Avsnitt

 • Eftersom vi fick in så många läsarfrågor på Facebook och Instagram kommer här en fortsättning på förra veckans avsnitt. Vi diskuterar allt möjligt - från varför man inte bara ska ha en småbolagsfond till att aktiemarknaden tycker medan räntemarknaden räknar samt mitt erkännande inför Caroline att vi faktiskt har en halv ETH och därmed har doppat tån i krypto.

  Några av poängerna i avsnittet var:

  - Det bästa man fortfarande kan göra är att köpa hela höstacken istället för att leta efter nålarna. Det har även hittills i denna marknaden varit en framgångsrik strategi. Sitter man i en bra båt (=fondrobot, indexfonder) så finns det ingen anledning att göra något. Bara sitta still.

  - Nya rekord (uppåt 😉) kommer att komma på börsen, den stora frågan är bara när. Att äga aktier och en indexfond är att äga företag som fortfarande är lönsamma. Att långsiktigt inte tro på aktier är som att inte tro på människans drivkraft om tillväxt. Med det sagt så kan börsen utan problem fortsätta ner både ett, två och tre år.

  - På frågan om man skulle behöva något mer än en (global) eller riktigt bred småbolagsfond, så finns det viss forskning som tyder på att det är tillräckligt om man är okej med de stora svängningarna. Vi har haft gäster som antytt liknande sak. Det är ju en av anledningarna till att vi kompletterar globala indexfonder med småbolagsfonder då dessa ofta inte ingår. Över tid tenderar att småbolagen ge en bättre avkastning än stora bolag.

  - En annan kommentar som jag fick av en börsbolagsfinanschef var "aktiemarknaden tycker, räntemarknaden räknar". Det tyckte jag var väldigt illustrativt och tänkvärt. T.ex. genom att jämföra vad räntemarknaden tycker om ett företag och vad aktiemarknaden tycker kan vara två helt olika saker.

  - Jag tror vi alla har en finansiell termometer i många olika områden. Allt från för vad som är "dyrt", "mycket pengar" eller motsvarande. Jag själv har tydligt noterat hur min termometer under åren har förflyttats för vad som är mycket, litet eller tillräckligt med pengar - t.ex. för att ha i buffert, att ha i ett enskilt bolag, i en enskild investering eller motsvarande.

  - Viktigt är att ibland också skilja på vad som är - något slarvigt sagt "vardagsekonomi" och "investeringsekonomi". T.ex. att spara in på att köpa hallon på ICA för 30 kr gör väldigt liten skillnad i en ekonomi som slår med tusentalskronor till följd av börssvängningar, en semester eller liknande. Det handlar om att ställa sig rätt frågor, eller som Ramit Sethi, en amerikan brukar säga: "Skilj på 30 kr och 30 000 kr-frågorna."

  Vi hoppas att du gillar avsnittet. 😊

  Hälsningar,
  Jan, Caroline och Caspian

  Länkar
  ====
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:05:28 Indexfonder är fortfarande "the shit" 😊
  00:09:56 Rätt sak på rätt sätt
  00:12:03 Nya rekord på börsen kommer, men frågan är när?
  00:17:22 Börsen kan vara en misärig i under en längre period
  00:21:06 Varför inte bara investera i småbolagsfonder?
  00:25:13 Småbolag tenderar att gå bättre än stora bolag
  00:27:13 Små bolag har fler verktyg än stora bolag
  00:31:06 Aktiemarknaden tycker och räntemarknaden räknar
  00:36:10 Olika syn på ekonomi i en relation
  00:39:16 Den finansiella termometern
  00:44:24 En distinktion mellan investeringar och pengar i vardagen
  00:47:28 Aktiva och passiva utgifter.
  00:50:13 "Idag köpte jag inga hallon på ICA"
  00:52:37 Har ni krypto i portföljen?
  00:55:38 Jan doppar tårna i kryptovärlden
  00:59:37 NFTs och kopplingen till verkligheten
  01:04:27 Polisen Jan, förhörsledaren Caroline och arkitekten Caspian
  01:08:59 En nyförälskelse i indexfonder
  01:13:15 Stöttar man ett företag genom att köpa dess aktier?
  01:15:32 Statens bank borde kunna höja räntan mer.
  01:17:07 Vad gör ni om 10-15 år?

 • I dagens avsnitt diskuterar vi några av de frågor som vi har fått in via Facebook och Instagram. Väldigt många av de frågor som kom in var relaterade till boende, bostadsköp, räntor och liknande.

  Mycket av det jag och Caroline har förmånen att göra är en följd av de frågor, kommentarer och inspel som kommer från er tittare. Därför är det alltid roligt att "gå tillbaka till rötterna" med dessa frågor och svar-avsnitt. Vi får möjligheten att beröra ämnen både högt och lågt. Särskilt nu när vi har vår vän Caspian som moderator i avsnitten.

  Se gärna innehållsförteckningen nedan för att få en känsla för temat i avsnittet. Som vi säger i avsnittet får du gärna ställa en egen fråga, enklast och snabbast att få svar är via forumet på:
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Tack för denna veckan,
  Jan, Caroline och Caspian

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro
  00:06:35 Varför ska man ombalansera sin portfölj?
  00:10:59 Vad är det viktigaste att tänka på vid bostadsköp?
  00:15:31 Ta ut pengar från LYSA för att köpa bostad?
  00:18:30 Bostadrättsförningens ekonomi
  00:24:29 En icke fungerande hyresmarknad
  00:28:38 Investera i din relation
  00:30:28 Det finns två sätt att förstöra en stad, en atombomb och hyresreglering
  00:34:50 Din bostad är en konsumtion, inte en investering
  00:37:37 Låt inte marknaden påverka din strategi
  00:42:30 Bunden eller rörlig ränta?
  00:47:09 Risk att man binder räntan vid fel tillfälle
  00:50:44 Varför finns inte denna finansiella produkt?
  00:53:56 Är ni nöjda med Teslan?
  00:59:10 Varför ska man ha ISK?
  01:06:14 Investera i en hobby
  01:12:17 Fler frågor och svar avsnitt kommer, ställ frågor!

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I dagens avsnitt fortsätter vi på förra veckans tema "investera en klumpsumma på en gång eller sprida ut den över tid?". Vi tar däremot en annan approach och leker med att vi vet exakt vilket datum marknaden bottnar och kan därmed spara pengarna i kontanter till den dagen, och undersöker om det slår regelbundet månadssparande.

  Samtidigt handlar avsnittet även om en av de risker som vi har noll kontroll över - den så kallade "sequence-of-returns"-risken. Det vill säga vilken ordning som vi får våra "avkastningsår". Som vanligt i denna serien tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying." och diskuterar, försvenskar och fördjupar resonemangen. Särskilt resonemanget hur meningslöst det är att sitta och vänta med pengar på sidlinjen i väntan på en krasch att investera i.

  Vidare är även "sequence-of-returns"-risken är en av de risker som vi har noll kontroll över och som tyvärr påverkar vårt sparande väldigt mycket. Särskilt viktig är den för dem som går i pension eller vill sluta jobba enligt t.ex. FIRE. Om vi nämligen har t.ex. 20 års avkastning med en genomsnittlig avkastning om 7 procent per år, så spelar det stor roll hur om vi har de positiva åren först eller sist i 20-års perioden.

  Beroende på vilken ordning som avkastningsåren kommer, har stor påverkan på både slutsumman och mängden pengar man kan ta ut innan de tar slut. På det sättet kommer t.ex. de 10 absolut viktigaste avkastningsåren, för mig som är född 1981, vara mellan 2045 - 2055. Dvs, decenniet precis när jag går i pension. Bra år i början och allt är magiskt, dåliga år i början och pengarna kan ta slut tidigare än man tror.

  I avsnittet simulerar vi det genom att ta fram en serie om 20 år med olika slumpade avkastningar. Sedan gör vi exemplet extremt genom att sortera avkastningsåren från största till minsta och vice versa. Det blir tyvärr stor skillnad - precis som en pensionär som gick i pension 1973 fick slut på pension efter 23 år, medan en pensionär som gick i pension året efter, 1974, kunde leva på exakt samma belopp i över 35 år.

  Vi diskuterar även lösningen till det här problemet som ligger mycket i att redan nu planera för flexibilitet. Flexibilitet i bl.a.
  - hur mycket man sparar genom åren
  - när i tiden man behöver välja att gå i pension
  - kombinationen av jobb och pension
  - i hur mycket pengar man tar ut till utgifter
  - allokering i portföljen

  Detta är för övrigt samma anledning till att vi rekommenderar att spara till flera barn i en pott istället för separat. Då drabbas de nämligen inte av sequence-of-return risken på samma sätt som t.ex. jag (född 1981) och min bror (född 1985). På samma sparande om 1 000 SEK/mån hade jag fått 3+ Mkr och han mindre än 1 Mkr. Just på grund av hur avkastningen fördelade sig mellan 1981-1999 respektive 1985 - 2003.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och att det ger lite tankespjärn och inspiration. 😊

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Artikel: https://rikatillsammans.se/sequence-of-return-risk

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:04:25 Digitala träffar, föreläsningar och bokklubb i vår Community på Patreon!
  00:09:02 Invest As Often As You Can
  00:13:39 Vänta inte på dippen
  00:17:54 Du missar uppgången medan du väntar på en dipp
  00:19:24 Regelbundet månadssparande är ett vinnande koncept
  00:23:04 Sequence of return risk
  00:27:08 Gud får det sista skrattet
  00:34:09 Vad ger dig bäst odds?
  00:37:02 Vilket år du går i pension har stor påverkan på ditt kapital
  00:43:09 Omvandla ditt humankapital till finansiellt kapital
  00:49:22 Flexibilitet, anpassning och medvetenhet kring risker är viktigt

 • Hur ska man göra när man har en summa pengar som ska investera? Ska man investera allt på en gång eller ska man sprida ut det över tid? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. I dagens avsnitt diskuterar vi den både från ett emotionellt, matematiskt och riskmässigt perspektiv.

  Dagens avsnitt är även en uppdatering per maj 2022 av det fem år gamla avsnittet #92. Som vanligt tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying", resonerar kring hans tankar, lägger på ett svenskt perspektiv och diskuterar de olika alternativen till scenariot: "Jag har fått ett arv, en bonus, sålt mitt företag eller något annat och nu vill jag investera mina pengar. Hur gör jag? Ska jag sätta in allt på en gång?" (ofta med tillägget det känns läskigt.)

  Frågan är nämligen lite klurig eftersom den har tre korrekta svar:

  - Det matematiskt korrekt säger att man ska investera allt på en gång. Vi har en förväntning om att marknaden ska gå upp över tid, viket innebär att ju längre tid pengarna får jobba, desto mer avkastning kommer de att ske. I avsnittet visar vi att detta gäller för de flesta tidsperioder, de flesta tillgångsslag, de flesta marknader och de flesta marknadslägen (dyrt / billigt).

  - Det känslomässigt korrekta svaret ger att man ska sprida ut det för att minska upplevelsen av ånger om det i framtiden kommer ett billigare läge på börsen. Vilket det ganska ofta gör - men eftersom man inte vet om och när detta läge - kommer (det kan ta mer än 10 år om det ens händer) så är det bättre att investera på en gång. Men det ger en emotionell trygghet eftersom en nedgång ger köpläge och mindre ånger eftersom vi värderar en förlust mer emotionellt än en utebliven vinst.

  Det som är nytt jämfört med tidigare avsnitt #92 är att vi utgår från ett tredje alternativ som Nick presenterar, som går ut på att istället för att sprida ut pengarna över tid, så bör man istället investera allt på en gång - men med en lägre riskprofil.

  Det vill säga att om man har tänkt sig att investera 100 % i en globalfond som slutmål och tänkt sig sprida ut det över t.ex. 12 månader. Då är det bättre att kanske ta 50 % / 50 % globalfond och räntor och sätta in det på en gång i denna fördelning med lägre risk. Sedan kan man istället öka risken över tid.

  Ett sista överkurs alternativ är en liten kombination av båda. Det är att man sprider ut över tid, men man ökar mängden pengar om den föregående månaden var positiv och minskar beloppet om den var negativ. Det vill säga en slags momentum-anpassad sprid-ut-över-tid strategi.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och ser fram emot dina kommentarer!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Svaret till frågan, VAD ska man investera i, hittar du i avsnitt 99. Det korta svaret är en fondrobot som LYSA. Se länk nedan.

  Länkar
  =====
  Avsnitt & Bildspel: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/
  Fondrobot LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro
  00:04:55 Investera allt på en gång
  00:08:00 Vi är inte mottagliga för avancerade resonemang
  00:11:05 Hur reagerade du under börskraschen 2008?
  00:15:06 RikaTillsammans Community i Patreon
  00:17:16 "Buy quickly, sell slow"
  00:20:19 Vad händer vid kriser?
  00:25:59 Ett tankeexperiment
  00:28:49 Inte ens Gud kan tajma marknaden
  00:35:13 Risk för underprestation
  00:38:40 Oftast mer lönsamt att investera allt med en gång
  00:43:21 Gör rätt sak på rätt sätt
  00:49:11 Rekordnivåer på börsen
  00:51:08 Normalt för börsen att vara på topp
  00:57:45 Vi är inte rationella
  01:01:36 2% bättre avkastning
  01:05:16 Förutsättningen är att du inte får panik och tar ut dina pengar

 • Att pengar är inte lösningen utan att pengar bara är en förstärkare var en värdefull insikt för mig. Idag diskuterar vi den och flera andra tips och genvägar till att ha och leva ett rikare liv både idag och i framtiden. Många av dem på nivån att man kan spara sig själv mycket tid, pengar och känslomässiga funderingar.

  Dagens avsnitt är en lite paus i serien "Just. Keep. Buying" då våra vänner Moa Diseborn och Caspian Almerud kom på besök. De är båda beteendevetare och är väldigt duktiga på den emotionella sidan av pengar. Moa har i många år arbetat tillsammans med väldigt förmögna klienter både i Sverige och utomlands kring just skärpunkten mellan ett emotionellt rikt liv och finansiellt rikt liv.

  Jag och Moa träffades för många år sedan när jag kom till henne med problemet: "Nu har jag tjänat en massa pengar men det känns fortfarande inte bra.". Anledningen var att jag i många år gått och tänkt "När jag bara har X pengar då kommer livet bli bra (och det kommer inte att gå åt skogen och jag slipper oroa mig).".

  Mitt problem var att beloppet X tenderade hela tiden bli större och större. När jag var student var 20 000 SEK jättemycket pengar. Då skulle livet bli bra. Sedan blev det 50 000, 100 000, 250 000, 500 000, sedan miljonen och det tog inte stopp. Det var då jag från Moa första gången fick höra: "Pengar är inte lösningen, det är bara en förstärkare."

  Tillsammans återbesöker vi den här konversationen och vi pratar även om några av Moas bästa tips och "sayings" som är väldigt bra. Det handlar om allt från:

  - Istället för att sätta mål kring summor X, sätt istället mål kring hur du vill att livet ska kännas.
  - Låt livet kännas lika bra som det är och ser ut
  - Prova på det som du önskar ha / göra / uppleva i framtiden i en mindre skala redan idag - prao:a - så att du vet om du gillar det eller inte.
  - Konsumera i linje med sina värderingar, mål och intentioner eftersom det kommer vara konsumtion du aldrig ångrar och för en hög "avkastning" på

  Extra behövligt var det här samtalet för mig på ett personligt plan. Jag har den senaste tiden hamnat i fällan att en hel del av mitt välmående bestämts av hur vissa delar i portföljen hade gått. Som Caspian skojar om att mitt välmående kan härledas från en aktiegraf.

  Moa hjälpte mig i avsnittet också se att när man trillar av hästen så har man alltid en möjlighet att ombestämma sig och välja på nytt. Det fick mig att på en helt ny nivå uppskatta mina indexfonder igen - att få välja om dem igen. Framförallt med en helt ny fördel som jag inte sett förut - en indexfond kommer aldrig leda till det ändlösa ifrågasättandet som sker när man tar en position i en enskild investering.

  Vi pratar även om Livsplanskickoffen som vi avser genomföra i augusti. Det är en tvådagars utbildning där vi gör det som finansiella rådgivare ofta missar - vi skapar både en emotionell och finansiell (livs)plan som du kan följa. Dag 1 tittar vi på det mjuka i form av värderingar, intentioner, mål och standarder och dag 2 handlar om det finansiella och Excel. Det bästa från både min och Moas värld. Läs mer: http://bit.ly/rtlivsplan

  Hälsningar,
  Jan, Caroline, Moa och Caspian

  PS. Moas hemsida: https://molodi.se

  Innehållsförteckning
  00:00:00 Intro
  00:04:42 Pengar är bara en förstärkare
  00:08:03 Om jag bara har X, då kommer jag Y
  00:11:28 Observationsglapp
  00:16:08 Du kan äta kakan och ha den kvar
  00:18:42 Lägg märke till hur du känner
  00:21:30 Det känns inte lika bra som det ser ut
  00:26:45 Life transition coaching
  00:29:49 Kampen mellan det rationella och emotionella
  00:33:55 Jag är för smart för att ha de här problemen
  00:37:22 Vad är det man vill känna när man får det man vill ha?
  00:41:55 Hur ska jag bete mig när jag får det jag vill ha?
  00:45:17 En dröm som går förlorad och prao:a mer
  00:50:35 "Tänk om jag bara kunde må bra"
  00:56:53 Emotionell volatilitet
  01:01:00 Möjligheten att få välja om igen
  01:06:35 Ett nytt normaltillstånd
  01:12:21 Känslorna är slutmålet
  01:17:02 Vad är mina mål?

 • I flera år har vi tjatat om att inte försöka leta efter nålarna i höstacken utan att mycket hellre köpa hela höstacken i form av alla aktier, i alla länder, i alla sektorer i alla storlekar. Idag går vi genom exakt hur lönlöst det är att investera i enskilda aktier och hur oddsen är emot en.

  Dagens avsnitt är en fristående fortsättning på vår serie utifrån Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying.". Precis som vanligt tar vi avstamp i boken, försvenskar och dyker ner på djupet - denna gången i vetenskapliga studier och rapporter.

