Kerstin Brunnberg Podcasts
-
Kerstin Brunnberg, radiolegendar och bland annat tidigare VD för Sveriges Radio och ordförande Kulturhuset/Stadsteatern. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring. I samtal med Ingmar Skoog och Anders Palmgren bland annat om att få toppuppdrag efter 65.
-
Europadomstolen fäller Sverige för brister i FRA-lagen. Lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt till långtgående avlyssning av internettrafik skapade het debatt när den infördes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många debattörer varnade för att enskildas integritet skulle komma att kränkas. En av dessa var professorn i folkrätt, Mark Klamberg. Hur ser han på lagen idag? Och hur påverkas engagemanget i frågan av att oron i omvärlden har ökat?
Men först: Polisens internationella operation Trojan Shield har gjort succé. Kan den påverka den politiska debatten i Sverige? Här får man bara använda hemlig dataavlyssning om det gäller brott som kan ge minst två års fängelse. Är det dags att ändra lagen?
Thomas öppnar så smått upp för att han kan komma att byta åsikt om Sveriges EM-låt. Men bara om laget krossar motståndet. Har spelarna en så viktig roll i samhället att de borde ha fått vaccin i förväg? Louise hävdar att djävulen bor i detaljerna och att den bylsiga ryggsäck som ingår i EM-dräkten borde ersättas av en elegant sportportfölj.
Det drar ihop sig till festival i Cannes och en av Louises favoritregissörer, franska Mia Hansen-Løve har chans att vinna Guldpalmen. Filmen, Bergman Island, är inspelad på Fårö och har flera svenskar i rollerna - bland annat Sveriges Radios tidigare vd Kerstin Brunnberg.
Kulturjournalisten Nina Asarnoj berättar om Mia Hansen-Løves sätt att ta sig an livsfrågor med glimt i ögat och filosofisk vinkel. Och så hör vi Kerstin Brunnberg berätta att skådespeleriet var det svåraste hon gjort och hur samarbetet med regissören fungerade.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Om att jag 1953 ville ansöka om OS till Sverige.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att våga göra det okändaUppväxten på gården har lett till att jord och skog representerar trygghet för Olof Stenhammar.
- Allt som har med jord och skog att göra har givit mig livsglädje och harmoni.
Skolgången började knaggligt med usla resultat men i New York lärde sig Olof att bli börsmäklare och han startade senare världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs.
- Drivkraften att vilja förändra, att skapa nytt, sitter i huvudet – det är en mental process.
Olof berättar i sitt Sommar att entreprenörskap handlar om att vilja vinna samtidigt som man måste våga förlora.
Han ledde kampanjen för Stockholms ansökan att arrangera sommar-OS 2004 men Aten vann i den slutliga omröstningen.
Om Olof StenhammarLantbrukare, entreprenör, finansman, 79 år. Född i Finspång, bosatt på Värmdö. Debuterar som Sommarvärd.
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Bolaget tog även över bland annat Stockholmsbörsen och försökte också köpa Londonbörsen. 2008 bytte bolaget namn till OMX och såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor.
Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004. Har skrivit memoarerna Det ordnar sig.
Hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och vid Lunds universitet.
Grundet Stenhammaren i Finlands skärgård är uppkallat efter honom efter en grundstötning.Jag kommer att berätta om att jag redan 1953 ville ansöka om OS till Sverige – i Finspång. Dessutom, hur man med tur kan vända en pinsam grundstötning till odödlighet. Om ingen hindrar mig kanske jag framför en egen snapsvisa.
Producent: Kerstin Brunnberg
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.
-
Regissör, skådespelare, 55 år. Född i London, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Regissören och skådespelaren Josette Bushell-Mingo talar om teater, kultur och härkomstens påverkan.
Dagens värd för Sommar i P1, Josette Bushell-Mingo är prefekt på institutionen för skådespeleri på Stockholms konstnärliga högskola. I programmet berättar hon om såväl sin konstnärliga som personliga bakgrund, och engagemang som bland annat märkts i hennes profession som grundare av The National Black Theatre of Sweden, som konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater som skapar scenkonst på teckenspråk och turnerandet med sin föreställning om sångerskan Nina Simone.
I sitt program berättar också Josette Bushell-Mingo om sin uppväxt i London och mötet med det svenska samhället. Hon beskriver också vad hon benämner som ”blackness” som för henne ”är en recognition, förståelse, av den politiska kamp, kulturella mångfald och känslomässiga arv som hänger samman med en afrikansk härkomst. Hon resonerar också kring den tunna linjen mellan hämnd och förlåtelse, rasism och diskriminering.
Om Josette Bushell-MingoArbetar som prefekt på institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola. Startade The National Black Theatre of Sweden och har varit skådespelare vid The Royal Shakespeare Company och Royal National Theatre.
Var konstnärlig ledare på Riksteaterns Tyst Teater i 15 år. Har turnérat med den hyllade och djupt personliga föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone och spelat Rafiki i musikalen Lejonkungen i London.
Fått Brittiska Imperieorden (OBE), Ganneviksstipendiet och Expressens teaterpris.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
Advokat, 66 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd. Obs! Det direktsänds kl 13.00-14.30. Därför kommer podden upp först en stund efter sändningen är slut (inte kl 07 på morgonen).
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
- Demokratin kan bara försvaras genom en öppen debatt där medborgarna deltar och tar ansvar för sina val, säger Anne Ramberg i programmet. Där hon också berättar om det hon tycker är världens finaste yrke – att vara advokat.
I början av Anne Rambergs karriär, i mitten av 70-talet, var det rätt ovanligt med kvinnliga advokater. Ofta kom brev adresserade till Arne Ramberg trots att hon träffat brevskrivaren ifråga. Den som skrev ut brevet utgick helt naturligt ifrån att adressaten var en man. Nu har Anne Ramberg varit generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund i nästan två decennier och i den rollen gjort sig känd som en engagerad röst i samhällsdebatten.
Om Anne Ramberg
- Normaliseringen av ytterlighetsåsikter utgör ett av de farligaste hoten mot vår demokrati och rättsstat, säger Anne Ramberg i programmet.
- Inte minst i en tid där populism, isolationism, rasism och brist på respekt för rättsstatens principer och värderingar är framträdande.Är generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund och en engagerad röst i samhällsdebatten. Tar ofta upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Har bland annat kritiserat Israels behandling av palestinierna och haft synpunkter på publiceringen av namn under metoo-kampanjen.
Började jobba som advokat i början av 80-talet.
Har varit ledamot i Pressens Opinionsnämnd och suttit i Rikspolisstyrelsens etiska råd. Är ad-hoc domare i Europadomstolen för mänskliga rättigheter och sitter i styrelsen för Barnrättscentrum på Stockholms Universitet.
Gillar att gå långa promenader med labradoren Myra.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
PROFESSOR I LITTERATURVETENSKAP, FÖRFATTARE. 56 år, född i Täby, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2013 och Vintervärd 2014.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Sara Danius berättar sin version om de uppmärksammade turerna kring Svenska Akademien som ledde till hon tvingades lämna sin post och att det i år inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur.
Det var allvar, men riktigt hur allvarligt läget var kunde ingen begripa. I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskandalerna någonsin i svensk modern historia.
Sara Danius berättar att ingen av ledamöterna i Akademien ifrågasatte uppdraget till advokatfirman. Tvärtom. De prisade initiativet.
"Så här lät det i en hälsning jag fick från Horace Engdahl, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Det var på kvällen torsdagen den 23 november, han satt på Gyldene Freden och åt middag, jag satt hemma och åt knäckebröd i mitt kök. Kära Sara, jag hoppas att du fått något att äta och är på någon lugn plats nu. Vi har just läst pressmeddelandet här på Freden, det är utmärkt. Vi kollade även uttalandet på DN:s webbsida. Situationen verkar något ljusare. Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever. Varma hälsningar, Horace"
Sara berättar även om sin förkärlek till knytblusar.
Om Sara Danius
Hon pratar om användbara ord i Svenska Akademien. "Jag lärde mig också andra ord under min tid som ständig sekreterare. Ord som “golden shower” och “honey trap”. Jag tar dem igen. Golden shower och honey trap. Handen på hjärtat: jag hade aldrig hört talas om dessa ord. Och det hade jag väl inte kunnat tro, att jag skulle bli tvungen att konsultera en pornografisk ordbok för att kunna sköta mitt ämbete som Svenska Akademiens ständiga sekreterare, därtill den första kvinnan att inneha denna befattning. Men så blev det."Lämnade uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademien i april i år, efter tre år som den första kvinnan på posten.
Tog sin doktorsexamen vid Duke University i USA. Har gett ut ett flertal böcker och essäer som Den blå tvålen; romanen och konsten att göra saker och ting synliga och Husmoderns död. Har mottagit flera priser som Lagercrantzen, Gerard Bonniers essäpris och i år Lena Nymans pris, för att under året ha visat ”exceptionellt mod och imponerande integritet”.
Har knytblusen som signaturplagg.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
ÖVERLEVANDE FRÅN FÖRINTELSEN, 92 år. Född i Polen, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Tauba Katzenstein har överlevt getto, förintelseläger och slavarbete. I sitt Sommar vill hon berätta om sin mormor och sin mamma så att de blir ihågkomna.
Hon är uppvuxen i utkanten av staden Lodz i Polen, som var Polens textilhuvudstad.
Hennes syster och bror var duktiga på att plugga, men inte Tauba. Det blev många konflikter med hennes mamma om det. Då sprang hon över till mormor istället som alltid gav trygghet. Familjen var fattig och hamstrade för att klara sig. Kriget kom närmare och 1940 omvandlades hennes bostadsområde till ett getto.
”1942 kom det hemskaste som kan inträffa” säger Tauba. Då kom det transporter med judar från alla länder som Tyskland ockuperade och många skickades till arbetsläger. Tauba kände ångest. Hon såg sin mormor bli hämtad.
Trots att Tauba berättar om sin tid i gettot, koncentrationslägren Auschwitz, Ravensbrück och om slavarbeten, så finns det mycket kärlek i programmet: till familjen, vänner, en hjälpsam kvinna, och till man, barn och barnbarn.
Om Tauba KatzensteinEtt av förintelsens sista vittnen i Sverige. Modern dödades i förintelselägret Auschwitz, systern i Treblinka och mormodern gasades ihjäl i en lastbil i Chelmno.
Levde i flera år i gettot i Lodz före deportationen till Auschwitz. Därefter slavarbete hos vapentillverkaren Kruppverken, där lönen var en tallrik soppa och en skiva bröd. Satt även i koncentrationslägret Ravensbrück.
Kom till Sverige med de vita bussarna en vecka innan Tyskland kapitulerade på alla fronter 1945. Bor nu på Judiska hemmet i Stockholm.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
FÖRETAGSLEDARE, VD 3M, 64 år. Född i Malmö, bosatt i Minneapolis, USA. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Företagsledaren Inge Thulin om resan från Fagerstagatan 1 i Malmö till Ovala rummet i Vita Huset via Kreml.
Inge Thulin berättar om uppväxten i Malmö där pappan var portvakt och mamman städerska på fabriken där de också bodde. Om de viktiga och lärorika åren i pojklagen i fotboll och ishockey. Om hur karriären som säljare går mot allt större och internationella uppdrag i bland annat Japan och Ryssland, och hur han till slut 2012 blir utnämnd till koncernchef, VD och styrelseordförande för ett av världens största företag, 3M.
Trots att jag är känd över nästan hela världen för det jag gör inom affärslivet, så var jag mycket okänd i Sverige fram till den 16 augusti 2017.
Inge Thulin har hela världen som arbetsfält och lever efter mottot ”hållbarhet, inkludering och mångfald”. Han bor sedan 20 år i USA och var rådgivare i handelsfrågor åt president Obama och senare även åt Trump. I augusti 2017 lämnade han dock det prestigefyllda uppdraget efter Trumps beslut att lämna Paris-avtalet och våldsamheterna i Charlottsville.
Man får inte bli förblindad av ära och prestige när ens egna personliga värderingar står på spel.
Om Inge ThulinHar kallats USA:s mäktigaste svensk som vd för företaget 3M, ett konglomerat med över 91 000 anställda och ett börsvärde på över 1 000 miljarder kronor. Mest känt för Scotch tejp och Post-it-lappar, men säljer 50 000 olika produkter över hela världen och ligger i framkant när det gäller tekniska lösningar och innovationer.
Har arbetat i företaget i fyrtio år och tidigare ansvarat för verksamheten i Ryssland, Asien, Europa och Mellanöstern. Lämnar i sommar vd-posten och blir arbetande styrelseordförande.
Skapade rubriker genom att hoppa av Donald Trumps näringslivsråd, för att stå upp för mångfald och inkludering. Var tidigare rådgivare åt president Barack Obama.
Håller på Malmö FF i fotboll, spelade själv där som pojklagspelare.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
Vi vill varna för starka skildringar av våld, krig och utsatthet i programmet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Magda Gads program handlar om hennes arbete som krigskorrespondent och innehåller skildringar av våld, övergrepp och utsatthet. Möten som har fått henne att känna att det som har hänt dem i deras liv – är något.
Ingen ska kunna säga att den inget visste. Det brukar Magda Gad svara när hon får frågor om varför hon jobbar som krigsreporter. Alla vet redan att människor dör i krig. Magda Gad förklarar varför de dör, ifrågasätter makthavare och ställer ansvariga till svars.
Hon möter krigets offer och tänker ibland att hon inte kan berätta om allt elände. Men om samma sak hade hänt i hennes by hemma i Dalarna, och ingen kom och hjälpte; då hade hon velat berätta det för hela världen!
Om Magda GadUtrikesreporter som reser dit andra journalister helst inte reser och stannar under lång tid på plats. Rapporterar nu om IS och kriget i Irak och övriga Mellanöstern för Expressen. Tidigare rapporterat från kriget i Ukraina, getton i Rumänien samt gjort reportage om våldtäkter i Kongo, världens farligaste knarkkarteller i Honduras och ebolaepidemin i Liberia. Startade en insamling för att hjälpa barn hon träffade i Liberia. Var tidigare chefredaktör på en träningstidskrift och personlig tränare.
Har alltid havregryn med sig på sina resor.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
Det svåra hundratrettionde avsnittet med journalisten Kerstin Brunnberg. Vi pratade om arkitektur, vilken musik som är okej att lyssna på, att jobba med genier men själv vara en medelmåtta, Carl Jonas Love Almqvist, knepiga föredrag, att tvingas lära sig nya saker, hur man gör en bra intervju, cykelhjälmar, Djurgården, korsordsvinnare från Stockholm, politiker, att lyssna oerhört mycket på radio, att vara 72 år gammal och ha väldigt många uppdrag, Radio 1:s viktiga gärning, hur man berömmer sina anställda och givetvis en hel del om R. Kellys sexliv.Avsnittet presenteras av Läkerol – makes people talk.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast.Musik: Queen - Radio Ga Ga.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.