Avsnitt

 • Reklam för LYSA. Förra året kom en ny lagstiftning från EU som ställer krav på fondbolag att redovisa alla sina kostnader. Det ger oss som småsparare en klarare bild av avgifterna vi betalar, vilket är bra eftersom jag ser avgiften som en väldigt viktig faktor vid val av fond och vid ens långsiktiga sparande. Det såg vi i förra veckans avsnitt.


  Nyligen kontaktade Patrik Adamson från LYSA mig och meddelade att avgiften för deras fondrobot kommer att stiga. Men trots höjningen skulle vi inte betala mer. Initialt var jag förvirrad. Den blir högre, men jag kommer inte betala mer. Dessutom ska den höjas när hela LYSAs grej är att sänka avgifterna. Döm min förvåning. Då berättade Patrik om den nya EU-lagstiftningen som började gälla förra året. Men för att det från början:


  ▸ Ju lägre avgift, desto mer pengar till dig (det var temat i förra veckans avsnitt)

  ▸ Ju billigare, desto bättre produkt (oftast i alla fall).


  EU-lagen som hjälper oss att se avgifterna tydligare är enligt mig ett bra initiativ av EU. Men det innebär också att många fondbolag just nu har lite av hela-havet-stormar då de måste redovisa kostnader som aldrig tidigare redovisats eller kanske ens mätts, till exempel spread-kostnader. Samma fond kan till synes också ha två HELT OLIKA avgifter på t.ex. Avanza som har uppdaterat enligt de nya reglerna och Nordnet som inte har gjort det.


  Fler än jag har t.ex. noterat att samma fond kan ha två helt olika avgifter hos olika plattformar, beroende på hur snabbt de anpassat sig till de nya reglerna. Till exempel är avgiften för Länsförsäkringar Global Index 0.20% hos Nordnet men 0.23% hos Avanza. Spiltan Räntefond Sverige ligger på 0.59% hos Avanza och 0.10% hos Nordnet och på Spiltans egen hemsida.


  Vår stående rekommendation, LYSA självt, har nu justerat sin avgift till 0.374% från tidigare 0.3327% för en 100% aktier-portfölj. Det viktiga att notera är dock:


  ▸ Det SER ut som en höjning, men i praktiken så betalar vi idag INTE mer än vad vi gjorde igår.


  Min poäng är: om du loggar in och plötsligt ser att LYSA eller någon av fonderna vi brukar rekommendera plötsligt har blivit dyrare, så är det sannolikt en redovisningsteknisk effekt och ett nytt normal läge. Inte att fonden har höjt avgiften egentligen. En bonus är att du nu dessutom känner till något som inte andra vet och kan framstå som lite mer nördig. För det är väl allas vårt mål i livet? 😁


  Vi pratar mer om detta i vårt bonusavsnitt med Patrik Adamson från LYSA, som var den som uppmärksammade oss på detta ämne. Vi återkommer snart med ett ordinarie avsnitt där vi har Pensionsmyndigheten som gäst.


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Patrik


  Diskussion & transkribering:

  https://rikatillsammans.se/fondavgifter-priip


  Sponsrad länk:

  https://rikatillsammans.se/partner/lysa


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Introduktion

  00:04:35 Varför är det viktigt med avgifter?

  00:10:30 Avgifter i finansbranschen är annorlunda

  00:17:45 Högre avgift motsvarar inte en bättre kvalitet inom finans

  00:21:10 Billigast är dock inte alltid bäst

  00:27:41 Avgiften är den mest prediktiva faktorn

  00:32:13 Håller riktlinjen om 0.4% fortfarande?

  00:37:28 Om växlingsavgifter

  00:43:47 EU-lagstiftningen kräver ny redovisning av kostnader

  00:51:11 Räntefonderna kommer drabbas mest

  00:55:10 Hur slår det hos LYSA?

  01:06:27 Aktie/fonddepå hos LYSA och det sämsta rådet


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Låga avgifter innebär att vi småsparare får behålla en större del av vinsten. Men hur stor inverkan har avgifterna egentligen? I dagens avsnitt ger vi dig verktyg och konkreta exempel för att förstå detta bättre, med fokus på både barn- och pensionssparande.


  Trots att vi har haft över 300 avsnitt, har vi inte tidigare fokuserat på avgifternas betydelse för sparandet. Avgifter är något vi faktiskt kan kontrollera, till skillnad från marknadsavkastningen. Vi anser att låga avgifter bör vara en prioritet när du väljer fonder, strax efter fondens inriktning.


  Vanligtvis förknippar vi högre priser med högre kvalitet. Men när det kommer till sparande är det motsatta sant. Ju billigare, desto bättre. Sparlegendararen Jack Bogle, som startade de första indexfonderna, uttryckte det som så: "Inom sparande får du det som du inte betalar för." Forskning från Morningstar, baserat på historiska data, stödjer detta. Låga avgifter är en av de starkaste indikatorerna på en fonds framtida utveckling.


  Vi anser att en låg avgift ligger runt 0.4% för en portfölj, vilket är cirka 1% lägre än den genomsnittliga avgiften för aktiefonder i Sverige. För globala fonder rekommenderar vi Pensionsmyndighetens riktlinje på 0.2%.


  I detta avsnitt introducerar vi ett nytt sätt att se på avgifter. Vi jämför inte bara två fonder, utan jämför mot det hypotetiska värdet om avgiften var noll. En enkel regel att komma ihåg är att din slutsumma minskas med:


  ▸ Avgiften i procent * sparhorisonten i år


  Till exempel, med en avgift på 1% över 10 år, förlorar du ungefär 10% av din totala summa till avgifter. Men med en avgift på 0,4% under samma tid, förlorar du bara cirka 4% av den totala summan. Man kan även omformulera det till en tumregel som visar hur mycket vi sparare får behålla av totalten:


  ▸ Din behållning = 100% - (avgiften i procent * sparhorisonten)


  Det innebär att om avgiften är 0,4% och du sparar i 10 år, kommer du att behålla 96% av ditt totala sparbelopp, om vi antar att det inte fanns någon avgift alls. Det gör det lätt att jämföra med en fond som har en avgift på 1,4% över 10 år, där du endast behåller 86% av ditt totala sparbelopp. Detta visar hur en liten skillnad i avgift, 1% i det här fallet, kan leda till en betydande skillnad på nästan 10 procentenheter. Denna tumregel är giltig så länge månadssparandet inte är alltför stort.


  För sparande över långa perioder, som barnsparande eller pensionssparande, kan avgiftsskillnaden bli mycket betydande. Att välja en fond med högre avgifter kan faktiskt halvera ditt pensionssparande. Vi hoppas att du gillar avsnittet och sprider budskapet om vikten av låga avgifter. 🙂


  Tack för denna veckan,

  Jan och Caroline


  Länkar:

  ▸ Bildspel & diskussion

  ▸ Jämför två fonder-kalkylator

  ▸ Länksamling


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Introduktion

  00:06:57 BrianVDBs kommentar

  00:09:10 Myndigheter tycker det är viktigt med låga avgifter

  00:13:32 Snittfondavgifter i Sverige 

  00:19:42 Exempel med ett barnsparande

  00:26:05 Så här blir vi ofta lurade av rådgivare

  00:32:12 Exempel med ett tjänstepensionssparande

  00:36:35 Dyrare fonder ger ofta sämre avkastning

  00:41:08 Fondbranschen tjänar mycket pengar

  00:47:42 Tumregel kring avgiftens påverkan

  00:57:17 Exempel med premiepensionen

  01:05:06 Inte lätt att vara småsparare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Reklam för fondroboten OPTI. Dagens avsnitt handlar om hur man blir bättre sparare genom att ta avstamp i Jonas nyhetsbrev med titlar som "Napoleons tips om det blir recession", "Investera som en vampyr och inte en tidsresenär" och "Myten om motivation".


  Både vi och Jonas tror att om Napoleon hade levt idag, så hade han förmodligen både gillat och investerat i indexfonder. Det sägs att hans definition på ett militärt geni var: "personen som kan fortsätta göra en sak med genomsnittligt resultat när andra runt honom beter sig som galningar".


  Det är inte helt olikt att investera. Det är ingen nyhet att marknaden beter sig manodepressivt där allt är super eller helt deprimerande. Att i dessa stunder kunna bete sig normalt - att fortsätta månadsspara, att inte göra förändringar i portföljen och ignorera alla andra - är ovanligt. Det är dessa personerna som enligt Napoleon var genierna. Översatt till sparande är det vi spararna som äger sina indexfonder och fortsätter spara i dessa oavsett vad som händer på marknaden.


  Andra saker vi pratar om i avsnittet är hur "att göra saker" är glorifierat i dagens samhälle. Att den som gör mest, kan mest och engagerar sig mest är vinnaren och hjälten. Men hur detta också inte fungerar i framgångsrikt sparande. Där gäller snarare, indexfondernas fader Jack Bogles, citat om att: "Don't do anyhting, just sit there". Jonas illustrerar det här också med en jämförelse mellan träning och sparande.


  Sedan pratar vi även om illustrationen som Jonas gjorde förra året som jag tycker är briljant på att visa skillnaden mellan sparande och i princip alla andra aktiviteter. De flesta aktiviteter kräver en kontinuerlig insats i tid och energi. Dessutom leder de väldigt ofta till en resultatmässig platå. Efter ett tag lyfter man inte fler kilo i bänkpress, man springer inte milen snabbare eller får en högre lön på jobbet.


  Med sparande är det tvärtom. Det är en engångsaktivitet att sätta igång ett bra sparande att t.ex. välja AP7 SÅFA i premiepensionen eller att öppna ett konto på OPTI eller en annan fondrobot (enligt Jonas tar det i genomsnitt 4 minuter och 20 sekunder för en kund att starta ett sparande på OPTI). När sparandet väl är igång så behöver man inte lägga någon tid och resultaten fortsätter bara växa och växa över tid. Utan ansträngning. 😎


  Vi pratar naturligtvis om index, diskussionen kring att slå index där Jonas har ett intressant perspektiv kring att vi ofta gör felaktiga jämförelser. Vi kommer in på att den mer relevanta jämförelsen kanske snarare är att slå grannen än att slå index. Att ett annat perspektiv på index är som summan eller konsensus hos världens alla investerare.


  Vi hoppas att du gillar det här avsnittet!


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Jonas


  Länkar

  ▸ Sponsrad länk till OPTI (eller använd "RikaTillsammans" när du registrerar dig)

  ▸ Länkar till nyhetsbreven i artikeln


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Introduktion

  00:02:30 Välkommen tillbaka

  00:04:28 Napoleons tips om det blir recession

  00:09:30 Skillnaden mellan att träna och spara

  00:12:30 Sparmål skiljer sig från andra mål

  00:16:34 Vikten av ett Rolex-konto

  00:21:39 Småsparare spelar enligt de dåliga reglerna

  00:27:30 Bete dig smartare än grannen

  00:33:42 Vad kaffepriset lär oss om börsen

  00:42:16 Investera som en vampyr och inte en tidsresenär

  00:47:32 Läsarfrågor - bl.a. om förväntad framtida avkastning


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för OPTI. Visste du att den genomsnittlige småspararen har i genomsnitt ca 30% sämre avkastning än index? Främst på grund av att man gör många onödiga beteendemisstag, som t.ex. att man får panik och missar de bästa dagarna eftersom de ofta ligger i anslutning till de sämsta.


  I dagens avsnitt pratar vi med Jonas Hombert som grundat fondroboten OPTI. Hans resa började med att han sålde sitt bolag, fick en påse pengar och kom i kontakt med finansbranschen. Precis som jag upplevde han en viss frustration med branschen och bestämde sig för att göra något åt det genom OPTI.


  Det jag gillar med Jonas är att han har ett lite annat perspektiv än mig och många andra som ibland kan vara lite överintresserade av sparande. Vi pratar ofta om att:


  ▸ Inte lägga alla äggen i samma korg (=diversifiering)

  ▸ Vikten av låga avgifter

  ▸ Kombination av de bästa indexfonderna

  ▸ Portföljteori


  och andra nyanser. Som Jonas säger - det är viktigt. Men det är lite som att prata om motorn i en bil. Motorn är viktig. Men det är ännu viktigare att:


  ▸ Det är en person som sätter i sig i bilen och startar den

  ▸ Hur personen kör bilen och att man inte gör dumma saker och kör i diket


  Det kan tyckas vara självklart. Men det är det inte. Det amerikanska bolaget Dalbar släpper varje år där de - varje år - konstaterar att många småsparare just kör i diket. De får i genomsnitt lägre avkastning än de teoretiskt borde få om de bara köpte sin investering 1 januari och behåll den till 31 december ett enskilt år (korrigerat för avgifter så klart).


  Över en lång tidsperiod om 30 år, är småspararens avkastning ungefär 70% av jämförtbart index. För den senaste 30 års perioden, gav det amerikanska indexet S&P500 ca 9.65% och småspararen fick 6.81%. Det vill säga ca 30% lägre vilket i kronor blir jättemycket pengar.


  Vi pratar om anledningarna till det, som t.ex. i en rapport från banken Wells Fargo som visar att om du investerat i 30 år, men missade de bästa 10 dagarna, då gick din avkastning från 7.82% per år i snitt, ned till 5.06% i snitt. Det går inte att överskatta hur mycket pengar det blir över tid. För en median-Avanzian (startkapital: 67.000 SEK och 1.100 kr/mån i sparande) så blir det skillnaden mellan att få ut 2.2 Mkr eller 1.0 Mkr.


  Det är som Jonas säger, att felet som jag och många andra som är intresserade av sparande gör, är att vi antar att alla t.ex. fortsätter spara genom tuffa perioder. Att de inte får panik och kör ner bilen i diket. Särskilt eftersom många av de bästa 10 dagarna kommer i närheten av de 10 sämsta dagarna.


  Vi pratar även om att:

  ▸ Opti bytt åsikt i exponeringen man bör ha mot Sverige

  ▸ Skillnaden mellan LYSA och OPTI

  ▸ Amortera vs investera just nu


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Jonas


  Reklam

  =====

  Om du laddar ner OPTI-appen på din telefon, använd gärna koden RikaTillsammans 🙏

  https://rikatillsammans.se/partner/opti


  Diskussion kring avsnittet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/56322


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:03:58 Välkommen Jonas från OPTI

  00:12:10 Många har en perfekt bil (=portfölj), men kör den som en kratta

  00:17:45 Öka månadssparandet i början av din sparkarriär

  00:23:21 I början: hellre +100kr/mån istället för -0.5% i avgift

  00:28:51 Många tror att alla andra sparar mycket mer

  00:36:40 Amortera eller investera just nu?

  00:48:43 Hur skiljer sig OPTI från t.ex. LYSA?

  00:51:01 OPTI har bytt åsikt i "home-bias"_frågan

  00:57:10 Kommer OPTI sänka avgifterna?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I flera år har jag rekommenderat dem som vill ha ett bra sparande att investera långsiktigt och regelbundet i breda, billiga, globala och passivt förvaltade indexfonder. Detta är i linje med forskning, akademiska studier och framför allt historiska resultat.


  Dagens avsnitt är en djupdykning i aktiv vs passiv-debatten tillsammans med Craig Lazzara som ansvarar för SPIVA på Standard & Poor. De senaste 20 åren har SPIVA hållt reda på ställningen i konkurrensen mellan aktivt och passivt förvaltade fonder.


  För dig som har följt oss länge är det inga överraskningar, men jag tycker det är magiskt att få det samlat kärnfullt på ett och samma ställe. Några av de viktigaste slutsatserna i aktiv-passiv-debatten som SPIVA, Craig och hans kollegor kommer fram till är:


  ▸ De flesta aktiva förvaltare underpresterar mot index för det mesta.


  ▸ Denna slutsats kom ursprungligen från en undersökning av amerikanska fonder exklusive avgifter.


  ▸ Även om man exkluderar avgifterna underpresterar de flesta mot index majoriteten av tiden.


  ▸ De flesta institutionella förvaltare underpresterar för det mesta.


  ▸ Efter att ha justerat för risk, underpresterar de flesta aktiva förvaltare för det mesta.


  ▸ Ju längre tidsperiod, desto högre sannolikhet för underprestation.


  ▸ Även om SPIVA började med att bara följa aktiva amerikanska aktieförvaltare, ger data om ränteförvaltare och globala/internationella förvaltare samma resultat.


  ▸ När en förvaltare slår index så tenderar det vara temporärt och inte hålla i sig.


  ▸ Historisk avkastning som är bättre än snittet säger inget om att avkastning kommer vara bättre än snittet i framtiden.


  Notera att ingen säger att det inte går att slå index. Det jag säger är bara att det är väldigt, väldigt svårt och att man har oddsen emot sig. Det som jag tycker är ett guldkorn i avsnittet är att Craig lägger mycket tid på att förklara anledningarna till att det kommer vara så även i framtiden. Dessa faktorer är 1) avgifter, 2) professionaliseringen hos marknadens aktörer och 3) avkastningens snedfördelning.


  Min tro är att dessa faktorer kommer att bestå även framgent och därmed lär slutsatserna i SPIVAs rapporter och denna artikel vara relevanta även i framtiden. Jag hoppas att du kommer att gilla det här avsnittet.


  Hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan


  S&P Disclaimer

  S&P Dow Jones Indices is an independent third-party provider of investable indices. S&P Dow Jones Indices does not sponsor, endorse, sell or promote any investment fund or other vehicle that is offered by third parties.The views and opinions of any third-party speaker are his/her own and may not necessarily represent the views or opinions of S&P Dow Jones Indices or any of its affiliates.


  Följ diskussionen i forumet som även innehåller alla källor och länkar:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/55931


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Vårt intro

  00:04:29 Intro med Craig om SPIVA

  00:07:33 Varför inte bara äga en indexfond

  00:11:30 De viktigaste slutsatserna

  00:17:44 Underprestationen mot index kommer bestå

  00:21:55 Paradox of skill

  00:26:26 Analogin om lejonet och zebran

  00:29:37 Strategisk mediokritet

  00:35:06 Vad borde aktiva investerare göra?

  00:42:28 Ytterligare SPIVA slutsatser

  00:47:16 Varför vill alla slå index trots dåliga odds?

  00:51:18 Skjuta straffkast mot Michael Jordan

  00:56:39 Trick fondbranschen använder för att dölja dålig avkastning

  01:00:23 Kan indexsparande bli för stort?

  01:06:57 Se din portfölj som en exponering mot faktorer

  01:13:05 Sämsta rådet i finansbranschen


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Klarna. Idag intervjuar vi Evelina Galli som är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner om hur man shoppar smart och medvetet på nätet. Vi pratar om allt från, om huruvida det lönar sig att handla på BlackWeek, om hållbarhet, vilka produkter det lönar sig med prisbevakning på och mycket mer.


  Några av guldkornen:


  ▸ Ett smart tips är att försöka göra en lista under året som man fyller på, sedan kan man sätta prisbevakning på sakerna om det inte är något man behöver akut.


  ▸ November är faktiskt den billigaste månaden att handla och det lönar sig ofta att handla under BlackFriday, BlackWeek, CyberMonday, Singles Day eller motsvarande.


  ▸ Det är relativt ovanligt med fejkreor även om det får mycket uppmärksamhet varje år i media.


  ▸ De kategorier som ofta lönar sig bäst att prisbevaka är större saker som man kan ha i flera år, t.ex. TV, hörlurar och eller just nu (april 2023) grillar.


  ▸ Där kan det skilja många hundralappar på samma modell.


  ▸ Ett tips om man ska köpa någon dyrare pryl som kom upp i forumet var att köpa den billiga varianten av prylen och om man sedan använder den mycket, så kan man köpa en dyrare. Då vet man att man kommer använda den och har erfarenhet. Eventuellt kan man ju också hyra och prova den i en period.


  ▸ Det fungerar idag väl med cirkulärekonomi och hyra ut prylar t.ex. via Hygglo som vi använder ganska frekvent. Det kommer även fler och fler tjänster som erbjuder liknande. T.ex. såg jag siffror på att en genomsnittlig borrhammare används 12 minuter under sin livstid.


  ▸ Man pratar mycket om transporters miljöpåverkan, vilken inte är att förringa, men i de flesta produkters totala livscykel så är det en ganska liten del.


  ▸ Många e-handelsföretag pressar leveranstiderna då de vet att vi är mindre benägna att returnera varan om vi får dagen efter.


  ▸ En önskan från e-handlare är att försöka hålla koll på sin storlek, så att man inte beställer flera storlekar där andra sedan behöver returneras. Returer är ett stort problem, både miljömässigt och ekonomiskt.


  ▸ Ett annat klassiskt tips är ju att sätta upp det man önskar köpa just nu på en lapp och sedan vänta 2 – 14 dagar. Om man fortfarande därefter önskar det så kan man överväga det. Då har det liksom återkommit.


  Vi pratade även lite om hur man kan tänka kring Apple/PC och olika teknikgenerationer. Samt hur man ibland kan önska sig det senaste (som när jag köpte en Weber-grill) men när man väl har den så är man ju okej med att inte ha den senaste versionen i flera år (tittar ju inte på nya grillar just nu).


  Sedan ville Evelina tipsa om att PriceRunner och prisjämförelser kan göras direkt i Klarna-appen. Man kan även sätta olika filter och bevakning på specifikationer.


  Vi hoppas att du gillar veckans avsnitt!

  Jan, Caroline och Evelina


  Innhållsförteckning

  00:00:00 Dagens avsnitt

  00:02:29 Välkommen Evelina Galli

  00:04:35 Hur shoppar man medvetet?

  00:06:21 Vilken är årets billigaste månad?

  00:06:54 Fungerar Blackweek och liknande reor?

  00:09:42 Hur tänker du kring olika generationer av prylar?

  00:12:31 Apple eller Android? Mac eller PC?

  00:16:41 Köp billigaste först och sen den dyrare

  00:18:18 Vilka tre produktkategorier lönar det sig prisjämföra?

  00:20:10 Hur skiljer man på högt pris och inflation?

  00:24:33 E-handlarna driver på snabba leveranser

  00:28:22 Hur gynnar man lokala handlare?

  00:31:36 Hur ska man tänka kring produkters IT-säkerhet?

  00:37:55 Folk handlar inte mindre, men annorlunda nu

  00:40:57 Vad söker folk på vs vad köper folk?

  00:48:07 Nytt eller begagnat?

  00:56:56 Hur kan man handla smartare med Pricerunner?

  01:06:13 Vilket är sämsta shoppingrådet?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Föreställ dig en söt hund. Sedan låtsas vi att hunden har lärt sig prata med oss människor. Den kan svenska, engelska, kinesiska och alla andra språk. Hunden förstår oss, kan föra logiska resonemang och svara oss.


  Till följd av brist på förståelse och fantasi är det enda jag kommer på att fråga hunden: "Var ligger Eiffeltornet?". Hunden tänker lite och svarar Stockholm. Min initiala tanke är då; "Gud, vilken dum hund. Alla vet ju att Eiffeltornet ligger i Paris."


  Vad jag då missar helt är: hunden förstod min fråga och den svarade mig - om än felaktigt - på svenska. Det är faktiskt en ganska stor grej. Nu handlar inte veckans avsnitt om pratande hundar, men nästan. Den handlar om ChatGPT samt AI-assistenter. Vi är ovana vid den här typen av verktyg att många av oss - jag inkluderad - försöker passa in det i en box som vi känner till - vilket lätt blir en "sökmotor" som Google.


  Men som Fredrik Ahlgren och Johan Leitet från Linnéuniversitetet säger:


  ▸ Vi måste alla genom fasen där vi tror att dessa assistenter är en sämre version av Google.


  Att svara på uppslagsfrågor är inte det som ChatGPT och andra AI-assistenter är bäst på. Styrkan ligger i att de kan resonera, diskutera, generera och bearbeta text, bild och ljud. I princip allt som man kan använda en dator till kan man få hjälp med. Problemet är att de flesta av oss är lite ovana och vet inte riktigt hur.


  En av de bästa metaforerna jag hört hittills är att man kan se det som att vi alla har fått en junior assistent i våra liv. Både på jobbet och på fritiden. Men vi vet inte riktigt hur vi ska använda hen. Jag vet inte heller, men däremot så inser jag att det här kommer förändra allt. Redan nu kan man börja se hur företag (t.ex. Levis) överväger att sluta med riktiga fotomodeller, då det är snabbare, billigare och enklare att skapa dem i datorn.


  Vi ser människor som klarar av fem parallella jobb tack var hävstången som junioren ger dem. Jag själv har fått hjälp med både transkribering, skapande av undertexter och textredigering. När jag kodar, svarar på mejl eller skriver texter kan jag få stöd av junioren. Ibland gör hen konstiga saker, så att man slår sig för huvudet, men många gånger gör hen också väldigt, väldigt bra saker.


  Det är lite som Johan säger:


  ▸ Du kommer inte att bli ersatt av AI. Du kommer att bli ersatt av en person som använder AI.


  Det är därför jag tror att det här avsnittet är så viktigt. För det kommer drabba alla oss. Särskilt oss med högskoleutbildning som arbetar i kunskaps- eller kreativa yrken med eller vid en dator.


  Tack på förhand,

  Jan


  Länkar

  ▸ Följ diskussionen i forumet


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Introduktion

  00:03:30 AI:n skapar istället för att bara följa instruktioner

  00:12:17 Vi måste experimentera oss fram

  00:15:25 Välkommen Johan Leitet och Fredrik Ahlgren

  00:20:11 Många har testat, få har förstått...

  00:26:23 ChatGPT lär sig genom att titta på mängder av exempel

  00:27:58 Skit-in, skit-ut-principen gäller även för ChatGPT

  00:33:42 ChatGPT speglar världens kollektiva undermedvetna kunskap

  00:44:38 Vi med högskoleutbildning kommer drabbas först

  00:49:35 AI-assistenten Midjourney är fantastisk på att skapa bilder

  00:54:58 Vad kommer hända framgent?

  01:01:19 Fredrik och Johan bygger en RikaTillsammans-bot live

  01:10:26 Är det lönt att ens utbilda sig framgent?

