Lars Nyberg Podcasts
-
I det sjätte avsnittet har jag pratat om hjärnan, minnet och språkinlärning med Bert Jonsson, Lars Nyberg och Carola Wiklund-Hörnqvist från Umeå universitet. Vi pratar bland annat om minnesprocesser och testbaserat lärande. Extramaterial finns för våra medlemmar här: https://spraklararna.se/linguapodden/
-
Går det verkligen att till exempel lära sig ett nytt språk fastän det kan vara många decennier sedan man gick i skolan?
– Det går alldeles utmärkt, säger Lars Nyberg. Han är professor i neurovetenskap vid Umeå universitet och har sedan 1990-talet forskat om hjärnans utveckling, inte minst när det gäller minnesfunktioner. Att som äldre lära sig nya saker, vare sig det handlar om språk eller andra nya färdigheter, är inte omöjligt.
– Det kan ta lite längre tid och det kan krävas lite mer ansträngning, men hjärnan fortsätter att vara formbar livet ut.
Att lär sig nytt och koppla ihop den nya kunskapen inom ett område som man redan kan är givetvis lättare. Forskningen visar också att 80-åringar kan ha lika bra testresultat som 30-, 40-åringar.
Genom att vara aktiv och fortsätta vara nyfiken håller man hjärnan igång. Det är ett av tipsen som tas upp i det senaste avsnittet av Seniorpodden.
-
Nya filmen "The Father" är bara en i raden av kulturskildringar av demenssjukdom som kommit i år. Och enligt geriatrikprofessorn Lars-Olof Wahlund kan det hjälpa anhöriga att leva sig in i hur det är att vara dement.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johanna Hinteregger, som gjorde en radiodokumentär där hon följde sin mamma när hon fick en alzheimerdiagnos och tiden efter, är med i Vetenskapspodden.
Vi hör Lars Nyberg, professor i neurovetenskap, som i många år undersökt minnet och hjärnorna på friska frivilliga mellan 35 och 80, för att försöka förstå vilka som utvecklar demens och vilka som får ett extra bra minne när de blir gamla.
Lars-Olof Wahlund talar om vikten av att sätta sig in i hur det är för en dement person och att tolka vad det de säger och gör verkligen står för.
Och så tar vi upp forskning om nya sorters läkemedel och tidiga diagnosmetoder som just nu pågår.
Programmet är en repris från april 2021.
Medverkande: Johanna Hinteregger, frilansjournalist och Annika Östman, medicinreporter på Vetenskapsradion
Programledare: Lena Nordlund
Producent: Björn Gunér
Ljudtekniker: David Hellgren -
Lars Nyberg är professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå Universitet. Där arbetar han med minnesforskning och avbildningstekniker av hjärnan under tiden hjärnan arbetar. Lars har sedan 25 år deltagit och drivit befolkningsstudien "Betula" där man gjort minnestestningar var femte år på en stor grupp individer. På så sätt har man kunnat följa minnesförändringar, livsstilsfaktorer och risk/friskfaktorer hos samma individer. 2016 skrev Lars boken "Det åldrande minnet: nycklar till att bevara hjärnans resurser" (Natur och Kultur) tillsammans med Lars-Göran Nilsson och Peter Letmark. Boken berättar om Betula och de fynd man kan se och en hel del annat. I det här avsnittet pratar vi om vad som påverkar minnet och hur vi kan påverka gott minne. Mer information om Lars Nyberg hittar du här: http://www.umu.se/forskning/popularvetenskap/forskarportratt/lars-nyberg/ Mer information om forskningen vid Umeå universitet: http://www.umu.se/forskning/popularvetenskap/forskningsreportage/ Boken kan du...