Jens Möller Podcasts
-
Finland är på många sätt Sveriges närmaste grannland men samtidigt tycks det finnas en kulturell klyfta mellan länderna. Idag handlar P1 Kultur om finsk musik och design.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den nya podden "Vi lyssnar på Finland" tar sikte på musikkulturen i vårt östra grannland. Love Antell från bandet Florence Valentin; Mattias Björkas från gruppen Vasas flora och fauna och radiojournalisten och musikern Thella Johnsson lägger örat mot den finska marken och undersöker en musikkultur som för många svenskar flugit under radarn.
ANNA JÄRVINEN DUBBLAR – GER UT SAMMA SKIVA I SVENSK OCH FINSK VERSIONArtisten Anna Järvinen vägrade välja språk – och ger ut sin senaste skiva i två versioner: en på svenska och en på finska. Hör henne om hur de två olika språken påverkar hennes musik och om att stå med fötterna på var sida om Östersjön.
FINLANDS MEST KÄNDA BLOMMA LEVER VIDARE I NYA GENERATIONERTextildesignern Maija Isola skapade över 500 mönster för Marimekko – mest känt är hennes röda bulliga vallmomönster, Unikko – ett mönster som tycks leva vidare i nya generationer. Nu går dokumentärfilmen om hennes liv upp på svenska biografer: "Maija Isola".
100 DAGAR PÅ POSTEN – VAD HAR KULTURMINISTERN LEVERERAT?
ESSÄ: NATIONALISM OCH PARANOIA SATTE STOPP FÖR ESPERANTO
Idag är det 100 dagar sedan kulturminister Parisa Liljestrand tillträdde. Vad har hon hunnit hittills – och vilka stora frågor ligger på hennes bord just nu? Samtal med Jens Möller, kulturpolitikreporter.Kan man bygga en fredlig global gemenskap med hjälp av språk? Ja, många har försökt och esperanto är väl det mest kända och framgångsrika försöket. Dan Jönsson reflekterar i dagens essä över språket som en gång kom att få spela rollen som USA:s fiende nummer ett.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson / Karin Arbsjö -
Språket frossar i språkligt ägande! Hör bl a om förvirrande -s och den seglivade frasen Obehöriga äga ej tillträde. Dessutom om de sydsvenskar som fortfarande använder -a för att markera genitiv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorHur kommer det sig att uttrycket "Obehöriga äga ej tillträde" har lyckats överleva så långt efter avskaffandet av verbens pluralböjning?
Det heter morgonpromenad (utan -s) men kvällspromenad (med -s). Finns det rätt och fel när det gäller foge-s?
Är det s:en i ordet buss som "smittar av sig" och gör att vissa säger busshållsplats i stället för busshållplats?
Hur används genitivformerna dens respektive dess?
Vilka regler gäller för namn som innehåller genitiv, t ex Borgholms kyrka?
I vilka sammanhang används a- för att markera genitiv?
Är bevarade genitivformer från fornnordiskans dagar något specifikt för en del av Sydsverige?
I Gunlög Josefssons vetenskapliga artikel från 2009 uppgavs att a-genitiv då var på väg bort. Hur ser det ut med a-genitiven idag?
Finns det något som skulle kunna vända trenden och rädda kvar a-genitiven?
Språkvetare Ylva Byrman, universitetsadjunkt i svenska vid Göteborgs universitet.
Gunlög Josefsson, professor i svenska vid Lunds universitet.
Programledare Jens Möller.
-
Hahaha...!!! Skratt kan kännas glatt och smittande. Andra skratt uttrycker t ex nervositet. I Språket om humor i vardag och offentlighet samt humorns roll i maktspel. Jodå, det blir även en del skratt!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorÄr pappaskämt en modern företeelse, vet man vilket som var det första kända pappaskämtet?
På vilka sätt kan man försöka utöva makt genom humor?
Finns det tecken på att kvinnliga komiker har blivit mer accepterade idag än för 10-15 år sedan?
