Den uppfinningsrika Podcasts
-
Biomimikry (eller biomimetik) handlar om att lära av naturen för att främja mänskligheten på olika sätt, inte minst när det gäller att hushålla med resurser och energi. Fredrik Moberg är verksam som forskare och kommunikationsrådgivare vid Stockholm Resilience Centre samt delaktig i organisationen Albaeco. 2021 skrev han boken Den uppfinningsrika planeten, som handlar om just hur vi kan inspireras av processer i naturen. Vad har till exempel slemsvampen för lärdomar att förmedla? // Programledare: Christian von Essen // Inspelat under Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se // En text baserad på det här avsnittet ligger också på bloggen hos United Spaces.
-
Femte avsnittet av Vi hörs i Underlandet - Knivsta biblioteks podcast för och med barn och unga – är ett samarbete med Sveriges unga akademi. Medverkar gör marinbiologen Fredrik Moberg, forskare på Stockholm Resilience Centre och författare till boken Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar (2021).
Alex, från avsnitt två, ställer frågor från barn på Högåsskolans fritidsklubb. Frågorna handlar om allt från varför det är mindre vatten i ett lokalt vattendrag till vad vi kan göra för att minska utsläppen.
Stort tack till Helena Rosik på Sveriges unga akademi som hjälpte oss att komma i kontakt med Fredrik Moberg.
Kontakta oss om du vill vara med i podden eller har förslag på teman för kommande avsnitt: [email protected]
Instagram: @knivstabibliotek
Producent: Knivsta bibliotek
Inspelning och redigering: Emma Bäckström och Tove Frankow Crivellaro
Intromusik: Corporate Uplifting Motivation av M-Dewala
Outromusik: Upbeat Motivation Corporate av M-Dewala
Omslagsbild: @maldoo_minal
Foto: Maria Rosenlöf