Högskolan i Gävle Podcasts
-
Med skenande elpriser är energifrågan en het potatis. Men vilka åtgärder kan vi göra för att energieffektivisera samhället? Lyssna på senaste avsnittet av Innovationslandet Sverige med Emma Frans där hon möter Patrik Thollander, professor vid Högskolan i Gävle, för att höra mer om energifrågan och mycket mer!
Avsnittet spelades in den 22 april och är ett betalt samarbete med Högskolan i Gävle. Innovationslandet Sverige produceras av contentbyrån Borg Owilli. -
Vi gästas av Mats Lövgren som är lärare på Fastighetsmäklarprogrammet i Gävle och besvarar frågor inskickade från er mäklarstudenter. Årets sista avsnittet, största möjliga tack till alla som följt med oss under 2021!
Med oss har vi även underbara Hemnet och Action med Bernhard där vi får lära oss hur man kan lära sig av av sina konkurrenter.
-
Hur är det att träffa en ny partner efter att man har fyllt 65 år och vilka förväntningar har man på den andra personen? Om det och mycket mer pratar kärleksforskarna Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet om i detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden!
------
Programledare är Jonas Nilsson med bisittare Mikael Mildén. -
Du kanske tänker att du kan koppla bort kollegornas samtal men det påverkar din prestation negativt. Miljöpsykologen Marijke Keus van de Poll vet mer.
Eftersom allt fler arbetsplatser väljer öppna kontorslandskap är det här ett problem att ta på allvar. Ju mer vi förstår av samtalen som pågår runt omkring oss desto mer störda blir vi, särskilt om vi utför en språklig uppgift som att skriva. Hör vi mest ett allmänt babbel där vi inte kan urskilja ord upplevs det däremot inte som så störande.
Doktorerat i ljud på jobbet Marijke Keus van de Poll är forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle. Hon doktorerade i mars i om störande ljud på jobbet och det här är några resultat av hennes forskning. Hon lät personer utföra skrivuppgifter med olika ljud i bakgrunden och kom fram till att just bakgrundsprat är mest störande. Något många av oss lever med hela arbetsdagarna.
Rum för tystnad eller rum för samtal Marijke menar att det är viktigt för arbetsplatser att skapa förutsättningar för att ha det tyst omkring sig. Det kan vara ett rum för tystnad eller tvärtom, att kontorslandskapet är till för tyst arbete medan det finns särskilda rum för dialog och samtal. Det måste vara enkelt att skapa de här tysta förutsättningarna så det inte blir en tröskel.
Men kan man inte ha lite annat ljud på i bakgrunden för att dölja pratet? Det är inte så enkelt, berättar Marijke. När de testade olika former av brusljud eller ljud av vågor eller vatten visade det sig att tystnaden trots allt var det som bäst främjade vår koncentration.
Jobba hemma ingen långsiktig lösning Att jobba hemma när man behöver fokusera lite extra tycker inte Marijke är någon långsiktig lösning. Då blir man ju av med den sociala faktorn på arbetsplatsen och visst är det lite märkligt att man ska behöva lämna jobbet för att vara verkligt produktiv?
Samma ljud kan upplevas olika En intressant slutsats som Marijke dragit av sina studier är att vi påverkaa av vad ett ljud får för beskrivning. Till exempel uppfattades ett ljud mer positivt när det beskrevs som ljudet av en fors än när det beskrevs som industriljud, trots att det var samma ljud. Musik skulle kunna fungera motivationshöjande, tillägger hon men förtydligar att det inte finns forskningsstöd för det, det är mer av en spekulation.
En tyst arbetsplats är helt enkelt mest effektiv och den miljö där vi har bäst förutsättningar att fokusera oss på våra uppgifter.
Vår partner Twitch Health hjälper företag med hälsosatsningar, från strategi till aktiviteter. De är även otroligt kunniga inom att förebygga stress och har skrivit om hur du kan få bättre struktur på din arbetsdag med enkla rutiner och digitala hjälpmedel. Här kan du läsa mer och bli inspirerad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.