  01:11:55 Viktigare än någonsin att vara källkritisk

  01:20:39 AI kommer inte ta ditt jobb, men en person använder AI kommer göra det

  01:28:30 Första gången vi kan massproducerar och automatisera intelligens


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Norban. I dagens avsnitt delar Per Hedemark, med 20 års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad, anlita en mäklare, renovera och mycket mer.


  Vi fokuserar på tips, råd och saker att tänka på som du inte hittar på en vanlig mäklares hemsida. Så häng med på både lite ointuitiva och lite roliga tips som t.ex. att när du ska välja mäklare, gå på en av mäklarens andra visningar för att få en känsla av hur hen är på jobbet. Är det en person som är professionell, trevlig, har kommandot på visningen och som du skulle vara stolt över visade din bostad.


  Det viktigaste tipset för att få bäst betalt vid försäljningen av sin bostad enligt Per, var:


  ▸ Skapa dig ett gott förhandlingsläge


  Det handlar om allt från att inte behöva stressa genom försäljningsprocessen, ge mäklaren tid att bearbeta sina kontakter, registrera sin bostad på pre-market, ha dokumentation i ordning, helst redan försöka ha ett bud innan visningen till att välja en mäklare som vågar ställa krav och har kommandot och leder processen.


  Vi pratar även även om tips som man kanske inte tänker på spontant:


  ▸ Innan en renovering - ta gärna en second opinion från en mäklare

  ▸ Stretcha gärna budgeten och köp det lite bättre objektet - i uppgång tenderar det gå mer upp och i nedgång tenderar det hålla värdet bättre.

  ▸ Att i en nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa.


  Avslutningsvis vill jag puffa för Norbans app och pre-market-lösning. Jag gillar saker som är asymmetriskt rätt, dvs. att det finns en stor uppsida men en begränsad nedsida. I deras app kan man lägga upp sin bostad utan kostnad och utan några förbindelser på en pre-market för att se om det finns intresse för den, som man kan välja att agera på om och när tiden kommer. Sök på "Norban" i din app-butik.


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Per


  PS. Norban har även lovat svara på eventuella frågor i forumet, så passa på och utnyttja den möjligheten om du önskar.


  Länkar

  ▸ Norban

  ▸ Forumet


  Norban appen

  ▸ Apple

  ▸ Android


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Introduktion

  00:03:45 Presentation till Norban

  00:07:41 Hur får jag bäst betalt?

  00:08:55 Hur du kan påverka din försäljning

  00:12:40 När får du mest betalt för en bostad?

  00:17:32 40% av svenskarna kan tänka sig sälja sin bostad

  00:21:01 Sociala medier har en stor påverkan

  00:24:50 Fungerar homestyling?

  00:27:05 Svårt räkna hem en köksrenovering

  00:30:34 Stretcha budgeten om möjligt när du köper

  00:33:51 Trend mot mer ekonomiska boenden

  00:38:09 Vanliga misstag vid försäljning

  00:41:10 I nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa

  00:44:04 Hur ska man tänka när det kommer skambud?

  00:49:52 FOMO-effekten hos köpare är stark när någon väl lagt bud

  00:52:26 Mäklaren ska tillvara ta bådas intresse men vara partisk kring högsta pris

  01:02:10 Provision och olika incitament är överskattat och dåligt

  01:05:53 Det är inte provisionsincitament som leder till ett bra jobb

  01:11:50 Stressa inte med försäljningen

  01:15:00 Vad får jag för pengarna?

  01:17:44 Tänk på det här när du väljer mäklare

  01:21:02 Du vill ha en modig mäklare som tar kommando

  01:24:13 En mänsklig mäklare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Efter en utbrändhet där Johan vaknade upp i en ambulans, bestämde han sig för att designa om sitt liv och jaga känslan av frihet i livet och därmed även sin dröm.


  I dagens avsnitt intervjuar vi Johan Book som ett par dagar efter vårt avsnitt om ”De fem vanligaste sakerna man ångrar innan man dör” skrev ett inlägg på LinkedIn på temat "Att våga jaga sina drömmar" som stack ut för mig.


  Det jag tycker är fint med Johan är att han egentligen inte alls kommer från vår community, är på jakt efter FIRE eller ens är särskilt intresserad av ekonomi (vilket kan noteras i den misslyckade introduktionen av honom som civilekonom 🤣🙈). Däremot är han precis som vi intresserad av att leva ett liv som man själv väljer och designar. Att både älska det liv man lever och leva det liv man älskar.


  Han skrev själv: "Att jaga drömmen om ”känslan av frihet” blev mitt kall, kalla mig sökare om ni vill. För mig handlade det mer om att grubbla, reflektera, utmana, fundera på vart i livet jag skulle hitta ”känslan av frihet”, och ständigt ta små steg mot något som hägrar förföriskt där framme. Mitt drömliv."


  Hans egen resa började på Lantmännen där han var högpresterande på den nivån att han en dag vaknade upp i en ambulans och kunde inte minnas hur han hamnade där. Som han själv skriver: "Det accelererade min resa mot ”känslan av frihet” ytterligare. Jag tog fram tio punkter att luta alla mina framtida beslut mot, en sorts kompass." Punkterna som han satte upp för sig själv var:


  ▸ 1. Sätt alltid barnen först.

  ▸ 2. Våga bli mer ego (alltid mött andras behov framför mina egna). Men var alltid schysst.

  ▸ 3. Sluta känn skuld och skam.

  ▸ 4. Alla måste inte gilla dig (ouuch)

  ▸ 5. Följ din lust.

  ▸ 6. Säg alltid ja till äventyr.

  ▸ 7. Lev det liv du vill leva Johan. Inte det någon annan vill eller har hittat på.

  ▸ 8. Andas.

  ▸ 9. Uppskatta det du har.

  ▸ 10. Njut till fullo av de frukter livet ger dig. En dag är det slut och den dagen kan vara mycket närmre än du tror.


  Så dagens avsnitt är en liten inblick i Johans livsresa som jag själv tycker är inspirerande. Det finns många guldkorn att plocka i avsnittet; som Johans två enkla frågor:


  ▸ Vad säger du är viktigt i ditt liv?

  ▸ Vad lägger du tid på i ditt liv?


  Om det inte är det som du säger är viktigt, då är det ett bra tillfälle att fundera på om mitt liv är så som man har tänkt sig. Eller som Johan själv säger; om man inte vet vart ens livskompass pekar, då borde man lägga orimligt mycket tid för att ta reda på det. 🙂🧭


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Johan


  Länkar

  ▸ Följ diskussionen i forumet

  ▸ Johans inlägg på LinkedIn


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:03:39 Våga jaga dina drömmar

  00:06:39 Att vara ute är roligt

  00:09:07 "Jag är otroligt ansvarsfull"

  00:13:25 Rasmus på Luffen

  00:19:28 Vad lägger du din tid på?

  00:23:26 Vilket projekt ska du nu missköta?

  00:27:16 Tid med barnen

  00:33:52 Rätt förutsättningar för att må och prestera bra

  00:37:41 Att handla effortless

  00:40:40 Det är okej att ta andra vägar

  00:46:58 Att välja jobb

  00:56:18 Rädslan om att misslyckas

  00:59:13 10 punkter som en kompass

  01:02:41 Skuld och skam

  01:05:02 Noll kontrollbehov

  01:10:27 Prova något nytt#

  01:13:07 Uppskatta det du har

  01:16:12 Lev det liv du vill leva

  01:19:30 Förväntningarna att synas

  01:22:18 Livet är för kort


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Fru Efficient Badass blev inspirerad, värvade familjen, drog pluggen och flyttade från Stockholm för att leva ett liv i Flamingo-FIRE. I dagens avsnitt intervjuar vi henne om hennes resa, spartips och att välja en annan väg i livet.


  Jag gillar när människor vågar gå sin egen väg i livet. Att inte göra som alla andra tänker, tycker och vill. Fru EB valde att hoppa av en framgångsrik karriär i Stockholm för att kunna leva ett annat sorts liv i Hälsingland.


  En fördom som jag har haft om FIRE-rörelsen länge är att det är yngre killar utan barn eller partner (ja, jag vet att det är fel, det är därför det är en fördom 🙂). I det här fallet fick vi intervjua någon som också är i 40-års åldern, har tre barn, är gift, har gjort karriär och framförallt har gjort skiftet från ett klassiskt "karriärsliv" till något annat.