När det gäller humor är det lätt att associera till offentlig komik t ex på scen eller i tv. Men vilka funktioner kan humor och skratt ha i vardagliga samtal bekanta emellan?
Vad händer när någon försöker vara rolig, på en scen eller i vardagslivet, men ingen skrattar?
Vad betyder ordet vits?
Vad är "språkvetarförklaringen" till varför det kan uppstå humor i en ordvits?
Är det sant att göteborgare håller ordvitsandet vid liv?
Det finns många olika sorters humor, som slapstick, satir, parodi m m. Finns det viss typ av humor som ses som "finare" än annan?
Finns det språkligt baserad humor som är universell, eller är verbal humor begränsad till t ex vissa regioner och språkområden?
Språkvetare Ylva Byrman, universitetsadjunkt i svenska vid Göteborgs universitet.
Hanna Söderlund, humorforskare och lektor i svenska vid Umeå universitet.
Programledare Jens Möller.
-
Podden träffar Jens Möller som nyligen givit ut en bok om waldorfpedagogik. Hans vän Theo Wilson bidrar med sina reflexioner om (och från) boken. (Från förlagets informationstext) Waldorfpedagogiken är ingen statisk kultur. Utvecklingen pågår fortfarande eftersom nya tider kräver nya lösningar. Antingen är det vi som är verksamma inom waldorfskolan som själva definierar och formar den utvecklingen, eller så kommer förändringen att påtvingas oss utifrån. Den som ärver ett berg måste bestiga det. Den här boken vill ge oss nycklar till en förståelse för vad waldorfpedagogik är, sett ur ett djupare perspektiv. Vi som är waldorfpedagoger, och har respekt för vad vi själva vill vara, kan förvandla och skapa framtidens waldorfskola i samspel med de barn och ungdomar vi har framför oss idag.
Medverkande: Jens Möller Theo Wilson Horst-Henrik Liljeström Daniel Johnston Vi har fixat ett eget Swish-nummer som ni kan skicka en slant till om ni vill stödja vårt arbete. Vårt nummer är 123 586 12 57
-
På smällen och valpa, avlida och dö. Språket kopplat till livets början och slut är ibland förvirrande och tabubelagt. Och födelsens mirakel tycks ha gett förvånansvärt få avtryck i svenska språket.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorAtt barn föds är bokstavligt talat det mest ursprungliga i mänskligt liv, hur har det färgat språket?
Vem är det som blir "förlöst" vid en förlossning; är det barnet, modern eller kanske båda två?
Att pilta sägs vara en snabb förlossning där barnmorskan inte hinner få på sig handskar och därför tar emot barnet med sina bara händer. Vad är bakgrunden till begreppet pilta?
Vad är den ursprungliga betydelsen av jordemor, alltså ett äldre ord för barnmorska?
Vilka ord finns för barnmorska på olika språk?
En kvinna kan amma sitt barn. Men hur korrekt är det att säga att barnet ammar?
En kvarleva är ju en rest av någon död. Varför heter det då kvarLEVA?
Flera lyssnare har reagerat på att medier ofta använder verbet dö i stället för t ex avlida, gå bort, omkomma eller stupa. Varför används dö på det sättet?
Språkvetare Susanna Karlsson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Programledare Jens Möller. -
Sporttvätt, epadunk och hungersten - där har vi några av årets nyord. Språkets inbjudna panel diskuterar den pinfärska nyordslistan samt analyserar språkåret 2022. Vi önskar GOTT NYTT SPRÅKÅR 2023!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kan du läsa pressmeddelandet om 2022 års nyordslista.
I Språkets nyårspanel ingår:
Sofia Tingsell, språkvårdare m m på Språkrådet.
Patrik Hadenius, chef för Norstedts förlag och tidigare chefredaktör för Språktidningen.
Susanna Karlsson, Språkets återkommande expert samt docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Programledare Jens Möller.
Musiken som spelas i avsnittet är Ragga Epa med Dvnk1.