  Det finns framförallt två argument mot att investera i enskilda aktier. Ett finansiellt och ett existentiellt. Det finansiella argumentet bygger på flera vetenskapliga studier bl.a. Barras (2010), Bessembinder (2018, 2020), SPIVA m.fl. Dessa forskare har undersökt långa tidsperioder på börsen och bland annat konstaterat följande fakta:

  - Fler än 9 av 10 professionella förvaltare slår INTE en billig indexfond/fondrobot (läs: höstacken) över lång tid (30 år)
  - Professionella förvaltare är bättre än småsparare på överprestera mot index vilket leder till att småsparare är ännu sämre än proffsen (vilket är logiskt).
  - Endast ca 4 % av alla aktier står för hela uppgången på börsen
  - Experter har mindre än 50 % rätt i sina förutsägelser om framtiden på marknaden

  Men det som stack ut för mig dagens avsnitt var nya studier:

  - 96 % av alla enskilda aktier slår inte en lågrisk räntefond
  - 4 % av alla enskilda aktier stod för all överprestation mot en räntefond
  - Avrundat till närmsta 5 % så är den vanligaste livstidsavkastningen (=totalavkastning) för en börsnoterad aktie -100 %, dvs total förlust
  - Av 28 853 bösnoterade aktier mellan 1950 - 2009 så finns 22 469, dvs 78 procent, inte längre kvar på börsen.
  - Globalt stod 947 av 63 105 aktier för det totala värdeskapandet

  Den svåra frågan till följd av det finansiella argumentet: "Kan jag vara säker på att plocka ut de där fåtalet vinnarna (4 %) när proffsen inte klarar det?"

  Det existentiella argumentet berör svårigheten att ens utvärdera huruvida man kan vara säker på att det var skicklighet och inte tur om man väl väljer en vinnare. I sport kan man på en timme se om någon är duktig på basket eller schack, men det går inte på en timme identifiera en duktig investerare. Särskilt eftersom utfallet till så pass stor del beror på slump.

  Det är självklart helt okej att investera i enskilda aktier för skojs skull. En hobby får ju lov att kosta pengar då det ger andra mervärden. Men om man är seriös kring att tjäna pengar och leva på dem, så är vår rekommendation att investera basen i globala indexfonder / fondrobot, ha de enskilda aktierna i en lekhink och framförallt konstant mäta och utvärdera sina enskilda innehav mot index.

  Tack för denna vecka,
  Jan

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  Artikeln: https://rikatillsammans.se/enskilda-aktier

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:07:38 Köp tillgångar som har naturlig avkastning
  00:12:39 Investera inte i enskilda aktier
  00:15:20 Det finansiella argumentet mot enskilda aktier
  00:17:54 Proffsen tjänar pengar på småspararnas bekostnad
  00:22:04 De flesta aktiva strategier underpresterar mot index
  00:27:04 Det är svårt att veta vilka vinnarna är
  00:30:22 Risk som man inte får betalt för
  00:34:55 7 av 10 aktier slår inte index
  00:38:04 Missade du tech-tåget? Ingen fara...
  00:43:40 Den breda indexfonden är över tid den som kommer vinna
  00:49:10 Medianlivslängden för en enskild aktie är 7.5 år
  00:54:02 Man har oddsen emot sig
  00:57:14 Det existentiella argumentet mot aktier
  01:01:29 Det är svårt att urskilja tur ifrån skicklighet
  01:08:25 60% av överavkastningen på aktiemarknaden sker på få dagar
  01:10:15 Det är jättesvårt att bevisa att man är duktig
  01:13:05 Varför spela ett spel där man inte kan bevisa att man är duktig?
  01:15:52 Det behöver inte vara antingen eller
  01:18:43 Skilj på hobby och pengar som du behöver

 • Humankapitalet utifrån en privatpersons perspektiv kan enkelt beskrivas som den samling kompetens, kunskap, erfarenheter och färdigheter som vi har. Få av oss har kvantifierat humankapitalet i en summa pengar, ännu färre av oss tänker strukturerat kring sitt humankapital och nästan ingen tar hänsyn till fördelarna som humankapitalet ger i sin finansiella strategi. Något vi kanske borde med tanke på att en genomsnittlig svensk 25-åring har runt 10 miljoner kronor i humankapital.

  Dagens avsnitt är en fortsättning på vår serie "Just. Keep. Buying." utifrån Nick Magiullis bok med samma namn. Vi tar avstamp i ett av hans kapital, denna gången "Varför ska man spara?" och anpassar det till svenska förhållanden och försöker dyka ner på djupet.

  Det börjar med att Nick ställer sig frågan i boken:
  - Varför ska man spara överhuvudtaget?

  Till vilken det finns främst 3 svar:
  1) Spara till sitt framtida jag (läs: pension)
  2) Skydda sina pengar från inflationen
  3) Över tid ersätta humankapitalet med finansiellt kapital

  I avsnittet berör vi de två första anledningarna lite kort och lägger fokus på humankapitalet. Jag misstänker att nämligen att de flesta av oss inte har funderat särskilt mycket kring vårt humankapital, än färre av oss tar medveten hänsyn till det i vårt sparande och investerande. Något som till och med professorn från Handelshögskolan tycker är ett direkt misstag.

  Vi går genom det i detalj i avsnittet, man i korthet kan man säga att ens humankapital är summan av all den kompetens, kunskap, erfarenhet och förmågor som man har i kombination med den tid man har kvar i arbetslivet samt ens löneinkomst.

  Det leder till att man kommer fram till en definition som gör det möjligt att se på sig själv som en "tillgång som i framtiden kommer ge upphov till ett antal kassaflöden (läs: löner) med relativt låg risk". En sådan tillgång kan man väldigt förenklat värdera genom att tänka:

  - Humankapitalet = nettomånadslön * 12 * år kvar till pension

  Ovan leder till att vi får en tydlig graf över hur humankapitalet minskar över tid. Förenklat kan man säga att när vi går i pension är det utifrån ett ekonomiskt perspektiv noll och vi måste leva på tidigare sparande pengar (=vårt finansiella kapital).

  Då kommer vi tillbaka till Nicks tredje mål - vår ekonomiska livsuppgift är att omvandla vår humankapital till finansiellt kapital medan tid finns. Det här resonemanget leder även till ett par tankspjärn:

  1) Tar vi aktivt hänsyn till att utveckla, försäkra och planera för vårt humankapital?
  2) Hur har vi tagit hänsyn till vårt humankapital i vår investeringsstrategi?
  3) m.fl.

  Bläddra gärna genom artikeln där du får hela bildspelet
  Jan och Caroline

  Länkar:
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Bildpsel + Artikel: https://rikatillsammans.se/humankapital

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:04:04 En plan för att öka ditt humankapital
  00:09:16 Tre anledningar till att du ska spara
  00:14:27 En framtida bild av dig själv
  00:17:44 Du sparar till dig själv och ditt framtida jag
  00:21:59 Inflation är som skatt
  00:24:24 Investera för att skydda dig ifrån inflation
  00:27:44 Vem är rikast?
  00:30:44 Vad är humankapital?
  00:34:58 Räkna ut ditt humankapital
  00:38:38 Humankapitalet är summan av alla framtida inkomster
  00:42:31 Omvandla humankapital till finansiellt kapital
  00:45:39 Humankapitalet förändras när din lön ökar
  00:51:45 Man borde klara sig hyfsat bra utan ett eget sparande
  00:56:55 Du är en vandrande tillgång
  01:03:38 Humankapitalet är värt att försäkra
  01:11:00 The best investment you can make is always in yourself
  01:16:09 Hur ser flödet mellan de olika typerna av kapital i ditt liv ut?
  01:19:21 De flesta har inte en plan för sitt humankapital
  01:23:06 Titta på ditt humankapital utifrån ett riskperspektiv
  01:27:58 Humankapital bör ses som en tillgångsklass
  01:32:27 Ta hänsyn till ditt humankapital i din investeringsstrategi
  01:38:08 Högt humankapital gör att du kan ta en hög risk i ditt sparande

 • Tre av de svåraste frågorna inom privatekonomi är: 1) Hur mycket pengar behöver jag för att gå i pension? och 2) När kan jag gå i pension? samt 3) Hur mycket behöver jag spara själv?. I dagens avsnitt försöker vi ge ett inte perfekt, men tillräckligt bra svar på dessa frågor tillsammans med ett räkneexempel och några tumregler (t.ex. 4 procent-regeln).

  Detta avsnitt är även en fortsättning i vår serie "Just. Keep. Buying." Som bygger på Nick Magiullis bok med samma namn. Vi gör dock en försvenskning och variant på hans kapitel om pension eftersom det skiljer på pensionssystemen i Sverige och USA.

  Vi ger ett räkneexempel som bygger på följande sju steg:
  1. Bestäm ”levnadsstandarden” genom att bestämma utgiftsnivån
  2. Ta fram framtida inkomster via minpension.se
  3. Räkna ut differensen mellan framtida utgiftsnivå och framtida inkomstnivå
  4. Räkna hur mycket kapital som behövs för att täcka differensen
  5. Experimentera med ränta-på-ränta-räknaren för att komma upp i kapitalet
  6. Ta hänsyn och korrigera för osäkerhetsfaktorer / göra scenarion och omfall
  7. Sätt igång planen och följ upp samt revidera den på årsbasis

  ====
  På bloggen finns det en skriven steg-för-steg-instruktion att följa.
  https://rikatillsammans.se/rakna-pa-pensionen
  ====

  Vi bygger avsnittet på studien som William Bengen publicerade 1994 och som blev kallad för 4-procent regeln. Den gick ut på att en (amerikansk) pensionär med hög sannolikhet kan plocka ut 4 % av sitt kapital, justerat för inflation, i 30 år utan att pengarna tog slut. 4-procent regeln kan man via (4 % = 1/25) räkna om till:

  Totalt behövt kapital = 25 * de årliga utgifterna

  Tolkningen av ovan är att om du har årliga utgifter om 40 000 SEK, så behöver du 1 000 000 SEK. På samma sätt kan man räkna om det baklänges. Om du har 1 000 000 SEK som varje år avkastar 4 % så kommer du få 40 000 SEK i avkastning per år, vilket är samma som de årliga utgifterna. Fyra procents avkastning är också ett hållbart långsiktigt mål, t.ex. genom en portfölj på 50 % globala aktieindexfonder och 50 % räntefonder (eller en fondrobot inställd på 50/50). Vi räknar utifrån denna regel med svenska förhållanden.

  Återigen, syftet här är inte att ge en perfekt lösning, utan en tillräckligt bra som går räkna med papper och penna. I grunden handlar det om att räkna ut differensen mellan det vi kommer få i pension och den utgiftsnivå som vi behöver. Naturligtvis kommer den innehålla många osäkerheter, men den är åtminstone bättre än inget. Särskilt då jag upplever att de flesta inte ens har en siffra eller ett mål, utan många har en rädsla för att inte kunna gå i pension, har ett dåligt samvete för att man borde spara mer eller något annat.

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Artikeln: https://rikatillsammans.se/rakna-pa-pensionen
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  MinPension: https://www.minpension.se
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:09:05 Hur mycket behöver man spara till pensionen?
  00:14:20 Ta ut 4% av ditt kapital årligen vid pension
  00:18:40 Hur ska man räkna?
  00:24:55 Oro på börsen
  00:29:33 60% av din slutlön i pension
  00:33:00 Ränta på ränta effekten hjälper dig att spara till pension
  00:39:27 Utgifterna minskar efter pension
  00:41:44 Buffert, boende och pension
  00:50:31 Periodiserad utgift
  00:53:03 "Innan hade jag dåligt samvete att jag borde spara mer till min pension"
  00:59:20 Öka dina inkomster och sänk dina utgifter
  01:04:19 Du behöver inte spara så mycket som du gör
  01:07:48 Hur inflationen påverkar din pension

 • Jag tror inte att det är någon underdrift att påstå att 2022 har varit ett år som inletts med mycket oro och osäkerhet. Det är osäkerhet kring en stigande inflation, ökande räntor, potentiellt ökande bostadsräntor, ekonomin i allmänhet, svenska börsen är ner 20 %, den Rysslands invasion av Ukraina, nedstängningar i Shanghai / Beijing, problem i leverantörskedjor och mycket mer.

  Det har speglats i antalet trådar i forumet på sistone där många handlat om just oro och osäkerhet. Därav anledningen till detta korta spontana bonus-avsnitt. Inte för att jag sitter på någon kristallkula eller vet hur framtiden kommer te sig, men däremot tror jag att det i dessa tider värt att komma ihåg några av de grundläggande sakerna kring sparande.

  En av dessa saker är att komma ihåg att det är osäkerheten på marknaden som vi "betalar" för att ha möjligheten att över tid tjäna pengar som investerare. Det är inget konstigt att börsen från tid till annan går ner eller att man förlorar pengar. Det tillhör spelet och det vore mer märkligt om det inte vore så.

  Samtidigt så ska jag inte sticka under stol med att det från tid till annan är jobbigt. Det är demoraliserande att månadsspara, att sätta in pengar för att de sedan två veckor senare är borta. Men det är precis i dessa perioder det är värt att komma ihåg att det är viktigt att just månadsspara. Förr eller senare kommer det nämligen att vända. Det har det alltid gjort och kommer alltid göra - i alla fall så länge vi människor fortsätter vilja ha det lite bättre idag än vi hade det igår.

  I min mening så är nu inte ett tillfälle att dra ner på sparande. Tvärtom är det ett tillfälle tror jag att öka sitt månadssparande om man har möjligheten. Ett perspektiv på nedgång är att se det som en rea, just nu får du i en fondrobot / indexfond fler andelar än bara för sex månader sedan. Dessutom går det i linje med rådet som vi just nu gör en serie avsnitt om: "Just. Keep. Buying." Om det är något långsiktigt råd som alltid har fungerat över lång tid, så är det fortsätt köpa inkomstskapande tillgångar.

  Det går också i linje med rådet som vi och andra finansiella rådgivare brukar ge: "Om du har en bra båt, sitt still i båten." Då blir följdfrågan - hur vet man om man har en bra båt? Vi har en lång diskussion på forumet på temat, men i korthet - om du har en fondrobot eller global indexfond, då har du en bra båt. Det är också något som du lätt kan se där t.ex. Länsförsäkringar Global Index är ner -4,93 % i år (per 30 april 2022) medan Stockholmsbörsen är ner -18 % och enstaka aktier/branschfonder är ner mer än -50 %.

  I och med att den globala börsen "bara" är ner 5 % så tycker jag än så länge inte att det är någon dags för panik eller att det ens är en börskrasch. Det är nämligen mer normalt än inte ett aktieindex ska gå ner -10 % inom ett enskilt år. Det är inte ens en garanti att vi ska sluta på minus förra året.

  Personligen tycker jag således det inte än är dags för att göra skiften i ens strategi (t.ex. att bli mer aggressiv). Tvärtom gäller fortfarande: "Gör inga förändringar i din strategi till följd av hur marknaden beter sig, så länge inte dina mål eller din ekonomiska situation har förändrats." Det vill säga att så länge din vardag eller din nattsömn inte förändras samt du sitter i en bra båt, låt det vara. Lite som jag säger i avsnittet: "Håll för näsan, blunda och fortsätt investera och spara som vanligt." Eller som Nick säger. Just. Keep. Buying.

  Jag vet att det finns många frågor och funderingar och du får gärna ställa dem i forumet (bättre än att skriva kommentarer här på Youtube):
  https://rikatillsammans.se/forum/

  På onsdag 4 maj har vi även i Patreon-communityn en gemensam diskussions- och frågestund där vi kommer prata mer.
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

 • De flesta av oss är uppväxta med perspektivet "lån är dåligt", men tänk om det inte är helt sant? Tänk om det till och med finns bra lån? Vidare tittar vi även på hur man kan resonera kring husköp och sparande till större konsumtion t.ex. kontantinsats, bil, bröllop och motsvarande.

  I dagens avsnitt fortsätter vi diskussionen utifrån Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying." som släpptes nu i april. Boken bygger på ett 20 tal principer, där vi i den förra delen gick genom de första fem. I denna fortsätter vi diskussionen även om vi gör en ganska lång avstickare för att anpassa den till svenska förhållanden.

  Principerna vi pratar om i dagens avsnitt är (1-5 pratade vi om i förra delen, avsnitt #250) följer nedan med ett försök till sammanfattning med de viktigaste delarna.

  6. Debt Isn’t Good or Bad, It Depends on How You Use It
  ====
  Det gäller att skilja på bra och dåliga lån. Det enklaste sättet är att ställa sig frågan: Gör det här lånet mig rikare (bra) eller gör det mig fattigare (dåligt)? Det spelar således sällan någon roll hur stort det är, hur hög räntan är eller liknande. Målet med konversationen i avsnittet är inte att rekommendera att belåna hus och hem, snarare att bli av med ryggradsreflexen att alla lån är dåliga. Det är inte sant.

  T.ex. är CSN-lånet i år helt och hållet räntefritt, du kan på Avanza låna upp till 3 Mkr till 0 % ränta givet ett antal förutsättningar och därifrån går räntan upp beroende på säkerhet och ekonomisk situation. Tricket är egentligen att leka bank. Dvs. att titta på: 1) Vad kan jag låna pengar för? 2) Vad kan jag placera dem för? 3) Är nettovinsten värt risken och avkastningen? I vissa fall kommer svaret vara ja, och i andra fall nej.

  7. Only Buy a Home When the Time Is Right
  ====
  Den andra bärande konversationen är när ska man köpa ett boende som vi och Nick anser är när:
  - kan se att du kan vara kvar på samma ställe i minst 10 år
  - har en stabil familjesituation och inte behöver ett annat boende inom 10 år.
  - har en stabil karriär och ekonomisk situation
  - har råd och kan ta höjd för ökade kostnader (eller bind ränta)
  - är medveten om att huset kostar 1-2 % av värdet i underhåll per år
  - är medveten om att det även kostar tid och energi
  - är medveten om att boendet inte är en investering utan en konsumtion
  - är medveten om att boende historiskt har utvecklats som inflation

  8. When Saving for a Big Purchase, Use Cash
  ====
  Det sista vi pratar om är att pengar som ska användas inom 3 år bör sparas på bankkonto med insättningsgaranti. Det är något vi har sagt länge, men Nick tar resonemanget till nästa nivå och räknar om det i tid. Dvs. att om du sparar 1000 kr/mån och du behöver 36 000 kr så kommer du behöva spara i 37 månader till följd av inflationen (=2 %). Dvs. att det är värt att spara en månad extra för att vara garanterad pengarna när man behöver dem. Brytgränsen då man ska byta mellan bankkonto och räntefonder går vid ca 3 år.

  Vi hoppas du gillar avsnittet!
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Forum: https://rikatillsammans.se/forum/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:07:40 Saving is for the poor; investing is for the rich
  00:11:05 Debt isn't good or bad, it depends on how you use it
  00:15:30 Vi har lärt oss att lån är dåligt
  00:23:30 Att låna kan ibland sänka risken
  00:28:38 En neutral inställning till lån och skulder
  00:34:34 Överamortera inte ditt bolån
  00:41:17 Ta ett preventivt lån
  00:43:51 Only buy a home when the time is right
  00:50:17 Boendet är inte en investering utan en konsumtion
  00:57:10 Belåning kan användas för att slå index
  01:03:05 Varför ökar bopriser?
  01:08:50 When saving for a big purchase, use cash
  01:14:36 Tumregel kring sparande och tidshorisont
  01:18:39 Omvandla inflation till tid

 • Genom att äga en andel i en bred indexfond har du tusentals personer som varje dag arbetar för att gör dig och din ekonomi rikare. Idag går vi tillbaka till RikaTillsammans-rötterna utifrån Nick Magiullis nya bok: "Just. Keep. Buying."Detta avsnittet är det första i en serie där vi diskuterar några av principerna i boken som Nick från bloggen "OfDollarsAndData" precis gett ut. Den tar avstamp i den teoretiska frågan: - "Om man bara fick ge ett råd till en investerare, som både fungerat de senaste 150 åren och sannolikt kommer fungera även i framtiden, vilket skulle det vara?" Svaret som Nick föreslår är: "Just. Keep. Buying" som boken bygger på. Han delar upp boken i två delar - en om sparande och en om investerande. Det som jag gillar mest med boken är att den är allmänbildande och berör alla de viktiga delarna i en privatekonomi. I dagens avsnitt diskuterar vi de första fem (av tjugo) principerna:=== 1. Saving is for the Poor, Investing is for the RichIdentifiera var du är på den finansiella skalan innan du fokuserar din tid och energi. Om ditt förväntade sparande är större än din förväntade avkastning, fokusera på sparandet, annars på investerandet. 2. Save What You CanEftersom ens inkomster och utgifter förändras över tid bör även ens sparkvot förändras över tid. 3. Focus on Income, Not SpendingDet finns gränser för hur mycket du kan dra ner dina utgifter, men det finns inga gränser för att öka dina inkomst. Hitta små sätt att öka dina inkomster. 4. Use The 2x Rule to Eliminate Spending GuiltOm du ibland får ett dåligt samvete för att unna dig saker, investera samma belopp som du spenderar för. 5. Save at Least 50% of Your Future Raises and BonusesDet är okej att ha "lifestyle creep" så länge du håller det under 50 % av dina framtida ökade inkomster (givet att din sparkvot är 0 - 30 &, annars behöver du spara mer... 😉)===Om du har följt oss länge så lär det inte vara supermycket nytt. Det är ju det som är lite nackdelen när man kan mycket om ett ämne, det blir inte några nya insikter som firas med fyrverkerier utan man får blåsa upp de små nyanserna och detaljerna. Tittar man noga så har Nick identifierat en hel del detaljer som jag upplever värdefulla. 😊I dagens avsnitt handlar det om att både kunna spendera och konsumera utan dåligt samvete, att fokusera på rätt sak på rätt sätt (de flesta gör fel sak på rätt sätt) och vi diskuterar det här med att spara vs tjäna mer pengar. Vi hoppas att du uppskattar avsnittet!Hälsningar,Jan och CarolineLänkar=====Diskussion om avsnittet i forumet: https://bit.ly/rtf250Nicks blogg: https://ofdollarsanddata.com/Boken på Adlibris: https://bit.ly/rtmagiulliPatreon: https://bit.ly/rtpatreonForumet: https://rikatillsammans.se/forum/Fondroboten LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysaInnehållsförteckning=====00:00:00 Intro00:06:00 Du sparar förmodligen redan tillräckligt00:09:59 Just keep buying00:13:05 Gör det enkelt för dig00:16:16 Köp en fondrobot, köp hela tiden så är du färdig00:21:42 Saving is for the poor; investing is for the rich00:28:07 Lägg mer tid på att spara mer00:32:32 Vill du byta liv med Warren Buffet?00:38:15 Det viktiga är att du sparar, inte hur mycket00:42:47 Stressen över att inte spara tillräckligt00:49:09 Buffert, boende och pension00:52:19 Man sparar som att man ska leva för alltid 00:58:42 Du behöver inte spara så mycket som du tror 01:00:37 Dra ner på utgifterna eller öka inkomsterna?01:08:18 Öka inkomster med humankapital01:12:42 The Ladder of Wealth Creation01:16:18 The 2x rule01:19:12 En rik vardag01:25:25 Spendera och konsumera utan dåligt samvete01:28:28 Konsumera i linje med din vision med dina värderingar01:33:53 Identifiera det som är viktigt för dig01:36:00 Save at least 50% of your future raises and bonuses

 • I dagens avsnitt pratar vi om el, energi och värme utifrån ett privatperson-perspektiv. Vi pratar om energieffektiviseringar, solpaneler, diversifiering av värmekällor, värmepumpar, fjärrvärme och vad som gör störst skillnad egentligen.

  Energiförbrukningen i vårt eget boende (30-tals villa i Malmö) har varit en fascination för många, sedan vi i avsnitt #128 råkade nämna att vi förbrukar ca 33 000 kWh per år. Det var ju hanterbart när elen var billig, men t.ex. i december betalade vi nästan 18 000 SEK i elräkning. Mindre kul.

  För att en gång för alla försöka få bra råd och tips googlade jag fram Daniel och hans företag. Vi anlitade honom för att göra en termografimätning (dvs. mäta var huset läcker energi) och komma med förslag på vad vi kunde göra. Vi fick många tips och det var lärorik och spännande diskussion, så pass att vi kände att Daniel måste ju besöka podden så att fler får höra hans tankar.

  Daniel pratade om t.ex. möjligheten till diversifiering av värmekällor - t.ex. att kunna ha både en värmepump och en annan lösning (t.ex. ved) - något som så klart gick rakt in hos mig 😂 som älskar sprida risker. Vi pratade om fjärrvärme, som var ett alternativ för oss, men som sannolikt skulle bli dyrare. Vi diskuterar även t.ex. att värmepannor de senaste tre åren har blivit så pass mycket bättre, att det för oss med en 11 år gammal panna skulle kunna vara lönsamt att byta. Vi pratar även om t.ex. att bergvärme är inte det mest optimala i Skåne där medeltemperaturen är över 8 grader och liknande.

  Daniel är även en av få - kanske den ende - som har renoverat ett gammalt hus till ett plusenergihus (det finns många nybyggda så klart). Vi pratar lite om det och om t.ex. solpaneler. En fråga som Daniel skickade med som jag i alla fall inte har tänkt på är: "Tänk om det finns effektivare ställen att energieffektivisera än med solpaneler? Solpaneler bör man överväga först när man kan täcka hela sin årsförbrukning av energi"

  Vi kommer även in på diskussionen att energi kommer sannolikt inte bli billigare i framtiden. Så det är värt att titta över det redan idag. Att göra som många duktiga fastighetsägare att lägga in energieffektiviseringar i en underhållsplan så att man gör dem samtidigt. Vi kommer även in på eltariffer, hur elbolag som inte tjänar pengar på el tjänar pengar och mycket annat.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet. Ingen ersättning har utgått till någon part. Du hittar Daniels hemsida på: https://ellenergi.se/

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =====
  Avsnitt #128: https://rikatillsammans.se/tips-for-sankta-elkostnader-och-battre-elavtal/

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro
  00:05:14 Att producera lika mycket energi som man gör av med
  00:08:27 900 millimeter isolering
  00:12:56 Daniel har en jordvärmepump
  00:15:47 Utnyttja differensen i temperatur
  00:18:46 Elprodukter har blivit mer effektiva
  00:21:04 Fläkten har blivit 80 procent mer energieffektiv
  00:22:54 En fördubbling av effektiviteten
  00:26:25 Temperaturer och värmekällor
  00:31:29 En tumregel att tänka på
  00:38:24 Energi och el i Sverige i framtiden
  00:41:54 Effekttariffen i Göteborg
  00:46:02 Man börjar tänka mer diversifierat
  00:52:03 Blir ett väl isolerat hus för varmt på sommaren?
  00:54:18 Hur tjänar elbolagen pengar?
  01:01:41 Rörligt eller bundet elpris?
  01:05:37 Solpaneler har oftast en lång återbetalningstid
  01:09:28 Byt din värmepump innan du sätter upp solceller
  01:11:59 Vad är tilläggsisolering?
  01:17:47 Sverige har bland de lägsta elpriserna i hela Europa
  01:21:54 Det är inte ekonomiskt försvarbart att byta fönster
  01:25:58 Om tilläggsisolering
  01:28:36 Energirådgivning, optimering och energiinventering

 • Vi brukar alltid rekommenderat alla att någon gång i livet prova på att starta eget - gärna vid sidan om sitt vanliga jobb. Det är både en personlig resa där man lär sig väldigt mycket om sig själv, men även får en förståelse för väldigt många andra saker. Saker man till och med kan använda i sitt "vanliga" jobb.

  Dessutom hänger det ihop med vår tes om att att man kan "maximalt spara in på 100 % av sina utgifter, men det finns ingen gräns för hur mycket pengar man kan tjäna". Det vill säga att starta företag är asymmetriskt på helt rätt sätt (givet att man inte gör rena dumheter) - nedsidan är väldigt begränsad och uppsidan är obegränsad.

  Utmaningen som vi har sett i många tidigare avsnitt är att när vi pratar om det - så gör vi det utifrån att ha drivit företag sedan 2003. I nästan 20 år. Vissa saker blir man då omedvetet kompetent inom och vi har mer eller mindre glömt bort hur det var att vara ny. Därför var det roligt när en medlem på RikaTillsammans-forumet - Kristian - för snart 12 månader sedan började skriva om sin företagarresa.

  Han arbetar som mjukvaruarkitekt på stort internationellt bolag, men har alltid gillat dans och design. Sommaren 2021 startade han Rhapsådi som säljer T-shirtar med de egna tryck som han skapat. I forumet har vi följt hans resa med framgångar och alla tillfällen han har lyckats missa.

  I avsnittet pratar vi om glädjen av att ha sålt sin första T-shirt, om att våga ta steg trots att man inte har en aning, om rädslan att något som är roligt kanske inte blir roligt när man gör det "professionellt" och mycket mer. Kristian är generös och delar med sig om hur det är och har varit för honom. Det är ännu inte någon framgångssaga eller något som han tjänat massor av pengar på (snarare tvärtom) utan det är en berättelse lite från verkligheten där man är när man precis satt igång, och tycker det är väldigt roligt.

  Vi hoppas att det här lite annorlunda avsnittet kan inspirera dig, eller någon, till att faktiskt prova. Att det inte behöver vara så stort steg, utan att man faktiskt kan prova. Framförallt kan man då - åtminstone till sig själv - säga att man gjort sitt bästa och försökt. 😊

  Du kan följa Kristians resa i forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/17477/

  Hans hemsida där han sälja sina T-shirtar hittar du här:
  https://rhapsadi.com/

  Ett stort tack till Kristian som generöst delar med sig och tack till dig som följer och tittar.

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ======
  00:00:00 Intro
  00:03:58 Att starta företag
  00:05:49 Alla företag börjar med en svordom
  00:07:22 De första stapplande stegen
  00:11:47 Att driva eller starta företag är att vara generalist
  00:13:33 Ovissheten är helt okej
  00:16:16 Neutral och objektiv feedback är jättesvår att få
  00:20:28 Man behöver inte kunna allt själv
  00:24:54 Är ensam starkast?
  00:27:10 Hur får man energin att starta företag?
  00:31:30 Jag håller min hobby vid liv
  00:35:40 Ringar på vattnet
  00:38:53 Ett misstag eller en motgång är fantastisk
  00:41:56 Separera jaget från prestationen
  00:47:28 "Jag borde sova men jag fick precis min första order"
  00:51:48 Är det här det jag ska prioritera just nu?
  00:54:13 Ingen vill äta på en tom restaurang
  00:56:22 Jag har inget lager hemma
  00:59:50 Det finns jättemycket gratis information
  01:03:03 De tre största insikterna
  01:07:14 "Jag trodde det skulle vara omöjligt att starta ett företag"
  01:12:29 Flit och systematik, våga ta små steg

 • I dagens fördjupande avsnitt fick hjälp av David Vestin från Riksbanken att förstå och diskutera inflation. Vi berör allt från inflation, ränta, deflation, KPI, om man ska binda bolåneräntan, inflationsindex och mycket mer.

  Jag vill verkligen betona att det här är ett fördjupande avsnitt som man kan behöva lyssna på både en och två gånger. Vi pratar mycket om skillnaden på t.ex. nominell och realränta. Nominell ränta definieras som realräntan plus inflation. Real ränta tar inte hänsyn till inflation och kan därför ses som den nominella räntan minus inflationen.

  Med inflation menar vi att värdet på pengar minskar. Det vill säga att om du ger 100 kr i doppresent så kommer personen på 18 årsdagen fortfarande ha 100 kr, men nu bara kunna köpa varor för motsvarande värde av 80 kr. Värdet har minskat genom att priset på varor har ökat.

  Riksbankens mål är att värdet på pengarna ska minska i genomsnitt med 2 procent per år. Vi diskuterar med David anledningen till att det är just 2 procent samt dess för- och nackdelar. Vi pratar även om motsatsen till inflation, deflation. Det vill säga när värdet på pengar ökar, vilket låter bra men hur det kan leda till konsekvenser i ekonomin som få vill ha.

  Vi pratar även om olika sätt hur man mäter inflation (som inte är riksbankens uppgift, utan SCB:s) både i Sverige och utomlands. Vi tittar även på hur det påverkar räntan och resonerar kring hur man kan tänka kring bolåneränta. Framförallt kommer David med ett tankespjärn kring en bolåneprodukt som jag inte hört talas om tidigare. 😊

  Om du har frågor till följd avsnittet, ställ dem gärna i forumet. Vi, David och andra svarar så gott vi kan där:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/32250

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  Rekommendation
  ====
  Se gärna det första avsnittet med David där vi pratar om Riksbankens uppgift:
  #221 - https://rikatillsammans.se/riksbanken-hur-skapas-pengar/

  Två rättelser
  ====
  00:10:59 - Här säger vi: "alla andra priser måste falla för att relativpriset på guld ska minska". Det ska vara: "alla andra priser måste stiga"
  01:16:49 - Här säger vi: ”head line inflation är ett mått där man rensar bort energi och livsmedel”, Det ska vara: ”core inflation” eller kärninflation inte ”head line inflation”

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:06:22 Vad är inflation?
  00:12:16 Riksbankens uppgift
  00:16:22 Skillnaden mellan real- och nominell lön
  00:22:22 Hur hänger inflation och ränta samman?
  00:26:04 En tillfällig produktivitets chock för ekonomin
  00:30:19 Deflation är motsatsen till inflation
  00:34:00 En negativ spiral
  00:39:27 Det kan vara svårt att mäta hur inflationen verkligen rör sig
  00:47:16 I KPI finns det med element som relaterar till bostadsmarknaden
  00:55:32 Är Riksbanken orolig för de ökade bostadspriserna?
  01:03:35 Ska man binda bolåneräntan?
  01:10:09 Fattar Riksbanken någonsin fel beslut?
  01:18:39 Hur påverkas växelkursen?
  01:24:32 Vilket inflationsindex är det rätta?

 • I dagens avsnitt diskuterar vi den ekonomiska aspekten av Rysslands invasion av Ukraina. Framförallt pratar vi om sanktionerna, deras påverkan och hur den ryska ekonomin är "double-fucked" för att citera en rysk professor.

  Jag hoppas att det är självklart att det är väldigt klurigt med ett avsnitt som det här. Samtidigt som vårt mål är att det är en allmänbildning, så är sanningen det första som försvinner i en konflikt. Det är väldigt många delar som rör sig och en sak som är sann idag kan vara fel imorgon och vice versa.

  Dessutom rör sig saker med en enorm hastighet. Vi spelade in det här i måndags (14 mars) och idag (16 mars) har vissa saker redan förändrats (t.ex. att Ryssland har konfiskerat de leasade planen från väst genom en ny lag). Det är därför det är viktigt att ta vissa saker med en nypa salt även om jag efter genomlyssning upplever att avsnittet håller (även om jag t.ex. gärna hade bytt ut vissa ordval i efterhand).

  Jag rekommenderar följande källor som skriver riktigt bra om kriget:
  - Cornucopia - svensk blogg som har den bästa daglig rapportering som uppdateras. Dessutom är han betydligt mer kunnig än gemene journalist på just Ryssland. https://cornucopia.se

  - Han har även skrivit en bra artikel om NATO som är mycket läsvärd:
  https://bit.ly/rtcnato

  - Kamil Galeev - forskare inriktad på Ryssland. Skriver extremt bra artiklar varje dag som ger en allmänbildning och kontextuell förståelse. Jag samlar hans skrifter i denna tråd på bloggen: https://rikatillsammans.se/forum/t/31957

  Om du vill stödja Ukraina, rekommenderar jag följande:

  - Ukrainska riksbanken - https://bit.ly/rtbankua
  - Come Back Alive - https://bit.ly/rtcbaua
  (eller annan valfri organisation).

  För fler länkar till avsnittet, kolla gärna avsnitt #246 på bloggen där vi länkar till flera av personerna som vi citerar i avsnittet. Några av de vi citerar i avsnittet är: KofmanMichael, MarkHertling, kamilkazani, oryxspioenkop, mironov_fm, christogrozev, bellingcat m.fl.

  På söndag är vi tillbaka på vårt normala schema med ett samtal om inflation tillsammans med David Vestin som arbetar på Riksbanken.

  Tack för denna veckan!

  Hälsningar,
  Jan

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 - Introduktion
  00:04:50 - Twitter är väldigt bra i dessa situationer
  00:11:00 - De olika typerna krig som pågår parallellt
  00:14:50 - Putins invasion gjort det till ett av få svart-vita krig
  00:18:47 - Avsaknaden av förutsägbarhet gör situationen läskig
  00:19:50 - Sätt att stödja Ukraina
  00:22:15 - Putins strategiska mål de senaste 15 åren
  00:24:40 - Få har sabbat så mycket på två veckor
  00:29:00 - Den ryska ekonomin är "double-fucked"
  00:32:40 - Ryssland vill gärna se sig som en stormakt (men är inte det)
  00:36:18 - Vem är stor och stark?
  00:39:49 - Professor Mironov - ryska ekonomi är körd i botten
  00:43:12 - Ryska ekonomin är väldigt liten
  00:45:26 - Ryska ekonomin är råvaruekonomi
  00:48:02 - Det kommer bara bli värre
  00:51:20 - Sanktionerna drabbar även t.ex. Chelsea
  00:54:40 - Vad är syftet med sanktionerna?
  00:56:51 - Den ryska befolkningen lever i rädsla
  00:59:09 - Ryssland det mest sanktionerade landet i världen
  01:01:02 - Ryska rubeln har tappat ca 50 procent i värde
  01:04:26 - Ryssland försökte förbereda sig
  01:06:49 - Begränsningar införda av ryska centralbanken
  01:08:03 - Ryssarna försökte ha en buffert
  01:12:27 - Kina utnyttjar redan Ryssland
  01:14:43 - Ryssland är "uninvestable" enligt MSCI
  01:16:56 - Ryska banker är bortkopplade från SWIFT
  01:18:17 - Ryska börsen varit stängd i veckor
  01:23:48 - Ett exempel på hur en ryss påverkas i vardagen
  01:29:21 - Väst spöar skiten ur Ryssland på den ekonomiska arenan
  01:33:16 - Över 300 stora företag har lämnat Ryssland
  01:37:40 - 51 % av det svenska bränslepriset är skatt..
  01:40:11 - Om jag får högre elräkning så är det OK för att få behålla demokrati
  01:42:35 - Många av oss har gjort en emotionell omvärdering
  01:44:45 - Sätt dig in i vad NATO-medlemskap faktiskt betyder
  01:45:52 - Avslutning

 • I dagens avsnitt diskuterar vi boken "Extreme Ownership" av Jocko Willinksom handlar om ledarskap och ansvar. Vi diskuterar den främst utifrån ett personligt och organisatoriskt perspektiv - dvs. hur kan jag som privatperson applicera den i mitt privatliv och i min karriär.

  Ett perspektiv som vi har haft i många är att man kan "leka leken" att man är ansvarig för allt som händer och inte händer i ens liv. Inte för att det nödvändigtvis är sant eller ens rätt, utan för att man då får möjligheten att ställa sig frågan: "Vad kan jag göra för att få det resultat som jag önskar?"

  En ganska provocerande fråga / påstående i sammanhanget blir: "Du kan inte både ha ett resultat och en ursäkt/förklaring samtidigt. Så välj vad du vill ha - resultatet eller ursäkten?" Återigen, inte för att komma från ett anklagande eller negativt perspektiv, utan snarare totalt tvärtom. Allt man vill ha i sitt liv har man möjligheten att åstadkomma.

  Det som är spännande med Jockos bok är att han tar det hela till en annan nivå. I boken beskriver han sin karriär som officer i den amerikanska militären och hur lärde honom om ledarskap och ett antal principer "hands on". Dessa principer har han under åren förfinat och senare även använt som managementkonsult i amerikanska företag.

  Som vi säger i avsnittet så får man ibland "se genom" allt som han skriver, särskilt krigshistorierna, men principerna är väldigt, väldigt bra och genomtänkta. Det är dessa principer som vi i dagens avsnitt har förmånen att diskutera med två vänner Helena Roth och Niklas Delmar.

  Det är samma Helena som var med i avsnitt #240 där vi pratade om tankespjärn och personlig utveckling. Niklas Delmar som är en av mina närmsta vänner arbetar som organisations/managementkonsult på företaget HejEngagemang. De arbetar med många av liknande frågor med några av Sveriges största företag.

  Några av principerna som vi diskuterar i avsnittet är just "extreme ownership" - att inte skylla på andra, att se sig själv som orsaken till allt som händer och inte händer. Men vi pratar också om det utifrån hans princip "there are no bad teams, only bad leaders". Något som jag tror många av oss någon gång har tänkt - "om jag bara hade .... då skulle jag ha lyckats.".

  Vi pratar om att ensam inte är stark utan att tillsammans är vi starkare. Vi pratar om ömsesidigt beroende istället för oberoende. Vi kommer in på decentraliserat ledarskap i organisationer eller det som vi ibland brukar kalla för "bäst läge leder" och mycket mer.

  Vi hoppas att avsnittet ger inspiration och tankespjärn till nya saker i både det privata och yrkesmässiga livet. För dig som är medlem på Patreon kommer det i veckan ytterligare en inspelning från vår bokklubb där boken också ingick.

  Tack än en gång för denna veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =====
  Helenas hemsida: https://tankespjarn.com/
  Niklas hemsida: https://hejengagemang.se/
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:04:25 Extreme ownership
  00:09:11 Att ta ansvar
  00:12:50 Allt vi gör handlar om relationer
  00:17:58 Förmedla din plan
  00:20:44 Be om hjälp
  00:26:03 Ensam är inte stark, tillsammans är starkare.
  00:29:43 När har vi lyckats?
  00:32:31 Cover and move
  00:39:53 Ett ömsesidigt beroende
  00:46:49 "Om jag bara hade bra medarbetare då hade allt fungerat"
  00:55:31 Decentralized command
  01:03:47 Brist på tillit och på delegerat ansvar
  01:08:20 Vikten av en tydlig riktning
  01:13:36 Ta en princip i taget

 • Dagens avsnitt är en introduktion till börspsykologi tillsammans med författaren till boken ”Börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden”, Cristofer Andersson. Vi går genom klassiska fällor och misstag som man gör och det viktiga i att ge sig själv andrum.

  Men först, ett par ord om Ukraina. Den här konflikten kryper mig kanske lite mer in på skinnet än andra. Min pappa flydde 1968 från Prag då Tjeckoslovakien skulle ”befrias” på samma sätt som Ukraina nu invaderas. Vår f.d. au pair Masha, är just nu i Lviv i västra Ukraina och Pavel min programmerare har nyligen flytt från Kiev med sin familj. Många andra saker – som att släppa ett avsnitt om börspsykologi – känns just nu futtiga.

  Enligt mig så är den bästa källan i Sverige för den som vill följa vad som händer Lars Wilderängs blogg – Cornucopia. Han postar dagligen uppdateringar och har även ett svenskt säkerhetspolitiskt perspektiv på det hela.
  https://cornucopia.se/

  Vill man stödja Ukraina rekommenderar jag denna tråden i forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/30945

  Där finns även tips på Twitter-konton att följa. Vill man se över sin egen situation rekommenderar jag MSB:s pdf
  https://rib.msb.se/filer/pdf/28494.pdf

  Avslutningsvis, när det gäller hur man ska spara, om man ska göra något annorlunda – så är gäller samma rekommendationer som vanligt. Fortsätt månadsspara, köpa hela höstacken i form av alla aktier ii alla länder (utom Ryssland) i alla storlekar och alla branscher i form av en fondrobot eller en billig indexfond.

  Världen kommer inte gå under, börsen kommer inte gå under och vi kommer ta oss genom det här också. Har du en bra båt, sitt still i den. Krama även om dina nära och kära, för jag vet på nära håll nu att saker vi tog som självklart i förra veckan kan vara helt annorlunda ett par dagar senare. 😢

  Hälsningar,
  Jan

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro #1 om Ukraina
  00:08:04 Intro till avsnittet
  00:12:38 Psykologi handlar om känslor
  00:17:48 Ta lärdom av dina misstag
  00:19:47 Acceptera och förhåll dig till det du inte kan idag
  00:21:17 Vi gör så gott vi kan och vi fattar så fort vi hinner
  00:23:59 Klurigt att parera mellan dynamiskt och statiskt tankesätt
  00:27:58 System 1 och system 2
  00:31:40 Det tar 5 sekunder att aktivera system 2
  00:36:19 Hur gör jag när börsen är 10% ned?
  00:39:17 Man behöver inte tro på allt som hjärnan tänker
  00:43:31 Skriv en investeringsdagbok
  00:47:19 Det är viktigt att vara ödmjuk
  00:53:56 Dunning–Kruger-effekten
  00:57:41 Kognitiv dissonans
  01:05:29 Mjuka värden
  01:07:38 Du ser inte verkligheten som den är

 • Utmaningen som vår podd, blogg och youtube-kanal har gemensamt är att det är en envägskommunikation. Särskilt om man som vi gillar "tillsammans". Därför är vi så glada att RikaTillsammans-forumet har blivit populärt. Forumet har blivit ett ställe att ställa frågor, få svar, hjälpa andra, få svar och inte minst träffa likasinnade. Det är där vi på riktigt kan bli rika tillsammans.

  Dagens avsnitt handlar därför om guldkornen från forumet. Guldkorn i form av diskussionstrådar värda att läsa för allmänbildningens skull, men framförallt då trådarna innehåller konkreta tips. Senast igår skrev en forummedlem hur hon hade nyttjat tips i ett husköp och kunnat skippa budgivningen, vi har läsare som bytt fonder, köpt bil, sparat och tjänat pengar.

  Även om det sannolikt varit tydligt för alla andra än för en själv, så är RikaTillsammans idag väldigt många olika saker. För någon är det en blogg, för någon annan en podd, för en tredje en Youtube-kanal, för en fjärde Patreon och för några ett forum. Det som glädjer mig är att det numer är något som är större än mig och Caroline.

  Extra tydligt upplever jag att det är i RikaTillsammans-forumet (https://rikatillsammans.se/forum/). Det är något som vi startade i november 2020 och är idag på riktigt ett ställe att hänga på om man gillar privatekonomi. Det är tack vare forumet och all den samlade kompetensen som vi har kunnat höja kvaliteten på de senaste "allt du behöver veta"-avsnitten om pension, sparande till barn, så sparar du 2022 etc.

  Något som också är väldigt roligt är att många experter bidrar med sina tankar i forumet. Jag påstår att vi har den bästa diskussionen i Sverige om t.ex. vilken exponering man bör ha mot Sverige i en bred portfölj (s.k. Home-Bias), en grym diskussion om hur man kan tänka och jämföra pension för företagare i form av tjänstepension vs direktpension vs sparande i bolaget och så vidare. Det är ett ställe där man kan diskutera nyanser på nördiga ämnen OCH samtidigt som nybörjare få hjälp att tänka kring fonder eller budgivning.

  Målet med forumet är att det verkligen ska vara ett ställe där du kan få konkreta tips, inspiration, hänga med likasinnade, skratta och mycket mer. Att det på riktigt är ett ställe som bidrar till att göra ditt liv rikare. Så till dig som hänger där redan - tack för att du gör forumet till det som det är och till dig som är ny, varmt välkommen!

  Hälsningar,
  Jan, Caroline och Caspian

  Länkar:
  ===
  Forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Bästa diskussionerna:
  https://rikatillsammans.se/forum/tag/b%C3%A4sta-diskussionerna

  Vanliga frågor:
  https://rikatillsammans.se/forum/tag/vanlig-fr%C3%A5ga

  Alla kategorier:
  https://rikatillsammans.se/forum/categories

  Hur mycket ska man investera i Sverige (Home-bias):
  https://rikatillsammans.se/forum/t/8136

  Direktpension vs Tjänstepension vs Spara i företaget
  https://rikatillsammans.se/forum/t/24710

  Champagne-tråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/29451

  Glass-tråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/29580

  Diskmaskin-tråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/27959

  Pension:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/28224

  Diskussion om Fyra-hinkar-principen för 2022
  https://rikatillsammans.se/forum/t/30187/

  Är jag körd? Var brutalt ärlig:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/26088

  Vad har du gjort i din ekonomi i det lilla?
  https://rikatillsammans.se/forum/t/14501/

  Köpa bil-tråden
  https://rikatillsammans.se/forum/t/18969

  Min resa att bli företagare
  https://rikatillsammans.se/forum/t/17477

  Vilka ekonomiska misstag har du gjort:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/15517

  Lossp0rn-tråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/15524

  Ditt bästa ekonomiska life-hack?
  https://rikatillsammans.se/forum/t/18304/

  Hur vill du att livet ska kännas?
  https://rikatillsammans.se/forum/t/8643/

  Ge bort ett AB till barn
  https://rikatillsammans.se/forum/t/7452

  Stora bloopers tråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/16339

  Basportföljen motsvarande hos LYSA:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/13975

 • De flesta föräldrar vill ge sina barn en bra start i livet. I dagens avsnitt går vi genom det mesta du behöver veta om att spara till barn eller spara till barnbarn. Du får även tips på hur du kan spara med barnen, dvs. ge dem en ekonomisk kompetens och ett ekonomiskt självförtroende i området pengar.

  Det här avsnittet är en sammanfattning av många tidigare avsnitt om barnsparande. Här får du guldkornen från mer än 25 års eget sparande, min bok "Gör ditt barn rikt" och många års "experiment" med våra egna barn. Som vanligt har vi även sammanfattat många av de diskussioner som har förts i forumet om både att spara till barn men också att spara med barnen. Äran ska som vanligt gå till dig i forumet eftersom det här är inget vi hade kommit fram till på egen hand.

  I detta avsnitt gör vi också också skillnad på att:

  - Spara TILL barn – ge barnen en summa pengar vid något tillfälle, och
  - Spara MED barnen – ge barnen en ekonomisk kompetens och ett ekonomiskt självförtroende

  Jag anser, helt subjektivt, att det senare mycket viktigare än det förra. Jag ger hellre barnen en ekonomisk kompetens och självförtroende med pengar än en stor engångssumma med pengar. Att ge barn pengar utan att ge dem kunskap kan nämligen lika gärna stjälpa som det kan hjälpa.
  Precis som vanligt är min förhoppning att vissa saker i dagens avsnitt är självklara, men jag hoppas att du även kommer få några "det hade jag ingen aning om"-upplevelser. Så var det i alla fall för mig.

  Målet med tipsen nedan är också att vissa saker är självklara och andra är blir ”det hade jag ingen aning om”-upplevelser. Om du har frågor eller funderingar, kommentera gärna nedan eller ställ frågan till vår fantastiska community i forumet. Där får du både tips, hjälp och förslag på hur du kan göra eller svar på dina funderingar.

  Lycka till med sparandet till och med barnen,
  Jan och Caroline

  Spara TILL barnen-tips
  ====
  1. Spara till dig själv först (det är okej att inte spara till barn)
  2. Om du väljer att spara till barnen, spara inte för mycket
  3. Bestäm vad du vill spara till (t.ex. kontantinsats)
  4. Spara till barn och barnbarn på samma sätt som du investerar själv
  5. Fundera på vems namn du ska spara i, det gör stor skillnad
  6. Testamentera med särskild förvaltning
  7. Spara rättvist till alla barnen

  Spara MED barnen-tips
  ====
  1. Ställ en motfråga istället för att ducka eller ljuga
  2. När barnen får pengar låt dem få 1/3 som lön, 1/3 som bidrag och 1/3 som utdelning
  3. Spara med filtkulor i en glasburk
  4. Låt barnen lära sig om aktie med månadens aktie
  5. Dela upp veckopengen enligt de tre typerna
  6. Överväg den entreprenöriella veckopengen
  7. Användning av veckopeng (konsumtion, sparande, investerande & välgörenhet)
  8. Låt barnen få lära sig att sälja
  9. Samtalet om pengar är det viktigaste

  Sponsrade länkar
  ====
  - Fondrobot LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  - Fondrobot OPTI: https://rikatillsammans.se/partner/opti
  - Avanza: https://rikatillsammans.se/partner/avanza

  Länkar
  ====
  - Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  - Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  - Artikeln: https://rikatillsammans.se/barnsparande/
  - Del av vårt testamente: https://rikatillsammans.se/forum/t/exempel-pa-ett-testamente/19834/2

 • Pension är något väldigt individuellt. Det kan vara att trappa ner från arbetslivet, att ha en god och värdig ålderdom eller att kunna välja. En storbank beskrev det väldigt fint som att ha råd när man har tid.

  Jag ska inte sticka under stol med att pension är ett klurigt ämne. Framförallt beror pensionen på många faktorer såsom ålder, anställningsform, arbetsgivare, lön, investeringsbeslut och en hel mängd andra saker.

  I dagens video sammanfattar vi tidigare avsnitt och artiklar om pension. Vi har även bett forumet om hjälp med att gå genom de bästa tipsen likaväl som vi tar med några av Pensionsmyndighetens rekommendationer. Det här är vårt försöka att plocka russinen ur pensionskakan. 😊

  Nedan följer en sammanställning av de olika tipsen:

  00:00:00 - Introduktion
  00:04:30 - 40-40-40-blåsningen är inte helt sann
  00:06:45 - Tips #1 - Spara på samma sätt som vanligt (billigt, regelbundet och i indexfonder)
  00:10:00 - Tips #2 - Välj ”AP7 SÅFA” i din premiepension (”ppm”).
  00:13:09 - Tips #3 - Skaffa dig koll med minpension.se
  00:15:30 - Tips #4 - Välj den billigaste och bredaste globalfonden i din tjänstepension
  00:16:15 - Tips #5 - Sikta på att komma upp till en lön på ca 45 000 kr/månad.
  00:19:13 - Tips #6 - Kolla att du får tjänstepension av din arbetsgivare och att den är korrekt
  00:25:05 - Tips #7 - Individuellt pensionssparande (IPS) endast i undantagsfall
  00:26:13 - Tips #8 - Eventuellt löneväxling för månadslöner över 45 000 kr.
  00:27:18 - Tips #9 - Ifrågasätt efterlevande- och återbetalningsskydd.
  00:31:55 - Tips #10 - Ha ett eget sparande till pension.
  00:33:50 - Tips #11 - Ställ dig eventuellt i kö för en hyresrätt.
  00:35:05 - Tips #12 - Samla tjänstepensionen hos Nordnet/Avanza.
  00:36:26 - Tips #13 - Gå i passion och inte i pension
  00:37:02 - Tips #14 - Företagare: se över de olika alternativen (direktpension, tjänstepension eller sparande i en kapitalförsäkring)
  00:40:20 - Tips #15 - Om du ska ta lån gör det i tidiga 50-års åldern
  00:42:50 - Tips #16 - Tips kring uttag
  00:45:18- Jämför dig själv om du ligger i fas
  00:47:15 - Tips #18 - Förstå Pensionmyndighetens tumregler

  Nedan följer några av de länkar som vi pratar om i videon:

  - Artikeln: https://rikatillsammans.se/pension/
  - Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  - Pensionsdiskussioner i forumet: https://rikatillsammans.se/forum/c/17
  - Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Tidigare avsnitt om pension
  - Om pension i allmänhet - https://rikatillsammans.se/pension-fragor-del1/
  - Om uttag av pension och företagande - https://rikatillsammans.se/pension-fragor-del2/
  - Från utbränd till ekonomiskt fri på sex år: https://rikatillsammans.se/monica-sjodin/

  Forumlänkar
  ===========
  Avsnittstråden:
  https://rikatillsammans.se/forum/t//28224/

  Vanliga frågor:
  https://rikatillsammans.se/forum/tags/c/vardagsekonomi/pension-och-pensionssparande/17/vanlig-fr%C3%A5ga

  Läsvärda diskussioner:
  https://rikatillsammans.se/forum/tags/c/vardagsekonomi/pension-och-pensionssparande/17/l%C3%A4sv%C3%A4rd-tr%C3%A5d

  Direktpension, tjänstepension och investera i KF
  https://rikatillsammans.se/forum/t/pension-for-foretagare-med-aktiebolag-direktpension-vs-tjanstepension-vs-spara-i-foretaget-lat-oss-samskapa-infor-ett-avsnitt/24710/79

  Kommentera gärna om du upplever att vi har missat något tips eller om du har en annan åsikt. Det här är på sätt och vis ett samskapande. 😊

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Noterade du att vi landade avsnittet under en timme, a first... 😂