Avsnitt

 • Frågan om man ska bospara (via HSB) till sig själv eller sina barn är typiskt en sådan fråga som har två svar. Ett matematiskt/rationellt och ett känslomässigt. Tyvärr går dessa två svar dessutom i olika riktning.

  Ett ämne som vi har fått frågor om under åren men som vi undvikit är HSB Bospar. Anledningen är att vi själva har sparat i det till våra döttrar, samtidigt som det har gnagt i mig att det inte är ett optimalt sparande på grund av de höga avgifterna och en ej optimal skattekonstruktion.

  I slutet av förra året meddelade HSB att de skulle flytta bosparandet från Swedbank till Danske Bank. För de ca 140 000 spararna skulle det innebära att utbudet av fonder ökade från 2 till 11 fonder. Även avgifterna skulle minska.

  I dagens avsnitt går vi genom fördelarna och nackdelarna, vi tittar på de olika fonderna (där vissa alternativ är riktigt usla ur avgiftssynpunkt) och konstaterar att Bosparpoängen vid ett sparande på 500 kr per månad över en 20 års period kostar ca 15 000 - 30 000 kr.

  Beslutet kring att välja att spara i HSB Bospar kommer således ner till frågan:

  - "Genom att bospara via HSB Bospar istället för att köra en fondrobot eller eget sparande får du ca 15 000 - 30 000 kr lägre avkastning. Motsvarar Bosparpoängen det värdet eller mer?"

  I diskussionen mellan mig och Caroline i avsnittet konstaterar vi att i vår situation är det osannolikt. Särskilt om man tar hänsyn till att om man har sparat ihop de ca 200 000 kr så har man ju råd att lägga insats på en bostadsrätt.

  Många av de mest attraktiva hyresrätterna kostar ju kanske till och med 25 - 30 års bosparande. Anledningen till att vi ändå bosparar (och förmodligen kommer sluta) är således högst känslomässigt. Det känns bättre att göra det än att inte göra.

  Men det är ju sällan en bra idé att lita på allt som ens hjärna hittar på - särskilt i områden som har med statistik, pengar, ränta och långa tidsperioder att göra.

  Slutligen, om man ändå bestämmer sig för att bospara, så bör man överväga att bara välja de två billiga indexfonderna (Danske Invsest Global och Danske Invest Sverige Beta) eftersom fler av de andra har både en förvaltnings-, insättnings- och uttagsavgift. Något som jag tycker är helt förkastligt.

  Småspararguiden sammanfattade HSB Bospar och flytten till Danske Bank som "vi tar bort dem från skitlistan men inte så mycket mer". Jag är beredd att hålla med. Caroline gör ett bra case i avsnittet för att sluta bospara hos HSB och jag behöver väl bara landa det beslutet känslomässigt.

  Vi är väldigt nyfikna på vad du tänker, så kommentera gärna! 👍

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Notera att vi alltid rekommenderar att spara till ett boende, särskilt i dagens situation, däremot att just göra det inom ramen för HSB Bospar är vi inte lika säkra på att det är ett bra alternativ. DS.

  Länkar vi nämner avsnittet
  ===================
  Bildspelet till avsnittet
  https://bit.ly/3ix21Bq

  Vår sida med digitala och fysiska utbildningar:
  https://rikatillsammans.se/utbildningar/

  Vår RikaTillsammans-community:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Goda Tiders Aktietipstjänst (sponsrad):
  https://rikatillsammans.se/partner/godatider

 • Ett bra sätt att vidga sina egna vyer är att undersöka närbesläktade områden. Dagens avsnitt bygger på Maria Konnikovas bok "The Biggest Bluff" som handlar om poker. Poker har nämligen väldigt många likheter med investerande. Det handlar om att ta beslut på ofullständig information, det finns stora inslag av slump, känslor, stress, pyskologi och irrationalitet.

  Det som är spännande med Marias bok - förutom att hon på 1.5 år går från att inte veta hur många kort som finns i en kortlek till att vinna ett stort mästerskap i poker - är att hon hänvisar till många psykologiska studier. Det kommer naturligt för henne då hon doktorerat i just psykologi och beslutstagande.

  I dagens avsnitt pratar vi således om många psykologiska effekter såsom "Spelarens villfarelse", "Dunner-Kruger-effekten", "Description-experience-gap" och vårt förhållningssätt till slumpen. Jag tror personligen att man kan bli en betydligt bättre investerare genom att tillämpa många av de insikter man kan dra från hennes bok i allmänhet och poker i synnerhet. Det coolaste är att man dessutom kan applicera många av insikterna inte bara på investerande utan även på själva livet.

  Något som fastnade mycket för mig personligen var just förhållningssättet kring slumpen och att bli bekväm med den. Jag har t.ex. det som forskningen kallar för ett internt kontroll-lokus, jag tror att det som händer (och inte händer i mitt liv) har med mig att göra. Det gör att jag upplever att jag har kontroll, om jag anstränger mig så kommer jag få resultatet och det är upp till mig. Det är en bra egenskap i många fall eftersom forskningen visar personer med internt kontroll lokus generellt är mer framgångsrika än människor med externt kontroll-lokus.

  Utmaningen för en person som mig blir dock att slump blir väldigt knökig. Jag faller i fällan att jag tror att jag kan påverka saker som faktiskt ligger utanför min kontroll - som t.ex. investeringar. Så här i efterhand blir det tydligt att det är ju det som gjorde att jag i nästan 15 år försökte direktinvestera i aktier, slå marknaden och andra investerare tills jag insåg att det ligger utanför min kontroll. Forskningen bekräftar också att människor med ett externt kontroll-lokus har enklare att förhålla sig till slump och därmed har bättre förutsättningar för t.ex. investeringar och poker.

  Dagens avsnitt är således betydligt mer undersökande och reflekterande än utbildande eller av typen "facit". Vi hoppas att du uppskattar dagens avsnitt som är lite annorlunda. 👍

  Det kan hända att vi kommer att ta en kortare semester nu i juli och inte släppa avsnitt varje söndag.

  Många soliga hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Missa inte vårt extra-insatta tips om Genova:
  https://rikatillsammans.se/genova

  Länkar vi nämner i avsnittet
  ==============================
  Vår RikaTillsammans-community: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Våra utbildningar:
  https://www.patreon.com/utbildningar

  Innehållsförteckning
  ==============================
  [Kommer på måndag/tisdag]

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Alla som investerar förlorar från tid till annan pengar. Det är inget konstigt och det tillhör spelet. Det viktiga är dock att se till att man får erfarenhet för de pengar man förlorar. Lite enligt principen att allt som händer är en träning inför något som komma skall. Är man uppmärksam, fångar insikterna och omsätter dem i praktiken kommer man sannolikt tjäna tillbaka de förlorade pengarna flera gånger om.

  I dagens avsnitt tar vi upp ett par läsarmejl som beskriver både gjorda misstag och framgångar under första halvårets börsturbulens i och med Corona. Vi har läsaren som var ny, investerade mycket i början av året, precis innan nedgången i slutet av februari/mars och sedan sålde på botten för att köpa tillbaka på toppen nu maj/juni. Klassiska nybörjarmisstag som vi själva också har gjort.

  Vi har även läsaren Mattias som förde investeringsdagbok under våren och observerade sina känslor och agerande enligt sin plan. Baserat på erfarenhet och en förutbestämd plan utnyttjade han krisen och gjorde allt rätt. Det som är generöst är att han beskriver sina tvivel och hur han vid ett tillfälle får hjälp av sin fru att hålla den förutbestämda planen.

  Vår önskan med det här avsnittet är att visa att det är inget konstigt att tvivla, att göra misstag och förlora pengar. På samma sätt kan tidigare erfarenhet och misstag leda till att man över tid tjänar mer pengar. Lite enligt principen att när en person med erfarenhet träffar en person med pengar så händer alltid samma sak. Personen med erfarenhet får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.

  På samma sätt är det vissa saker som aldrig förändras på marknaden. Det har vi de senaste 20 åren sett om och om igen.
  - Nya sparare kommer alltid freaka ut förr eller senare
  - Investeringar kommer alltid ge kickar och dra till sig spelare
  - Människor utan färdighet och kunskap kommer periodvis att tjäna mer pengar än de med färdighet, erfarenhet och kunskap
  - Alla förlorar pengar från tid till annan
  - Dumma pengar kommer periodvis överprestera mot smarta pengar (även om man tycker att dumhet inte borde belönas av marknadsguden)
  - Vissa investerare kommer vara mer ute efter att ha rätt än att tjäna pengar
  - Att ha oinvesterade pengar kommer alltid skapa hjärnspöken
  - Det är mycket lättare ångra sig när man inte har en strategi
  - Enkelhet slår ofta komplexitet
  - Fundamentala faktorer styr inte alltid
  - Marknaden kan vara irrationell ganska länge
  - Hårt och engagerat arbete belönas inte på börsen
  - Temperament är viktigare än intelligens

  Således i princip inget nytt under solen utan det är lite "repetition är inlärningens moder". Ett stort tack till Mattias, Per-Olof och de andra som generöst delade med sig av sina frågor och investeringsdagbok.

  Vi vill avslutningsvis passa på och puffa för våra utbildningar, både de fysiska och digitala. Vi har precis tagit beslutet att köra ett utbildningstillfälle i Stockholm, Göteborg och Malmö fast i en väldigt liten form (max ca 25 deltagare) för att uppfylla på FHMs rekommendationer. Så det blir litet och exklusivt. Läs mer på hemsidan:
  https://rikatillsammans.se/utbildningar/

  För dig som är intresserad av vår RikaTillsammans-community så kan du läsa mer på:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Tack för den här veckan och på återseende nästa!
  Jan och Caroline

 • Många av oss funderar mycket innan vi investerar. Vi tänker på den förväntade avkastningen, vilken nytta avkastningen gör, om den är hållbar eller inte, och så vidare. Men få av oss tänker på samma sätt kring välgörenhet eller ställer oss frågan: "Hur kan jag eller mina pengar göra så mycket gott som möjligt?"

  Än färre av oss tänker därefter på att använda evidens och kritiskt tänkande för att närma oss ett svar. I dagens avsnitt pratar vi med Vilhelm Skoglund om effektiv altruism som närmar sig den här frågan och på senare år dessutom blivit ett forskningsområde som undersöker hur man kan använda sina resurser för att förbättra världen så mycket som möjligt. Något som jag tror ligger många av oss nära om hjärtat.

  Vilhelm, som är engagerad i organisationen Effektiv altruism i Sverige, berättar om vanliga misstag som man ofta gör och hur man undviker dem. Han delar med sig av sina bästa tips när det gäller engagemang både i tid och pengar. Vi pratar om välgörenhet i olika faser såsom förebyggande, katastrofhjälp och långsiktigt uppbyggande och hur man kan välja efter sina värderingar. Många saker är egentligen ganska självklara; som att t.ex. fokusera på den impact och påverkan organisationen har än på den administrationsutgift de har.

  Det handlar också om att få hjälp på vägen med att ställa sig kloka frågor. Vilhelm pratar t.ex. om att de tre frågorna:
  1. Hur många påverkas av det här?
  2. Hur lösbart är det här problmet?
  3. Hur försummat är problemet?

  Vidare kan man även titta på det utifrån ett nyttoperspektiv. Det vill säga ställa sig frågan: "Hur stor är marginaleffekten av att jag engagerar mig i det här?" Är det här som min insats kommer ha störst påverkan?

  Vi tror att det på många sätt handlar om att tänka tanken färdigt. Vi har i många år gjort det i investeringar men inte applicerat tankesättet på välgörenhet. Vi hoppas att du tycker att det här samtalet är intressant och ger dig nya perspektiv på hur man kan tänka hållbart även kring välgörenhet.

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  PS. Avsnittet är inte sponsrat och det är inget samarbete. Vi tyckte själva att det var ett intressant ämne som ligger oss nära om hjärtat. DS.

  Innehållsförteckning
  ====================================
  00:04:47 - Introduktion av Vilhelm och effektiv altruism
  00:08:45 - En inbjudan till tankespjärn för hur vi tänker kring välgörenhet
  00:11:10 - Det handlar inte nödvändigtvis om rätt eller fel
  00:14:40 - Två grundfrågor: vilket område och vilket arbetssätt
  00:16:40 - En möjlighet att förstärka sin insats
  00:18:50 - Viktigare att fokusera på organisationens resultat än deras utgifter
  00:20:45 - Marknadsföring som kostar pengar kan också öka donationerna
  00:23:21 - Non-profit versus for-profit
  00:26:20 - Hur man kan utvärdera en välgörenhet
  00:29:02 - Vanliga misstag när man bidrar med sina pengar
  00:34:02 - Vanliga misstag när man bidrar med sin tid
  00:36:48 - Studie som visar att vi tenderar att ge mer från hjärtat än med intellektet
  00:40:52 - Skillnaden mellan förebyggande insatser och krishjälp
  00:44:10 - Tips till folk som vill ge mer till välgörenhet
  00:47:45 - Dämpa inte ditt givande - Var stolt och sprid glädje och inspiration
  00:51:00 - Vilhelms organisation Nemas Problemas arbetar med integration
  00:55:05 - Den vanligaste missuppfattningen kring altruism
  00:59:10 - Kort debatt om vart pengarna kommer bäst till nytta
  01:03:05 - Slutord

 • Även om vi började bloggen redan 2007 så var det för först för 156 veckor sedan vi började släppa ett avsnitt i veckan. I dagens poddavsnitt svarar vi på några personliga frågor, berättar lite om vår tidiga resa, misstagen vi gjorde hur vår första miljon var typ en miljon back och inte miljon plus, hur vi skulle infinna oss i domstol i Turkiet för en investering som gick snett och en hel del andra misstag som vi har gjort längs vägen.

  Vi försöker även dela med oss av några tips från vår resa hittills. Nedan följer några av dem sammanfattade:
  * Ge dig ut på spelplanen och spela - det är där magin händer och erfarenheten kommer
  * Allt som händer är en träning inför något som komma skall
  * Gör så mycket misstag så tidigt som möjligt i din investeringskarriär
  * Krama ut så mycket insikt, lärdom och erfarenhet från varje förlorad krona som möjligt
  * Ingen människa har blivit framgångsrik på egen hand
  * Läs böcker, de sammanfattar år av erfarenhet på några få hundra sidor
  * Alla framgångsrika människor har jobbat mycket och länge (och ofta utan ersättning)
  * Människor, även du, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner

  Som vanligt, ett stort tack till er tittar som har skickat in frågor, funderingar och som följer oss. Den här kanalen skulle inte var något utan er, era glada tillrop, kommentarer och feedback. Vi hoppas att du uppskattar även det här avsnittet även om vi inte nördar ner oss i forskning eller en rapport från Pensionsmyndigheten. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Sponsrade länkar vi nämner i avsnittet:
  ================================
  Spirecta - intresseanmälan för vår kommande ekonomiapp
  https://rikatillsammans.se/partner/spirecta

  Switchr - investera i solpaneler
  https://rikatillsammans.se/partner/switchr

  Choose - organisation som finansierar klimatsmart projekt
  https://rikatillsammans.se/partner/choose

  Climeworks - företag som binder koldioxid från atmosfären
  https://rikatillsammans.se/partner/climeworks

  Grov innehållsförteckning
  ================================
  00:05:26 - En vanlig dag i Carros liv
  00:07:48 - Två kompletterande personlighetstyper
  00:10:08 - Jan och Carros ekonomiska resa "från fattiga till miljonärer"
  00:15:21 - Universitetsliv och Jans första bolag
  00:18:42 - En ouppskattad julklapp visade sig vara väldigt givande
  00:22:18 - Första kursen med Balansekonomi
  00:24:59 - Stora förluster under 2000-2001 och 2008
  00:27:42 - Ett rekommenderat brev från svenska justitiedepartementet
  00:31:16 - Den första miljonen var en miljon back
  00:35:00 - Rika på erfarenheter och värdefulla misstag
  00:37:42 - Hur mycket jobbar Carro och Jan?
  00:41:46 - Hårt jobb över tid ger resultat
  00:45:08 - Från aktiv investerare till aktivt passiv investerare
  00:49:49 - Frågor från tittare, läsare och lyssnare
  00:54:10 - Ingen finess på porslinet och en fascination för Krav Maga
  00:58:24 - Vad är det som driver RikaTillsammans?
  01:02:09 - Mål att hjälpa andra till ett rikt liv och tjäna mer pengar
  01:06:16 - Korta och snabba frågor och svar
  01:09:47 - Välgörenhet genom åren

 • Få av oss tänker till vardags på skillnaden mellan inkomstpensionen som är ett fördelningssystem och premiepensionen som är ett fullfonderat system. Det innebär att i premiepensionen finns det riktiga pengar placerade i riktiga fonder i ditt namn. Inkomstpensionen är däremot en skuld som staten lovar betala dig i framtiden.

  I dagens avsnitt djupdyker vi i Premiepensionen utifrån Pensionsmyndighetens rapport: "Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2019". Vi pratar mycket om jämförelsen mellan aktiva och passiva sparare i PPM. Det vill säga de som har gjort ett aktivt val minst en gång eller de som varit passiva och legat kvar i ursprungsfonden AP7 SÅFA.

  Vår förhoppning är att du efter det här avsnittet känner dig väldigt nöjd över att ha AP7 SÅFA som valt alternativ i ditt premiepensionssparande. Med hög sannolikhet kommer det även i framtiden att ge ett resultat bättre än majoriteten av dem som är aktiva. Du behöver inte göra samma misstag som jag och Caroline (mest jag) har gjort.

  Det blir även en grafbonanza, med 14(!) grafer och avsnittet innehåller även min favoritgraf för 2020. Caroline var måttligt road. 😂 . Det går att lyssna på avsnittet utan problem. Du kan dessutom se alla slides till avsnittet här:

  =====
  Slides: https://bit.ly/2XKx1nH
  =====

  Cudos till Pensionsmyndigheten som framställt en briljant rapport. De har till och med redovisat beloppet för den sparare som har mest pengar i PPM. Beloppet på långt över en miljon kronor är en merit med tanke på att man som max kan ha fått in 211 000 kr sedan 1995.

  Jag inser min nördighet när jag säger att jag har väntat på den här uppdateringen sedan den förra rapporten 2017. 🤦‍♂️😎

  Vi hoppas däremot att du får glädje och värde av dagens avsnitt!

  Lycka till med ditt premiepensionssparande!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline


  Länkar som nämns i avsnittet:
  ===================================
  Se ditt eget värde på premiepensionen:
  https://www.pensionsmyndigheten.se/min-oversikt
  https://www.pensionsmyndigheten.se/service/pensionskonto/

  Pensionsmyndigheten och själva rapporten:
  https://bit.ly/2Av5ApV

  Så byter du till AP7 SÅFA
  https://www.youtube.com/watch?v=odLirCv6vmI

  Intervjun med AP7 kapitalförvaltningschef:
  https://rikatillsammans.se/ap7-safa/

  Mer info om vår webbkurs:
  http://rikatillsammans.se/spara-ratt-och-latt/

  Innehållsförteckning:
  ===================================
  00:02:50 - Rapport: Premiepensionen och pensionsspararna 2019
  00:06:02 - Så är pensionssystemet uppbyggt
  00:09:09 - Inkomstpensionssystemet är ett fördelningssystem
  00:12:04 - Premiepensionen är ett fullfonderat system
  00:15:46 - Sammanfattning av inkomstpensionen
  00:18:54 - Sammanfattning av premiepensionen
  00:21:04 - Den allmänna pensionens risknivåer och avgifter
  00:23:03 - Grundläggande överenskommelser för pensionsrätt
  00:26:33 - Så beräknas din pension
  00:31:14 - Genomgång av ny rapport från Pensionsmyndigheten
  00:34:35 - Se hur din premiepension har gått
  00:38:35 - Genomsnittliga insättningsbelopp 2019
  00:40:25 - Det genomsnittliga PPM-kontot
  00:44:58 - Nominell värdeutveckling i PPM sedan start
  00:47:18 - Andel pensionssparare med egen portfölj
  00:49:30 - Genomsnittligt kontovärde ålder/kön
  00:54:33 - Antal sparare versus kontovärde
  00:59:03 - Kontovärde versus pensionsrätt
  01:01:18 - Genomsnittlig utveckling 2019
  01:03:23 - Fördelning av värdeutveckling 2019
  01:07:07 - Genomsnittlig utveckling per inträdesår
  01:10:09 - Fördelning av genomsnittlig årlig värdeutveckling
  01:13:30 - Slutsats: Välj Sjunde AP-fonden

 • I dagens video svarar vi på några av alla de tittarfrågor som ni har skickat in. Det blir både högt och lågt, personligt och makroekonomiskt i en härlig kompott. 😁

  Nedan följer frågorna i den ordning vi tar upp dem i avsnittet:
  - Var det här med Corona allt?
  - Kommer Corona leda till mer hemarbete?
  - Vad händer med bostadsmarknaden?
  - Om det blir lågkonjunktur vad kan man förvänta sig?
  - Vad kan man göra för att skydda sig mot hyperinflation?
  - Var inte ett avsnitt om pensioner på gång?
  - Vad händer med avsnittet om livförsäkringar?
  - Är det lönsamt med löneväxling?
  - Har ni unnat er något lyxigt på sistone?
  - Hur spenderar ni pengar för att maxa lyckan för dem?
  - Vad har varit den roligaste investeringen på sistone?
  - När handlar man aktier om man har ett stressigt jobb?
  - Hur gör man för att ha ett sparande utanför Sverige?
  - Hur hjälper man en 14-åring igång med sparande?
  - Vilka är era tips när det gäller flytta pengar mellan banker?
  - Ska man sälja Nybörjarportföljen och välja LYSA?
  - Varför ska man ha halva sparandet på LYSA och halva själv?
  - Om jag vill byta till en bättre fond, ska jag göra det nu eller vänta?
  - Hur går hållbara fonder jämfört med breda?

  Vi hoppas att du finner glädje och värde i vår diskussion och att vi ses även nästa vecka. Tack än en gång för alla frågor. Vi hoppas få återkommer med våra tankar även på de som inte kom med den här veckan. 👍

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar till nämnda avsnitt och sidor
  ==============================
  #142 - Om marknadstajming - "Sluta försöka tajma marknaden)
  https://rikatillsammans.se/marknadstajming/

  #106 - Ett samtal om bostadsmarknaden med Bjurfors f.d. VD
  https://rikatillsammans.se/bostadsratter-tips/

  Bloggrannen Cornucopia - Om svenska bostadsmarknaden:
  https://cornucopia.cornubot.se/search/label/bostad

  Ray Dalio, "Navigating Big Debt Crisis"
  https://www.principles.com/big-debt-crises/

  Ray Dalio, "How the Economic Machine works" (Mycket sevärd!)
  https://economicprinciples.org/

  Mike Maloney, "Hidden secrets of money"
  https://goldsilver.com/hidden-secrets/

  Vår webbkurs "Spara och investera rätt och lätt"
  ==============================
  Webbkursen för dig som vill komma igång med ditt sparande eller redan är igång men är osäker på om du har gjort rätt. Läs mer på hemsidan:
  http://rikatillsammans.se/spara-ratt-och-latt/

  Grov innehållsförteckning
  ==============================
  00:02:10 - Var det här allt?
  00:04:30 - Lönlöst att försöka tajma marknaden
  00:06:30 - Vad händer i framtiden?
  00:09:36 - Hur bostadsmarknaden påverkas av Corona
  00:12:47 - Resonemang kring sin privatekonomi i lågkonjunktur
  00:16:16 - Frågor kring hyperinflation
  00:19:09 - Krockkudde med reella tillgångar när pengarnas värde urholkas
  00:22:27 - Tankespjärn: Kanske ett 30-årigt bolån med fast ränta?
  00:24:54 - Vad hände med avsnittet om pension?
  00:26:28 - Vilken livförsäkring ska jag välja?
  00:29:14 - När är det värt att börja löneväxla?
  00:30:09 - Lyxkonsumtion i Bolmeson-huset
  00:33:40 - Att spendera pengar för att bli lycklig
  00:38:38 - En kul investering från Lekhinken
  00:43:33 - Tips för Lekhinken
  00:45:13 - Vissa proffs förbereder veckans aktieaffärer helgen innan
  00:47:30 - Fråga om utländskt sparande
  00:50:36 - Hur hjälper man en 14-åring igång med sparande?
  00:53:44 - Att flytta pengar mellan depåer/institut
  00:56:53 - Ska man sälja för att byta till ett bättre sparande?
  00:57:45 - Mer frågor om att byta till ett bättre sparande
  01:00:47 - Premiär av webbkursen "Spara och Investera Rätt och Lätt"

 • Tyvärr lämnar de flesta småsparare över tid mycket pengar på bordet i form av avkastning som de kunde ha fått men aldrig fick. Idag går vi genom nio av de vanligaste anledningarna till att så är fallet.

  För dig som har följt oss ett tag är det ingen nyhet att höra oss prata om att vi ofta är våra pengars egna största fiende. Utifrån Dalbars QAIB-rapport diskuterar vi några av de vanligaste beteendemisstagen som vi själva och många andra gör. Misstag som kostade den genomsnittlige amerikanska spararen, 4 % per år i genomsnitt mellan 2011 och 2019.

  Översatt till 100 000 kr investerat i början av 10-års perioden ger det en skillnad på 240 000 kr (=genomsnittlige småspararen) och 340 000 kr (=indexfond/fondrobot). Det vill säga att nästan ett lika stort startbelopp lämnades på bordet som det man började med. Så stor påverkan har dessa misstag på vårt sparande.

  Misstagen som identifieras framförallt i Dalbars QAIB 2019-rapport är:

  - Förlustaversion - vi värderar förluster värre än motsvarande vinster
  - För smalt perspektiv - vi räknar inte efter, ser inte hela bilden eller konsekvenser av kombinationer
  - Mental bokföring - vi värderar pengar olika beroende på ett känslomässigt värde
  - Brist på diversifiering - vi tror att vi har spritt äggen i olika korgar när vi inte gjort det egentligen
  - Ankring - vi sätter en referenspunkt som sedan sabbar för oss
  - Optimism och övertro på egen förmåga - jag har minsann möjligheten och dåliga saker drabbar inte mig
  - Påverkan av media - vi glömmer bort medias affärsmodell och agenda och agerar på den
  - Ånger - börsen är ångerns tempel där det alltid finns något att ångra
  - Flockbeteende - vi gör som alla andra även om det innebär negativa konsekvenser

  Vi hoppas att du får skratta lite med oss när vi delar med oss av våra misstag och när vi trillar i fällan vid många tillfällen. På många sätt och vis är det i princip omöjligt att värja sig från att inte trilla av hästen eftersom det i mångt och mycket går emot vår egna biologi.

  Det positiva i sammanhanget är att man kan använda många av dessa svagheter och vända dem till styrkor. Exempelvis är 4-hinkar-modellen en typisk mental bokföring som hjälper oss istället för att stjälpa oss.

  I mångt och mycket handlar det också om att ha empati med sig själv att man gör dessa misstaget. Vi gör dem hela tiden och Caroline gör dem live i avsnittet. Jag (Jan) hade inget med det att göra). 😁 Därför brukar jag tänka på min vän Lennarts kloka ord:

  "Vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner!"

  Tack för den här veckan och vi hoppas att vi ses även nästa vecka!

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar vi nämner i avsnittet
  ========================
  Bildspelet till avsnittet finns på slideshare:
  https://bit.ly/rt-dalbar2019-bildspel

  Vår webbkurs "Spara och investera rätt och lätt"
  https://rikatillsammans.teachable.com/p/borja-investera

  Dalbars QAIB-rapport, vi kommer lägga ut den till i RikaTillsammans-communityn
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Dalbars hemsida med deras 2019 QAIB-rapport
  https://dalbar.com/QAIB/Index

 • I dagens avsnitt dyker vi ner den senaste rapporten från Euroclear om svenskarnas aktiesparande. Vi förfäras lite över hur mer än hälften av spararna lägger alla äggen i nästan samma korg. Vi jämför med siffror för den genomsnittlige svenskens kapital hos Avanza och hens månadssparande.

  ====
  Bildspelet för dig som önskar finns på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/svenskarnas-aktiesparande-2019
  ====

  Vår förhoppning är att dagens avsnitt ska vara något mer lättsmält än förra veckans avsnitt om arvsrätt, efterlevandeskydd och livförsäkringar. Det är fortfarande mycket viktigare att se och alla borde se det.

  Det spelar ingen om man har barn eller inte, om man har arvvingar eller inte eller om man är gift eller ej. Det finns något att hämta för alla. Inte minst hur drastiskt ekonomin kommer att förändras om en dör, eftersom alla utgifterna kommer finnas kvar men intäkterna kommer minskas drastiskt.

  Nåja, tillbaka till dagens avsnitt. Avsnittet bygger på data från framförallt Euroclear och Avanza. Lite axplock från avsnittet:

  - Mindre än 1.500.000 svenskar direktäger aktier (dvs under 20 % av befolkningen)
  - Fler män (59.8 %) än kvinnor äger aktier och männen har ett totalt högre marknadsvärde på sina innehav
  - Genomsnittligt antal bolag per aktieägare är ca 4.0 st
  - 44 % av alla aktieägare äger aktier i endast ett bolag(!)
  - Mer än hälften av alla aktieägare hos Avanza äger mindre än 6 bolag.
  - Endast 16,5 % aktieägare hos Avanza äger rekommenderade 12 bolag eller fler
  - ca 55 % av alla kunderna hos Avanza äger mindre än 4 fonder.
  - Median-stockholmaren har vid 40-års ålder 60 000 kr i kapital hos Avanza
  - Median-göteborgaren har vid 40-års ålder 41 000 kr i kapital hos Avanza
  - Median-skåningen har vid 40-års ålder 46 000 kr i kapital hos Avanza

  Ja, jag tror du förstår vart avsnittet är på väg. 😁 Vi tittar även på de populäraste aktierna hos män och kvinnor, per åldersgrupp och tittar på hur stort månadssparandet är per median och genomsnitt.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och att vi ses nästa söndag igen!
  Jan och Caroline

  Få börstips, extra-material (t.ex. flödesschema för "vem ärver dig?") och delta i FikaTillsammans
  =============================
  På Patreon har vi vår RikaTillsammans-community där du får extra-material och sådan som inte alltid kommer ut här på Youtube eller bloggen. Du väljer själv din engagemangsnivå och förbinder dig inte till något. Läs mer:
  https://patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  =============================
  00:03:32 - Bara 12% av värdet på Stockholmsbörsen ägs av privatpersoner
  00:07:56 - På aktiemarknaden möts både amatörer och proffs
  00:10:33 - Nya perspektiv med en reality check
  00:14:24 - Könsfördelningen på den svenska aktiemarknaden
  00:18:43 - Genomsnittligt antal bolag per aktieägare
  00:23:27 - Väldigt liten andel har ett diversifierat sparande
  00:26:15 - Statistik för Stockholm, Göteborg och Malmö
  00:29:19 - Sverige är ett rikt land med fattig befolkning
  00:31:34 - Statistik för 70-, 80- och 90-talisterna
  00:35:53 - Sveriges populäraste aktier
  00:39:54 - Kvinnor tenderar att välja mer stabila bolag jämfört med männen
  00:43:22 - Använd lekhinken för sexiga aktier med hög risk
  00:46:30 - Investera tryggt och långsiktigt med indexfonder eller fondrobot
  00:49:33 - Olika tendenser i åldersgrupperna
  00:51:47 - Red ut arvsfrågan med flödesschema på Patreon

 • I dagens avsnitt dyker vi ner i svensk arvsrätt, livförsäkringar, efterlevandeskydd och ställer oss frågor såsom 1) Vem ärver dig om du dör? 2) Om du dör, kommer dina efterlevande ha råd att bo kvar? 3) Kommer de att kunna ha samma levnadsstandard som idag? 4) Hur kan man tänka för att göra rätt och skydda sig själv och sina kära?

  ===
  Slides till avsnittet: https://bit.ly/rt151
  ===

  Efter förra avsnittet, som berörde det här ämnet, insåg jag att jag faktiskt inte hade koll på hur det fungerade i händelse av dödsfall. Jag trodde t.ex. att Caroline ärver mig om jag dör eftersom vi är gifta. Men det visade sig inte vara fallet, det är barnen som ärver, men Caroline har fri förfoganderätt osv.

  Nu har vi inga särkullbarn, det vill säga barn med någon annan än varandra, men jag insåg också hur mycket det kan ställa till det eftersom dessa ärver och har rätt att få ut sitt arv direkt, till skillnad från gemensamma barn i ett gift förhållande som får vänta på sitt arv.

  Ett inte helt ovanligt scenario är t.ex. ett äldre par som har ett gemensamt barn, ett gemensamt obelånat hus, värt 10 miljoner och ett särkullbarn. I händelse att den ena parten dör, då är det 5 miljoner som ska delas mellan de två barnen. Det vill säga 2.5 miljoner var. Det gemensamma barnet kommer att få vänta på sitt arv till den andra föräldern dör, men särkullbarnet har rätt att få ut pengarna direkt. Hur ska t.ex. en 70 årig pensionär har råd att köpa ut särkullbarnen för 2.5 miljoner utan att sälja huset?

  En värre är situationen om man är sambo och inte gift. I lagens mening är det mer eller mindre att likställa med att vara ensamstående. Går det sig riktigt illa så kan t.ex. partnerns föräldrar ärva både halva lägenheten, bilen och det gemensamma sparandet som stod i partners namn.

  Två av de viktigaste slutsatserna vi kom fram till i avsnittet var:

  - Alla som har särkullbarn borde ha ett testamente och en livförsäkring
  - Alla som är sambos borde ha testamente, samboavtal och eventuellt livförsäkring

  I videon går vi genom väldigt många sådana här situationer och tittar på hur man kan tänka. Vi tittar även på det statliga efterlevnadsskyddet i form av omställningspension, barnpension, änkepension och efterlevandepension i PPM. Vi går även genom skillnaden i återbetalningsskydd och familjeskydd i tjänstepensions- och kollektivavtalslösningar.

  Vi konstaterar att återbetalningsskydd inte är så självklart att välja som man kan tro. Familjeskydd är förvånansvärt billigt, men hänger ofta ihop med avtalet i tjänstepensionen och därmed ens arbete. Det försvinner t.ex. vid tjänsteledighet eller jobbyte. Något som är lätt att glömma bort.

  Slutligen tittar vi på hur man kan använda livförsäkring för att kompensera för många av riskerna. Vi tittar på Skandias livförsäkring som vi själva använder som är billig när man är ung men dyr när man är äldre. Samtidigt går vi även genom Allmänna änke- och pupillkassans livförsäkring som är dyr när man är ung men billig när man är äldre. Lite tvärtom-världen. Värt att jämföra faktiskt, använd gärna vår sponsrade länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/ankan

  Ja, som du märker så är det ett maffigt avsnitt, men handen på hjärtat skulle jag säga att det är ett av de viktigaste vi har gjort på väldigt länge. Vi hoppas att du uppskattar det. 😊

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  För innehållsförteckning med tider, se youtube: https://www.youtube.com/watch?v=WbD3YnBjQUE

 • Ett väldigt vanligt misstag, som många av oss gör, är att inte vara insatta i hur lagstiftningen fungerar vid stora skiften i livet. Det kan vara lyckliga stunder som när vi får barn, gifter oss eller köper ett gemensamt boende. Men det kan också vara mindre roliga stunder såsom att man går isär, drabbas av dödsfall eller sjukdom där man inte längre är vid sina sinnes fulla bruk. Många gånger kan dessa skiften ha betydligt större ekonomiska konsekvenser på vårt liv och vardagssituation än vad t.ex. ett börsfall har.

  I det här avsnittet första avsnittet av två kommer vi prata om familjerätt. Familjerätt omfattar frågor om äktenskap och samboende, förhållandet mellan föräldrar och barn samt arvsrätt. Idag har vi gjort ett samarbete med juristen Andreas Möller som tillsammans med sin fru Susanne driver en liten juristbyrå i Västervik (http://www.mollersjuridik.se).

  Det här avsnittet är på intet sätt heltäckande – snarare en introduktion. Därför har vi valt att inte gå i fällan med att lägga ut mallar för t.ex. samboavtal, testamente eller liknande. Det är som Andreas säger i intervjun; samtidigt som ett samboavtal inte behöver vara mer komplicerat än en lista i Excel med underskrifter kan det ge en falsk trygghet och inte vara helt tillämpbart på just ens egna situation. Det är bara att kolla på t.ex. Lawlines sammanställning av 11 000+(!) frågor om arvsrätt för att se att det finns galet många olika situationer och frågor.

  Något som överraskade oss när vi förberedde veckans avsnitt, var hur stora konsekvenserna kan bli av att inte ha tänkt efter före. Konsekvenser som i princip skulle kunnat vara obefintliga om man hade fått hjälp och reglerat dessa i förväg. Det kan vara allt från en situation vid dödsfall där man inte bara ska hantera sin partners bortgång, men plötsligt reglera en skuld till dennes barn eller syskon som gör att man själv inte kan bo kvar.

  Det kan vara att man har ett företag tillsammans med kollegor, en av dessa dör och plötsligt får man in dennes partner eller barn på en stor ägandepost i bolaget. Det kan vara att man går skilda vägar och plötsligt spelar det ingen roll att man gått in med mer pengar i det gemensamma husköpet, eller att ens arv som var enskild egendom plötsligt inte är det längre och mycket mycket mer.

  På många sätt är dessa situationer större privatekonomiska katastrofer än det börsfall eller förluster i vårt sparande som vi så många gånger är mer rädda för. Min upplevelse, i alla fall med mig själv, är att jag rationaliserar bort risken med att t.ex. att vi ska skilja oss (allt är ju bra) eller att Caroline skulle dö (jag kommer ju dö för henne) och så vidare. Dessutom är det lätt att känna att, tar man upp ett samtal om testamente eller äktenskapsförord är ju inte direkt som att romansmätaren slår i taket.

  Dock är likheterna med att investera många. Genom att göra något som är lite jobbigt idag kommer man i framtiden få ett bättre resultat. På samma sätt är det bättre att ta dessa obekväma samtalen idag för att minimera en eventuellt extremt jobbig situation i framtiden. Vi hoppas att vi kan inspirera dig till ett värdigt samtal med dina nära och kära.

  Lycka till!
  Jan och Caroline

  Tips på frågor att diskutera:
  ===============
  - Vad vill jag ska hända med mina tillgångar om jag dör?
  - Hur vill vi dela upp våra tillgångar om vi väljer att gå skilda vägar?
  - Hur kommer den ekonomiska situationen se ut för den andre om en av oss dör?
  - Vad vill jag ska hända om jag drabbas av sjukdom, en olycka eller inte kan föra min egen talan?
  - Vad vill vi ska hända med barnen i det fall att vi båda skulle dö?
  - Vet jag vilka försäkringar, investeringar och tillgångar som vi har idag?
  - Finns det stöd i lagstiftningen för att ovanstående sker eller behöver jag komplettera med avtal som reglerar det?
  - Är de avtal jag har kompletterat med giltiga?

  Innehållsförteckning med tider finns på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=g3_rThMwsuQ

 • När en investerare slår index - genomsnittet för hur marknaden går - beror det på en av två faktorer. Skicklighet och eller tur. I dagens video fördjupar vi oss i frågan: "Går det att slå börsindex och vara bättre än genomsnittet över tid?" både utifrån ett småsparar- och professionellt perspektiv.

  ===
  Här kommer avsnittet som vi pausade till följd av Corona-krisen och de extra-insatta avsnitten den senaste tiden. Tack för överseendet vi hoppas du kommer gillar det! 🙏

  Bildspel, källor, grafer och innehållsförteckning med tidsangivelser finns på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/mojligt-sla-index/
  ===

  En av de stora skiljelinjerna mellan olika investerare är tron på huruvida man själv har förmågan att få en högre avkastningen än marknaden i genomsnitt. I grunden handlar det om att svara JA på minst en av följande frågor:

  1. Har jag en förmåga att hitta fel/undervärderade bolag?
  2. Har jag en förmåga att tajma marknadens rörelser?

  Dessutom handlar det om att kunna visa att man kan göra det konsekvent över tid så att man eliminerar slumpfaktorn. I dagens avsnitt tittar vi på forskningens slutsatser i ämnet. Både utifrån ett småsparar- och professionellt perspektiv.

  Det som har förvånat mig i många år är hur tydlig forskningen är i ämnet. Flera studier pekar på att det finns människor som presterar bättre än genomsnittet över tid. Problemet är att dessa är extremt få. En känd och omfattande studie visade att färre än 6 av 1 000 professionella fondförvaltare konsekvent överpresterade mot index (Barras 2010). Studien återupprepades i Sverige 2014 av Flam som skrev: "Sammanfattningsvis finns det väldigt få bevis för att svenska fondförvaltare kan välja aktier som ger ett positivt nettoresultat."

