Longyearbyen Podcasts
-
Om att dras som en magnet mot Nordpolen. Vi träffar människor som flyttat flera hundra mil norrut och hittat hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna Lena Ekeblad flyttade från Malmö till världens nordligaste stad – Longyearbyen på Svalbard – för 27 år sen.
"Jag har drabbats av polarbacillen. Jag är inte hel om jag inte är här, det kan liknas vid en känsla av frälsning eller förälskelse. Det är här jag är i balans. När jag är bortrest är det som att kroppen och psyket strävar mot norr hela tiden – det strävar hit", säger hon.
Byn Muodoslompolo, elva mil norr om Pajala krympte, liksom många andra byar i östra Norrbotten, i takt med att allt fler flyttade därifrån, eller dog. 2009 las skolan ned. Men något har hänt – det har vänt. Människor med rötterna här återvänder, och nya flyttar in från Holland, New York, och Finland.
Susann Svennemyr från Stockholm har flyttat upp och byggt hus i Muodoslompolo. Nu driver hon byns lanthandel.
"Det kom in en karl i min affär och sa: Du måste ha en skruv lös. Man flyttar inte TILL Muodoslompolo, man flyttar härifrån", berättar hon.
Marianne Neiuwenhuis från Holland är glad att hon lyckades köpa en gård i Muodoslompolo för fem år sen, men nu är hon lite orolig att för många är på väg att flytta dit.
Ett program av Magdalena Martinsson, Lars-Ola Marakatt och Bertil Isaksson. Tekniker: Björn Nitzler. Hör av dig till programmet på [email protected]
-
På Svalbard slår klimatförändringarna först och hårdast i världen. Invånarna har drabbats av flera dramatiska händelser och de arktiska djuren kämpar för sin överlevnad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programmet hör vi Kim Holmén, specialrådgivare på norska Polarinstitutet, som forskat på klimatförändringarna på Svalbard i över 30 år.
Kristin Eriksson, ursprungligen från Gävle, guidar turister på Svalbard och hon hann bara precis landa med sitt flyttlass i Longyearbyen för fem år sen innan hon fick en kalldusch av det nya klimatet.
Anna Lena Ekeblad minns decemberdagen när hela stan täcktes av det mäktigaste snöfall Svalbardsborna någonsin sett och samhället fick ett brutalt uppvaknande om att klimatförändringarna är här och slår hårt.
I Vittangi, åtta mil utanför Kiruna, dämpar Urpo Taskinen sin klimatångest med solceller och ett trampfordon istället för bilen som han sålt för mer än tio år sen.
Ett program av Magdalena Martinsson, Lars-Ola Marakatt och Bertil Isaksson. Tekniker: Björn Nitzler. Hör av dig till programmet på [email protected]