DIK Podcasts
-
Johanna Lindell, VD på DIK, är veckans gäst i Kommunikationspodden, där hon lägger fokus på att diskutera arbetsmiljön för kommunikatörer.
DiK representerar 900 olika yrkeskategorier, där kommunikatörer utgör en stor del av medlemmarna i fackförbundet. Johanna Lindell, VD på DIK, gästar Max Landergård och Caroline Thunved i studion under veckans avsnitt av Kommunikationspodden.
"Som kommunikatör förväntas du vara en allkonstnär. Du ska vara strateg, producent… Du ska vara expert på alla kanaler. En hel del tycker kanske ”det är väl bara att göra”, bara för att man själv lägger upp bilder på Facebook. Alla kan lägga upp någon rolig grej på Facebook, men att ha hela strategin för en organisations kanal i sociala medier är något helt annat. Många har vardagen att vara ensam som kommunikatör och då har du aldrig någon att bolla med, säger Johanna Lindell."
Lyssna på hela intervjun här.
-
En journalist och en fotograf reste Sverige runt på jakt efter folkbibliotekets särmärken - vi har dem i studion. Dessutom intervjuar vi den ansvariga för Sveriges bästa bibliotek.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är arkitekturjournalisten Dan Hallemar, känd bland annat för podden "Staden", och fotografen Bert Leandersson som har porträtterat byggnaderna landet runt. I en ny bok skildrar de 35 av Sveriges 1 080 folkbibliotek - och en bokbuss.
... OCH SÅ SVERIGES BÄSTA BIBLIOTEK
Biblioteket i Älvdalen utsågs förra året till landets bästa av fackföreningen Dik. Vad gjorde de för att bli det? Vår reporter Anna Tullberg ringde upp bibliotekets chef, Karin Rytter, för att höra mer om bibliotekets framgångsfaktorer.
VEM DÖDADE DAPHNE?
I poddserien "Who killed Daphne?", som producerats av ett 40-tal journalister över världen, berättas om om det uppmärksammade mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017. Fredrik Wadström har lyssnat på en häpnadsväckande radioberättelse.
VÅLDSAMT, OBEHAGLIGT - OCH OMÖJLIGT ATT LÄGGA IFRÅN SIG
P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har också träffat den mexikanska författaren Fernanda Melchor, som skrivit en av årets mest kritikerhyllade romaner: "Paradais" (i svensk översättning av Hanna Nordenhök).
Det är en berättelse om kriminalitet, stora klassklyftor och mexikanska drogkarteller. I centrum står två tonårskillar som förenas i hopplöshet och brutalitet. Ändå blev romanen för Fernanda Melchor en ren njutning att skriva - vilket hon förklarar mer om under intervjun.OBS: VAD HAR GALENSKAP OCH KREATIVITET GEMENSAMT?
Svårt psykiskt lidande har under lång tid antagits ha ett samband med skaparkraft och kreativitet. Det har romantiserats och problematiserats både inom och utanför fiktionens ramar - men hur ser det ut om man i stället tittar på frågan med avstamp i torr statistik?
Om detta kretsar dagens OBS-essä av författaren och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson.Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg.
-
De senaste åren har det på sina håll varit ansträngt mellan kommunikatörer och journalister. Kritik mot antalet kommunikatörer och att de hindrar insyn är ett återkommande inslag i svensk media. Samtidigt ser vi hur den ökade stressen och arbetsbelastningen på journalister gör dem mer beroende av kommunikatörer.
Hur ser relationen mellan journalister och kommunikatörer ut i dag? Vad är anledningen till att det skaver ibland? Och vad kan båda branscherna göra för att förbättra relationen?
Det och mycket mer diskuteras i detta panelsamtal mellan Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK och Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.
Läs DIK:s rapport ”Vad ska kommuniceras och av vem?": https://dik.se/om-oss/nyheter/en-av-tre-kommunikatorer-tvingas-ga-emot-sina-yrkesetiska-principer?fbclid=IwAR0WUGySUTmPj5MQxjsfdwaf4ZNFEYtf0T5KGxz0xxWyhEdhuZND7S1kVWM
Besök DIK:s hemsida: https://dik.se/
Besök SJF:s hemsida: https://www.sjf.se/
----------------------------
Vi är tacksamma för synpunkter och feedback. Vi tar även gärna emot tips på ämnen och gäster i vår podcast. Eller så kanske du vill att vi ska komma till din arbetsplats och snacka media och kommunikation?
Följ oss på Facebook: http://facebook.com/svenssonmattisson
Kontakta oss på: [email protected]
-
Årets sista avsnitt. Vi summerar 2021 där mycket av vårt fokus har handlat om kommunikatörens roll. Vad ska kommunikatören göra? Varför är psykisk ohälsa så vanligt hos folk som arbetar med information och kommunikation? Vad blir konsekvenserna när de som arbetsleder och fattar strategiska beslut saknar kompetens kring kommunikation? Och varför vilar en del av ansvaret även på den enskilde kommunikatören?
Dessa frågor samt kommunikatören vs journalisten tar vi upp i ljuset av en färsk rapport som kommit från DIK, fackförbundet för de som arbetar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor.
Länk till DIK:s rapport: https://dik.se/om-oss/nyheter/en-av-tre-kommunikatorer-tvingas-ga-emot-sina-yrkesetiska-principer?fbclid=IwAR0WUGySUTmPj5MQxjsfdwaf4ZNFEYtf0T5KGxz0xxWyhEdhuZND7S1kVWM
Vi önskar dig som lyssnar ett riktigt gott nytt år!
Vår podcast produceras i samarbete med Resumé. Besök deras sajt för senaste nytt om media och kommunikation: https://www.resume.se/
----------------------------
Vi är tacksamma för synpunkter och feedback. Vi tar även gärna emot tips på ämnen och gäster i vår podcast. Eller så kanske du vill att vi ska komma till din arbetsplats och snacka media och kommunikation?
Följ oss på Facebook: http://facebook.com/svenssonmattisson
Kontakta oss på: [email protected]