Lena Endre Podcasts
-
Vi besöker (pun intended) en svunnen tid och gräver ner oss i svenska skräckfilmen “Besökarna” från 1988 i vilken en orimlig Kjelle Bergqvist får härja fritt tillsammans med en maniskt leende Johannes Brost och den vårdslösa trafikanten Lena Endre. Barndomsminnena får hagla fritt och vi snackar SVT:s julkalendrar, “Varuhuset” (vars karaktärer namedroppas), den magi som omgärdar livsmedelsaffärer från 80-talet och ett hett jordgubbstips. Det blir också lite diskussion om andra haunted house-filmer och dessutom pratar vi (spoilerfritt) om bioaktuella “Smile” och även lite grann om svenska “Feed”.
Vi som gör podden heter Karsten Karlsson och Henrik Harej.
Kontakta oss gärna på: [email protected] -
Som Christopher Garplind och Hanna Hellquist har längtat. Äntligen är hon här. Skådespelerskan, ikonen, Garpens crush Lena Endre är här! Är det så fel att hångla intensivt på offentlig plats? Offrar hon sin kompis skådespelarkarriär till fördel av sin egen? Garpen pitchar in en programidé med Lena Endre i centrum, godtar hon den? Lyssna in veckans fillopodd för Lenas hot take på Swedengate.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Hanna Hellquist är fortfarande fascinerad över Djur-Teds överraskningsdjur. Christopher Garplind är lite fnittrig idag, kanske det beror på veckans filosof som äntligen kommer hit?! Men innan dess snackar SvD:s Malin Ekman om domen av Depp/Heard-rättegången. Erik Nilsson sammanfattar misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson. Och vem är då veckans filosof? Jo, Christopher Garplinds girl crush och skådespelerskan Lena Endre!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
I dagens avsnitt pratar vi om något så ovanligt som en svensk skräckfilm. "Besökarna" från 1988, med Lena Endre och en ölpimplande ( och sjukt rippad ) Kjell Bergqvist. Dessutom presenterar Andreas sina topp 5 filmer från 1995. SPOILER ALERT!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hösten är här, teatrarna har öppnat för fulla salonger och vi har redan svårt att hinna med. Men, nu har vi sett Thomas Ostermeiers Sverige-version av hans uppsättning av Didier Eribons Tillbaka till Reims med Lena Endre. Dessutom har Cecilia varit på Bitef-festivalen i Belgrad och Loretto berättar hur The Matrix funkar som dockteater.
Med: Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos -
En av våra mest framstående skådespelare med hemvist på Dramaten och även regissör. Om musiken genom vilken jag upplevt rus av glädje och mörkaste förtvivlan.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Hur kan man veta vem man är?Hur påverkar orden oss och vad är ett hem, det är frågor som skådespelaren Lena Endre ställer i sitt Sommarprogram.
Vi får möta några av Lenas vänner som hon haft genom livet. De är poeter allihop – i text och i musik och ibland i vänskap. Nästan alla är döda, så hon har inte känt så många av dom heller.
Lena Endre berättar om miraklet som hände när hon skulle uppträda tillsammans med Tomas Tranströmer, i Leksands kyrka. Vi får höra om civilisationen som hon mötte i södra Mali, och så ställer hon frågan vart tog den allmänna solidariteten vägen?
Dikter i programmet: Södergran ”JAG”, Tranströmers långa: ”ROMANSKA BÅGAR”, Bruno K Öijer ”VARSEL”, Kristina Lugn (den långa) ur Dikter 1972-2003, T S Elliot ”DE FYRA KVARTETTERNA 1”, T S Elliot ”Klippan”, Stagnelius ”VÄN! I FÖRÖDELSENS STUND”, Gunnar Ekelöf ”DEDIKATION”.
Om Lena EndreSkådespelare, 65 år. Född i Härnösand, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1995 och 2007.
En av våra mest framstående skådespelare med hemvist på Dramaten och även regissör. Under våren aktuell i filmen Min pappa Marianne, i klimatthrillern Tunn is i TV4 och som regissör för Boys and Girls vid Nye Teater i Oslo. Föreställningen hade premiär i slutet av maj med endast 50 personer i salongen på grund av coronapandemin.
Slog igenom 1987 i SVT-serien Varuhuset. Har medverkat i en rad filmer, bland annat tio Wallanderfilmer. Tilldelats många priser. Blev Guldbaggebelönad för sina roller i filmerna Jerusalem och Trolösa.
Hade hedersuppdraget att ringa in nyåret 2020 med Ring, klocka ring på Skansen. Är ambassadör för Greenpeace.Jag tror att mitt Sommarprat kommer inspireras av den musik som följt mig genom livet, genom vilken jag upplevt rus av glädje och mörkaste förtvivlan. Kanske även den poesi som märkt mig. Och så livet däremellan.
Producent: Mustafa Can
-
Det svåra trehundratjugoförsta avsnittet med skådespelaren Lena Endre. Vi pratade om avsaknaden av integritet, den övervunna blygheten, att ogilla ordet skådis, kärleken till Dramaten, det stora egot, senaste scenskräcken, hjärtat som ligger till vänster, oron över samtiden, sötheten som ok, att skådespelare inte är marionetter, Bergmans betydelse, den grava frankofilin, att köra tills man dör och givetvis en hel del om att egentligen bara vara en glad skit.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf.
Producent: Clara Wallin.
Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi snackar lite tarantino följt av Lena Endre i "Besökarna" och undrar varför den inte blev ett startskott för svensk skräck. Sen snackar vi censur och hur klippt "Sökarna" var/är. Vi får även reda på om Jonas lyckades få sin skådis eller inte. Dagens tema är Rachel Weisz och filmerna "Youth", "The Lobster" och "The Fountain".
-
"Om jag i framstegets tid lärt mig att underskatta livet måste jag ju ha överskattat pressen". Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare och tidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen, nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klint och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset. Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, Lena Endre.
Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare ochtidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen,nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klimt och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset.Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, LenaEndre.