Avsnitt

 • Inspireras av Sandy LangĂ©en och hennes ekonomiska livsresa. FrĂ„n en uppvĂ€xt i fosterfamilj till att som tonĂ„ring ta fullt ansvar för sin egen ekonomi, och vidare till en inspirerande klassresa och personlig utveckling. đŸ’«


  Idag fÄr du hÀnga med vÄr vÀn Sandy och höra hennes inspirerande berÀttelse. Ett centralt tema i samtalet Àr personlig utveckling. SÀrskilt eftersom ens ekonomiska situation ofta Àr en följd av ens beteende. Sandy berÀttar hur hennes uppvÀxt prÀglades av ett bristtÀnk, dÀr pengar alltid var en bristvara och drömmar ofta kÀndes ouppnÄeliga.


  Vi pratar om insikten om skiftet om att leva i ett ekonomiskt bristtĂ€nk och försöken att Ă€ndra det. I det lilla handlar det om att skifta synen frĂ„n ett pĂ„stĂ„ende om “Jag har inte rĂ„d” till en frĂ„ga “Hur kan jag fĂ„ rĂ„d?”. Men det Ă€r ett Ă€mne betydligt djupare Ă€n sĂ„.


  För de flesta av oss Àr ointuitivt att vi mÄnga gÄnger mÄste investera just resursen vi har brist pÄ för att fÄ mer av den. För att fÄ mer pengar behöver vi investera vÄra pengar. För att fÄ mer tid behöver vi investera vÄr tid. För att fÄ mer energi behöver vi investera energi.


  Vi pratade Àven om kvinnors ekonomi, ett Àmne som Sandy brinner för. Hon pÄpekade att kvinnor ofta tjÀnar mindre Àn mÀn, sparar mindre och börjar investera senare i livet, trots att de nÀr de vÀl investerar ofta har högre avkastning Àn mÀn.


  Sandy uppmanar kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi, lÀra sig om investeringar och vÄga ta plats i ekonomiska diskussioner. Hon delar med sig av praktiska rÄd, som att alltid spara minst 10% av sin inkomst och att ta i tills man skÀms nÀr man förhandlar om lönen. Att vÄga stÄ pÄ sig och vÄga begÀra det man Àr vÀrd.


  Det och mycket mer fÄr du i dagens avsnitt!


  Vi hoppas att du gillar avsnittet! ❀

  Jan, Caroline och Sandy


  LĂ€nkar

  Sponsra avsnitt som dessa via vÄr Patreon, tack!Sandy pÄ InstagramFölj diskussionen i forumet

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 - Intro00:02:38 - Vad Àr du mest stolt över i din ekonomiska resa?00:05:32 - Att vÀxa bortom sin omgivning00:13:15 - Att gÄ frÄn bristtÀnk till överflödstÀnk00:17:00 - Det handlar om mer Àn att ha ekonomiskt spelrum00:20:53 - Hur har Sandys stökiga uppvÀxt varit till nytta?00:23:14 - Hur det Àr att vara en osÀker överpresterare00:26:39 - Var ifrÄn kommer osÀkerheten?00:28:42 - LivsförÀndrade vÀgval00:31:47 - Coaching/terapi Àr viktigt inom ekonomi ocksÄ00:37:05 - Pengar spelar roll Àven om du förnekar det00:44:03 - Balansen mellan tid, pengar och energi00:48:29 - FörbÀttra ditt liv genom att ta bort saker00:55:12 - Pengar Àr en effekt av din personliga vÀxt00:58:43 - Sandys fyra livsrÄd till kvinnor01:05:23 - Varför det Àr viktigt att ta för sig i livet01:10:13 - MÄl och standarder01:13:21 - Caroline förtjÀnar mer beröm!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Lunar Bank. Idag fĂ„r vi besök av Mats Persson Bergius som Ă€r Sverige- och Norgechef pĂ„ Lunar, som Ă€r den första riktiga utmanaren till de fyra storbankerna. Vi pratar om hur bank borde vara 2024, om bankbranschen, myter och missuppfattningar och hur du och jag kan ha glĂ€dje av LunĐ°r.


  Min upplevelse Ă€r att fĂ„ av oss kĂ€nner “Gud vad nöjd jag Ă€r med min bank!”, “Vad coola nya idĂ©er och förslag min bank kommer med” eller “Jag lĂ€ngtar till nĂ€sta uppdatering i Swedbank-appen” đŸ™ˆđŸ€Ł PĂ„ sĂ€tt och vis Ă€r det fascinerande att vi har en bransch i Sverige som inte har nĂ„gra skĂ€l att erbjuda bra tjĂ€nster till konkurrenskraftiga priser eftersom de Ă€ndĂ„ tjĂ€nar sjuka mĂ€ngder pengar. Mats och hans team rĂ€knade ut att under 2023 hade de fyra stora bankerna en vinst pĂ„ 17 692 307 kr i timmen! đŸ€Ż


  DĂ„ Ă€r det ju klart att man inte behöver göra nĂ„got annorlunda. Det hĂ€r Ă€r ett problem. Det tycker jag, journalister, politiker och förhoppningsvis Ă€ven du. Som vi pratar om i avsnittet har det dock aldrig funnits en riktig utmanare som tar sig an storbankerna direkt förrĂ€n nu med Lunar.


  Nischaktörer har försökt ta olika delar, t.ex. göra bolĂ„n, kort, lĂ„n eller nĂ„gon annan del, men mig veterligen Ă€r Lunar först med att vara ett riktigt alternativ till ens vardagsbank. Snart nĂ„r man till och med punkten att det ska vara möjligt att lĂ€mna en av storbankerna och fortfarande fungera i samhĂ€llet. Lunar har idag:

  Kostnadsfritt erbjudande för privatpersoner som vill prova med konto och kortSveriges billigaste företagserbjudande (frÄn 600 kr/Är)

  och man kan göra nÀstan allt som man kan göra pÄ sin vanliga bank. Vi pratar sjÀlvklart mer om appen, vem den passar och inte, i avsnittet, men vi pratar ocksÄ om bankbranschen i allmÀnhet och nÄgra av problem i synnerhet. Vi tar sidospÄr om penningtvÀttsregler, hur vi i vissa fall pÄ grund av bankerna har sÀmst digital infrastruktur i Europa och mycket mer.


  Jag hoppas att du gillar avsnittet. Samtidigt vill jag sĂ€ga ett stort tack till Lunar som sponsrade det hĂ€r avsnittet och tack till dig som hĂ€nger hĂ€r med oss. đŸ™‚


  HĂ€lsningar,

  Jan, Caroline och Mats


  PS. Jag och nÄgra i RikaTillsammans-communityn Àr aktieÀgare i Lunar Bank sedan ett par Är tillbaka.


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet → Privatperson: Prova Lunar-appen (sponslĂ€nk) →Öppna företagskonto hos Lunar (sponslĂ€nk) →

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:03:13 VĂ€lkommen Mats

  00:07:50 Storbankerna tjÀnar 17 MSEK i timmen(!)

  00:12:40 FĂ„ har en bra erfarenhet av sin bank

  00:15:13 SvÄrt för utmanare att ta sig an storbankerna

  00:19:57 Vad gör Lunar bÀttre för mig som kund?

  00:22:59 Sveriges billigaste företagskonto

  00:27:28 Snittkunden Ă€r 18-30 eller 50+ 🙂

  00:29:30 Vad kan man göra / inte göra hos er?

  00:31:10 Skillnad mot t.ex. Revolut

  00:33:39 Burner-kort för sketchy e-sajter đŸ™ˆđŸ€Ł 

  00:34:52 Försöker hjÀlpa smÄföretagare

  00:37:38 Inte sant att om det Àr lÀtt att det Àr farligt

  00:42:21 PenningtvÀttsregler (AML/KYC)

  00:50:24 Hur gÄr det för Fintech-branschen?

  00:54:02 Infrastrukturen i Sverige Àr jÀttegammal & P27

  01:01:00 FÄ incitament att göra nÄgot i samhÀllet idag

  01:04:05 Appbolag med banklicens, inte bank med app

  01:09:20 Prova och ge feedback


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I veckans avsnitt har vi Karin och Johan som driver Instagram-kontot Sparmakarna 9 pĂ„ besök. Det blir ett samtal om mĂ„nga av de Ă€mnen som vi tycker Ă€r viktiga. Allt frĂ„n ekonomi och sparande i allmĂ€nhet till det som Ă€r viktigt i livet i synnerhet. Vi pratar om att hitta balansen mellan att spara för framtiden och unna sig idag.


  Vi resonerar Ă€ven kring olika strategier och förhĂ„llningsĂ€tt. Allt frĂ„n det automatiska och mekaniska sparandet (i fondrobot/indexfonder) som alla kan göra, till det mer unika sĂ€ttet att tjĂ€na pengar som bara en sjĂ€lv kan göra baserat pĂ„ ens intresse, talang, passion, tid och energi. Vi kommer in pĂ„ att det handlar om att vĂ€lja bĂ„de det liv och de investeringar som för med de ”problem” som man vill ha i sitt liv. För livet och lycka kan i vissa avseenden gĂ„ ut pĂ„ att fĂ„ lösa de problem som man sjĂ€lv tycker om att ha och lösa i sitt liv.


  Vi pratar om olika preferenser kring var man tittar i en ekonomi. Jag har t.ex. en förkĂ€rlek till att försöka öka inkomster snarare Ă€n att försöka minimera utgifter. Även om det sjĂ€lvklart ocksĂ„ Ă€r viktigt. Vi pratar om ekonomiska misstag, huruvida det största ekonomiska misstaget ligger framför eller bakom en. DĂ€r skojar vi om allt frĂ„n Karin och Johans felrĂ€kning av bilkostnaderna till vĂ„r eget misstag om att förmodligen ligga fel i risk (Ă„tgĂ€rdat nu 😎)


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline, Karin och Johan


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet → Sparmakarnas Instagram → 

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:10 En vĂ€lmĂ„ende ekonomi handlar om trygghet idag och imorgon00:06:59 Att vara sysselsatt med nĂ„got meningsfullt00:08:27 Ekonomiska mĂ„l som ett par00:11:55 NĂ€r ska man börja prata om ekonomin i en relation?00:14:11 Jan investerade klasskassan i Ericsson-aktier00:19:35 Ekonomisk friktionen som par00:22:47 Tre faser av sparande00:28:27 Var stĂ„r ni utgiftsmĂ€ssigt idag?00:31:21 Balansen mellan att spara och leva00:36:39 Behovet av separata konton för varje Ă€ndamĂ„l00:40:11 Nyckeltal för en god privatekonomi00:44:26 Energi, tid och pengar00:50:29 Tankar om passiva inkomster00:54:34 Varför Sparmakarna startades01:01:00 RĂ€dslan för att omvandla passionen till jobb01:04:16 LivsomrĂ„den dĂ€r vi Ă€r nybörjare 01:07:49 Vilket ekonomiskt misstag gör ni just nu?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Jag Ă€r besviken över att ha sparat till barnen pĂ„ bankkonto i 10 Ă„r, nu Ă€r det bara 3 Ă„r kvar, vad gör jag? 😱


  Det var en frÄga som kom in frÄn er i communityn och i denna kortpodd delar jag med mig nÄgra av mina spontana tankar. För det första upplever jag att det finns en myt om att man som förÀlder mÄste ge sin barn pengar nÀr de fyller 18, annars Àr man inte en bra förÀlder. Det stÀmmer inte, de flesta fÄr inga pengar och jag fick inga pengar och det gick bra ÀndÄ.


  För det andra sÄ upplever jag att det Àr mycket viktigare att i sÄ fall fokusera de kommande 3 Ären pÄ att utforska Àmnet pengar tillsammans med barnen, istÀllet för att fokusera pÄ att spara ihop ett belopp till dem. Att dela med sig av misstaget och insikten frÄn det. Att visa att man som förÀlder inte heller har full koll, gör sitt bÀsta och fattar sÄ fort man hinner.


  PÄ det sÀttet kan de kommande 3 Ären bli mycket viktigare Àn nÄgot annat man hade kunnat göra, eftersom om man tittar pÄ barnets livstid, sÄ Àr pengarna det eventuellt skulle fÄ pÄ 18 Ärs dagen en sÄ liten del av den totala intjÀningen som barnet kommer ha över livet. DÀrför tycker jag att det Àr mycket viktigare att ge bort kompetens, ekonomisk sjÀlvförtroende och en ekonomisk sjÀlvkÀnsla. Det kommer spela en mycket större roll Àn en klumpsumma vid 18-Är.


  ▾ SĂ„ tĂ€nker jag spontant jag, vad tĂ€nker du?


  Skriv gÀrna en kommentar eller följ diskussionen i forumet. DÀr kan du Àven stÀlla egna frÄgor och fÄ svar, eller bara se vad vi andra pratar om.


  Tack för att du följer och lyssnar!

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Savelend. I detta avsnitt har vi besök av Charlie Söderberg, en vĂ€n och f.d. kollega till mig som har haft mycket pĂ„verkan pĂ„ mitt rikare liv. Han delar öppenhjĂ€rtigt med sig av sin livsresa och lite annorlunda perspektiv pĂ„ vad som verkligen utgör ett rikt och meningsfullt liv - bĂ„de för honom och andra. 🌟


  Vi konstaterar snabbt att ett rikt liv Àr helt och hÄllet unikt för var och en och att man mÄste ha modet att utforska och testa sig fram för att hitta sin egen vÀg. Charlie delar med sig att tre viktiga delar i hans syn pÄ vad ett rikt liv Àr för honom Àr att:


  1ïžâƒŁ att stĂ€ndigt vĂ„ga ta risker,

  2ïžâƒŁ att se livet som en helhet snarare Ă€n separata delar, och

  3ïžâƒŁ att strĂ€va efter att göra skillnad för andra.


  En central del i Charlies resonemang Ă€r vikten av att omfamna misslyckanden som en naturlig del av lĂ€rprocessen. Genom att se motgĂ„ngar som möjligheter till utveckling snarare Ă€n personliga tillkortakommanden, kan man bygga motstĂ„ndskraft och handlingskraft. Charlie delar öppenhjĂ€rtigt med sig av sina egna erfarenheter av att ha blivit mobbad som ung, och hur detta har format hans syn pĂ„ framgĂ„ng och sjĂ€lvkĂ€nsla. đŸ’Ș


  Ett annat viktigt tema Ă€r balansen mellan att vara helhjĂ€rtat engagerad i nuet, samtidigt som man behĂ„ller perspektiv pĂ„ att resultatet inte definierar ens vĂ€rde som mĂ€nniska. Charlie uppmanar till att vara försiktig med vad man vĂ€ljer att mĂ€ta och fokusera pĂ„ i livet, dĂ„ detta har en stark pĂ„verkan pĂ„ ens prioriteringar och kĂ€nsla av tillfredsstĂ€llelse. 🎯


  HÀr Àr fem konkreta tips frÄn Charlie för att skapa ett rikare liv:


  đŸŒ± VĂ„ga ta risker och utmana dig sjĂ€lv kontinuerligt

  🌈 Omfamna misslyckanden som lĂ€rdomar och möjligheter till utveckling

  đŸ§© Se livet som en helhet och lĂ„t olika delar berika varandra

  đŸ€ StrĂ€va efter att göra skillnad för andra och bidra till nĂ„got större Ă€n dig sjĂ€lv

  📏Var medveten om vad du vĂ€ljer att mĂ€ta och fokusera pĂ„ i livet


  Ett citat som sammanfattar Charlies budskap:

  💬 "Jag tror att man ska prata i formen av jag tror att det hĂ€r Ă€r ett rikt liv för mig och sen har man f-n Ă€r skyldig gĂ„ ut och gĂ„ ut och testa det."


  Genom att dela med sig av sĂ„vĂ€l framgĂ„ngar som motgĂ„ngar, och reflektera kring de psykologiska aspekterna av ekonomi och entreprenörskap, erbjuder Charlie en tankevĂ€ckande och inspirerande vision för hur vi kan skapa mer mening, glĂ€dje och autenticitet i vĂ„ra liv. Hans insikter Ă€r relevanta för oss alla, oavsett var man Ă€n befinner sig pĂ„ sin livsresa. đŸ—ș


  Vi hoppas att du gillar detta bonusavsnitt. 🙂

  //Jan och Charlie


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:23 FrÄn gatuartist till programledare och entreprenör00:05:27 Vad Àr ett rikt liv för en sjÀlv?00:09:43 VÀrldens sÀmsta digitala nomad00:14:15 Jag Àr en duktig spelare för att jag Àr mer engagerad i spelet Àn resultatet00:19:26 Hellre en frÄga som inte gÄr att besvara Àn ett svar som inte gÄr att ifrÄgasÀtta00:26.48 VÄga prova och var uppmÀrksam pÄ vad du mÀter

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Svaret till frĂ„gan: "Vad Ă€r ett rikt liv?" Ă€r helt och hĂ„llet unikt för var och en av oss. I dagens avsnitt intervjuar vi Lotta HellzĂ©n som ger sin bild av vad ett rikt liv Ă€r för henne. I sommar tar hon nĂ€mligen ett stort steg att gĂ„ efter sin dröm som kretsat kring Mallorca, Mat och Relationer. HĂ€ng med och inspireras av hennes berĂ€ttelse. 🌞🌮


  Lotta som Àr i 55-Ärs Äldern delar med sig av sin resa, som varit lÄngt ifrÄn spikrak. Den har innehÄllit allt frÄn egenföretagande inom restaurang till att byta yrkesbana och plugga till fastighetsmÀklare och en skilsmÀssa för nÄgot Är sedan. Hon delar med sig om utmaningarna men ocksÄ vÀxten som det inneburit.


  NÄgra av de punkter vi pratar om Àr:

  VÄga lyssna inÄt och att leva livet pÄ sina egna villkor, oavsett vad andra tycker, tÀnker och sÀgerPrioritera det som ger energi och glÀdje i livetVara flexibel och öppen för nya möjligheter VÄga ta steget och prova VÄga anvÀnda de resurser (t.ex. pengar) man har för att göra livet rikt hÀr och nu

  Vi fĂ„r Ă€ven höra om Lottas kĂ€rlek till mat och hur hon planerar att njuta av livet pĂ„ Mallorca, hur hennes barn har reagerat pĂ„ flyttplanerna och hur hon resonerar kring pensionsplanering och framtidsfullmakter. Oavsett om du sjĂ€lv stĂ„r inför en stor förĂ€ndring i livet eller bara behöver lite inspiration, Ă€r detta ett avsnitt du inte vill missa. ❀


  Tack för att du tittar, lyssnar och följer!

  Jan, Caroline och Lotta


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/


  Patreon (tack för ditt stöd att vi kan göra dessa avsnitt utan spons):

  https://www.patreon.com/join/rikatillsammans


  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:24 FrĂ„n Ängelholm till Mallorca 00:07:10 Varför just Mallorca?00:11:56 Att slĂ€ppa prestigen och vĂ„ga prova sig fram00:17:46 En vardagslyxare i stort och smĂ„tt00:22:34 Hur Lotta lĂ€rt kĂ€nna sig sjĂ€lv00:26:33 Att gĂ„ mot strömmen00:32:02 Ta hjĂ€lp av experter00:38:34 60% av svenskar vill byta jobb00:42:16 Möte med Monica frĂ„n Pensionsguiden00:46:35 Lottas barn00:51:50 Samla alla viktiga dokument sĂ„hĂ€r00:56:54 Lottas uttagsstrategi för pensionen01:02:15 Att ta första steget01:08:02 Lev livet pĂ„ dina villkor01:12:48 LĂ„t din livskompass guide dig i livet01:16:00 Funderingar om framtiden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ska man behĂ„lla eller sĂ€lja tillgĂ„ngar som gĂ„tt dĂ„ligt? Eller nu nĂ€r man Ă€r inspirerad av indexfonder, ska man byta till dem direkt, eller vĂ€nta tills de befintliga aktierna och fonderna har Ă„terhĂ€mtat sig?


  Det hĂ€r Ă€r en frĂ„ga som jag tror att vi alla nĂ„gon gĂ„ng har haft (eller kommer att ha). Dagens kortavsnitt Ă€r till följd av ett fint mejl frĂ„n en kille i 20 Ă„rs Ă„ldern som undrade just pĂ„ detta temat. Han hade köpt hajpade aktier som nu visade röda minussiffror. 🙈


  Man kan tÀnka pÄ den hÀr frÄgan pÄ tvÄ sÀtt:


  1) Det första resonemanget Àr att "cut your losses" pÄ direkten och lÄt dina vinnare fortsÀtta löpa. Resonemanget bygger pÄ en metafor om travhÀster som jag fick förklarat för mig för lÀnge sedan. FörestÀll dig att du gÄr till travbanan och ska satsa pÄ en hÀst. Skulle du dÄ satsa pÄ hÀsten som har förlorat de senaste 10 loppen eller den som vunnit de senaste 10 loppen? FÄ av oss hade tÀnkt att sÀtta pengarna pÄ den förlorande hÀsten och tÀnka "nu Àr det vÀl hans tur!".


  Samma sak gÀller pÄ börsen, förlorande investeringar tenderar att fortsÀtta förlora. Det finns mycket data pÄ ovan, t.ex. 44% av aktierna som ingick i det bred indexet Russell 3000 mellan 1980-2020 och föll minst 70% ÄterhÀmtade sig aldrig dvs förlorare fortsÀtter förlora.


  Det andra sÀttet Àr att:


  2) StÀll dig sjÀlv frÄgan: "hade jag köpt den hÀr tillgÄngen idag med nya pengar?" Om svaret Àr nej pÄ frÄgan bör du troligen sÀlja. Ett intressant nyans av det hÀr Àr att vid varje tillfÀlle dÀr du vÀljer att inte sÀlja Àr ocksÄ ett aktivt val eftersom du vÀljer att behÄlla. Att vara "passiv" och vÀnta pÄ vÀndningen kan alltsÄ ses som ett aktivt val.


  Det som man dock bör ha koll pĂ„ Ă€r att en eventuell försĂ€ljning av vĂ€rdepapper man har haft lĂ€nge - i t.ex. en aktie- eller fonddepĂ„ kan utlösa en skatteeffekt som man behöver vara medveten om. Är du osĂ€ker frĂ„ga i forumet eller ta kontakt med en finansiell rĂ„dgivare.


  Avslutningsvis vill vi verkligen pÄminna om att allt sparande har en risk, fondrobot/indexfonder inkluderat som jag nÀmner i avsnittet. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning Àr inte garanti för framtida avkastning.

  LĂ€s mer om risk i avsnitt #343

  Om du vill fĂ„ en introduktion till hur vi tĂ€nker kring sparande, dĂ„ Ă€r avsnitt #99 ett bra stĂ€lle att börja pĂ„. 🙂

  Avsnitt #99

  Lycka till med ditt sparande!

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • MĂ„nga av oss har olika vĂ€rderingar, önskningar och saker vi tycker Ă€r viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig Ă€r en sĂ„dan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att anvĂ€nda dem för frihet.


  Caroline har ocksÄ en önskan om att lÀgga pengar pÄ hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. DÀrför dyker vi ner i Àmnet med exempel frÄn vÄrt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att vÀxa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


  Först och frÀmst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mÀngd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt frÄn indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne pÄ en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv pÄ hur man kan se pÄ sin portfölj.


  I dagens avsnitt reflekterar vi pÄ dessa kommentarer, allt frÄn:

  Att istÀllet för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% pÄ Ärsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)Att som Axr skriver se sÀllanköpsvaror i en FIRE-situation utifrÄn deras livslÀngd istÀllet för hur de pÄverkar likviditeten hÀr och nu.Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen pÄ pengar för mig. DÀr jag har mina tvÄ personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.För Caroline handlar det om konflikten mellan vÀrderingarna sparsamhet och skönhet dÀr hon ÀndÄ tycker om fina saker, men som vi var inne pÄ i förra avsnittet att mÄnga av oss har sÄ svÄrt att unna oss sjÀlva.

  Jag gillar dagens avsnitt, men nÀr jag lyssnade genom det fick jag en farhÄga om att det kan lÄta som att vi lite har tappat det. SÀrskilt nÀr vi kommer in pÄ samtalet om Zimmerman-klÀnningar för 10.000 kr som vi hade i chatten hÀromdagen. PoÀngen med att vÀxa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


  Det handlar snarare om att vÄga gÄ efter att fÄ ut sÄ mycket rikedom i livet som möjligt utifrÄn det som Àr viktigt för en sjÀlv. NÀr det gÀller Caroline sÄ vet jag att hon mÄnga gÄnger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som gÄr i linje med hennes vÀrderingar. I brist pÄ annat exempel blev det just dessa klÀnningar Àven om det kan handla om vad som.


