Bergslagen Podcasts
-
Vi provar en trio svensk whisky där Bergslagen får möta High Coasts två senaste släpp, och de fåralla mer än väl godkänt!
Släppmässigt så är det en rätt brokig skara, men det finns nog nåt för alla den här veckan och det finns några lite extra unika och nya släpp som lockar till köp.Skål på er och ha en trevlig WhiskyVecka 🥃Alla släpp på bolaget
https://www.systembolaget.se/sortiment/sprit/whisky/?saljstart-fran=2023-04-18&saljstart-till=2023-04-24
Bergslagens Tanngrisnir & Tanngnjóstr
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bergslagens-3899302/
High Coast Mongolic
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-4140702/
High Coast Cinco II
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-4140602/
0:00 Intro
00:52 Veckans släpp
15:48 Vi provar Bergslagens Tanngrisnir & Tanngnjóstr
21:19 Vi provar High Coast Mongolica
27:23 Vi provar High Coast Cinco II
-
Vi bjuder på ett avslappnat avsnitt där Christian befinner sig på solkusten i Spanien och ger en härlig uppdatering om vad som verkar vara ett försök att slå rekord i tidiga träningspass på en semester.
Ett återkommande ämne i podden verkar också vara ”djur attacker” under våra träningspass..
Även rapporter kring det färska världsrekord i 24h löpning blandat med snack om VM i Multisport / Adventure Racing som pågick för fullt när avsnittet spelades in.
Häng med på ett härligt avsnitt!
Ha gärna lite överseende med att Christians ljud är lite sämre än Fredriks, då han är med på länk från en balkong i Spanien.
Vår Instagram: IngetVilohemPodden John Karlssons Instagram: John_Karlsson_Official Bergslagen Bike Race: bergslagenbikerace.seChristians Strava: LänkFredriks Strava: LänkHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bergslagens gruvor var en gång Sveriges ekonomiska hjärta. Sen blev trakten en avfolkningsbygd med dåligt rykte. Kan det vända? Och hur ska man hantera det förflutna utan att fastna i nostalgi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ställbergs gruva har köpts av ett gäng unga konstnärer. I den 65 meter höga gruvlaven i Norberg har det spelats Brecht och varit elektronmusikfestival. Och i Riddarhyttan hittar man Teatermaskinen.
Kulturredaktionens Katarina Wikars och Anna-Karin Ivarsson träffar biskopen vars hjärta klappar för Grängesberg, ett band som repar i det gamla gruvkontoret och invånare som gått samman för att röja sly och få turisterna att stanna till igen.
Musik: Ur verket "Till det som alltid funnits" av Sara Parkman.
Slutmix: Tor Sigvardson.
-
En gång var Grängesberg navet i Sveriges järnhantering. Sen la gruvan ner, folkmängden minskade och det gamla underminerade centrum blev snårskog. Hur ska man få allting att vända till det bättre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är Grängesberg något mer än historien om män som hackar i berget? Hur ska man hantera det förflutna utan att fastna i nostalgi?
Gruvkontoret i Grängesberg har blivit replokalKatarina Wikars och Anna-Karin Ivarsson träffar ett band som repar i gamla gruvkontoret, invånare som gått samman för att röja sly och gjort en kulturvandring bland de modernistiska gruvlavarna, och sist men inte minst biskopen vars hjärta klappar för Grängesberg.
Medverkande: Simon Rådman, Per Flisberg, Lars Lindblom, Iréne Andersson, Håkan Jansson, Lennart Hedberg, Mikael Mogren, Daniel Asp, Örjan Hamrin (arkiv) och Jan Jörnmark med på telefon.
Musik: Olle Bryngelsson med Nils Ferlins "Jag kunde ju vara."
Slutmix: Tor Sigvardson.
-
Ställbergs gruva har köpts av ett gäng unga konstnärer. I den 65 meter höga gruvlaven i Norberg har det spelats Brecht och varit elektronmusikfestival. Och i Riddarhyttan hittar man Teatermaskinen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mitt i industrilandskapet finns de kvar, de höga gruvlavarna och maskinhusen. Vad ska man ha dem till i den nya tiden? Kan det komma andra människor och verksamheter in i de gigantiska strukturerna? Kan de bli nya folkets hus?
Bruksmonologer och uppsprängda dramer i RiddarhyttanI Skräppbo gamla skola utanför Riddarhyttan håller Teatermaskinen till. De vill göra teater med och för både ovana och vana. Det fanns ett behov här när gruvan las ner, säger regissören Jonas Engman, och då fick de teatern.
Ett reportage av Katarina Wikars och Anna-Karin Ivarsson med Niklas Ulfvebrand, Rolf Rydelius, Berit Engman, Jonas Engman och Veine Bartos.
Musik: Ur verket "Till det som alltid funnits" av Sara Parkman.
Slutmix: Tor Sigvardson.
-
Jussi Björlingmuseet i Borlänge stängdes permanent 2021. Nu blir flytten till biblioteket av. Trots internationella protester hade museet väldigt få besökare men kommer det att komma fler nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jan-Olof Damberg, föreståndare på museet är skeptisk till flytten. Kulturchefen Patric Hammar och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Maslah Omar tror att det kommer att innebära att unga människor får upp öronen för Jussi. Hur som fortsätter han att sjunga på sitt torg kl. 12 och 16 varje dag.
Ingemar Magnusson i skivaffären: "Det känns som att han sjunger bara för mig"Ingemar Magnusson har skivaffär intill Jussi Björling-statyn i Borlänge och inne i butiken har han en liten hylla med skivor med världstenoren från Stora Tuna i Borlänge.
