Avsnitt
-
Hur får jag mitt barn att övervinna sin separationsångest och tycka att det är okej att vara utan mamma eller pappa? Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som vill hjälpa sina barn att våga göra saker på egen hand och inte få panik när de går.
-
Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm delar med sig av sina bästa tips för att överleva småbarnsåren. Hur får man ett barn att sova hela natten? Vad gör man med ett barn som bits? Och hur hanterar man en 4-åring som vill göra om allt igen, igen och igen. Programledare: Patti Hansén.
-
Saknas det avsnitt?
-
Vissa blir ledsna, andra knyter näven i fickan medan några börjar skrika och slåss. Vad fyller ilskan för funktion och hur kan du som förälder bli bättre på att bemöta ditt barn när det blir argt? Neuropsyokolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm svarar på lyssnarnas frågor om barns ilska.
-
Hur bemöter man ett barn som kompromisslöst vill ha det på sitt sätt? Och hur mycket ska ett barn egentligen få bestämma själv? Vi pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm om barns förmåga till flexibilitet och stöttar föräldrar till viljestarka barn som vet precis hur de vill ha det. Programledare: Patti Hansén.
-
Hur får man barnen att vilja hjälpa till mer hemma? Och hur påverkar det samarbetet i familjen när vi föräldrar inte drar jämt? I det här avsnittet stöttar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och pyskolog Stina Hindström föräldrar som vill få till ett bättre teamwork i familjen.
-
Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar som vill hjälpa sina barn att få fler kompisar. Hur kan man som förälder stötta ett barn som känner sig ensam och utanför? Programledare: Patti Hansén.
-
Känslan av tillit och förtroende är en grundbult i relationen mellan barn och vuxna. Men hur bygger man en tillitsfull relation och vad händer om tilliten sätts i gungning? Psykolog Malin Bergström ger råd till olika närstående vuxna runt barn som funderar på frågor kring tillit. Tillitsfulla relationer är inte är något som skapas i stunden, utan bygger på att en relation utvecklas på ett tryggt och förutsägbart sätt, menar Malin.
-
Psykolog Malin Bergström pratar om hur man kan få bättre flyt i varannan vecka-livet. En mamma undrar hur hon kan göra bytesdagarna smidigare för barnen och funderar på hur barnen egentligen mår efter separationen. Malin ger tips på hur hon kan prata med barnen om skilsmässan. En pappa som har barn med olika mammor får råd om hur han kan få till en bättre teamkänsla mellan syskonen. Vi diskuterar också varför det är så vanligt med växelvis boende i Sverige och vilka för- och nackdelar det finns med det.
-
Att hantera omgivningens förväntningar och krav är en stor stressfaktor för många föräldrar till barn med olika former av NPF, neuropsykiatriska funktionsvariationer. Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som kämpar för att få omgivningens förståelse. Men också tips till anhöriga hur de kan underlätta och stötta.
-
Mens, hormoner, bröst - det är mycket en tjejkropp ska gå igenom under puberteten. Och som tonårsförälder kan det vara svårt att hänga med. Men hur vet man egentligen vad som är normalt tonårsbeteende och när behöver man söka hjälp? Pyskoterapeut Malin Lindholm och pyskolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur hormoner påverkar psyket, men också hur kulturella normer i samhället styr vår syn på vad en tonårstjej är.
-
Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar som tycker att deras barn har ett knepigt beteende som de inte vet hur de ska hantera. Hur kan de hjälpa barnet att anpassa sig till sociala situationer utan att kränka deras personlighet? En mamma får till exempel råd om hur hon kan få sin dotter att förstå att hon inte behöver prata jämt. Hur kan hon säga till henne att vara tyst utan att få dottern att känna skuld?
-
Hur kan man hantera känslan av otillräcklighet på ett konstruktivt sätt? Psykolog Stina Hindström och programledaren Patti Hansén diskuterar. Dessutom kommer du att få insikt i vad det dåliga samvetet egentligen vill säga oss och vad syftet med det kan vara.
-
Vad gör man när rädslan för att dö hindrar en ifrån att leva det liv man vill? Att vara rädd för att dö är helt normalt, men för vissa tar rädslan för mycket plats. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar om dödsångest och överdriven rädsla för att drabbas av sjukdom.
-
När ska man börja prata med sitt barn om rasism? Och hur hanterar man som föräldrar sin egen oro för att ens barn ska utsättas för olika former av diskriminering? Psykologerna Hanna Wallensteen och Stina Hindström ger råd till föräldrar som själva bär på olika erfarenheter av rasism och funderar på hur de ska rusta sina barn att stå upp för sig själva.
-
Hur gör man för att få barnen att klara av toalettbesöken och vad gör man när det inte funkar? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar kring barn som kissar på sig, vägrar bajsa på toaletten, inte torkar sig ordentligt eller inte vill använda skoltoan.
-
Hur man kan skapa en närmare relation med sin tonåring? Att ta steget in i tonåren kan innebära en stor förändring för både barn och föräldrar. Något av det viktigaste vi kan göra är att lyssna aktivt, inte döma och vara närvarande, säger psykolog Stina Hindström.
-
Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur man kan stötta barn som har en hög begåvning i kombination med en NPF-diagnos. Det är en ovanlig och komplex grupp som ibland kallas 2E - twice exceptional. 2E-elever kan behöva anpassningar och stöd för att få hjälp med sina svårigheter samtidigt som de behöver intellektuell stimulans och fördjupning för att skolan ska kännas meningsfull.
-
Att ha dåligt samvete och känna sig otillräcklig som förälder är vanligt, särskilt om syskonen har väldigt olika behov. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring barn som känner sig orättvist behandlade för att deras syskon kräver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.
-
Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att hitta sin inre drivkraft och inte ge upp så lätt vid motgångar Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar om olika slags motivation och hur beröm kan påverka drivkraften. Ofta när vi vuxna tänker att barn saknar motivation missar vi att barnet valt att lägga sin motivation på något annat, säger Petra Krantz Lindgren.
-
Vad är egentligen viktigt att tänka på vid konflikthantering med barn? I det här avsnittet tipsar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström föräldrar om olika strategier som kan vara hjälpsamma för både barn och vuxna i olika vardagskonflikter. Ett av samtalen handlar om hur det påverkar barnen när föräldrarna har olika sätt att lösa konflikter. Ett annat om vad man gör med två syskon som bråkar om allt.
- Visa fler