Kristina Podcasts
-
När pulvret lanserades var det framtidsmat. Idag är statusen låg. Det kylförvarade anses finare. Vi ställer kategorierna mot varandra i en provsmakning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du några pulverminnen?
- Inte ett pulverminne, utan tvärtom. Det var klumpar i moset, minns Kristina Sandberg, författare till tre romaner om hemmafrun Maj, böcker där maten är ständigt närvarande.
- Jag tyckte det var förskräckligt.
Kristina bjöds på vanligt potatismos hos en kompis. Hon var van vid pulvermos. Barndomen innehöll mycket pulver.
- Chokladpudding, säger mathistorikern Richard Tellström. Som efterrätt på vardan. Och det var en fest.
Richard menar att pulvret funnits med mänskligheten genom hela historien. För vad är mjöl annat än ett pulver som kan blandas till mat?
Det moderna pulvret föds med livsmedelindustrialismens sena 1800-tal och in på 1900-talet.
Pulvermatens stora genombrottet kommer med snabbköpens etablering under 50-talet. Pulver tillsammans med djupfryst var framtiden. Snabbt, enkelt, tidsbesparande.
Idag är statusen betydligt lägre. Hög status har däremot det kylförvarade.
Så vi testar pulver mot kylförvarat. Bearnaisesås, vaniljsås och nyponsoppa.
Hur står sig pulvret i kampen?
-
Salming Summit och ski-high. Frida har varit i Prag på konferens och passat på att springa Prag halvmarathon och är supernöjd med resultatet. Kristina har fått resultat på sin skidåkning och haft ski-high i skidspåret. De båda har fått belöning genom att prioriterat tid och inte ge upp när det inte går som de tänkt sig. Det är värt varenda minut av svett och nedlagd tid. De pratar om olika tekniker för att utvärdera och justera sina prestationer och de går att ta med till arbetslivet.
Frida hade tre mål med sig i loppet.
-
Dagens avsnitt handlar om drottning Kristinas maximer – 1500 korta tänkespråk. Trots att de skrevs för nästan 350 år sedan talar de till samtidsmänniskan om tidlösa ämnen som fåfänga, kärlek och gudstro. Gäst är på nytt Horace Engdahl, litteraturvetare och ledamot i Svenska akademien. Engdahl har översatt Kristinas maximer från franska till svenska och har själv skrivit flertalet böcker med egna maximer. När drottning Kristina avsade sig den svenska tronen år 1654 kom det som en oerhörd chock för hennes samtid. Och när hon året därpå konverterade till katolicismen - fiendens religion i det då djupt protestantiska Sverige - var sveket mot hemlandet fullkomligt. Vi samtalar om maximernas tillkomst och centrala teman och hur de på grund av Kristinas tro aldrig fick ett erkännande i den svenska litteraturen.
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida och Kristina förbereder en föreläsning och reflekterar sin egen erfarenhet hur de har hitta strategier för att bli mer positiva till förändring. Det är mänskligt att vara ifrågasättande till ändringen. Och du har ett eget ansvar att ta ställning för att må bra.
De delar med sig av 4 sätt att leda sig själv till en positiv upplevelse.
-
Frida och Kristina låter sig inspireras av universitetslektor och docenten Carolina Lundqvists forskning om hur vi kan ta vara på elitidrottens mindset i näringslivet/arbetslivet.
Hur tacklar Frida motgångar och kan hon dra nytta av dem för att prestera bättre? Vikten av långsiktighet när det är som mest motigt. Kristina och Frida är utanför komfortzonen i längdspåret och på 3000 meters loppet och ser det som möjlighet till att träna på jobbigt.
Chefen som behöver ta tuffa beslut har mycket att vinna på att ha tränat på det tillsammans med en förtrogen kollega och eller med hjälpa av HR eller coach.
-
Ångrade sig Drottning Kristina och ville bli drottning i Sverige igen? Och var det blyet i akvedukterna som tog knäcken på Romarriket?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I avsnitt 8 av Migränpodden får vi höra andra delen av intervjun med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet. Vi pratar om migrän under klimakteriet och hur hormonbehandling kan användas då. Vi frågar också om menstruationsrelaterad migrän beror på så kallad ”hormonell obalans” eller om det egentligen beror på en välfungerande menscykel? Kristina gläntar även på vad framtidens gynekologi kan erbjuda.
Musik: Sharing Silence med KORALL. Från albumet Psychedelic Sunblock.
-
Ja säger både Frida och Kristina och det kommer göra väldigt ont, såväl under loppet som efter målgång. Genom grundträning, formtoppning, utvärdering och justeringar och vila kan du göra loppet och förändringsresan betydligt lättare.
Kristina och Frida antar ett filosofiskt förhållningssätt när det gäller att skapa ett hälsosamt arbetsliv och liv.
På våra hemsidor finns PGSA-hjulet att finna.
-
Veckans gäst är Kristina Vallin. Hon har en lång karriär bakom sig inom HR och har ett enormt intresse för människor. Och viss är så att vi all blir kränkta av olika saker, och ibland händer det att män blir kränkta när vi pratar om kvinnors upplevelser. Vilket är något vi pratar om i veckans avsnitt.
Och det här kära vänner är ett otroligt intressant avsnitt, för det blev ett samtal som slukade mig helt. Ett samtal om människor, att driva förändring och ledarskap. Om att våga prova, att få med sig människor och att ibland behöver det göra ont för att vi ska åstadkomma riktig förändring. Men hur hanterar vi den smärtan? Inte bara för oss själva utan hur kan vi leda människor genom en förändring som skaver?
Ja, jag tror verkligen att ni kommer uppskatta det här avsnittet, för jag vet att jag hade en enormt härlig magkänsla när jag och Kristina stängde av mikrofonerna.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell
-
Veckans gäst är Kristina Vallin. Hon har en lång karriär bakom sig inom HR och har ett enormt intresse för människor.
På söndag släpps ett avsnitt med henne som är ett otroligt intressant samtal om jag får säga det själv. Det blev liksom något helt annat än vad jag hade förväntat mig, sådär som det kan bli ibland när man blir uppslukad i stunden, för det var verkligen vad som hände när vi satt ner och spelade in hennes avsnitt. Så det vill ni inte missa!Men, Kristina har jobbat med människor länge och något som varit viktigt för henne genom hennes karriär är att skapa psykologisk trygghet. Så, idag ska ni får tips på hur man gör det!
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell
-
Eldin och Ruby bjuder in Vildmedicin aka Emilia Blom för att grotta vidare in bland runor. Emilia guidar oss in till sin praktik med runor och samtalet rör sig bland frågor som: Vem får använda runor? Är det kulturell appropriering att använda runor? Och hur vet en vad som är källa och vad som är någons egna sanning och spelar det roll? Ruby får sig även sin livs chock när Eldin och Emilia avslöjar sitt gemensamma förflutna...
