Annika Luther Podcasts
-
När jag läste boken “Det stora lilla livet” så häpnade jag och det är ju alltid en god idé att kontakta folk som får en att häpna. Så jag bjöd in författaren Marcus Rosenlund som till vardags är journalist på Yle.
Människan tenderar till att både tro och bete sig som om jorden tillhör henne. Rosenlund har en annan uppfattning. Han menar att detta är mikrobernas planet.
Det blev ett samtal om livets historia som jag kan garantera kommer ge dig respekt för det du inte ser och samtidigt får dig att häpna över det storslagna i tillvarons riktigt små livsformer.
Bland annat pratade vi om hur avgörande mikrober är för människans hälsa och vad det innebär att den livsbärande jorden ryms inom några tiotals centimeter under våra fötter. Och skojiga saker som cyanobakterier, daggmaskar och trögkrypare!
Rosenlunds rekommendationer:
Rågen. En spretig historia - Annika Luther
Myrornas hemliga liv - Katja Bargum och Heikki Helenterä
Surface Detail - Iain M. Banks
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Tillsammans med vete, havre och korn är rågen ett av de vanligaste spannmålen i Sverige. Fullkornsråg har också flest hälsofördelar. Men det lönar sig inte att göra som i Finland på 1800-talet och bara odla råg. En riktigt kall sommar med snö i juli orsakade så små skördar att 10 procent av finländarna dog i hunger. Biologen och författaren Annika Luther berättar mer om ett allt populärare sädesslag.
Fördjupning
Lyssna på avsnitt 87 av Vad Vi Vets podd “Perspektiv” för en längre intervju.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Tillsammans med vete, havre och korn är rågen ett av de vanligaste spannmålen i Sverige. Fullkornsråg har också flest hälsofördelar. Men det lönar sig inte att göra som i Finland på 1800-talet och bara odla råg. En riktigt kall sommar med snö i juli orsakade så små skördar att 10 procent av finländarna dog i hunger. Biologen och författaren Annika Luther berättar mer om ett allt populärare sädesslag.FördjupningLyssna på avsnitt 87 av Vad Vi Vets podd “Perspektiv” för en längre intervju. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Redan i slutet av juli är rågen mogen, som ett av de första sädesslagen. Det beror på att fröna petas ner i jorden redan på hösten och därmed redan ligger i startblocken när solen smält snön och därmed är färdig före många andra.
Det här är förstås en beskrivning av hur det ser ut i norra Sverige, där förekomsten av fält med det kavata sädesslaget är frekvent, eftersom det kontinentala vetet inte trivs i låga temperaturer. Men det är framförallt en beskrivning av Finland. Finnarna älskar sin råg, och rågen tycks också älska Finland. För att förstå vilken betydelse som rågen haft genom historien hörde jag av mig till Annika Luther, biolog och författare till den underbara boken “Rågen - en spretig historia”.
Det blev ett samtal fullt av nya insikter, från rågens historia som turkiskt ogräs till överälskad (vilket orsakade hungerkatastrof),
till vilken roll rågen spelat under ljumma sommarkvällar med samlag i luften - och varför den inte längre har samma betydelse.
Bokrekommendationer:
Hårda tider - berättelser från Finlands sista nödår - Karl August Tavaststjerna (kan finnas på antikvariat)
Five Continents - Nikolaĭ Ivanovich Vavilov.
Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade - Jens Nordqvist.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe