Måns Nilsson Podcasts
-
Prenumerera på underproduktion.se/pmp för att få hela upplevelsen av PALMEMORDSPODDEN. Detta avsnittet släpptes där redan i våras.
Avsnitt 117 av Palmemordspodden - en podcast om Palmemordet. Måns Nilsson är en mångsysslare som besvarat hur saker funkar i radio, gjort humor i TV, blivit expert på antikviteter, och skrivit pusseldeckare. I detta avsnitt tar vi vara på det sistnämnda och reder ut hur Palmemordet hade gjort sig som just pusseldeckare av klassiskt snitt. Vi hinner också snacka om hur gröna vågen-föräldrar producerar cykeltjuv-barn, kinesers vurm för svenskt porslin, och lite annat smått och gott innan podden hastigt och lustigt byter form till ett rollspel. Vem hade egentligen motiv, medel och tillfälle? Vem gjorde det? Allt är mycket spännande. Jag ber om ursäkt för undermåligt skådespeleri.
Avsnittet släpptes ursprungligen i april 2022 i den nya feeden för PALMEMORDSPODDEN som du borde börja prenumerera på omedelbart. Den finns på underproduktion.se/pmp.
Gå med i eftersnacksgruppen på facebook på https://www.facebook.com/groups/226383862490223.
Köp biljetter till balla grejer på underjord.nu -
I månadens avsnitt får vi förstärkning!
(05:45) I avsnittet pratar vi om böckerna: People We Meet on Vacation av Emily Henry, Ett fynd att dö för av Anders de la Motte och Måns Nilsson, Den som vet av John Willander Lambrell, House of Chains (Malazan #4) av Steven Erikson
(49:19) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Paradiset av Abdulrazak Gurnah. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa The Bear and the Nightingale av Katherine Arden.
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
-
Det har varit mycket snack om EU:s så kallade taxonomi på senare tid. Ordet verkar ha med miljömålen att göra, men vad betyder det egentligen? Och varför använder alla ett så konstigt ord?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad betyder taxonomi?Vi reder ut vad ordet taxonomi egentligen betyder och varför det numera förekommer så ofta i rapporteringen om EU:s miljömål. Med oss har vi Måns Nilsson, VD för Stockholm environment institute och Sara Lövestam, författare och språkvetare.
Hur sent i livet törs man byta bana?En av tavlorna på årets Vårsalong på Liljevalchs i Stockholm är ett broderi med över 390 000 stygn. Konstnären, Krister Persson, sa upp sig efter 27 år som anställd på Borås tidning för att ägna sig på heltid åt broderiet. Hur vågar man byta bana så sent i livet?
Dessutom pratar vi om en ny stor installation på Stureplan i Stockholm där det hänger en gigantisk skylt med orden "Allt är bra".
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jennie Sjöström -
Vi börjar med att prata lite om vad som hänt sedan senast vi pratade om böcker i avsnitt 34.
(06:05) Bokdiskussionerna börjar:
Årets bok att undvika: The Last Thing He Told Me av Laura Dave och Ready Player Two av Ernest Cline
Årets romans: The Love Hypothesis av Ali Hazelwood och Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf
Årets facklitteratur/biografi: Know My Name av Chanel Miller och Can't Hurt Me av David Goggins
Årets deckare: Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson samt And Then There Where None av Agatha Christie
Årets klassiker: Flowers for Algernon av Daniel Keyes och All Quiet on the Western Front av Erich Maria Remarque
Årets historiska: Roskoden av Kate Quinn och Song of Achillies av Madeleine Miller
Årets sci-fi:
Runner up: Heaven's River av Dennis E. Taylor och Flowers for Algernon av Daniel Keyes
Vinnare: Project Hail Mary av Andy Weir
Årets fantasy: Författarna John Gwynne (Malice) och Robin Hobb samt Under the Whispering Door av T.J. Klune
Årets bok:
Runner up: Vinnarna av Fredrik Backman
Vinnare: Iron Prince av Bryce O'Connor och Luke Chmilenko
Feedback, tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected]. Vi älskar att höra från er!
Instagram/Twitter Gotypodden
Vi vill skänka enorma tack till er som lyssnar och även till Emma Idberg för superklippning och våra vackra avsnittsbilder, till Sara Idberg för den fabulösa omslagsbilden samt till Hilda Axelsson och Otto Johansson för den fantastiska musiken.
-
Under en period i livet kretsar nästan allt runt familjebildning och att få barn. Men alla som vill skaffa barn kan inte det. Vad finns det för hjälp att få? Och vad finns det för nyheter inom femtech-industrin? I detta avsnitt pratar vi om ofrivillig barnlöshet och faktorer som kan ställa till det under livet i underlivet.
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Henrik Ahlenius, IVF – resulterade i dottern VesperJohn Lempert, CEO SpermosensEva Norell, Marknadschef Gedea BiotechKarin Bryder, Invent, Medic SwedenEtt samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Mitt i livet - vi klättrar på karriärstegen, barnen har blivit stora och vi planerar för nästa äventyr… och så plötsligt tar livet en annan vändning. Vad händer när vi själva eller någon närstående blir sjuk. I det här avsnittet pratar vi om sjukdom och tittar närmre på några exempel på innovationer som hjälper oss. Och hur kan vi ta hand om våra åldrande föräldrar så att de kan bo hemma längre på ett säkert sätt?
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Jenni Almkvist & Lina Sandahl, CancerkompisarMaria Rosén Klement, Forskare & Grundare PaindrainerCharles Walther Cancerforskare & överläkare i klinisk patologi, BiBB InstrumentsEva Ekvall Hansson, Professor i fysioterapi vid Lunds Universitet i samarbetat med Infonomy kring utveckla Snubblometern.Ett samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Hur kan vi bilda familj, bygga hus, konsumera och samtidigt prioritera människors hälsa i olika åldrar? Hur tänker vi smart kring att återanvända energi och inte minst – hur slipper vi krypande vampyrer i våra hem i framtiden?
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Tiia Sundberg, boende Brunnshögs smarta lägenheterAnders Trana, Projektledare på Future by LundMats Theander, Servicechef Medicon Village Carl-Johan Gusafson, VD Nattato LabsEtt samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Vi reder ut hur ett holistiskt synsätt kan preventivet förhindra sjukdomar som ofta drabbar oss. Kan ett nytt datasystem göra så att vi slipper sjukhus i framtiden? Och hur kan vi fortsätta äta protein men ändå dra ner på kött? Är gräs ett gott alternativ?
Det här avsnittet handlar om holistisk hälsa, kost och mat.
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Didar Reimer, ”vanlig människa” men även läkare och grundare till True Health Clinic.Harald Roos, läkare och styrgruppsordförande SDVEva Johansson, Professor i växtförädling på SLUEtt samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village