Mer med och om Emilia:
www.vildmedicin.se
Vildmedicin på instagram
_________________
Vill du stötta oss? Bli patreon: https://www.patreon.com/formodrarsmakt
Mer info om podden: www.formodrarsmakt.com
Snacka med likasinnade: Eftersnacksgruppen på Facebook
_________________
Primärkällor:
Fornnordiska rundikten
Fornisländska rundikten
Anglosaxiska rundikten
Svenska rundikten
Tacitus. Germania
Den poetiska Eddan
De isländska sagorna
Många källtexter finns på http://heimskringla.no och http://runeberg.org
Om nordisk förkristen tradition och att tolka arkeologiska fynd och historiska källor:
Jennbert, Kristina. Andrén, Anders. Raudvere, Chatarina. 2002. Plats Och Praxis : Studier Av Nordisk Förkristen Ritual
Raudvere, Chatarina. 2003. Kunskap och insikt i norrön tradition
Näsström, Britt-Marie. 2014. Blot - Tro och offer i det förkristna Norden
Näsström, Britt-Marie. 2009. Nordiska gudinnor
Kvilhaug, Maria 2017. The Seed Of Yggdrasil
Price, Neil. 2019. The Viking Way. Magic and mind in the late iron age Scandinavia
Om nordisk shamanism i en modern kontext:
Høst, Annette. 2014. Jorden Synger
Eriksson, Jörgen I. 2019. Sejd 6.0 - En vägledning i nordlig shamanism
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till den äldre Futharken:
Edred Thorsson (Stephen E. Flowers) Futhark
Edred Thorsson (Stephen E. Flowers). The Big Book of Runes and Rune Magic
Aswynn, Freya. 2007. Power and principles of the runes
Aswynn, Freya. Northern Mysteries & Magick
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till den äldre Futharken och Anglofrisiska runor (ofta blandat)
Fries, Jan. 1997. Helrunar
Pennick, Nigel. 2010. Runic Lore And Legend
Lara Veleda Vesta. 2021. Wild Soul Runes
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till Utharken
Eriksson, Jörgen I. Runmagi och shamanism
Karlsson, Thomas. 2019. Nightside Of The Runes
Youtubeklipp om runor:
Playlist "The magic of runes" av Nordic Animism: https://www.youtube.com/watch?v=85WtNyaPtg0&list=PLpgfnnXC81dUqibmtU8eJo0ggKUbmiq0B
Playlist "The Runes - An Esoteric Interpretation" av Arith Härger: https://www.youtube.com/watch?v=xWeWQV5qgEw&list=PLdC5TpBuFgfiKTVbUI1dKqTtYa4vzk5pP
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kristina och Frida samtalar om en artikel som handlar om att inte överstyra. De tänker att det är motsatsen till att arbeta med tillitsbaserad ledning och styrning.
Artikeln som är skriven av Magdalena Smeds ger fem tips för att undvika överstyrning. Frida och Kristina analyserar artikeln och ger exempel från träningsupplägg, ledarskap och egna företagare. Artikeln hittar du här:
Konsten att inte överstyra på jobbet - Arbetsliv (prevent.se)
-
Hur kan du ta dig igenom ett tävlingslopp på 100 km och får kramp redan efter 30 km. Vad kan hända om du är lite väl uthållig och väljer att stanna kvar på en arbetsplats eller uppdrag som är motigt.
Kristina har läst en artikeln om hur du kan bygga förtroende som chef och vilka faktorer som den lyfter fram till exempel positiva relationer, förstå hur medarbetarna har det, samarbeten med andra. Och lösa konflikter. Här finns en länk till hela artikeln
https://hbr.org/2019/02/the-3-elements-of-trust?utm_campaign=hbr&utm_medium=social&utm_source=linkedinnewsletter&tpcc=linkedinnewsletter
-
Får man fråga en restaurang om receptet, när får man lägga fram julklapparna under granen och vem har störst booty av Hampus och Kristina?
Ha nu en Baila Chiki Chiki-vecka och ställ dina frågor på @thefragaratenkompisofficial på instagram -
Tillsammans med Kristina Jarring Lilja, styrelseproffs, vice ordförande för Styrelseakademin, författare till ”Förtroende. Företagets viktigaste kapital”, pratar Lena Bjurner om varför det mänskliga perspektivet behöver vara centralt i styrelsearbetet.I veckans avsnitt, som också är säsongens sista, delar Kristina med sig av sina tankar om:Förtroende är tillit till att förväntningar uppfyllsNegativa konsekvenser när man glömmer bort kundperspektivet.Varför hon anser att mindre bolag oftare har svårare att se nyttan med strategisk HR-kompetens i styrelsenSå får vi upp HR/People på styrelseagendanTips på hur du som själv jobbar med HR/People själv kan synliggöra din strategiska kompetens
- Visa fler