de inte mycket. Har man både skicklighet och tur och investerar i företag som ökar i värde över tid kan vi sälja aktierna för mer pengar än vi köpte dem för. Det finns också utdelningsaktier där man som aktieägare får pengar till exempel en gång per år. Så det är ett sätt att kunna tjäna mer pengar än om man hade haft pengarna på ett sparkonto, säger Natalie Eriksson.
Hur lyckas man på börsen?
– Bestäm dig för din sparhorisont. Det är smart att vara långsiktig, även om man inte måste det. Men var medveten om vad du valt för horisont. När det är gungigt på börsen, som när aktier störtdök under våren när pandemin slog till, då är det bra att ha bestämt sig om man ska behålla aktien på sikt eller om man ska sälja. Annars är det lätt att trilla dit och sälja av så fort man blir nervös när det svänger. Då förlorar man ju pengar. Har man inte så stor buffert sen innan ska man inte investera just dem på börsen. Det är bättre att investera pengar man känner sig trygg med. Sen är det viktigt att sprida risken och följa med i företagen man investerar i.
Investmentbolag är populärt att investera i, vad kännetecknar dem?
– Många brukar tycka om investmentbolag när man börjar att investera. Dels för riskspridningen. Investmentbolag har som affärsidé att investera i andra företag. Så då investerar man i bolagen som investmentbolaget investerar i. Det ger en bra spridning och är bra för både en nybörjarportfölj och de som investerat längre.
Hur hittar man intressanta aktier?
– När jag började satt jag och läste på, man kan till exempel titta på OMXS30 som är en lista med Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktiebolag. Jag ville lägga en grund med stora, stabila företag. Jag tittade också på en lista med investmentbolag. Det finns mycket information i Avanza och Nordnets appar. Ett annat tips är nyhetskällor, personligen tycker jag Omni Ekonomi är bra och intressanta. När jag hade lagt en grund ville jag krydda min portfölj och jag frågade mig vad jag tycker är kul. Tech tycker jag är kul så jag valde att investera i Facebook som är ett bolag jag har bra koll på. Dessutom tycker jag mycket om Nike så de valde jag också. Sen finns också Nordnets Shareville där man kan se hur andra investerar. Det kan vara en bra källa för inspiration, säger Natalie Eriksson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
#Sparpodden 272! Släpper in Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i podden denna veckan för att syna hans aktieportfölj. Vi pratar en hel del investeringar, analys och dessutom har första utbetalningen av Nordnets aktielåneprogram genomförts så vi pratar mer om detta.
Läs inlägget här: https://blogg.nordnet.se/aktielaneprogram/ -
#Sparpodden firar 100 avsnitt och Joakim Bornold och Johan Tidestad gästas av Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson. Utöver spararnas frågor står börspsykologi på agendan. Hur påverkar vårt psyke våra investeringsbeslut? Vi går igenom de fem vanligaste fällorna vi som sparare riskerar att falla i, bland annat fallande knivar, strutsen och kärleksfällan.
I den andra delen av podden tar vi upp lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om hedgefonder som går minus, hur börsen påverkas av amerikanska räntebesked och det ekonomiska tillståndet hos våra nordiska grannar. -
Sommaren 2015 har bjudit på den högsta aktiviteten någonsin i Nordnets historia under en julimånad. Antalet affärer bland de nordiska spararna var rekordhögt, över 40 procent fler än förra året. Men vad beror det på?
I detta avsnitt av #sparpodden, som jag och vår kommunikationschef Johan Tidestad har kidnappat i väntan på vår nya sparekonom, guidar vi dig igenom om vad som skett under börsens två första intensiva sommarmånader.
Gäst i avsnittet är även Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson som diskuterar turbulensen kring Greklands framtid i eurosamarbetet, rapportsäsongen, Fingerprint Cards och det plötsliga börsraset i Kina. Han bjuder även på en analys av ett av Shareville-portföljens kärninnehav som nästan dubblerat sitt värde på börsen senaste året. -
Som några förmodligen redan läst har Günther valt att anta erbjudandet som ny VD för Företagarna. I detta avsnitt av #sparpodden förklarar Günther Mårder för Jan Dinkelspiel varför han fattat beslutet. Nordnets Sverigechef Eva Trouin berättar också om jakten på den nya sparekonomen och vad som krävs för rollen. Därtill avhandlas lyssnarnas frågor om hur minusräntan påverkar plånboken och sparandet. Du får även lära dig hur man kan hedga sig för en eventuell nedgång på börsen.