Älvdalen Podcasts
-
I satellit-VM i backyard ultra tävlade 37 länder mot varandra, varje land med sin egen tävling. I Älvdalen sprang Sverige och Norge samma bana, åt motsatt håll. Tobbe Gyllebring och Branislav Pavic sprang längre än vad någon tidigare har gjort på svensk mark. Och i Belgien satte två löpare hela konceptet på ända genom att dela segern efter osannolika 101 timmar, i en tävling som går ut på att slåt ut alla andra.
Vi går igenom allt om tävlingen i Älvdalen, om den globala och en hel del om hela konceptet backyard ultra och dess framtid. Du hinner till och med starta det tredje varvet innan du har lyssnat på hela avsnittet.
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
Ultralöpning och styrkelyft — går det att kombinera dessa två träningsformer och bli riktigt bra i båda? Ingela Jonsson har gett sig sjutton på att det ska gå och i den här intervjun får vi lära känna hennes passion för båda sporterna. Och strax är det dags för VM i Backyard ultra i Älvdalen där Ingela lyckades knipa en av de åtråvärda platserna i landslaget.
Ingela är en av våra individuella adepter och vi är så stolta över att hon på så kort tid lyckats bli en av Sveriges allra bästa backyardlöpare. Trots att hon bara har tävlat i backyard i drygt ett år så är hon nu alltså uttagen till landslaget för att springa VM i Backyard Ultra i Älvdalen 15 oktober. Men Ingela har samtidigt en stark passion för styrkelyft och har varit bland de allra bästa i Sverige. Det här vill hon fortsätta utforska och se hur bra hon kan bli nu som veteran!
Det här samtalet handlar om Ingelas resa till att bli ultralöpare och om hur hon bestämde sig för att hon skulle springa Ultravasan 90 när hon fyllde 50, men fick avbryta den drömmen när hon drabbades av cancer. Istället började hon en runstreak och när det väl var dags för 50-årsfirande hade hon sprungit så pass mycket att hon istället anmälde sig till GAX 100 miles.
Följ Ingela på instagram som @ultraspringela
VM i Backyard Ultra i Älvdalen startar 15 oktober och du följer det på samlingssidan https://www.backyardultrasr.se/backyardvm
-
Patrik Lindegårdh och Johanna Gelfgren heter de historiska första svenska mästarna i lång traillöpning. De vann SM i ultratrail i Göteborg i helgen. I Älvdalen sprang Maja Falk 300 varv upp och ner för backen i trädgården och med start och mål i en trädgård i Vinninge sprang Carolina Höij genom sex naturreservat.
I dagens avsnitt tar vi också upp Johan Steenes äventyrslopp i Mexiko, Ultra Run Rarámuri, och 400-kilometersloppet runt Thamesfloden i England. Den klassiska backyard ultratävlingen i Trosa såg Jessica Ström som vinnare, men vem vann egentligen i Granbäckens Backyard?
-
Ett samtal mellan Janne och Kalman på Kalmans veranda någon timme innan vårdagjämningen. Förberedda med en kopp kaffe samtalar vi om löpning som religion men hamnar även i samtal om den fria viljan. Kalman har även testat att springa enbart på pulverbaserad energi...det går ju sådär. Inledningsvis nämner vi ett 60 km lopp i Älvdalen...info om detta på Frozen Nuts Ultra.
Janne Svärdhagen @kaffemannen (Filosof) och Kalman Vanky (Psykiatriker) som båda är löpare/ultralöpare producerar denna podd i samarbete med Sweden Runners.
För mer information eller synpunkter på podden och/eller programmet, besök Löparens Själ på Facebook.
Musik: "Chill bro" av Diego Nava. (Mixkit Stock Music Free License)
-
Julotta från Älvdalens kyrka med kyrkoherde Susann Senter samt församlingens kör och musiker
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Julnattens under sker igen. Den värld och de sammanhang som är våra behöver mer än någonsin hopp och kraft. Den här världen behöver mer än någonsin människor som inte slutar hoppas på fred och frid. (ur Susann Senters predikan)
Texter:Jesaja 9:2-7
Medverkande
1 Johannesbrevet 1:1-4
Lukas 2:1-20Susann Senter: präst
Musik
Älvdalens kyrkokör
Karin Graaf, Erik Eklund: solister
Gunilla Albertsdotter: orgel, dirigent
Melker Brodin: trumpet och kohorn
Verf Lena Egardt, Svante Olsson, Linda Gyris och Maria Nilsson: fiol
Mait Thoäng: piano
Pell Birgitta Andersson, Ulla Berg och Kenneth Graaf: textläsning
Torbjörn Zakrisson: förbönHornlåt efter Tommos Kerstin Andersson, från Evertsberg
Åsens brudlåt, efter Bälter Erik Olsson
Psalm 119 Var hälsad sköna morgonstund (J.O. Wallin/Philipp Nicolai)
I Betlehem (koralvariant fr Malung, text Anders Nyberg)
Prästen dansar med bruden, polska efter Isak Anders Persson
Psalm 123 Lyss till änglasångens ord (Charles Wesley/F Mendelssohn-Bartholdy)
Jul, jul, strålande jul (Edvard Evers/Gustaf Nordqvist)
Psalm 116 Nu tändas tusen juleljus (Emmy Köhler)
Låt din stjärnas ljus (Olof Jansson/Jan-Olof Kulander)
Psalm 122 Dagen är kommen (J F Wade)
Älvdalens brudmarsch, efter Sålder Jannes LarssonProducent Katarina Josephsson
Tekniker Björn Söderholm, May-Britt Rylander
[email protected] -
Vi pratar om växters anpassningsförmåga och förundras lite över naturens otrolighet. Tony är på semester i Älvdalen och detta ger bland annat lite härlig RallarRos-inspiration.
Trevlig lyssning!
(Kom gärna på livepodd den 2 aug på Stilla dagar i Ysby, Välkomna!)
-
Jul-special! Följ med på en spännande resa genom både tid och rum - från istiden fram till dagens moderna jordbruk. Programledare Hulda Wirsén stannar till vid ett par utvalda platser i Överkalix kommun och berättar mer om jordbrukets utveckling längs älvdalen. Hur har människor levt, anpassat sig och brukat marken sedan många många generationer tillbaka? Vilka spår sätter de gamla traditionerna och erfarenheterna för den nära mat som vi brukar och äter idag?
-
Filmregissör som uppmärksammades stort för regin av filmen En komikers uppväxt av Jonas Gardell. Om känslan av att leva någon annans liv.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Går det att göra en klassresa och samtidigt förändra?
Filmregissören Rojda Sekersöz reflekterar över sin tillvaro som livspartner, dotter, syster, vän och filmregissör. Kan man göra en klassresa och samtidigt vara lojal mot sin klass, undrar hon.
- Vad är mest äkta? Att använda sin kropp och sitt liv som insats för att göra förändring eller för att göra konst?
Rojda berättar om hennes uppväxt – och flytten från Hallunda i Stockholm till Älvdalen i Dalarna. Och hur hon redan som 13-åring reflekterade över filmens kraft och bestämde sig för att bli filmregissör.
- Jag hade hittat det mäktigaste verktyget. Jag skulle använda mig av rörlig bild för att få människor att känna. Jag visste att all min egen handlingskraft och ambition hade föds ur känslor som ilska, sorg och hopp och jag blev fascinerad över att filmen kunde få oss att impulsivt börja gråta, bli rädda, skratta och bli arga. Det var det jag ville göra. Jag ville få människor att gråta, skratta, och bli arga. Känslor öppnar upp för förändring och föder aktion. Jag kände att jag fått en nyckel till något väldigt värdefullt. Jag visste att det var såhär jag skulle vara med och förändra min samtid.
OM:
Filmregissör, 30 år. Född i Huddinge, uppvuxen i Botkyrka och Älvdalen, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.Uppmärksammades stort för regin av filmen En komikers uppväxt av Jonas Gardell och är aktuell som en av regissörerna bakom SVT-serien Dejta.
Fick en Guldbagge som Årets nykomling 2018 med motiveringen ”en ny, viktig röst i film-Sverige” för långfilmsdebuten Dröm vidare.
Har bland annat gjort Dejtingguiden för P1 Drama och regisserat teaterpjäsen Skuldsanering.
Kom som 19-åring in som yngsta elev någonsin på regilinjen på Stockholms dramatiska högskola. Är också poet och spoken word artist.Ska regissera en ny svensk serie på sex avsnitt för Netflix med premiär 2021.
Mitt program kommer bland annat att handla om känslan av att leva någon annans liv. Att vara helt okapabel till att göra en fullständig klassresa och rädslan för att bli ett med systemet.
Producent: Magnus Lindman -
I programmet berättar Lena Willemark om varför hon har tackat nej till melodifestivalen två gånger, om ynnesten att kula hem korna för första gången när en är 14 år och om baksidan med att vara en blond reminiscens från det svenska ursprunget.
YRKE: Folkmusiker och kompositör.
BAKGRUND: Lena Willemark växte upp i Älvdalen där hon lärde känna sina läromästare Ekorr-Anders och Sväs-Märta. I mitten av 80-talet fick hon sitt genombrott med skivan "När som gräset det vajar", men även med Gals and pals på Berns.
Willemark är och har varit aktiv som gränsöverskridande musiker i en rad olika konstellationer där samarbetet med folkmusikgruppen Frifot med Ale Möller och Per Gudmundson gett henne internationell ryktbarhet. Willemark har fått fyra Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2011 mottog hon utmärkelsen ”Litteris et Artibus”.
AKTUELL MED: Skivrealease och turné med skivan "Alla drömmars sång" med pianisten Mats Öberg och saxofonisten Jonas Knutsson. Willemark komponerar för tillfället "Lyöstraini/Trees of light" som är ett samarbete med basisten Anders Jormin och ska framföras under en svensk/japansk turné tillsammans med den japanska koto-musikern Karin Nakagwa.