Mörkermanifestet Podcasts
-
En gång i tiden var mörkret naturligt, något som accepterades utan vidare tanke. När solen gick ner genomgick dagen en metamorfos i tre steg och blev natt. Att gnälla på mörkret eller den mörka årstiden hade varit främmande och märkligt. Kanske hade det också tolkats som något självcentrerat eftersom mörkrets inträde inte är riktat mot någon enskild person - det är bara hur saker är.
Idag blir det aldrig riktigt mörkt. I städerna jagar gatlyktor bort mörkret och fasadstrålkastare tycks skydda kända byggnader från nattens rov. Överallt har vi belysning. Gatubelysning, parkbelysning, fasadbelysning, trädgårdsbelysning och nattbelysning. Det här får oönskade konsekvenser på naturen, djuren och inte minst på oss människor. Det konstaterar Johan Eklöf, fladdermusforskare och författare till boken Mörkermanifestet som jag nyligen läste.
Så jag bjöd in honom för att prata om vad ljuset gör med oss, varför vi behöver mörkret och hur övergången mellan dag och natt innehåller så många fler nyanser än vi anar. Visste du att det finns tre olika skymningar? Inte jag heller, men det och mycket mycket annat intressant talade vi om.
Bokrekommendationer:
Nattens historia : nordiskt mörker och ljus under tusen år - Gunnar Broberg.
The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light - Paul Bogard.
Ut ur mörkret - Jan Garnet.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Vårt sätt att lysa upp planeten gör livet tufft för många arter. Vi möter Johan Eklöf som skrivit boken Mörkermanifestet. Och så följer vi med på insektskurs i natten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allt liv på planeten har anpassats till dygnets rytm mellan ljus och mörker. Men numera lyser vi upp även nätterna med konstgjort ljus. Hur det stör organismerna - både de dagaktiva och de nattaktiva - berättar fladdermusforskaren Johan Eklöf i nyårsdagens Naturmorgon. Reporter i den hyfsat mörka natten är Jenny Berntson Djurvall.
Vi fortsätter genom mörkret, till en småländsk skog, där reporter Lisa Henkow möter ett gäng biologistudenter som går på insektskurs.
Så här på årets första dag drömmer vi oss tillbaka till fina naturupplevelser som ni lyssnare varit med om förra året. Bland annat ska vi prata med Marie Andersson som badade med sälar mitt i kalla vintern!
Även veckans kråkvinklare Thomas Öberg tar sig friheten att drömma. Både mardrömmar - och drömmar om en uthärdligare värld.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
ARTpoddens mörkerserie fortsätter med Johan Eklöf - författaren bakom den hyllade boken ”Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”.
Fram till ungefär 150 år sedan, då glödlampan uppfanns, har dag avlösts av natt i en ständigt upprepande ljus- och mörkercykel. En cykel som varje levande organism har anpassat sin naturliga rytm kring. Satellitbilder från jorden visar idag tydligt att cykeln är bruten. Vårt glödande jordklot utgör kanske den främsta symbolen för att vi befinner oss i människans epok, Antropocen, en epok där utbredningen av den urbaniserade och moderna människan påverkar hela jordens ekosystem.
Lyssna på avsnitt #22 av ARTpodden för att bättre förstå hur bristen på naturligt mörker hotar den biologiska mångfalden på vår ”upplysta” planet!