Karin Milles Podcasts
-
Hösten 1921 fick kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval. Fem kvinnor valdes också in i riksdagen. Kvinnornas inträde i politiken blev direkt en språkfråga - och i förlängningen bidrog det till att få igång en debatt om jämställdhet i språket. I det här avsnittet samtalar språkforskaren Karin Milles och Språktidningens Anders Svensson om rösträttens konsekvenser för svenskan.
-
Få ord är så laddade som de som beskriver sex och kön. Ändå har nya ord som snippa och klittra snabbt etablerat sig i svenskan. Hur kom det sig att de så snabbt tog plats i språket? Och hur ser receptet på en framgångsrik ordlansering ut? I det här avsnittet samtalar språkforskaren Karin Milles och Språktidningens Anders Svensson om språkliga tabun och aktivism som syftar till att förändra både språket och samhället.
-
I det här pilotavsnittet pratar vi om biografier.
För övrigt avskaffades Skråväsendet så sent som 1847 https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/skravasendet-avskaffades-1847-men-hantverket-lever/
Böcker som nämns: Karin Milles: "Jag måste, när ingen annan vill - kvinnorättskämpen Sophie Sager" ; Per T Ohlsson: "Albert Bonnier och hans tid" ; Michelle Obama: "Min historia" ; Lennart Guldbrandsson med flera: "Din självbiografi" ; Lars Norén: serien "En dramatikers dagbok" ; Karl-Ove Knausgård: serien "Min kamp" ; Ulf Lundell: serien "Vardagar" ; Ishmael Beah: "Lång väg hem"
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message