Avsnitt

 • Dagens avsnitt, det första av två, är en intervju och ett samarbete med fondförvaltaren Eric Strand från AuAg Fonder AB. Vi pratar om Erics syn på världsekonomin idag, förväntningar om inflation, eventuell börskrasch, börsens värdering, vad man bör äga om räntan höjs eller inflationen slår till och mycket mer.

  Eric har en lång bakgrund som fondförvaltare och har gästat oss flera gånger tidigare. Precis som vi pratar om i avsnittet har Eric en hussyn som skiljer från många andra - framförallt ekonomer i media. Därav är det så viktigt att man själv bildar sig en egen uppfattning. Min (Jan) egen syn är att jag har ingen aning vem som har rätt, därför har jag en strategi som bygger på forskning och tar höjd för oavsett om Eric eller andra har rätt.

  Däremot tycker jag att att det är väldigt intressant att lyssna på Erics tankar. Jag brukar skoja om att man alltid känner sig lite klokare när man träffat Eric även om man kan må lite sämre då han pekar på saker man inte har tänkt på.

  Några av huvudpoängerna som jag själv tog med mig från att ha hängt med Eric under nästan en dag är:
  - Det ter sig vara skillnad mellan verklig och rapporterad inflation
  - En börskrasch behöver inte vara något dåligt
  - Vi kommer behöva hantera skulderna på ett eller annat sätt
  - Det är skillnad på pris och värde
  - Allt som har ett pris kan man spekulera i, betyder inte nödvändigtvis att det har ett värde
  - Guld är ett skydd, silver är en investering
  - Kryptovalutor har ett pris men inget värde
  - Att använda sina pengar till bra saker

  Dessa två avsnitt bygger i princip bara på frågor som vi har fått in. Vi har försökt att få till en röd tråd med alla frågorna. Fokus i dagens avsnitt är mycket kring inflation, börskrasch, makroläget och nästa avsnitt blir mer fokuserat på guld, silver, Erics fonder och lite allmänna och övriga frågor.

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa! Du får gärna kommentera nedan eller diskutera avsnittet i forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/eric-strands-hussyn-diskussion-utifran-avsnitt-205-och-206/17986

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =======
  00:00:00 - Introduktion
  00:15:39 - Bilda din egen åsikt
  00:19:28 - Skillnad mellan pris och värde
  00:24:00 - ”Sunda statsfinanser är min grundfilosofi”
  00:32:00 - Är börsen är övervärderad?
  00:39:33 - Hur ser nästa börskrasch ut?
  00:49:34 - Blodflödet bygger på konsumtion
  00:54:20 - Använd dina pengar till bra saker
  01:01:12 - Mentalt arbete, träning och bra mat
  01:08:04 - Aktier, Hiss eller diss?
  01:18:01 - Guld och silver, en hiss!
  01:29:36 - Kryptovalutor har ett pris men inget värde

 • I dagens avsnitt diskuterar vi en del av den feedbacken som vi fick till vårt avsnitt "Tjäna mer pengar" som vi publicerade häromveckan. En del feedback är absolut relevant - särskilt i betydelsen att vi inte tog upp de uppenbara sakerna såsom ta extra-timmar, jobba övertid, skaffa ett extra jobb, frilansa på upwork.com, ge privatlektioner, håll kurs, köp/sälj på tradera/blocket etc. Det var vår miss. Självklart kunde vi varit ännu tydligare i andra delar, så ett stort tack för alla diskussioner.

  Samtidigt så tycker jag många av diskussioner har varit väldigt givande. I forumet har vi haft flera hundra kommentarer på ämnet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/tips-pa-att-tjana-mer-pengar-avsnitt-202-pa-bloggen/17075
  https://rikatillsammans.se/forum/t/tjana-mer-pengar-utan-att-lagga-mer-tid/17374
  https://rikatillsammans.se/forum/t/blogg-min-resa-till-att-bli-foretagare/17477

  På sätt och vis förstår jag att jag kommer från ett lite annat ställe. Jag har drivit företag i snart 20 år, tycker det är väldigt roligt och baserat på feedback från andra verkar jag ha talang för affärsutveckling. Min poäng har dock aldrig varit att det handlar om företagsformen, att alla ska bli entreprenörer eller liknande. Min poäng handlar snarare om att våga tänka tanken slut, att våga göra annorlunda och om worst-case ändå är att man har lärt sig något, vuxit som människa och haft kul under tiden, då behöver det inte vara så farligt.

  I grunden handlar det om att utgå från att frågan: "Hur kan jag tjäna mer pengar? / Hur blir jag rikare?" är felställd. I min värld är den mer relevanta frågan: "Hur kan jag skapa värde för andra människor?" Det bygger på principen om att först ge för att sedan få. Om jag hjälper andra människor med att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag vill ha eller det jag önskar.

  Jag tror även att det kommer ner till att managera sin energi. Att bli ännu bättre på att tänka på vad som ger mig energi, vad som kostar energi och nästan tänka på det som en resurs som man kan investera. Lägg lite energi på X för att få ännu mer energi, som man sedan kan återinvestera i ännu mer X eller Y. För att i längden skapa en positiv spiral.

  Slutligen en idé som vi diskuterar i avsnittet är att det vore roligt att göra något slags program, typ: "Tjäna dina första 25 000 kr" där du som har tänkt och vill komma igång, kan göra det tillsammans med oss som har mer erfarenhet och andra i samma fas. Twisten är att man delar på risken och tjänar du inga 25 000 kr så betalar du heller inget. Just nu är det inte mer än en idé, men om du tycker att det låter spännande, gör en förutsättningslös och icke-bindande anmälan nedan:
  https://forms.gle/JWqQbR1UPFsikReF8

  Om det finns intresse så kommer vi att återkomma till dig på listan. Tanken är att vi i så fall kör under ett par månader med start i augusti/september. Så får vi se om det blir hiss eller diss. Provar man inte, vet man inte. 😉

  Nästa vecka kommer Eric Strand från AuAg Fonder tillbaka och då kommer det handla mer om världsläget i ekonomin, makro, inflation och naturligtvis guld och silver. Därefter blir det avsnitt om ekonomisk frihet, samtal med en forskare, en konsumentkunskapslärare och mycket mer spännande.

  Många hälsningar,
  Jan, Caroline (och Caspian)

  Innehållsförteckning
  ==========
  00:05:17 - Att tjäna mer pengar just nu
  00:09:19 - Om man inte vill ha ett företag då?
  00:11:59 - Earn while you learn
  00:16:06 - Det viktigaste är att komma igång
  00:24:30 - Tjäna mer och jobba mindre
  00:27:18 - Det viktigaste är att man säljer
  00:31:45 - Det lilla stegets kraft
  00:38:53 - Managera din energi
  00:43:50 - Prioritera din tillvaro
  00:51:39 - Vart har du bäst potential över tid?
  00:58:19 - Gör det du är bra på
  01:08:28 - Dela med dig av dina idéer
  01:11:43 - Vad kommer framöver?

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Det här avsnittet är en fristående fortsättning på avsnitt #200 där vi började prata om våra och andras ekonomiska misstag. Huvudpoängen är nog mest att inse att misstag är en del av processen och att ha empati med att både man själv och andra gör så gott man kan och fattar så fort man hinner. 🙂

  Precis som i förra avsnittet handlar det även om att ge sig själv utrymme att vissa saker ingår i "spelet". En sådan sak är att t.ex. man kommer alltid ifrågasätta sig själv och sina beslut. Man kommer att alltid att kunna ångra sig. Man kommer alltid ha kunnat göra saker tidigare, köpt mer eller inte köpt alls, sålt tidigare eller inte sålt alls och så vidare. Ångerns tempel är något vi alla som investerar pengar kommer besöka från tid till annan.

  På samma sätt kan man inte öva på att inte göra misstag. Det man kan träna på är: hur snabbt kommer jag upp på hästen igen efter att jag har trillat av den? Det vill säga hur snabbt hämtar jag mig, hur duktig är jag på att identifiera vad som gick fel, lära mig det jag behöver lära mig och göra min investeringsprocess bättre.

  Att investera handlar alltid om att fatta beslut utan en komplett information och således blir processen viktigare än utfallet. Utfallet kommer alltid påverkas av externa faktorer utanför vår kontroll som t.ex. slump. Det är ju därför utfallet inte alltid kan användas för att utvärdera beslutet. Något vi pratat om många gånger tidigare, t.ex. i avsnittet om Paradox of skill.

  Saker vi diskuterar i avsnittet är bland annat:
  - Anledningar till att jag inte är jätteförtjust i utdelningsbolag
  - Huruvida det är ett misstag eller ej att vara strategisk i karriären
  - Synen på att man t.ex. spenderat pengar på resor och bränt pengarna
  - Misstaget att ibland mentalt separera resultat- och balansräkningen
  - Hur vi tillskriver pengar olika värde
  - Behovet att vara inkluderad även om man inte ansvarar för ekonomin

  och mycket annat. Många gånger handlar det också mest om att bara se att vi inte är själva om att ha gjort dessa misstag och att det inte är hela världen. 🙂

  Nästa vecka kommer vi göra en kort uppföljning på vårt avsnitt om att tjäna extra pengar och därefter blir det återbesök av Eric Strand för prat om inflation, guld och annat roligt. Tack för att du följer oss!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =======
  00:04:40 - Visa dig sårbar för att vara stark
  00:09:36 - Ta CSN lån och använd till något produktivt
  00:15:00 - Att besöka ångerns tempel
  00:20:25 - Utvärdera beslut på processen, inte utfallet
  00:25:30 - Utdelningsaktier och förhoppningsbolag
  00:31:32 - Det handlar om att ibland våga ta steget
  00:37:58 - Är det ett misstag att spendera sina pengar?
  00:40:36 - Vi har en tajt resultaträkning
  00:47:09 - Att tillskriva pangar olika värde
  00:51:18 - Delegera inte bort ansvaret för ekonomin
  00:56:58 - Var försiktig med att gå i borgen
  01:00:22 - Skaffa dig en mentor
  01:05:21 - Se ditt boende som en utgift, inte en investering
  01:09:01 - Misstag som vi alla gör
  01:12:54 - Att vara destruktivt snål
  01:16:05 - Skapa dig en egen bild, ifrågasätt alla råd du får
  01:20:37 - Ge aldrig upp!
  01:24:10 - Sälja av fonder/aktier när det har gått bra?
  01:29:07 - Tur eller skicklighet?
  01:33:24 - Lägga in pengar i sitt företag?
  01:36:30 - Många misstag är återkommande

 • Det här avsnittet är en fortsättningen på vår diskussion om att tjäna mer pengar. Du hittar den förra delen som #202A.

  Efter lite drygt 1.5 timmar upplevde vi att det fortfarande fanns fler saker att säga och prata om. Även om du kan lyssna på det här avsnittet fristående så rekommenderar jag att börja med del ett först.

  Precis som med förra avsnittet så vill jag be dig om en tjänst. Om det är så att du använder dig av något av tipsen och sedan lyckas eller misslyckas. Kan du inte dela med dig på bloggen. Det vore så spännande och då kan vi hjälpas åt att verkligen bli rika tillsammans.

  Tack på förhand,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ==========
  00:01:57 - Hur sätter man rätt pris?
  00:04:41 - Hur hittar man sina kunder?
  00:07:10 - Den emotionella prissättningen
  00:09:45 - Framtida kunder
  00:12:50 - Värdera din produkt eller tjänst
  00:18:10 - Att gå från gratis till att ta betalt
  00:19:19 - Sälj skinnet innan björnen är skjuten
  00:21:28 - Sälj och tjäna pengar
  00:25:30 - Höj priset rakt av med 7 %
  00:27:26 - Var nyfiken, testa och lek
  00:29:18 - Ge inte upp: gör 100 försök
  00:31:06 - Du är inte ensam
  00:32:11 - Bygg upp din erfarenhet
  00:35:56 - Dina kunder och deras kunder
  00:37:37 - Var konkret
  00:39:58 - Ge inte upp!
  00:40:45 - Värdera relationer
  00:43:05 - Glöm inte att ha roligt
  00:45:29 - Indirekta kunder
  00:48:16 - Hitta intäkter i krisläge
  00:53:03 - Ta steget och få högre lön
  00:54:51 - Gör allvaret till lek och leken till allvar

 • I samtal och tips om att få en bättre ekonomi pratar man ofta om att spara, dra ner och minska utgifter. Problemet är att du kan max dra ner 100 procent av dina utgifter och det är högst teoretiskt. Däremot finns det ingen begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är dock något som vi väldigt sällan pratar om.

  Det här är ett av de avsnitt som jag har varit rädd att spela in och publicera. Särskilt eftersom just att tjäna pengar är så kontroversiellt. Det är dessutom många som ger avsnitt "så tjänar du pengar" dåligt rykte, den här typen av "X sätt att tjäna pengar" brukar vara ovärdiga och direkt dåliga.

  Efter mycket om och men har jag tagit mod till mig och hoppas på att du som tittar kommer att uppskatta det. Vi har tagit hjälp av vår kollega Caspian som har tagit fram lite påhittade personer / scenarion att diskutera, t.ex. en student, en person som har skiljt sig, någon som har en hobby och så vidare. Han känner oss väl och kan många gånger peka på de saker som jag själv inte ser.

  När man tycker att något är kul och har gjort det i många år, så blir man ofta hemmablind. Det kan i sin tur leda till min rädsla att dyka upp som "von oben" eller utan förankring i verkligheten då det lätt blir: "det är ju bara att .... ". Men det är ju inte så bara att, för då hade ju alla gjort det. Det här avsnittet ligger mig nära om hjärtat så jag ber om överseende i förväg. 🙂

  Samtidigt vill jag också be om det vanliga överseendet med att det här avsnittet är väldigt subjektivt. Det som vi pratar om är inte rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt eller ens objektivt. Mycket av det här ligger nära mig som person och det är helt okej att inte hålla med. Snarare är det konstigt om du höll med om allt. Det är inte heller en uppmaning att man måste agera på allt, utan min önskan är att det ska ses som en inspiration eller ett tankespjärn.

  Rent konkret berör vi ganska olika punkter:
  - Mycket fokus på att höja lönen och sätt att göra det
  - Förslag och tankar på hur man kan tjäna pengar på sådant man tycker är kul och ofta redan gör
  - En hel del diskussioner om hur man kan ta betalt
  - Att ha projekt rullande parallellt
  - Att fokusera på sin energinivå
  - Att förhålla sig till misslyckande
  - Prissättning
  - Sälja skinnet innan björnen är skjuten
  - Gör allvaret till lek och leken till allvar

  Allt utgår från tesen att frågan "Hur kan jag tjäna mer pengar?" egentligen är fel fråga att ställa sig. Att tricket är egentligen att ställa sig frågan: "Hur kan jag skapa mer värde för andra?" Bakgrunden är att om jag hjälper andra att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag önskar.

  Vi kändes oss inte klara efter det här avsnittet så vi fortsatte i en del två. Dock har vi valt att publicera dessa två avsnitt samtidigt, så du kan lyssna på del två direkt efter att du har lyssnat färdigt här.

  Om du har tips som du tycker att jag har missat eller har saker som du skulle önska att vi tog upp och diskuterade, kommentera gärna! Även om jag inte alltid hinner svara på alla kommentarer så läser jag dem.

  Tack på förhand,
  Jan och Caroline

  PS. Om jag får lov att be om en tjänst. Det vore magiskt om du ville dela med dig på bloggen om du använder något av våra tips. Det spelar egentligen ingen roll om du lyckas eller inte lyckas. För då kan vi verkligen hjälpas åt att bli rika tillsammans och förfina tankarna.

  Innehållsförteckning
  00:04:21 - Hur tjänar man extra pengar?
  00:08:09 - Försök att höja din lön
  00:14:50 - Måste man byta jobb för att få upp lönen?
  00:20:46 - Man måste ställa sig frågan varför
  00:25:40 - Tjäna pengar på dina intressen
  00:31:24 - Det gör inget om du misslyckas, försök igen!
  00:38:55 - Ha flera projekt rullande parallellt
  00:43:29 - Managera din energi
  00:47:43 - Målet är att ha roligt och spara pengar
  00:53:17 - Hitta din nisch
  00:59:18 - Samarbeta med någon annan
  01:08:20 - Framgång är ett resultat av ett antal misslyckanden
  01:15:09 - Att ta betalt, hur?

 • Mig veterligen finns det inget som driver lika mycket kostnader i en privatekonomi som ett hus (tätt följt av bil). Många gånger kommer de dessutom lite som en överraskning. Få av oss lägger tillräckligt med pengar i underhållsbudgeten, träffar målen i våra projekt hemma eller har enkelt koll på dokumentationen i form av en huspärm.

  Dagens avsnitt är en intervju med Jimmy Wärn som är byggnadsingenjör om just boendeekonomi, vanliga misstag och hur fastighetsskötsel skiljer sig från hur man gör det professionellt. Anledningen till intervjun är dock att Jimmy tillsammans med två av sina vänner, Emil och Allan, har utvecklat Husappen (just nu bara för Apple, snart för Android) som ska göra livet enklare för oss husägare. Ingen ersättning har utgått för avsnittet i någon form.

  En av de viktigaste sakerna jag tog med mig från samtalet är vikten av att ha koll på dokumentationen kring sitt boende. Något som mäklaren Pontus Kopparberg var inne på i avsnitt #106. Det är kanske inte att du får extra betalt om du har det, men du får garanterat svårare att sälja eller få ett bra pris om du inte har det.

  Det är en hygienfaktor att ha bra koll på dokumentationen. Dessutom är det något som Skatteverket kräver för att du ska kunna göra avdrag när din skatt ska beräknas vid försäljning. Sedan behöver man ju inte använda en digital app för det, men koll behöver man ha oavsett.

  I avsnittet pratar vi om väldigt många fler saker relaterade till boende och husekonomi. Vi pratar huruvida man ska göra själv eller anlita proffs, saker att ha koll på, att försöka förutse underhållskostnader, vanliga misstag, ventilation, trädgård, deras syn på data och integritet, riskerna med att lägga sin data hos dem då ett husägande ofta är längre än en apps livslängd och en mängd andra saker.

  Jimmy betonar också att deras ambition är långt bortom att "bara" vara en digital huspärm. Appen hjälper till med att räkna på buffert via beräknad livslängd på teknik och vitvaror. Husappen har även ett projektverktyg för att planera och genomföra men framförallt att följa upp renoveringsprojekt. Det som jag gillar är att den även tar hänsyn till egen nedlagd tid, något man ofta inte räknar med.

  Du kan läsa mer på deras hemsida:
  https://husappen.se

  Vi hoppas att du får lite inspiration eller tips från dagens avsnitt (och att vi inte skrämmer dig som inte är husägare). Nästa vecka kommer ett dubbelavsnitt om hur man tjänar mer pengar. Ett avsnitt vi egentligen skulle gjort för många år sedan. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =====
  00:06:58 - Hur vi sköter företag och eget hus
  00:08:55 - Ett verktyg som hjälper småhusägare är inte helt fel
  00:10:54 - Att förutse underhållskostnader
  00:13:53 - The truth will piss you off
  00:16:56 - Finns det några schablonvärden?
  00:19:23 - Skillnader mellan villa och lägenhet
  00:20:41 - Avdragsgilla utgifter
  00:22:10 - Spara dokumentation!
  00:24:05 - Kvitton i Husappen
  00:29:21 - Vad behöver man hålla koll på?
  00:30:59 - Trädgården
  00:32:56 - Besiktning
  00:36:21 - Tummen mitt i handen
  00:40:40 - Ventilation
  00:41:56 - Lönar sig renoveringar?
  00:44:20 - Huset som en investering
  00:48:04 - Värdering av huset
  00:53:52 - Husteknik
  00:59:09 - Jobba själv eller anlita proffs
  01:02:42 - Projektbudget
  01:07:40 - Läsarfrågor om Husappen

 • På många sätt är misstag och fel man har gjort det viktigaste man kan prata om och dela med sig av. Min tro är att i varje misstag finns ett guldkorn för framtida framgång begravet. Det kan vara täckt med många lager skit, det kan ta ett tag att hitta det, men allt som oftast finns det faktiskt där.

  För drygt tre veckor sedan påbörjade användaren Alice en tråd "Vilka ekonomiska misstag har du gjort?". I dagens avsnitt reflekterar vi över misstagen och delar med oss av några av våra egna. Vår förhoppning är att du kanske kan slippa göra något eller några av de misstag som vi har gjort.

  Genom att lägga fokus på misstagen och hitta guldkornet, ger man sig själv möjligheten att lyckas bättre nästa gång. En framgång är, enligt mig, ett resultat efter en serie misslyckanden. På samma sätt brukar jag ibland tänka att allt som händer är en "träning inför något som komma skall.".

  Misstagen i avsnittet kommer från diskussionen i tråden:
  http://bit.ly/rtmisstag

  Några exempel:
  - Köpt och sålt alldeles för tidigt för att "hämta hem vinsten"
  - Tänkt att det är bättre att vara skuldfri och amortera CSN-lånet
  - Tagit för lite betalt i olika situationer
  - Daytradat framgångsrikt i en aktie för att sedan misslyckas fatalt
  - Köpt aktier på tips från vänner
  - Inte kommit igång med sitt sparande förrän sent i livet
  - Spontanköp man sedan inte använt
  - Köpt förhoppningsbolag som inte blivit något
  - Inte sålt för att man hoppats på "hämta tillbaka förlusten"
  - etc.

  Samtidigt vill jag också påminna om att vi alla gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner. Det handlar alltså om att ha empati för sig själv och inte slå på sig själv. Det är ingen nytta med det. På många sätt behövs dessa misstag vi alla gör och har gjort för att lyckas framgent. Det enda misstaget man kan göra är att inte lära från det misstag man har gjort.

  Visst hade det i många fall varit bättre om vi hade vetat vissa saker för 20 år sedan. Problemet är att det gjorde vi inte. Då blir det lite som ordspråket: "Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan, det näst bästa tillfället är idag." 🙂

  Vänder man på det så försökte jag även i avsnittet sammanfatta vilka de viktigaste sakerna att få rätt på är:

  - Spendera i linje med dina värderingar och mindre än du tjänar
  - Köp ett boende och bil som du har råd med
  - Öka dina inkomster över livet och om möjligt starta eget
  - Undvik skulder (även om de ibland är relevanta)
  - Investera tidigt, långsiktigt, regelbundet, passivt och billigt i hela marknaden (typ global indexfond eller fondrobot)
  - Tajma inte marknaden och sitt still i båten
  - Inse att tiden / ränta-på-ränta är din bästa vänner
  - Ha en plan som har utrymme för att du har fel
  - Använd tiden till det som är viktigt i ditt liv

  Tack för den här veckan och så ses vi nästa! Då kommer det handla om lite boendekonomi.

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Du får väldigt gärna dela med dig av dina misstag i tråden eller i kommentarerna till avsnittet här.

  Länkar nämnda
  ============
  - Forumtråden: http://bit.ly/rtmisstag
  - Artikel + bildspel: https://rikatillsammans.se/misstag-2021/

  Innehållsförteckning
  ============
  00:04:25 - Egentligen är det ganska enkelt
  00:07:35 - Hus och Bil, tillgång eller utgift?
  00:13:21 - Investera långsiktigt! Försök inte att tajma marknaden
  00:18:37 - Löneökning = Öka konsumtion?
  00:23:17 - De flesta har för hög eller låg risk i sitt sparande
  00:29:18 - Högriskbolag eller index?
  00:35:49 - Pengar och energi är egentligen samma sak
  00:42:26 - Det är lätt att ångra sig när man har facit
  00:47:00 - Investera i en viss aktie på inrådan av andra?
  00:58:27 - Jan delar med sig av fler av sina misstag
  01:03:45 - Investera CSN lånet?
  01:08:15 - Vilka ekonomiska misstag har Caroline gjort?
  01:15:38 - Statistiskt sätt borde man hålla i sina aktier
  01:20:04 - Ger ökat engagemang alltid bättre resultat?

 • En av de mest refererade studierna i debatten kring huruvida det är värt att välja en fondförvaltare som är aktiv vs att välja en passiv indexfond, blev skriven 2010 av professor Laurent Barras. I den noterades att endast 6 av 1 000 fondförvaltare över en 30 års period slog sitt index konsekvent. Slutsatsen för de flesta av oss är således att välja en indexfond.

  I dagens avsnitt - som är lite mer åt det nördiga och vetenskapliga hållet - intervjuar vi professor Laurent Barras. Vi pratar både om den gamla studien men även den nya som han släppte i januari 2021. Den tittar närmare på misstaget man länge gjort inom forskningen där man mer eller mindre sagt att en förvaltares skicklighet är samma sak som fondens prestation. Något som han visat inte behöver vara sant. T.ex. har 80 % av alla fondförvaltare ett positivt alfa (=bättre avkastning än index) på den första kronan.

  Tvärtom visar Barras att många fondförvaltare har "skill" (sv. färdighet) men att den inte översätts i "performance" (sv. fondens utveckling) till följd av bland annat fondernas avgifter, struktur eller storlek. Även om det inte förändrar slutsatserna från tidigare rekommendationer (det bästa man kan välja är en indexfond) så gav det i alla fall mig en nya infallsvinklar. Han själv investerade majoriteten av sina pengar i indexfonder också. 🙂

  Vi pratar även om fonders optimala storlek, att förvaltare som agerar i områden där marknaden är mindre effektiv (t.ex. nordiska småbolag inom tech, tänk t.ex. TIN NyTeknik) så har de en större sannolikhet att överprestera mot sitt index även om det självklart inte är någon garanti.

  Intervjun är gjord på engelska då professor Barras är schweizare som numer arbetar på McGill universitet i Montreal i Kanada. På bloggen finns det en fullständig transkribering av intervjun på svenska samt video med undertexter:
  https://rikatillsammans.se/barras/

  I intervjun passar vi även på att ställa en del av era följarfrågor, vi pratar lite om exponering mot sin hemmamarknaden ("home-bias"), skiftet från aktiv till passiv förvaltning som många gör, om invändningarna mot hans studier och vad man som småsparare borde göra.

  Min egen reflektion av intervjun så här någon vecka efter inspelningen är främst att verkligheten inte är svart eller vit. Jag tänker bland annat:

  - Förvaltare är skickligare än småsparare
  - Förvaltares skicklighet omsätts inte till mer pengar i fickan för mig som småsparare
  - En indexfond eller fondrobot är fortfarande det bästa alternativet
  - Hur stor en aktiv fond är spelar stor roll – ju större fond, desto större sannolikhet för underprestation
  - Det går inte säga något om skicklighet förrän efter minst 5 – 10 års historik
  - Avgifterna spelar en stor roll för den egna utvecklingen (och har bäst prediktiv förmåga)
  - En förvaltares fondresultat säger inte nödvändigtvis något om hens skicklighet

  Vi hoppas att du gillar den här lite mer nördiga och tekniska intervjun. Nästa vecka är vi tillbaka då vi kommer prata (på svenska 🤣 igen) om misstag som vi har gjort och andra har delat med sig av i RikaTillsammans-forumet.