  Ja, nu blev det lite virrigt, men det Ă€r lite som i avsnittet och sĂ„ det mĂ„sta fĂ„ lov att fĂ„ vara nĂ€r man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar sĂ€ga; vi gör alla sĂ„ gott vi kan och fattar sĂ„ fort vi hinner! â€đŸ˜‰


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfÀllan Àr lÄngt (för dig som Àr en sparare)00:10:38 Att ta mer plats pÄ den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hÀnda om Caroline vÄgade ta mer plats pÄ planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 RÀdslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 KÀnslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet00:42:16 Tricket i balans00:45:47 NÀr kÀnner Jan sig rik00:51:56 Att trÀna pÄ frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 TankesÀtt för sÀllanköpsvaror01:06:24 Reflektion pÄ avsnittet

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • đŸ€” Private banking istĂ€llet för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


  Det hĂ€r var en frĂ„ga som kom in frĂ„n er i communityn och mitt svar pĂ„ frĂ„gan Ă€r: Nej, nej, nej och nej
. đŸ˜±đŸ˜š


  SĂ„ hĂ€r tĂ€nker jag och det Ă€r som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste Ă„ren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. BĂ„de privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


  Min upplevelse Ă€r att det Ă€r supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden pĂ„ event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man fĂ„r kontakt med deras analysteam, strateger och fĂ„r allt möjligt man ber om. Samtidigt sĂ„ gör de ju inte det av vĂ€lgörenhet, utan alla banker Ă€r vinstdrivande bolag. SĂ„ nĂ„gonstans betalar man för det. 


  DĂ„ uppstĂ„r frĂ„gan - Ă€r det vĂ€rt det? Min uppfattning Ă€r att i de flesta fall nej. Det finns inte nĂ„gra heliga graler dĂ€r ute och över tid sĂ„ tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna Ă€r populĂ€rt, till synes exklusivt men framförallt Ă€r det ofta dyrt och dĂ„ligt. 


  VĂ€n av ordning kan peka pĂ„ saker som t.ex. lĂ€gre rĂ€nta pĂ„ bostadslĂ„n. Visst det kan stĂ€mma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) sĂ„ har jag pĂ„ Avanzas exklusiva Private Banking bolĂ„n exakt samma rĂ€nta som mĂ„nga av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


  SĂ„ jag skulle generellt avrĂ„da frĂ„n att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova pĂ„ det, bli “wine’d and dine’d” och trĂ€ffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. StĂ€ll gĂ€rna frĂ„gor om just din aktör i forumet sĂ„ kan vi nog hitta bĂ„de en och tvĂ„ personer i communityn som har provat och lĂ€mnat. 


  Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som vi pratar om rĂ€tt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer fĂ„r du betala och sĂ€mre investeringar fĂ„r du”. GrĂ€set Ă€r ofta inte grönare pĂ„ andra sidan (eller som amerikanerna sĂ€ger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) đŸ€Ł . Avsnittet heter “Sanningen om jakten pĂ„ den bĂ€ttre investeringen”. 


  Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra Ă€ndĂ„. đŸ€ŁđŸ™ˆ


  SĂ„ tĂ€nker jag, vad tĂ€nker du? 

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • "Hur ska jag investera mina pengar?" Ă€r en frĂ„ga som mĂ„nga av oss funderar pĂ„ och tycker oss ha svar pĂ„. FrĂ„gan Ă€r dock inte helt olik frĂ„gan: "Vart ska vi Ă„ka pĂ„ semester?". Alla tycker semester Ă€r bra, men det Ă€r nĂ€r vi börjar diskutera detaljerna som vi kan ha helt olika syn - nĂ„gon vill Ă„ka till stranden, nĂ„gon till fjĂ€llen, nĂ„gon vill flyga, en annan vill Ă„ka tĂ„g och sĂ„ vidare. 


  Avsnittet Àr delvis en fortsÀttning pÄ förra veckans avsnitt dÀr vi pratade om vÄr investeringsresa och vÄra misstag. Idag tar vi ocksÄ avstamp i vÄr investeringsresa men tittar pÄ den utifrÄn dessa olika nyanser. För att kunna svara pÄ frÄgan: "Hur ska jag investera mina pengar?" sÄ behöver man titta pÄ frÄgor sÄsom:


  ▾ Vilket problem försöker jag lösa?


  Den frĂ„gan kan ha mĂ„nga svar: 

  ▾ Maximera avkastningen?

  ▾ Slippa oroa mig för pengar?

  ▾ Ha roligt och fĂ„ kickar?

  ▾ Göra som forskningen sĂ€ger?

  ▾ Ha möjligheten att ____?

  ▾ Ha ett rikt liv?


  SĂ€g att det Ă€r som för mig dĂ€r svaret Ă€r att: "Ha ett rikt liv?" dĂ„ uppstĂ„r följdfrĂ„gor sĂ„som: 


  ▾ Vad Ă€r ett rikt liv? a) För mig?, b) För Caroline?, c) För barnen?

  ▾ Hur mycket pengar krĂ€vs?

  ▾ NĂ€r behövs pengarna?

  ▾ Vilken flexibilitet finns i tid och belopp?

  ▾ Hur förĂ€ndras behovet med t.ex. pensionsĂ„lder?

  ▾ FörhĂ„llningsĂ€tt till lĂ„n? Okej eller inte?


  Utöver det behöver jag utgĂ„ frĂ„n mina förutsĂ€ttningar: 


  ▾ Hur mycket kan jag spara? (absoluta tal / sparkvot)

  ▾ Vilken risktolerans har jag? a) Finansiellt? b) KĂ€nslomĂ€ssigt? c) KunskapsmĂ€ssigt?

  ▾ Hur reagerar jag i nedgĂ„ng?

  ▾ Hur förhĂ„ller jag mig kĂ€nslomĂ€ssigt till mina pengar?

  ▾ Vilket engagemang vill jag ha?

  ▾ Göra sjĂ€lv eller outsourca?

  ▾ Hur stor tillit har jag till mig sjĂ€lv?

  ▾ Hur vĂ€rderar jag min egen tid och kompetens?

  ▾ Hur Ă€r min finansiella termometer kalibrerad just nu?

  ▾ Var Ă€r jag pĂ„ den ekonomiska resan?


  DĂ€rutöver kommer jag dessutom förĂ€ndra problemet över tid genom att jag interagerar med det. För min risktolerans kommer ju förĂ€ndras över tid, likasĂ„ mitt förhĂ„llningssĂ€tt till vad som Ă€r mycket pengar och lite pengar, min erfarenhet och sĂ„ vidare. 


  HĂ€r konstaterar jag och Caroline ocksĂ„ att vi förhĂ„ller oss helt olika till pengar. Hon fokuserar t.ex. vĂ€ldigt mycket pĂ„ utgiftssidan i en resultat- och balansrĂ€kning medan jag fokuserar pĂ„ tillgĂ„ng- och inkomstsidan. Vi pratar om skammen i att spendera pengar och det kĂ€nslomĂ€ssiga perspektivet, att vĂ€xa med sina pengar och mycket annat. 


  SĂ„ det blir som vanligt ett samtal mellan mig och Caroline dĂ€r vi pratar om vĂ„rt perspektiv utifrĂ„n mĂ„nga av frĂ„gorna ovan snarare Ă€n att det Ă€r en förelĂ€sning om frĂ„gorna. 


  Vi hoppas att du kommer ha glĂ€dje av samtalet och vi ser fram emot din kommentar. 

