Karin Bäck Podcasts
-
Hur bra är Halmstads politiker på att veta vad deras medborgare vill? Och hur bra är medborgarna på att berätta?
Kan kopplingen mellan politiska beslut och folkets vilja bli bättre? Det är frågorna vi söker svar på i det här temat av Halmstad växer. Fyra Halmstadbor med olika perspektiv ger sin syn på ämnet i de kommande fyra avsnitten. Men först får du en snabbkurs i hur lokal demokrati funkar i praktiken, med speciellt fokus på rollen för oss medborgare. Medverkar gör statsvetaren Katrin Uba vid Uppsala universitet.
Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun av frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin. -
Politiken har förlorat många av sina känselspröt ute i samhället därför ökar glappet mellan den etablerade politiken och vanligt folk. Det konstaterar statsvetaren Jörgen Johansson, bosatt i Halmstad i en av intervjuerna på temat Folkets vilja. Han är en av fyra personer som i längre intervjuer ger sin syn på kopplingen mellan vad folket vill och vad politiken beslutar. Och även om Jörgen Johansson har vissa tveksamheter när det gäller den kommande folkomröstningen om ett hotellbygge i Halmstad, så tycker han att den är bra för demokratin.
Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin.
-
Hur kan vi som lever i en alltmer uppdelad stad få bättre inblick i varandras liv? Och hur ska den som kommer ny till Sverige lära känna de som redan bor här? I förra temat av Halmstad växer fick vi flera konkreta - och ganska nedslående - beskrivningar av hur vårt delade Halmstad ser ut. Nu publicerar vi en uppföljning där vi gör några nedslag för att få inspiration till förändring. I det här avsnittet möter du bland annat Ammar, Ansam och Henrik, tre exempel på hur vi tillsammans kan skapa en mindre delad stad.
Nedslagen har vi gjort på Rejmes bil, hos IF Leikin på Sannarps idrottsplats och hos WOW Foundations. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstad Kommun. Redaktörer är Karin Back och Charlotta Edin. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin. -
Vi sänder från Sjöbo-Knäppans naturreservat utanför Motala där slåttern pågår för fullt. För även om ängarna är långt färre än för 100 år sedan finns ett nyvaknat intresse för att slå blomsterängar för hand, med lie. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lieslåtter. Det kanske låter omodernt, men faktum är att lien har fått en renässans de senaste åren. Nya grupper upptäcker lien, och av delvis nya skäl. Att slå med lie associeras numera med vilda bin och fjärilar, snarare än med kulturhistoria. Och en del attraheras av chansen till konkret kroppsarbete mitt i all skärmtid.
Naturmorgon flyttar ut hela programmet till ett kalkkärr i Sjöbo-Knäppans naturreservat utanför Motala där slåttern pågår för fullt, under Janne Westers ledning. Han hjälper oss att svara på de vanligaste frågorna om hur man anlägger en äng och hur man får sin lie att bita.
Vi dyker också ner i den mångfald som en slåtteräng kan erbjuda av blommor och gräs, men också spindlar och blomflugor. Till vår hjälp har vi spindelkännaren Monika Sunhede och kommunekologen Hilda-Linn Berglund.
I programmet hörs Karin Bäck och hennes slåtterkollegor Veronica Holm, Mari Norborg och Katja Handzic. Även de vittnar om liens återkomst.
Programledare är Mats Ottosson och reporter Lisa Henkow.