  Tack än en gång,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =====
  00:09:30 - Alfa - ett mått på överavkastning mot index
  00:14:10 - Ett resultat måste justeras för tur / slumpens påverkan
  00:17:45 - Detta ska du undvika som småsparare
  00:20:50 - Fondens prestation beror på fondens storlek
  00:25:20 - Skillnaden mellan färdighet och prestation
  00:30:05 - Hur stort är för stort?
  00:32:50 - Det här ska du som småsparare göra
  00:35:25 - Även den passive investeraren är ju med på marknaden
  00:38:10 - Du behöver mellan 5 och 10 års historik på din sida
  00:41:30 - Hur investerar professor Barras själv
  00:44:30 - Kritik och motargument mot Barras artiklar
  00:48:05 - Är det värt att vara aktiv?
  00:51:40 - Människor skiftar från aktiv till passiv förvaltning just nu
  00:55:15 - Ett perspektiv kring home bias
  00:59:05 - Forskningens påverkan på verkligheten
  01:01:50 - Avslutande frågor

 • Ett av mina favoritråd är "sitt still i båten när det blåser på börsen." I dagens avsnitt kompletterar, den oberoende finansielle rådgivaren, Henrik Tell mitt råd med "givet att du redan från början sitter i en bra båt" tillsammans med en hel del andra kloka och tänkvärda saker.

  Dagens avsnitt är ett samarbete med Henriks egna firma Effektiv FF där han svarar på frågor från er följare. Det blir en diskussion om allt från:

  - kryptovalutor och Bitcoin (undvik),
  - hedgefonder (undvik),
  - handelsbanken globala småbolag (dyr, tveksam om den bidrar)
  - inflationsförväntningar (var medveten, inte rädd),
  - lägre framtida avkastning (var medveten, inte rädd),
  - räntor i portföljen (syftet är inte tjäna pengar),
  - tiltar mot olika faktorer och smart beta (överskattat),
  - att hitta rätt risknivå (klurigt),
  - hur man ska anpassa portföljen beroende på mängden pengar (bara lite)

  till när risk blir något valfritt i sparandet (inträffar förr eller senare).

  Precis som i tidigare avsnitt konstaterar vi att det i mångt och mycket inte är raketforskning att sätta upp ett bra sparande. En bra bas är en global indexfond, regelbundet och långsiktigt sparande och fokus på låga avgifter (under 0.4 procent).

  En av mina stora behållningar från intervjun var att de mest extrema scenariona sällan inträffar. Det är väldigt sällan vi får extrem inflation eller allt går enligt plan. Allt som oftast så blir det som man på engelska säger "muddle through". Det handlar om tålamod, ha en plan med utrymme för att man har fel och sedan hålla sig till den. Något Henrik har tjatat om sedan första gången han var med i podden för flera år sedan.

  Jag hoppas att du uppskattar intervjun. Caroline hälsar och kunde inte vara med då vår förskola är Covid-19 stängd och fick hänga med vår dotter.

  Hälsningar,
  Jan

  Länkar
  =====
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  Henriks hemsida: https://effektivff.se/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:30 - Reflektion över det gångna året
  00:04:50 - Det handlar inte om perfektion
  00:09:21 - Det som är viktigast att få rätt i sin ekonomi
  00:14:20 - Riskspridning med fler tillgångsslag till låg avgift
  00:17:48 - Frågor om avkastningsförväntningar och inflation
  00:22:05 - Permanent höjd för inflation i portföljen
  00:26:03 - Räntor kontra bankkonto med insättningsgaranti
  00:30:22 - Hur hittar man rätt risknivå?
  00:34:34 - När risk blir valfritt
  00:39:19 - Vanliga fallgropar för privatpersoner
  00:43:42 - Strategi för 10 000, 100 000 eller 100 miljoner
  00:47:25 - Tiltar är inte nödvändiga
  00:51:17 - En fråga om marknadstajming
  00:56:30 - Ingen nytta av hedgefonder
  01:00:16 - Två skäl att undvika Bitcoin
  01:04:42 - Bitcoin är som att spela på lotto
  01:07:27 - En aggressiv stay rich-portfölj
  01:13:21 - En konservativ stay rich-portfölj
  01:15:31 - Om private equity och onoterade investeringar
  01:21:00 - Värdet med en finansiell rådgivare
  01:27:58 - Finansbranschens sämsta råd

 • Det är ingen motsägelse mellan att gilla risk och vara anti en risk som totalt kan ruinera en. Det är därför vi i dagens avsnitt kommer prata om överraskningar, säkerhetsmarginaler och möjligheten att få ha fel samt konceptet kring priset man får betala för att få vara med och investera.

  Dagens avsnitt är den tredje och sista fristående delen i vår serie om pengapsykologi utifrån Morgan Housels bok ”The Psychology of Money”. Vi går genom de sista 7 avslutande principerna i Morgans bok som är:

  - Surprise!
  - Room for error
  - You will change
  - Nothing is free
  - You and me
  - The seduction of pessimism
  - When you believe anything

  Här var det två principer som gjorde ett stort intryck på mig. Sedan jag och Caroline spelade in avsnittet så har jag kommit på mig själv att referera till dem flera gånger. Den första principen är föga förvånande ”room for error”. Den handlar om vikten av att ha säkerhetsmarginal för det oväntade. Det är väldigt mycket vi inte vet när vi väljer att investera.

  Vi vet inte vad den framtida avkastningen kommer vara, vi vet inte vilka tillgångar som kommer gå bra, vi vet inte när nästa börskrasch kommer, vi vet inte vilket ekonomiskt klimat som kommer komma framgent, vi vet inte vad räntan kommer vara och en hel mängd andra saker. Ändå måste vi fatta beslut som kommer få stora konsekvenser. Genom att ge sig själv en säkerhetsmarginal i olika områden så kan man ändå navigera.

  Ett exempel på säkerhetsmarginal är t.ex. att räkna med en lägre årsmedelavkastning. Om 100 % aktier ger i genomsnitt 7 %, låt oss räkna på 5 procent. Om jag planerar att gå i pension vid 65, låt oss säga intervallet 63 – 68 år så har jag marginal, om jag behöver månadsspara 1 000 kr, låt mig månadsspara 1 500 kr och så vidare. Säkerhetsmarginal ger oss utrymme att ha fel även i en situation då oddsen är på vår sida.

  Den andra principen som stack ut var den om ”nothing is free”. De flesta av oss har inget problem att betala några hundralappar för att få gå in på t.ex. uppleva en dag på Gröna Lund, Skansen eller Liseberg. Vi ser det som en kostnad för att delta. Samma synsätt kan man applicera på att investera. Svängningar, känslan av ånger och tvivel är priset vi betalat för att investera på marknaden.

  Problemet är att många av oss inte ser det som en inträdesbiljett, utan snarare som en ”bot”. Det vill säga när det går ner, då är det lätt att anklaga sig själv att man gjort ”fel”, tagit ett ”dumt” beslut eller att man ”ångrar” sig. Genom att sluta se det som ett straff och som en inträdesbiljett hjälper det i alla fall mig att se det som något som tillhör spelet. Det blir lättare att få en avslappnad relation till det. 🙂

  Du får gärna kommentera vilka principer som stod ut för dig. Det är alltid spännande att höra.

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

  PS. Vi vill gärna puffa för vår digitala RikaTillsammans-workshop inklusive frågestund som vi kör i början av maj. Mer info finns här.
  https://rikatillsammans.se/plus/?a=workshop

  Innehållsförteckning
  =====
  00:03:25 - Digital workshop kommer i maj
  00:06:45 - Princip #12: Surprise!
  00:11:40 - De stora förändringarna kommer utan förvarning
  00:16:00 - Historien kan vara vilseledande
  00:21:57 - Princip #13: Room for error
  00:27:58 - Varför vi underskattar vårt behov av säkerhetsmarginaler
  00:32:13 - Bli bekväm i det obekväma
  00:37:42 - Balans mellan risk och trygghet
  00:43:12 - 80 miljarder spelades bort på en aktie
  00:48:08 - Osannolikheterna kommer utan förvarning
  00:54:45 - Princip #14. You will change
  00:58:31 - Folk ångrar oftast extremerna
  01:00:43 - Acceptera att sunk costs förekommer
  01:03:01 - Princip #15: Nothing is free
  01:07:39 - Vi älskar genvägar när det gäller pengar
  01:12:47 - Få perspektiv med rätt mental bokföring
  01:18:41 - Princip #16. You and me
  01:25:51 - Princip #17. The seduction of pessimism
  01:34:17 - Sensationsmakeri förekommer också i finansvärlden
  01:37:38 - Princip #18: When you believe anything
  01:43:28 - Vi ser det vi vill se

 • I dagens avsnitt, som är ett samarbete med Kollberg & Enqvist, intervjuar vi pensionsrådgivaren Anders Kollberg om framförallt uttag av pension, direktpension och olika pensionsförutsättningar.