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet

  Patreon


  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:36 Dunning-Kruger-effekten och "Mount Stupid"00:09:30 Vikten av att vara pÄ spelplalen00:16:30 Vilket problem försöker jag lösa?00:29:15 Exempel pÄ följdfrÄgor om ett rikt liv00:33:20 Djupare diskussion om ett rikt liv00:39:50 Om att vÀxa med sina pengar och hitta balans00:53:00 Olika sÀtt att hantera ekonomisk oro inom relationen00:57:35 Att se ekonomin som en helhet01:05:10 Referensramar för ekonomi01:09:45 RÀdslan för att göra misstag01:16:29 Vikten av att förstÄ dina förutsÀttningar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tid- eller möjlighetsfönster - kanske det viktigaste konceptet om rikedom i livet bortom pengar. ❀


  Konceptet kommer frĂ„n amerikanen Bill Perkins som beskrev det tydligt i sin bok “Die with zero”. Resonemanget Ă€r egentligen rubriken till frĂ„gan:


  ▾ Vad kan du göra i livet just nu, som du inte kommer att kunna göra senare i livet?


  Ett exempel frĂ„n ett tidsfönster som jag missade och som nu Ă€r stĂ€ngt Ă€r en backpacking resa i sydostasien. NĂ€r min vĂ€n Malin frĂ„ga om jag skulle hĂ€nga pĂ„ tackade jag nej. Jag hade kommit in pĂ„ LTH och skulle börja plugga till hösten. Jag tĂ€nker att den resan kan jag göra sedan. Men som amerikanarna sĂ€ger: “Someday never comes.”


  Jag tog examen, hade eget företag och började jobba. Idag, 20 Ă„r senare, med tvĂ„ smĂ„ barn sĂ„ kommer inte resan bli av. Visst kan man argumentera för att jag teoretiskt KAN göra det, men handen pĂ„ hjĂ€rtat sĂ„ vet jag att det inte kommer bli av. Tiden att bo pĂ„ sunkiga hostels Ă€r lite förbi
 SĂ€rskilt nĂ€r man lĂ€gger pĂ„ en 5-Ă„ring med vilja av stĂ„l
 đŸ™ˆđŸ€Ł (man fĂ„r lite de barn man förtjĂ€nar, eller hur var det?)


  Ett tidfönster som jag dÀremot har just nu och som jag försöker utnyttja Àr att jag har en 13-Äring, samt en 71 Ärig mamma med hÀlsan kvar. Det ger oss nÄgra Är framöver dÀr vi kan resa och hitta pÄ saker tillsammans innan dottern inte tycker det Àr roligt att hÀnga med oss lÀngre samt att min mamma blir allt Àldre.


  En frÄga att ta med sig Àr:


  ▾ Vilka tid- eller möjlighetsfönster har du i livet just nu?


  Dela gÀrna med dig i kommentarerna vad du tÀnker, kÀnner och eventuella fönster som du ser just nu (eller som du ocksÄ missade)?


  Tack för att du följer, prenumererar, gillar och kommenterar! ❀


  Det hÀr konceptet diskuterar vi vidare i avsnitt 341 om rikedom i livet bortom pengar


  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt tittar vi tillbaka vĂ„r investeringsresa pĂ„ ert önskemĂ„l. SĂ„ hĂ€r i efterhand blir det en del pinsamheter allt frĂ„n att jag har Ă€gt fonder dĂ€r inte ens fondbolaget finns kvar (hej Gustavia Balkan) idag, till höglĂ€sning frĂ„n min teknisk analys-period och insikten att jag inte slĂ„r index dĂ€r runt 2011.


  Bakgrunden Àr tvÄ frÄgor frÄn: MayorJonathan i forumet och TheGreat pÄ Tiktok som skrev till oss:


  ▾ Jan, kan du inte göra ett avsnitt om din resa frĂ„n att du började investera fram till idag? Inkludera alla misstag, framgĂ„ngar, vinster, förluster och hur din resa varit.


  och


  ▾ Tycker det Ă€r vĂ€ldigt kul att höra era historier och historiska investeringar ni har gjort, samt vad ni har lĂ€rt av dem, positiva som negativa.


  Min förhoppning Ă€r att detta (stĂ„ med brallorna-nere) avsnitt kan bĂ„de avdramatisera misstag, nĂ„got som vi alla gör, att vi Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n perfekta och ocksĂ„ gör sĂ„ gott vi kan och fattar sĂ„ fort vi hinner samt att vi kan skratta lite Ă„t vĂ„ra antaganden, fondval, investeringsstrategi tillsammans. đŸ€Ł


  Jag börjar mer och mer tro pÄ det som vi tog upp i förra avsnittet (#351): det tar 10-20 Är att bli en (tillrÀckligt) duktig investerare. Det handlar om att hitta skÀrningspunkten mellan en strategi som Àr sund och sig sjÀlv och sina egenheter.


  Det hÀr avsnittet tror jag Àr ett bra bevis för den tesen dÀr vi har testat det mesta - enskilda aktier, alternativa investeringar, teknisk analys, fundamental analys, onoterade aktier för att till slut mer och mer landa i indexfonder och fondrobot som _vÄr_ lösning pÄ problemet "hur bör vi investera?"


  Som vanligt gĂ€ller att allt sparande innebĂ€r en risk, investeringar kan öka och minska i vĂ€rde och det finns inga garantier. Historisk avkastning Ă€r inte en garanti för framtida avkastning och vi sitter - vĂ€ldigt uppenbart - inte pĂ„ sanningen. Med reservation Ă€ven för att minnet sviker nĂ€r det Ă€r sĂ„ mĂ„nga Ă„r tillbaka. đŸ€Ł


  Vi hoppas att du gillar avsnittet och ser fram emot din kommentar!


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen och fÄ extra-materialet i forumet:

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:50 Grov genomgĂ„ng av vĂ„r investeringsresa00:17:20 150 borttagna (pinsamma) inlĂ€gg frĂ„n Rikatillsammans00:27:10 Jans TA-, fundamental- och makroperiod.00:34:00 Index slĂ„r min aktieklubbs avkastning 00:39:10 Ratos sjunker och aktieklubben förstĂ„r ingenting00:43:50 Min premiepensionsresa frĂ„n 2004 till 202300:54:40 Hur mycket har snedstegen kostat? 00:58:35 "Heja indexfonder"-perioden (2013)01:06:30 "Heja fondrobot"-fasen (2019)01:07:30 Investeringar vi provat men inte kommer göra om01:19:10 NĂ„gra viktiga insikter & slutsatser01:19:39 #1 Spela för att inte förlora, inte vinna01:20:15 #2 Det finns bara tvĂ„ typer av investerare01:20:40 #3 Fokus pĂ„ avkastning vs nysparande01:21:58 #4 Det mesta "pillet" gör ingen skillnad01:22:30 #5 Det handlar om ett rikare liv01:23:17 #6 De flesta blir inte rika pĂ„ investeringar01:27:18 #7 Dina investeringar ska inte pĂ„verka din sömn01:27:38 #8 Pengar Ă€r inte en lösning, bara en förstĂ€rkare01:28:40 #9 Det Ă€r enkelt att investera och bli rik över tid01:33:00 Strategin framgent utifrĂ„n forskning om sparande

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I den hĂ€r videon fĂ„r du en sammanfattning av avsnitt 251 kring finansiella rĂ„digivare pĂ„ 26 minuter. Och ja, det kan vara en kortpodd pĂ„ 26 minuter med tanke pĂ„ att #351 Ă€r vĂ„rt lĂ€ngsta poddavsnitt nĂ„gonsin pĂ„ lite över 2 timmar đŸ€Ł


  Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rĂ„dgivning Ă€r vĂ€rdefull. Det ger ofta bĂ„de mer pengar i slutĂ€ndan och ett bĂ€ttre vĂ€lmĂ„ende i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet Ă€r att det Ă€ven finns stöd för att ganska mĂ„nga rĂ„dgivare ger riktigt dĂ„liga rĂ„d – inte av ondo eftersom de sjĂ€lva följer dem 🙈. DĂ€rav detta avsnitt dĂ€r vi försöker gĂ„ pĂ„ djupet kring finansiell rĂ„dgivning.


  Jag har varit med om riktigt dÄlig finansiell rÄdgivning. Jag har inspelningar med rÄdgivare frÄn storbanker som jag inte publicerat för att de Àr ren katastrof med en rimlig avkastningsförvÀntan pÄ 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istÀllet för bred indexfond och sÄ vidare. Det spelar ingen roll om rÄdgivaren har varit pÄ storbank, nischbank, försÀkringsmÀklare eller liknande.


