Jensen Podcasts
-
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Det är måndag och Studio Allsvenskan är tillbaka med ett klassiskt RINGRACE! Det var ett tag sedan sist.
Först ringer vi Elfsborgs nyförvärv André Boman som konstant befinner sig i Portugal. Hur var det att vara med landslaget? Hur resonerade han i valet mellan klubb och varför det blev Elfsborg? Och hur ska han konkurrera ut Johan Larsson?
Därefter slår vi en signal till Hasse Larsson på Listerlandet. Sportchefen som nyligen gjort en rekordförsäljning när Noah Persson såldes till Schweiz. Vad letar Mjällby nu?
Och slutligen kopplar vi upp oss mot Kalmar för att snacka med den nye huvudtränaren Henrik Jensen. Vad saknar han med Danmark? Hur långt fram är KFF i Jensens taktiska process? Och varför är han så sur på svensk talangutveckling?
Missa inte Studio Allsvenskans Ringrace!
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet berättar etolog Per Jensens om sin senaste bok Hundens Hemligheter som kom ut den 13 januari 2023. Förlag Natur och Kultur, foto Linda Prieditis och form Sara Edström.
Per Jensen är professor i etologi, läran om djurs beteende. Han har skrivit flera böcker om hundar, till exempel Hundens språk och tankar, Den missförstådda hunden och Att leva med hund. Per har forskat på hundars och andra djurs beteende mer än 40 år och har lika lång erfarenhet av att själv leva med hund. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad av media när det handlar om djur och vetenskap.
Vill du gå kurs eller är du intresserad av någon yrkesutbildningen? Gå in på www.hundenshus.seVi finns också online med föreläsningar och kurser på Hundens Hus Play
-
Tro, hopp och förväntningar kan ge effekter på beslut och uppfattningar av vår omvärld och de kan också påverka våra kroppsliga funktioner. Det gör att preparat som i medicinsk mening borde vara overksamma ändå kan ha en effekt. Frågan är bara hur?
Karin Jensen är är en av världens främsta placeboforskare. Hon är verksam vid på Karolinska Institutet i Stockholm och har intresserat sig för smärta och placebo. Hon är nära knuten till Program in Placebo Studies vid Harvard Medical School i Boston (USA) och är sedan 2016 invald i styrelsen för internationell placeboforskning, tillsammans med ledamöter från många andra länder. Förra året gav hon ut boken “Hoppets anatomi” som är en fascinerande resa i detta låtsasland med mycket verkliga effekter.
Vi bjöd in henne till studion för ett samtal som kom att handla om likheterna mellan trolleri och placebo, åt varför självbedrägeri kan fungera och om placebokirurgi - alltså när man skär i andra men inte utför något. Bland mycket annat.
Jensens rekommendationer:
Besök Hagströmerbiblioteket i Stockholm
Gå och se en riktigt bra trollerikonstnär eller kolla in roliga illusionstrick på Youtube.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Cirkus Bajen med svängdörrar i truppen. Jensen om varför han valde Kalmar. 04:55-ragg i Karlstad. Presentationsvideons okrönte kung och videos vi minns. Intensiv start på Silly Season!
SPETSIGA 115!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Per Jensen berättar hur, när och var vilda djur blev tama. Tusentals år av ömsesidiga anpassningar, samevolution, som avgjorde vår historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hundar, får, getter, grisar, kor, höns, hästar, katter - alla har formats av samlivet med vår egen art Homo sapiens. Vi reser genom årtusendena i en flock som består av allt fler arter däggdjur och jordens mest talrika fågel tamhönan. Vår samevolution, eller domesticering, av ett antal djur var nyckeln till framgång för vår art, och för de arter som valde oss.
Hunden har en särställning i vår utveckling, medan katten kanske snarare har domesticerat oss, enligt Per Jensen, professor i Etologi vid Linköpings Universitet. Reporter Lisa Henkow, på Vreta Naturbruksgymnasium i Östergötland i Naturmorgons direktsändning 22 oktober 2022.
-
I detta avsnitt pratar vi med Per Jensen som är professor i etologi om två olika forskningsstudier som vi har gjort tillsammans. Vad händer exempelvis när hundar får lyssna på ljudböcker på stallet? Vi pratar även om annan intressant forskning, kan exempelvis hundar gråta? Och varför äter hundar gräs. Detta och mycket mer i dagens avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med hjälp av forskning och vetenskap granskar Emma Frans och Karin Adelsköld ett antal vanligt förekommande påståenden om hundar. Kanske har du hört saker som att kamphundars käkar låser sig när de biter, ”sådan herre, sådan hund” eller att det går sju hundår på ett människoår? Men vad är egentligen sant, falskt eller mittemellan? I programmet medverkar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet samt Irene Westerholm, etolog och hundinstruktör.
-
Världens vanligaste fågel, en kärleksförklaring till höns.
Höns är definitivt mer än det som möter ögat. Bakom den till synes okomplicerade och osmarta fågeln som ger oss ägg gömmer sig en magisk värld, outforskad av de flesta. I det här avsnittet pratar vi med Per Jensen som under många år forskat på hönsen och deras värld.
