Lars-Olof Larsson Podcasts
-
Dags att gå tillbaka till sommaren 1523 då Sverige förändras i grunden. Vill du lyssna på hela avsnittet måste du bli månadsgivare. Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krigLitteratur som använts:Gustav Vasa: landsfader eller tyrann? av Lars-Olof Larsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som avsnitt nummer 2 i sommarspecialen går vi till sommaren 1397 då Erik ab Pommern kröns till svensk kung och Kalmarunionen i någon mening grundas. Men eftersom det är en historisk podd går vi också tillbaka till det tidiga 1300-talet för att förstå bakgrunden till det som händer. Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krig Litteratur:Kalmarunionens tid : Från drottning Margareta till Kristian II (1997) av Lars-Olof LarssonVår svenska historia - Alf Åberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags att för det sista av den rad av blodbad som hertig Karl genomförde under sina försök att rensa ut Sigismund-lojala adelsmän. Vill du lyssna på hela avsnittet? Bli patron Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Den skoningslöse (2008) av Erik PetersonLars-Olof Larsson "Arvet efter Gustav Vasa - En berättelse om fyra kungar och ett rike"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under 1500-talets sista år är det dags för hertig Karl att hämnas på de som varit Sigismund-lojala. Först tar han sig till Kalmar slott för att ha ihjäl Johan Larsson Sparre, Kristoffer Andersson (Gyllengrip), och Lars Andersson Rålamb. Avsnittet går också kort in på Åbo och Viborg blodbad. Vill du lyssna på hela avsnittet? Bli patron Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Den skoningslöse (2008) av Erik PetersonLars-Olof Larsson "Arvet efter Gustav Vasa - En berättelse om fyra kungar och ett rike"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av de sista bonderesningarna i Sveriges historia - Klubbekriget - är ämnet för veckans podd. Mattias Axelsson går igenom bakgrunden och orsakerna till konflikten i Finland under slutet av 1500-talet. Vill du lyssna på hela avsnittet? Bli patron Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krig Litteratur som använts: Lars-Olof Larsson "Arvet efter Gustav Vasa - En berättelse om fyra kungar och ett rike" Bo Eriksson "Sveriges historia: 1350-1600"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt (som delvis är patreon-exklusivt) zoomar vi in på Uppsala möte i mars 1593. Mötets beslut har fortfarande betydelse för Sverige som samhälle, bl.a. i och med succesionsordningen.
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Litteratur som använts:
"Uppsala möte - ett 300-årsminne" av Karl Hildebrand
Den skoningslöse (2008) av Erik Peterson
Lars-Olof Larsson "Arvet efter Gustav Vasa - En berättelse om fyra kungar och ett rike"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi flyttar blickarna söderut och zoomar in på det polska kungavalet 1587. Som polsk kung lanserades nämligen den svenska tronarvingen Sigismund (son till Johan III och Katarina Jagellonica).Vill du lyssna på hela avsnittet? Bli patron Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur som använts: Johan III : en biografi av Lars Ericson Wolke från 2006. Lars-Olof Larsson "Arvet efter Gustav Vasa - En berättelse om fyra kungar och ett rike"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Unionskungen som döpte Stockholm i blod. Men bakom tyrannstämpeln döljer sig en envis och karismatisk renässansfurste som gjorde allt för sitt rike och för kärleken.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
I P3 Historia leder Cecilia Düringer lyssnarna genom världshistoriens vindlande berättelser. Varje avsnitt handlar om ett historiskt skeende, med en historisk person i fokus.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Tove Palén – producentMedverkar gör också Erik Petersson, historiker och författare till boken Furste av Norden.
Vill du veta mer om Kristian II? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Furste av Norden: Kristian Tyrann av Erik Petersson
Kalmarunionens tid: från drottning Margareta till Kristian II av Lars-Olof Larsson
Sveriges historia 1350-1600, red. Bo Eriksson och Dick Harrison
Stockholms blodbad av Dick Harrison