  SÄ problemet för de flesta av oss handlar snarare om:


  - Hur hittar jag en duktig finansiell rÄdgivare? och

  - Hur vet jag att hen Àr duktig?


  Det Àr dÀrför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltÀckande avsnitt om finansiellrÄdgivning. Du fÄr exempel pÄ mÄnga frÄgor som du kan stÀlla till en potentiell rÄdgivare, tips och rÄd kring misstag att undvika. Men det handlar ocksÄ om att faktiskt ocksÄ bli en bÀttre kund i form av att ha rÀtt förvÀntningar pÄ finansiell rÄdgivning. MÄnga av oss gÄr in med förvÀntningar om att fÄ tillgÄng till exklusiva investeringar, bÀttre avkastning (Àn index) eller liknande.


  VÀrdet med en finansiell rÄdgivare - som vi baserar pÄ studier, partsinlagor och flera olika kÀllor - Àr till upp till 3% högre Ärlig avkastning. Allt sÄ klart beroende pÄ situation och förutsÀttningar. Det viktiga Àr att dessa upp till 3% kommer INTE frÄn att rÄdgivaren ska hjÀlpa till med att slÄ index, snarare hjÀlper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhÄllande till vÄr risktolerans.


  Jag pÄstÄr att oavsett hur duktig man Àn Àr, sÄ kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rÀtt?) sÀrskilt i situationer dÄ det kommer ny information (förÀndring i rÀntan, ett tillgÄngsslag som gÄtt bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgÄng som gÄr bÀttre Àn det man sjÀlv har. Tricket blir sÄledes att hitta skÀrningspunkten mellan sig sjÀlv, sin situation och en investeringsstrategi dÀr ute.


  För den informationen finns dÀr. Den finns hos oss, hos SmÄspararguiden och mÄnga andra. Det som det inte finns fler av Àr dig. DÀrav upplever jag att vÀrdet med finansiellrÄdgivning Àr att ha nÄgon att bolla med, att ha nÄgon att anförtro sig till, att ha nÄgon som hjÀlper mig att hitta just den skÀrningspunkten och en strategi och plan som du kan hÄlla dig till över tid.


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det hĂ€r blir en start pĂ„ en konversation kring finansiell rĂ„dgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❀


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, lÀnkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rĂ„dgivning Ă€r vĂ€rdefull. Det ger ofta bĂ„de mer pengar i slutĂ€ndan och ett bĂ€ttre vĂ€lmĂ„ende i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet Ă€r att det Ă€ven finns stöd för att ganska mĂ„nga rĂ„dgivare ger riktigt dĂ„liga rĂ„d – inte av ondo eftersom de sjĂ€lva följer dem 🙈. DĂ€rav detta avsnitt dĂ€r vi försöker gĂ„ pĂ„ djupet kring finansiell rĂ„dgivning.


  Jag har varit med om riktigt dÄlig finansiell rÄdgivning. Jag har inspelningar med rÄdgivare frÄn storbanker som jag inte publicerat för att de Àr ren katastrof med en rimlig avkastningsförvÀntan pÄ 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istÀllet för bred indexfond och sÄ vidare. Det spelar ingen roll om rÄdgivaren har varit pÄ storbank, nischbank, försÀkringsmÀklare eller liknande.


  SĂ„ problemet för de flesta av oss handlar snarare om: 

  Hur hittar jag en duktig finansiell rÄdgivare? ochHur vet jag att hen Àr duktig?

  Det Ă€r dĂ€rför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltĂ€ckande avsnitt om finansiellrĂ„dgivning. Du fĂ„r exempel pĂ„ mĂ„nga frĂ„gor som du kan stĂ€lla till en potentiell rĂ„dgivare, tips och rĂ„d kring misstag att undvika. Men det handlar ocksĂ„ om att faktiskt ocksĂ„ bli en bĂ€ttre kund i form av att ha rĂ€tt förvĂ€ntningar pĂ„ finansiell rĂ„dgivning. VĂ€rdet med en finansiell rĂ„dgivare - som vi baserar pĂ„ studier, partsinlagor och flera olika kĂ€llor - Ă€r till upp till 3% högre Ă„rlig avkastning. Allt sĂ„ klart beroende pĂ„ situation och förutsĂ€ttningar. Det viktiga Ă€r att dessa upp till 3% kommer INTE frĂ„n att rĂ„dgivaren ska hjĂ€lpa till med att slĂ„ index, snarare hjĂ€lper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhĂ„llande till vĂ„r risktolerans. 


  Jag pĂ„stĂ„r att oavsett hur duktig man Ă€n Ă€r, sĂ„ kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rĂ€tt?) sĂ€rskilt i situationer dĂ„ det kommer ny information (förĂ€ndring i rĂ€ntan, ett tillgĂ„ngsslag som gĂ„tt bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgĂ„ng som gĂ„r bĂ€ttre Ă€n det man sjĂ€lv har. Tricket blir sĂ„ledes att hitta skĂ€rningspunkten mellan sig sjĂ€lv, sin situation och en investeringsstrategi dĂ€r ute. 


  DĂ€rav upplever jag att vĂ€rdet med finansiell rĂ„dgivning Ă€r att ha nĂ„gon att bolla med, att ha nĂ„gon att anförtro sig till, att ha nĂ„gon som hjĂ€lper mig att hitta just den skĂ€rningspunkten och en strategi och plan som du kan hĂ„lla dig till över tid. 


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det hĂ€r blir en start pĂ„ en konversation kring finansiell rĂ„dgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❀


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, lÀnkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:00 Ekonomin spelar roll för vĂ€lmĂ„endet00:09:22 I 20 Ă„r fick jag "rĂ„ngivning" och inte rĂ„dgivning00:18:30 Hyfsat forskningsstöd för god rĂ„dgivning00:20:30 Incitatamentsproblemet inom rĂ„dgivning00:29:27 TĂ€nk om vi anvĂ€nder rĂ„dgivning pĂ„ fel sĂ€tt?00:35:20 SidospĂ„r: investeringsfilosofi00:44:15 Sex frĂ„gor för att skapa dĂ„lig stĂ€mning00:55:18 Pill kostar i snitt 10-40% av avkastningen01:01:37 Ofta Ă€r man bra först nĂ€r man Ă€r gammal 01:07:15 En bra finansiell rĂ„dgivare Ă€r en genvĂ€g 01:11:33 Mer om vad forskningen sĂ€ger01:14:35 En rĂ„dgivaren kan hjĂ€lpa dig undvika beteendemisstag01:28:00 SidospĂ„r: fondrobot 01:34:18 Tre olika ersĂ€ttningsmodeller01:49:13 Exempel pĂ„ frĂ„gor att stĂ€lla01:59:25 NĂ€sta steg för dig som lyssnar/tittar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration Sverige AB. Det hĂ€r avsnittet Ă€r en uppföljning pĂ„ ett tidigare kortavsnitt dĂ€r jag pratade med Per SydĂ€ng om tips vid deklaration av bostadsförsĂ€ljning. I det hĂ€r avsnittet pratar jag med Per igen samt hans kollega Robert Lindblad om tips och trix för deklarationen utöver bostadsförsĂ€ljning.


  Ett medskick frĂ„n avsnittet som jag gillade Ă€r att majoriteten endast behöver godkĂ€nna sin deklaration utan att göra nĂ„gra Ă€ndringar. Det finns inga magiska avdrag som du kommer missa trots clickbait artiklar (Robert definierar till och med clickbait pĂ„ papper) som hĂ€vdar motsatsen och vill berĂ€tta om alla avdrag man kan göra. Bor man i storstad och inte har sĂ„lt en bostad sĂ„ finns det i princip inga avdrag att göra förutom de som kommer förtryckta (rĂ€ntekostnader, rot- och rut). đŸ™ˆ


  HÀr Àr ytterligare sex viktiga punkter frÄn avsnittet:

  BostadsförsĂ€ljning Ă€r den i sĂ€rklass största avdragsposten för de som sĂ„lt bostad.Andra vanliga avdrag Ă€r rĂ€ntekostnader över 100 000 kr, milersĂ€ttning för lĂ„ngpendlare utanför storstĂ€der samt grön teknik.Ta dig tid och skicka inte in deklarationen alltför brĂ„dskande första dagen utan se till att inte missa eventuella avdrag.AnvĂ€nd Skatteverkets tjĂ€nster och e-deklaration - de vill bara att det ska bli rĂ€tt.Var beredd pĂ„ kontroller och frĂ„gor frĂ„n Skatteverket om du gör större, ovanliga avdrag.Man kan alltid göra ett sĂ„ kallat â€œĂ¶ppet yrkande” om man Ă€r osĂ€ker. DĂ„ riskerar man inte skattetillĂ€gg om upp till 40% om det blir fel.

  Om du har fler frÄgor som avsnittet inte gav svar pÄ, eller vill ta hjÀlp av Per, Robert och deras kollegor, gÄ till:


  ▾ MinDeklaration.se


  DÀr kan du stÀlla frÄgor i deras chatt och om du vÀljer att anlita dem, ange gÀrna koden:


  ▾ Rika2024


  DĂ„ fĂ„r du 200 kr rabatt pĂ„ “Deklaration Bas” och 300 kr rabatt pĂ„ “Deklaration Plus”.


  Vi hoppas att du gillade och fick vÀrde av detta


  Jan, Per och Robert


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt tar avstamp i frĂ„gan frĂ„n er i communityn: "Hur ska man förhĂ„lla sig till regeln att inte förlora pengar?" och dĂ€rifrĂ„n blir det högt och lĂ„gt. Vi kommer in pĂ„ frĂ„gan om ekonomisk prepping, risk för kapning och bedrĂ€geri, till hur vi producerar ett avsnitt till Carolines partimedlemskap. đŸ€ŁđŸ™ˆ


  Vi hoppas att du kommer att gilla dagens avsnitt, dÄ det ocksÄ Àr lite tillbaka till rötterna. Det var med dessa avsnitt som vi började för snart 350 avsnitt / veckor sedan. Det Àr ett tillfÀlle att beröra flera olika Àmnen, att skratta lite, hÀnga med oss bakom kulisserna samtidigt som jag ÀndÄ gÀrna vill tro att det skapar vÀrde.


  Tack Ă€n en gĂ„ng för alla frĂ„gor! Vi hann inte riktigt ta med allihop denna gĂ„ngen, men tĂ€nkte följa upp det nĂ€sta vecka eller veckan efter. Återkom gĂ€rna med fler frĂ„gor! ❀


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet

  InnehÄllsförteckning

  Nedan kan du se en översikt över de olika frÄgorna:

  00:00:00 Intro00:01:29 FrÄga 1. Om att inte förlora pengar - hur ska man tÀnka?00:21:57 FrÄga 2. Hur ska man resonera kring förmögenhet? Vad ska man ta med och inte?00:27:25 FrÄga 3. Hur blir man mer passiv?00:33:07 FrÄga 4. Ekonomisk prepping00:42:20 FrÄga 5. Investeringar i oroliga tider00:47:57 FrÄga 6. Vad skulle du göra om du inte behövde jobba mer?01:02:24 FrÄga 7. Hur stor Àr risken att bli kapad? / Hur skyddar man sig?01:06:00 FrÄga 8. RikaTillsammans bakom kulisserna vid avsnittproduktion01:12:45 FrÄga 9. Hur har det gÄtt med era Ärs-intentioner?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration AB.


  Eftersom 84% av alla deklarationer kring bostadsförsÀljning innehÄller fel enligt Skatteverket fÄr du hÀr ett antal tips, misstag att undvika och saker som Àr bra att veta - oavsett om du sÀljer din bostad idag eller har tÀnkt sÀlja din bostad i framtiden.


  Det var mĂ„nga saker som jag sjĂ€lv inte hade tĂ€nkt pĂ„, som att t.ex. pantbrev och lagfart var avdragsgillt. NĂ„got som var i alla fall högst relevant nĂ€r vi köpte vĂ„rt hus, dĂ„ vi köpte det av rikisar som inte hade nĂ„got lĂ„n eller pantbrev. 😂🙈


  Nedan följer de fem viktigaste punkterna som Per - som driver sajten mindeklaration.se tillsammans med kollegor - att tÀnka pÄ kring bostadsförsÀljning.

  1. Reparationer och underhÄll, du fÄr göra avdrag för renoveringar, reparationer och underhÄll under de senaste FEM kalenderÄren innan försÀljningsÄret.

  2. Kostnader för ny- och ombyggnad, om att man ska bygga om eller lĂ€gga till nĂ„gonting som inte fanns nĂ€r man flyttade in i bostaden. Det hĂ€r Ă€r avdragsgillt oavsett Ă„lder om inköpen Ă€r över 5 000 kr under samma kalenderĂ„r. HĂ€r Ă€r t.ex. flytt av köket, inredning av vinden etc.


  3. FörsÀljningskostnader, det finns flera olika som kostnad för mÀklare, homestyling, annonsering pÄ plattformar som Hemnet, avgift till förvaltare som HSB och besiktning inför försÀljning.


  4. Inköpskostnader, som inköpspriset för bostaden, kostnader för besiktning, avgift till bostadsrÀttsföreningen eller förvaltaren. En bit som mÄnga missar nÀr det gÀller avdragsgilla inköpskostnader Àr kostnaden för pantbrev och kostnaden för lagfarten som kan vara vÀldigt hög.


  5. Kapitaltillskott, den del av mÄnadsavgiften som föreningen anvÀnder för att amortera pÄ föreningens lÄn Àr avdragsgill. Det hÀr Àr en bit som oftast kommer i en kontrolluppgift men som behöver verifieras, oftast med en bostadsrÀttsförening.


  En annan bra sak som Per gick igenom Àr att om du saknar kvitton pÄ avdragen sÄ finns det faktiskt andra sÀtt att bevisa avdraget pÄ:

  - Foton, före- och efterbilder

  - Ritningar

  - PÄvisa det genom kontoutdrag och lÄnehandlingar.

  - Bygglovshandlingar

  - Fastighetsdeklaration eller till och med pris


  Om man saknar bÄde underlag eller bevis sÄ kan man alltid sÀga att man ska yrka öppet vilket Àr att man gör en bedömning av kostnaderna och gör avdrag precis som vanligt. Om du har fler frÄgor som avsnittet inte gav svar pÄ, eller vill ta hjÀlp av Per och hans kollegor, gÄ till:


  ▾ MinDeklaration.se


  DÀr kan du stÀlla frÄgor i deras chatt och om du vÀljer att anlita dem, ange gÀrna koden:


  ▾ Rika2024


  DÄ fÄr du 200 kr rabatt pÄ "Deklaration Bas" och 300 kr rabatt pÄ "Deklaration Plus".


  Vi hoppas att du gillade och fick vÀrde av detta nischade kortavsnitt!

  Jan och Per


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • HĂ€r Ă€r fem frĂ„gor för att sĂ€kerstĂ€lla att din bankrĂ„dgivare prioriterar att du tjĂ€nar pengar framför banken.


  Man kan ocksĂ„ sĂ€ga, fem frĂ„gor för att skapa dĂ„lig stĂ€mning pĂ„ rĂ„dgivningsmöteđŸ€Ł


  Finansbranschen Àr sjukt bra pÄ att tjÀna pengar! Det Àr lÀtt och tro att banker tjÀnar pengar beroende pÄ hur investeringar gÄr vilket sker i vissa fall. Fast i majoriteten av fallen tjÀnar banker pengar oavsett resultatet för investeringarna. De tjÀnar pengar pÄ avgifter i form av 1-2% i Ärliga avgifter.


  DÀrför har jag efter stor frustration och dÄliga upplevelser tagit fram fem frÄgor för att kvalitetssÀkra rÄdgivning hos banken.


  FrÄgorna tar avstamp i forskning kring sparande som jag tycker Àr en förutsÀttning för framgÄngsrikt sparande. Du hade ju inte velat ha en hjÀrtkirurg som inte har koll pÄ forskningen för bÀsta tillvÀgagÄngssÀttet vid hjÀrtoperation.


  Fem frÄgor:

  1. Generellt sett, utan att ha tillgÄng till nÄgon insiderinformation, kan en investerare förvÀnta sig ett bÀttre resultat frÄn en vÀldiversifierad passiv billig indexfonder Àn att Àga ett fÄtal enskilda aktier eller en fond med ett fÄtal aktier?