Medverkande: Jan-Olov Damberg, Patric Hammar, Maslah Omar, Annika Bergsten, Helena Eriksson och Jussi Björling (arkiv).
Musik: Jussi Björling med Nessun Dorma, Till havs och Sommarnatt samt Sommarglädje med bröderna Olle och Gösta.
Ett reportage av Anna-Karin Ivarsson och Katarina Wikars.
Slutmix: Tor Sigvardson.
-
Vi provar bägge tillskotten i Systembolagets fasta sortiment och vi är båda två imponerade av vad som kommer upp på hyllorna den här veckan!
Dessutom så släpper Uppsala destilleri sin första officiella single malt, Bergslagen släpper sin första 10-åring och mycket mer. Häng med och ha en trevlig WhiskyVecka!Förra veckans avsnitt hittar du här
Alla släpp på bolaget
0:00 intro
01:04 Veckans släpp
14:42 Vi provar Loch Lomond Madeira Cask
20:41 Vi provar Arran Heavily Peated - Sherry Casks -
Kamet heter alltså nyheten ifrån Indien och den är riktigt bra! High Coast släpper sista i Silent Mills och hedrar sågverket som gav namn åt Box Destilleri. Bergslagen släpper sin julwhisky och det finns mer ändå den här veckan. Häng med när vi guidar och provar oss igenom WhiskyVeckan!
Alla släpp på bolaget
https://www.systembolaget.se/sok/?categoryLevel1=Sprit&categoryLevel2=Whisky&productLaunchFrom=2021-11-01&productLaunchTo=2021-11-080:00 Intro
01:44 Veckans släpp
10:56 Vi provar Kamet - Ny single malt från Indien -
Gruvdriften är en av våra gamla näringar i Sverige. Redan från tiden före kristus finns tecken på att vi bröt malm i Bergslagen och idag är vi EU:s största leverantör av järnmalm och flera andra metaller.
Men gruvdriften skapar också intressekonflikter och i många fall protesterar lokalbefolkningen när en ny gruva planeras. Hur ska vi tänka kring våra naturtillgångar? Är det vår moraliska skyldighet att bryta de naturtillgångar vi behöver här hemma i stället för att dumpa problemen i Kongo?
Den som ska berätta det här för oss är kemisten, författaren med mera Marcus Priftis, som i sin nya bok "Brytningstid" berättar om allt det här.
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Blomgren
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Foto Marcus Priftis: Sofia Runarsdotter
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi pratar om våra erfarenheter av psykisk ohälsa och hur vi kom ur det. Samtalet berör bland annat vikten av rutiner när det gäller kroppens behov, att våga vara sann i sina känslor och att förändra destruktiva tankemönster. Vi pratar också om att hitta sitt syfte - sitt "varför" - för att känna mening med livet, vilket är extra viktigt när det är som svårast.
En enormt viktigt avsnitt om att hantera ångest, depression och andra utmanande tillstånd. Något som vi trycker på i avsnittet är att våga be om hjälp om du mår dåligt. Sträck ut en hand till någon du litar på eller kontakta en terapeut, hjälplinje, hjälporganisation eller sjukvården.
Om du vill ha kontakt med Marianne hittar du henne här:
KBT Bergslagen (Marianne Brunzell)https://www.kbtbergslagen.se
Här nedan har vi lagt in information till några organisationer och hjälplinjer.
Jourhavande Medmänniska: tel 08 - 702 16 80
Jourhavande kompis (chat för barn och ungdomar upp till 25 år): https://rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/
Jourhavande Präst: https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast om läget är akut kan man ringa 112 och be att få tala med jourhavande präst.
Mind - För psykisk hälsa: mind.se
Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd: https://spes.se
BRIS (för unga): tel 116 111 (mer info på bris.se)
Du ska självklart ringa Sjukvårdsupplysning 1177 eller kontakta din vårdcentral om du behöver hjälp av sjukvården. -
Katarina Wikars och Lars Hermansson på fem stickspår om den orättvisa skolan. Det handlar om klasshalka, kunskapserosion, indisk skolplikt, betyg som förhandlingsfråga, och vilka som drar det längsta strået i kunskapssamhället.
Den indiska skolplikten är bara två år gammal men redan kritiserad. Varför tvinga iväg fattiga barn till skolor som ofta inte ens har lärare? Medelklassens barn går alla i privatskolor, men inte heller de uppfyller alltid skolinspektionens krav.Har betygen blivit en förhandlingsfråga i denna tid av statusjakt och konkurrens? Vad krävs för att det egna barnet ska få ett riktigt stort A? Pressen från föräldrar har hårdnat, berättar en lärare.De som är unga nu sägs vara den första generationen som inte per automatik kommer att uppnå samma materiella standard som sin föräldrar. Men är det någon som diskuterar klass längre? De flesta anser sig numera tillhöra medelklassen, och sträva uppåt. Klasshalkan, när kommer den i så fall att märkas? Om sju år?Flickor har bättre betyg än pojkar i högstadiet, och gymnasiet. Det är fler kvinnor än män som börjar studera på högskolan. Forskning visar att det postindustriella samhället gynnar kvinnor bättre, de har snabbare ställt om till en förändrad verklighet, säger ekonomen Jan Jörnmark.Katarina Wikars och Lars Hermansson passar också på att besöka sina gamla gymnasieskolor I Bergslagen. Länk till artikeln The end of men i The Atlantic:http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/07/the-end-of-men/8135/Programmet ingår i Den orättvisa skolan.