Annebelle Podcasts
-
Med en önskan om ett sött år berättar Annebelle Gyllenspetz om mat och tradition under det judiska nyåret och om botgöringsdagarna inför den kommande Jom Kippur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Honungen och de söta frukterna ska ge oss en känsla av glädje och hopp inför det kommande året. När vi äter det söta och tänker på att det kommande året ska bli gott, så anstränger vi oss kanske för att det ska bli så. Det söta är en fysisk påminnelse som kopplar känsla och tanke till att motivera oss att göra vårt bästa under det kommande året. Det är inte bara en tradition, utan också ett sätt att inspirera oss.
Annebelle Gyllenspetz
Honung är inte helt överraskande en viktig ingrediens i matlagningen inför nyåret festligheter. Vi följer Annebelle Gyllenspetz under inhandling och tillagning av ett par av menyns rätter och pratar om symbolik och måltidsgemenskap.
Rosh Hashana inleds fredagen den 18 september och följs av botgöringsdagarna som sedan avslutas med Jom Kippur, försoningsdagen.
Musik
Annebelle Gyllenspetz ger personlig reflektioner kring innebörden av dessa dagar. Tidigare i höst gav hon ut boken I morgonvinden med samlade judiska andakter och reflektioner från många år som medverkande i Sveriges Radio P1. Annebelle arbetar som copywriter och föreläsare.A Jewish prayer/yamma ensemble
Avinu Malkeinu/Barbra Streisand
Ounssane Tokef Adolphe AttiaProgramledare/Producent Neta Norrmo
Ljudmix Frida Claesson Johansson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Andlig spis blir det under en judisk sedermåltid, en blandning av rit och personliga samtal kring begreppen frihet och slaveri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Seder betyder ordning och hela ritualen finns nedskriven i skriften Haggadan, den kan ta många timmar och blandar berättelse, sång och personliga upplevelser under måltiden. Vi fick vara med hemma hos Annebelle Gyllenspetz med gästerna Benjamin Gerber, Elisabeth Fogel och Göran Hermasson i Göteborg. Det blir en förkortad måltid, i verkligheten kan de ta 4-5 timmar under en eller ibland två kvällar i påsktid. Berättelsen som kvällen utgår ifrån är den i Andra Mosebok, Exodus, om Farao, slaveriet och slutligen uttåget ur Egypten.
Under måltiden finns ofta också plats för de närvarande att berätta om personliga aspekter av slaveri och plågor. I vår vänkrets går vi bordet runt och de som vill berättar om vad det gångna året innehållit i form av utmaningar, svårigheter och hur man lyckats ta sig ur det. Det kan vara jobbiga relationer, problem på jobbet eller berättelser om frihet från något man länge velat släppa taget om.
Annebelle Gyllenspetz
Ritualen är gammal med den görs på olika vis beroende pa varifrån i världen man kommer. Maten kan också uppdateras till vår tid och tankarna kring miljö och djurhållning. Hos Annebelle äts i denna måltid enbart kött från vilda djur.
TextHaggada
Annebelle Gyllenspetz, programledare och värd
Benjamin Gerber
Elisabeth Fogel
Göran HermanssonProducent Neta Norrmo
Ljudteknik Ken Olsson
Slutmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected]