Avsnitt

 • Forskningen ger över tid ett ganska stort stöd för att 1) man inte ska lyssna på experters förutsägelser om framtiden, 2) små bolag går bättre än stora bolag, 3) värdebolag går bättre än tillväxtbolag, 4) bolag med hög lönsamhet går bättre än bolag med låg lönsamhet och 5) att beslutet om vilka typer av tillgångar man väljer i sitt sparande är väldigt viktigt.

  Det här är del 2 i vår serie "Vad säger forskningen om sparande?" där vi tittar på några av de mest inflytelserika akademiska studierna. Målet med serien är att bli bättre investerare, undvika vanliga misstag och inte minst att få en bättre avkastning och tjäna mer pengar över tid.

  I dagens avsnitt tittar vi på tre studier som besvarar följande frågor:
  1. Hur stor del av en portföljs utveckling förklaras av valet aktier och räntor?
  2. Finns det faktorer som förklarar att vissa typer av aktier går bättre än andra?
  3. Hur mycket rätt har experter och gurus i sina förutsägelser?

  Vi börjar avsnittet med ett litet rant om min upplevelse från en paneldebatt hos Aktiespararna där jag var inbjuden som gäst i slutet av januari. Väldigt intressant och symptomatiskt tyvärr. Därefter tittar vi på Brinson (1986, 1991) Ibottsons (2010) studier konstaterade vikten av vara i marknaden och göra ett aktivt strategiskt val av tillgångsslag (=t.ex. räntor och aktier). En väldigt stor andel av den avkastning man får kommer till följd av den tillgångsfördelning man gör, snarare än att man väljer rätt typ av fonder eller fond från rätt leverantör.

  I nästa del tittar vi på nobelpristagaren Eugene Famas och hans kollega Kenneth Frenchs så kallade "Tre-faktor-modell" för aktier (1992, 1993, 1994). Efter lanseringen av effektiva marknadshypotesen konstaterade de att vissa fonder tenderade gå bättre än genomsnittet. De undersökte fenomenet vidare och konstaterade att det finns så kallade "dimensioner" som förklarade överprestationen. De konstaterade att över en 10 års period tenderade:

  1. Små bolag gå bättre än stora (93 %)
  2. Värdebolag gå bättre än tillväxtbolag (82 %)
  3. Bolag med hög lönsamhet gå bättre än bolag med låg lönsamhet (100 %)

  I den sista delen tittar vi på studier som undersökte frågan: "Hur mycket rätt har experter, gurus och analytiker?". Särskilt den senare forskningen är ingen munter läsning. I en studie från 2017 (Bailey) gick man genom mer än 6 000 förutsägelser från 68 kända analytiker. I genomsnitt hade de bara 48 % rätt.

  Det vill säga att du har större chans att få rätt om du singlar slant än lyssnar på en experts förutsägelse! Tragiskt, men tyvärr inte förvånande då det går i linje med mycket av den andra forskningen som säger att investerare över tid ofta är sämre än genomsnittet.

  Nästa vecka är det dags för den sista delen "inre framgångsfaktorerna". Hoppas att vi ses då! 🙏
  Jan och Caroline


  Innehållsförteckning:
  00:00:40 – Jans upplevelse från en paneldebatt hos Aktiespararna
  00:10:28 – Introduktion till dagens avsnitt
  00:15:11 – Studie #1. Vart kommer avkastningen från?
  00:18:09 – Vikten av en övergripande tanke om sin portfölj
  00:23:22 – Balansen mellan aktier och räntor är det viktigaste beslutet
  00:25:35 – Fördelning av aktier och räntor per sparhorisont
  00:26:50 – Studie #2. Fama–Frenchs 3–faktormodell
  00:28:25 – Faktor 1: Små vs stora bolag
  00:31:01 – Små bolag går nästan alltid bättre än stora bolag
  00:34:22 – Faktor 2: Värde– vs tillväxtbolag
  00:37:03 – Värdebolag går nästan alltid bättre än tillväxtbolag
  00:39:35 – Faktor 3: Hög vs låg lönsamhet
  00:43:31 – Aktiemarknaden slår oftast räntemarknaden
  00:46:18 – Räntor inkluderas i fem–faktor–modellen
  00:48:56 – Eugene Fama och fondbolaget Dimensional
  00:53:23 – Studie #3. Hur rätt har expeterna?
  00:58:55 – Survivorship bias och en marknad som inte är konsekvent.
  01:01:00 – Studie #4. Experter är sämre än att singla slant!
  01:04:11 – Medias roll är inte att hjälpa dig att tjäna pengar
  01:07:20 – Singla hellre slant än lyssna på en experts förutsägelse

 • Ingen människa har blivit framgångsrik på egen hand. Jag och Caroline skulle inte varit där vi är idag utan vår coach Moa Diseborn. I dagens avsnitt pratar vi bl.a. om: att njuta sig till framgång, låta livet kännas lika bra som det är, fejkmål, värderingar, drivkrafter och intentioner. Vi pratar även om de hinder som, från tid till annan, står i vägen och hindrar oss från att leva det liv vi älskar och älska det liv som vi lever.

  Moa är beteendevetare och enligt oss en av Sveriges absolut bästa coacher. Hon har även en lång internationell erfarenhet av arbete med riktigt förmögna klienter.

  Det som gör henne på många sätt unik är att hon är en av få personer som både kan prata pengar, investeringar och indexfonder och samtidigt ställa frågor kring vad som är viktigt i livet på riktigt. En bra fråga jag har fått är t.ex:

  – Hur syns det i ditt kontoutdrag att t.ex. generositet är viktigt för dig?

  En av de stora insikterna från samtalen med Moa, på senare tid, handlar just om frågan: Vad är det som är viktigt för mig på riktigt? Vad är autentiskt viktigt och vad är fejk? I avsnittet pratar vi nämligen om att det är lätt att tänka:

  – En person som jag [med mitt yrke / min ålder / status] borde [göra / vara intresserad av / ägna mig åt / äga] t.ex. en Tesla...

  Att vi lever i ett samhälle där vi hela tiden ska känna att något saknas, leder också till att det är svårt att skilja mina egna och andras önskningar. Att vår hjärna biologiskt är designad för att maximera chansen för vår överlevnad och inte upplevelsen av lycka gör det inte heller enklare.

  Det är därför det är så viktigt att ha balans i livet mellan pengarna och de mjuka värdena såsom vårt förhållande till pengar inte minst. Men mer om det i avsnittet.

  Intresseanmälan för en kickoff med syfte att skapa en Livsplan
  ----------
  Jag och Moa har spånat på en idé som vi vill testa med dig som följer oss. Vi undrar om det finns intresse för en 2-dagars kickoff/retreat. Tanken med retreaten är att skapa en konkret "Livsplan" som kombinerar de mjuka och de finansiella sidorna. Många har nämligen starka muskler i ett område - som jag t.ex. i ekonomi/sparande - men inte lika mycket i det andra. Vår upplevelse är nämligen att det är först i skärningspunkten mellan ekonomi/livet det magiska händer.

  Tanken är att under den första dagen arbetar du, antingen själv eller tillsammans med din partner, kollega, syskon eller vän med att identifiera dina värderingar, förhållningssätt, intentioner och dina drivkrafter. Det vill säga vad är viktigt i livet på riktigt. Därefter kompletterar du det med en ekonomisk plan, siffror, mätbarheter och en strategi för att faktiskt se till att det händer och du kan finansiera det.

  Dessutom får man möjligheten att träffa andra likasinnade och ha samtal bortom väder och vind. Vi tänker även att man gör det här på ett riktigt trevligt ställe med t.ex. spa, hotell och övernattning.

  Om det låter spännande klicka nedan.
  http://bit.ly/ko-livsplan

  Tack för den här veckan!
  Jan & Caroline

  PS. Moas mejl: moa@molodi.se

  Innehållsförteckning:
  03:45 – Introduktion av Moa
  05:12 – Att njuta sig till framgång
  10:15 – Varför blev det coaching
  12:25 – Pengar är sällan lösningen
  16:33 – Många av våra mål är fejkmål
  18:45 – Ibland handlar det om att bara våga prova
  22:35 – Alla är vi lite konstiga
  25:30 – Pengar är ofta bara en förstärkare
  27:47 – Tänk om livet är som en skattjakt
  32:30 – Utnyttja att vi bara kan tänka på en sak i taget
  35:50 – Värdet med att se livet som en skattjakt
  40:45 – Snart kommer de på att jag är en bluff
  44:05 – Konsumera i linje med det som är viktigt för dig
  47:40 – Att inte leva med integritet skapar ett energiläckage
  51:32 – Du får inte säga att det inte går förrän efter 100 försök
  53:30 – Från intention till handling
  57:10 – Vanor är en av nycklarna till framgång
  58:50 – Standard i livet som komplement till mål
  01:02:22 – Det gör ont när knoppar brister
  01:04:02 – Alla mål borde få en prislapp

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Något som jag finner väldigt fascinerande inom sparande och ekonomi är den, från tid till annan, totala avsaknaden av argument baserade i fakta, forskning och akademiska studier. Få andra områden är så känsloladdade och inte minst kopplade till vår mänskliga irrationalitet. Det är ingen hemlighet att jag är ett stort fan av sparande i indexfonder. En indexfond är per definition det genomsnittliga resultatet av alla aktörer på marknaden. Hälften ska vara bättre och hälften ska vara sämre.

  Men ställ den enkla frågan: "Är du en bättre bilförare än genomsnittet?" och en klar majoritet av de tillfrågade kommer att svara ja. Försäkringsbolaget IF, som ställde den frågan 2017, konstaterade att endast 4 procent av svenskarna upplevde själva att de körde sämre än genomsnittet och hela 61 % körde bättre eller mycket bättre än genomsnittet. Resultaten verkar tyvärr inte vara helt olika det jag möter i olika spar- och investeringssammanhang. För att citera IF:s informationschef:

  "Lite självinsikt skulle inte skada på vissa håll..."

  Med tanke på de senaste veckornas artiklar om de bästa fonderna 2020, om portföljerna för 2020 och bästa strukturen för ens ekonomi, upplever jag att det här är ett bra tillfälle att komplettera med en artikelserie om de akademiska studierna som ligger till grund vår sparfilosofi. Jag brukar ofta referera till "Forskningen säger att .... " och ofta länka till källan men vi har faktiskt aldrig haft ett avsnitt där vi systematiskt gått genom studierna till grund för vår investeringsstrategi. Något som faktiskt är både spännande och intressant.

  Att jag dessutom i veckan skulle delta i en paneldebatt hos Aktiespararna med en känd aktieboksförfattare gjorde det möjligt att slå två flugor i en smäll. Resultatet blev att du får det här och kommande poddavsnitt om de viktigaste akademiska studierna och de fördelar dessa kan ge i ditt sparande. Jag fick ett tillfälle att plugga på ordentligt. Paneldebatten var en, hmmm, hur ska jag uttrycka det, en intressant upplevelse jag säkert kommer få möjlighet att återkomma till.

  De studierna vi går genom i dagens avsnitt berör:
  - Harry Markowitz, "Portfolio Selection", 1952, Nobelpris 1990
  - William Sharpe, "Capital Asset Prices", 1964, Nobelpris 1990
  - Eugene Fama, "Behavior of Stock Market Prices", 1965, Nobelpris 2013
  - Daniel Kahneman, "Prospect Theory", 1979, Nobelpris 2002
  - Litteraturgenomgång av Martijn Cremers, 2019

  Vi hoppas att du kommer att uppskatta dagens avsnitt vars syfte är att ge både en introduktion och allmänbildning kring den forskning som faktiskt finns. Det är ju den som vi och kanske du också faktiskt investerar enligt. Särskilt om du har valt en fondrobot som vi brukar rekommendera.

  Tack för den här veckan och på återhörande nästa söndag!
  Jan och Caroline
  ---
  Eugene Fama-videon:
  https://www.youtube.com/watch?v=RVgsLWor3TQ

  ---
  Grov innehållsförteckning:
  00:06:10 - Några generella fördelar med akademiska studier.
  00:09:49 - Några generella nackdelar med akademiska studier.
  00:18:20 - Det perspektiv du har på sparande är viktigt.
  00:24:35 - Tillbakablick med disclaimers kring studierna.
  00:28:35 - “Portfolio Selection” - Risken hänger ihop med avkastningen.
  00:33:53 - William Sharpe - Indexfondernas förfader
  00:38:05 - Vad får vi ut av att läsa de här studierna?
  00:41:47 - Efficient Market Hypothesis-Teorin
  00:45:16 - Att titta bakåt ger inte en fördel för framtida investeringar
  00:50:03 - Prospekt-teorin och mänskligt beteende
  00:52:02 - Tänka snabbt och långsamt
  00:57:16 - Förlustaversion - vi plockar ut pengar från vårt sparande när det går dåligt på börsen.
  01:01:07 - Du kan ha fel 1000 gånger, och fortfarande säga att du tagit rätt beslut.
  01:03:25 - Hur vi faktiskt beter oss i förhållande till börsen.
  01:05:45 - Avslutning

 • Dagens video är en fortsättning på vårt samtal om inre framgångsfaktorer för ett rikare liv. Vi tror nämligen att framgång kommer i skärningspunkten mellan den tekniska kompetensen som att köpa fonder, spara långsiktigt, globalt och billigt samt den inre kompetensen kring förhållningssätt, självmedvetenhet och stödjande attityder. Vi bygger artikelserien på T. Harv Ekers bok ”Secrets of the Millionaire Mind” och hans s.k. ”wealth principles”.

  Del 1. Avsnitt #126
  https://soundcloud.com/rikatillsammans/126-inre-framgansfaktorer

  Del 2. Avsnitt #127
  https://soundcloud.com/rikatillsammans/127-inre-principer-del2

  Del 3. Avsnitt #129
  https://soundcloud.com/rikatillsammans/129-harv-eker-del3

  De senaste fem veckorna har vi haft ett par väldigt tekniska och ekonomiorienterade avsnitt. Därav ett litet avbrott i form av en fortsättning på de inre framgångsfaktorerna. I mångt och mycket är det lika viktiga, om inte viktigare, än det tekniska jobbet som i mångt och mycket är ett engångsjobb. Det är ju typ: "Sätt igång ett regelbundet månadssparande på Lysa över många år och hantera risken med Fyra-hinkar-principen". I det här fallet är det principer som man faktiskt aldrig egentligen blir klar med.

  I dagens avsnitt diskuterar vi bland annat följande:
  - "Don't wish it was easier, wish you were better"
  - Oavsett om du tror att du kan eller inte, så har du helt rätt
  - För varje givare behöver det finnas en mottagare
  - Allt i universum antingen utvecklas eller avvecklas
  - Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare
  - Hur du gör en sak, gör du alla saker
  - Inget fel med att ha en regelbunden lön, om den inte står i vägen för dig

  Precis som vanligt handlar det inte om sant/falskt, rätt/fel, bra eller dåligt, utan snarare som en möjlighet till tankespjärn. Genom att tänka nya saker, kan vi göra andra saker och på sikt få annorlunda resultat. Det finns således inget rätt svar eller rätt sätt. Dessutom är det våra tolkningar på Harv Ekers bok, så det kan vara som så att vi helt misstolkat det. Särskilt i det här avsnittet, där jag ville stryka delar. 😁

  Tack för den här veckan och på återseende nästa söndag. Om planeringen håller så blir det ett avsnitt om aktiva vs passiva fonder. Det har varit mycket debatt om ämnet på sistone så jag tänkte skicka in lite fakta i debatten. 👍

  I övrigt hoppas att vi att det har gått bra för dig med ombalanseringen, att du känner dig på spår och att du är nöjd med att jobbet är gjort för resten av året. Det är inte många säger man kan säga så om redan innan januari månads utgång. 😎

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. I övrigt kan vi tipsa om att dokumentären PUSH som vi intervjuade Fredrik Gertten om i avsnitt #117 nu finns på SVT Play:
  https://www.svtplay.se/video/25104314/push

  Avsnitt #117 - vår intervju med Fredrik finns här:
  https://soundcloud.com/rikatillsammans/117-push

  DS.

  Innehållsförteckning:
  00:07:19 - Skifta fokus från vad du kan få till vad du kan ge
  00:11:14 - Princip: Bli större än dina problem
  00:15:07 - Vår yttre värld är en reflektion av vår inre värld
  00:17:15 - Allt i universum utvecklas eller avvecklas
  00:20:33 - Princip: Styrkan i att vara medveten om sitt värde
  00:23:56 - Vikten av att kunna be om och ta emot hjälp
  00:25:54 - Princip: Balans mellan att ge och att ta emot
  00:29:48 - Olika samtalsämnen engagerar olika människor
  00:32:29 - Missunna inte andra som vill ge - våga ta emot
  00:35:25 - Princip: Pengar är inte en lösning, bara en förstärkare
  00:41:51 - Princip: ”How you do one thing is how you do everything”
  00:45:50 - När man inte dömer sig själv för hårt kan man göra positiva förändringar
  00:49:42 - Princip: Låt inte jobbet hindra dig från att tjäna det du verkligen är värd
  00:53:50 - För stor fokus på trygghet leder till ett liv fyllt av rädsla
  00:57:06 - Vi kan stegvis skapa nya karriärer över tid
  00:59:23 - Poängen är inte eget företag
  01:01:22 - Prestationsbaserat arbete och arbete med passion
  01:05:34 - Kommande avsnitt med populära gäster

 • En gång om året bör man ombalansera sitt sparande. Det kan bäst jämföras med en omstart. En omstart både mellan och inom portföljerna. Mellan dem för att få rätt risk i sitt totala sparande och inom dem för att få rätt risk inom den enskilda portföljen. Samtidigt kan man passa på att byta in nya och bättre fonder. I år förenklar vi hela sparandet samtidigt som vi förbättrar det. Mycket tack vare 300+ kommentarer från er läsare.

  Det här är ett av få avsnitt där vi faktiskt rekommenderar att även läsa artikeln på bloggen. Det står en hel del där som inte är med i videon, då det fungerar dåligt att lista en mängd fonder och kombinationer. Dessutom är några av portföljerna uppdaterade sedan inspelningen av video. Se därför artikeln på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/ombalansering-2020/

  Du kan ladda ner mallen i Excel som underlättar ombalanseringen nedan:
  https://mailchi.mp/rikatillsammans/ombalansering-2020

  Om det är så att du använder en fondrobot som LYSA så balanserar de om automatiskt åt dig. Då behöver du inte gör ombalanseringen inom portföljen. Det enda du behöver göra då är att se till att du har rätt risk mellan portföljerna (Fyra-hinkar-principen i #133) och ta ställning till guldandelen.

  Nedan följer den aktuella fördelningen av fonderna i de olika portföljerna. Dessa går att köpa på båda Avanza och Nordnet. Om du inte är kund där, använd gärna våra sponsrade länkar:

  - Avanza: https://rikatillsammans.se/partner/avanza
  - Nordnet: https://rikatillsammans.se/partner/nordnet
  - LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa

  Globala barnportföljen:
  55 % - Länsförsäkringar Global Indexnära
  10 % - Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  5 % - Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  5 % - SEB Sverige Indexfond
  5 % - Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  10 % - Spiltan Räntefond Sverige
  10 % - Xetra Gold eller Guld Ava (Avanza)

  Nybörjarportföljen:
  40 % - Länsförsäkringar Global Indexnära
  5 % - SEB Sverige Index
  5 % - Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  25 % - Spiltan Räntefond Sverige
  5 % - AMF Räntefond Mix
  5 % - AMF Räntefond Lång
  5 % - Spiltan Högräntefond
  10 % - Xetra Gold (Nordnet) eller Guld Ava (Avanza)

  Försiktiga portföljen:
  20 % - SPP Aktiefond Global
  45 % - Spiltan Räntefond Sverige
  10 % - IKC Avkastningsfond
  10 % - Långa svenska stats- och bankräntor / AMF Räntefond Lång

  RikaTillsammans-portföljen:
  22,5 % - SPP Aktiefond Global (SEK)
  2.5 % -SEB Sverige Index (SEK)
  20.0 % - Spiltan Räntefond Sverige (SEK)
  5.0 % - Kontanter i form av saldo på konto (SEK)
  5.0 % - iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) - IBCL
  15.0 % - iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) - IS04
  5.0 % - Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) - DBXG
  10 % - Xetra Gold (Nordnet) eller Guld Ava (Avanza)

  Lycka till med ombalanseringen!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning:
  00:06:33 – Våra modellportföljer eller en fondrobot som LYSA?
  00:10:45 - Syftet med ombalansering
  00:13:46 - Balansera risken inom och mellan portföljerna
  00:16:55 - Varför flera portföljer i samma hink?
  00:18:32 - Balansera risken mellan portföljerna
  00:19:57 - Balansera risken inom portföljerna
  00:25:25 - Ombalansering maximerar inte avkastningen
  00:28:02 - Varför ska jag inte bara ha 100% aktier?
  00:31:30 - Om börskraschers påverkan på ditt sparande
  00:34:17 - Sammanfattning av ombalanseringen
  00:36:22 - Hur gör man rent praktiskt?
  00:38:50 - Ombalanseringen är viktig!
  00:40:26 - Förslag på modellportföljerna 2020
  00:43:13 - Förändringar från föregående år
  00:45:50 - Nybörjarportföljen 2020
  00:49:05 - Hur många olika typer av räntefonder ska man ha?
  00:52:04 - Globala barnportföljen 2020
  00:54:04 - RikaTillsammans-portföljen 2020
  01:01:55 - Försiktiga barnportföljen 2020
  01:04:41 - Problem och saker värda att veta
  01:14:48 - Reflektion och slutsatser

 • I dagens avsnitt analyserar vi hur Stockholmsbörsen, våra modellportföljer och fondroboten LYSA utvecklades under 2019. Vi går även genom tre vanliga misstag att undvika när man jämför portföljer och historisk avkastning.

  Föra året var exceptionellt bra för alla som tog risk i form av sparande på börsen. Alla våra portföljer hade sina bästa år sedan start. Den viktigaste utvecklingen kan sammanfattas i:

  - Alla portföljerna presterade enligt plan mot index
  - Globala barnportföljen och Lysa 90/10 presterade +29,4 % resp. +28,2 %
  - Nybörjarportföljen och LYSA 60/40 presterade +22,2 resp. +19,3 %
  - RikaTillsammans-portföljen gick osannolikt bra med +20.0 % (Bästa året sedan 1995)
  - Den svenska börsen gick +35.0 % vs globala börsen +34,2 %
  - Det var ett historiskt sett mycket bra år för alla som tog risk (=hade aktier)
  - Så länge inte målen har förändrats, du har bra balans i helheten, finns inte mycket förändringar att göra

  Som synes presterade Lysa marginellt sämre än våra egna portföljer i år och sämre än om man bara valt en enskild global indexfond som Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global. Det kommer en fördjupande analys längre ned i artikeln.

  I korthet handlade det om att Lysa har en större exponering mot tillväxtmarknader än mina portföljer och det globala indexet som de andra fonderna följer. Tillväxtmarknaderna gick 2019 sämre än det globala börsindexet (+18.8 % vs. +28.6 %). Det är en stor förklaring. Den andra skillnaden var också att högre exponering mot Sverige på bekostnad av investeringar i USD. Det ledde till att man gick miste om en del av valutaeffekten där tillgångar i USD fick en skjuts på ca +6 procent. Den tredje skillnaden var guldet i våra portföljer som hade ett rekordår och slutade på 7 års högsta i förhållande till den svenska kronan.

  Betyder det här att något? Nej, inte ett dugg i min värld. Vi har kvar våra pengar på Lysa och vi kommer fortsätta månadsspara både till oss själva, företagen och barnen. Den främsta anledningen är att man inte kan dra någon slutsats från ett enskilt år. Avvikelsen ligger inom felmarginalen och det kunde lika gärna slutat tvärtom. Egentligen var det bara tur att vi inte har mer tillväxtmarknader i våra portföljer, då hade de också presterat lite sämre. Mer om det i nästa veckas avsnitt.

  Grattis till ett fantastiskt gånget börsår och passa på att fira det med att ta ut lite pengar från ditt sparande för att göra det lite verkligt! đŸ˜‰đŸŸ
  Jan och Caroline

  PS. Det här avsnittet är ett av få som skiljer sig ganska mycket mellan video och artikel. Artikeln innehåller nästan dubbelt så mycket som videon, så det är värt att läsa den.
  https://rikatillsammans.se/stockholmsborsen-analys-2019/

  Nedan följer en grov innehållsförteckning
  00:01:00 - Innehållet i dagens avsnitt
  00:06:40 - Fira utvecklingen i ditt sparande
  00:10:10 - Den genomsnittlige Avanza-kundens utveckling
  00:14:55 - Börsens utveckling 2019
  00:17:02 - Ett vanligt fel vi gör när vi jämför resultat
  00:18:15 - En mer rättvis jämförelse av börsen
  00:20:48 - Ränta-på-ränta och årsmedelavkastning
  00:23:10 - Det är lätt att fuska med tidsperioden
  00:27:35 - Förvänta dig inte en jämn utveckling över tid
  00:30:30 - Tiden är din absolut bästa vän
  00:32:01 - Ju längre tidsperiod desto bättre
  00:34:20 - Nybörjarportföljen vs Stockholmsbörsen
  00:37:30 - Alla jämförelser är inte relevanta (läs: Shareville)
  00:41:20 - Maximal nedgång i Nybörjarportföljen
  00:44:50 - Nybörjarutvecklingen mot relevanta index
  00:46:30 - Analys av skillnaden mot LYSA
  00:50:15 - Nybörjarportföljen sedan start
  00:51:35 - Globala barnportföljen 2019
  00:56:55 - Globala barnportföljen sedan start
  00:58:18 - RikaTillsammans-portföljen 2019 och sedan start
  01:03:50 - Nyckeltal för portföljerna i jämförelse med LYSA
  01:06:50 - Följ oss på Sharewille
  01:07:15 - Avslut och patreon.

 • Syftet med Ă„rets topplista med de bĂ€sta fonderna 2020 Ă€r att ge dig tips pĂ„ bra fonder till ditt sparande. I urvalet har vi prioriterat faktorer som forskningen stödjer för bĂ€st odds och resultat. Det innebĂ€r fokus pĂ„ lĂ„g avgift, passiv förvaltning, global spridning och olika typer av fonder. I Ă„r har vi dessutom lagt mer vikt miljömĂ€ssiga och hĂ„llbara kriterier.Förutom konkreta förslag pĂ„ 20 fonder kommer du Ă€ven fĂ„ förslag pĂ„ hur dessa fonder kan kombineras ihop i olika portföljer. Vi försöker Ă€ven knyta ihop sĂ€cken sĂ„ att du kan se hur fonderna, tillgĂ„ngsfördelningen, risken, sparhorisonten, portföljerna och fyra-hinkar-principen hĂ€nger ihop. Det hĂ€r avsnittet Ă€r en referens för kommande avsnitt. AnvĂ€nd gĂ€rna det pĂ„ följande sĂ€tt:1. Om du följer vĂ„ra modellportföljer – du behöver inte göra nĂ„got förrĂ€n om tvĂ„ veckor nĂ€r Ă„rets ombalanseringsavsnitt kommer2. Om du sparar hos en fondrobot – luta dig tillbaka och njut av att du har gjort det bĂ€sta valet som du kan göra 👍3. Om du Ă€r en ny lyssnare – börja med följande avsnitt: #99 och #1344. Om du har egna fondportföljer – se om vĂ„ra fondförslag förbĂ€ttrar ditt sparande och tipsa gĂ€rna om dina favoriter5. Om du har pensionssparande dĂ€r du kan vĂ€lja fonder – se om vĂ„ra förslag i artikeln förbĂ€ttrar ditt sparande6. Om du vill fĂ„ fondtips – ta en kopp kaffe och njut av avsnittetSamtidigt vill jag och Caroline passa pĂ„ att tacka för det gĂ„ngna Ă„ret. Det har varit fantastiskt roligt, givande och utvecklande att fĂ„ ha den hĂ€r bloggen tillsammans med dig. Vi ser fram emot att Ă€ven i Ă„r fĂ„ komma med tips, artiklar och inspiration till dig pĂ„ söndagarna. Lycka till med ditt sparande! Jan & CarolinePS. Om du gillar avsnittet; kan vi fĂ„ be om en recension av podden i din poddapp? Det betyder mycket för oss nya lyssnare. Tack. 🙏 LĂ€s mer pĂ„ bloggen:http://bit.ly/rtf2020Sponsrade lĂ€nkar:Lysa - http://bit.ly/rtlysaNordnet - http://bit.ly/rtnordnetAvanza - http://bit.ly/rtavanzaHela listan:BĂ€sta globalfond: LĂ€nsförsĂ€kringar Global IndexnĂ€raBilligaste globalfond: Avanza GlobalBĂ€sta hĂ„llbara globalfond: SPP Global PlusBĂ€sta globala smĂ„bolagsfonden: Handelsbanken Global SmĂ„bolagBĂ€sta PPM-fonden: AP7 SÅFABĂ€sta Asien-fonden: Swedbank Access AsienBĂ€sta tillvĂ€xtmarknadsfonden: Avanza Emerging MarketsBĂ€sta Sverige-fonden: SEB Sverige IndexfondBĂ€sta kompletterande Sverige-fonden: Spiltan Aktiefond InvestmentbolagBĂ€sta svenska smĂ„bolagsfonden: PLUS SmĂ„bolag Sverige IndexBĂ€sta korta rĂ€ntefonden: Spiltan RĂ€ntefond SverigeBĂ€sta lĂ„nga rĂ€ntefonden: AMF RĂ€ntefond LĂ„ngBĂ€sta globala rĂ€ntefonden: AMF RĂ€ntefond MixBĂ€sta globala företagsobligationsfonden: SPP Global Företagsobligatio BĂ€sta högrĂ€ntefonden: Spiltan HögrĂ€ntefondBĂ€sta kompletterande företagsrĂ€ntefond: IKC AvkastningsfondBĂ€sta hĂ„llbara rĂ€ntefonden: SPP Grön ObligationsfondBĂ€sta realrĂ€ntefonden: Handelsbanken RealrĂ€ntefondBĂ€sta guldfonden: Xetra GoldBĂ€sta rĂ„varufonden: Handelsbanken RĂ„varufondInnehĂ„llsförteckning:00:02 Introduktion avsnittets fyra delar00:06 Listan uppdateras pĂ„ bloggen00:11 De tvĂ„ frĂ„gorna som bestĂ€mmer ens strategi00:15 Den kloke smĂ„spararens strategi00:18 Faktorerna som urvalet har gjorts pĂ„00:21 För de flesta Ă€r en fondrobot bĂ€sta valet00:24 Undvik det vanligaste misstaget00:28 Egentligen spelar det enskilda fondvalet liten roll00:31 Globalfonder Ă€r inte sĂ„ globala som man kan tro00:36 BĂ€sta globalfonderna00:39 LF Global vs Avanza Global00:43 BĂ€sta hĂ„llbara globalfonden00:46 BĂ€sta globala smĂ„bolagsfonden00:46 Den bĂ€sta globalfonden för ditt PPM-sparande00:49 Fonder som inte kom med pĂ„ listan men vi Ă€ger Ă€ndĂ„00:52 BĂ€sta Asien- och TillvĂ€xtmarknadsfonderna00:55 BĂ€sta Sverige-fonderna00:57 Fonden det vore tjĂ€nstefel att inte nĂ€mna00:59 BĂ€sta svenska smĂ„bolagsfonden01:00 RĂ€ntefonder - den mest missförstĂ„dda tillgĂ„ngen01:01 BĂ€sta korta rĂ€ntefonden01:05 BĂ€sta högrĂ€ntefonden01:08 BĂ€sta guldfonden01:13 Nybörjarportföljen01:17 Globala barnportföljen

 • Fyra-hinkar-strategin hjälper dig att få rätt balans i sparandet, den gör att du undviker de vanligaste misstagen som småsparare gör och sannolikt kommer den även att ge dig en högre avkastning med mer pengar över tid.

  Den passar dessutom lika bra för spararen som vill ha en ekonomisk trygghet med en bättre nattsömn som investeraren eller FIRE-entusiasten med ambitionen att uppnå en ekonomisk frihet.

  De fyra hinkar är:
  1. Bufferthinken
  2. Mellanriskhinken
  3. Passiva hinken
  4. Lekhinken

  Syftet med modellen är att skapa en mental bild där man fyller på en hink i taget. När en hink blir full och svämmar över, då börjar man fylla på nästa hink. När den är full så börjar man på nästa och så vidare. Om en tidigare hink råkar bli tom, då använder man en senare för att återfylla den.

  Hinkarnas uppgift är att absorbera den risk som kommer med att investera sina pengar. Genom att ta lägre risk i de första två hinkarna så kan man ta en hög risk i de två sista hinkarna. Ungefär på samma sätt som man kan spela ett aggressivt anfall om man har ett stabilt försvar.

  Mer info finns på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

  Se gärna även avsnitt #99 som handlar om hur du kommer igång med ditt sparande, fondrobotar och själva investeringarna som du har i de fyra hinkarna.
  https://www.youtube.com/watch?v=OToyy9tuwsg

  Sponsrade länkar till som vi refererar till i avsnittet:
  - Fondroboten LYSA - https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  - Nordnet - https://rikatillsammans.se/partner/nordnet
  - Avanza - https://rikatillsammans.se/partner/avanza

  Lycka till med ditt sparande!
  Jan och Caroline

  PS. Det här är en uppdatering av avsnitt #47 som vi gjorde 2017/18 som är aktuell för 2020/21. DS.

  Nedan följer en grov innehållsförteckning:
  00:04:53 - Utveckling av andras tankar och strategier
  00:08:01 - Syftet med fyra-hinkar-strategin
  00:14:12 - En översikt över de fyra olika hinkarna
  00:18:24 - Andra förslag på namn för hinkarna
  00:18:54 - Regler som gäller oavsett hink
  00:19:59 - Siffrorna kan variera, det är inte en naturlag
  00:21:31 - Täta läckorna innan bufferthinken fylls på
  00:22:26 - Syftet med Bufferthinken
  00:25:37 - Hur stor ska bufferthinken vara?
  00:27:21 - 12 månaders utgifter minus garanterade inkomster
  00:29:22 - Korrigera storleken för ditt humankapital
  00:31:20 - Konkreta tillgångar i Bufferthinken
  00:33:51 - Investeringar med riskklass 1-2 enligt KIID
  00:36:58 - Försäkringar ingår i Bufferthinkar
  00:38:07 - Testa olika scenarion som kan inträffa
  00:38:07 - Genomgång av Mellanriskhinken
  00:42:52 - Hur stor ska mellanriskhinken vara?
  00:45:38 - Konkreta tillgångar i Mellanriskhinken
  00:48:25 - Investeringar med riskklass 3-4 enligt KIID
  00:50:24 - En genomgång av Passiva hinken
  00:52:47 - En genomgång av Lekhinken
  00:54:40 - Lekhinken bör max vara 10 % av den passiva hinken
  00:58:52 - Överkurs: syftet med hinkarna är att absorbera risk
  01:00:23 - De olika hinkarnas volatilitet och KIID-risk
  01:01:46 - Viktigare att inte förlora pengar än att tjäna pengar
  01:02:29 - Få en översikt med hjälpa av ett A4 med fyra kolumner
  01:06:15 - Det är ett sätt att lura sig själv
  01:09:02 - Ska boendet verkligen vara med?
  01:11:32 - Var ska jag månadsspara?
  01:12:32 - Åsidosätt fondrobotarnas förslag
  01:15:54 - Förslag på hur du kan komma igång
  01:17:27 - Tips inför det årliga hinkunderhållet
  01:18:52 - Fyra-hinkar frågestund på Patreon
  01:19:57 - Få hjälp av en finansiell rådgivare med hinkarna

 • Det är högst individuellt hur rik man känner. Därför svarar vi alla t.ex. olika på frågan "vad är mycket/lite pengar för dig?". I dagens poddavsnitt går vi genom ett sätt att se på det med hjälp av sex olika nivåer av rikedom.

  Dessa nivåer har vi inte hittat på själva utan de är resultatet av den diskussion som pågått på nätet sedan augusti. Då intervjuades nämligen grundaren till kommunikationsverktyget Slack, Stewart Butterfield, i podden "How I built this". På frågan om alla hans ekonomiska bekymmer var lösta nu när han var miljardär resonerade han om olika nivåer av rikedom.

  Dessa nivåer har sedan förfinats av andra ekonomibloggare såsom Ben Carlson, HumbleDollar, OfDollarsAndData m.fl. för att landa i följande:

  1. Alla utgifter spelar roll
  2. Det spelar ingen roll vad livsmedel kostar
  3. Det spelar ingen roll vad resturangbesök kostar
  4. Det spelar ingen roll vad resor kostar
  5. Det spelar ingen roll vad boendet kostar
  6. Inga utgifter spelar någon roll

  Det intressanta med dessa nivåerna är att de blir relativa och kopplar både det matematiska och känslomässiga på samma sätt. Att t.ex. få 100 000 kr kan göra att man förflyttar sig från nivå 1 till nivå 2. Men 100 000 kr kommer göra att man går från nivå 4 till nivå 5. I avsnittet diskuterar vi även hur t.ex. jag och Caroline kan ha olika syn på vilken nivå vi själva befinner oss på - beroende på om man tittar på siffrorna eller känslan.

  Vi diskuterar även den relativa påverkan av ett enskild beslut på de olika nivåerna, hur det hänger ihop med humankapitalet och att vi ändå behöver ha en reality check. De flesta människor i Sverige befinner sig på lägre nivå än man tror. Svea Ekonomi släppte en undersökning som visar att 27 % av svenskarna klarar inte en oväntad utgift på mer än 5 000 kronor. För var femte svensk går smärtgränsen redan vid 3 000 kronor. Dessutom, bara var tionde person äger aktier i Sverige och hushållens totala medianportfölj, den mittersta portföljen efter storleksordning, för privatpersoner boendes i Sverige, låg på 42 000 kr.

  Även om det inte känns så, så är tillhör du förmodligen en väldigt liten andel av den rikaste delen av den svenska befolkningen eller är på väg dit. Annars hade du inte följt vår kanal. Det är bara värt att komma ihåg att när man ibland pratar om den rikaste procenten i världen/Sverige, så vill man gärna tro att det är någon annan. 👍😎

  Tack för den här veckan och God Jul/Fortsättning! 🎅
  Jan och Caroline

  ------
  Innehållsförteckning:

  00:03:42 - Ett känslomässigt perspektiv på ens kapital
  00:06:22 - Ben Carlsons definition av de tre nivåerna av rikedom
  00:09:53 - Pengarnas värde minskar när man levlar nivå
  00:13:55 - Uppdelning i sex olika nivåer av rikedom
  00:19:03 - Kan vara utmanande att levla till nästa nivå
  00:22:20 - Nivå två: Priser på livsmedel spelar ingen roll
  00:26:34 - En miljon är både mycket och lite
  00:30:46 - Balans mellan humankapitalet och det finansiella kapitalet
  00:33:15 - När du är ung bör man investera i sitt humankapital
  00:36:25 - De sex olika nivåerna i form av förmögenhetstrappan
  00:40:22 - Vi kan fastna mentalt på en rikedomsnivå
  00:43:45 - Pengarna är relativa nivån
  00:46:37 - Utgifter som spelar roll på de olika rikedomsnivåerna
  00:48:31 - Tips: Spendera inte mer än din nivå tillåter
  00:52:21 - Vilken nivå vill du vara på?
  00:56:27 - Kommande avsnitt efter årsskiftet

 • Visste du att en sänkning av räntan på 0.5 % kan innebära flera hundratusen kronor i ökad förmögenhet över en längre tidsperiod?

  För två veckor sedan gjorde vi ett avsnitt om bolån och fick in en hel del kommentarer som var så bra att de förtjänade att komma fler till gagn. Bland annat var det läsaren Nestor som hade ett par riktigt bra kommentarer och utmanade till att göra en Excel-snurra som visade hur mycket pengar det faktiskt blir om man t.ex. förhandlar 0.5 % och sedan 1) konsumerar den, 2) amorterar extra eller 3) investerar den. Jag själv tänkte att det var en del pengar, man aldrig så mycket som det blev.

  Sedan blev vi kontaktade av medgrundaren till Hypoteket som gjorde några förtydliganden och berättade lite om hur de jobbar och hur det fungerar. Vi missade även några uppenbara saker såsom att inflationen äter på lånen idagsläget när den är högre än vad räntan är.

  Så tack till alla er som kommenterat, mejlat och gjort avsnittet bättre!

  Jan och Caroline

 • Alla investeringsstrategier kan i princip sammanfattas i två frågor. Har jag förmågan och kompetensen att: 1) hitta felvärderade bolag? 2) förutsäga marknadens rörelser?

  Beroende på hur man svarar på dessa två frågor kommer man fram till olika investeringsstrategier. Det vill säga uppsättningar regler och sätt för hur man placerar sina pengar. I grova drag kan man sammanfatta det i en strategi för gurun, en för analytikern, en för tradern och en för oss andra, småspararna.

  Vi går i avsnittet genom symptom på att man inte har en strategi, vi ger några exempel på olika strategier inom de olika delarna, vi pratar t.ex. om varför jag inte är ett stort fan av "utdelningsstrategin" och inte minst sammanfattar vi reglerna i vår strategi som i grunden är väldigt enkel. Det galna är att den över tid dessutom kommer att ge en bättre avkastning än vad de flesta småsparare uppnår (den slår dessutom många proffs också).

  Tyvärr beror det dock mer på att de flesta småsparare är så himla dåliga än att vi är så himla smarta med vår strategi. Det är dock positivt i vilket fall som. Det är också förklaringen till att våra portföljer konstant ligger bland de bästa på Shareville trots att de är passiva. Egentligen borde de ju ligga i mitten där hälften är bättre och hälften är sämre. Men det är något som vi kommer visa i uppföljningen av portföljerna för i år.

  Nedan har jag försökt sammanfatta vår strategi i ett antal regler med motiveringar till reglerna. Fördelen med den här strategin är att den kräver ingen som helst kompetens att komma igång, går att sätta igång på en kväll och sedan behöver inte skötas på flera år.

  1. Försök inte hitta fel- eller undervärderade bolag, köp alla bolag
  2. Försök inte tajma marknaden, det kostar i genomsnitt 1-2 % per år, och leder till underprestation mot index.
  3. Håll kostnaderna så låga som möjligt (0.4 %)
  4. Fokusera på att få rätt balans i sparandet mellan aktier och räntor t.ex. genom fyra-hinkar-principen
  5. Ändra inte din strategi så länge inte dina mål ändras
  6. Månadsspara regelbundet
  7. Låt pengarna jobba över långa tidsperioder (minst 5 - 10 år)
  8. Inse att du är dina pengars största fiende genom de beteende misstag som du kommer göra
  9 . Ombalansera en gång om året
  10. Logga in så sällan som möjligt
  11. Fokusera på lyckan i vardagen och medveten konsumtion

  Själva det praktiska hur vi gör det går vi genom i avsnitt #99. T.ex. med hjälp av fondroboten Lysa:
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa

  Inom kort kommer vi även med nya avsnitt kring hur det har gått med portföljerna under året, tips inför ombalanseringen, de bästa fonderna inför 2020 och en uppdatering av fyra-hinkarna-principen.

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning:
  00:02:44 - Kompletteringsavsnitt till #130 om en timlön på flera hundratusen kronor
  00:03:54 - Definitionen av en investeringsstrategi
  00:07:10 - Symptom på att du inte har en fungerande investeringsstrategi
  00:10:06 - Har du myror i byxorna?
  00:13:24 - Gör bara investeringar som du kan motivera
  00:16:41 - Investera långsiktigt och rör ingenting om du inte har förändrat dina mål
  00:19:03 - Har du en översikt över hela din ekonomi?
  00:22:29 - Så jobbar dina pengar åt dig
  00:26:03 - Tillgångsslaget står för 80%av din avkastning
  00:29:33 - Två frågor som bestämmer nästan alla strategier
  00:32:40 - Ett exempel på en investeringsguru
  00:36:00 - Bara 1 på 1000 lyckas
  00:38:40 - Analytikernas investeringsstrategi
  00:41:22 - Många olika sätt att analysera data på
  00:42:54 - Det går trender i allt – även investeringsstrategier
  00:45:20 - För stor fokus på utdelningar på sistone
  00:48:29 - Djupgående analyser kräver en massa tid och resurser
  00:50:25 - Traders som kan förutsäga marknadens rörelser
  00:53:14 - En av Sveriges kända traders
  00:57:31 - Passivt och långsiktigt sparande med indexfonder
  01:00:27 - Jan och Carros investeringsstrategi
  01:03:15 - Fler regler för den passiva investeringsstrategin
  01:05:41 - Skäm inte bort barnen för mycket

 • Bolåneräntan är ofta den största utgiften vi har. I dagens avsnitt tipsar vi om hur du konkret kan sänka den, hur bolån fungerar och vi svarar på vanliga frågor såsom t.ex. välja rörlig eller bunden ränta?

  Ett av de absolut enklaste sätten att spara ett par hundralappar eller till och med tusenlappar är att förhandla om räntan på sitt bolån. Ett väldigt konkret tips som vi upptäckte av misstag i höstas var att begära ut ett amorteringsunderlag från banken.

  Vi noterade då att många banker har som policy att kontakta de kunder som begär ut det (eftersom det är ett tecken på att man är på väg att lämna) och erbjuda dem en lägre ränta för att stanna kvar.

  Vi delade med oss av det tipset till våra Patreon-följare som många lyckades sänka sin ränta också. Flera följare vittnade om besparingar mellan 1 000 och 10 000 kr per år. Därför tänker vi att det kan vara ett bra tips även för dig. Kontakta din bank och begär ut ett amorteringsunderlag.

  Oavsett om banken inte kontaktar dig eller inte - det är ändå jultider och förmodligen många som gör det här nu - så är det ett bra tillfälle att se över det inför det kommande året. En sänkning av räntan med 0.1 % innebär ju på årsbasis en besparing på 1 000 kr per miljon i lån som man har!

  Det är tack vare stödet från våra Patreons som vi kan göra sådana här osponsrade avsnitt kring vad som är bäst på riktigt. Tack till dig som stödjer och för dig som är intresserad av att bli en del av communityn, få extra-material och tips som inte kommer på bloggen, läs mer:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  I avsnittet går vi genom de tre typerna:
  1. Storbanker - t.ex. Swedbank, SEB, Nordea m.fl.
  2. Nischaktörer - t.ex. Avanza/Stabelo, Nordnet m.fl.
  3. Nya aktörer - t.ex. Enkla, Hypoteket m.fl.

  Vi tittar på deras olika fördelar och nackdelar och konstaterar att den erbjudna räntan kan skilja upp till 0.6 % beroende på aktör och ens egna situation. Notera att även t.ex. Avanza kan skilja på upp till 0.4 % beroende på om du väljer deras enkla lösning eller deras private banking-lösning.

  Om man investerar så finns det ingen anledning att amortera mer än det man behöver enligt amorteringskravet. Just nu när räntan är t.ex. 1.3 % och vi har en inflation på 2.0 % så vill man egentligen inte amortera alls då inflationen äter lånet med 0.7 % om året. Vi har även pratat mer om att investera vs amortera i avsnitt #102.

  Tack och lycka till!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning:
  00:02:25 - Alla kan och bör förhandla om sitt bolån
  00:04:20 - Skillnad mellan storbanker, nischaktörer och nya aktörer
  00:07:38 - Osponsrat avsnitt tack vare communityt på Patreon
  00:10:14 - Alla lån bygger på förtroendet för att få lånet återbetalt
  00:14:34 - Varför har lån och krediter ett så dåligt rykte?
  00:17:34 - Typexempel på ett bra lån
  00:19:35 - Även banken måste låna för att kunna låna ut
  00:23:24 - Bankens räntenetto kan erbjuda förhandlingsutrymme
  00:27:43 - Nya aktörer på bolånemarknaden
  00:30:33 - Alla lån är inte skapta lika - en nackdel med t.ex. Enklas bolån
  00:32:41 - Låg ränta kommer med högre krav
  00:36:28 - Lägre ränta tack vare ett effektivare system
  00:39:28 - Titta på genomsnittsräntan, inte listräntan
  00:42:00 - Olika räntor beroende på kundens privata kapital
  00:44:11 - Ska man ha rörlig eller bunden ränta?
  00:48:02 - Om räntan går upp så regleras systemet därefter
  00:51:37 - Tips: Extra-amortera med rörlig ränta och få bästa av två världar
  00:53:28 - Tips: Begär ut ett amorteringsunderlag
  00:56:06 - Fånga bankens uppmärksamhet och inled förhandlingen
  01:00:12 - Jämför olika banker för att hitta det bästa erbjudandet
  01:02:20 - Tips: Teckna inte livförsäkring kopplad till banklånet
  01:05:13 - Tips: överväg att lösa upp bundna lån om du får en bra ränterabatt
  01:07:27 - Tips: amortera inte mer än nödvändigt om du investerar överskottet
  01:10:29 - Låt oss bli rika tillsammans – dela med dig av vad du fick!

 • Dagens avsnitt är en fortsättning på vårt samtal om inre framgångsfaktorer för ett rikare liv. Vi tror nämligen att framgång kommer i skärningspunkten mellan den tekniska kompetensen som att köpa fonder, spara långsiktigt, globalt och billigt samt den inre kompetensen kring förhållningssätt, självmedvetenhet och stödjande attityder. Vi bygger artikelserien på T. Harv Ekers bok ”Secrets of the Millionaire Mind” och hans s.k. ”wealth principles”.

  Om ett par veckor blir det många avsnitt som kommer vara väldigt tekniska i form av bästa fonderna, uppföljning på portföljerna, ombalansering och planering inför 2020. Därför tänkte vi variera och bryta av med dessa mer pratiga avsnitt som är minst lika viktiga för framgång. Precis som tidigare handlar de inre framgångsfaktorerna inte om ett ”rätt svar” på samma sätt som när man t.ex. ombalanserar. Det handlar snarare som vår vän Helena Roth brukar säga om ”tankespjärn”. Ett sätt att utmana sitt eget sätt att tänka.

  Det är nämligen först när vi kan tänka nytt som vi får tillgång till nya saker att göra som först då kan leda till nya resultat. Ungefär som när man levlar i ett dataspel. Precis som i de föregående avsnitten delar vi med oss av våra tankar, misslyckande, framgångar och erfarenheter av principerna. Det är ett ganska personligt avsnitt och inte en regelrätt recension. Det innebär så klart att det även finns andra sätt att se på det.

  I dagens avsnitt diskuterar vi bland annat följande:
  - Din inkomst står i direkt proportion till det värde som du skapar
  - Frågan ”hur tjänar jag pengar?” är felställd. Det handlar om ”hur skapar jag värde för andra?”
  - Det är inget stort i att hålla sig själv liten
  - Fokuserar du på möjligheter eller problem?
  - Receptet för ekonomisk framgång: tjäna pengar, behåll dina pengar och investera dem.
  - Välsigna det som du önskar
  - Du är genomsnittet av de 10 personer du spenderar mest tid
  - Ledare tjänar mycket mer än följare

  En av de stora aha-upplevelserna i mitt liv var när jag fick feedbacken kring hur man tjänar pengar. Jag gick hela tiden runt om tänkte ”hur tjänar JAG pengar?”. Det handlade om mig, mig och mig. En god vän sa att det var sjukt självupptaget och att med den attityden skulle jag med stor sannolikhet aldrig tjäna några större pengar. I alla fall inte på något hållbart, etiskt eller långsiktigt sätt. Istället sade han att fokuset borde vara på andra människor. Han sa genom att skapa värde för andra människor, genom att hjälpa dem att få det som de vill ha, så kommer de hjälpa dig att få det som du vill ha. Det handlar om att först ge för att sedan få. På sätt och vis både mycket enklare och svårare.

  Tack för den här veckan!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning:
  00:02:54 - Veckans avsnitt är en inbjudan till tankespjärn
  00:07:24 - Guldkorn från avsnitt 126 och 127
  00:10:52 - Ansvar, positivitet och kompromisslöshet
  00:13:10 - En fokus på att skapa värde för andra
  00:16:58 - Hävstången och pengarna kommer från att jobba med kvantitet
  00:21:24 - Känd dikt av Marianne Williamson och boken ”A return to love”
  00:26:46 - Attityderna som styr våra liv
  00:30:32 - Get ready, fire and aim
  00:34:40 - Someday, this will be just another story
  00:37:57 - När Jan skulle springa vårruset
  00:42:33 - Fokusera på hur du vill att livet ska vara
  00:45:42 - Kompetenstrappans olika steg
  00:47:57 - Kan vara en lång och utmanande process
  00:50:02 - Negativa känslor om andra påverkar dig negativt
  00:53:42 - ”Du är genomsnittet av de 10 personer som du spenderar mest tid med”
  00:57:40 - Få nya resultat genom att hänga med människorna som har det som du vill ha
  01:01:22 - Är du en producent eller konsument?
  01:04:10 - Vad är försäljning för dig?

 • Trots att vår elförbrukning är en relativt stor och återkommande utgift är det sällan vi fördjupar oss i vad det egentligen är vi betalar för. I dagens video, som är ett samarbete med Tibber AB, intervjuar vi grundaren Daniel Lindén som går genom tips på hur man får ett bättre elavtal, sänker sina elkostnader och minskar sin elförbrukning. Något som dessutom är bra för klimatet.

  När vi gjorde research till det här avsnittet såg vi många likheter mellan finans- och elbranschen. Avgifterna är komplexa, svåra att förstå och överblicka. Ju svårare det är att förstå desto enklare är det att ta betalt. Precis som i finansbranschen.

  Halvt på skämt och halvt på allvar skrev vi ut våra elfakturor och bad Daniel förklara vad de olika sakerna faktiskt var. Handen på hjärtat hade jag inte koll på vad elnät-, elöverföring-eller elberedskapsavgifts är för något. Eller vad en rimlig kostnad för ett elcertifikat är. Jag visste ens en storleksordningen i kr på ett elcertifikat.

  Förutom alla tipsen som att t.ex. gå över till timmätning och timdebitering, se över säkringsstorleken och inte trilla dit i olika typer av kampanjer pratar vi även om vikten av att ha samma incitament som sitt elbolag.

  Elbolag tjänar normalt mer pengar ju mer el de säljer, det vill säga desto mer el vi konsumenter köper. Med tanke på hela hållbarhetsaspekten, de höga energiskatterna vill vi kunder ha en lägre förbrukning, inte högre.

  Tibber har därför valt en modell där de inte tar något betalt för själva elförbrukningen eller kilowattimmen. Vi kunder får köpa den för exakt samma pris som de köper elen utan något påslag. Istället har de valt att tjäna pengar på en fast månadsavgift om 39 kr per månad – oavsett min förbrukning som kund.

  Om du tycker att Tibber verkar spännande så får du gärna ladda ner deras app och testa. Jag ska helt ärligt säga att jag inte har jämfört Tibbers erbjudande med aktuella kampanjer hos andra bolag eller liknande. Det är alltså fullt möjligt att de inte är billigast just nu utifrån ett objektiv perspektiv.

  Anger du kampanjkoden ”rikatillsammans” i appen när du registrerar dig så får du 500 kr i värdecheck att använda i deras shop (inte till att betala elfaktura). Länk nedan:
  https://rikatillsammans.se/partner/tibber

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  00:04:00 - Välkommen Daniel Lindén
  00:07:15 - Därför grundade vi elbolaget Tibber
  00:09:38 - Tibber tjänar inte pengar på kundens elförbrukning
  00:12:07 - Genomgång av Bolmesons två elfakturor
  00:14:19 - Spartips: Undersök din säkringsstorlek
  00:16:11 - Så fungerar elnätsföretagen
  00:18:37 - Elnätsföretagen tjänar (för) stora pengar
  00:22:19 - Energiskatten dyrare än kostnaden för själva energin
  00:24:18 - Kommer elpriset att öka när elbilar blir standard?
  00:26:41 - En komplex och avreglerad marknad
  00:28:23 - Var uppmärksam på hur mycket du betalar för elcertifikat
  00:31:33 - Tibber köper och distribuerar bara grön el
  00:34:21 - Vindkraftparker tar stegvis över kärnkraften i Sverige
  00:36:16 - Så fungerar prissättningen
  00:37:51 - Smarta prylar sänker energiförbrukningen hemma
  00:39:39 - Om Tibber-appen där man kan jämföra sig med andra
  00:42:40 - Hjälpmedel som hjälper dig att hitta eltjuvarna
  00:43:49 - Elbörsen svänger hela tiden
  00:45:43 - Tibbers laddbox till elbilen
  00:48:03 - Nu får man bidrag till installation av laddbox
  00:49:32 - Blir du blåst på snittpriset?
  00:51:46 - Bäst med elbolag som inte tjänar på din konsumtion
  00:53:24 - Se myndigheternas lista över svartlistade elbolag
  00:56:29 - Kontrollera din elfaktura med dessa tips
  00:59:10 - Tänk på detta vid husköp
  01:01:10 - Prisoptimera uppvärmningen av ditt hus
  01:04:24 - Är det värt att sätta upp solpaneler på huset?
  01:06:43 - Batterierna är fortfarande för dyra för att vara lönsamma
  01:08:31 - Tankar kring att ha solceller hemma
  01:11:20 - Tekniska hjälpmedel för smart energiförbrukning
  01:13:36 - Se din förbrukning i realtid
  01:17:35 - Petter Stordalen en av de första investerarna

 • I dagens podd fortsätter vi samtalet från #126 om de inre framgångsfaktorerna för ett rikare liv och för att bli rikare genom att tjäna mer pengar. Vi tror nämligen att en uthållig och hållbar framgång kommer i skärningspunkten mellan de inre och yttre faktorerna för framgång.

  Vi fortsätter samtalet utifrån T. Harv Ekers bok "The Secrets of the Millionaire Mind" och delar med oss av våra egna erfarenheter, tolkningar och upplevelser av hans så kallade "wealth principles". Det handlar således inte om sant/falskt, bra/dåligt eller ens rätt eller fel. Det är en inbjudan till ett tankespjärn för att eventuellt få nya perspektiv och tankar.

  De resonemang som vi pratar om i det här avsnittet bland annat följande:
  - Teorin om den finansiella termostaten
  - Först när man observerar sina tankar slipper man autopiloten
  - Om vi ändå ska välja våra tankar, varför inte välja stödjande sådana?
  - Skapar jag mitt liv eller händer livet mig?
  - Pengar är både extremt viktiga och totalt oviktiga
  - Du kan inte både ha ett resultat och en ursäkt samtidigt
  - Om ditt mål är att ha det komfortabelt lär du inte bli rik
  - De flesta vet inte vad de vill i livet
  - Skillnaden på att vilja, bestämma sig och åta sig något

  En av de stora insikterna för mig i det här avsnittet var verkligen skillnaden på att vilja, bestämma sig och åta sig något. Jag vill sjukt många saker i mitt - jag vill ha bra relationer, jag vill ha framgång, jag vill ha en vältränad kropp, jag vill x. Men att bara vilja gör ingen skillnad. När det t.ex. handlar om en "vältränad kropp" så har jag inte bestämt mig för att göra det som krävs. Jag äter fortfarande glass, rör mig för lite och hittar på ursäkter för att inte träna. Således att bara vilja gör ingen som helst skillnad.

  På nästa nivå insåg jag att jag just nu inte har något område i livet som jag är åtagen eller "committad". Åtagen på det sättet som han pratar om det i boken. Typ att man är redo att göra ALLT som krävs. Att det inte finns någon annan väg. Det finns ingen återvändo. Att antingen lyckas man eller "you die trying". Det som man i många kulturer kallar för "the way of the warrior". Det var intressant och lite sorgligt samtidigt.

  Nästa vecka kommer vi bryta av inför det tredje avsnittet i serien med ett avsnitt om elavtal, elbolag och tips för att minska sin elkonsumtion och därmed sin elräkning. Vi lovar att det kommer vara betydligt mer konkret och hand-son. Tack för den här veckan.

  Tack för den här veckan! 👍😎
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  00:05:19 - Kort sammanfattning av förra veckans avsnitt
  00:08:28 - Om våra drivkrafter och definitionen av pengar
  00:10:15 - Vad står din finansiella termostat på?
  00:14:38 - Olika inställningar på termostaten i olika delar av livet
  00:17:40 - Första steget till förändring
  00:21:27 - Tänk om känslor bara är information…
  00:25:09 - Du behöver inte tro på allt som dina hjärna tänker och känner
  00:27:34 - Vad är det mest fantastiska med X? (där X är något som har skitit sig)
  00:30:44 - Vad bör jag fortsätta att göra? Sluta göra? Eller börja göra?
  00:33:53 - Styr jag mitt liv eller drabbas jag av livet
  00:36:48 - Genom att leka att jag är ansvarig så får jag kraften att göra något åt det
  00:38:51 - Vi har alla våra svaga stunder i livet
  00:42:08 - Pengar är både extremt viktiga och totalt oviktiga
  00:44:29 - Det är bara "Loser's Talk"
  00:47:09 - Feedback – en av de finaste gåvorna man både kan ge och ta emot
  00:49:47 - Vi attraherar mer av det som vi sänder ut
  00:52:27 - Varför skyller vi ifrån oss?
  00:54:44 - Om att fastna i självömkan och offerkoftor
  00:57:19 - Ibland behöver man sjunga sin klagosång eller bara kräkas lite
  00:59:00 - Spelar du för att vinna eller spelar du för att inte förlora?
  01:02:32 - De flesta av oss vet faktiskt inte vad vi autentiskt vill
  01:06:10 - Vilka är nackdelarna med att vilja bli rik eller vara rik?
  01:11:18 - Skillnaden på ”Jag vill”, ”Jag ska” och ”Jag måste”
  01:14:29 - Nästa vecka: Allt du behöver veta om ditt elavtal

 • I dagens poddavsnitt pratar vi om de inre framgångsfaktorerna för ett rikare liv och för att bli rikare genom att tjäna mer pengar. Vi tror nämligen att en uthållig och hållbar framgång kommer i skärningspunkten mellan de inre och yttre faktorerna för framgång.

  De yttre principerna för framgång skulle man på sätt och vis kunna sammanfatta som ”verktygen” vi använder för att investera och bli rikare. Det kan vara allt från t.ex. fonder, aktier, räntor, portföljer, ekonomiska nyckeltal, forskning till fyra-hinkar-principen och allt annat som vi brukar prata om på bloggen. De inre framgångsfaktorerna är ”jag som användare” av verktygen. Det handlar t.ex. om mina egna förhållningssätt, mina känslor, tankar, ekonomiskt självförtroende, självkänsla och liknande.

  I det här och kommande avsnitt använder vi den kanadensiske författaren T. Harv Ekers bok ”Secrets of the Millionaire Mind” som en röd tråd för vår reflektion, diskussion och undersökning. Vi ser inte det som vi pratar om som rätt/fel, sant/falskt eller bra/dåligt utan snarare som en inspiration för ett annorlunda sätt att tänka. Sedan får man själv avgöra huruvida man håller med eller ej. Det är bara en möjlighet till att få ett tankespjärn och en möjlighet att tänka nytt för att kunna göra nytt och på det sättet få nya resultat.

  De resonemang som vi pratar om i det här avsnittet är bland annat följande:
  - Allt i livet – inkl. vår ekonomiska situation – är bara ett resultat av saker vi har gjort eller inte gjort
  - Livet och resultat bygger på lagen om orsak och verkan
  - En modell för hur vi skapar våra resultat i livet
  - I valet mellan känsla och logik kommer känsla nästan alltid vinna
  - Stärkande och icke-stärkande motivation för vårt görande
  - Hur våra olika svar på frågan ”Vad är pengar för dig?” kan ställa till det för oss

  Vi hoppas att du uppskattar det här avsnittet som rör sig i ett lite annat område än vad vi brukar prata om. Vår tro är nämligen att framgång kommer från att man har en balans mellan olika områden. Många av oss har nämligen en preferens för antingen de yttre eller de inre principerna. Men att bara använda sig av det ena området är som att bara träna biceps men inte triceps. Det blir en obalans som förr eller senare kommer att ställa till det för oss.

  Vår tanke är att vi nästa vecka fortsätter med ett ytterligare ett par framgångsfaktorer för att därefter bryta av med ett avsnitt om elavtal, elbolag och allt annat man behöver veta kring en av våra största utgifter.

  Tack för den här veckan!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning:
  00:03:58 - Dagens avsnitt är en undersökning och reflektion
  00:07:50 - Inbjudan till att se det som ett tankespjärn
  00:11:05 - Skillnaden mellan yttre och inre finansiella framgångsfaktorer
  00:15:10 - Kombinera inre och yttre principer för ett rikare liv
  00:19:07 - Vårt eget arkivskåp där vi omedvetet förvarar våra sanningar
  00:22:14 - Syftet är omedvetet många gånger bara att överleva
  00:24:35 - Vi lever i en värld av orsak och verkan
  00:26:34 - Det spelar ingen roll att rätta pappersutskriften om felet är i datorn
  00:29:14 - T. Harv Ekers modell för att skapa resultat i livet
  00:32:49 - Det är aldrig kört! Man kan ändra sin omedvetna programmering
  00:36:15 - Svårt att tänka en ny tanke som aldrig har tänkt förut
  00:39:33 - I valet mellan känsla och logik kommer känsla nästan alltid vinna
  00:44:16 - Är rädsla din primära drivkraft för att förbättra din ekonomi
  00:47:43 - En omedveten rädsla ger oss en önskan och längtan efter trygghet
  00:50:24 - Pengar är inte lösningen, pengar är bara en förstärkare
  00:53:33 - Vad är pengar för dig? Vår helt egna upplevelse av pengar
  00:57:03 - Pengar som mätbarhet för att se hur det går i ”pengaspelet”
  00:59:20 - Övning för att utforska sin relation till pengar
  01:04:27 - Vanliga "sanningar" om pengar som styr våra liv

 • Dagens avsnitt är ett samarbete med Lysa. Vi får ett återbesök av medgrundaren och VD:n Patrik Adamson som svarar på era lyssnarfrågor, introducerar det efterlängtade hållbara och etiska sparalternativet, delar med sig av vanliga misstag som kunderna gör och kommer med ett antal tips och råd.

  För dig som har följt oss ett tag är det ingen nyhet av att vi är stora fans av fondrobotar i allmänhet och LYSA i synnerhet. Fondrobotarna gör det enkelt att spara på det, enligt forskningen, bästa sättet. Majoriteten av alla sparare får ett bättre sparande med en fondrobot än vad man klarar av att göra själv. Till och med vi som anses vara experter har majoriteten av vårt sparande hos Lysa.

  Vi intervjuade Patrik för lite mer än 1,5 år sedan och en av våra stora önskningar var möjligheten till ett hållbart och etiskt alternativ. Lysa erbjöd ett fantastiskt brett sparande men inte ett etiskt och hållbart sparande. Idag, 3/11, lanserar man äntligen ett sådant till vår stora förtjusning. Därav Patriks återbesök. Han berättar hur man har valt att följa Svenska Kyrkans kriterier för ett hållbart sparande - som är bland det bästa som finns - och dessutom lyckats göra sparandet lika billigt som det breda sparandet.

  När han ändå var på plats passade vi på att ställa ett 30-tal av era lyssnarfrågor. Det handlar om allt från när vi får möjlighet till att teckna kapitalförsäkringar hos dem, huruvida de kommer att lägga till guld och andra råvaror till portföljerna, det vanligaste misstaget som kunderna gör till deras planer för kommande funktioner.

  Vi hoppas att du uppskattar veckans avsnitt och att vi ses även nästa vecka. Då kommer det med stor sannolikhet att handla om de psykologiska framgångsfaktorerna för rikedom. 🙏

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  -------
  Sponsrad länk till Lysa:
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa

  Länk till Svenska Kyrkans finanspolicy med kriterier för ett hållbart sparande:
  http://bit.ly/2NDLEEb
  -------

  Nedan följer en grov innehållsförteckning:
  00:03:19 - Två frågor som i princip avgör ens investeringsstrategi
  00:05:37 - Vad är roboten i fondrobot och vad gör den?
  00:08:33 - Introduktion till Lysas hållbara alternativ
  00:11:34 - Olika definitioner av hållbarhet och etiskt sparande
  00:13:12 - Avgifter och avkastning med hållbart sparande
  00:16:28 - I det hållbara alternativet sållades 5 200 bolag av 6 000 bort
  00:19:14 - Det hållbara alternativet kommer att utvecklas ännu mer över tid
  00:22:30 - Svårt med kvantifieringen av klimatkompensation
  00:24:38 - Du kan välja hållbart på Lysa från och med idag
  00:27:41 - "Smart sparande är inte spännande"
  00:29:43 - Kommer Lysa utveckla en app till telefonen?
  00:32:22 - Ju mindre du loggar in, desto större sannolikhet att du blir nöjd
  00:35:00 - En inloggning per kvartal räcker gott och väl
  00:37:41 - Det går inte att tajma marknaden
  00:40:30 - Ett tips är att inte ta ut pengar bara för att det går ner (om inte ditt mål har ändrats)
  00:43:54 - Alla får samma sparande på Lysa oavsett belopp man investerar
  00:46:13 - Så här ser snittkunden hos Lysa ut
  00:48:20 - När kommer Lysa att kunna erbjuda ett sparkonto?
  00:51:35 - Vad händer med mina pengar om Lysa går i konkurs?
  00:54:40 - Kommer Lysa att introducera guld, silver eller andra råvaror till portföljerna?
  00:56:53 - Vilken avkastning är rimlig att förvänta sig över tid?
  01:00:42 - Befinner vi oss i en indexfondsbubbla?
  01:04:26 - Frågor om TWR och Öhmans aktivt förvaltade Sverigefond
  01:07:57 - Varför är det mest svenska räntefonder när aktiefonderna är globala?
  01:10:45 - Kommer jag kunna välja dag i månaden för mitt månadssparande?
  01:13:23 - Kommer Lysa att erbjuda belåning?
  01:15:30 - Kommer jag kunna ha min tjänstepension hos er?
  01:17:24 - Kommer Lysa att sänka avgifterna ytterligare i framtiden?
  01:19:30 - Är det verkligen rimligt att investera 20 % i Sverige?
  01:21:17 - Fokus på långsiktigt sparande över tid
  01:22:37 - Patriks boktips
  01:26:51 - Lysa är ett väldigt långsiktigt projekt

 • Dagens poddavsnitt är ett samarbete med Andreas och Henrik från Coeli AB. De är professionella fondförvaltare som investerar mer än 5 000 miljoner kronor i endast 30(!) av världens alla aktier. Idag delar de med sig av sina bästa tips för hur man kan bli en bättre aktiesparare, hur man tar sin strategi till nästa nivå, de svarar på lyssnarfrågor om sin fond, de berättar hur de gör själva för att hitta världens finaste bolag och hur du kan ta rygg på dem - oavsett om du väljer spara i deras fond Coeli Global Selektiv eller ej.

  Trots att vi har väldigt olika strategi uppskattar jag mycket Andreas och Henriks kompetens, resonemang och "sunt förnuft"-förhållningssätt. Många av de bolag som de anser vara världens finaste bolag känner man igen och använder i sin vardag. Exempel är Apple, Microsoft, MasterCard, Visa, Adobe, och Adidas. Att de dessutom faktiskt slagit index sedan start med dessa bolag är imponerande. Att de bara hittar två bolag att investera i på svenska börsen är tänkvärt.

  Det som jag också gillar är att de lever som de lär; de har alla sina pengar i sin egen fond och de brinner för oss småsparare. De delar t.ex. med sig av dessa aktietips om världens finaste bolag via sin hemsida och sitt nyhetsbrev. Jag själv "fuskar" genom att från tid till annan kika på deras lista och använda den både som en inspiration och kvalitetssäkring till de enskilda aktieinnehaven i lekhinken.

  Läs mer på deras hemsida och prenumerera på deras nyhetsbrev. Självklart är det kostnadsfritt.
  https://coeli.se/global

  -
  Ni lyssnare har gett oss feedbacken att våga göra ett längre avsnitt. Vi ser därför fram emot er feedback på dagens avsnitt. För tydlighetens skull: avsnittet är sponsrat, vi har egna pengar i fonden Coeli Global trots att det inte är en indexfond och den har en hög avgift.
  -

  Innehållsförteckning:
  00:07:40 - Två frågor som avslöjar hur man investerar
  00:09:35 - Hur många aktier är optimalt att ha i sitt sparande?
  00:13:40 - Måste man ha daglig koll på sina aktieinnehav?
  00:15:52 - Värdet på en aktie bestäms av två saker – prognosticerad vinst och multipel
  00:17:50 - Aktiemarknaden är bara duktig på att värdera aktier 12 månader framåt
  00:20:16 - Ska man investera i ett företag vars produkt/tjänst man gillar?
  00:22:20 - Google Trends gav ledtrådar som marknaden helt missade
  00:25:30 - Mer pengar har förlorats på att jaga utdelning än folk har blivit rånade
  00:28:38 - Aktieåterköpens vara eller icke-vara
  00:32:55 - Ska man prenumerera på ekonomitidningar och nyheter?
  00:35:55 - En riktigt bra analys kräver att man anstränger sig lite
  00:42:12 - Underskatta inte branschkonferenser
  00:44:40 - Hur mycket tid och engagemang behöver man lägga?
  00:46:10 - Har man som småsparare ens någon chans mot proffs som er?
  00:47:03 - Lönsamma eller olönsamma bolag?
  00:50:30 - Vad tänker ni om teknisk analys?
  00:57:13 - Ska man använda belåning i sin strategi?
  01:01:43 - Stora eller små bolag?
  01:03:21 - Målet bör vara att skapa 15% avkastning över tid
  01:05:10 - Vad tänker ni om färdiga system såsom Magic Formula m.fl.?
  01:06:34 - Viktigt att se det som ett kontinuerligt lärande
  01:09:44 - En procent ned betyder 50 miljoner i förlust, hur känns det?
  01:14:54 - Underskatta inte det vanliga sunda förnuftet
  01:17:12 - Tips att dokumentera sin strategi och alla sina affärer
  01:20:18 - Coeli Globals Champions – de absolut bästa företag i sin kategori
  01:23:56 - De bästa företagen är också bäst på att kommunicera
  01:26:10 - Special Situations-företagen i Coeli Global
  01:27:31 - Exempel på en ”special situation”-aktie i Coeli Global just nu
  01:30:00 - Coeli Global – lägre risk än en vanlig passiv global indexfond
  01:39:18 - Finns det någon motsättning mellan hållbarhet och avkastning?
  01:42:16 - Varför finns det så få kvinnor i den svenska finansbranschen?
  01:45:18 - Ytterligare lyssnarfrågor om Coeli Global
  01:50:04 - Bara två bolag värda att investera i på Stockholmsbörsen
  01:55:33 - Prenumerera på Andreas och Henriks nyhetsbrev för fler tips

 • Vi är vana från nätet att ju fler stjärnor en produkt har, desto bättre är den. Problemet är att det är skillnad på en stekpanna och en fond. En stekpanna har samma kvalitetsegenskaper imorgon som den hade igår. En fond med många stjärnor kommer däremot statistiskt vara sämre imorgon än vad den var igår.

  Överallt där man har möjligheten att köpa en fond följer det med ett betyg med så kallade Morningstar-stjärnor. Det finns på din bank, på Avanza, på Nordnet och alla andra ställen. Problemet är bara att både forskningen OCH Morningstar själva säger att stjärnorna inte har någon bäring på framtiden.

  Det visar vi i avsnittet där t.ex. en samling 5-stjärniga fonder statistiskt ska underprestera mot en indexfond (=genomsnittet för hur marknaden går). Det är en slutsats från Morningstars egen data. Bara 14 % av alla 5-stjärniga fonder behåller sina stjärnor över en 10-års period.

  Det är sällan jag och Caroline blir upprörda på riktigt i ett avsnitt, men idag blev vi faktiskt det. För Morningstar själva säger å ena sidan att att deras betyg bara är ett historiskt mått och bör inte användas som ett urvalsverktyg för framtiden, men å andra sidan delar de ut datan gratis och jag vet ingen sparare som inte har en förväntning om att en 5-stjärnig fond är bättre än en 3-stjärnig.

  Morningstar säger själva att den bästa indikatorn för den framtida utvecklingen är avgiften, inte antalet Morningstar-stjärnor. Vilket är i min värld helt sjukt. De sitter på informationen, men har inte gjort någon förändring på flera år. Jag vet inte om det är så i andra branscher, men det är sjukt att det är så stor skillnad mellan vad finansbranschen säger och vad forskningen säger. Tänk om det var så i medicin. Forskningen sa en sak och läkarna valde att bortse från det och göra på sitt sätt trots att det inte fanns belägg för det. Helt sjukt!

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa!
  Jan och Caroline

  Alla referenser, grafer och bilder finns på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/morningstar-stjarnor/

  Nedan följer en grov innehållsförteckning:
  00:03:36 - Stjärnbetygen är inte så väsentliga
  00:05:56 - Bättre att välja fonder med låga avgifter
  00:10:36 - Så fungerar betygsättningen på Morningstar
  00:14:08 - Procentuell fördelning av stjärnorna
  00:15:21 - Så används Morningstars stjärnbetyg
  00:18:54 - Betygssystem kan vara väldigt effektivt
  00:21:47 - Fonder kan inte betygsättas på samma sätt
  00:23:22 - "Morningstar Mirage" i Wall Street Journal
  00:27:12 - Bara 14% av alla 5-stjärniga fonder behåller betyget i tre år
  00:31:30 - 5-stjärniga fonder underpresterar statistiskt mot index över tid
  00:34:33 - Research från Dimensional
  00:37:53 - Har en 1-stjärnig fond sämre spridning än en 5-stjärnig fond?
  00:41:46 - 52% av alla aktiefonder försvinner inom 14 år
  00:44:47 - 75% av de bästa fonderna försvinner från topp 25-listan inom 5 år
  00:48:14 - Den femte stjärnan - en dödsdom?
  00:52:10 - Skarp varning från ekonomiprofessor Matthew R. Morey
  00:55:20 - Star Power: the effect of Morningstar ratings on mutual fund flow
  01:01:24 - Kommentar från Morningstar
  01:05:10 - Betygen är bara en historisk kvantitativ analys
  01:10:10 - Minimal skillnad mellan en 1-stjärnig och en 5-stjärnig fond
  01:13:08 - Morningstar erkänner att betygsystemet är felaktigt
  01:16:30 - Morningstar uppdaterar betygsystemet
  01:21:00 - Slutsats: bäst resultat med indexfonder eller fondrobot
  01:23:00 - Slutkommentar på Wall Street Journal-artikeln
  01:25:32 - Finansbranschen är en show business
  01:27:37 - Exklusiva tips och ett sprudlande community
  01:30:33 - Detta kommer i avsnitt #124

 • Redan för 30 år sedan kom den första kritiken mot sparande i indexfonder. Argumenten har varit många. Från att det bara är dumma och osmarta människor som investerar pengar i indexfonder till att indexfonder förstör prissättningen på aktier och företag.

  Sparande i indexfonder var även en fluga som skulle gå över. Kritiken mot sparande i indexfonder är verkligen inte ny eller ens originell. Nu senast uttalade sig Michael Burry, som var en av få som förutsåg finanskrisen 2008, att indexfonder är nästa stora bubbla.

  I det här avsnittet går vi genom Michael Burrys (och andras) kritik mot sparande i indexfonder. Som vanligt bryter vi ner kritiken i sina beståndsdelar för att göra den förståelig och sedan tittar vi på den utifrån ett forsknings- samt ett "sunt förnuft"-perspektiv.

  Jag personligen oroar mig således inte för mitt sparande i indexfonder. Snarare tvärtom efter att ha läst på om kritiken. Sedan kan jag tycka att det är fascinerande att finansbranschen generellt ser indexfonder som ett existentiellt hot och att de tycker att det är fel att vi småsparare sparar i något:

  1. som har låga avgifter vilket ger oss mer pengar över tid
  2. slår majoriteten av alla andra alternativ över tid och ger oss bäst odds
  3. är enkelt att förstå och förklara i form av "köp alla bolag i hela världen"
  4. har en solid vetenskaplig grund

  Min tanke är nämligen: "Vore det inte mycket värre om det var tvärtom?" Bara för att det finns vissa outliers som t.ex. Michael Burry som kan lägga 80 timmar i veckan på att undersöka japanska småbolag som är undervärderade, betyder inte att alla vi andra kan göra det, har intresset eller förmågan. Dessutom är det ju tyvärr så att ett rätt är inte det samma som ett track record.

  Jag vilar således fortfarande tryggt i mitt sparande i indexfonder och tycker att du kan göra det samma. När någon i framtiden kritiserar indexfonder slår jag vad om att det kommer att låta på samma sätt det lät 1991 och som det låter idag 2019. Ge dem då den här artikeln och vila tryggt i att du inte kommer att missa om det - mot alla sannolikhet - skulle förändras i framtiden.

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  För källor, referenser och mer info:
  https://rikatillsammans.se/partner/kritik-mot-indexfonder

  Nedan följer en grov innehållsförteckning:
  00:01:58 - NASDAQ - National Association of Securities Dealers Automatic Quotations
  00:05:10 - Ansvarsbegränsning och villkor
  00:06:17 - Ignorera bruset där ute
  00:09:37 - Bakgrundsinformation om dagens ämne
  00:13:12 - En genomgång av artikelns fyra kärnpåståenden
  00:15:21 - Burrys påstående #1: ”Indexfonder felprissätter”
  00:17:39 - Ett illustrerande exempel med Apple
  00:20:54 - Vad driver Michael Burrys uttalande?
  00:22:34 - Hur stor andel av marknaden utgör indexfonder i dagsläget?
  00:26:02 - En aktiv och varierad marknad med många olika strategier
  00:28:11 - Prissättningen fungerar
  00:30:36 - Ett futuristiskt perspektiv
  00:32:25 - Burrys påstående #2: ”Trångt i dörren”
  00:36:43 - Större oro med aktivt förvaltade fonder
  00:39:25 - Fördom: man är mer långsiktig i en indexfond
  00:41:44 - Indexfondernas avvikelse från marknadens avkastning
  00:44:35 - Burrys påstående #3: ”Motpartsrisk”
  00:47:50 - Fokusera på indexfonder som äger den underliggande tillgången
  00:50:13 - Burrys påstående #4: ”Bättre med stockpicking”
  00:52:07 - Sunt förnuft-resonemang
  00:55:45 - Vad finns det för bra alternativ till indexfonder?
  00:58:05 - Inga nya argument
  01:01:13 - "One brilliant call isn't a track record"
  01:04:05 - Slutats med tips för din privatekonomi
  01:05:56 - FikaTillsammans på Patreon