Avsnitt

 • Dagens avsnitt är ett samarbete och intervju med Hypoteket och dess medgrundare Dag Wardaeus. Bolån har traditionellt på den svenska marknaden getts ut av storbankerna och nischbanker som t.ex. Länsförsäkringar. För ett par år sedan godkände Finansinspektionen så kallade bostadskreditinstitut (som t.ex. Hypoteket och Stabelo) för att ge ut bolån. Dessa har sedan dess konkurrerat med bland annat samma (och ofta lägre) ränta till alla.

  Första gången vi pratade om bolån var i avsnitt 130. I det avsnittet pratade vi framförallt om vikten av att förhandla sin ränta och tricket med att begära ut ett amorteringsunderlag. Genom att begära ut ett amorteringsunderlag berättar man indirekt för sin bank att man är på väg att lämna (det finns ingen annan anledning att begära ut det). Det kickar ofta in bankernas client-recovery process där de återkopplar med en lägre ränta så att du ska stanna kvar som kund. Klassiskt är ju en befintligt kund billigare än en ny kund. Att dessutom jämföra med vad t.ex. Hypoteket kan erbjuda ger en bättre förhandlingsposition.

  Du får gärna använda vår sponsrade länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/hypoteket

  För mig gav en begäran av amorteringsunderlag 0.3 procent billigare på Swedbank och läsare rapporterar i kommentarerna att det fungerar än idag. Om du inte har gjort, gör det även om du har delbundna lån! Det finns få sätt att tjäna mycket pengar med liten tidsinsats. Du har nämligen både en besparing i ränta, men om du dessutom investerar överskottet så får du en dubbelvinst. Sätt det över 20 år med ränta-på-ränta så kan du dessutom nästan mer än femdubbla årsbesparingen!

  I avsnitt #130 pratade vi om de nya aktörerna på bolånemarknaden som Hypoteket. Då var jag inte jättepositiv då jag och flera läsare pekade på riskerna med ett annorlunda bakomliggande upplägg. En bank ger nämligen ut säkerställda obligationer medan dessa aktörer skapar bolånefonder. Skillnaderna i vanliga fall är högst marginella, kanske till och med till bolånefondernas fördel då t.ex. mer avkastning går till pensionsfonderna som finansierar dem, lägre ränta för konsumenterna och bättre kundtjänst.

  Dock kan det uppstå situationer, framförallt i kris, där dessa aktörer kan ge hamna i problem och därmed indirekt även kunden om t.ex. ingen vill investera i dessa bolånefonder. Dag var då en av dem som hörde av sig och gav lite feedback på att vi inte gav en helt korrekt bild. Då bjöd vi in Hypoteket och Dag att komma till bloggen för att prata om bolån, skillnaderna och likheterna. Vi hoppas därför att du uppskattar dagens avsnitt som verkligen är ett nörderi kring detaljerna kring bolån, banker, säkerställda obligationer, bolånefonder samt riksbankens och finansinspektionens regler.

  I samband med det här avsnittet här vi även släppt ett bonusavsnitt där Dag även svarar på era tittarfrågor om bolån, kvar-att-leva-på-kalkyler, hur banken ställer sig till att låna för att investera och mycket mer! Lyssna gärna även på bonusavsnitt 08.

  Många hälsningar,
  Jan Bolmeson

  Innehållsförteckning
  ============================
  00:04:49 - Från Bolånegruppen till Hypoteket
  00:08:17 - Ignorerades av storbankerna
  00:12:06 - Insikter från den entreprenöriella resan
  00:15:08 - Översikt av bolånemarknadens aktörer
  00:19:43 - För- och nackdelar med bostadskreditinstituten
  00:24:20 - Få bostadskreditinstitut som uppnår de hårda kraven
  00:28:14 - Olika typer av kreditrisk
  00:32:30 - Om belåningsgrader
  00:36:32 - En beskrivning av bolånefonderna
  00:40:16 - Hypotekets bolagsmodell
  00:44:02 - Riksbankens oförändrade reporänta påverkade inte våra räntor
  00:46:46 - Pensionsspararna får avkastningen från bolånen
  00:49:38 - Rörlig kontra bunden ränta
  00:53:03 - När det lönar sig att ha rörlig ränta
  00:56:59 - Kom ihåg att pruta ner räntan varje år
  01:01:49 - Hypoteket vill hjälpa de som har svårt med förhandlingar på banken
  01:05:05 - Banker som gör det komplicerat för sina kunder
  01:09:23 - En cliffhanger inför bonusavsnittet

 • Det här bonusavsnittet är ett samarbete med Hypoteket. I samband med att vi intervjuade Dag om skillnaderna på bank, nischbank och bostadskreditinstitut passade vi på att ställa en hel del av de frågor som ni lyssnare har skickat in. Lyssna därför gärna även på avsnitt #172 om du inte gjort det.

  Några av de frågor som vi tar upp är:
  - Hur förhandlar man bäst med sin bank?
  - Ska man amortera eller är det bättre att investera?
  - Hur fungerar det på banken internt när man förhandlar?
  - Kan banken ta tillbaka ett lånelöfte?
  - Varför är tillsvidareanställning och KALP-kalkylen heliga graaler?
  - Varför erbjuds olika räntor till män och kvinnor i samma ekonomiska situation?
  - Vid vilken ålder börjar bankerna avslå låneansökningar?
  - Hur ska man se på låneskydd?

  Vi hoppas att du uppskattar även det här bonusavsnittet. Om du vill göra en ansökan till Hypoteket, använd gärna vår sponsrade länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/hypoteket

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa!

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ========================
  00:01:50 - Titta alltid på den effektiva räntan, inte den nominella
  00:04:45 - Svårt att bedöma lantbruksfastigehter
  00:06:03 - Frågor om kalkylräntan och KALP-kalkylen
  00:10:54 - Fråga om låneförhandling och amortering
  00:13:59 - Tänk på buffert innan överamortering/investering
  00:17:55 - Hur det går till om ni bygget huset själva
  00:19:57 - Fråga om att "flippa" bostäder
  00:25:09 - Lånen omvärderas vart femte år
  00:27:21 - Du kan förhandla dig till en bättre ränta
  00:31:09 - Så funkar ett lånelöfte
  00:34:01 - Bolån för egenföretagare
  00:36:40 - Frustration över kvar att leva på-kalkyler (KALP)
  00:41:09 - Hypotekets nöjda kunder på TrustPilot
  00:44:41 - Frågor kring lån för pensionärer
  00:49:03 - Gröna bolån och låneskydd för bolån
  00:52:26 - Skicka in din egen fråga på Facebook eller Hypotekets hemsida

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Dagens avsnitt är ett lite kortare "Hur gick det sedan avsnitt?". Det är ju ett par avsnitt under året som förtjänar en kort uppföljning. För ett par veckor sedan hade vi t.ex. avsnitten om Tail-risk där diskussioner med några experter sker i kulisserna, bl.a. med en av Sveriges bästa optionshandlare med erfarenhet från golvet i New York och London.

  Vi har även haft diskussioner med LYSA som självklart är optimistiskt skeptiska. Det vill säga att de tycker att det är en av de bättre idéerna de senaste åren, men att det måste undersökas närmare och sedan också ses om det passar ihop med deras strategi, mål och regulatoriska krav. Men diskussionen pågår och det är credd till LYSA för det. AP7 har inte ens svarat på våra mejl. Trist.

  Avsnitten:
  1. http://bit.ly/rikat166
  2. http://bit.ly/rikat167

  Vi hade avsnittet som lite spårade ut om HSB Bospar. Det började med en läsarfråga om vi tänkte hänga med bytet i HSB Bospar från Swedbank till Danske Bank. Efter att ha konstaterat att det Danske Bank-lösningen var bättre än Swedbank men fortfarande ganska dålig utifrån ett fondperspektiv blev vi av HSB och Danske Bank anklagade för att komma med felaktigheter och många andra saker. Vi svarade på det och efter det varit knäpptyst. Jag driver fortfarande linjen att spara hos dem även om Caroline är måttlig förtjust, minst sagt. Men jag upplever (förmodligen känslomässigt och felaktigt) att asymmetrin fortfarande motiverar det.

  1. HSB Bospar: att spara eller icke-spara?
  http://bit.ly/rikat160

  2. Replik från HSB: Vad får spararna? Luftslott eller lägenhet?
  http://bit.ly/rikat161

  ====
  I mitten av mars, mitt under brinnande Corona-börskris, hade vi ett avsnitt där vi spekulerade i at det var dags att köpa. Vi själva gjorde engångsinsättningar och ökade vårt månadssparande. Så här 6 månader senare kan vi konstatera att strategin var helt korrekt även om vi hade flyt med tajmingen. Som vanligt kan man alltid ångra sig att man inte gick in mer aggressivt och med mer pengar. Men få av oss (undantaget Eric Strand 🤦‍♂️) trodde att börskrisen skulle vara över innan midsommar.
  ====

  För snart ett år sedan gjorde vi också ett avsnitt om att sänka sin bolåneränta. Det är ett avsnitt som är värt att återbersöka så här i början av hösten. Det handlar om att t.ex. begära ut amorteringsunderlag från din bank för att se om de kan erbjuda dig en lägre ränta. I samband med avsnittet blev vi kontaktade av Hypotekets grundare som upplevde att vi hade fel på några punkter. Det ledde till att vi i somras spelade in två avsnitt som vi kommer publicera nästa vecka. Mitt tips är att repetera det gamla avsnittet inför nästa vecka.

  1. Spara pengar genom bättre bolån med lägre ränta!
  http://bit.ly/rikat130

  ====
  Något som också är kul att jag och min vän/coach Moa hade i våras ett resonemang att även vi vanliga människor skulle ha nytta av den "Livsplan" som vi skapade åt riktigt förmögna klienter både i Sverige och utomlands. Vi bestämde oss för att testa att hålla en Livsplanskickoff nu i augusti tillsammans med 20 personer och det blev mer än lyckat. Under två dagar skapade vi en livskompass, en ekonomisk vägkarta för de kommande åren och tillsammans med en ekonomisk strategi blev det en Livsplan. Helt fantastiskt och väldigt värdefullt för flera av deltagarna, oavsett om de var där som par eller gick den själva. Som någon sa, bara Excel-filen var värd hela kursen.

  1. Läs mer om Kickoffen:
  http://bit.ly/rtlivsplan

  2. Njut dig till framgång och låt livet kännas lika bra som det är!
  http://bit.ly/rikat139

  3. Standarder som komplement till mål för ett rikare liv
  http://bit.ly/rikat1601

  ====

  Slutligen kan jag även avslöja att vi spelade in tre(!) avsnitt med Eric Strand nu i veckan som kommer att släppas om två veckor. Han är tillbaka gör förutsägelser och hans svar på frågan: "Vilket är det sämsta rådet du brukar höra i finansbranschen" får mig att nästan trilla av stolen. Men det får bli en cliff-hanger. 😉

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

 • Det här är en fristående fortsättning på avsnitt #169 med 39 oombedda insikter, tips och livsråd till följd av min födelsedag idag. Det är saker som jag önskar ge som en födelsedagspresent till dig, men egentligen primärt till mina döttrar. De är nämligen svaret på frågan: "Om jag skulle dö, vad skulle jag önska att de fick med sig till livet från mig jämte insikten att de var älskade?". Avsnittet är dessutom svaret på en utmaning från Elin Ross på Patreon (tack!) som handlade just att sammanfatta det viktigaste i livet hittills.

  Precis som i förra avsnittet gäller det alltid att vara skeptisk till andras råd. Inga råd är nämligen någonsin subjektiva utan de är alltid kontextuella. Råd, tips och insikter bygger på de minnen, upplevelser och erfarenheter man har varit med om i livet. Dessutom, som t.ex. i mitt fall, färgas de starkt av de värderingar, livsintentioner och grundläggande egenskaper som jag tycker är viktiga. Jag gillar "tillsammans" och därför kommer flera tips handla om just saker tillsammans.

  Ett annat klassiskt råd i sammanhanget är att aldrig ta råd från någon vars plats man inte skulle kunna tänka sig byta med. Råden bör således inte ses som bra eller dåliga, sanna eller falska, rätt eller fel eller liknande. Min förhoppning är snarare att de kanske kan skapa ett tankespjärn.

  Jag är dessutom helt på det klara med att jag inte ens är 40 och därmed varken har listat ut allt i livet eller har koll på läget. Tvärtom kan jag många gånger uppleva "ju mer du lär dig, desto mer inser du att du inte kan" på riktigt. Dessutom brukar jag säga att "om du inte skäms för det som du gjorde för 12 månader sedan, då har du utvecklats för lite". Jag lär väl titta tillbaka på det här avsnittet med en skämskudde i framtiden.

  Tipsen spänner också över väldigt breda områden. I det här avsnittet är det allt från "Starta ett AB och sälj skinnet innan björnen är skjuten!" till "Utnyttja asymmetrier i livet till din fördel" till ett resonemang om att bygga vattenledningar och system i livet istället för att springa med hinkar.

  Tack på förhand och för att du gör det här möjligt för oss. 🙏
  Jan och Caroline

  Alla tipsen:
  20. Förstå Paretos lag och frågan om vad kan eller vill jag reducera
  21. Om det inte objektivt går att mäta, då är det ingen naturlag. Om det inte är en naturlag, då är det bara en överenskommelse. Om det bara är en överens-kommelse, då går den att omförhandla.
  22. Bygg vattenledningar istället för att springa med hinkar i ditt liv.
  23. Vänner är bättre än pengar. Nästan allt som pengar kan göra kan vänner göra bättre. På många sätt är en vän med en båt bättre än att äga en båt.
  24. Om du visste eller skulle gissa, vad skulle det vara då? / Vad behöver du just nu? / Säg något mer om x?
  25. Vilka är de mest fantastiska sakerna med att xxx inte blev som du ville?
  26. Ta ansvar och äg dina misstag
  27. Innan du har testat 100 gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar
  28. Undersök och utnyttja livets asymmetrier till din fördel
  29. Starta ett aktiebolag och lär dig sälja skinnet innan björnen är skjuten!
  30. Det finns alltid en marknad för den som är bäst eller unik!
  31. Träna en kampsport / våga vara en nybörjare även på äldre dar!
  32. Alla har vi vårt bagage. Vi gör också så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.
  33. Tacka ja, dyk upp och fortsätt dyka upp!
  34. Bästa sättet att förutspå sin framtid är att skapa den!
  35. När du blir inbjuden till något i fram-tiden, fråga dig själv: skulle jag göra det här imorgon?
  36. Bli kompis med döden och ditt eftermäle!
  37. And this, too, shall pass
  38. Be om hjälp (även när du inte behöver hjälp)
  39. Lycka är minnen som skapas tillsammans med andra.

 • När vi släpper det här avsnittet är det min födelsedag. Eftersom jag är nästan halvvägs genom livet, blev jag utmanad (tack Elin Ross) att sammanfatta mina viktigaste insikter, tips och råd. Dessutom hade jag nyligen tänkt på frågan:

  - Om jag skulle dö, vad skulle jag vilja att mina döttrar fick med sig för tips inför livet från sin pappa?

  Tajmingen kändes äntligen rätt att slå dessa två flugor i samma smäll. Dagens två avsnitt(!) är således en kombination av en födelsedagspresent till dig och ett avsnitt som förhoppningsvis mina döttrar lyssnar på vid tillfälle i livet.

  Jag tar mig således friheten att få komma med 39 oombedda insikter, tips och råd. Dessa är helt och hållet subjektiva, de sträcker sig både högt och lågt och spänner över många olika områden i livet. Det är allt från väldigt konkreta tips som: "Börja spara i en fondrobot" och "Äg lite guld" till "Ge upp rätten att ha rätt för att få frihet i livet".

  Många av tipsen handlar inte om rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt. De är inte till för alla och bygger på mina högst personliga upplevelser, värderingar, grundläggande egenskaper. Många kan därför vara direkt olämpliga att följa. Men förhoppningsvis kan de kanske ge lite inspiration, tankespjärn eller igenkänning.

  Jag gör heller inga anspråk att ha förstått eller täckt in allt. Jag är inte ens 40 år gammal så jag har ju minst 40 år till på att lista ut saker. I bästa av världar kommer jag dessutom skämmas för det här avsnittet om några år och känna mig fånig. Men idag är det här det bästa jag vet. På många sätt också väldigt personligt.

  Majoriteten av dessa råd är inte heller mina egna. Det är ett hopkok av viktiga böcker, utbildningar och framförallt fantastiska människor i mitt liv. Det är verkligen som man säger på engelska: "I stand on the shoulders of the giants who came before me". Jag skulle inte varit där jag är i livet utan dessa människor, omständigheter och privilegier. Det är många att säga tack till.

  Jag hoppas att du ser det här som min födelsedagspresent till dig. Du får gärna kommentera på bloggen och tipsa om dina egna bästa råd eller insikter. Det vore både en ära och kul att läsa.

  För att det inte skulle bli ett 3-timmars avsnitt tog jag mig också friheten att dela upp avsnittet i två delar. Vi släpper båda delarna idag så det blir också en lite bonus förhoppningsvis.

  Tack än en gång för att du tittar och följer vår kanal!
  Jan och Caroline

  Tips 1-19 i ordning:
  ==================
  1. Ränta-på-ränta fungerar i alla områden i livet, inte bara i pengar.
  2. Investera dina pengar via en fondrobot. Börja idag.
  3. Flit och systematik ger frihet och framgång.
  4. Allt du behöver veta är nästa steg.
  5. Spendera extravagant på sådant som du älskar och var brutalt snål med sådant som du inte älskar.
  6. Får du tips om en bok; köp och läs den. Den kan förändra ditt liv.
  7. Lek och ha roligt! Låt andra avgöra om din tid är arbetstid eller fritid.
  8. Gör leken till allvar och allvaret till lek.
  9. Var den som anstränger sig mest i rummet.
  10. Ekonomi handlar inte bara om pengar.
  11. Förstå skillnaden mellan en resultat- och en balansräkning bortom bara pengar.
  12. För att få frid och frihet i livet, ge upp rätten att ha rätt.
  13. Om du inte har ett sammanhang i ditt liv där du är sämst så har du problem.
  14. Hjälp andra att få det som de önskar så kommer de hjälpa dig att få det som du önskar!
  15. Din partner behöver inte vara ditt allt och relatera till relationen som en tredje part.
  16. Bättre att äga 1 procent av Shell än 100 procent av en bensinmack.
  17. Känslor är information för att guida dig rätt i livet.
  18. Äg lite guld.
  19. Du behöver inte oroa dig för vad andra tänker om dig. De är upptagna med att oroa sig för vad du tänker om dem

  Lyssna gärna även på nästa avsnitt. 👍

 • Vi människor älskar bra historier. Det är genom berättelser vi kommer ihåg, förstår och sorterar ut fakta. Problemet är dock att ibland faller vi för en bra historia även om den kanske inte har en koppling till verkligheten. I avsnittet tittar vi därför på hur vi tenderar att dras med i aktiebubblor till följd av bra berättelser, hur vi ibland gör investeringar för att vi gillar vad de (omedvetet) säger om oss samtidigt som det kan vara en fördel att ibland anta den tionde mannens uppgift om att ifrågasätta sanningar.

  Som vi diskuterar i avsnittet så har jag en tro om att t.ex. Tesla eller Ny Teknik-fonder har hamnat i en så kallad mikrobubbla. Det är dock inte det väsentliga i avsnittet, utan poängen är att ibland ta sig tiden att stanna upp och ifrågasätta de antaganden eller saker som man upplever som sant. Ungefär som man på engelska brukar säga: "Assumptions are the mother of all fuckups".

  Det sägs att det var israelerna som kom på konceptet om den tionde mannens uppgift. I början av 70-talet råkade man nämligen ut för ett spektakulärt misslyckande. Under ett helt år fick man underrättelser om att bl.a. Egypten planerade att starta ett krig med Israel. Man fann det orimligt och utgick från andra antaganden - ända tills den dagen man faktiskt blev anfallna. I utvärderingen efteråt införde rutiner för att alltid ha någon som ifrågasatte den rådande meningen. Om det var 10 personer i en grupp, så var det den tionde mannens uppgift att spela djävulens advokat. Något som för övrigt illustrerades i filmen World War Z med Brad Pitt.

  De senaste åren har nämligen en av de vanligaste frågorna varit - "Men varför rekommenderar du inte teknikfonder?". Tittar man på historiken så är det onekligen en högst relevant fråga. Ny Teknik-fonder har sprungit cirklar runt det mesta andra. Om jag tolkade en artikel på BreakIT rätt så har dessutom varannan nyinvesterad sparkrona under 2020 gått till teknikfonder. Eftersom i princip alla tycker att teknikfonder är bra upplever jag att det är min roll att ta den tionde mannens uppgift.

  Tänk om det är så att teknikfonder och vissa bolag som t.ex. Tesla befinner sig i en bubbla? Tänk om det är så att det just nu finns en väldigt övertygande berättelse om teknikfonder och teknikaktier? Har du använt checklistor som Warren Buffetts parhäst Charlie Munger rekommenderar? Har du gått på data istället för anekdoter? Har du kompletterat historik med din egen och andras erfarenhet? Har du identifierat och skiljt vad du vet från vad du tror eller hoppas? Hur vet du att det som varit historiskt kommer fortsätta framgent?

  Hur vet du att du också inte har lockats med in i en bubbla? Tittar man på en börsbubblas olika faser ser man att det finns en enorm kraft i börsbubblor. Likt sirénerna i de grekiska sagorna tenderar de dra till sig allt och alla. Till och med skeptikerna ger till slut upp och dras med. Sedan svänger det ofta över en natt. Det är så vanligt att Dr. Jean-Paul Rodrigue har kunnat göra en graf över en klassisk börsbubbla som återkommer om och om igen. Jämför gärna den med t.ex. ny teknik-fonder, Tesla eller andra populära investeringar.

  Precis som jag säger i avsnittet så är det här inte en argumentation för att man ska göra något annat än att stanna upp och reflektera. Jag ser heller ingen större poäng i att agera eller göra något annorlunda. Särskilt eftersom forskningen är tydlig med att försöka tajma marknaden är ett lönlöst och kostsamt misstag. Personligen är jag ganska nöjd med att en global indexfond eller fondrobot som LYSA ger ca 15 procent exponering mot IT och teknik-aktier.

  För den som inte har en väl avvägd åsikt om marknaden är det alldeles utmärkt. Med den här exponeringen behöver man varken mer eller mindre. Det är precis den andelen som enligt forskningen ger rätt avkastning till rätt risk. Att ta en större eller mindre exponering medför en risk som man sällan får betalt för.

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

 • Idag fortsätter vi förra avsnittets resonemang om teorin bakom en högre avkastning till en lägre risk. Vi går genom hur Mark Spitznagels fond Universa använde säljoptioner för att ge en avkastning på 4100 % under Corona-krisen 2020.

  Precis som förra avsnittet är det inte ett konkret förslag att ändra något i sitt sparande. Avsnitt #99 och #133 gäller fortfarande. Syftet med dessa två avsnitt är att väcka en diskussion och kanske påverka t.ex. LYSA, AP7 SÅFA och andra aktörer som förvaltar våra pengar att ta hänsyn till det här. Det finns nämligen ingen nedsida.

  Just bristen på nedsida gör det här till en av de mest solida investeringsidéerna jag har sett de senaste 10 åren. En idé som dessutom visat sig fungera i praktiken och verkar kunna bekräftas av utomstående aktörer som andra fonder (t.ex. Cambria) och investerare (Michael Edesses).

  Genom att förändra en 100 % aktier portfölj till till 97 % aktier och 3 % "försäkring" (dvs tail-risk-hedge) har portföljen fått en bättre avkastning och lägre risk än en portfölj bestående endast 60 % aktier och 40 % räntor. Skillnaden mellan april 2008 (då fonden startade) och mars 2020 är 11.0 % per år (month-to-month-basis) för 97/3-fonden, 6,7 % för en 60/40-portfölj och 7,9 % för en 100/0-portfölj.

  I en stigande aktiemarknad ger en större andelen aktier en högre avkastning som täcker förlusten för kostnaden för försäkringen. Win. I en nedåtgående marknad kompenserar försäkringen för förlusten i aktierna. Den ger dessutom tillgång till en stor andel kontanter att köpa aktier för, som annars inte hade varit tillgänglig (eller behövt hållas i kontanter för värdebevarande). Win. Det blir alltså win-win i både upp och nedåtgående marknad.

  I andra delen av avsnittet visar enkelt i teorin hur försäkringen fungerar. I korthet handlar det om att köpa säljoptioner. Säljoptioner ger nämligen rätten att sälja en tillgång till ett förutbestämt pris vid ett specifikt tillfälle. Genom att köpa dessa optioner på ett systematiskt sätt - där konsten är att hålla kostnaden och risken så låg som möjligt - kan man skapa en försäkring för resterande delen av portföljen. Resonemanget förutsätter ett holistiskt perspektiv på sin portfölj.

  Utmaningen är dock att Universa, som rekommenderar 1/30 av portföljen till försäkringsdelen har en minsta belopp på ca 500 Mkr. Implicit innebär det en total portfölj på ca 15 miljarder kr. I Sverige är det få fonder som finns i den storleken. Spontant tänker jag att det bästa sättet att göra det här vore om de svenska fondrobotarna (t.ex. LYSA) eller AP7 SÅFA undersökte frågan.

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  Länk till bildspelet:
  http://bit.ly/rt167taleb

  Förra avsnittet:
  https://rikatillsammans.se/taleb

  Länk till videon med Spitznagel:
  https://www.youtube.com/watch?v=9mfnSM0k9jY

 • Veckans avsnitt är den första delen i en serie av avsnitt som handlar om paradoxen att höja avkastningen samtidigt som man minskar risken. Detta avsnitt bygger på Nassim Talebs böcker.

  Det här är inte avsnitt med ett färdigt förslag eller strategi. Tanken är snarare att sätta igång nya tankar och ett samtal. Ett tillfälle för oss i RikaTillsammans-communityn att samskapa och tänka tillsammans. Det är nämligen idéer som fortfarande är kontroversiella och få i finansbranschen tagit till sig. I Sverige är det fortfarande, vad jag vet, i princip omöjligt att köpa någon fond som jobbar på det här sättet.

  Vi tar avstamp i Talebs resonemang kring att de flesta av oss har en felaktig intuitiv uppfattning om sannolikheter och slump. Det börjar med att de flesta ekonomiska modeller utgår från en statistisk modell så kallad normalfördelning. Den säger t.ex. att vissa händelser (t.ex. rörelser på börsen) ska ske med en viss omfattning. Exempelvis säger den att en genomsnittlig dag ska börsen röra sig +/- 1 %.

  Det stämmer i majoriteten av fall, t.ex. 95 % av fall. Problemet är i de sista 5 procent av fallen så börjar konstiga saker hända. Osannolika händelser visar sig inträffa i verkligheten långt oftare än de borde inträffa. Exempel är IT-bubblan 2001, Finanskrisen 2008 och Corona-krisen 2020. Taleb kallar dessa för Svarta svanar. Händelser med låg sannolikhet att inträffa men stor konsekvens när de händer.

  Taleb beskriver det som två olika länder - Mediocristan och Extremistan. I Mediocristan är saker förutsägbara, variansen är liten och enskilda händelser har sällans någon större påverkan. Jämför det med att sortera 1 000 människor efter t.ex. vikt i en stadion. De flesta människor kommer väga runt snittet. En enskild person på plats 1001 kommer ha en liten påverkan på snittet - även om det skulle vara världens tyngsta person.

  I Extremistan är det precis tvärtom. Extrema händelser och svarta svanar är vanliga. En enskild dag eller en enskild händelse kan ha massiv påverkan. Säg att man sorterar 1 000 slumpmässiga personer efter förmögenhet. Lägg till Bill Gates och snittet kommer kraftigt förändras.

  De här två resonemangen kan man använda inte bara på börsen och avkastning. Det fungerar i princip i alla områden i livet. Vissa yrken, t.ex. konsult, tandläkare, lärare och liknande hör hemma i Mediocristan. En enskild dag eller ett enskilt uppdrag kommer inte ha någon större påverkan på livsinkomsten. Inom däremot idébaserade yrken, som ofta hör hemma i Extremistan, kan en enskild händelse ha en enorm påverkan. Tänk t.ex. J.K. Rowling med Harry Potter, entreprenörer med en affärsidé och en investerare med en riktigt god affär.

  Tricket är som vanligt inte att avdöma det ena som mer rätt eller fel än det andra. Utan snarare att se det är två olika saker. Problem uppstår nämligen när man försöker använda strategier, riskmått och verktyg från Mediocristan i Extremistan. Tvärtom kommer många gånger den stora vinsten från både och. Det vill säga när man spela i båda världarna.

  Dessa tankar sammanfattar Taleb i en investeringsfilosofi som är ointuitiv. Han säger att man borde ha investera i form av en skivstång med skev fördelning med vikterna. 90 % av pengarna borde vara i riktigt säkra tillgångar som t.ex. kontanter, bankkonto med insättningsgaranti eller säkra räntefonder. Resterande 10 procent borde man ha i extremt aggressiva investeringar med jättehög risk.

  Matematiskt har han visat att det här sättet att investera kan skapa en portfölj med t.ex. 97 % aktier och 3 % tail-risk-skydd ("försäkring mot de osannolika händelserna") som har en högre avkastning till en lägre risk än en 60/40-portfölj. Vi kommer prata mer om det här i nästa avsnitt i serien. Problemet är nämligen att de fonderna som gör det här är inte riktigt tillgänliga i dagsläget i Sverige. Därav något att diskutera och tänka kring tillsammans.

  Vi ser fram emot dina tankar. 🙂

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länk till bildspel:
  https://bit.ly/rikatillsammans166

 • Veckans avsnitt är ett tips på investering till Lekhinken och ett samarbete med Switchr A/S. Vi är varma förespråkare för ett klimatsmart sparande där det inte är någon motsättning mellan att tjäna pengar, göra gott, bidra till FN:s globala mål för en hållbar värld och minska klimathotet. Switchr gör det möjligt för oss småsparare att äga solpaneler och därmed tjäna pengar på den elektricitet som de genererar över tid.

  Vi har följt Switchr sedan sommaren 2019 då vi såg tipset på Fortums hemsida. Nu när de äntligen köpt sin första solpanelspark i mellersta Italien tyckte vi det var tillräckligt bra för att prata om dem offentligt. Switchrs affärsidé är att köpa, bygga, äga, förvalta och utveckla solpanelsparker runt om i världen.

  Läs gärna min inledande analys på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/switchr

  I korthet ser erbjudandet ut som följer:
  - Man blir solelsproducent genom att köpa och äga solpaneler även om man inte har ett eget hus att sätta dem.
  - En ”solpanel” kostar 250 EUR och för parken i Italien ger den 6 % årlig förväntad avkastning i ca 15 år då man får tillbaka de 250 EUR. Olika solparker kommer ge något olika avkastning och ha olika löptid. Se punkten om andrahandsmarknad.
  - En ”solpanel” är de facto inte en specifik solpanel utan juridiskt sett en preferensaktie i ett bolag bildat per specifik solpark.
  - En ”solpanel” kan även vara ett obligation (”lån”) till en kommande solpark som omvandlas till en preferensaktie vid köp av solpark. I skrivande stund finns t.ex. bara ca 1 000 solpaneler tillgängliga för köp i solparken i Italien.
  - Switcher har som ambition att erbjuda en andrahandsmarknad för solpanelerna till fast pris så att det ska vara möjligt att avyttra sin solpanel i förtid och inte behöva äga solpanelen under hela dess livstid.
  - I dagsläget finns det inte möjlighet att sätta in preferensaktierna i ett ISK eller KF-konto, men det är något man jobbar på. Tills vidare är beskattningen som vanligt 30 procent på vinsten. Man kan investera via aktiebolag.
  - Än så länge är hemsidan ganska begränsad i sin funktion, något som skulle bli åtgärdat under hösten.

  Tittar man på riskerna är de flera och spontant högre än en t.ex. en fondrobot samtidigt som avkastningen är betydligt mer förutsägbar över lång tid. Riskerna jag ser är framförallt:

  - företagsrisken (nystartat bolag, få solparker, ingen vinst än etc.),
  - illikvid investering i att man kan bli sittande med sin solpanel i 15 år,
  - politiska risker då en del av solparkerna är utomlands och
  - det är en binär, allt-eller-inget-investering.

  Det är således en typisk investering för Lekhinken för den som gillar klimatsmart och hållbart sparande. Om vi utgår från att Lekhinken är max 5 - 10 % av totalt investerbart kapital och att den ska konkurrera med andra placeringar i Lekhinken bör det således inte vara mer än max 0 - 2 % av totalt kapital som en tumregel.

  Som vanligt har vi skin-in-the-game och har investerat själva. Ingen ersättning har utgått för avsnittet eller inlägget, däremot får du gärna använda den sponsrade länken nedan som ger oss en liten ersättning.
  https://rikatillsammans.se/partner/switcher

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa!
  Jan och Caroline

  PS. Tidskoder och innehållsförteckning till avsnittet finns på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nMuoNxNrPtI DS.

 • Under hela uppväxten har jag blivit skolad att först samla ihop resurserna och därefter fördela och använda dem. Det vill säga först ska jag spara, sedan ska jag investera och därefter kan jag fundera på hur jag vill ha mitt liv och använda pengarna.

  På senare år har jag insett att det är en stor genväg i livet att fundera på de två frågorna ”Hur vill jag ha mitt liv?” och ”Hur får jag ihop pengarna?” parallellt. Genom att jobba med standarder som komplement till mål, gör man livet mycket enklare för sig. Dessutom är livet som flanör roligare än livet som turist. 😉

  Förra veckan var min goda vän, kollega och coach Moa Diseborn hemma hos mig i Malmö då vi planerade den Livsplanskickoff vi håller om någon vecka. Vid 22-tiden kom vi in på att diskutera frågan om mål och målsättning. Istället för att diskutera och sedan leverera ett färdigt svar valde vi att ta diskussionen ”on camera”. I veckans avsnitt får du således följa med i diskussionen hur den gick live. Det är också anledningen till att Caroline inte är med eftersom hon precis hade nattat barnen.

  För några av er som lyssnar så kommer det här avsnittet vara höjden av flum och för några kan det vara ett av årets viktigaste artiklar. Den här artikeln handlar nämligen snarare mer om ”hur vill jag ha mitt liv?” än ”hur får jag ihop pengarna på bästa sätt?”. Jag anser att båda dessa frågor är väldigt viktiga. Min upplevelse är dock att de kommer för många av oss i olika ordning. Tricket är dock att jobba med frågorna parallellt.

  Därför diskuterar vi i avsnittet:
  - Att vi vill ha det som vi vill ha, för att vi vill känna så som vi tror att vi kommer att känna när vi får det som vi vill ha.
  - Triggers eller strukturer för olika beteenden som vi har
  - Mål, Processmål och målsättning
  - Varför vissa upplever målsättning som något väldigt trist
  - Standarder som en lägsta nivån man är villig att acceptera i ett område i livet
  - Skillnaden på att vara turist eller flanör i livet
  - Att bara fokusera på nästa steg istället för flera steg fram

  Mycket av vår diskussion är ett hopkok av Stephen Covey, Nassim Taleb, Tony Robbins, Balansekonomi, Maria Nemeth och mycket annat. Äras bör således de som äras ska och således är feltolkningar våra egna. T.ex. konceptet ”standard” kommer från Tony Robbins och beskriver – enligt min tolkning – den nivån man vill ha på olika saker och områden i livet.

