Ariel Podcasts
-
Pandemilitteratur, krig och nya ukrainska röster. Från Nobelpris och autofiktion till Augustpriset och frågan om svensk litteratur blivit för tråkig? P1 Kulturs panel guidar till litteraturåret 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LINA KALMTEG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Fri" av Lea Ypi, roman, övers. Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.
"Paradais" av Fernanda Melchor, roman, övers. Hanna Nordenhök. Tranan.
"Flicka, 1983" av Linn Ullmann, roman, övers. Lars Andersson. Albert Bonniers förlag.
ANNA TULLBERG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Åsnesommar" av Andrea Abreu, roman, övers. Hanna Nordenhök. Nirstedt.
"Vargarna från evighetens skog" av Karl Ove Knausgård, roman, övers. Staffan Söderblom. Norstedts.
"De tysta satelliterna" av Clemens Meyer, novellsamling, övers. Ebba Högström. Ellerströms.
FREDRIK WADSTRÖM TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Den längsta av resor" av Oksana Zabuzjko, essä, övers. David Szybek. Norstedts.
"Vargtimmen: berättelsen om de ukrainska flyktingarna" av Valerij Panjusjkin, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
"Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
VIVECA BLADH TIPSAR OM TRE BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER:"Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren.
"Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericsson, illustratör. Alfabeta förlag.
"Bästa friends forever" av Ellen Karlsson och Karin Cyrén, illustratör. Natur & Kultur.
FLER TITLAR SOM NÄMNDES:"Kairos" av Jenny Erpenbeck (övers. Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), "Min är hämnden" av Marie NDiaye (övers. Ragna Essén, Natur & Kultur), "Barfotakvinnan" av Scholastique Mukasonga (övers. Maria Björkman, Tranan), "Bekännelser" av Domenico Starnone (övers. Helena Monti, Bazar), "Under Ukrainas öppna himmel", poesiantologi, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir (Ariel förlag), ”Februari 33” av Uwe Wittstock (övers. Jens Christian Brandt, Nirstedt), ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (Norstedts), ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag), ”Ixelles” av Johannes Anyuru (Norstedts), ”Röda sirener” av Victoria Belim (övers. Inger Johansson, Brombergs förlag), ”Detaljerna” av Ia Genberg (Weylers förlag).
ESSÄ: ANNIE ERNAUX MÖRKARE SIDANär Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur pratades det mycket om hennes uppväxt- och tidsskildringar. Men skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson hittar i dagens essä från OBS en annan sida av författarskapet i romanen "Sinnenas tid" och i den dagbok som på ett råare och mörkare sätt beskriver samma kärleksaffär.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
NYTT AVSNITT ALEEERTT!! 🚨
I detta avsnitt går vi down memory lane och pratar om saker vi tycker är nostalgiska. Vi åker tillbaka till vår barndom och diskutera filmer och serier som Winx, Ariel, Scooby Doo, Wild kids, Amigo och måååånga fler.
För er som inte vet har vi känt varandra super länge (förutom Nada och Fa som är syskon lol) så har vi varit gaanngg sen 2007 🥺 -
Vem är Hani Ban?
Vad tycker vi om Ariel?
och hur uppdaterade är vi egentligen med nyheterna om ryssland?
-
I säsongens första avsnitt så pratar sjöhäxorna Thomas, Anton och Robin om hur kränkta och engagerade framför allt vita män är nu när Disney precis släppt en trailer där den lilla sjöjungfrun Ariel porträtteras av en ung svart skådespelerska. Tänk att vita äldre män älskar tecknat så mycket?
När unga svarta flickor får se sig själva som prinsessa för första gången så drar muränorna Robin, Anton och Thomas paralleller till sin egen uppväxt och hur det var att få se homosexuell kärlek porträtteras för första gången. Det blir snack om serier och filmer som Rederiet, Maurice och Jeffrey. Hur drömmer man om sin framtid om man aldrig fått se den porträtteras? Hur påverkas man?