  I avsnittet pratar vi om några av hennes spartips. Som hon själv säger i avsnittet, så saknade hon en "dra ner på kostnaderna"-blogg när hon började på sin resa:


  ▸ Anamma ett minimalistiskt synsätt och sluta konsumera onödiga saker

  ▸ Minimera dina utlandsresor

  ▸ Om du bor i stad, gör dig av med bil

  ▸ Insourca allt

  ▸ Bli vegetarian. Eller åtminstone flexitarian

  ▸ Sluta gå på krogen

  ▸ Gör slut med ditt behov av dyra krämer

  ▸ Ha alltid med dig ett matförråd för att undvika Reitansvinn

  ▸ Säg upp alla former av abonnemang

  ▸ Gå igenom dina försäkringar och kontrollera att du inte är överförsäkrad

  ▸ Skippa de klassiska sparknepen "storhandla" och "håll dig strikt till inköpslistan"


  Extra roligt är att Caroline är är högst skeptisk till tipset om att sluta med dyra krämer. Vi pratar även lite om artikeln häromveckan där FIRE-communityn blev kallad för "snåla grötätare".


  Fru EB önskade att vara anonym och det är självklart något vi respekterar. Därför är hon bortklippt i videon, men vi har ingen förvrängt röst eller något sådant. 🙂


  VI hoppas att du gillar intervjun!


  Hälsningar,

  Jan, Caroline och Fru EB.


  Länkar

  ▸ Fru EB hemsida

  ▸ Följ samtalet om avsnittet


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:03:00 Fru EB: så här började min resa

  00:06:30 Historien om Pablo och hinkarna

  00:07:45 Mitt yrkesliv gick som på en autostrada

  00:12:30 Barn anpassar sig väldigt väl

  00:15:20 Vi bestämde oss för att ta ett år i taget

  00:17:50 Att spara är roligt

  00:20:45 Hur tog omgivningen det?

  00:23:30 Bucketlist med coola resmål

  00:26:30 Är det något som du önskar att du hade vetat i förväg?

  00:29:45 Några spartips

  00:33:00 Minimera dina utlandsresor

  00:35:30 Grupptryck även som vuxna

  00:37:00 Fler spartips

  00:39:20 Göra sig av med vanan dyra krämer

  00:42:00 Fler tips på hemsidan

  00:43:50 Flexibilitet i vardagen

  00:46:45 FIRE-människor: självgoda grötätare

  00:49:30 FIRE är kanske tecken på en motreaktion?

  00:52:00 Var kommer namnet Efficient Badass från?

  00:53:40 Hur får man med sig sin partner som inte är intresserad?

  00:56:00 Var förändringen som du vill se i andra

  00:57:40 Konstnärsfond till barnen istället för barnförsäkring

  00:59:30 Det är kanske inte rätt och inte till för alla

  01:01:40 Att gå med i FIRE

  01:04:30 Finns ens FIRE-paraply-drickar-stereotypen på riktigt?

  01:08:30 Det är aldrig för sent att börja spara


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Här fortsätter vi vår intervju med Jan och Emelie från Skatteverket. Vi pratar om deklarationen, skattekontot, avdrag och mycket annat. Du kan lyssna på dagens avsnitt fristående eller börja med den förra delen 295.


  Som vanligt blir det lite allmänbildning där vi pratar om t.ex. skattetillägg, ROT- och RUT-adrag, vad som händer när det blir fel och svarar på era frågor om t.ex. hur vanligt det är med angiveri. 🤣🙈


  Några guldkorn från dagens avsnitt:

  Skattekontot har idag en sparränta på 1.6875% men då den är skattefri motsvarar det ett sparkonto på en vanlig bank på 2.4%. Skatteverket ger idag alltså en bättre sparränta än de flesta storbanker. 🤯Ovanstående tips är EXTRA relevant för dig som är företagare då det är jättesvårt att hitta säkra sparkonton för företagspengar med hög ränta.Om du går på spartipset med skattekontot, glöm inte att sätta en utbetalningsspärr, annars blir det bara att pengarna studsar. Jag pratar inte alls av egen erfarenhet. 🙈Du kan omfördela ROT- och RUT inom hushållet om du har en för låg inkomst eller haft för stora utgifter.Du kan bli deklarationsombud för t.ex. dina barn om de ska deklarera eller dina äldre föräldrar så att du kan göra deras deklaration via hemsidan.Pappersdeklarationerna innehåller 6 gånger fler fel än de digitala deklarationerna. T.ex. hamnar en underskrift lite utanför och in i en annan ruta så blir det klurigt för datorn på Skatteverket som ska tolka det.Att lämna deklarationen kan faktiskt vara ett tillfälle att fira. Man betalar ju bara skatt om man har tjänat pengar...

  Tack för att hänger med oss även denna veckan. Nästa vecka blir det en intervju om FIRE med Fru Efficient Badass.


  Tack för denna veckan,

  Jan x2, Caroline och Emelie


  Länkar

  ▸ Forumdiskussion på ämnet


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:02:36 Om man glömmer att lämna in deklarationen

  00:05:00 Om man lämnar oriktiga uppgifter i deklarationen

  00:07:27 När har man begått ett skattebrott i deklarationen?

  00:10:10 ROT och RUT

  00:16:30 Bästa deklarationstipsen från skatteverket

  00:17:40 Jan egna deklarationstips: Deklarationsombud

  00:19.45 Frågor om brott

  00:22:00 Hur vanligt är det med angiveri?

  00:29:45 De vanligaste frågorna till skatteupplysningen

  00:31:15 Deklarera dödsbo

  00:32:05 Kostnadsränta innan skatten är beslutad

  00:32:25 Ditt skattekonto har ränta på 2.4 procent

  00:36:05 Lägg in en utbetalningsspärr på skattekontot

  00:39:35 Inkomstår, beskattningsår och taxeringsår

  00:41:00 Deklarera bostadsförsäljning enkelt

  00:41:30 Jättenördig fråga om bolag och utdelningsutrymme

  00:46:20 Utlandsvistelse; begränsat eller obegränsat skattskyldig

  00:49:55 Hur ser Skatteverket på FIRE?

  00:50:34 Avslutande frågor.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt har vi besök av Emelie Köhn och Jan Janowski från Skatteverket. Det blir ett samtal om deklaration, skatt, avdrag och mycket annat. Vår förhoppning är att du upplever de två avsnitten som ganska lättsamma, allmänbildande och kanske till och med att du får ett tips eller två.


  Det förmodligen viktigaste tipset - som faktiskt efter avsnitten även kom från min bror - är att använda Skatteverkets olika e-tjänster. T.ex. den för beräkning av reseavdraget där tydligen varannan person gör fel. Min bror som gjort avdraget i flera år bara kommenterade det som: "Det är skitlätt, du bara går in på deras hemsida, fyller i siffrorna och så spottar den fram rätt siffror och var de ska fyllas i".


  Några konkreta saker som vi går genom i avsnittet:

  Jämkning - Om du brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan du rätta till det genom att ansöka om jämkning. Då dras rätt skatt från början.En nyhet för i år är Skatteverket är snabbare och alla datum flyttas bakåt. Återbäring av skatt betalas ut snabbare. T.ex. nu redan vid påsk istället för midsommar (om du skickar in innan 30/3). Men även t.ex. vi som normalt betalade skatt i november lär få betala den i september.Använd de olika e-tjänsterna - det är supervanligt att man gör fel på det som hamnar som "Övrigt avdrag". T.ex. gör mer än varannan fel på reseavdraget (resor till och från jobbet).Allt för inkomstens förvärvande och bibehållande är avdragsgillt - jag har alltid haft det som rättesnöre i företagandet, men det gäller även privatpersoner. Något som jag helt missat, t.ex. kan man få avdrag för studier och vidareutbildning.Skatteverket har ett Avdragslexikon - istället för att gå på medias "70 avdrag att göra", kolla Skatteverkets hemsida och deras avdragslexikon från A-Ö som innehåller alla avdragen, förklaringar och länkar till e-tjänsterna.Vid försäljning av bostad finns det saker man kan dra av även om de gjordes för mer än 5 år sedan. Man skiljer "grundförbättringar" och "vanliga förbättringar".

  Notera att det finns en fortsättning till detta avsnitt. Vi pratade i nästan 1h 45 minuter så vi valde att dela upp avsnittet i två mindre delar så att du kan titta på det vid olika tillfällen.


  Tack för att hänger med oss,

  Jan x2, Caroline och Emelie


  Länkar

  ForumdiskussionenSkatteverkets e-tjänsterSkatteverkets avdragslexikon

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:05:39 900 handläggare svarar i telefon sista deklarationsdagen

  00:10:30 Skatteverkets frågesport kring roliga siffror

  00:15:05 Varför måste vi deklarera?

  00:16:00 Hur det funkar med skatteåterbäring

  00:20:00 Jämkning - vad är det och hur funkar det?

  00:21:00 Ränteavdrag

  00:23:45 Kvarskatt beslut i juni i år istället för aug

  00:25:30 Viktiga datum i deklarationstider

  00:26:20 Nytt utseende på deklarationen, ingen plast, ingen kopia

  00:32:00 Har ni glömt bort mig?

  00:37:10 Hur man gör rätt i reseavdrags-ansökan

  00:40:00 Bra att veta om skattereduktioner

  00:46:37 Hur man gör rätt med bil i tjänst

  00:50:00 Boendet - grundförbättring och reparation och avdrag man kan göra

  00:54:10 Vad är reaktionerna när ni säger att ni jobbar på Skatteverket?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Inspirerade av Bronnie Wares bok "The Top Five Regrets of the Dying", reflekterar vi över, hur man kan undvika de vanligaste sakerna som äldre ångrar, när vi själva blir gamla.


  Vi brukar ju ofta skoja om att priset som vi investerare betalar för att tjäna pengar är att vi får klippkort i Ångerns tempel. Då handlar det ju ofta om ånger kring att man köpte för tidigt eller för sent, för lite eller för mycket, att man gjorde fel när man sålde och så vidare.


  I dagens avsnitt utforskar vi ångern utifrån perspektiv "rikedom i livet". I vårt liv är det ganska mycket en pågående diskussion just nu. Förmodligen för att vi är i den fasen i livet eller att jag har en försenad 40-års kris. Därför blir det ett "hjärta"-avsnitt denna veckan också. Nästa vecka är vi tillbaka på hjärna då vi intervjuar Skatteverket. 😁


  Ånger kan vara klurigt eftersom priset ofta inte visar sig förrän efter fler år eller decennier. Än värre är att beslut som är enkla idag är ofta de som kostar oss mest på lång sikt.


  I vårt liv är det t.ex. enkelt att jobba (för mycket), att skjuta upp saker, att inte prioritera vänner, att inte låta livet kännas lika bra som det är etc. Saker som vi sannolikt kommer ångra i framtiden om vi inte gör något åt det idag.


  Vi kände oss nämligen väldigt träffade av flera av de punkter som Bronnie tar upp i sin bok. Hon hjälpte många äldre som var döende deras sista tid i livet, och det här är hennes sammanfattning av de sakerna som de ångrade mest:

  Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte det liv andra förväntade sig av mig.Jag önskar att jag inte hade jobbat så mycket.Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslorJag önskar att jag hade hållt kontakten med mina vännerJag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare

  Du som har följt oss ett tag vet ju om mina (Jan) tankar om att jag jobbar för mycket, inte direkt tillåter mig att känna att livet är lika bra som det är och jag har varit ganska dålig på att hålla kontakten med vänner. Jag förstår att det är ganska naturligt när man har små barn, men ändå.


  För oss var det här ett avsnitt som gav oss själva många tankeställare och vi har börjat göra saker annorlunda. Vi har försöker höra av oss till vänner oftare, säga de sakerna som vi känner och inte ha osagda saker och våga motionera det som är viktigt för oss.


  Ja, många tankar. Det ska bli spännande att läsa vad du tänker. 🙂❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Länkar

  ====

  Mer på hemsidan

  Om Patreon-communityn


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Introduktion

  00:03:15 Både hjärta- och hjärna-avsnitt

  00:06:30 Skicka ett SMS till någon du tycker om

  00:08:33 Ånger #1. Önskar att jag varit mer sann mot mig själv

  00:23:20 Ånger #2. Önskar att jag inte jobbat så mycket

  00:38:19 Ånger #3. Önskar att jag uttryckt mina känslor

  00:53:15 Ånger #4. Önskar att jag hållt kontakt med mina vänner

  01:08:50 Ånger #5. Önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt pratar vi om ekonomisk oro och mitt (Jans) behov att hela tiden bygga ett ekonomiskt fort för att försvara mot den den är saken som säkert kommer gå åt skogen i framtiden. Vi tar avstamp i mina samtal med min terapeut som uttryckte det: "Jan, du försöker lösa ett problem som inte finns, på ett sätt som inte går."


  Vi hoppas att du uppskattar det här avsnittet, som är diametralt annorlunda mot förra veckans avsnitt med de två brittiska professorerna. Vi tror nämligen att ett rikt liv handlar om balans och att en viss rikedom i livet handlar om saker bortom pengar. Lite enligt principen att vi faktiskt i loggan har både ett hjärta och ett dollar-tecken. 🙂


  Denna veckan blir det således ett utpräglat "hjärta"-avsnitt. Det är en fortsättning på de tankar som vi hade i höstas, där vi funderar på vad är ett rikt liv för oss. Bortom andras förväntningar och sant för oss. Jag vet inte om det är min försenade 40-års kris (född 1981) eller om det bara är en fas i livet där jag funderar mycket på den här typen av frågor.


  Caroline sköt i alla fall i höstas till mig en lapp med kommentaren: "Det här är numret till Bertil, han är en duktig terapeut." Jag har haft ett par samtal med Bertil under de senaste veckorna, men har faktiskt inte pratat särskilt mycket med Caroline om det. Både för att livet pågår, för att jag har behövt lite tid att tänka på det själv och för att avsnitten ibland är lite vår egentid där vi kan prata ostört.


  Så du får helt enkelt hänga med på mitt och Carolines samtal. På gott och ont. Lite roligt är det dock, som när Caroline blir upprörd över att våra terapisamtal tydligen inte följer mallen. 🤣 Jag tror och hoppas att det kan vara värdefullt för jag tror (eller hoppas) inte att jag är ensam med en del av dessa funderingar.


  Särskilt det här med att konstant bygga på fortet för att hantera en situation som kanske aldrig kommer, att naturen strävar efter balans även i relationer, att skilja på fara och rädsla, att tillåta sig att njuta mer, att låta livet kännas lika bra som det är och så vidare.


  Tack för den här och jag hoppas att vi ses i kommentarerna. ❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Länkar

  ====

  Länksamling Forumdiskussion

  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:02:15 Ska terapisamtal vara trevligt?

  00:03:34 Ekonomisk oro handlar om oro för framtiden

  00:08:33 Att lösa ett problem som inte finns på ett sätt som inte går

  00:13:03 Anmäld till Finansinspektionen

  00:18:14 Det känns inte lika bra som det ser ut

  00:23:37 Ta vara på glädjen i livet

  00:27:35 Jag måste svara på mejlen

  00:30:56 Om det är viktigt så hör de av sig igen

  00:33:01 Skilj på en påhittad och reell fara eller rädsla

  00:39:01 Naturen försöker balansera

  00:42:53 Det fanns inte utrymme för känslor

  00:47:00 Lekfullhet, bus och spontanitet

  00:52:06 Spöken i garderoben


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Citaten "jag har mina pengar i en indexfond" och "jag skulle inte rekommendera min egen fond" vore inte märkvärdiga om de inte kom från professionella aktiva förvaltare och analytiker i finansbranschen.


  I dagens avsnitt intervjuar vi de två brittiska professorerna Crawford Spence från Kings College i London och Yuval Millo från Warwicks universitet. De berättar om sin studie från i början av året (2023) där de intervjuade 69 fondförvaltare och analytiker från London, New York och Chicago. Djupintervjuerna gav en inblick i finansbranschen som man annars inte riktigt får.


  Det som stack ut för mig var att många förvaltare resonerade kring aktiv vs passiv-debatten (dvs. kan man slå index eller inte?) utan att de ens blev tillfrågade om frågan. Vissa uppvisade till och med en viss kognitiv dissonans där de å ena sidan arbetade med aktiv förvaltning, men placerade signa egna pengar passivt i indexfonder.


  På sätt och vis är ju inte resultaten i studien förvånande. Som professorerna själva säger - många av de här resultaten är kända från andra branscher. Vi är människor. Människor fattar inte rationella beslut i alla situationer. Vi lägger vikt vid saker som vi enkelt förstår även om de inte alltid är relevanta. Vi är relationsorienterade som gillar människor som är som vi själva och så vidare.


  Det leder till att även i finansbranschen gör man konstiga saker. Vissa till och med uttryckte att de inte gillade sitt jobb, men stannar kvar för att det är bra betalt, för att man har en viss livsstil och för att man är rädd för förändring. Man vet rationellt att nyckeln till framgång är att sticka ut, att avvika från att vara indexnära men det kommer med en social risk som inte riktigt vågar ta. Som analytiker blir man kompis med företagsledningen på bolagen man analyserar och så vidare.


  Jag gillade verkligen det som professorerna sa att man behöver se även finansmarknaden som en social konstruktion, bestående av aktörer som är irrationella, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner.


  Samtidigt behöver vi utomstående vara lite mer kritiska och inte köpa de historier som berättas från finansbranschen. Vi behöver ifrågasätta deras argument kring hållbarhet (som professorerna sågar), price discovery och att deras tid kommer i ett tuffare marknandsklimat.


  Jag och Caroline hoppas att du får glädje av avsnittet, för på sätt och vis ger de en inblick som man sällan får. Samtidigt bekräftar det mycket av det som vi sagt under många år, som småsparare har vi bäst sannolikhet att få en bra avkastning genom att investera passivt, långsiktigt, regelbundet i bred och billig indexfond eller fondrobot.


  Många hälsningar,

  Jan och Caroline


  Diskussion i forumet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/52089


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Introduktion

  00:07:55 Starkt stöd från forskningen för småsparare att lägga sina pengar i indexfonder

  00:11:28 Samma logik bakom drömmen om lottovinsten som övertro på den egna förmågan

  00:16:50 Aktiva förvaltare säger att de inte skulle investera i sin egen fond

  00:24:30 En del fondförvaltare kände hat mot sitt jobb men stannade kvar år efter år

  00:30:27 Aktiva förvaltare tycker att de har viktiga funktioner i finansmarknaden

  00:34:20 Ingen substans i att fondförvaltarnas argument att de räddar planeten

  00:40:27 Professorerna behövde hitta på ett nytt uttryck

  00:43:54 Den akademiska studien blev ett biktbås för de aktiva förvaltarna

  00:48:01 Finansvärlden måste förstås som ett socialt sammanhang

  01:02:15 Inga nya sätt att slå marknaden ens med den nya tekniken

  01:10:09 Vad skulle du säga om dina barn ville bli aktiva fondförvaltare?

  01:17:27 Småspararna presterar ännu sämre än aktiva förvaltare

  01:21:10 Professorernas boktips


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag intervjuar vi Jimmy som gästade oss för ett par år sedan (avsnitt 104) om hur det har gått på hans resa mot ekonomisk frihet. När vi träffade honom 2019 så hade han målet att bli ekonomiskt fri innan han hade fyllt 40 år. Ett mål som han har uppnått.


  Han berättar om sin resa, hur livet ser annorlunda när man är FIRE, att även om han är väldigt kostnadsmedveten (han gör ju trots allt en Lean-FIRE) att han har börjat unna sig fler saker. En sak som slog mig i intervjun - vilket kanske mest är min egen fördom - är att han inte alls är lika nördig kring investeringar som många av oss andra som kanske överväger ekonomisk frihet.


  Min tolkning är att Jimmy har framförallt fokuserat på två delar för uppnå sin ekonomiska frihet. Det första är att han är väldigt kostnadsmedveten, hans totala årsutgifter ligger på runt låga 160 000 SEK. Det andra är att han har gjort om den största kostnadsposten som många av oss har, boendet till en intäktskälla genom att ha inneboende. Det fina med det här är ju att han inte är påverkad av börsens utveckling.


  Vi pratar även om olika nyanser av FIRE, om att relationer blir viktigare när man blir ekonomiskt fri, om olika trick som Jimmy plockat upp längs vägen och mycket mer.


  Vi hoppas att du gillar gillar avsnittet och finner det inspirerande. 😊


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Jimmy


  Länkar

  ====

  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/51753

  Jimmys Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100032084246604


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Introduktion

  00:01:39 Resan från arbetslöshet till arbete till FIRE

  00:03:13 Funderingar kring ekonomisk frihet

  00:08:04 Omgivningens reaktioner

  00:09:13 Drivkraften: Bokskrivande och ekonomisk trygghet

  00:11:10 Olika typer av FIRE

  00:12:22 Your money or your life

  00:13:19 Hur man lever på 160 000 kr per år

  00:15:44 House hacking för att hålla ner boendekostnaden

  00:17:36 Ekonomisk, men inte snål

  00:18:50 År 2022 bästa året någonsin

  00:20:44 Rätt mindset gör en lycklig

  00:21:29 Lättare med FIRE utan familj?

  00:23:05 De flesta profilerna i FIRE-rörelsen är familjer

  00:24:31 Att hålla ner matkostnaderna

  00:27:20 Billigare matkostnader som vegan?

  00:28:23 Att vara FIRE i ett förhållande

  00:30:05 Matinköp efter säsong sparar pengar

  00:31:39 Bostaden kan generera inkomster

  00:33:22 Resandet en stor utgift

  00:34:31 Ingen uttagsstrategi

  00:38:37 Olika nyanser i FIRE - Inkomster och utgifter

  00:41:01 Utanförskap i FIRE?

  00:43:55 Allmän pension och FIRE

  00:46:51 Mer socialt liv i FIRE

  00:52:09 Man kan alltid ångra sig i FIRE!

  00:54:09 Det blir sällan som man föreställt sig

  00:56:03 Relationer allt viktigare i FIRE

  00:58:49 Mindre bokskrivande än tänkt i FIRE

  00:59:35 Tips #1: Tänk igenom vad du vill göra i FIRE

  01:01:03 Tips #2: Ibland vet man inte vad man vill och det är OK

  01:02:15 Tips #3: Lär dig om FIRE tidigt!

  01:04:37 Att motstå ny teknik

  01:07:00 Spendera i enlighet med dina värderingar

  01:10:30 Frågor från forumet: Påverkas FIRE av inflation och stigande räntor? Bör man vara skuldfri?

  01:12:30 Vanliga missuppfattningar om FIRE-rörelsen

  01:13:45 Osäkerhetshorisonter förändras under livets gång

  01:17:50 Boktips: "Bullshit Jobs"


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt är reklam för Hypoteket där vi har ett samtal med grundaren Dag Wardaeus om allt som har med bolån och räntor att göra. Det blir ett samtal där vi tar upp frågor såsom:


  ▸Har det historiskt lönat sig att binda räntan?

  ▸Vilket misstag gör folk när de binder räntan?

  ▸Vad är det genomsnittliga bolånet / värdet på huset hos nya låntagare?

  ▸Hur ska man tänka när man jämför bolåneräntan mellan banker?

  ▸Vilka tips finns det när man ska förhandla med banken?


  Nedan följer några av våra guldkorn från avsnittet:


  ▸Skattekontot är idag ett alternativ till bankkontot

  ▸Historiskt har det lönat sig att INTE binda räntan

  ▸Om man väl binder, så binder man på för kort period

  ▸Begär ut ett amorteringsunderlag när du ränteförhandlar

  ▸Gör inte misstaget att jämföra en gammal ränta med dagsaktuell

  ▸Grönt bolån ger lägre ränta


  Flera av tipsen som vi går genom i avsnittet har jag och Caroline använt oss själva. Det som har gjort absolut mest nytta är det med amorteringsunderlag som var en grej som vi kom på av misstag. 🙄


  Vi går genom dem i avsnittet, men vi har även sammanfattat dem på bloggen och i forumet. Vi hoppas att du gillar avsnittet och får glädje av det. 🙂


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Dag


  Länkar

  ====

  SVT:s undersökning om bolån

  Forumtråden

  Hypoteket


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:02:11 Så startades Hypoteket

  00:06:43 Bankerna tjänar bisarra pengar på bruttomarginal

  00:09:57 Innovationskraften inom Hypoteket är viktig

  00:16:51 Hamsterhjulet snurrar men hamstern är död

  00:20:13 Hypoteket ligger alltid 30 punkter under storbankerna i pris

  00:26:08 Det fina med det kapitalistiska systemet

  00:30:48 En skör bostadsmarknad kontra en svag krona

  00:33:58 Borde du ha bundit räntan?

  00:41:08 Ekonomi handlar om psykologi

  00:46:17 Vid nyköp så var den genomsnittliga belåningsgraden 70%

  00:52:12 Ränteutgifterna för hushåll ökar från 4% 2021 till 9% i mitten av 2023

  00:57:07 Höja belåningsgraden genom att ta ett tilläggslån

  00:59:58 30% av Sveriges befolkning klarar inte en oförutsägbar utgift på 5000 kronor

  01:03:53 Vilken åldersgrupp har mest lån?

  01:09:06 Förhandlingsfritt bolån

  01:13:51 Det högre syftet

  01:18:49 Vid vilken ålder är det tufft att ta ett nytt bolån?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Den statliga sjunde AP-fonden förvaltar nästan 900 000 miljoner kr för över 5 miljoner svenskar. Deras förvalsalternativ i premiepensionen AP7 SÅFA har historiskt dessutom gett den genomsnittlige pensionssparen en bättre genom medelavkastning jämfört med den som gjort egna aktiva val. Idag intervjuar vi Pontus von Essen, Head of Strategy på AP7, om räntor, aktier, sparande och portföljer.


  Det är ingen hemlighet att vi är stora fans av AP7 och har våra egna premiepensionspengar placerade hos dem. Som alla andra började jag vår resa hos dem, för att sedan i ett slag av övertro på egen förmåga tro att jag kunde göra Pontus och hans kollegors jobb bättre än dem (vilket naturligtvis slutade i underprestation mot index 🙄) för att sedan aktivt byta tillbaka till dem för ett par år sedan.


  Det är därför vi uppskattade at AP7 ställde upp och lät oss intervjua Pontus von Essen som jobbat med portföljkonstruktion och framförallt fixed income. Tanken med avsnittet var initialt att vi skulle prata om räntor, men då Pontus var duktig även på andra områden blev det mer generellt även om aktiefonden, deras resonemang, hållbarhet, portföljkonstruktion och mycket mer.


  Ett av de mer nördiga guldkornen för mig personligen var att jag historiskt har varit negativ till företagsobligationer. Men Pontus lyfte det tillgångsslagets fördelar, inte minst som en byggsten i om man vill ha en kapitalbevarande FIRE-portfölj som man ska kunna leva på. Det här avsnittet avslutat vår serie om räntor nu under våren 2023.


  Vi hoppas att du gillar avsnittet och du är välkommen att kommentera eller se andra kommentarer i forumet. Ingen ersättning har utgått till någon part för avsnittet. 🙂


  Många hälsningar,

  Jan, Caroline och Pontus


  Länkar

  ====

  AP7: https://ap7.se

  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/50908


  Tänk på!

  ====

  Allt sparande innebär en risk. Även AP7:s fonder ökar och minskar i värde. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Avsnittet är allmän information och speglar deltagarnas personliga och subjektiva åsikter och är inte en investeringsrekommendation. Du bör alltid ta in information från andra källor och gärna en oberoende finansiell rådgivare om du är osäker. Vi har placerat vår egen premiepension i AP7 SÅFA.


  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:03:13 Varför är räntor viktiga?

  00:09:27 Vem borde välja en räntefond?

  00:13:04 Skillnaden mellan räntefonder och obligationsfonder

  00:16:14 Två byggstensfonder hos AP7

  00:21:09 "Jag trodde att jag var bättre än ert team"

  00:27:30 AP7 såfa är enkel, billig och skalbar

  00:32:59 Den genomsnittliga spararen hos AP7

  00:45:36 Tankar kring att slå marknaden

  00:51:51 Fördelningen i AP7 räntefond

  00:55:01 71% bostadsobligationer i räntefonden, bör man oroa sig?

  01:00:08 Den förväntade avkastningen på AP7 räntefond

  01:03:21 En kapitalbevarande portfölj

  01:07:07 Den klassiska 4% avkastningen

  01:11:00 Naturlig avkastning

  01:13:40 Fokus på hållbarhet

  01:18:29 Hur många dagar har systemet kvar?

  01:22:22 Det sämsta finansiella rådet


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Målet med fyra-hinkar-modellen är att hjälpa dig att få en bättre balans i din ekonomi, att hantera några av de risker vi alla behöver förhålla oss till och ge dig ett högre ekonomiskt välmående.


  Dagens avsnitt är en nyinspelning av vårt klassiska "Fyra-hinkar-principen"-avsnitt. Tillsammans med avsnitt #99 tillhör det de två viktigaste avsnitten på RikaTillsammans. Eller snarare de två avsnitt som jag upplever gör att att man når 80 % av resultatet med 20 % av insatsen.


  Fyra-hinkar-principen är en mental modell för att hjälpa en att få ett högre ekonomiskt välmående. Vi definierar det ekonomiska välmåendet som att ha en ekonomisk trygghet idag och i framtiden likväl att ha en valfrihet idag och i framtiden.


  Den ska även hjälpa till att hantera några av de största riskerna som vi alla behöver förhålla oss i en privatekonomi som är:

  Oförutsedda händelser - ökad utgift, minskad inkomstInflationen - att pengar minskar i värdeVolatilitetsrisken - att investeringar svänger i värdeFelkalibrerad ekonomisk plan - ett för högt eller för lågt sparande

  I denna version fyra av modellen försöker vi tydliggöra de olika variationerna av fyra-hinkar-principen som ni i communityn har kommit med. Vi diskuterar både en 2-hinkar och en 3-hinkar-variant som kan vara bättre att börja med. Inom kort kommer vi med ett eller flera bonusavsnitt på ämnet.


  Än en gång, ett stort tack till alla er som följer, tittar och bidrar till oss andra.


  Många hälsningar,

  Jan och Caroline


  Disclaimer

  Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan du förlora ditt insatta kapital, investera därför inte mer än du har råd att förlora. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är personliga åsikter, tolkningar och slutsatser, ska inte på något sätt ses som finansiell rådgivning, en investeringsrekommendation eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du uppmanas härmed att alltid göra din egen analys innan du gör något i din ekonomi. Läs mer: https://rikatillsammans.se/villkor


  Länkar

  Viktigaste länkarnaForumdiskussionPatreon

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:01:35 Vanliga problem och risker i en privatekonomi

  00:04:40 Tre risker alla måste förhålla sig till

  00:06:11 Gör modellen till din egen

  00:07:44 Målet: ekonomiskt välmående idag och i framtiden

  00:10:40 Mental modell - ingen sanning eller naturlag

  00:16:50 Handlar inte om vilka fonder du ska välja

  00:19:15 Gör ditt sparande först immunt och sedan optimerat

  00:23:30 Risken för oförutsedda händelser

  00:28:24 Volatilitetsrisken - risken för svängningar i portföljen

  00:29:20 Risken för en felkalibrerad ekonomisk plan

  00:30:30 Enkel variant: 2-hinkar modell

  00:38:10 Vår variant: 4-hinkar-principen

  00:40:50 Samma byggstenar (aktier & räntor) i alla hinkarna

  00:43:06 Spara vs investera vs spekulera

  00:47:30 Pengarna flödar mellan hinkarna (get-rich vs stay-rich)

  00:57:00 En sammanställning av fyra-hinkar-principen

  01:02:50 Varje hink kan innehålla flera konton och portföljer

  01:06:30 Är fyra-hinkar principen mental bokföring? Ja.

  01:14:01 Hur stora ska hinkarna vara?

  01:15:49 Storlek på hinkarna vid stay-rich / FIRE


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för LYSA. I dagens avsnitt intervjuar vi Oskar Björklund som är VD på Lysas fondbolag om räntor. Efter 2022 års ränteuppgång är räntor för första gången i spel för första gången på över 15 år. Fördelen med räntor är att de nu kan ge en god avkastning till en lägre risk än aktier och bör därmed vara en del av en balanserad portfölj.


  En av mina stora insikter för ett par år sedan var att räntor - som vid första anblick ser ganska enkla ut - är betydlig mer komplexa än aktier. Det är därför jag vid olika tillfällen har framhållit Lysas ränteportfölj som bra. Det har dock ofta misstolkats som att bra är samma sak som bra avkastning och inte bra konstruerad.


  Därför hjälper Oscar till med en introduktion kring räntor, där vi bland annat diskuterar:

  De två olika typerna av risk: ränterisk vs kreditriskVilken roll räntefonder har i en portföljRäntor ger en liknande avkastning till lägre riskOlika typer av räntor - säkerställda, reala, företags- och statsräntorRäntor i olika valutor och valutasäkringDiversifiering av räntor i olika geografier (och övervikt mot Sverige)m.m.

  Vi hoppas att du finner avsnittet intressant och blir lite klokare kring räntor. För det fina med LYSA är ju att man inte behöver göra någonting, utan allt sköter ju Oskar och hans team. För dig som vill nörda ännu lite mer så finns det tillhörande bonusavsnitt där han svarar på läsarfrågor och olika typer av räntor för olika typer av mer specifika sparmål (då Lysas räntedel är väldigt generell).


  Oskar brukar även svara på frågor i forumet, så dyker det upp någon följdfråga, ställ den gärna där så hjälps vi åt i diskussionen. Tack för denna veckan!


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Länkar

  ForumetSponsrad länk till LYSA

  Disclaimer

  Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Detta avsnitt är sponsrat, vi har våra egna pengar investerade i LYSA och vi har en sponsrad länk nedan. Läs mer i våra villkor.


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:02:43 Välkommen Oscar Björklund

  00:04:15 Många olika typer av räntor

  00:06:10 Hos räntor ger det sämsta företaget högst avkastning

  00:07:21 Två typer av risker: ränte/durationsrisk vs kreditrisk

  00:08:40 Räntefonder sjunker i värde när räntan ökar

  00:10:20 Vilken roll har räntefonder i en portfölj?

  00:11:45 Samma avkastning men lägre risk

  00:15:00 Räntor är tillbaka i spel

  00:16:30 Jättesvårt att förutse räntan

  00:20:20 Tänk om din långsiktiga sparhorisont blir kort

  00:21:30 Man bör ha exponering mot både ränte- och kreditrisk

  00:25:30 Bör jag ha bolån och räntor samtidigt?

  00:28:40 Lysas ränteportfölj är jättebra - men varken hackad eller malen

  00:33:30 Säkerställda obligationer

  00:38:00 Räntemarknaden räknar, aktiemarknaden tycker

  00:39:06 Realräntor

  00:40:50 Hur ser Lysas ränteportfölj ut?

  00:42:30 Valutarisk och valutasäkring

  00:49:00 Varför en så stor andel svenska räntor?

  00:51:00 Långa räntor

  00:54:30 Fortsätter i bonusräntor


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.