  If you don’t set baseline standards for what you’ll accept in your life, you’ll find it easy to slip into behaviors and attitudes and a quality of life that’s far below what you deserve.
  - Tony Robbins

  Vi har alla hundratals standarder. De flesta av våra standarder är däremot helt omedvetna, vissa är gemensamma och andra är individuella. T.ex. har jag och Caroline väldigt hög standard på vår vardag (au pair, gångavstånd till allt, kontor och studio hemma etc) men en ganska låg standard på bil (V70 från 2009). Caroline har hög standard på hudvård (naturlig till den grad att den är ätbar) medan jag har låg (typ Head & Shoulders).

  Fördelen vi får att tänka i standarder istället för mål är att man kan ”designa” sitt liv och det är något man håller över tid. Det kan däremot vara ett mål att nå en viss standard i livet. I vårt fall har det tagit mer än 10 år att komma till den vardag vi har idag. Att tänka så här underlättar i alla fall mycket för mig och Caroline. Lite som en läsare mejlade:

  Kanske dags att börja prata om nyårsstandarder istället för nyårsmål?

  Vi hoppas att du tycker att diskussionen är lika intressant som vi. 🙂 Som vanligt handlar det inte om rätt eller fel, bra eller dåligt utan att välja det som passar en själv.

  Vi ser fram emot er feedback i kommentarerna. Inte minst på vad du tänker om konceptet standard som komplement till mål.

  Många hälsningar,
  Jan och Moa

  =====
  Läs mer om Livsplans-kickoffen på hemsidan. Det är ett tillfälle för dig att fördjupa dig i bl.a. dessa frågor med mig och Moa och skapa en egen konkret Livsplan.
  https://rikatillsammans.se/livsplan-kickoff/

 • I det här bonusavsnittet, som är ett samarbete med LYSA, svarar Oscar Björklund som är investeringsansvarig och VD på LYSA Fonder AB på era frågor. Avsnittet hänger ihop med ordinarie avsnitt #163 där vi fördjupar vissa resonemang t.ex. om guld och investeringsstrategier.

  För att inte lägga ut ett avsnitt som är 3 timmar långt valde vi att dela upp det i ett diskussions- och ett frågeavsnitt. Hoppas det är OK! 👍

  Om du är ny till podden, rekommenderar vi att börja med avsnitt #99:
  https://rikatillsammans.se/kom-igang-med-sparande/

  Ämnen och frågor som vi berör i det här avsnittet är bland annat:
  - Taxonomi, hållbarhet och dess påverkan på fondroboten LYSA
  - LYSAs investeringsstrategi och hur den skiljer sig t.ex. mot Avanza Global
  - Hur har det hållbara alternativet utvecklats mot det breda?
  - Förväntad avkastning från ränte- och aktiedelen
  - Historisk avkastning
  - Begränsat urval av fonder i det hållbara alternativet
  - Tillgänglig för sparare i Norge, Danmark och Finland?
  - Tjänstepension, belåning och kapitalförsäkring för företag
  - Insättningsgaranti vs investerarskydd
  - Vad händer om LYSA går i konkurs (och att de inte är lönsamma)
  - Insättningstider och investering av kapital
  - Andra tillgångsslag

  Notera att Oscar öppnade för att man kunde skicka in önskemål till deras support (kontakt@lysa.se). Det var ett sätt för dem att också se hur stort intresset är för de olika typerna av önskningar. 😎

  Eftersom det de facto nästan är två avsnitt den här veckan kan det hända att vi tar lite semester nästa söndag. Vi vill också passa på att tacka för alla era frågor, utan dem hade ju definitivt inte det här avsnittet blivit av. 🙏

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

 • I dagens avsnitt (och bonusavsnitt) intervjuar vi Oscar Björklund från LYSA. Han är en av de personerna som vi brukar vända oss till när vi vill diskutera en ny studie, hur man ska tolka forskningen eller helt enkelt när vi (nåja, jag Jan) vill nörda ner om portföljstrategier, guld, räntefonder, passivt sparande, indexfonder och liknande. Att han också gillar matte och har en bakgrund som "quant" från Brummer & Partners gör ju inte saken sämre. Eftersom vi hade galet mycket roligt att prata om, valde vi att separera intervjun i två delar. I den här delen pratar vi om investeringsstrategier, råvaror, guld, reala tillgångar, vad forskningen säger om sparande, invändningar mot indexfonder, momentum- och faktorstrategier och liknande. I bonusavsnittet svarar Oscar på era tittarfrågor som många handlar specifikt om fondroboten LYSA. Du finner bonusavsnittet nedan:- [LÄNK kommer 26/7]Det här avsnittet är således både ganska nördigt och djupgående och är du ny tittare så kan vi rekommendera "Kom igång med ditt sparande" som handlar om passivt sparande, indexfonder och inte minst fondroboten LYSA. - https://rikatillsammans.se/kom-igang-med-sparande/För tydlighetens skull; avsnittet är ett samarbete med LYSA, det finns en sponsrad länk nedan och vi själva har majoriteten av vårt sparande hos LYSA. Så vi har "skin-in-the-game" och lever som vi lär. 👍- https://rikatillsammans.se/partner/lysaNormalt brukar vi få feedback på att man inte behöver en fondrobot som LYSA, att man kan göra det bättre och billigare själv. Ja, det stämmer till en viss del. Om man har kompetensen, intresset och tiden så kan man sätta ihop ett identiskt sparande med fondroboten LYSA för kanske 0.3 % istället för de 0.4 % som LYSA tar. Jag argumenterar således inte för att LYSA är bäst utifrån alla parametrar, snarare argumenterar jag för med hänsyn tagen till de flesta parametrar så är LYSA det som ger bäst sammantaget värde utifrån de flesta sätt. Här finns en separat artikel på ämnet:https://rikatillsammans.se/vad-ar-bast-lysa-avanza-global-eller-en-egen-portfolj/Det som vi pratar om i avsnittet som jag saknar mest hos LYSA är exponeringen mot guld. Intressant nog är det något som Oscar inte är negativ till när vi pratar om det som en del av en portfölj. Däremot är han tydlig med att utifrån perspektivet för fondroboten LYSA så är det inte något aktuellt i närtid. Däremot öppnade han för att LYSA är öppna för feedback från oss kunder, så allt vi önskade skulle vi höra av oss med till kundtjänst (t.ex. sparkonto, guld, kapitalförsäkring, belåning): kontakt@lysa.se (hint, hint). Vi hoppas att du uppskattar det här avsnittet samt bonusavsnittet med frågor och svar. Eftersom det blev två avsnitt den här veckan kan det hända att vi tar sommarledigt nästa vecka. Tack än en gång och på återseende!Jan och CarolineInnehållsförteckning===00:05:17 - Akademi versus verkligheten00:09:40 - Det började med Sverige-fonder00:10:52 - Forskningen om sparande och investeringar 202000:14:52 - Diversifiering av portföljen00:18:44 - För- och nackdelar med home bias00:21:23 - "Om USA nyser så får Sverige förkylning"00:24:54 - Den effektiva marknadshypotesen00:28:17 - Warren Buffet och Fama-French00:31:54 - Över- och underavkastning mot index00:35:04 - Vad säger man till självutnämnda genier?00:37:49 - Aktivt förvaltade fonder versus indexfonder00:41:11 - Kommer vi att se faktor-tilt i Lysa?00:44:25 - Oscars bakgrund som kvantare00:48:20 - Finns det någon plats för känslostyrda investeringar?00:51:47 - Om momentumstrategier00:54:44 - Utdelningsstrategier00:58:25 - Psykologin spelar människor ett spratt01:04:21 - Tankar kring guld01:08:15 - Lärdomar från Coronakrisen01:10:14 - Andra råvaror och reella tillgångar01:16:09 - Hur ser din totala exponering ut?01:18:54 - Livet som råvaruhandlare01:23:42 - Vad händer när alla investerar i index?01:27:26 - Aspekter av en fondanalys01:30:41 - Hållbarhetstänk både gällande i konsumtion och investeringar

 • För snart tre år sedan publicerade vi ett avsnitt om Bitcoin (#25). Det var precis på toppen av Bitcoin-hajpen och mycket riktigt förutsåg vi den efterföljande kraschen. Tajmingen hade vi så klart bara tur med. Sedan dess har vi inte tagit i kryptovalutor med tång och varit allmänt skeptiska till Bitcoin i allmänhet och kryptovalutor i synnerhet.

  Fundamentalism, oavsett åsikt, är dock sällan bra. När Totte Löfström som skrivit en bok om Bitcoin, varit expert i SVT och driver Trijo en svensk börs för kryptovalutor hörde av sig, valde vi att tacka ja till ett samtal. Växt kommer ju från att omge sig med och prata med människor som har andra åsikter än sig själv.

  Det vi uppskattade med Totte är att han har en sund syn på kryptovalutor. Han kom med flera argument som är rationella, sunda och faktiskt var värda att överväga. Slutsatsen från vårt samtal är inte att vi plötsligt kommer börja köpa kryptovaluta. Däremot har synen gått från negativ till kanske mer neutral.

  I diskussionen berör vi fördelarna med kryptovalutor, pratar om decentraliseringen där man kan skippa de centrala aktörerna (ofta bankerna), värdet i att t.ex. kunna flytta pengar vilket är konstigt att det fortfarande är ett problem 2020 och om framtiden.

  Samtidigt tar vi även upp de uppenbara nackdelarna. Vi pratar om energiförbrukningen, att det finns alltid en möjlighet till nästa version vilket medfört att det idag finns 5 olika Bitcoin-varianter och andra problem. Vi pratar även om några av de vanligaste sätten hur man blir lurad av olika bedrägerier som tyvärr har plågat kryptovalutor.

  Vi hoppas att du uppskattar det här lilla sidospåret i våra vanliga avsnitt. Intervjun är på grund av Corona-tider gjord digitalt på distans så ljudkvaliteten är lite sämre än vanligt. Vi beklagar det.

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Ingen ersättning har utgått för avsnittet, däremot har vi en sponsrad länk till Tottes företag Trijo:
  https://rikatillsammans.se/partner/trijo

  Innehållsförteckning:
  En kort introduktion till kryptovalutor 00:06:13
  Lätt att trassla in sig i tekniska detaljer 00:09:15
  Skillnaden mellan blockkedja och kryptovaluta 00:12:19
  Nivån av decentralisering är avgörande 00:15:33
  En billig metod för internationella transaktioner 00:18:59
  Direkt decentraliserad länk mellan avsändare och mottagare 00:22:40
  Kan Bitcoin fungera som digitalt guld? 00:25:49
  Om hajpen 2017 00:29:36
  Kryptovalutornas koldioxidavtryck 00:33:13
  Lite om miningverksamheten 00:37:08
  Skillnaden mellan Bitcoin och Bitcoin Cash 00:39:41
  Det vanligaste sättet man blir lurad på när man köper kryptovalutor 00:43:40
  Många som råkar ut för bedrägeri 00:46:05
  Det minst vanliga sättet man blir lurad på när man köper kryptovalutor 00:48:43
  Hur man kommer igång med kryptovalutor 00:51:50
  Många går in med orealistiska förväntningar 00:55:06
  Kryptovalutor som ett alternativt tillgångsslag 00:58:38
  Enkelt att investera på en kryptobörs 01:01:23
  Tottes bok "Så kan du bli rik på Bitcoin – Den kompletta snabbguiden" 01:03:22
  Få mer information via Trijos guider 01:06:57
  Bokrekommendation: "Life 3.0" 01:09:26

 • I veckan publicerade HSB en replik på Danske Banks hemsida om att vi i förra avsnittet (#160) hade sagt missvisande saker, kommit med direkta felaktigheter och misskrediterat HSB. Därför upplevde vi att vi behövde göra en rättelse, ett förtydligande och sedan titta ännu mer noggrant på Bosparandet.

  För att göra en rättelse direkt. Vi sa fel i förra veckans avsnitt om insättnings- och uttagsavgifter. Dessa stod med i fondfaktabladen som brukar gälla, men det fanns ett sidodokument med en fotnot där det stod att dessa inte togs ut. Fel av mig. Dock förändrar det huvudargumentationen väldigt lite.

  Vad som är än värre är att när jag började detaljstudera fonderna ännu mer så lade jag märke till att t.ex. fonden Danske Invest European High Yield har nyckeltal (alfa=-2,51, beta=0,98, r2=98,8, te=3) har nyckeltal som tyder på att den förvaltas som en passiv indexfond men säljs in som en aktivt förvaltad fond. Det kan ju vara okej ända tills man tar hänsyn till att avgiften är 1,87 % vilket är 8 till 4 gånger högre än jämförbara fonder. Dessutom är det något som Swedbank blev polisanmält av Aktiespararna för 2013. Frida Bratt beskrev det som: "Man betalar för oxfilé men får varmkorv".

  Ännu mer konstigt blir det när man ser att samma fond som vi bosparare behöver betala 1.87 % för finns hos SAVR för 1.16 %, vilket innebär en nästan 40 % lägre avgift (eller rabatt om man väljer se det så). Det här samtidigt som HSB påstår att det är direkt felaktigt när jag påstår att det är höga avgifter på fonderna som äter våra pengar.

  Ännu mer konstigt blir det när man tar hänsyn till att jag behöver betala 300 kr för att kunna bospara, vilket på maxinsättningen som jag får poäng för på 6 000 kr per år motsvarar en "insättningsavgift" på 5 %. Sparar man ett lägre belopp blir det en än högre procentsats. Dessutom har vi inte tagit hänsyn till att eftersom 10 av 11 fonder är Luxemburgbaserade vilket sannolikt innebär en högre intern skatt på utdelningar från amerikanska aktier.

  Även om man tittar på själva sparkontona så erbjuder man en ordinarie ränta på 0.4 % nu med kampanjränta på 0.65 % till april 2021 eller 0.55 % på låst bankkonto. I jämförelse med Avanza Sparkonto+ ger de också 0.65 % idag på olåst konto men 1.05 % på 24 månader och 0.9 % på 12 månader. Jag vågar slå vad om att även i längden kommer HSB erbjuda generellt lägre räntor än konkurrenterna.

  Som vi argumenterar i avsnittet - när vi går genom hela repliken från HSB - så det kanske inte ens HSB man ska vara arg på utan Danske Bank. Precis som vanligt har finansbranschen ätit upp småspararna och gått vinnande ur leken.

  Man har lyckats sälja in: 1) att hållbart sparande behöver vara dyrare än brett sparande. 2) att aktivt sparande är bättre än passivt sparande,
  3) dyra fonder som presterar sämre än konkurrenter och jämförelseindex och mycket mer. Det är synd för i grunden får 140 000 småsparare än ett sämre sparande än de hade behövt få.

  Vi bemöter även flera av den andra invändningarna i repliken om att ISK skulle vara prioriterat (för det erbjuds efter 8 år fortfarande inte), att vi bara skulle tycka att det är okej att man bor på fina gatan eller hur HSB:s intjäning.

  I grunden är det egentligen bara sorgligt. Vi själva har fortfarande mer än 60 000 kr placerade hos HSB, väljer vi att fortsätta spara så har vi över 10 års sparhorisont kvar med ett månadssparande på 1 000 kr. Så det är mycket pengar det handlar om. Dessutom är det lite som en läsare skrev på bloggen: "På vilket sätt motverkar låga avgifter HSB:s syfte med bosparande?"

  På bloggen finns den kompletta analysen med alla fonderna och ännu mer underlag och källor. Där finns även länk till hela repliken från HSB:
  https://rikatillsammans.se/hsb-bospar-replik/

  Tack för den här veckan och sorry för det lite långa avsnittet, men det var mycket att säga. Nästa vecka blir det om kryptovalutor. 🤓

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Här är en länk till bildspelet:
  https://bit.ly/301UrWT

 • Frågan om man ska bospara (via HSB) till sig själv eller sina barn är typiskt en sådan fråga som har två svar. Ett matematiskt/rationellt och ett känslomässigt. Tyvärr går dessa två svar dessutom i olika riktning.

  Ett ämne som vi har fått frågor om under åren men som vi undvikit är HSB Bospar. Anledningen är att vi själva har sparat i det till våra döttrar, samtidigt som det har gnagt i mig att det inte är ett optimalt sparande på grund av de höga avgifterna och en ej optimal skattekonstruktion.

  I slutet av förra året meddelade HSB att de skulle flytta bosparandet från Swedbank till Danske Bank. För de ca 140 000 spararna skulle det innebära att utbudet av fonder ökade från 2 till 11 fonder. Även avgifterna skulle minska.

  I dagens avsnitt går vi genom fördelarna och nackdelarna, vi tittar på de olika fonderna (där vissa alternativ är riktigt usla ur avgiftssynpunkt) och konstaterar att Bosparpoängen vid ett sparande på 500 kr per månad över en 20 års period kostar ca 15 000 - 30 000 kr.

  Beslutet kring att välja att spara i HSB Bospar kommer således ner till frågan:

  - "Genom att bospara via HSB Bospar istället för att köra en fondrobot eller eget sparande får du ca 15 000 - 30 000 kr lägre avkastning. Motsvarar Bosparpoängen det värdet eller mer?"

  I diskussionen mellan mig och Caroline i avsnittet konstaterar vi att i vår situation är det osannolikt. Särskilt om man tar hänsyn till att om man har sparat ihop de ca 200 000 kr så har man ju råd att lägga insats på en bostadsrätt.

  Många av de mest attraktiva hyresrätterna kostar ju kanske till och med 25 - 30 års bosparande. Anledningen till att vi ändå bosparar (och förmodligen kommer sluta) är således högst känslomässigt. Det känns bättre att göra det än att inte göra.

  Men det är ju sällan en bra idé att lita på allt som ens hjärna hittar på - särskilt i områden som har med statistik, pengar, ränta och långa tidsperioder att göra.

  Slutligen, om man ändå bestämmer sig för att bospara, så bör man överväga att bara välja de två billiga indexfonderna (Danske Invsest Global och Danske Invest Sverige Beta) eftersom fler av de andra har både en förvaltnings-, insättnings- och uttagsavgift. Något som jag tycker är helt förkastligt.

  Småspararguiden sammanfattade HSB Bospar och flytten till Danske Bank som "vi tar bort dem från skitlistan men inte så mycket mer". Jag är beredd att hålla med. Caroline gör ett bra case i avsnittet för att sluta bospara hos HSB och jag behöver väl bara landa det beslutet känslomässigt.

  Vi är väldigt nyfikna på vad du tänker, så kommentera gärna! 👍

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Notera att vi alltid rekommenderar att spara till ett boende, särskilt i dagens situation, däremot att just göra det inom ramen för HSB Bospar är vi inte lika säkra på att det är ett bra alternativ. DS.

  Länkar vi nämner avsnittet
  ===================
  Bildspelet till avsnittet
  https://bit.ly/3ix21Bq

  Vår sida med digitala och fysiska utbildningar:
  https://rikatillsammans.se/utbildningar/

  Vår RikaTillsammans-community:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Goda Tiders Aktietipstjänst (sponsrad):
  https://rikatillsammans.se/partner/godatider

 • Ett bra sätt att vidga sina egna vyer är att undersöka närbesläktade områden. Dagens avsnitt bygger på Maria Konnikovas bok "The Biggest Bluff" som handlar om poker. Poker har nämligen väldigt många likheter med investerande. Det handlar om att ta beslut på ofullständig information, det finns stora inslag av slump, känslor, stress, pyskologi och irrationalitet.

  Det som är spännande med Marias bok - förutom att hon på 1.5 år går från att inte veta hur många kort som finns i en kortlek till att vinna ett stort mästerskap i poker - är att hon hänvisar till många psykologiska studier. Det kommer naturligt för henne då hon doktorerat i just psykologi och beslutstagande.

  I dagens avsnitt pratar vi således om många psykologiska effekter såsom "Spelarens villfarelse", "Dunner-Kruger-effekten", "Description-experience-gap" och vårt förhållningssätt till slumpen. Jag tror personligen att man kan bli en betydligt bättre investerare genom att tillämpa många av de insikter man kan dra från hennes bok i allmänhet och poker i synnerhet. Det coolaste är att man dessutom kan applicera många av insikterna inte bara på investerande utan även på själva livet.

  Något som fastnade mycket för mig personligen var just förhållningssättet kring slumpen och att bli bekväm med den. Jag har t.ex. det som forskningen kallar för ett internt kontroll-lokus, jag tror att det som händer (och inte händer i mitt liv) har med mig att göra. Det gör att jag upplever att jag har kontroll, om jag anstränger mig så kommer jag få resultatet och det är upp till mig. Det är en bra egenskap i många fall eftersom forskningen visar personer med internt kontroll lokus generellt är mer framgångsrika än människor med externt kontroll-lokus.

  Utmaningen för en person som mig blir dock att slump blir väldigt knökig. Jag faller i fällan att jag tror att jag kan påverka saker som faktiskt ligger utanför min kontroll - som t.ex. investeringar. Så här i efterhand blir det tydligt att det är ju det som gjorde att jag i nästan 15 år försökte direktinvestera i aktier, slå marknaden och andra investerare tills jag insåg att det ligger utanför min kontroll. Forskningen bekräftar också att människor med ett externt kontroll-lokus har enklare att förhålla sig till slump och därmed har bättre förutsättningar för t.ex. investeringar och poker.

  Dagens avsnitt är således betydligt mer undersökande och reflekterande än utbildande eller av typen "facit". Vi hoppas att du uppskattar dagens avsnitt som är lite annorlunda. 👍

  Det kan hända att vi kommer att ta en kortare semester nu i juli och inte släppa avsnitt varje söndag.

  Många soliga hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Missa inte vårt extra-insatta tips om Genova:
  https://rikatillsammans.se/genova

  Länkar vi nämner i avsnittet
  ==============================
  Vår RikaTillsammans-community: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Våra utbildningar:
  https://www.patreon.com/utbildningar

  Innehållsförteckning
  ==============================
  [Kommer på måndag/tisdag]

 • Alla som investerar förlorar från tid till annan pengar. Det är inget konstigt och det tillhör spelet. Det viktiga är dock att se till att man får erfarenhet för de pengar man förlorar. Lite enligt principen att allt som händer är en träning inför något som komma skall. Är man uppmärksam, fångar insikterna och omsätter dem i praktiken kommer man sannolikt tjäna tillbaka de förlorade pengarna flera gånger om.

  I dagens avsnitt tar vi upp ett par läsarmejl som beskriver både gjorda misstag och framgångar under första halvårets börsturbulens i och med Corona. Vi har läsaren som var ny, investerade mycket i början av året, precis innan nedgången i slutet av februari/mars och sedan sålde på botten för att köpa tillbaka på toppen nu maj/juni. Klassiska nybörjarmisstag som vi själva också har gjort.

  Vi har även läsaren Mattias som förde investeringsdagbok under våren och observerade sina känslor och agerande enligt sin plan. Baserat på erfarenhet och en förutbestämd plan utnyttjade han krisen och gjorde allt rätt. Det som är generöst är att han beskriver sina tvivel och hur han vid ett tillfälle får hjälp av sin fru att hålla den förutbestämda planen.

  Vår önskan med det här avsnittet är att visa att det är inget konstigt att tvivla, att göra misstag och förlora pengar. På samma sätt kan tidigare erfarenhet och misstag leda till att man över tid tjänar mer pengar. Lite enligt principen att när en person med erfarenhet träffar en person med pengar så händer alltid samma sak. Personen med erfarenhet får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.

  På samma sätt är det vissa saker som aldrig förändras på marknaden. Det har vi de senaste 20 åren sett om och om igen.
  - Nya sparare kommer alltid freaka ut förr eller senare
  - Investeringar kommer alltid ge kickar och dra till sig spelare
  - Människor utan färdighet och kunskap kommer periodvis att tjäna mer pengar än de med färdighet, erfarenhet och kunskap
  - Alla förlorar pengar från tid till annan
  - Dumma pengar kommer periodvis överprestera mot smarta pengar (även om man tycker att dumhet inte borde belönas av marknadsguden)
  - Vissa investerare kommer vara mer ute efter att ha rätt än att tjäna pengar
  - Att ha oinvesterade pengar kommer alltid skapa hjärnspöken
  - Det är mycket lättare ångra sig när man inte har en strategi
  - Enkelhet slår ofta komplexitet
  - Fundamentala faktorer styr inte alltid
  - Marknaden kan vara irrationell ganska länge
  - Hårt och engagerat arbete belönas inte på börsen
  - Temperament är viktigare än intelligens

  Således i princip inget nytt under solen utan det är lite "repetition är inlärningens moder". Ett stort tack till Mattias, Per-Olof och de andra som generöst delade med sig av sina frågor och investeringsdagbok.

  Vi vill avslutningsvis passa på och puffa för våra utbildningar, både de fysiska och digitala. Vi har precis tagit beslutet att köra ett utbildningstillfälle i Stockholm, Göteborg och Malmö fast i en väldigt liten form (max ca 25 deltagare) för att uppfylla på FHMs rekommendationer. Så det blir litet och exklusivt. Läs mer på hemsidan:
  https://rikatillsammans.se/utbildningar/

  För dig som är intresserad av vår RikaTillsammans-community så kan du läsa mer på:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Tack för den här veckan och på återseende nästa!
  Jan och Caroline

 • Många av oss funderar mycket innan vi investerar. Vi tänker på den förväntade avkastningen, vilken nytta avkastningen gör, om den är hållbar eller inte, och så vidare. Men få av oss tänker på samma sätt kring välgörenhet eller ställer oss frågan: "Hur kan jag eller mina pengar göra så mycket gott som möjligt?"

  Än färre av oss tänker därefter på att använda evidens och kritiskt tänkande för att närma oss ett svar. I dagens avsnitt pratar vi med Vilhelm Skoglund om effektiv altruism som närmar sig den här frågan och på senare år dessutom blivit ett forskningsområde som undersöker hur man kan använda sina resurser för att förbättra världen så mycket som möjligt. Något som jag tror ligger många av oss nära om hjärtat.

  Vilhelm, som är engagerad i organisationen Effektiv altruism i Sverige, berättar om vanliga misstag som man ofta gör och hur man undviker dem. Han delar med sig av sina bästa tips när det gäller engagemang både i tid och pengar. Vi pratar om välgörenhet i olika faser såsom förebyggande, katastrofhjälp och långsiktigt uppbyggande och hur man kan välja efter sina värderingar. Många saker är egentligen ganska självklara; som att t.ex. fokusera på den impact och påverkan organisationen har än på den administrationsutgift de har.

  Det handlar också om att få hjälp på vägen med att ställa sig kloka frågor. Vilhelm pratar t.ex. om att de tre frågorna:
  1. Hur många påverkas av det här?
  2. Hur lösbart är det här problmet?
  3. Hur försummat är problemet?

  Vidare kan man även titta på det utifrån ett nyttoperspektiv. Det vill säga ställa sig frågan: "Hur stor är marginaleffekten av att jag engagerar mig i det här?" Är det här som min insats kommer ha störst påverkan?

  Vi tror att det på många sätt handlar om att tänka tanken färdigt. Vi har i många år gjort det i investeringar men inte applicerat tankesättet på välgörenhet. Vi hoppas att du tycker att det här samtalet är intressant och ger dig nya perspektiv på hur man kan tänka hållbart även kring välgörenhet.

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  PS. Avsnittet är inte sponsrat och det är inget samarbete. Vi tyckte själva att det var ett intressant ämne som ligger oss nära om hjärtat. DS.

  Innehållsförteckning
  ====================================
  00:04:47 - Introduktion av Vilhelm och effektiv altruism
  00:08:45 - En inbjudan till tankespjärn för hur vi tänker kring välgörenhet
  00:11:10 - Det handlar inte nödvändigtvis om rätt eller fel
  00:14:40 - Två grundfrågor: vilket område och vilket arbetssätt
  00:16:40 - En möjlighet att förstärka sin insats
  00:18:50 - Viktigare att fokusera på organisationens resultat än deras utgifter
  00:20:45 - Marknadsföring som kostar pengar kan också öka donationerna
  00:23:21 - Non-profit versus for-profit
  00:26:20 - Hur man kan utvärdera en välgörenhet
  00:29:02 - Vanliga misstag när man bidrar med sina pengar
  00:34:02 - Vanliga misstag när man bidrar med sin tid
  00:36:48 - Studie som visar att vi tenderar att ge mer från hjärtat än med intellektet
  00:40:52 - Skillnaden mellan förebyggande insatser och krishjälp
  00:44:10 - Tips till folk som vill ge mer till välgörenhet
  00:47:45 - Dämpa inte ditt givande - Var stolt och sprid glädje och inspiration
  00:51:00 - Vilhelms organisation Nemas Problemas arbetar med integration
  00:55:05 - Den vanligaste missuppfattningen kring altruism
  00:59:10 - Kort debatt om vart pengarna kommer bäst till nytta
  01:03:05 - Slutord

 • Även om vi började bloggen redan 2007 så var det för först för 156 veckor sedan vi började släppa ett avsnitt i veckan. I dagens poddavsnitt svarar vi på några personliga frågor, berättar lite om vår tidiga resa, misstagen vi gjorde hur vår första miljon var typ en miljon back och inte miljon plus, hur vi skulle infinna oss i domstol i Turkiet för en investering som gick snett och en hel del andra misstag som vi har gjort längs vägen.

  Vi försöker även dela med oss av några tips från vår resa hittills. Nedan följer några av dem sammanfattade:
  * Ge dig ut på spelplanen och spela - det är där magin händer och erfarenheten kommer
  * Allt som händer är en träning inför något som komma skall
  * Gör så mycket misstag så tidigt som möjligt i din investeringskarriär
  * Krama ut så mycket insikt, lärdom och erfarenhet från varje förlorad krona som möjligt
  * Ingen människa har blivit framgångsrik på egen hand
  * Läs böcker, de sammanfattar år av erfarenhet på några få hundra sidor
  * Alla framgångsrika människor har jobbat mycket och länge (och ofta utan ersättning)
  * Människor, även du, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner

  Som vanligt, ett stort tack till er tittar som har skickat in frågor, funderingar och som följer oss. Den här kanalen skulle inte var något utan er, era glada tillrop, kommentarer och feedback. Vi hoppas att du uppskattar även det här avsnittet även om vi inte nördar ner oss i forskning eller en rapport från Pensionsmyndigheten. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Sponsrade länkar vi nämner i avsnittet:
  ================================
  Spirecta - intresseanmälan för vår kommande ekonomiapp
  https://rikatillsammans.se/partner/spirecta

  Switchr - investera i solpaneler
  https://rikatillsammans.se/partner/switchr

  Choose - organisation som finansierar klimatsmart projekt
  https://rikatillsammans.se/partner/choose

  Climeworks - företag som binder koldioxid från atmosfären
  https://rikatillsammans.se/partner/climeworks

  Grov innehållsförteckning
  ================================
  00:05:26 - En vanlig dag i Carros liv
  00:07:48 - Två kompletterande personlighetstyper
  00:10:08 - Jan och Carros ekonomiska resa "från fattiga till miljonärer"
  00:15:21 - Universitetsliv och Jans första bolag
  00:18:42 - En ouppskattad julklapp visade sig vara väldigt givande
  00:22:18 - Första kursen med Balansekonomi
  00:24:59 - Stora förluster under 2000-2001 och 2008
  00:27:42 - Ett rekommenderat brev från svenska justitiedepartementet
  00:31:16 - Den första miljonen var en miljon back
  00:35:00 - Rika på erfarenheter och värdefulla misstag
  00:37:42 - Hur mycket jobbar Carro och Jan?
  00:41:46 - Hårt jobb över tid ger resultat
  00:45:08 - Från aktiv investerare till aktivt passiv investerare
  00:49:49 - Frågor från tittare, läsare och lyssnare
  00:54:10 - Ingen finess på porslinet och en fascination för Krav Maga
  00:58:24 - Vad är det som driver RikaTillsammans?
  01:02:09 - Mål att hjälpa andra till ett rikt liv och tjäna mer pengar
  01:06:16 - Korta och snabba frågor och svar
  01:09:47 - Välgörenhet genom åren

 • Få av oss tänker till vardags på skillnaden mellan inkomstpensionen som är ett fördelningssystem och premiepensionen som är ett fullfonderat system. Det innebär att i premiepensionen finns det riktiga pengar placerade i riktiga fonder i ditt namn. Inkomstpensionen är däremot en skuld som staten lovar betala dig i framtiden.

  I dagens avsnitt djupdyker vi i Premiepensionen utifrån Pensionsmyndighetens rapport: "Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2019". Vi pratar mycket om jämförelsen mellan aktiva och passiva sparare i PPM. Det vill säga de som har gjort ett aktivt val minst en gång eller de som varit passiva och legat kvar i ursprungsfonden AP7 SÅFA.

  Vår förhoppning är att du efter det här avsnittet känner dig väldigt nöjd över att ha AP7 SÅFA som valt alternativ i ditt premiepensionssparande. Med hög sannolikhet kommer det även i framtiden att ge ett resultat bättre än majoriteten av dem som är aktiva. Du behöver inte göra samma misstag som jag och Caroline (mest jag) har gjort.

  Det blir även en grafbonanza, med 14(!) grafer och avsnittet innehåller även min favoritgraf för 2020. Caroline var måttligt road. 😂 . Det går att lyssna på avsnittet utan problem. Du kan dessutom se alla slides till avsnittet här:

  =====
  Slides: https://bit.ly/2XKx1nH
  =====

  Cudos till Pensionsmyndigheten som framställt en briljant rapport. De har till och med redovisat beloppet för den sparare som har mest pengar i PPM. Beloppet på långt över en miljon kronor är en merit med tanke på att man som max kan ha fått in 211 000 kr sedan 1995.

  Jag inser min nördighet när jag säger att jag har väntat på den här uppdateringen sedan den förra rapporten 2017. 🤦‍♂️😎

  Vi hoppas däremot att du får glädje och värde av dagens avsnitt!

  Lycka till med ditt premiepensionssparande!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline


  Länkar som nämns i avsnittet:
  ===================================
  Se ditt eget värde på premiepensionen:
  https://www.pensionsmyndigheten.se/min-oversikt
  https://www.pensionsmyndigheten.se/service/pensionskonto/

  Pensionsmyndigheten och själva rapporten:
  https://bit.ly/2Av5ApV

  Så byter du till AP7 SÅFA
  https://www.youtube.com/watch?v=odLirCv6vmI

  Intervjun med AP7 kapitalförvaltningschef:
  https://rikatillsammans.se/ap7-safa/

  Mer info om vår webbkurs:
  http://rikatillsammans.se/spara-ratt-och-latt/

  Innehållsförteckning:
  ===================================
  00:02:50 - Rapport: Premiepensionen och pensionsspararna 2019
  00:06:02 - Så är pensionssystemet uppbyggt
  00:09:09 - Inkomstpensionssystemet är ett fördelningssystem
  00:12:04 - Premiepensionen är ett fullfonderat system
  00:15:46 - Sammanfattning av inkomstpensionen
  00:18:54 - Sammanfattning av premiepensionen
  00:21:04 - Den allmänna pensionens risknivåer och avgifter
  00:23:03 - Grundläggande överenskommelser för pensionsrätt
  00:26:33 - Så beräknas din pension
  00:31:14 - Genomgång av ny rapport från Pensionsmyndigheten
  00:34:35 - Se hur din premiepension har gått
  00:38:35 - Genomsnittliga insättningsbelopp 2019
  00:40:25 - Det genomsnittliga PPM-kontot
  00:44:58 - Nominell värdeutveckling i PPM sedan start
  00:47:18 - Andel pensionssparare med egen portfölj
  00:49:30 - Genomsnittligt kontovärde ålder/kön
  00:54:33 - Antal sparare versus kontovärde
  00:59:03 - Kontovärde versus pensionsrätt
  01:01:18 - Genomsnittlig utveckling 2019
  01:03:23 - Fördelning av värdeutveckling 2019
  01:07:07 - Genomsnittlig utveckling per inträdesår
  01:10:09 - Fördelning av genomsnittlig årlig värdeutveckling
  01:13:30 - Slutsats: Välj Sjunde AP-fonden