Kigali Podcasts
-
Sanna Välipakka är lovsångledaren med den innerliga, varma rösten och den glödande passionen. Hennes sånger sjungs runtom i landets kyrkor och kapell, där hon också trivs som bäst. Tillsammans med Hope for this Nation reser hon land och rike runt och förkunnar med sång. Gruppen har beskrivits med orden ”En turnerande, lovsjungande väckelserörelse som bär väckelsens vind från ort till ort.”
I dagens avsnitt får vi höra om Sannas förkärlek för glass, godis och 80-talslovsång med Sandi Patti. Hon berättar om starten av Hope for this Nation och vägen dit som varken var enkel eller spikrak. Den gick genom mörka passager i Kigali Afrika, där ett piano blev hennes livlina och mötet med en trofast och alltigenom kärleksfull Gud förvandlade allt. Välkomna vänner till ett nytt spännande avsnitt av Martinson Möter!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episode 21 (in English) with music artist Teta Diana talking about the busy hub Nyabugogo in Kigali, Rwanda.
-
Dagens gäst är Ola Ekman. Ola är idag verksam på Chalmers, där han har varit med och grundat programmet “Master of Entrepreneurship, som erbjuds Chalmerister och Handelsstudenter i Göteborg. Dessutom driver han flera välgörenhetsprojekt där han hjälper människor att växa och få möjlighet till ett bättre liv, bl.a. en skola som han driver i Kigali, Rwanda. Ola lyfter gärna fram betydelsen av akademiska kunskaper med och att jobba på sin personliga utveckling och ledarskap.
-
Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna. Om hur han gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende men satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Tomheten som sällskap- Jag har sett fram emot den här dagen i nästan hela mitt liv. 85 miljoner kronor. Det har kostat. Jag har i sju år inte gjort annat än jobbat, dagar, kvällar och helger. Det säger entreprenören Niklas Adalberth i sitt Sommar.
Niklas Adalberth var medgrundare av betaltjänstföretaget Klarna och den här dagen har han sålt några procent av sitt ägande i företaget.
Om Niklas Adalberth
- Nu hade min dröm att bli ekonomiskt oberoende gått i uppfyllelse. Jag var någon.
Men priset hade varit högt:
- Arbetstempot ledde till att jag tappade kontakten med dom flesta av mina gamla kompisar och den viktigaste av allt, min flickvän Linnea, lämnade mig för att jag hela tiden var frånvarande och stressad. Niklas Adalberth blickar i programmet bakåt och säger att det är mycket man inte vet om sig själv när man är liten:
- Jag visste inte att jag skulle förfalska id-kort och ljuga. Jag anade inte att jag skulle resa jorden runt utan att flyga, sitta i ett häkte i New York eller att jag arbetsmässigt bara skulle gasa och gasa tills jag blev ekonomiskt oberoende. Jag kunde heller inte räkna ut att jag i slutänden skulle bryta ihop och inse att jag inte var lycklig.
Han minns när han sitter i köket och ser att han har 85 miljoner på kontot. Han bestämmer sig för att fira:
- Jag har alltid älskat att spela poker. När jag kommer fram till Las Vegas checkar jag in i en överdådig svit på ett lyxhotell, en sån där svit med löjliga mängder blank marmor och med utsikt över stadens alla kasinon. Jag spelar poker, kryssar mellan pokerbord och blinkande spelmaskiner. Plötsligt får jag sällskap. Av tomheten.
I programmet berättar Niklas Adalberth sedan om hur han lämnar Klarna och istället startar den icke vinstdrivande välgörenhetsstiftelsen Norrsken.Företagsledare, entreprenör, 38 år. Född i Uppsala, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen. Sedan i våras kan de få stöd som har idéer och initiativ som kan förbättra situationen i världen angående coronaviruset. Stiftelsen finns förutom i Stockholm även i Rwandas huvudstad Kigali.
Har examen från Handelshögskolan i Stockholm.
Sålde som mycket ung falska legitimationer på internet, åkte fast som 15-åring och klarade sig från fängelsestraff men fick dryga böter.Mitt Sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, satt i häktet i New York och hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende, men ändå satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.
Producent: Karin af Klintberg
-
På våren 1994, under loppet av 100 dagar, mördades 800 000 människor i ett land mindre än Småland. En slakt i en skala inte skådad sedan nazisternas utrotningsprogram mot judarna.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Men till skillnad från Förintelsen så försökte man inte dölja vad som hände. Mördandet skedde alla tider på dygnet. Lärare dödade elever, elever dödade lärare. Grannar dödade grannar. Släktingar dödade släktingar.
Världssamfundet, med FN i spetsen, vars specifika syfte var att se till att ett folkmord aldrig mer upprepades, vände Rwanda ryggen.
Vad som hände i Rwanda var inte ett spontant bestialiskt stamkrig, utan ett resultat av djupa historiska rötter, år av planerande och kliniskt utfört arbete från en regim vars främsta mål var att härska och förinta.
"Det var det svåraste och mest plågsamma uppdrag jag har haft som politiker och upplevt som människa", säger en självrannsakande och fortfarande skakad Ingvar Carlsson, fd statsminister och ordförande i FN’s sanningskommission om folkmordet. Chefen för Radiohjälpen Finn Norgren, då journalist och biträdande chef på Ekot, menar att det var en skamfläck både för FN och för allt vad journalistik heter.
I programmet från Rwanda om de hundra dagarna av folkmord, möter vi även Yvonne som 14 år gammal överlevde mördandet, pingstmissionären Dag Bohlin som var sista svensk kvar i Kigali, och docent Anne Kubai, som gjort över 200 intervjuer med förövare.
P3 dokumentär Världen om “Folkmordet i Rwanda” är berättelsen om hundra dagar i helvetet, den kanske mörkaste och mest brutala tragedin i vår tid.
Producent: David Mehr
Exekutiv Producent: Amanda Rydman