-
Inför jul bjuds på en språklig gott-och-blandat-påse. Hör frågor och svar om bl a anglicismer och frasen med det sagt. Därtill excellerar vår egen språktomte i parallellhomonymi vad kan det vara?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorEn lyssnare har skrivit ner hundratals engelska uttryck från senaste säsongen av tv-såpan Farmen. Varför väcker anglicismer och engelska ord i svenska språket så starka känslor?
Svenskans såg och engelskans saw har samma två betydelser på båda språken (verktyget man sågar med och preteritumformen av verbet se). Finns det fler liknande fall, och finns det någon benämning för ord som har samma dubbla betydelser på olika språk?
Hur kommer det sig att vi i svenskan använder negationer i positiva fraser, t ex "nej, vad kul!"? Eller "kan inte du räcka mig saltet?" Varför är vi negativa helt i onödan?
Finns det någon regel för vad man kallar ortsbor i en stad, till exempel göteborgare eller Trollhättebo?
Flera lyssnare upplever frasen "med det sagt" som en trend bland t ex politiker och journalister. Vad har uttrycket för innebörd?
Språkvetare Ylva Byrman, universitetsadjunkt i svenska vid Göteborgs universitet.
Programledare Jens Möller.
-
Ställtid, historiskt presens och middag som tidsangivelse. Språket handlar om hur vi talar om tiden, som vissa tycker går alltför fort. Fast gästen Bodil Jönsson hävdar bestämt att vi har gott om tid!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorHur bra är vårt språk är på att fånga och beskriva tid?
Kan man verkligen använda ordet "historisk" när något händer för första gången, t ex att det för första gången väljs en kvinnlig ledare i något land?
Är användandet av historiskt presens, till exempel inom polisen, ett försök att underlätta förståelsen för människor som kan ha svårare att förstå komplexa meningar med olika tidsformer?
Om man använder middag som tidsangivelse, betyder det då ungefär mitt på dagen eller den senare tid då flesta äter middag?
Vad är ställtid?
Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid kom 1999 och sålde snabbt i hundratusentals exemplar. Vilket behov fyllde den boken just då?
En lyssnare uppfattar det som att hans barn och deras kompisar pratar fortare än vad hans egen generation gör. Samtidigt upplevde lyssnaren det som att hans mor-och farföräldrar pratade långsammare än vad hans generation gör. Pratar generationerna snabbare och snabbare?
Språkvetare Ylva Byrman, universitetsadjunkt i svenska vid Göteborgs universitet.
Bodil Jönsson, fysiker och författare till flera böcker om tid.
Programledare Jens Möller.
-
Podden möter Max Geiger och Jostein Hertwig i ett samtal om odling och mat. Samtalet handlar om kretslopp och hur en gård kan fungera som ett eget kretslopp där man helst tillför så lite utifrån som möjligt och även släpper ut så lite som möjligt. Andra teman är jordbrukets roll för klimatet och hur ett hållbart jordbruk kan minska samhällets sårbarhet. Max Geiger släpper den goda nyheten att Järna Mejeri är på väg tillbaka och berättar mer om hur han tänker kring det. Följ Max på Instagram för det senaste: max_drexel_geiger heter han där. Medverkande: Max Geiger, bonde - verksam på Yttereneby gård och Skäve gård i Ytterjärna Jostein Hertwig, tidigare jurist som arbetat som advokat, domare och inom den internationella affärsvärlden. Nu för tiden titulerar han sig som bonde och djupt engagerad i mat- och miljöfrågor.
Horst-Henrik Liljeström Erland Kornfeld (teknik) Jens Möller har levererat ett fantastiskt arr på vår jingel (I den höga Riddarsalen – för er som inte gått Waldorfskola alternativt sov er genom det mesta av den). Vi har fixat ett eget Swish-nummer som ni kan skicka en slant till om ni vill stödja vårt arbete. Vårt nummer är 123 586 12 57
-
Många vokalljud och outtalade konsonanter - det är ett par av trösklarna för svensktalande som vill förstå danska. Fast Åsa Nilsson, som studerar danska, har blivit helt förälskad i vårt grannspråk!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorHur långt tillbaka i tiden måste vi gå för att hitta ett gemensamt nordiskt språk?
Skulle norska, svenska och danska ansetts som dialekter om Norge, Sverige och Danmark vore ett land?
Det finns många "falska vänner" mellan svenska och danska. T ex betyder danskans værelse inte varelse, utan rum. Är de "falska vännerna" ofta samma gamla ord som har kommit att få olika betydelser på svenska och danska, eller är det vanligare att det är ord med helt olika bakgrund som bara råkar låta ungefär likadant?
Vilka är utmaningarna för en svensktalande som vill lära sig danska?
Hur många vokalljud finns på danska?
Hur är det danska talsystemet uppbyggt?
Vad säger forskningen om språkförståelsen mellan svenskar och danskar?
För ungefär tio år sedan blev det stor uppmärksamhet kring professor Dorthe Bleses studie om att danska språkets många vokaler och få konsonanter bidrar till att det tar något längre tid för danska barn att utveckla sina språkkunskaper jämfört med många andra barn. Vad finns för tankar kring den studien idag?
Slutledet i namnet Sverige är danskans ord för rike - rige. Bär vårt land namnet Sverige och inte Svea rike tack vare våra grannar i söder, och är det läge att byta benämningen på vårt land till svenska och kalla nationen Sverike?
Språkexpert Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Medverkar gör även danskstudenten Åsa Nilsson och danskläraren Allan Hansen, båda knutna till Stockholms universitet.
Programledare Jens Möller.
-
Podden möter Hèléne Blomqvist i ett samtal om hur sång, dikt och berättande kan användas pedagogiskt. Samtalet kommer även in på hur den officiella, fyrkantiga och mekanistiska världsbilden inte räcker till när det gäller vad människan är och vad hon behöver. Samtalet handlar också om att mista en närstående genom självmord och om konsten som en hjälp att överleva.
Musiken som spelas i podden: 1. Kämpa (Hèléne Blomqvist – text och musik) 2. En tidig morgon i september (Lennart Hellsing – text, Thord Gummeson – musik) 3. En stjärna föll (Hèléne Blomqvist – text och musik) Medverkande: Hèléne Blomqvist Erland Kornfeld Daniel Johnston (teknik)
Jens Möller har levererat ett fantastiskt arr på vår jingel (I den höga Riddarsalen – för er som inte gått Waldorfskola alternativt sov er genom det mesta av den). Vi har fixat ett eget Swish-nummer som ni kan skicka en slant till om ni vill stödja vårt arbete. Vårt nummer är 123 586 12 57
-
Prefix och suffix är små orddelar med makt att helt ändra ords betydelse. I Språket möter vi forskaren som har undersökt suffixet -ande, och programledare Jens missförstår ordet kontraaltskrockande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorVad är definitionen på prefix?
Varför heter det oväder, det borde ju betyda att det inte är väder?
Prefixet o- används ofta för att ge ett ord motsatt betydelse, som i intressant/ointressant. Fast det gäller inte rolig/orolig. När slutade rolig att betyda lugn på svenska?
Finns det exempel än orolig där o-prefixet kan förvirra?
Vad är bakgrunden till begreppen plastpappa och plastmamma, och vad lägger en för värdering i att lägga till plast- som prefix?
Louise Holmer har skrivit en doktorsavhandling om det mångsidiga suffixet -ande. Hur används det?
År 1900 valde redaktionen för SAOL att stryka de flesta ord som slutar på -ande ur ordlistan. Varför?
Hur vanligt är det att dagens skribenter använder -ande kreativt för att skapa nya ord?
Språkvetare Susanna Karlsson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Medverkar gör även Louise Holmer, som har skrivit doktorsavhandlingen Neutrala substantiv på -ande i text och ordbok.
Programledare Jens Möller. -
Jaktlagen är vår "kanske mest konservativa språkmiljö", enligt Språkets expert, med bl a många bevarade dialektformer. Hör jaktuttryck som har färgat allmänspråket samt om olika syn på dagens jaktspråk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorVilken är bakgrunden till ordet skåre, alltså ett skydd eller kamouflage vid stränder när man jagar sjöfågel?
