Emma Forsén Mantilla Podcasts
-
I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar vi på ämnet ätstörningar. Till vår hjälp har vi psykologen och forskaren Emma Forsén Mantilla.
Vi diskuterar först olika typer av ätstörningar. Vad som skiljer dem åt och vad som är gemensamt för dem alla. Efter det diskuterar vi lite kring hur svårt det är att veta hur vanligt det faktiskt är med ätstörningar.
Efter det hoppar vi in lite på förebyggande av ätstörningar. Hur kan man balansera budskapet om att människor bör förbättra sin kost med att inte trigga människor i riskzon för en ätstörning onödigt mycket?
Till sist går vi in en del på behandling och vad du som vän eller nära person till någon drabbad kan hjälpa till.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Besök från Emma Forsén Mantilla 00:03:38 Vilka kategorier av ätstörningar finns det 00:06:41 Vet man hur vanligt ätstörningar är idag? 00:09:10 Ätstörningar innebär ett lidande eller ett besvär för en persons funktion i vardagen 00:11:27 Skillnaden mellan bulimi och hetsätning 00:15:26 Vet vi om antalet personer med ätstörningar ökar eller minskar? 00:18:08 Vad vet vi kring riskfaktorer och hur dessa faktorer har förändrats över tid? 00:21:22 Emmas arbete inom EDGI projektet kring gener och ätstörningar 00:25:33 Vid vilken ålder uppstår ätstörningar oftast? 00:27:21 Balansen mellan att ge råd om bättre kost och att inte trigga känsliga personer 00:30:40 En viktig del är hur man uttrycker sig kring kroppar och mat 00:35:51 När människor får bra personliga hälsoråd verkar inte risken för ätstörningar öka 00:38:55 Vad är betydelsefullt att tänka på när man pratar om ätstörningar för en publik 00:42:53 Är informationen från experterna i SVTs Ätstörd korrekt och bra? 00:45:56 Vad kan man göra på en mer utseendefixerad arbetsplats/förening? 00:49:08 Hur idrottsförbunden kan försöka hjälpa till för att påverka problemet 00:51:37 Hur upptäcker man en ätstörning? 00:55:28 Hur kan man närma sig en individ som man tror eventuellt har problem? 00:57:15 Vilken hjälp finns det att få inom vården idag? 00:59:10 Hur bra är chanserna att man kan bli frisk från sina besvär? 01:01:41 Var med som försöksperson i Emmas forskning via EDGI 01:03:30 Var kan man hitta mer information på nätet? -
När är man ätstörd och är fitnessindustrin en trigger? I detta avsnitt gästas vi av Emma Forsén Mantilla, psykolog och forskare inom ämnet ätstörningar. Förutom att klargöra vad ätstörningar är så diskuterar vi bl.a. regler, kompensation och självbild.Vi ber er även att fylla i ett frågeformulär om ätstörningar, livskvalitet och hälsa gjord av The Eating Disorders Genetics Initiative (EDGI) - den största genetiska forskningsstudien någonsin om ätstörningar. Det kan även vara ett bra sätt att ta reda på om man lider av ett ätstörningsbeteende. Enkäten hittar du här: https://edgi.se/Hjälp finns att få. Misstänker du att du lider av en ätstörning så rekommenderar vi att ringa 1177, kolla upp deras hemsida för ätstörningsmottagningar eller kontakta närmaste vårdcentral. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Många som drabbas av ätstörning har en väldigt negativ självbild, mer negativ än personer med till exempel depression eller missbruksproblematik. Varför är det så? Och hur får man en bättre självbild?
Emma Forsén Mantilla, psykolog och forskare på Centre for Eating Disorders Innovation vid Karolinska institutet, har forskat på kopplingen mellan självbild och ätstörningar.
Emma är också projektledare för den svenska delen av den internationella forskningsstudien EDGI och ordförande i Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.
Emmas avhandling heter: Fatal attraction: the relationship between patients and their eating disorders, an interpersonal and attachment perspective.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.