Hanna Bjärgård Podcasts

  • Semestern hägrar - men hur får vi till den i det gränslösa arbetslivet? Ann-Sofie och Boel delar tankar och tips för att få en bra ledighet.

    Vi reflekterar över att det kan vara svårt att faktiskt känna sig ledig, men är lite trendigt att säga att man är och har varit det. Så hur kan man göra för att gå på semester, på riktigt?

    Tydliga förväntningar

    Vi behöver förtydliga förväntningar runt tillgänglighet, kanske till och med i ett dokument. När får man kontakta en kollega? Hur? Vilka ärenden är akuta? Vad gäller hos oss? Viktiga saker att ha på plats.

    Avfokusera och få högre insikter

    Om man har svårt att koppla bort jobbet kan man hämta stöd från hjärnforskningen. När vi låter hjärnan vila aktiveras istället det så kallade Default Mode Network eller på svenska standardnätverket. Och när vi kanske skulle kunna tro att hjärnan inte gör något alls så händer i själva verket en massa. Den aktiverar gamla minnen och rör sig fram och tillbaka mellan dåtid, nutid och framtid, och kopplar ihop olika idéer. Det gynnar kreativitet och hjälper oss att nå högre insikter. Läs mer här.

    Det är alltså viktigt att se till att vara ledig av flera skäl. Här kommer några sammanfattande tips:

    Inför semestern

    Red ut förväntningar inför dig själv och med kollegor. Trappa ner gradvis så gott det går. Blockera kalendern de sista dagarna för att hinna med. Sätt regler för när du får koppla upp dig.

    Under semestern

    Vi delar tipset från polischefen Hanna Bjärgård som markerar till medarbetare att hon är ledig, inte tar med datorn men förstås är nåbar vid akuta ärenden.

    Kommer jobbtankar - låt dem komma, skriv ner dem och släpp dem sedan.

    Efter semestern

    Försök börja mjukt - boka inte in för mycket de första dagarna.

    God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel!

    Det här avsnittet producerades i samarbete med våra samarbetspartners:

    Skandia som har lyckats halvera sjukskrivningarna bland kundföretag genom sina satsningar på hälsa. Så här i semestertider tipsar vi om deras vård-online-lösning som ger läkarhjälp under semestern var du än är. Läs mer här.

    Twitch Health som vet hur man bedriver aktivt hälsoarbete som ger mätbara resultat. De har sammanställt några smarta tips för dig som är chef om hur du hjälper medarbetarna att koppla av på semestern. Läs mer här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Lita på medarbetarna istället för att detaljstyra, förstärk positiva beteenden och sätt tydliga värderingar. Det är prisade polischefen Hanna Bjärgårds framgångsrecept för att skapa delaktighet och ansvar.

    Hanna Bjärgård, lokalpolisområdeschef i Skärholmen i Stockholm tilldelades kungens stipendium för ungt ledarskap, Kompassrosen, när hon var 31 år gammal. I motiveringen står att hon "modigt drivit fram ett nytt ledarskap med delaktighet och ansvarstagande inom sin polisenhet."

    I intervjun berättar Hanna att hon inte sett sina insatser som modiga innan hon läste den motiveringen. Hon tänkte snarare på vad hon själv skulle behöva för att kunna prestera bra och tillvarata sin kompetens. De förutsättningarna ville hon också ge sina medarbetare.

    Delaktighet kanske kan låta som något självklart, men en verksamhet som Polisens har traditionellt varit auktoritär. "Det skapar passiva medarbetare," säger Hanna, "och då blir det en stor kulturförändring när man uppmuntrar medarbetarna att vara mer aktiva själva."

    Naturligtvis behöver det finnas väldigt tydliga roller och hierarkier i en akut polisinsats när någon ringt 112. Men mycket av det vardagliga polisarbetet handlar om att bygga relationer med medborgare och arbeta brottsförebyggande och där går det att jobba mycket mer kreativt och med ett större inslag av delaktighet.

    Hannas tips till dig som är chef och ledare:

    Gör grundarbetet med vilka värderingar som ska genomsyra verksamheten. Gör det till en vana att utvärdera ledningsmöten utifrån de värderingarna. Om du är chef och vill göra en förändring: våga lita på processen och dina medarbetare. Låt saker och ting ta tid. Var aktiv med feedback till medarbetarna och förstärk positiva beteenden. Låt bli att detaljstyra men var tydlig med att du finns tillhands om medarbetarna behöver stöd. Visa att man kan vara chef med 40 arbetstimmar i veckan och faktiskt vara ledig på sin semester. För hur bra beslut fattar man om man aldrig får vila eller inte har ett liv vid sidan om sitt jobb?

    God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel!

    Det här avsnittet producerades i samarbete med våra samarbetspartners:

    Skandia som har lyckats halvera sjukskrivningarna bland kundföretag genom sina satsningar på hälsa. Ett av verktygen är att uppmuntra till vardagsrörelse och det gör Skandia genom sin hälsoapp Virgin Pulse. Med den kan man få många att göra små förändringar som gör stor skillnad, som att ta trappan oftare eller att sova lite mer. Läs mer om Skandias hälsoarbete här.

    Twitch Health hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser. I avsnittet delar Twitch med sig av 4 tips på hur man kan öka delaktigheten kring hälsoinsatser på arbetsplatsen: 1. Definiera ett mätbart mål som mäter engagemang i hälsoarbetet. 2. Kommunicera smart. Ta gärna hjälp av kommunikationsavdelningen. 3. Chefer och ledning behöver visa vägen i en hälsosatsning för att påverka kulturen i rätt riktning. 4. Se till att det finns flera sätt att delta i hälso- och friskvårdsaktiviteter. Alla har olika behov och utmaningar. Här läser du mer från Twitch om att skapa högt deltagande i hälsa och friskvård.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.