Att skamma ett vildsvin innebär att skadeskjuta det. Varifrån kommer ordet?
Varför kallas samma jaktaktivitet pass i södra Sverige, men post i norra delen av landet?
Vilka jaktuttryck har sökt sig in i allmänspråket?
Vilka typiska exempel finns på hur icke-jägare missförstår ord eller uttryck kring jakt?
Vad betyder vildnaden?
Hör en diskussion om olika syn på jaktbegrepp som viltvård och populationsbegränsning.
I södra Östergötland finns äldre jägare som använder ordet fredja. Vilket är ordets ursprung och hur och var det använts?
På engelska betyder ordet endling den sista individen av en art som är på väg att försvinna. Vilket ord kan använda för detta på svenska?
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.
Camilla Bergvall, ordförande för Djurens Rätt.
Programledare Jens Möller. -
Rättstolkar, vårdtolkar, teckenspråkstolkar, EU-tolkar... Att snabbt översätta mellan olika språk är ett ansvarsfullt uppdrag som kräver stresstålighet och nyfikenhet - och stor språkkompetens, förstås!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorI vilka olika sammanhang i Sverige händer det att man använder tolk?
Vad säger forskningen om de största svårigheterna när det gäller att tolka mellan olika språk?
Om man behöver använda tolk t ex under ett sjukvårdsbesök - hur säker kan man vara på att tolken verkligen översätter det som sägs och inte tar bort eller lägger till viktig information? **
Hur vanligt är det i Sverige idag att barn måste tolka åt sina föräldrar?
EU:s tolkar i Bryssel måste lyssna på och förstå avancerade resonemang, samtidigt som de säger vad personen sa för några sekunder sedan. Hur klarar hjärnan av det "dubbelarbetet"?
EU satsar motsvarande 11-12 miljarder kronor per år för att tolka och översätta mellan unionens 24 officiella språk. De pengarna skulle kunna användas till annat om EU hade ett gemensamt officiellt språk. Varför är flerspråkigheten värd så mycket?
Vad behöver man kunna, och hur behöver man vara som person, för att fixa att jobba som tolk?
Hur lätt eller svårt är det att hitta svenska tolkar till Bryssel?
Vilka utbildningsvägar finns för den som vill börja jobba i Sverige som t ex rättstolk eller vårdtolk?
Hur kan en tolk göra för att översätta ord som är typiska för ett land, till exempel svenskans vabba eller norskans russebuss?
Språkvetare Susanna Karlsson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Medverkar gör även Stefanie Selmer och Daniel Pashley, som båda är tolkar vid EU-kommissionen i Bryssel.
Programledare Jens Möller.** Muntlig tolkning bör ske enligt god tolksed, som är definierad av Kammarkollegiet. Susanna Karlsson talar i avsnittet om god translatorssed, vilket gäller skrivna översättningar. De relevanta skrivningarna i tolk- och translatorsseden är dock snarlika.
-
I podden möter vi Sauli Louma, Osteopat, och talar om hur han ser på sin profession. Han beskriver Osteopati som: Osteopati är en manuell behandlingsform som betonar kroppens dynamiska helhet och självläkande förmåga. Genom osteopatin går det att diagnostisera och behandla besvär i kroppen som är relaterade till kroppens rörelseorgan. Det är inte bara symptomen som behandlas utan hela människan. Syftet med osteopatisk behandling är att undanröja störningar i kroppen och öka dynamiken för att därigenom aktivera kroppens självläkande kraft. Den osteopatiska behandlingen sätter igång den läkande processen som sedan pågår av sig själv från veckor upp till månader efter den sista behandlingen.
Medverkande: Sauli Luoma Horst-Henrik Liljeström
Jens Möller har levererat ett fantastiskt arr på vår jingel (I den höga Riddarsalen heter den – för er som inte gått Waldorfskola alternativt sov er genom det mesta av den).
Om ni vill stödja vårt arbete swisha till 123 586 12 57 (Samskaparna/Kyriotetespodden)
- Visa fler