  Svaret pĂ„ frĂ„gan Ă€r sĂ„klart indexfonder ✅


  Den hÀr frÄgan stÀlldes till 92 ekonomiprofessorer dÀr alla svarade instÀmmer eller instÀmmer helt! Det fanns inte ens nÄgra diskussioner om olika alternativ utifrÄn en riskprofil etc.


  2. Vad tÀnker du kring SPIVAs statistik?


  SPIVA har i över 20 Är mÀt hur det gÄr för aktiva fonder i förhÄllande till passiva fonder (index). Jag tycker att om man hÄller pÄ med rÄdgivning bör man veta vad SPIVA Àr och att majoriteten av aktiva fonder underpresterar mot index.


  SPIVA: https://www.spglobal.com/spdji/en/research-insights/spiva/


  3. Vilken Àr den teoretiska förklaringen till att den historiska avkastningen för fond X kommer vara högre framgent?


  Vanligtvis pitchar banker i deras stjÀrnfonder som historiskt har gÄtt superbra! Fast historisk avkastning Àr ingen garanti för framtiden och enligt forskning inte ett hÄllbart argument för att vÀlja en fond.


  4. Vad tÀnker du om Morningstar betyg för fonder?


  Varje fond fÄr betyg av Morningstar i form av stjÀrnor frÄn 1 till 5. Banker Àr ofta snabba med att lyfta fram sina 5-stjÀrniga fonder trots att Morningstar sjÀlva som ger ut betygen sÀger att stjÀrnorna inte bör anvÀndas som en faktor för att vÀlja fonder.


  I avsnitt 123 gÄr vi igenom allting kring Morningstar betyg: https://rikatillsammans.se/morningstar-stjarnor/


  5. Vad Àr den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid?


  Den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid Àr -100%.


  En studie gjord av professor Hendrik Bessembinder 2018 visade att av 26 000 bolag var det extremt fÄ, som stod för hela vÀrdetillvÀxten (egentligen överavkastning mot rÀntor). Det vill sÀga att majoriteten av alla aktier Àr aktier som man förlorar pengar pÄ. Genom att Àga en större mÀngd ökar sannolikheten för att man fÄr med vinnarna.


  Hojta gÀrna till om du testar frÄgorna!


  Rikatillsammans: https://rikatillsammans.se/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • UngefĂ€r 60% av oss drömmer om att nĂ„gon gĂ„ng prova starta eget. 2022 bad Monika Molander oss om vĂ„ra bĂ€sta tips och rĂ„d, dĂ„ hon sjĂ€lv hade en önskan att starta eget jĂ€mte sitt eget jobb och bakgrund frĂ„n Handels i Stockholm. Idag 1.5 Ă„r senare följer vi upp hur det gick och pratar om insikter, lĂ€rdomar, tips och erfarenheter.


  Jag vet ju att jag Ă€r lite part i mĂ„let eftersom jag startade en enskild firma redan 2003 och mitt första AB 2008. Mina kompisar till och med skojar med mig att det Ă€r tur att jag driver eget eftersom jag aldrig skulle fungera pĂ„ en normal arbetsplats.🙈. Men jag vill Ă€ndĂ„ pĂ„stĂ„ att alla borde nĂ„gon gĂ„ng i livet prova starta eget. Det ger vĂ€ldigt mycket erfarenheter, kunskap och kompetens Ă€ven om det aldrig blir nĂ„got – saker man har nytta av Ă€ven pĂ„ det vanliga jobbet.


  Vi pratar Àven om att företag kan vara nÄgot man gör litet vid sidan av sitt jobb, precis sÄ som Monika har gjort. Naturligtvis en sanning med modifikation (dÄ man t.ex. inte fÄr bedriva konkurrerande verksamhet) men min poÀng Àr att ambitionen inte behöver vara nÀsta Spotify, utan det kan vara att fÄ utlopp för saker som gör livet rikare.


  Monika beskriver det som att hon fÄtt mer energi, vÀljer aktivt vad hon vill och inte vill göra och att livet Àr i allmÀnhet rikare. Vi pratar ocksÄ om att det mÄnga gÄnger handlar om energi och inte tid som mÄnga tror. Att mÄnga av oss lever i en (felaktig) sanning att jobbet mÄste ta energi och göra en trött, men tÀnk om det inte Àr sant? TÀnk om det Àr som att det kan ge energi istÀllet?


  Ja, det hĂ€r och mĂ„nga fler saker pratar vi om i avsnittet. Ett stort tack till dig Monika som generöst delar med dig och visar att det Ă€r möjligt. 🙂


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Monika


  LĂ€nkar

  ====

  Följ diskussionen i forumet

  De tvÄ tidigare avsnitten:

  Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikareFöretagande som livsstil – att starta och driva ett eget litet företag

  InnehÄllsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:07:05 Att sÀlja in sig sjÀlv som egen företagare

  00:12:21 SchemalÀgg tid för att vila

  00:17:02 Sjukdomar av att vara oförverkligad

  00:20:27 Tecken pÄ utmattning

  00:24:04 Vilka rÄd skulle du ge dig dig sjÀlv för 1,5 Är sen?

  00:33:10 Börja smÄtt och dra inte pÄ dig onödiga kostnader

  00:35:43 Att starta företag Àr ovÀrderligt oavsett hur det gÄr

  00:38:21 FrÄn hobby till företagande

  00:48:40 Vi Àr dÄliga pÄ att be om hjÀlp

  00:53:38 Kompisar bör betala mest

  01:02:45 Dra nytta av dina olika erfarenheter

  01:07:29 En insikt som gjort Monikas liv rikare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 🎮 Metaforen om kortleken i livet Ă€r ett verktyg som har hjĂ€lpt mig och mĂ„nga andra. Det Ă€r verktyg att skifta perspektiv, skapa acceptans och mer medvetet skapa det som man vill.


  Metaforen gÄr ut pÄ att vi alla har fÄtt en unik uppsÀttning spelkort i livet. VÄr uppgift i livet Àr att spela dessa korten sÄ bra vi kan efter bÀsta förmÄga. Alla korten som vi har fÄtt Àr varken bra eller dÄliga, utan de har vissa fördelar och nackdelar.


  Ett exempel pĂ„ kort som jag har fĂ„tt Ă€r det jag kallar “Ekonomisk oro”-kortet. Det gör att jag oroar mig för att mattan kan ryckas undan nĂ€r som helst och allt kan försvinna. Det kortet fĂ„r dĂ€rmed vissa konsekvenser - nĂ€r oron kommer blir jag som en liten hamster som springer pĂ„ och samlar pĂ„ sig nötter. Det kommer alltid finnas pengar pĂ„ kontot och det kommer finnas en buffert. Det kommer till och med finnas en buffert pĂ„ buffert.


  Problemet Ă€r att kostnaden med det hĂ€r kortet Ă€r just oron och att jag tĂ€nker pĂ„ saker som har extremt lĂ„g sannolikhet för att intrĂ€ffa. Min coach sa till och med vid tillfĂ€lle att jag hade “creative misuse of imagination”. Att jag anvĂ€nda min hjĂ€rna för att mĂ„la upp scenarion som inte kommer hĂ€nda. Kostnaden för det hĂ€r kommer i kĂ€nslan av att kĂ€nna sig levande i livet. Eller det som man pĂ„ engelska kalla för “aliveness”.


  Genom att se “Ekonomisk oro” som ett spelkort sĂ„ fĂ„r jag mer kontroll pĂ„ situationen. Jag kan ibland vĂ€lja att inte behöva spela kortet. Jag kan ibland se nĂ€r jag har spelat kortet pĂ„ automatik utan att ha tĂ€nkt pĂ„ det. Framförallt kan jag ocksĂ„ ibland vĂ€lja att spela ett annat kort - som t.ex. tacksamhet, tillit eller “be om hjĂ€lp”-kortet.


  PĂ„ samma sĂ€tt har vi alla mĂ„nga flera kort, t.ex. allt frĂ„n “Aldrig nöjd”-, “Vara bĂ€st”-, “Jag fattar inte”-, “Jag sĂ€ger alltid ja”-, “Jag prioriterar andra framför mig sjĂ€lv”-, “Rastlös”- till “Förlita dig inte pĂ„ nĂ„gon man”-spelkort och allt annat mellan himmel och jord.


  Tack sÄ mycket!

  Jan

  ForumtrÄden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.