  Anders, som svarar på era lyssnarfrågor, har arbetat som finansiell rådgivare i snart 30 år varav de senaste 11 åren i sitt eget bolag Kollberg & Enqvist. Avsnittet är en fortsättning på förra veckans avsnitt. Vi fick nämligen in så många frågor att vi fick dela upp avsnitten i två. Avsnitten är dock fristående. Det förra handlade mer om pension i allmänhet och tjänstepension i synnerhet.

  Några av de höjdpunkterna som vi tog med oss från dagens intervju är:

  - Man bör inte ta ut hela sin pension jämt livsvarigt, utan snarare försöka tänka att ta ut mer mellan 65-75 än mellan 75-85. Det är då man har mest nytta av pengarna.
  - Om du ligger under eller balanserar på statlig skatt, "smeta" ut det så att du ligger under den statliga skatten.
  - Generellt kan man säga att ta ut pengarna så tidigt som möjligt och investera dem själv om du inte använder upp dem alla.
  - Vi har många gånger svårt att förutsäga våra utgifter i 70-års åldern när vi är i 40-års åldern.
  - Direktpension kan ha sina fördelar, men är i de flesta fall en onödigt komplicerad konstruktion.
  - Om du är i behov av lån, börja fundera på det i tidiga 50-års åldern, det är svårt senare
  - Pensionsprognosen på minpension.se är tillförlitlig
  - Om man har jobbat utomlands kan man ofta få hjälp av pensionsmyndigheten.

  Ja, det är några av de guldkorn som jag tog med mig från intervjun. Du får gärna kommentera på andra som vi missat. Om du vill boka en egen konsultation om just din pension hos Anders, så kan du göra det via hans hemsida https://www.koen.se.

  Du kan även ställa frågor i forumet där vi diskuterar många av frågorna ovan.
  https://rikatillsammans.se/forum/​

  Tack för den här veckan och så ses vi nästa!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ======
  Anders hemsida: https://www.koen.se​
  Artikeln på bloggen: https://rikatillsammans.se/pension-fragor-del2/
  Pension på forumet: https://rikatillsammans.se/forum/c/spara-och-investera/pension-och-pensionssparande/17

  Innehållsförteckning
  ======
  00:04:09 - Frågor om uttag
  00:07:38 - Väldigt lönsamt att jobba några år längre
  00:11:42 - Den mentala aspekten av att gå i pension
  00:13:31 - Fråga om 4%-regeln
  00:16:50 - Tidsgränser varierar mellan olika pensioner
  00:20:25 - Hur vanligt är det med "fattiga pensionärer"?
  00:22:56 - Många som får mer pension än väntat
  00:26:17 - Frågor om uttag i samband med deltidsjobb
  00:30:40 - Pension för de som jobbar utomlands
  00:34:10 - Uppsagt skatteavtal med Portugal
  00:38:12 - För- och nackdelar med direktpension
  00:41:51 - Juridiskt alternativ till direktpension
  00:45:26 - Ta lån innan du pensionerar dig
  00:48:07 - Olika pensionsförutsättningar i ett parförhållande
  00:52:31 - Pensionskonto istället för försäkring
  00:56:40 - Hur tillförlitlig är pensionsprognosen?
  01:00:42 - IPS, bodelning och överlåtelse av pension
  01:04:04 - Par som vill pensionera sig samtidigt trots åldersskillnad
  01:06:30 - Kan man komma ifatt med pensionssparandet?
  01:10:35 - Boktips från Anders

 • I dagens avsnitt och samarbete intervjuar vi pensionsrådgivaren Anders Kollberg om pension i allmänhet och tjänstepension i synnerhet. Anders har arbetat som finansiell rådgivare i nästan 30 år, varav de senaste 11 åren specialiserad på just pension via sitt bolag Kollberg & Enqvist (www.koen.se).

  När det gäller pension bortom det självklara valet att välja AP7 SÅFA i sitt premiepensionssparande (PPM), blir det snabbt klurigt. Vi själva har oroat oss om det överhuvudtaget kommer vara möjligt att gå i pension för oss födda på 70-, 80- och 90-talet. Jag brukar till och med skoja om 40-40-40-blåsningen, där de flesta av oss jobbar 40 timmar i veckan i 40 år för att sedan gå i pension på 40 procent av lönen. :-)

  Därför är jag och Caroline väldigt glada att kunna ge dig det här avsnittet kring pension. Anders besvarar många av de frågor som ni lyssnare har skickat in till oss kring pension. Det var faktiskt så många frågor att vi fick dela upp det i två avsnitt. Idag handlar det därför om pension i allmänhet och tjänstepension i synnerhet. Nästa vecka, i del två, handlar det om uttagsfasen när man väl gått i pension och övriga frågor om t.ex. direktpension.

  Några av höjdpunkterna som vi tog med oss från intervjun var:

  - Sträva efter en så hög bruttolön som möjligt, upp till ca 45 000 kr, då maximeras avsättningen till din pension.
  - Som företagare med AB, sträva först upp lönen till 45 000 kr, ta parallellt ca 10 % tjänstepension och därefter utdelning
  - I PPM välj AP7 SÅFA
  - Löneväxling är bara lönt om du har ca 45 000 kr bruttolön efter din löneväxling
  - Om du inte erbjuds tjänstepension, utnyttja möjligheten till avdragsgillt IPS-sparande (och överväg byte av arbetsgivare)
  - Traditionell förvaltning kan vara ett alternativ inför och under uttagsfasen, men är ofta ett sänke om man är yngre än ca 50 år
  - Som företagare, det är värt att lägga undan vinst i periodiseringsfonder de sista åren, så att du kan kvitta lön mot dem i pension.
  - Vi behöver alla jobba ca 40-50 år, antingen jobbar man de tidiga eller sena åren i sitt liv, det är ganska rättvist.
  - Låga avgifter är viktiga, precis som vanligt
  - Ha gärna minst två tjänstepensionsförsäkringar så att du får flexibilitet när du ska ta ut pengar
  - Premiebefrielse och efterlevandeskydd är bra i vissa faser och inte i andra.
  - Flyttmöjligheterna från 1 april är tyvärr överskattade.

  Ja, det var saker på rak arm. Vi hoppas att du också hittar några guldkorn i intervjun. Om du vill boka en egen konsultation om just din pension hos Anders, så kan du göra det via hemsidan www.koen.se.

  Du kan även ställa frågor i forumet där vi diskuterar många av frågorna ovan.
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Tack för den här veckan och så ses vi nästa!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ======
  Anders hemsida: https://www.koen.se
  Artikeln på bloggen: https://rikatillsammans.se/pension-fragor-del1/
  Pension på forumet: https://rikatillsammans.se/forum/c/spara-och-investera/pension-och-pensionssparande/17

  Innehållsförteckning
  ======
  00:03:37 - Kort introduktion av pensionssystemet
  00:07:02 - En positiv bild av det svenska systemet
  00:12:10 - Frågor gällande olika årsgrupper
  00:18:35 - Veckans fokus: tjänstepensionen
  00:22:03 - Om kollektivavtal
  00:25:53 - Det går att logga in på valcentralen
  00:30:33 - Om traditionell förvaltning
  00:35:01 - Flytt mellan traditionell förvaltning och fonder
  00:40:15 - Om efterlevandeskydd
  00:44:16 - Premiebefrielse och återköp
  00:48:14 - Problem med rångivare på arbetsplatsen
  00:52:51 - Svårt att flytta pensioner hos gamla arbetsgivare
  00:56:38 - Förhållande mellan lön och inbetalningar över tid
  00:59:20 - Om löneväxling
  01:04:08 - Om företaget inte betalar till tjänstepension
  01:09:05 - Att jämföra aktörer och försäkringar
  01:14:44 - Få hjälp med din pension

 • Ett par saker alla borde veta om sparande är att: 1) aktier slår räntor över långa tidsperioder, 2) lång sikt spelar ingen roll om du inte överlever på kort sikt, 3) inflation spelar större roll än man spontant tror (aktier är inte jättebra skydd) samt 4) marknaderna förändras konstant och 5) faktorer, s.k. smart-beta, är i bästa fall en långsiktig strategi men är ofta negativa.

  Dagens avsnitt är en lite nördig fördjupning i den årliga rapporten "Global Investment Yearbook" som varje år släpps av banken Credit Suisse. Det är en rapport som sammanfattar aktie- och räntemarknaden i olika länder över långa tidsperioder. Lite en nördens julafton om man gillar statistik.

  Naturligtvis är det som så att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, men man kan ändå lära sig av historien. Lite enligt ordspråket: den som inte lär sig av historien är dömd att återupprepa tidigare generationers misstag.

  I avsnittet går vi först genom lite "nice-to-know", som hur sektorer på marknaden förändras. Under de senaste 100 åren har två börser förlorat allt värde och USA har gått från 15 % andel i världsindex (1899) till 55+ % andel 2021.

  Vi pratar om den så kallade riskpremien, det vill säga det man får betalt för att man tar en högre risk i aktier jämfört med räntor i allmänhet och statsskuldväxlar i synnerhet. Något överraskande var att den klassiska sanningen att aktier är bra mot inflation inte är riktigt sann.

  Vidare konstaterar man att variationerna i valuta över tid är ganska små på årlig basis (ca 1 %), vilket stödjer tesen att över tid är valutan neutral. Forskarna visar även vikten av att ha en lång sparhorisont, men att lång sparhorisont behöver många gånger vara längre än 10 år (som känns som en evighet för många av oss). Det finns marknaden som gett negativ avkastning över en 30-års period.

  Slutligen diskuterar jag och Caroline rapportens slutsats om avkastning per generation. Baby-boomers hade en real avkastning på aktier på 7.1 % och räntor på 3.6 %, generation X (70-talister) hade en avkastning på 5.7 % på aktier och 5.0 % på räntor, millenials (80-90-talister) har haft en avkastning på aktier på 5.0 % och 5.8 % på räntor medan våra barn (generation Z) har en förväntad avkastning på aktier på 3.0 % och -0,5 % på räntor.

  Det är något som kommer ställa till det i många områden, inte minst pensioner, kapital som behövs för ekonomisk frihet, möjligheten att bygga kapital och så vidare. Även stater och olika typer av pensionsfonder kommer få stora problem.

  Avslutningsvis diskuterar vi även forskarnas slutsats om så kallade faktorer där de konstaterar att inte heller det är någon gratis lunch. Samma faktor kan samma år på två olika marknader bete sig helt olika, de så kallade premierna är ofta negativa och till och med en period på 13 år är alldeles för kort för att dra några slutsatser.

  Vi hoppas att du gillar dagens lite mer nördiga avsnitt som en kontrast till de senaste två veckornas mer emotionella och beteende-mässiga avsnitt.

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Patreon-communityn: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Nyhetsbrevet: https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev/

  Innehållsförteckning
  00:08:23 - FikaTillsammans på Patreon
  00:10:44 - Marknadernas rörelser över 120 år
  00:18:01 - Nominell avkastning på aktier, räntor och statsskuldväxlar
  00:23:34 - Årsmedelavkastning och riskpremier
  00:29:39 - Skydd mot inflation med realräntefond
  00:35:20 - Aktier är inte ett bra skydd mot inflation
  00:44:27 - Valutavariationerna är ganska små över tid
  00:48:04 - Ju längre investeringshorisont, desto lägre variation
  00:53:58 - Strategi med säkerhetsmarginaler som krockkuddar
  00:57:05 - Real avkastning per generation
  01:01:36 - Nu får vi mycket lägre avkastning per år
  01:07:21 - TINA - högre och högre risk till lägre och lägre betalt
  01:13:36 - Credit Suisse Faktoranalys
  01:17:41 - Nytt nyhetsbrev varje månad och veckovisa notiser

 • Idag fortsätter vi diskussionen från förra veckan om pengar, beteende och psykologi. Avsnittet bygger helt och hållet på Morgan Housels bok "The Psychology of Money" som släpptes på svenska i februari. Avsnittet är fristående så du behöver inte ha sett det första (#192) för att hänga med.

  Morgan Housel är investerare och bloggranne på "The Collaborative Fund". Hans specialitet är gränslandet mellan investerande, beteende och psykologi. I dagens avsnitt pratar vi om följande delar från boken:

  - Tails, you win!
  - Freedom
  - Man in the car-paradox
  - Wealth is what you don't see
  - Save money
  - Reasonable vs rational

  Precis som förra gången är det inget som är helt nytt eller revolutionerande utan det är snarare en förfining av detaljerna på saker man redan visste. Det som dock stack ut mest för mig var hans resonemang kring att spara.

  Resonemanget går som att många lägger ner väldigt mycket tid på sitt sparande att hitta den där extra tiondelen avkastning. Däremot kan vi vara helt omedvetna om att vi slösar på 1-3 % på andra sidan i onödiga utgifter som inte ger oss energi eller som bara är lifestyle creep. Det vill säga att våra utgifter tenderar öka i samma takt som våra inkomster utan tillnärmelsevis lika mycket upplevt värde för pengarna.

  Han diskuterar även värdet av flexibilitet och möjligheten att själv disponera sin tid som en "osynlig" avkastning på ens sparande och förmögenhet. Det vill säga att det syns i avkastningskurvan på depån, men är ett reellt värde i alla fall. Värde i form av att inte behöva oroa sig för pengar, värdet av möjligheten att kunna byta jobb, möjligheten att kunna göra en bra investering när den kommer eller inte behöva jobba de där åren extra i pension.

  I boken diskuteras även hur duktig man är på att behålla en del av det tjänar som finansiell effektivitet och bevarandegrad. Tesen är att du kan bli rik genom hög inkomst, men inte utan en hög sparkvot. Det är dessutom en del i din ekonomi och ditt sparande som du har en väldigt hög grad av kontroll på jämfört med t.ex. marknadens utveckling.

  En lite mer rolig reflektion är hans "Man in the car"-paradox. Många köper en dyr bil utifrån känslan man kommer ha när man sitter i den och den beundran man kommer få. Problemet är att de flesta som ser en fin bil tittar sällan på chaffören och tänker "Oj, vad framgångsrik hen måste vara", snarare tänker man sig själv i bilen och helt bortser från den nuvarande ägaren. Oh, the irony... 😂

  Slutligen pratar vi även om att principen om indexfonder fungerar även i konstvärlden. Majoriteten av de stora konstsamlarna har lyckats genom att köpa stora mängder konst och bland den fanns vissa verk som dragit upp värdet på hela portföljen. Precis så som det är med aktier där studer visar att 39 % av alla aktier går back, 19 % förlorar 75 % av sitt värde, 64 % underpresterar mot index och 25 % av aktierna står för hela uppgången.

  Vi hoppas att du uppskattar dagens avsnitt och att vi ses även nästa vecka!
  Jan och Caroline

  Länkar
  =========
  Patreon-communityn: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Nyhetsbrevet: https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev
  Digital workshop: https://rikatillsammans.se/plus/?a=workshop

  Innehållsförteckning
  =========
  00:04:15 - Princip #6: Tails, you win
  00:09:35 - En undersökning på investeringar i onoterade bolag
  00:15:26 - 4 aktier av 10 kommer att gå back
  00:20:04 - Vissa anser att de kan slå index
  00:23:18 - Princip #7: Freedom
  00:29:29 - Princip #8: Man in the car paradox
  00:33:27 - Princip #9: Wealth is what you don't see
  00:38:00 - Förmögenhet skapar valfrihet och flexibilitet
  00:44:25 - Princip #10: Save money
  00:49:00 - Öka ditt sparande med ödmjukhet
  00:53:17 - Tid som den viktigaste resursen
  00:58:35 - Vi vet egentligen vad som är viktigt för oss
  01:03:14 - Vinner du slaget mot dig själv?
  01:08:19 - Princip #11: Reasonable vs rational
  01:13:00 - Hellre vara rimlig än rationell

 • Idag diskuterar vi fem principer om pengar utifrån ett beteendemässigt och psykologiskt perspektiv. Hela avsnittet bygger på Morgan Housels bok "The Psychology of Money" som släpptes nyligen och även vår månadens bok i forumet.

  Morgan Housel är en bloggranne på Collaborative Fund och investerare specialiserad på beteende i kombination med sparande. I dagens avsnitt som är det första av tre går vi genom principerna:

  - No one is crazy
  - Luck and risk
  - Never enough
  - Confounding compounding
  - Getting wealth vs staying wealthy

  Även om det inte är något som är helt nytt eller revolutionerande, så är det en förfining av det vi har pratat om tidigare. Det handlar om allt från att vi alla gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner (=no one is crazy) till skillnaden i att bli rik eller fortsätta vara rik.

  Att bli rik kräver t.ex. att man tror på sin egen förmåga, att man tar risk, att man tror att man vet bättre än andra och är optimistisk. Att däremot "stay rich" det kräver precis motsatsen. Det kräver att man är lite paranoid, tror att en del av ens framgång handlar om att man faktiskt bara hade tur och att vara pessimistisk. Två helt olika uppsättningar färdigheter.

  Vi pratar även om att en av de viktigaste förmågorna att ha i livet är att sluta få mållinjen att flyttas framåt hela tiden. Så fort många av oss närmar oss den så bara flyttar vi fram målet. Problemet är att man aldrig får nog och man får aldrig njuta av framgången. Det är som att baka en kaka men aldrig äta den.

  Problemet som det för med sig är att man även tar onödiga risker. Det finns många exempel på människor som har riskerat och offrat det som de haft och behövt för att få något som de inte hade eller behövde. Något som är tokigt på mer än ett sätt.

  Slutligen pratar vi även om den gamla klassikerna ränta-på-ränta som vi har så svårt att intuitivt förstå. Vi diskuterar Warren Buffett som så många av oss ser upp till och en av hans viktigaste framgångsfaktorer som nästan aldrig nämns.

