Härnösands Podcasts
-
En stunds stillhet inför helgen, med Camilla Lif
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tänk om det kunde få bli mitt eftermäle:
”Hon har gjort vad hon kunde”.
Med det hon hade: de förutsättningar hon hade,
med de resurser hon hade,
med den kropp och det psyke hon hade,
de pengar och saker hon hade – med de gjorde hon bra saker.
Camilla Lif är präst i Katarina församling, i StockholmText
Mark kap 14:3-9Klockor
Ljusnedals kyrka, i Härnösands stiftMusik
Triodion, ode VII av Arvo PärtProducent Siri Ambjörnsson
Klippan Produktion
[email protected] -
Nu när de flesta reserestriktionerna har tagits bort ville vi inspirera. I detta avsnitt pratar vi om böcker om att resa. Med allt från guideböcker, historiskt om tåg, till resor gjorda av andra. Det är även sista avsnittet för säsongen, fler avsnitt kommer till hösten.
Böcker med mera som nämns: Ett år utan skor av Thomas Veber (2018) ; Mitt år som nomad av Emil Sergel (2015) ; Man lever bara en gång (2016) ; Ta tåget av Per J. Andersson (2019) ; Jorden runt på 1000 dagar av Fredrika Ek (2019) ; Tåg & mat i Italien av Anna W. Thorbjörnsson (2020) ; Svemester av Niklas Kämpargård (2019) ; Berlin av Trygve Bång (2016) Tidskrifterna Vagabond och Utemagasinet. För instruktioner om hur man använder e-tidningstjänsten Pressreader för Härnösands bibliotek https://bibliotek.harnosand.se/tidskrifter Många svenska bibliotek har Pressreader, kontakta ditt lokala bibliotek för mer information.
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
Härnösands Cash Wheeler och källan Anders pratar om ett underbart Dynamite, Bobby Roode på styltor, en irriterande Madcap Moss och Kris favorit-Raw. Men vi nämner inte Teslan!
-
Margareta Westerlund stal allt från handdukar till hyvlar och hölass. Innanför murarna på Härnösands fängelse födde hon sin son 1888 och hennes medfångar smugglade brev till henne som ännu finns kvar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Detta avsnitt:När Margareta Westerlund var ung i mitten av 1800-talet hamnade hon ideligen i klammeri med rättvisan berättar hennes barnbarnsbarn Barbro Westerlund i Kramfors. Margareta hade tidigare dömts till böter för att hon bråkat och stulit, men det var när hon stal två lass med hö som hon till sist hamnade i fängelse. När länsman gjorde en husrannsakan hemma hos henne fann han massor med stöldgods från Margaretas tidigare verksamhet; handdukar, hyvlar, fällar och kaffesilver bland mycket annat.
Margareta fick ett ganska långt fängelsestraff, ett år och åtta månaders straffarbete, och när hon suttit en tid födde hon sedan i december 1888 sitt första barn, Johan. Gossen fick vara kvar hos henne i fem månader innan han hämtades av sin pappa.
Härnösands fängelse hade vid den här tiden hunnit bli ett cellfängelse där fångarna satt isolerade från såväl yttervärld som från varandra. Ändå lyckades fångarna på olika sätt kommunicera, bland annat genom olagligt insmugglade brev.
Barbro Westerlund och hennes man var på en loppis för ett par år sedan och fann av en slump en liten låda med brev. Döm om deras förvåning när det visade sig att där låg tre brev som manliga medfångar skrivit till Barbros mormorsmor Margareta!
Roddy Nilsson som är historiker vid Linnéuniversitetet i Växjö berättar att fångarna kunde hålla kontakt med varandra via knackningar i väggarna och genom att smuggla brev med de fångar som fått förtroendet att till exempel dela ut mat. Däremot är det svårare att tänka sig att fångvaktarna deltog i smugglandet. De hade just kommit i åtnjutande av pensionsförmåner och riskerade att helt förlora den förmånen om de ertappades.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected]