Ingrid Thörnqvist Podcasts
-
Ordnar och medaljer är på väg tillbaka i Sverige, men vem är egentligen värd en medalj? Hur mäktig är egentligen den tyska förbundskanslern i det egna landet? Och vilken roll har de intellektuella spelat i historien?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Oavsett vem som tar över på posten som förbundskansler i Tyskland så får han stort inflytande i EU och i världen. Men hur stort är inflytandet egentligen i den egna nationen? Vem har mest makt i sitt land: den svenska statsministern eller den tyska förbundskanslern? Vi frågar SVT:s tidigare utrikeschef Ingrid Thörnqvist.
I förra veckan kom ett efterlängtat besked för alla heraldiker. Det ska åter bli möjligt för svenskar att få en medalj eller orden, det har den nya förtjänstutredningen föreslagit. Vilken roll vill utredaren Björn von Sydow att det nya, moderna belöningssystemet ska ha i Sverige?
Vi fortsätter vår intervjuserie om hur det är att vara intellektuell i Sverige med en djupdykning i de intellektuellas historia. Hjälper oss gör Kim Salomon, professor emeritus i historia vid Lunds Universitet, som skrivit en bok om de intellektuellas roll i historien.
Den engelska skådespelaren Daniel Craigs sista film som i rollen James Bond har premiär i dagarna. Samtidigt ger han sig in i debatten om vem som bör axla rollen som Bond framöver genom att säga att det finns andra roller som passar bättre för kvinnor eller icke-vita skådespelare. Louise målar en bild av hur en film med en kvinnlig Geraldine Bond skulle kunna se ut.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman
Research: Olle Björkman
-
När kommunistregimen i Rumänien faller avslöjas en mörk hemlighet barn hålls instängda i burar. De otäcka bilderna sprids över världen och hjälporganisationer blir nedringda. Många svenskar, däribland Sten och Doris Pettersson, bestämmer sig för att göra något.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Barnhemmen är resultatet av diktatorn Nicolae Ceaușescus politik under årtionden vid makten. Tillsammans med hans fru Elena levde hans familj i lyx medan den rumänska befolkningen led under mat- och elransonering.
Ceaușescu ville att befolkningen skulle öka. Han införde dekret 770 som förbjöd aborter och preventivmedel fick inte längre säljas. Gynekologiska undersökningar infördes på arbetsplatser. Lokala kommittéer som bestod av bland annat läkare avgjorde om ett barn ska hamna på en institution eller inte.
När regimen faller blir förhållandena i de rumänska barnhemmen kända. I Sverige blir det tittarstorm när SVT sänder ett reportage från barnhemmen. Statsminister Ingvar Carlsson skriver brev till den nya demokratiskt valda ledningen i Rumänien och vädjar om handling. Hundratals barnhemsbarn adopteras av svenska familjer.
Medverkande:
Laurentsio Pettersson, f.d barnhemsbarn.
Sten Pettersson, adoptivförälder.
Doris Pettersson, adoptivförälder.
Ofelia Larsson, f.d barnhemsbarn.
Radu Harald Dinu, fil. dr. i historia, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.
Anders Ekbom, f.d volontär för Röda Korset.
Ingrid Thörnqvist, f.d korrespondent för SVT.
Erik Arnér, f.d programledare för 8 Dagar.
Pia Risholm Mothander, docent i psykologi, f.d universitetslektor vid Stockholms universitet.
Florentina, f.d personal på rumänskt barnhem.
Dokumentären är gjord av David Ohlsson.
Producent är Erik Hedtjärn.
Publicerad 2021