Hanna Soldal Podcasts
-
I veckans avsnitt får vi lyssna till två personliga berättelser om vad det kan innebära att fly från sitt hemland. Vi får höra Faiaz berätta om hur det var att som tonårskille lämna Afghanistan, hur det är att leva med tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige och om hur skrivandet blivit ett sätt att hantera de svåra minnena från flykten. Vi får också möta Gulhayat, som berättar om sin uppväxt som uigur i nordvästra Kina, om flykten till Kazakstan och om hur det kändes att till slut hamna i Sverige. Vi pratar om hur det kan vara att leva med stämplar som ”invandrare” och ”flykting” i det svenska samhället, om att uppleva rasism och om att inte kunna återvända till sitt hemland.
Hur skapar man sig en religiös identitet på egen hand? Hur känns det att inte kunna ställa frågor om sin religion till någon, att vara rädd för Gud och hotet om att hamna i helvetet? Hur går man från att växa upp i en strängt religiös familj där man inte kan ifrågasätta en viss gudsbild till att identifiera sig som multireligiös? Finns det en bild av Gud som är mer rätt än någon annan?
Om detta och mycket mer talar vi om i det här avsnittet. Tillsammans får vi samtala om tro, hopp och fördom.
Veckans gäster: Faiaz Dowlatzai och Gulhayat Mirzahmet
Veckans programledare: Hanna Soldal och Liam Sallmander
-
I veckans avsnitt samtalar vi om klimatfrågan. Varför är det en så viktig fråga? Hur kan man som ung engagera sig för klimatet? Och hur kan tron och engagemanget för klimat och miljö hänga samman? Är det självklart att klimatfrågan är en relevant fråga för religiösa aktörer?
Vi talar om klimatångest och fördomar mot klimataktivister, men också om positiva exempel på hur små handlingar kan göra stor skillnad. Tillsammans får vi resonera kring hur vi kan behålla hoppet för framtiden mitt i en brinnande klimatkris.
Veckans gäster: Tova Mårtensson och Zamir Saakin
Veckans externa gäst: Alice Bah Kuhnke – Europaparlamentariker för Miljöpartiet
Veckans programledare: Hanna Soldal och Liam Sallmander
-
Vad är egentligen ett möte? Den frågan samtalar programledarna kring i säsongens första avsnitt. Vilka möter vi och vad gör det med oss när vi bara möter människor som liknar oss själva?
Vi talar om upplevelsen av att alltid vara i minoritet och bli ifrågasatt i varje rum man kliver in i. Om hur det känns att i alla möten representera sin religion och behöva ge svar på alla svåra frågor, men också om att man ibland kanske inte orkar vara öppen med sin religiösa identitet av samma skäl. Behöver vi mötas mer över olika gränser? Hur kan vi skapa sådana möten? Programledarna delar med sig av flera positiva exempel.
Programledare: Dina Alami, Hanna Soldal och Liam Sallmander
-
"Det kändes som om jag klev rakt in i den världsvida kyrkan", säger Hanna Soldal om att bli Ageravolontär. Nu arbetar hon för att fler 16-30-åringar ska kunna engagera sig i globala frågor. Hon berättar om uppväxten i Knutby, sitt kör- och dansintresse och om sina studier i etnobotanik och biologi. Från att inte vilja tala om sig själv som kristen till att arbeta för Svenska kyrkans unga. Idag gör hon även podden "Tro, hopp och fördom" tillsammans med en jude och en muslim.