Forskning & framsteg Podcasts
-
Sedan psykiatriforskaren Simon Kyaga för drygt tio år sen gjorde en studie om psykisk sjukdom och kreativa personer har det varit hans stora intresse. Nu har han skrivit en ny bok, om hur vi kan påverka den hårfina balansen mellan det sjuka och det friska, där kreativiteten bor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programmet diskuterar vi hur man kan påverka sin egen kreativitet, och vad i de olika psykiatriska diagnoserna schizofreni, bipolär sjukdom och autistiskt spektrum som kan göra att de också hänger ihop med kreativa personer. Och om droger och alkohol gör en mer kreativ.
Och hur nära det var att Simon Kyaga blev buddhistisk munk i stället för läkare.
Boken, som han skrivit tillsammans med journalisten Jonas Mattsson, chefredaktör på Forskning & Framsteg, heter Ekvilibrium – Om sambandet mellan kreativitet och galenskap.
Lena Nordlund
[email protected] -
Den biologiska mångfalden är hotad. Sen tidernas begynnelse har fem stora massutrotningar inträffat och mycket tyder på att vi i rask takt är på väg mot en sjätte, denna gången orsakad av människan. För att bevara den biologiska mångfalden kommer artificiell intelligens att vara ett viktigt verktyg. AI kan hjälpa forskarna att snabbare förstå vilka arter som är näst i tur att bli utrotade och att välja ut vilka områden som ska skyddas först.
Medverkande: Alexandre Antonelli, forskningschef för Kew Gardens i Storbritannien och professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet, och Jonas Mattsson, chefredaktör på Forskning & Framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tänk att köra en bil som endast har vatten som avgas. Eller att enkelt kunna lagra överskottet av elen från dina solceller i en tank på tomten. Lösningen stavas vätgas! Även samhället och industrin kan göra stora miljövinster genom att använda gasen. Energimyndigheten spår att vätgasanvändningen kommer att öka kraftfullt de kommande åren och att det i sin tur kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp markant.
Medverkande: Göran Lindbergh, professor vid KTH, Susanne Wallner, näringslivschef i Mariestads kommun, Marcus Runefors, universitetsadjunkt vid Lunds Tekniska Högskola, och Jonas Mattsson, chefredaktör för Forskning & Framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mot bakterier finns det antibiotika. Varför finns det inte något motsvarande läkemedel mot virus? Pandemin har satt strålkastarljuset på de så kallade antivirala läkemedlen. För idag saknar vi antiviraler för så mycket som kanske 99 procent av alla virus som orsakar sjukdomar hos människor. Men de läkemedel som finns är livsviktiga, exempelvis mot HIV. Kan vi ta fram ett ”antibiotika” mot virus som kan förbereda oss inför nästa pandemi?
Medverkande: Niklas Arnberg, professor i virologi, Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd samt Jonas Mattsson, chefredaktör för Forskning & framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.