Varmt välkomna tillbaks till vår gravt homosexuella podcast. Nu kör vi!
Ps, vill ni skicka in lyssnarbrev med frågor eller dilemman ni vill att vi tar upp, skriv på www.bogministeriet.se
Följ BÖGMINISTERIET:
Instagram
Facebook
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För tillgång till kontroversiella delar, extramaterial, Facebook-grupp, mm. för 29kr/mån tryck här ➡️ https://anchor.fm/thomas-persson2/subscribe
Engångsdonation swish 0722330843
Vi nås på [email protected] , [email protected]
Länk Wilson memo https://github.com/dead-manz-switch/apdocs/blob/main/Eric%20Davis%20Adm%20Wilson%20Digitised.pdf
Ariel school artikel https://thedebrief.org/ariel-phenomenon-documentary-a-journey-worth-taking/
UAP filmen från Department of Homeland security https://youtu.be/-oNIqlLXtLI
thedebrief UAP filmen från Home land security https://thedebrief.org/incursions-at-the-border-homeland-security-agents-tell-of-encounters-with-uap/
Foto Hillary Rockefeller https://www.openminds.tv/hillary-clintons-office-responds-to-ufo-question/32928
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_R._Wilson
Dokumentären Ariel Phenomenon https://arielphenomenon.com/product/pay-per-view-ariel-phenomenon-stream/
Alien abduction - Answers https://www.imdb.com/title/tt15213332/
A tear (reva) in the sky https://www.atearinthesky.com
-
Böckerna som diskuteras är:
Ariel - Sylvia Plath Innerligt - Margaret AtwoodI detta avsnitt av Littpodden kastar vi oss åter in i diktvärlden tillsammans med Sylvia Plath och Margaret Atwood. Vad tycker Emma egentligen om svensköversatta dikter? Vad var det som gjorde att Elin slutade läsa? Och vad spelar sniglarna för roll i dessa verk? Tillsammans navigerar vi oss genom svårmod, förväntningar och besvikelse. Allvar möter humor, precis som vanligt.
Häng på!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Simba, Ariel, Pongo, Herbie, Belle, Snövit, Nemo, Herbie, Bianca, Bernard, Herbie, Pocahontas, Herbie och Herbie gör Emil Persson, Felicia Jackson och Lovisa Henriksson sällskap den här veckan.
-
Den fattiga riddaren får hjälp av tomtens nissar att hitta Ariel. Då gifter dom sig i tomteverkstaden och äntligen blir himlen blå. så avslutar 7-åriga Signe i Segeltorp sin berättelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har blivit dags att knyta ihop alla historier och skriva sago-slut. Tillsammans med Signe testar Ylva olika knep för hur det kan gå till.
Hundratals barn runt om i Sverige har tillsammans med Ylva Hällen under hösten skrivit egna berättelser. Det är deras idéer och fantasi som Ylva nu fångar upp och använder för att ännu fler barn ska bli sugna på att skriva.
-
Veckans gäst i Gunilla Brodrejs fjärde podcast är sångerskan och skådespelerskan Aminah Al Fakir Bergman, 38.
GÖR: Sjunger, skådespelar och spelar cello.
BAKGRUND: Aminah Al Fakir Bergman är storasyster i den musikaliska familjen Al Fakir. Hon är utbildad på Skara skolscen, Kungliga musikhögskolan (rytmik- och ensembleledarlinjen). I somras spelade hon Ariel i Stormen på Vadstena slott.
I programmet berättar Aminah Al Fakir bland annat om kulturkrocken när hon en tid var körledare för en traditonstyngd manskör i Vadstena. Men också om att ha en mamma vars favoritfilm är Sound of music.
AKTUELL MED: Aminah samarbetar just nu om ett musikprojekt med Josephine Forsman från Sahara hotnights och Mats Ruhbath (Casablanca).