  Vi hoppas att du uppskattar dagens avsnitt och som vanligt är du välkommen att ställa frågor i forumet på:
  https://rikatillsammans.se/forum

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ========
  Patreon: https://patreon.com/rikatillsammans
  Nyhetsbrevet: https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev
  Artikeln och bildspel: https://rikatillsammans.se/pengapsykologi

  Innehållsförteckning
  ========
  00:04:10 - Princip #1: No one is crazy
  00:08:05 - Ingen är dum i huvudet
  00:12:10 - Hur vår erfarenhet präglar vår verklighetsbild
  00:15:51 - Är verkligheten subjektiv?
  00:20:05 - Plats för empati och medkännande
  00:24:55 - "This is it and this is perfect and from nothing I choose to create"
  00:28:46 - Princip #2: Luck and risk
  00:33:45 - Tur, otur och någonstans däremellan
  00:38:48 - "Success can be a lousy teacher"
  00:43:01 - Vi behöver inte offra vår säkerhet för extraordinär avkastning
  00:47:36 - Princip #3: Never enough
  00:52:44 - Faran med girighet - en törst som inte går att släcka
  00:57:00 - Många förmögna människor saknar förmågan att behålla sina rikedomar
  01:01:03 - Faran med social comparison
  01:07:11 - Princip #4: Confounding compounding
  01:12:51 - Svårt att förstå sig på exponentiell utveckling
  01:20:11 - Princip #5: Getting wealthy vs staying wealthy
  01:24:04 - Get rich versus stay rich
  01:28:10 - Tre grundstenar för överlevnad
  01:33:50 - Kommande avsnitt

 • I dagens avsnitt diskuterar vi några av de bästa tipsen då man väntat, eller oväntat, får en större summa pengar. Det kan vara ett arv, att man säljer sitt företag, får sin del i en bodelning, vinner en vinst eller på något sätt får en engångssumma.

  På många sätt hamnar man i en emotionell kris som både kan vara positiv eller negativ. Det uppstår många nya frågor som är av både praktisk och emotionell karaktär. I avsnittet intervjuar vi även beteendevetaren och coachen Moa Diseborn. Hon har lång erfarenhet att jobba med "life transitions" både i Sverige och internationellt.

  Hon delar med sig av några proaktiva tips kring arv. Hur man kan tänka kring tabut att prata om ett kommande arv, men hur det kan skapa en stor frihet. Risken att t.ex. inte prata om ett arv är att man vill hedra den som man har fått arvet av, men man vet inte hur.

  Vi pratar även om vikten av att ta en paus och andas. Många gånger så vill vi, omgivningen eller andra att man ska göra något med pengarna. Det är många gånger kontraproduktivt. Det gör absolut ingenting om pengarna bara ligger på ett bankkonto med insättningsgaranti i både ett eller två rå. Det finns ingen anledning att stressa eller låta pengarna bränna i fickan. Du förlorar ingenting på att andas, ta det lugnt och tänka efter före.

  Vi pratar vidare även om att det finns egentligen ingen anledning att tänka annorlunda kring dessa pengar än andra. Använd dem för att minska dina skulder, kanske till och med ta beslutet att bli helt och hållet skuldfri om du har möjligheten. Du kan dela upp dem enligt fyra hinkar-principen (avsnitt #190) och investera dem enligt avsnitt #99 i en fondrobot eller billiga globala indexfonder.

  På samma sätt kan och bör du kanske ta en liten del och använda dem för att fira eller hedra personen som du fick dem av. Det är ingen mening att tillskriva dem ett sådant värde att de aldrig kommer till användning. Som alltid handlar det om att balansera dikotomin att mellan investera och konsumera samt att leva idag och spara till imorgon.

  Om du vill komma i kontakt med Moa, så hittar du hennes hemsida och kontaktuppgifter på:
  https://www.molodi.se/

  Bildspelet och artikeln finns på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/tips-vid-arv

  Vi hoppas att du får glädje av dagens avsnitt och så ses vi igen nästa vecka! Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev på:
  https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  00:01:42 - Vad ska man göra om man får en stor summa pengar?
  00:06:19 - Allmänna villkor och ansvarsbegränsning
  00:08:08 - Ta det lugnt och andas
  00:11:02 - Låt inte FOMO sabotera din ekonomi
  00:14:55 - Att växa med sina pengar
  00:18:22 - Flera praktiska aspekter att ta hänsyn till
  00:23:21 - Life transition coaching med Moa
  00:27:04 - Både positiva och negativa kriser bör hanteras varsamt
  00:30:28 - Emotionella utmaningar som skam och skuld
  00:33:33 - Frågor som uppstår inom familjen
  00:36:24 - Pengar är bara pengar - inte våra projektioner
  00:39:31 - Öppna diskussioner skapar klarhet
  00:44:44 - 3 steg när du får en stor summa pengar
  00:50:03 - Amortera för ökat kassaflöde varje månad
  00:55:40 - Säg inte upp dig för snabbt
  00:58:52 - Om du har vunnit spelet, sluta spela
  01:02:27 - Två faser: get rich och stay rich
  01:07:27 - Samma investeringsfilosofi oavsett förmögenhet
  01:12:48 - Kom ihåg att fira och skapa fina minnen

 • Fyra-hinkar-principen är ett verktyg för att få rätt balans i sitt sparande, strukturera sin ekonomi och få en modell som hjälper en att fatta bättre beslut. Saker som i sin tur kan leda till bättre avkastning, mer trygghet, mer pengar och mer valfrihet.

  Fyra-hinkar-modellen hjälper dessutom till att undvika vanliga misstag som att ha fel risk i sitt sparande. Många har nämligen för lite risk eller för mycket risk. Båda är tyvärr lika fel. Med fyra-hinkar-principen blir det lätt att göra rätt.

  Idag är det nästan än tre år sedan vi publicerade den första versionen av Fyra-hinkar-principen. Det är en anpassning av både Harold Evensky och Christine Benz modeller för hur man kan strukturera sin ekonomi. Dagens uppdatering är den tredje i ordningen och fokuserar på förenklingar, att få saker gå mer i linje och vi tar hänsyn till olika faser i ens ekonomiska resa (stay-rich och get-rich).

  Fyra-hinkar-principen inte någon naturlag eller modell man måste följa. Det är ett förslag, eller snarare ett perspektiv, genom vilket man kan titta på sin ekonomi. Det är inte one-size-fits-all utan det är jätteviktigt att du "projicerar" den på din ekonomi och gör modellen till din egen. Du behöver göra de anpassningar som behövs för att den ska skapa värde för dig. Fastnar du, så går det superbra att fråga i forumet. 👍

  Många gånger är tankeprocessen och frågorna som dyker upp längs vägen det riktigt värdet. Många gånger är det svåra inte att hitta svaret till en fråga, utan att formulera själva frågan. I forumet har vi mycket diskussioner om Fyra-hinkar-principen och vi är långt ifrån överens alltid. Det är också en work-in-progess som vi till stora delar samskapar tillsammans med er läsare. Det är något vi är väldigt tacksamma över.

  Vårt mål med fyra-hinkar-principen är att den tillsammans med avsnitt #99 ”Kom igång och börja spara” ska vara allt som du egentligen behöver. Den artikeln tar hand om frågan ”hur ska jag investera mina pengar?” samtidigt som den här tar hand om ”hur ska jag fördela dina pengar?”. Nästa vecka kommer vi använda dessa två artiklar för att diskutera frågan ”hur kan man tänka kring ett arv?”.

  Vi hoppas att den här uppdateringen kommer hjälpa dig till en bättre och rikare ekonomi, en bättre balans och inte minst en godare nattsömn. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Nämnda länkar i avsnittet
  ==========
  Bildspel: http://bit.ly/rt190slides
  Artikeln på bloggen: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar/
  Forumet - https://rikatillsammans.se/forum/
  Fondroboten LYSA (sponsrad) - https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  Ekonomiverktyget Spirecta - https://www.spirecta.se

  Innehållsförteckning
  ===========
  00:01:10 - Varför behöver 4-hinkar en uppdatering?
  00:04:10 - Vi uppdaterar hinkarna utefter livets faser
  00:06:30 - Ansvarsbegränsningar och villkor
  00:10:55 - Problemet som 4-hinkarna löser
  00:14:10 - De flesta ligger fel i risk
  00:18:30 - Vad fyra hinkar-principen INTE är
  00:21:45 - Vart fyra-hinkarna kommer ifrån
  00:24:20 - En översikt över de fyra hinkarna
  00:29:15 - En närmare titt på hinkarna utifrån risk
  00:33:30 - Är det sexigt att ha koll på sin ekonomi?
  00:36:10 - Vad ska vi ha i de olika hinkarna?
  00:40:55 - Övriga tillgångar i de olika hinkarna
  00:48:40 - Uppskattad tidshorisont i de olika hinkarna
  00:51:45 - Hur stora hinkarna ska vara beror på dessa faktorerna
  00:57:10 - Hur stora ska hinkarna vara i en ackumulerande fas?
  01:05:05 - Hur stora ska hinkarna vara i en uttagsfas?
  01:09:30 - Ett exempel på hur du kan applicera fyra hinkar när du är ekonomiskt oberoende.
  01:12:05 - Vart ska man ha sin buffert om man har företag?
  01:15:20 - Fördelar med att tänka på det här sättet
  01:18:02 - Det är mental bokföring, och det är OK.
  01:20:05 - Glide path och andelen aktier per ålder
  01:23:15 - Saker att tänka på när det kommer till bufferthinken
  01:27:05 - Saker att tänka på när det kommer till mellanriskhinken
  01:29:10 - Saker att tänka på när det kommer till passiva-, och lekhinken

 • I dagens poddavsnitt svarar vi på era lyssnarfrågor. Det är allt från vilka argument som är mest frustrerande att möta kring aktiva fonder, om vi har förändrat vår investeringsstrategi till om vi har en anställning vid sidan av. Det blir högt och lågt och vi hoppas att du uppskattar dagens lite mer lätta avsnitt. Nästa vecka är vi tillbaka med en uppdaterad version av fyra-hinkar-principen. Då blir allt som vanligt igen. 🙂

  I vår community på Patreon har vi i veckan besök av Carl Amfelt från TIN Fonder. Det blir ett tillfälle att ställa frågor eller bara lyssna med. Vi spelar in avsnittet, men det publiceras bara på Patreon. Läs mer:
  https://patreon.com/rikatillsammans

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ====================
  00:03:00 - Vilka spel spelar Jan och Caroline?
  00:06:20 - Varför vill Caroline bli författare?
  00:08:30 - Vart är bostadspriserna på väg?
  00:14:30 - Är det jobbigt att komma på nya avsnitt hela tiden?
  00:17:45 - Har Jan och Caroline någon anställning vid sidan av bloggen?
  00:23:00 - Har Jan och Carolines investeringsfilosofi förändrats?
  00:24:30 - Assumptions are the mother of all fuckups
  00:30:20 - 100/0 på Lysa eller Globala barnportföljen?
  00:32:50 - Är avgiften på LYSA för hög?
  00:37:40 - Ska Jan och Caroline börja köpa kryptovalutor snart?
  00:40:10 - Ett återbesök hos GameStop
  00:43:10 - Hur ser framtiden ut för fondrobotarna?
  00:47:50 - Vilka argument för aktiva fonder är mest frustrerande att möta?
  00:53:10 - Det ingår i jobbet att bli utmanad
  00:57:20 - Hur ska man tänka kring diversifiering?
  01:02:00 - Jans förebilder inom investering
  01:06:10 - Vad blir nästa ny-teknik-våg?
  01:10:50 - Hur går köp av fonder till?
  01:13:20 - Vilka tillgångar korrelerar inte med Svenska börsen?

 • Dagens avsnitt är en introduktion till alternativa investeringar. Det är en av de vanligaste frågorna vi får kring sparande. Vi pratar om fördelarna, men lägger fokus på framförallt nackdelarna och hur man kan tänka och resonera. Framförallt kring att förstå dem och gilla problemen som de för med sig.

  Alternativa investeringar har nämligen ett par inneboende problem som gör vi generellt avråder från dem. Det handlar om att:
  - De kan bli värda noll (något som en global indexfond aldrig kan bli)
  - De är illikvida (de går inte sälja när och hur man vill)
  - De är ofta oreglerade och det är svårt med transparens
  - De har ofta en stor nedsida och begränsad uppsida

  Om man trots dessa nackdelar vill komplettera sitt sparande så finns det sätt man kan göra det på. Vi brukar ju rekommendera att ha dessa i sin lekhink. Lekhinken är en metafor för ca 10 % av ditt totala sparande. Det vill säga att summan av alla dina alternativa investeringar och spekulationer bör aldrig uppgå till mer än 10 % av ditt totala kapital. Enskilda spekulationer bör inte heller vara större än ca 0 - 2 % av totalen. På det sättet blir förlusten begränsad när de olika alternativa investeringar blir värda noll - något som händer från tid till annan.

  Många alternativa investeringar kan vara lockande för att de ger hög avkastning, är okorrelerade med börsen, går i linje med dina värderingar eller har någon annan fördel. Men det gäller verkligen komma ihåg risken och att inte drabbas av FOMO. Det går alltid fler tåg från stationen och basen i ditt sparande bör vara trist och tråkigt. Det är en bra grej. Smart sparande är inte spännande. 🙂

  Läs gärna mer på bloggen där vi ger utförligare beskrivning av de olika alternativen och sammanställningar:
  https://rikatillsammans.se/alternativa-investeringar/

  Du får även väldigt gärna använda våra sponsrade länkar om du är intresserad av någon av projekten:

  Switchr - https://rikatillsammans.se/partner/switchr
  Tessin - https://rikatillsammans.se/partner/tessin
  Lendify - https://rikatillsammans.se/partner/lendify
  Trine - https://rikatillsammans.se/partner/trine
  Reinvest24 - https://rikatillsammans.se/partner/24reinvest
  Kameo - https://rikatillsammans.se/partner/kameo
  Savelend - https://rikatillsammans.se/partner/savelend
  Toborrow - https://rikatillsammans.se/partner/toborrow

  Innehållsförteckning
  ==========
  00:01:40 - Juridik och ansvarsbegränsning
  00:03:05 - Sidospår kring Indexfonder och konkurs
  00:06:40 - Det hände på Patreon just nu
  00:09:15 - Inledande frågor om alternativa investeringar
  00:10:40 - Sidospår om RenTech
  00:12:35 - Intro till alternativa investeringar
  00:15:20 - Fördelar och nackdelar med crowdfundinglösningar
  00:18:30 - Intro till peer-to-peer-lån (P2P)
  00:21:30 - Intro till Private equity
  00:24:40 - Fördelar och nackdelar med Private equity
  00:29:05 - Förklaring av riskpremie och riskspridning
  00:32:40 - Varför ska man ta onödiga risker med Alternativa Investeringar?
  00:35:50 - Intro till belånade investeringar och onoterade bolag
  00:38:30 - Anledningar till att ogilla alternativa investeringar
  00:41:30 - Vem är alternativa investeringar till för?
  00:44:45 - Tillbaka till nackdelarna med alternativa investeringar
  00:48:30 - Vad ska man titta på om man ska investera i en alternativ investering?
  00:52:50 - Det är viktigt att förstå att alternativa investeringar hör hemma i lekhinken
  00:55:00 - Är guld en alternativ investering?
  00:57:15 - Attefallshus som alternativ investering
  01:00:10 - Gilla den typen av problem som en investering för med sig
  01:02:40 - Råvaror som alternativ investering
  01:07:10 - Kort om REITs

 • Få kan ha missat fenomenet Gamestop och kraftmätningen mellan småsparare på Reddit och finansbranschen i USA. Här är vår reflektion per igår (1 feb 2021).

  Jag vill vara supertydlig med att vi INTE rekommenderar köp av Gamestop-aktien, AMC eller någon annan av aktierna. Det är extremt hög risk och om man mot förmodan ändå vill "stödja" så se det som att du ger bort pengarna som välgörenhet.

  Vidare så är det en s.k. "developing story" där det är svårt att skilja på vad som är fakta, åsikter, desinformation och rena felaktigheter. Vi har garanterat fel i saker vi tar upp i dagens avsnitt.

  Med de två brasklapparna så måste jag säga att jag är enormt fascinerad av fenomenet. För första gången någonsin slår småspararna faktiskt Wall Street i deras eget spel. Jag upplever dessutom att mycket av fokus är felriktat och att småspararna är osofistikerade, amatörer och en hel mängd andra saker.

  Ja, det stämmer för en del. Men samtidigt så är det enormt sofistikerat att se att en annan aktör (hedgefonderna) har tagit en dum position på ett högst oansvarigt sett. Att förlora 53 % av sitt kapital och nästan 55 miljarder kronor som hedgefonden Melvin Capital gjorde i januari-månad är inget gott betyg.

  Samtidigt så ser jag det också som att vi har fått en "disruption" i finansbranschen precis som Uber revolutionerade taxibranschen. Förr hade hedgefonder ett informations-, kostnads-, kapital- och kommunikationsövertag. De har de inte längre. Plötsligt agerade miljontals småsparare precis på samma sätt som en hedgefond brukar agera.

  Vidare finns det enormt många aspekter i den här historien. Allt från politiska aspekter, till hur 80-åriga miljardärer utan filter kommunicerar i media, till historiska perspektiv, till hela Internetkulturen och memes. Sjukt spännande att följa med när denna samtidshistoria skrivs.

  Hur det kommer gå framgent är högst oklart. Det kan gå precis vilken väg som helst. Det beror på hedgefonderna och blankarna hur de agerar, det beror på småspararna klarar av att hålla ihop och det beror på hur tredjeparts-aktörerna hanterar situationen.

  Börsen eller finansmarknaden kommer inte gå under, småsparare som förlorar pengar kommer förhoppningsvis lära sig något och gör investeringarna på ett ansvarigt sätt. Hedgefonderna har redan lärt sig en läxa och vi alla har lärt oss risken vi tar att ha pengar hos en mäklare.

  Ja, väldigt många aspekter i det här som är spännande. 🙂

  Hälsningar,
  Jan