Malin Bergström Podcasts
-
Vad gör man när rädslan för att dö hindrar en ifrån att leva det liv man vill? Att vara rädd för att dö är helt normalt, men för vissa tar rädslan för mycket plats. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar om dödsångest och överdriven rädsla för att drabbas av sjukdom.
-
Växelvis boende har blivit ett vanligt sätt att lösa barns boende efter en skilsmässa. Men vad betyder det för samarbetet med skolan – och för skolarbetet? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med mellanstadieläraren Catharina Glaas och psykologen Malin Bergström.
-
Fyraåringen befinner sig i en explosiv utvecklingsperiod som ofta innebär ett stormigt känsloliv och som inte sällan ageras ut tillsammans med dem som står dem närmast. Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur de kan bemöta fyraåringens känsloutbrott.
-
Vad kan man tänka på om man träffar en ny partner som har barn? Är det ok att känna att man inte orkar med sina bonusbarn? Och hur mycket får en bonusförälder egentligen vara med och bestämma? I det här avsnittet stöttar barnpsykolog Malin Bergström bonusföräldrar som grubblar över sin roll i den nya familjen.
-
Hårda regler eller ödmjukt inkännande? Peka med hela handen eller inkludera? Att föräldrar har olika syn på barnuppfostran är inte helt ovanligt. Men hur gör man då och hur påverkar det barnen? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som funderar över olika uppfostringsstilar. Programledare Patti Hansén.
-
Hon är en av Sveriges mest kända barnpsykologer och har forskat mycket om hur barn mår av att bo lika mycket hos båda föräldrarna efter en separation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Malin Bergström är barnpsykolog och docent vid Karolinska institutet. Hon berättar om hur hon tycker att synen på föräldraskapet har förändrats idag, och varför den utvecklingen kan vara oroande. Hon berättar också om kritiken efter SVT:s serie “Våra barns hemliga liv”, där hon var med som expert.
Jonna Westin
[email protected] -
Livet med flera barn kan vara krävande på många sätt. Hur påverkas familjen av att det kommer ett syskon? Vad gör man när småbarnslivet inte blev som man tänkt? Och hur ska man få plats med sina egna behov när barnen tar all tid och energi? Psykolog Malin Bergström ger tips och råd till tvåbarnsföräldrar om hur du överlever småbarnsåren.
-
Vad är egentligen lagom med rörelse för en 7-åring? Och hur motiverar man ett barn som inte vill röra sig alls? Psykolog Malin Bergström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, pratar med föräldrar som grubblar över frågor som handlar om barns fysiska aktivitet.
-
När övergår en rädsla till fobi? Och hur kan man hjälpa barn som är överdrivet rädda? Psykolog Malin Bergström och överläkare i psykiatri Åsa Kastbom ger råd till föräldrar med barn som är rädda för baciller, mörker, flygfän och magsjuka.
-
Vem räknas som anhörig till ett barn med funktionsnedsättningar?
Hur funkar stödet man kan få?
Vem är berättigad?
Ska man säga nedsättning eller variation?
Vilka är de vanligaste frågorna?
Barnhälsovårdspsykolog Malin Bergström samtalar med
Mona Pihl, möjliggörare och praktiker på NKA (Nationellt kompetenscentrum anhöriga) och sjuksköterska på habiliteringen i Uppsala.
Läs mer:
* Nationellt kompetenscentrum anhöriga – för ett anhörigvänligt samhälle (http://anhoriga.se)
* Koordinatorstöd för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning (http://anhoriga.se/samverkansprojekt/koordinator-till-foraldrar-som-har-barn-med-funktionsnedsattning/)
Lyssna också på:
* BVCpodden 51: "Det tar på krafterna att kriga för Noah" (https://bvcpodden.fireside.fm/51)
Special Guest: Mona Pihl. -
"Mammiga" och "pappiga" barn kan vara en utmaning både för den som är favoriten och för den som blir bortvald. Barnpsykologen Malin Bergström pratar med föräldrar om hur vi skapar en mer jämställd relation och hur man kan hjälpa stora och små barn som inte vill vara utan sin förälder. Programledare är Patti Hansén.
-
Hur vanligt är det med tvillingar? Trillingar? Och ännu fler?
Vad har forskningen för nytta av tvillingar?
Om man får fler än ett barn, vad ska man tänka på?
Barnhälsovårdspsykolog Malin Bergström samtalar med Catarina Almqvist Malmros, professor i klinisk epidemiologi och överläkare i barnmedicin.
Läs mer:
* Karolinska Institutet: Catarina Almqvist Malmros (https://medarbetare.ki.se/people/catarina-almqvist)
* Svenska tvillingklubben (http://tvillingklubben.se)
* Svenska tvillingregistret (https://ki.se/forskning/svenska-tvillingregistret) Special Guest: Catarina Almqvist Malmros. -
Är det barnperspektiv att prata sex på BVC?
Vad händer med sexet efter en graviditet?
Påverkar amningen? Sömnbristen?
Hur gör man allt bra igen?
Malin Bergström, barnhälsovårdspsykolog, samtalar med Sandra Dahlén, sexualupplysare.
Sandra Dahléns länk- och lästips:
* rfsu.se (https://www.rfsu.se)
* umo.se (https://www.umo.se)
* Sex, hälsa och välbefinnande (Statens folkhälsoinstitut) En liten användbar skrift. Står bland annat om PLISSIT-modellen, de olika nivåerna för samtal/behadnling.
* Sexualitet och sexuella problem, bedömning och behandling enligt kbt (Ekdahl. Studentlitteratur) Inte bara användbar för kbt-terapeuter.
* Sexologi (Lundberg, Löfgren-Mårtenson. Liber förlag) En ganska täckande uppslagsbok.
* Sexualitet och socialt arbete (Knutagård. Studentlitteratur) Användbar även utanför socialt arbete, till exempel hälso- och sjukvård.
* Hallongrottan - en bok om slidsex (Dahlén. Leopard förlag) Min egen bok som har ett mer specifikt ämne men också ger en större förståelse för sex som kan vara behjälpligt inom hälso- och sjukvård.
Lyssna också på:
* BVCpodden 57: "Att prata om sex, det är bra. Och viktigt." (https://bvcpodden.fireside.fm/57) Special Guest: Sandra Dahlén. -
Hur blev det så att omsorgen från föräldrar lett till stillasittande, övervikt och brist på grit (ungeför driv, karaktärsstyrka, jävlar anamma) hos våra barn?
Malin Bergström, barnhälsovårdspsykolog, möter Sandra Dahlén, författare till boken Frigående barn - en föräldrarbok om det ökade stillasittandet.
De samtalar bland annat om varför det är så viktigt att barn får klara sig själva ibland - och om begreppet "djup lek".
Sandra Dahléns länktips:
Civilförsvarsförbundet: "Hitta Vilse - vad gör du om ditt barn gått vilse?" (https://www.civil.se/kurser/hitta-vilse/)
"Civilförsvarsförbundet har tagit fram ett material som heter Hitta vilse. De ger också kurser runt om i landet för barn, föräldrar och andra närstående i ämnet. "
Free-Range Kids (https://www.freerangekids.com)
"Sprunget ur en situation som journalisten Lenore Skenazy skrev om i The New York Sun 2008. Hennes nioåring hade under några veckor bönat och bett henne om att få åka buss och tunnelbana själv. Lenore kom fram till att det inte kunde vara farligare att göra det nu än när hon själv växte upp i New York och lät honom till slut göra det en dag. När hon skrev en krönika om detta skapade det ramaskri och hon blev bland annat utsedd till årets sämsta förälder. Efter detta har hon skapat en peppig sida: ”Hur man kan uppfostra trygga, självständiga barn utan att som förälder bli tokig av oro."
Let Grow (https://letgrow.org)
"Let Grow på Facebook, är kopplat till Free-Range Kids och stöttar föräldrar och skola i att ge barn den självständighet de behöver. Där uttalar sig barn om projekt som gett dem mer självständighet och där kan vi se barn som på egen hand drar igång projekt, borrar och skär med stora knivar."
Outside Play (https://outsideplay.ca)
"En sida med sloganen ”Take a risk, go play outsidet" (Ta en risk, gå och lek utomhus!). Sidan är ett resultat av ett projekt lett av forskaren och barnläkaren Mariana Brussoni för att bromsa den negativa utvecklingen som stoppar barns utomhuslek – peppigt, konkret och välgrundat."
Lyssna också på:
* BVCpodden 117: Övervikt: "Vi pratar om hälsa - inte utseende" (https://bvcpodden.fireside.fm/117)
* BVCpodden 110: Fysisk aktivitet: Rör sig barn för lite? (https://bvcpodden.fireside.fm/110)
Läs mer:
* Sandra Dahlén - utbildare, förläsare och konsult (https://www.sandradahlen.se)
* Leopard förlag: Frigående barn - en föräldrarbok om det ökade stillsittandet (https://leopardforlag.se/bocker/frigende-barn-en-frldrarbok-om-det-farliga-stillsittandet) Special Guest: Sandra Dahlén. -
Hur mycket ser en nyfödd?
Vilka är de vanligaste synproblemen hos barn?
Påverkar vissa sjukdomar synen?
Undersöker vi barn på rätt sätt?
Malin Bergström, barnhälsovårdspskykolog samtalar om synens utveckling med Stefan Löfgren, barnögonläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
Läs mer:
* S:t Eriks Ögonsjukhus: Barnögonvård- och skelningsmottagning (https://www.sankterik.se/sv-se/patient/mottagningar/barnogonvard-och-skelningsmottagning)
* Rikshandboken Barnhälsovård: Ögon- och synundersökning på BVC (https://www.rikshandboken-bhv.se/pediatrik/somatiska-undersokningar/ogon--och-synundersokning-pa-bvc/)
Special Guest: Stefan Löfgren. - Visa fler