  Den uppenbara följdfrågan blir då; om inte hur proffsen klarar det, hur ska en småsparare som gör det här vid sidan av jobb, familj och andra åtagande klara det? Proffsen gör det dessutom på heltid, de gör de i grupp och har tillgång till alla upptänkliga hjälpmedel. Forskningen går till och med så långt och visar att det är en matematisk omöjlighet för den dyre snittförvaltaren att slå den billige snittförvaltaren.

  Rådet som de flesta forskare ger: "Sluta försöka tajma marknadens rörelser eller väja de bolag som ska gå bättre än andra imorgon. Köp alla bolag i hela världen i ett marknadsviktat index. Det vill säga det som en indexfond eller en fondrobot gör åt dig." Det som jag finner ännu mer intressant är att det är ett råd som ges ÄVEN av de forskare som t.ex. Pedersen 2019, som invänder mot resonemangen att det inte går att slå index.

  Vårt förslag på slutsats att ta med sig från dagens avsnitt är att om du har en fondrobot som LYSA, har majoriteten av dina pengar i indexfonder och har en bra balans i ditt sparande med vår "Fyra-hinkar-princip" då har du ett sparande som går så mycket i linje med forskningen som det går. Betyder det att du kommer ha det bästa sparandet ett enskilt år? Sannolikt inte. Men över en lång sparhorisont och sparkarriär kommer du ha gett dig själv de bästa oddsen och med en hög sannolikhet ha en bättre avkastning än de flesta andra. Passa därför på att ge dig själv en klapp på axeln och fira lite. 🥂

  På återseende nästa söndag!
  Jan och Caroline

  Sponsrade nämnda länkar:
  =====
  Vår community på Patreon: https://rikatillsammans.se/partner/patreon
  Vårt nyhetsbrev: https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev/
  Fondroboten LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  Nordnet: https://rikatillsammans.se/partner/nordnet
  Avanza: https://rikatillsammans.se/partner/avanza
  =====

 • Ett av de bästa valen man kan göra i sitt premiepensionssparande (PPM) är att välja det statliga alternativet AP7 SÅFA. De har haft en bättre avkastning än de flesta privata fonder i PPM, de har ett aktivt hållbarhetsarbete, en av de lägsta avgifterna, de anpassar sparandet till ens ålder och har riskspridning som ett av sina viktigaste ledord.

  ===
  Vi ber om ursäkt för den något lägre kvaliteten i produktionen än vanligt. Som alla andra försöker vi anpassa oss till rådande Corona-situation och vi har inte riktigt fått kläm på det här med digitala intervjuer än.
  ===

  Precis som med våra modellportföljer är inte filosofin att vara bäst varje enskilt år. Det går inte. Snarare är filosofin att följa forskningens rekommendationer och ge en genomsnittlig avkastning nära index varje år. Genom att varje år vara medelmåttig kommer man över tid vara bättre än majoriteten av alla andra enligt de flesta vetenskapliga studier.

  Särskilt med en så lång sparhorisont som pensionssparandet är, kan man vara ganska säker på att extremt få fonder kommer vara bättre än AP7. Ibland brukar jag beskriva AP7 som en fondrobot för ens PPM-sparande. Det är billigt, automatiskt, evidensbaserat och verkligen en köp-och-glöm-lösning. Att det dessutom kommer vara bättre än allt annat och är statligt är också två stora plus.

  I dagens avsnitt intervjuar vi Ingrid Albinsson som är kapitalförvaltningschef för sjunde AP-fonden. Tillsammans med sitt team ansvarar hon för 2 miljoner sparares pengar och ett förvaltat kapital på över 600 000 miljoner(!). I intervjun pratar vi bland annat om:

  - Varför AP7 har gått så bra jämfört med många andra fonder i PPM
  - Hur AP7 arbetar med hållbarhet och påverkan av företag de har ägande i
  - Hur man som sparare bör se AP7 SÅFA i kombination med den allmänna inkomstpensionen
  - Hur de investerar i företag i hela världen likt en global indexfond
  - Hur de resonerar kring riskspridning över tid, så kallad tidsdiversifiering
  - Den minskade vikten av hävstången som de har möjlighet till

  Dessutom svarar Ingrid på flera av era läsar- och följarfrågor. Vi har valt att inte fokusera så mycket på den pågående Corona-krisen eftersom AP7 SÅFA har varit det bästa valet i många år och kommer sannolikt vara det även i många år framgent.

  Avsnittet är inte sponsrat, ingen ersättning har utgått och det innehåller inte några sponsrade länkar. Vi själva har våra pengar i AP7 SÅFA sedan flera år tillbaka och ser det här som ett avsnitt där vi vill ära dem som äras bör. Samtidigt är det här en av de få ändringar man kan göra i sitt sparande som över tid kan få en väldigt stor betydelse. Bokstavligt flera tusen kronor och det tar inte mer än ett par minuter att byta.

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa,
  Jan och Caroline

  PS. Alla länkar vi nämner i avsnittet, inkl. instruktion för att byta till AP7 SÅFA, finns i artikeln på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/ap7-safa/

  Innehållsförteckning
  =================
  05:44 - AP7 förvaltar premiepensionen - en del av den statliga pensionen
  08:20 - AP7 SÅFA är ett komplement till inkomstpensionen
  11:09 - De olika fonderna AP7 har och hur de hänger ihop
  13:45 - Förvaltar cirka 50% av Sveriges premiepensionssparande
  17:45 - AP7 kommer inte att bli tillgänglig på Avanza/Nordnet
  20:09 - Stort fokus på att sprida riskerna i många korgar
  23:01 - Strategin är forskningsbaserad snarare än marknadsorienterad
  26:52 - Global marknadsexponering istället för homebias
  30:00 - Sjunde AP-fonden och den berömda hävstången
  33:30 - Många samarbeten med internationella aktörer
  36:20 - Stort fokus på ett aktivt hållbarhetsarbete
  39:11 - Dedikerat fokus med treåriga portföljteman
  42:57 - Tips: Läs den intressanta årsredovisningen för 2019
  45:24 - Risken styrs av ett dynamiskt och komplext system
  48:45 - Mer om fondens riskhantering
  51:56 - Ingrids tre viktigaste spartips till småspararen
  55:10 - Ingrids boktips: "Tänka, snabbt och långsamt"

 • För första gången sedan 2014 är det dags för en extra ombalansering i modellportföljerna av framförallt två anledningar. Den första är att de olika andelarna i portföljena avvikit från sin målvikt. Den andra anledningen är att vi har fått facit på hur portföljerna beter sig i en väldigt skakig marknad och det föranleder vissa mindre förändringar.

  Hos en fondrobot som LYSA görs allt automatiskt
  ===============================
  Om du sparar i en fondrobot som LYSA då finns inget behov av att agera eller hålla koll. Då är det bara att titta på första delen av avsnittet och sedan njuta av vårvädret. Inte bara görs ombalanseringen automatiskt, du får dessutom ett bättre ränteben. 👍

  En sammanfattning av förändringarna och viktiga punkter:
  ===============================
  - Ombalansering för att "starta om" portföljerna i deras ursprungsläge
  - Ändring i räntedelen där vi introducerar sparkonto med insättningsgaranti istället för en så hög andel företagsobligationer, ändrar mixen av räntor lite
  - På Avanza byter vi ut Guld Ava mot Xetra Gold som äntligen är tillgänglig och är bättre
  - Vi passar på att dela upp det största innehaven i globalfonderna i två fonder istället för en att minska fondbolagsrisken
  - Vi minskar andelen Spiltan-fonder till följd av de senaste veckornas händelser
  - Artikeln är alltid uppdaterad, ändringar kan tillkomma efter videons publicering
  - De vanliga villkoren för gäller att ovan bara är allmän information: https://rikatillsammans.se/villkor

  Länkar vi refererar till i avsnittet
  ===============================
  PowerPoint-slides till avsnittet:
  https://bit.ly/rt148slides

  Vi rekommenderar att läsa artikeln på bloggen som innehåller kompletterande information som tabeller med fonder:
  https://rikatillsammans.se/ombalansering-2020-corona/

  Här hittar du en Excel-mall som du kan använda som inspiration:
  https://mailchi.mp/rikatillsammans/ombalansering-2020

  Lysa: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  Avanza: https://rikatillsammans.se/partner/avanza
  Nordnet: https://rikatillsammans.se/partner/nordnet

  Här är Ali G-videon och ett par minuter framåt. Kommentaren om delfinen är bäst: 😂
  https://youtu.be/rddtw6uMNoo?t=733

  Delta i vår RikaTillsammans-community:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Tack för den här veckan och vi beklagar att videon var lite sen.

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

 • I dagens avsnitt försöker vi visa möjligheterna som finns på marknaden om man resonerar matematiskt istället för irrationellt. Vi dyker också ner i varför det är irrationellt att försöka spekulera i aktier som ICA, Axfood, Netflix och medicinföretag som utvecklar vaccin. Dessutom försöker vi ge lite tröst till dig som ångrar dig över att ha köpt för tidigt, för sent eller inte alls.

  I förra avsnittet gick vi genom att de flesta investerare i dagsläget kommer att antingen 1) köpa för tidigt, 2) köpa för sent eller 3) inte köpa alls. Extremt få kommer att köpa på botten och det handlade då bara om tur. Därför gäller det att många gånger formulera sin strategi på ett sådant sätt att den fungerar både för en själv och utan att behöva svar på omöjliga frågor såsom "Kommer börsen gå ner mer i framtiden eller har vi passerat botten?"

  En sådan omformulering gjordes av Bill Ehart som skrev på bloggen HumbleDollar: "It’s not about buying at the bottom, it’s about buying when the market gives you opportunities. And 25% to 30% off the high is a good opportunity."

  En annan omformulering gjordes av Nick Maggiulli på bloggen OfDollarsAndData. Han började med att ställa frågan: "När tror du att börsen har återhämtat sin nedgång?" När man har svarat på den frågan räknar man ut den förväntade årliga avkastningen från idag och till det tillfället. Gör man den matematiken - som vi gör i avsnittet - konstaterar man att även med en relativt lång tidshorisont borde man investera vid dessa nedgångar på -20, -25 och -30 % som vi har sett.

  Kombinerar man det dessutom med förra veckans resonemang i avsnitt 146 om att faran är inte så stor med att vara för tidig, så börjar en ganska tydlig bild målas upp. På många sätt är det enkelt men absolut inte lätt. Särskilt eftersom känslorna tenderar ställa sig i vägen.

  Med bloggrannen Lars "Cornucopia" Wilderängs hjälp slår vi dessutom hål på många av de "myter" som finns där ute om att man kan välja ut aktier som kommer att gå bättre i framtiden än andra. I dagsläget har ju många flockats till branscher såsom livsmedel och dagligvaruhandel (tänk ICA, Axfood m.fl.) eftersom även om vi inte reser så kommer vi behöva mat. Liknande resonemang finns kring t.ex. Netflix och vaccinföretag. Lars plockar sönder argumenten så pass bra att vi citerar honom rakt av. Det går inte göra bättre själv än vad han gjorde.

  Fondförvaltaren Andreas Brock kallade vid ett tillfälle börsen för "Ångerns tempel". Man kan ALLTID ångra något i sitt sparande. Vi har valt ut några kommentarer från bloggen, särskilt från läsare som upplever ånger, att de gjorde fel, blev dumförklarade av sin omgivning och eller motsvarande. Men kanske de inte alls gjorde så fel som de själva tror. 🤔

  Ta hand om dig och de dina!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  05:06 - Ett resonemang kring börsens återhämtning
  08:49 - Hur stor återhämtning behövs det om marknaden faller?
  12:06 - Den förväntade framtida avkastningen
  15:50 - Slutsatser som vi kan dra av våra förväntningar på börsen
  19:02 - Börsen faller väldigt sällan så mycket som den gjort nu
  22:22 - Har vi inte hämtat igen ett fall på 50% på 30 år så har vi andra problem än börsen
  26:42 - Alla säger att man ska köpa, men vad ska man köpa?
  28:27 - Amerikanska börsen per 20 mars
  31:21 - Citat från bloggrannen Cornucopia om aktier som ICA och Axfood
  35:29 - Bloggrannen Cornucopia forsätter tänka kring vaccin och “Stay at home”-bolagen!
  37:54 - Cornucopias slutkläm - Samma strategi som vi pratar om
  42:26 - Kommentar: Jag förutspådde att marknaden skulle gå ned
  46:29 - Kommentar: Gick jag in på marknaden för tidigt?
  49:20 - Döm inte ett beslut på utfallet
  53:09 - Även om du gör alla rätt kommer folk ha åsikter
  55:43 - Det är bättre att gå in på marknaden för tidigt än att inte gå in alls
  58:44 - Kommentar: Bottna alltid i din strategi
  01:02:13 - Kommentar: Guldets position just nu

 • I sociala medier och i kommentarer på bloggen kan man se att många upplever sin första riktiga nedgång. Media har nattsvarta rubriker, paniken börjar skymta i bakgrunden och många börjar agera irrationellt. Samtidigt är börsen – om man tittar rationellt och bortser från känslorna – billigare värderad än på många år. Vissa skulle till och med kalla det för en rea.

  Det här avsnittet försöker besvara frågorna:
  - Är det dags att köpa nu?
  - Om ja, hur gör man det bäst?
  - Gör det något om man köper för tidigt?

  Historiskt har många av de bästa affärerna nämligen gjorts när det har varit som mörkast. Självklart vet ingen om vi har bottnat eller ska längre ned, men en klok plan behöver nödvändigtvis inte ha rätt svar på den frågan.

  Dagens avsnitt är extra långt och då har jag dessutom valt att inte ta med detaljbeskrivningen av de två scenarion - det optimistiska och pessimistiska - som det råder konsensus om på marknaden. På bloggen har vi dessutom alla bilder, grafer och referenser till avsnittet. Du hittar hela artikeln på:
  https://bit.ly/borsrea

  Sammanfattning:
  ===============
  1. Den huvudsakliga strategin gäller fortfarande; givet att din situation inte har förändrats, sitt still i båten!
  2. Börsen har alltid återhämtat sig efter nedgångar och kommer sannolikt även göra det den här gången.
  3. Börskraschen följer till stor del fortfarande ett historiskt förutsägbart mönster
  4. Historiskt har lägen som nu varit bra köplägen, typ ”rea”, och belönat den rationelle investeraren.
  5. Om möjlighet finns, överväg en ökning av månadssparandet och / eller risken
  6. Lämplig faktor att dela upp ett engångsbelopp och ett ökat sparande är t.ex. 1/6 till 1/18-del
  7. Ingen vet om vi har passerat botten, befinner oss på botten eller ska längre ned.
  8. Tumregeln om max 10 % i aktier per år i sparhorisont bör fortfarande gälla.
  9. Tiden är fortfarande den absolut viktigaste faktorn, ju längre sparhorisont desto bättre
  10. Historiskt sett har det inte varit katastrof att köpa för tidigt, hellre det än att i många fall inte köpa alls.
  11. Om du har sålt av nu pga rädsla om större nedgång, vad är din strategi för att köpa tillbaka?

  Lycka till med ditt sparande och ta hand om varandra,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ==================
  04:34 - Det är jobbigt just nu, och vi sitter i samma båt
  07:58 - Ansvarsbegränsning och villkor
  10:40 - Grundstrategin har inte förändrats
  14:29 - Det finns ett undantag
  17:05 - Sammanfattning av avsnittet
  21:47 - Börsen återhämtar sig alltid
  26:09 - Läget på börsen just nu är som en straffspark
  28:39 - Två scenarion - Optimism eller pessimism
  33:15 - Bristen på konsensus kring framtiden skapar svängningarna
  35:02 - Börsen följer ett klassiskt mönster
  37:33 - Missen med Spiltan Räntefond Sverige
  41:23 - Fortsättning på börsens mönster vid krasch
  43:29 - Hur du kan lära dig saker av börskrascher
  46:45 - Media spelar också en roll i krascher
  50:30 - Spekulation om tillbaka studs
  53:13 - Det är inte annorlunda nu
  57:27 - Kriser har alltid kommit och gått
  01:00:10 - Vi glömmer bort fundamenta
  01:03:27 - Ett räkneexempel på hur ett företag kan värderas
  01:07:03 - Många nyckeltal ligger på låga nivåer
  01:09:28 - Ett klassiskt misstag som många gör
  01:13:01 - Är den nuvarande nedgången fundamentalt motiverad?
  01:18:07 - Saker som nästan alla kan göra för att kunna finansiera sina köp
  01:20:12 - Saker vissa kan överväga för att finansiera sina köp
  01:22:15 - En generell avrådan
  01:27:47 - Vad vi vet och inte vet och strategi framåt
  01:30:26 - Problemet med en nivåbaserad strategi
  01:33:03 - Är det så illa att komma in på marknaden för tidigt?
  01:36:06 - Slutsatsen: det är en bra idé att köpa, även om du är tidig
  01:38:33 - Döm inte ett beslut efter resultatet
  01:41:35 - Förslag på en konkret strategi
  01:43:35 - Förslag på uppdelning
  01:49:19 - Fortsättning på den konkreta strategin
  01:52:48 - Är det rätt tid att köpa för alla?
  01:55:42 - Slutsatsen av det här avsnittet

 • I dagens bonusavsnitt intervjuar vi Henrik Tell som är en av Sveriges få oberoende rådgivare på riktigt. Vi pratar om hur man kan tänka som småsparare, om vikten att inte tänka, ha en plan och strategi, vilka råd han ger till sina klienter och diskuterar om det är köpläge på börsen eller inte.

  Några av mina höjdpunkter från samtalet var att:

  1. Det är i mångt och mycket inte annorlunda nu
  2. Marknaden har klarat liknande kriser historiskt och ändå levererat bra långsiktigt avkastning
  3. Börskraschen nu följer ett klassiskt mönster
  4. Det finns egentligen inte någon anledning till att inte köpa nu om man är långsiktig
  5. Det är ett ypperligt att lära sig mer om sig själv och sin egen reaktion

  I mångt och mycket är det inget nytt eller annorlunda mot vad jag brukar säga. Men jag hoppas att du finner trygghet i att höra det från flera andra källor och inte minst professionella aktörer som Henrik.

  Om du vill komma i kontakt med Henrik Tell, använda gärna formuläret på hans hemsida: https://effektivff.se/kontakt/ eller info@effektivff.se. Ingen ersättning har utgått för avsnittet och det är inte sponsrat.

  I det ordinarie avsnittet på söndag kommer vi prata lite mer om det är köpläge eller inte hur man kan bygga en strategi för att ta sig in på marknaden om man har möjlighet. 👍

  Många hälsningar,
  Jan

 • Här kommer ytterligare ett kort bonusavsnitt med Patrik Adamson, VD på LYSA där vi diskuterar situationen på marknaden och hur man kan tänka som småsparare. Vi nördar även ner i detaljer kring hur LYSA fungerar kring insättningar, köp och uttag.

  Patrik önskade en komplettering efter avsnittet där han säger att för vissa utländska fonder kan stopptiden ligga något annorlunda än 16.00 på grund av öppettider på andra marknader. Så här önskade han komplettera avsnittet:

  "Tjänsten är inte byggd för att tajma marknaden, vi garanterar inte att man ska få ett visst NAV. Om pengarna är mottagna / en allokering ändras / ett uttag görs innan 16.00 går en order i normalfallet iväg kl 16.00"

  Läs gärna även mer på bloggen i vår "Corona och Börsen"-tråd.
  https://rikatillsammans.se/corona-ama/

  Ta hand om dig och dina där ute!
  Jan och Caroline

 • När vi spelade in dagens ordinarie avsnitt (#144) hade marknadsläget på börsen inte förändrats så drastiskt till följd av Covid-19. Därför spelade vi idag (15 mars 2020) in det här kompletterande samtalet med Eric. Vi hoppas att du uppskattar det. 👍

  Vi rekommenderar även följande artikel på bloggen med "Fem tips och saker att tänka på":
  https://rikatillsammans.se/corona-ama/

  Ta hand om dig, ett stort tack och skänk en tanke åt de som gör ett hästjobb för allas vår skull. 🙏
  Jan och Caroline

 • I dagens avsnitt fortsätter fondförvaltaren Eric Strand svara på era lyssnarfrågor. Samtidigt gör vi ett tankexperiment utifrån frågan: "Hur ska man placera pengar med sparhorisont om 100 år?". Årets insikt hittills är att svaret inte är 100 % aktier - något som både jag och majoriteten av alla andra investerare tror.

  Corona-uppdatering:
  =================
  Det här avsnittet spelades in innan Corona-krisen slog till på allvar, därav berör vi inte ämnet i avsnittet. Däremot spelade vi in ett extra-avsnitt idag (200315) på temat:
  https://www.youtube.com/watch?v=ShUEUuhq8ok

  Vi vill även rekommendera den här frågor-och-svar-tråd på bloggen med ett antal tips:
  https://rikatillsammans.se/corona-ama/

  Afterwork-tillfällena i vår Patreon-community är uppskjutna tills vidare och vi kör istället digitala live-frågestunder - bl.a. med Eric den 30 mars. Mer info:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Berättelsen om Höken och Ormen
  ===========================
  Det amerikanska rådgivningsföretaget Artemis släppte i början av året en rapport som de kallade "The Allegory of the Hawk and Serpent". Den tog avstamp i frågan: "Givet att du skulle placera din familjs pengar i 100 år utan att få ändra tillgångsfördelningen, hur skulle du placera dem då?". De undersökte därefter hur det optimala sparandet hade sett ut de senaste 120 åren.

  Jag har fått läsa rapporten, som Eric skickade, flera gånger. Många av slutsatserna går rakt emot konventionell visdom och gav flera "Oh, shit!"-upplevelser. Samtidigt är den väldigt svår att argumentera mot.

  En av de största insikterna jag tog med mig var deras sätt att dela upp historisk avkastning i generationer. Istället för att titta på summan av all avkastning - oberoende av när den uppstod - undersökte de 25-års perioder. De konstaterade att nästan 90 % av alla avkastning i räntor och aktier har kommit de senaste två 25-års perioderna.

  Det pekar på att många av oss gör misstaget att lägga för mycket vikt på det som hänt i närtid och inom vår och våra föräldrars generation, istället för att zooma ut ännu längre. Det är också en förklaring till t.ex. gulds impopularitet och varför vi har höga aktieexponeringar. I en optimal portfölj hade aktier t.ex. mindre än 30 % exponering och guld hade uppemot 20 %.

  Nu är det inte ett tillfälle att rusa och börja göra saker annorlunda, men det sätter ändå saker i perspektiv. Lyssna gärna på avsnittet och vill du läsa hela rapporten så rekommenderas det även om jag behöver utlysa en nördvarning. 🤓

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  04:17 - Ska dollarn vara kopplad till guldet?
  08:48 - 10 % inflation halverar skulderna på 5 år
  13:28 - En ljus framtidstro med mänskliga värderingar
  16:45 - JP Morgan har hållit priset på silver nere i tio år
  21:10 - Storbanker kommer att skapa rörelse på börsen om de inte kan fortsätta att styra marknaden
  24:17 - Spekulationer kring prisuppgång på silver
  26:23 - När silver går bra så går silvergruvbolag ännu bättre
  28:05 - Går det att göra en portfölj som skyddar dina pengar i hundra år?
  32:35 - En berättelse om höken och ormen
  35:43 - Hökens två vingar: inflation och deflation
  38:03 - Inflation gör att skulder minskar på bekostnad av de som lånat ut
  41:28 - Olika tillgångar går olika bra vid olika tillfällen.
  44:56 - Enorma uppgångar sedan 1980-talet för aktier och räntor
  48:12 - Vi tittar inte tillräckligt långt bak i tiden för att göra bra förutsägelser
  50:32 - Kosmisk dualitet - vi behöver tänka på flera saker samtidigt
  53:23 - Vad är det vi försäkrar oss mot i våra portföljer?
  54:36 - Den optimala portföljen: The Dragon Portfolio
  1:00:38 - Hur relaterar Eric till drakportföljen?
  1:03:06 - Om AuAg Silver bullet
  1:04:46 - Tror Eric att det går att tajma marknaden?
  1:06:58 - Vad finns det för alternativ om jag vill investera i guld?
  1:10:17 - Eric berättar mer om Greentech.
  1:12:48 - Hur relaterar ädelmetaller till hållbarhet?
  1:15:03 - Tre snabba avslutande frågor