Följ med oss på en spännande resa in i hönsens förtrollande värld.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Höns lever i familjegrupper som håller ihop hela livet, och de har ett rikt språk. Det är en del av det som gör att Per Jensen har valt att ägna sitt liv åt forskning om dem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Per Jensen är professor i etologi, djurs beteende, vid Linköpings universitet. Han har både moderna värphöns och de ursprungliga vildhönsen, röda djungelhöns, på forskningsanläggningen där vi träffar honom. Vad som skiljer urhönsen från de moderna raserna är en av de frågor han vill ha svar på. Och så den om varför kycklingar leker – och om de kan ges ett bättre liv om de stimuleras till lek.
Reporter: Camilla Widebeck
[email protected]Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
Lär känna världens vanligaste fågel. Hönan, som härstammar från djungelhönan, som är en sentida dinosaurie. En smart fågel, med rikt känsloliv och ett utvecklat språk!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Per Jensen tar emot i sitt hem i Östergötland. Här pickar vanliga hönor och djungelhönor. Pensionerade försökshöns som varit med i beteendestudier.
Per är professor i etologi – läran om djurs beteende – vid Linköpings universitet. Han har skrivit böcker om hundar och är nu aktuell med en bok om hönor: Världens vanligaste fågel - en kärleksförklaring till höns.
- Det var dags för en kärleksförklaring till hönsen, säger han. Dags att berätta hur de egentligen fungerar.
- Höns är omgärdade av så många myter och missförstånd. Man kallar dem virriga och dumma. Men det är fel. Höns är intelligenta och sociala. De har ett fantastiskt språk och ett rikt känsloliv.
Man uppskattar att det i hela världen finns 24 miljarder hönor. I Sverige värper 8 miljoner hönor våra ägg, och drygt 100 miljoner kycklingar slaktas varje år.
Per har tre vita Leghorn-hönor och fyra röda djungelhönor. Alla höns som finns idag härstammar från röda djungelhöns. De lever vilt i regnskogar i Sydostasien.
För ungefär 8000-9000 år sen domesticerades de och blev husdjur. De är hälften så stora, växer långsamt och lägger få ägg. Äggen är hälften så stora som vanliga ägg.
En modern värphöna värper ungefär 300 ägg under sin livstid, medan djungelhönorna värper 20-30 under sitt liv. Avel har gjort att slaktkycklingar växer till 2 kilos vikt på 35 dagar. En djungelhöna blir fullvuxen på ett år och väger då 800-900 gram.
- Men beteendet har inte förändrats så mycket, säger Per, som tycker sig se dinosaurierna i dem.
- När dinosaurierna dog ut hade en del av dem redan hunnit utvecklas till en sorts primitiva fåglar. Om man vill hårdra det så kan man säga att fåglar är sentida dinosaurier. Det är spännande att betrakta höns med de ögonen.
-
Avsnitt 3 i bokpodden Ofiktion handlar om katt- och hundböcker. Allt från utbud till djurbiografier. Lite poesi hinns också med.
Böcker som nämns:
Adoptera hund Max Schüllerqvist (2020)
Arthur Michael Lindnord (2016)
Bibliotekskatten Dewey Vicki Myron (2010)
Förlåt att jag väckte dig, jag var bara uttråkad Jennifer Bark (2017)
Gatukatten Bob James Bowen (2014)
Historiska hundar Mats Carlbom (2017)
Historiska katter Erik Fichtelius (2018)
Hundens språk och tankar Per Jensen (ny omarb uppl 2021)
Hundkokboken Ingeborg Pils (2009)
I could pee on this and other poems by cats Francesco Marciuliano (2012)
Kattens hemliga språk Susanne Schötz (2017)
Sjukhuskatten Oscar David Dosa (2014)
Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord Sara Karlberg & Helena Eriksson (2018)
Varför gör min hund så? Sophie Collins (2015)
Varför gör min katt så? Catherine Davidson (2015)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
I den första av fyra sommarspecialer i juli handlar det om djurens värld. Vi kommer att lära oss mer om djurens beteende, om valarnas fantastiska värld och om möjligheterna att på genetisk väg återskapa utdöda djur. Utdrag ur följande avsnitt:
137 Om djurens känsloliv med Per Jensen
216 Om valar med Svante Lysén
052 Om verklighetens Jurassic Park med Torill Kornfelt
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Blomgren
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denna vecka har vi pratat om Jensens skolkoncerns extremt illasinnade försök att höja sin skolas anseende genom att förbjuda becknarväskor. Vi pratar också om att boffa hushållspray. Vi ses i etern.
Stöd oss på Patreon: https://www.patreon.com/varforpod -
För de flesta svenskar är nog korstågen mest kända genom böckerna om Arn och filmen om Ivanhoe som visas varje nyårsdag på svensk TV sedan många år. De här fiktiva gestalterna Arn och Ivanhoe deltar båda i korståg, men hur stämmer dessa berättelser med verkligheten? Historikern Åsa Karlsson samtalar med professor Kurt Villads Jensen om korstågen. Professor Jensen har skrivit boken ”Korstågen: européer i heligt krig under 500 år” som kom ut för ett par år sedan.
-
Vad har egentligen djur för känslor? Är de intelligenta? Och är de självmedvetna? Det och mycket mer pratar vi om med etologen Per Jensen.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler