Avsnitt

 • Inspireras av Sandy Langéen och hennes ekonomiska livsresa. Från en uppväxt i fosterfamilj till att som tonåring ta fullt ansvar för sin egen ekonomi, och vidare till en inspirerande klassresa och personlig utveckling. 💫


  Idag får du hänga med vår vän Sandy och höra hennes inspirerande berättelse. Ett centralt tema i samtalet är personlig utveckling. Särskilt eftersom ens ekonomiska situation ofta är en följd av ens beteende. Sandy berättar hur hennes uppväxt präglades av ett bristtänk, där pengar alltid var en bristvara och drömmar ofta kändes ouppnåeliga.


  Vi pratar om insikten om skiftet om att leva i ett ekonomiskt bristtänk och försöken att ändra det. I det lilla handlar det om att skifta synen från ett påstående om “Jag har inte råd” till en fråga “Hur kan jag få råd?”. Men det är ett ämne betydligt djupare än så.


  För de flesta av oss är ointuitivt att vi många gånger måste investera just resursen vi har brist på för att få mer av den. För att få mer pengar behöver vi investera våra pengar. För att få mer tid behöver vi investera vår tid. För att få mer energi behöver vi investera energi.


  Vi pratade även om kvinnors ekonomi, ett ämne som Sandy brinner för. Hon påpekade att kvinnor ofta tjänar mindre än män, sparar mindre och börjar investera senare i livet, trots att de när de väl investerar ofta har högre avkastning än män.


  Sandy uppmanar kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi, lära sig om investeringar och våga ta plats i ekonomiska diskussioner. Hon delar med sig av praktiska råd, som att alltid spara minst 10% av sin inkomst och att ta i tills man skäms när man förhandlar om lönen. Att våga stå på sig och våga begära det man är värd.


  Det och mycket mer får du i dagens avsnitt!


  Vi hoppas att du gillar avsnittet! ❤️

  Jan, Caroline och Sandy


  Länkar

  Sponsra avsnitt som dessa via vår Patreon, tack!Sandy på InstagramFölj diskussionen i forumet

  Innehållsförteckning

  00:00:00 - Intro00:02:38 - Vad är du mest stolt över i din ekonomiska resa?00:05:32 - Att växa bortom sin omgivning00:13:15 - Att gå från bristtänk till överflödstänk00:17:00 - Det handlar om mer än att ha ekonomiskt spelrum00:20:53 - Hur har Sandys stökiga uppväxt varit till nytta?00:23:14 - Hur det är att vara en osäker överpresterare00:26:39 - Var ifrån kommer osäkerheten?00:28:42 - Livsförändrade vägval00:31:47 - Coaching/terapi är viktigt inom ekonomi också00:37:05 - Pengar spelar roll även om du förnekar det00:44:03 - Balansen mellan tid, pengar och energi00:48:29 - Förbättra ditt liv genom att ta bort saker00:55:12 - Pengar är en effekt av din personliga växt00:58:43 - Sandys fyra livsråd till kvinnor01:05:23 - Varför det är viktigt att ta för sig i livet01:10:13 - Mål och standarder01:13:21 - Caroline förtjänar mer beröm!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Lunar Bank. Idag får vi besök av Mats Persson Bergius som är Sverige- och Norgechef på Lunar, som är den första riktiga utmanaren till de fyra storbankerna. Vi pratar om hur bank borde vara 2024, om bankbranschen, myter och missuppfattningar och hur du och jag kan ha glädje av Lunаr.


  Min upplevelse är att få av oss känner “Gud vad nöjd jag är med min bank!”, “Vad coola nya idéer och förslag min bank kommer med” eller “Jag längtar till nästa uppdatering i Swedbank-appen” 🙈🤣 På sätt och vis är det fascinerande att vi har en bransch i Sverige som inte har några skäl att erbjuda bra tjänster till konkurrenskraftiga priser eftersom de ändå tjänar sjuka mängder pengar. Mats och hans team räknade ut att under 2023 hade de fyra stora bankerna en vinst på 17 692 307 kr i timmen! 🤯


  Då är det ju klart att man inte behöver göra något annorlunda. Det här är ett problem. Det tycker jag, journalister, politiker och förhoppningsvis även du. Som vi pratar om i avsnittet har det dock aldrig funnits en riktig utmanare som tar sig an storbankerna direkt förrän nu med Lunar.


  Nischaktörer har försökt ta olika delar, t.ex. göra bolån, kort, lån eller någon annan del, men mig veterligen är Lunar först med att vara ett riktigt alternativ till ens vardagsbank. Snart når man till och med punkten att det ska vara möjligt att lämna en av storbankerna och fortfarande fungera i samhället. Lunar har idag:

  Kostnadsfritt erbjudande för privatpersoner som vill prova med konto och kortSveriges billigaste företagserbjudande (från 600 kr/år)

  och man kan göra nästan allt som man kan göra på sin vanliga bank. Vi pratar självklart mer om appen, vem den passar och inte, i avsnittet, men vi pratar också om bankbranschen i allmänhet och några av problem i synnerhet. Vi tar sidospår om penningtvättsregler, hur vi i vissa fall på grund av bankerna har sämst digital infrastruktur i Europa och mycket mer.


  Jag hoppas att du gillar avsnittet. Samtidigt vill jag säga ett stort tack till Lunar som sponsrade det här avsnittet och tack till dig som hänger här med oss. 🙂


  Hälsningar,

  Jan, Caroline och Mats


  PS. Jag och några i RikaTillsammans-communityn är aktieägare i Lunar Bank sedan ett par år tillbaka.


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet → Privatperson: Prova Lunar-appen (sponslänk) →Öppna företagskonto hos Lunar (sponslänk) →

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro

  00:03:13 Välkommen Mats

  00:07:50 Storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen(!)

  00:12:40 Få har en bra erfarenhet av sin bank

  00:15:13 Svårt för utmanare att ta sig an storbankerna

  00:19:57 Vad gör Lunar bättre för mig som kund?

  00:22:59 Sveriges billigaste företagskonto

  00:27:28 Snittkunden är 18-30 eller 50+ 🙂

  00:29:30 Vad kan man göra / inte göra hos er?

  00:31:10 Skillnad mot t.ex. Revolut

  00:33:39 Burner-kort för sketchy e-sajter 🙈🤣 

  00:34:52 Försöker hjälpa småföretagare

  00:37:38 Inte sant att om det är lätt att det är farligt

  00:42:21 Penningtvättsregler (AML/KYC)

  00:50:24 Hur går det för Fintech-branschen?

  00:54:02 Infrastrukturen i Sverige är jättegammal & P27

  01:01:00 Få incitament att göra något i samhället idag

  01:04:05 Appbolag med banklicens, inte bank med app

  01:09:20 Prova och ge feedback


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I veckans avsnitt har vi Karin och Johan som driver Instagram-kontot Sparmakarna 9 på besök. Det blir ett samtal om många av de ämnen som vi tycker är viktiga. Allt från ekonomi och sparande i allmänhet till det som är viktigt i livet i synnerhet. Vi pratar om att hitta balansen mellan att spara för framtiden och unna sig idag.


  Vi resonerar även kring olika strategier och förhållningsätt. Allt från det automatiska och mekaniska sparandet (i fondrobot/indexfonder) som alla kan göra, till det mer unika sättet att tjäna pengar som bara en själv kan göra baserat på ens intresse, talang, passion, tid och energi. Vi kommer in på att det handlar om att välja både det liv och de investeringar som för med de ”problem” som man vill ha i sitt liv. För livet och lycka kan i vissa avseenden gå ut på att få lösa de problem som man själv tycker om att ha och lösa i sitt liv.


  Vi pratar om olika preferenser kring var man tittar i en ekonomi. Jag har t.ex. en förkärlek till att försöka öka inkomster snarare än att försöka minimera utgifter. Även om det självklart också är viktigt. Vi pratar om ekonomiska misstag, huruvida det största ekonomiska misstaget ligger framför eller bakom en. Där skojar vi om allt från Karin och Johans felräkning av bilkostnaderna till vår eget misstag om att förmodligen ligga fel i risk (åtgärdat nu 😎)


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline, Karin och Johan


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet → Sparmakarnas Instagram → 

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:10 En välmående ekonomi handlar om trygghet idag och imorgon00:06:59 Att vara sysselsatt med något meningsfullt00:08:27 Ekonomiska mål som ett par00:11:55 När ska man börja prata om ekonomin i en relation?00:14:11 Jan investerade klasskassan i Ericsson-aktier00:19:35 Ekonomisk friktionen som par00:22:47 Tre faser av sparande00:28:27 Var står ni utgiftsmässigt idag?00:31:21 Balansen mellan att spara och leva00:36:39 Behovet av separata konton för varje ändamål00:40:11 Nyckeltal för en god privatekonomi00:44:26 Energi, tid och pengar00:50:29 Tankar om passiva inkomster00:54:34 Varför Sparmakarna startades01:01:00 Rädslan för att omvandla passionen till jobb01:04:16 Livsområden där vi är nybörjare 01:07:49 Vilket ekonomiskt misstag gör ni just nu?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Jag är besviken över att ha sparat till barnen på bankkonto i 10 år, nu är det bara 3 år kvar, vad gör jag? 😢


  Det var en fråga som kom in från er i communityn och i denna kortpodd delar jag med mig några av mina spontana tankar. För det första upplever jag att det finns en myt om att man som förälder måste ge sin barn pengar när de fyller 18, annars är man inte en bra förälder. Det stämmer inte, de flesta får inga pengar och jag fick inga pengar och det gick bra ändå.


  För det andra så upplever jag att det är mycket viktigare att i så fall fokusera de kommande 3 åren på att utforska ämnet pengar tillsammans med barnen, istället för att fokusera på att spara ihop ett belopp till dem. Att dela med sig av misstaget och insikten från det. Att visa att man som förälder inte heller har full koll, gör sitt bästa och fattar så fort man hinner.


  På det sättet kan de kommande 3 åren bli mycket viktigare än något annat man hade kunnat göra, eftersom om man tittar på barnets livstid, så är pengarna det eventuellt skulle få på 18 års dagen en så liten del av den totala intjäningen som barnet kommer ha över livet. Därför tycker jag att det är mycket viktigare att ge bort kompetens, ekonomisk självförtroende och en ekonomisk självkänsla. Det kommer spela en mycket större roll än en klumpsumma vid 18-år.


  ▸ Så tänker jag spontant jag, vad tänker du?


  Skriv gärna en kommentar eller följ diskussionen i forumet. Där kan du även ställa egna frågor och få svar, eller bara se vad vi andra pratar om.


  Tack för att du följer och lyssnar!

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för Savelend. I detta avsnitt har vi besök av Charlie Söderberg, en vän och f.d. kollega till mig som har haft mycket påverkan på mitt rikare liv. Han delar öppenhjärtigt med sig av sin livsresa och lite annorlunda perspektiv på vad som verkligen utgör ett rikt och meningsfullt liv - både för honom och andra. 🌟


  Vi konstaterar snabbt att ett rikt liv är helt och hållet unikt för var och en och att man måste ha modet att utforska och testa sig fram för att hitta sin egen väg. Charlie delar med sig att tre viktiga delar i hans syn på vad ett rikt liv är för honom är att:


  1️⃣ att ständigt våga ta risker,

  2️⃣ att se livet som en helhet snarare än separata delar, och

  3️⃣ att sträva efter att göra skillnad för andra.


  En central del i Charlies resonemang är vikten av att omfamna misslyckanden som en naturlig del av lärprocessen. Genom att se motgångar som möjligheter till utveckling snarare än personliga tillkortakommanden, kan man bygga motståndskraft och handlingskraft. Charlie delar öppenhjärtigt med sig av sina egna erfarenheter av att ha blivit mobbad som ung, och hur detta har format hans syn på framgång och självkänsla. 💪


  Ett annat viktigt tema är balansen mellan att vara helhjärtat engagerad i nuet, samtidigt som man behåller perspektiv på att resultatet inte definierar ens värde som människa. Charlie uppmanar till att vara försiktig med vad man väljer att mäta och fokusera på i livet, då detta har en stark påverkan på ens prioriteringar och känsla av tillfredsställelse. 🎯


  Här är fem konkreta tips från Charlie för att skapa ett rikare liv:


  🌱 Våga ta risker och utmana dig själv kontinuerligt

  🌈 Omfamna misslyckanden som lärdomar och möjligheter till utveckling

  🧩 Se livet som en helhet och låt olika delar berika varandra

  🤝 Sträva efter att göra skillnad för andra och bidra till något större än dig själv

  📏Var medveten om vad du väljer att mäta och fokusera på i livet


  Ett citat som sammanfattar Charlies budskap:

  💬 "Jag tror att man ska prata i formen av jag tror att det här är ett rikt liv för mig och sen har man f-n är skyldig gå ut och gå ut och testa det."


  Genom att dela med sig av såväl framgångar som motgångar, och reflektera kring de psykologiska aspekterna av ekonomi och entreprenörskap, erbjuder Charlie en tankeväckande och inspirerande vision för hur vi kan skapa mer mening, glädje och autenticitet i våra liv. Hans insikter är relevanta för oss alla, oavsett var man än befinner sig på sin livsresa. 🗺️


  Vi hoppas att du gillar detta bonusavsnitt. 🙂

  //Jan och Charlie


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:23 Från gatuartist till programledare och entreprenör00:05:27 Vad är ett rikt liv för en själv?00:09:43 Världens sämsta digitala nomad00:14:15 Jag är en duktig spelare för att jag är mer engagerad i spelet än resultatet00:19:26 Hellre en fråga som inte går att besvara än ett svar som inte går att ifrågasätta00:26.48 Våga prova och var uppmärksam på vad du mäter

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Svaret till frågan: "Vad är ett rikt liv?" är helt och hållet unikt för var och en av oss. I dagens avsnitt intervjuar vi Lotta Hellzén som ger sin bild av vad ett rikt liv är för henne. I sommar tar hon nämligen ett stort steg att gå efter sin dröm som kretsat kring Mallorca, Mat och Relationer. Häng med och inspireras av hennes berättelse. 🌞🌴


  Lotta som är i 55-års åldern delar med sig av sin resa, som varit långt ifrån spikrak. Den har innehållit allt från egenföretagande inom restaurang till att byta yrkesbana och plugga till fastighetsmäklare och en skilsmässa för något år sedan. Hon delar med sig om utmaningarna men också växten som det inneburit.


  Några av de punkter vi pratar om är:

  Våga lyssna inåt och att leva livet på sina egna villkor, oavsett vad andra tycker, tänker och sägerPrioritera det som ger energi och glädje i livetVara flexibel och öppen för nya möjligheter Våga ta steget och prova Våga använda de resurser (t.ex. pengar) man har för att göra livet rikt här och nu

  Vi får även höra om Lottas kärlek till mat och hur hon planerar att njuta av livet på Mallorca, hur hennes barn har reagerat på flyttplanerna och hur hon resonerar kring pensionsplanering och framtidsfullmakter. Oavsett om du själv står inför en stor förändring i livet eller bara behöver lite inspiration, är detta ett avsnitt du inte vill missa. ❤️


  Tack för att du tittar, lyssnar och följer!

  Jan, Caroline och Lotta


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/


  Patreon (tack för ditt stöd att vi kan göra dessa avsnitt utan spons):

  https://www.patreon.com/join/rikatillsammans


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:24 Från Ängelholm till Mallorca 00:07:10 Varför just Mallorca?00:11:56 Att släppa prestigen och våga prova sig fram00:17:46 En vardagslyxare i stort och smått00:22:34 Hur Lotta lärt känna sig själv00:26:33 Att gå mot strömmen00:32:02 Ta hjälp av experter00:38:34 60% av svenskar vill byta jobb00:42:16 Möte med Monica från Pensionsguiden00:46:35 Lottas barn00:51:50 Samla alla viktiga dokument såhär00:56:54 Lottas uttagsstrategi för pensionen01:02:15 Att ta första steget01:08:02 Lev livet på dina villkor01:12:48 Låt din livskompass guide dig i livet01:16:00 Funderingar om framtiden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ska man behålla eller sälja tillgångar som gått dåligt? Eller nu när man är inspirerad av indexfonder, ska man byta till dem direkt, eller vänta tills de befintliga aktierna och fonderna har återhämtat sig?


  Det här är en fråga som jag tror att vi alla någon gång har haft (eller kommer att ha). Dagens kortavsnitt är till följd av ett fint mejl från en kille i 20 års åldern som undrade just på detta temat. Han hade köpt hajpade aktier som nu visade röda minussiffror. 🙈


  Man kan tänka på den här frågan på två sätt:


  1) Det första resonemanget är att "cut your losses" på direkten och låt dina vinnare fortsätta löpa. Resonemanget bygger på en metafor om travhäster som jag fick förklarat för mig för länge sedan. Föreställ dig att du går till travbanan och ska satsa på en häst. Skulle du då satsa på hästen som har förlorat de senaste 10 loppen eller den som vunnit de senaste 10 loppen? Få av oss hade tänkt att sätta pengarna på den förlorande hästen och tänka "nu är det väl hans tur!".


  Samma sak gäller på börsen, förlorande investeringar tenderar att fortsätta förlora. Det finns mycket data på ovan, t.ex. 44% av aktierna som ingick i det bred indexet Russell 3000 mellan 1980-2020 och föll minst 70% återhämtade sig aldrig dvs förlorare fortsätter förlora.


  Det andra sättet är att:


  2) Ställ dig själv frågan: "hade jag köpt den här tillgången idag med nya pengar?" Om svaret är nej på frågan bör du troligen sälja. Ett intressant nyans av det här är att vid varje tillfälle där du väljer att inte sälja är också ett aktivt val eftersom du väljer att behålla. Att vara "passiv" och vänta på vändningen kan alltså ses som ett aktivt val.


  Det som man dock bör ha koll på är att en eventuell försäljning av värdepapper man har haft länge - i t.ex. en aktie- eller fonddepå kan utlösa en skatteeffekt som man behöver vara medveten om. Är du osäker fråga i forumet eller ta kontakt med en finansiell rådgivare.


  Avslutningsvis vill vi verkligen påminna om att allt sparande har en risk, fondrobot/indexfonder inkluderat som jag nämner i avsnittet. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning.

  Läs mer om risk i avsnitt #343

  Om du vill få en introduktion till hur vi tänker kring sparande, då är avsnitt #99 ett bra ställe att börja på. 🙂

  Avsnitt #99

  Lycka till med ditt sparande!

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Många av oss har olika värderingar, önskningar och saker vi tycker är viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig är en sådan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att använda dem för frihet.


  Caroline har också en önskan om att lägga pengar på hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. Därför dyker vi ner i ämnet med exempel från vårt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att växa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


  Först och främst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mängd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt från indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne på en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv på hur man kan se på sin portfölj.


  I dagens avsnitt reflekterar vi på dessa kommentarer, allt från:

  Att istället för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% på årsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)Att som Axr skriver se sällanköpsvaror i en FIRE-situation utifrån deras livslängd istället för hur de påverkar likviditeten här och nu.Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen på pengar för mig. Där jag har mina två personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.För Caroline handlar det om konflikten mellan värderingarna sparsamhet och skönhet där hon ändå tycker om fina saker, men som vi var inne på i förra avsnittet att många av oss har så svårt att unna oss själva.

  Jag gillar dagens avsnitt, men när jag lyssnade genom det fick jag en farhåga om att det kan låta som att vi lite har tappat det. Särskilt när vi kommer in på samtalet om Zimmerman-klänningar för 10.000 kr som vi hade i chatten häromdagen. Poängen med att växa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


  Det handlar snarare om att våga gå efter att få ut så mycket rikedom i livet som möjligt utifrån det som är viktigt för en själv. När det gäller Caroline så vet jag att hon många gånger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som går i linje med hennes värderingar. I brist på annat exempel blev det just dessa klänningar även om det kan handla om vad som.


  Ja, nu blev det lite virrigt, men det är lite som i avsnittet och så det måsta få lov att få vara när man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar säga; vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner! ❤😉


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfällan är långt (för dig som är en sparare)00:10:38 Att ta mer plats på den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hända om Caroline vågade ta mer plats på planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 Rädslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 Känslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet00:42:16 Tricket i balans00:45:47 När känner Jan sig rik00:51:56 Att träna på frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 Tankesätt för sällanköpsvaror01:06:24 Reflektion på avsnittet

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 🤔 Private banking istället för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


  Det här var en fråga som kom in från er i communityn och mitt svar på frågan är: Nej, nej, nej och nej…. 😱😨


  Så här tänker jag och det är som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste åren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. Både privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


  Min upplevelse är att det är supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden på event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man får kontakt med deras analysteam, strateger och får allt möjligt man ber om. Samtidigt så gör de ju inte det av välgörenhet, utan alla banker är vinstdrivande bolag. Så någonstans betalar man för det. 


  Då uppstår frågan - är det värt det? Min uppfattning är att i de flesta fall nej. Det finns inte några heliga graler där ute och över tid så tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna är populärt, till synes exklusivt men framförallt är det ofta dyrt och dåligt. 


  Vän av ordning kan peka på saker som t.ex. lägre ränta på bostadslån. Visst det kan stämma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) så har jag på Avanzas exklusiva Private Banking bolån exakt samma ränta som många av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


  Så jag skulle generellt avråda från att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova på det, bli “wine’d and dine’d” och träffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. Ställ gärna frågor om just din aktör i forumet så kan vi nog hitta både en och två personer i communityn som har provat och lämnat. 


  Det här är något som vi pratar om rätt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer får du betala och sämre investeringar får du”. Gräset är ofta inte grönare på andra sidan (eller som amerikanerna säger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) 🤣 . Avsnittet heter “Sanningen om jakten på den bättre investeringen”. 


  Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra ändå. 🤣🙈


  Så tänker jag, vad tänker du? 

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • "Hur ska jag investera mina pengar?" är en fråga som många av oss funderar på och tycker oss ha svar på. Frågan är dock inte helt olik frågan: "Vart ska vi åka på semester?". Alla tycker semester är bra, men det är när vi börjar diskutera detaljerna som vi kan ha helt olika syn - någon vill åka till stranden, någon till fjällen, någon vill flyga, en annan vill åka tåg och så vidare. 


  Avsnittet är delvis en fortsättning på förra veckans avsnitt där vi pratade om vår investeringsresa och våra misstag. Idag tar vi också avstamp i vår investeringsresa men tittar på den utifrån dessa olika nyanser. För att kunna svara på frågan: "Hur ska jag investera mina pengar?" så behöver man titta på frågor såsom:


  ▸ Vilket problem försöker jag lösa?


  Den frågan kan ha många svar: 

  ▸ Maximera avkastningen?

  ▸ Slippa oroa mig för pengar?

  ▸ Ha roligt och få kickar?

  ▸ Göra som forskningen säger?

  ▸ Ha möjligheten att ____?

  ▸ Ha ett rikt liv?


  Säg att det är som för mig där svaret är att: "Ha ett rikt liv?" då uppstår följdfrågor såsom: 


  ▸ Vad är ett rikt liv? a) För mig?, b) För Caroline?, c) För barnen?

  ▸ Hur mycket pengar krävs?

  ▸ När behövs pengarna?

  ▸ Vilken flexibilitet finns i tid och belopp?

  ▸ Hur förändras behovet med t.ex. pensionsålder?

  ▸ Förhållningsätt till lån? Okej eller inte?


  Utöver det behöver jag utgå från mina förutsättningar: 


  ▸ Hur mycket kan jag spara? (absoluta tal / sparkvot)

  ▸ Vilken risktolerans har jag? a) Finansiellt? b) Känslomässigt? c) Kunskapsmässigt?

  ▸ Hur reagerar jag i nedgång?

  ▸ Hur förhåller jag mig känslomässigt till mina pengar?

  ▸ Vilket engagemang vill jag ha?

  ▸ Göra själv eller outsourca?

  ▸ Hur stor tillit har jag till mig själv?

  ▸ Hur värderar jag min egen tid och kompetens?

  ▸ Hur är min finansiella termometer kalibrerad just nu?

  ▸ Var är jag på den ekonomiska resan?


  Därutöver kommer jag dessutom förändra problemet över tid genom att jag interagerar med det. För min risktolerans kommer ju förändras över tid, likaså mitt förhållningssätt till vad som är mycket pengar och lite pengar, min erfarenhet och så vidare. 


  Här konstaterar jag och Caroline också att vi förhåller oss helt olika till pengar. Hon fokuserar t.ex. väldigt mycket på utgiftssidan i en resultat- och balansräkning medan jag fokuserar på tillgång- och inkomstsidan. Vi pratar om skammen i att spendera pengar och det känslomässiga perspektivet, att växa med sina pengar och mycket annat. 


  Så det blir som vanligt ett samtal mellan mig och Caroline där vi pratar om vårt perspektiv utifrån många av frågorna ovan snarare än att det är en föreläsning om frågorna. 


  Vi hoppas att du kommer ha glädje av samtalet och vi ser fram emot din kommentar. 

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet

  Patreon


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:36 Dunning-Kruger-effekten och "Mount Stupid"00:09:30 Vikten av att vara på spelplalen00:16:30 Vilket problem försöker jag lösa?00:29:15 Exempel på följdfrågor om ett rikt liv00:33:20 Djupare diskussion om ett rikt liv00:39:50 Om att växa med sina pengar och hitta balans00:53:00 Olika sätt att hantera ekonomisk oro inom relationen00:57:35 Att se ekonomin som en helhet01:05:10 Referensramar för ekonomi01:09:45 Rädslan för att göra misstag01:16:29 Vikten av att förstå dina förutsättningar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tid- eller möjlighetsfönster - kanske det viktigaste konceptet om rikedom i livet bortom pengar. ❤️


  Konceptet kommer från amerikanen Bill Perkins som beskrev det tydligt i sin bok “Die with zero”. Resonemanget är egentligen rubriken till frågan:


  ▸ Vad kan du göra i livet just nu, som du inte kommer att kunna göra senare i livet?


  Ett exempel från ett tidsfönster som jag missade och som nu är stängt är en backpacking resa i sydostasien. När min vän Malin fråga om jag skulle hänga på tackade jag nej. Jag hade kommit in på LTH och skulle börja plugga till hösten. Jag tänker att den resan kan jag göra sedan. Men som amerikanarna säger: “Someday never comes.”


  Jag tog examen, hade eget företag och började jobba. Idag, 20 år senare, med två små barn så kommer inte resan bli av. Visst kan man argumentera för att jag teoretiskt KAN göra det, men handen på hjärtat så vet jag att det inte kommer bli av. Tiden att bo på sunkiga hostels är lite förbi… Särskilt när man lägger på en 5-åring med vilja av stål… 🙈🤣 (man får lite de barn man förtjänar, eller hur var det?)


  Ett tidfönster som jag däremot har just nu och som jag försöker utnyttja är att jag har en 13-åring, samt en 71 årig mamma med hälsan kvar. Det ger oss några år framöver där vi kan resa och hitta på saker tillsammans innan dottern inte tycker det är roligt att hänga med oss längre samt att min mamma blir allt äldre.


  En fråga att ta med sig är:


  ▸ Vilka tid- eller möjlighetsfönster har du i livet just nu?


  Dela gärna med dig i kommentarerna vad du tänker, känner och eventuella fönster som du ser just nu (eller som du också missade)?


  Tack för att du följer, prenumererar, gillar och kommenterar! ❤️


  Det här konceptet diskuterar vi vidare i avsnitt 341 om rikedom i livet bortom pengar


  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt tittar vi tillbaka vår investeringsresa på ert önskemål. Så här i efterhand blir det en del pinsamheter allt från att jag har ägt fonder där inte ens fondbolaget finns kvar (hej Gustavia Balkan) idag, till högläsning från min teknisk analys-period och insikten att jag inte slår index där runt 2011.


  Bakgrunden är två frågor från: MayorJonathan i forumet och TheGreat på Tiktok som skrev till oss:


  ▸ Jan, kan du inte göra ett avsnitt om din resa från att du började investera fram till idag? Inkludera alla misstag, framgångar, vinster, förluster och hur din resa varit.


  och


  ▸ Tycker det är väldigt kul att höra era historier och historiska investeringar ni har gjort, samt vad ni har lärt av dem, positiva som negativa.


  Min förhoppning är att detta (stå med brallorna-nere) avsnitt kan både avdramatisera misstag, något som vi alla gör, att vi är långt ifrån perfekta och också gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner samt att vi kan skratta lite åt våra antaganden, fondval, investeringsstrategi tillsammans. 🤣


  Jag börjar mer och mer tro på det som vi tog upp i förra avsnittet (#351): det tar 10-20 år att bli en (tillräckligt) duktig investerare. Det handlar om att hitta skärningspunkten mellan en strategi som är sund och sig själv och sina egenheter.


  Det här avsnittet tror jag är ett bra bevis för den tesen där vi har testat det mesta - enskilda aktier, alternativa investeringar, teknisk analys, fundamental analys, onoterade aktier för att till slut mer och mer landa i indexfonder och fondrobot som _vår_ lösning på problemet "hur bör vi investera?"


  Som vanligt gäller att allt sparande innebär en risk, investeringar kan öka och minska i värde och det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och vi sitter - väldigt uppenbart - inte på sanningen. Med reservation även för att minnet sviker när det är så många år tillbaka. 🤣


  Vi hoppas att du gillar avsnittet och ser fram emot din kommentar!


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen och få extra-materialet i forumet:

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:50 Grov genomgång av vår investeringsresa00:17:20 150 borttagna (pinsamma) inlägg från Rikatillsammans00:27:10 Jans TA-, fundamental- och makroperiod.00:34:00 Index slår min aktieklubbs avkastning 00:39:10 Ratos sjunker och aktieklubben förstår ingenting00:43:50 Min premiepensionsresa från 2004 till 202300:54:40 Hur mycket har snedstegen kostat? 00:58:35 "Heja indexfonder"-perioden (2013)01:06:30 "Heja fondrobot"-fasen (2019)01:07:30 Investeringar vi provat men inte kommer göra om01:19:10 Några viktiga insikter & slutsatser01:19:39 #1 Spela för att inte förlora, inte vinna01:20:15 #2 Det finns bara två typer av investerare01:20:40 #3 Fokus på avkastning vs nysparande01:21:58 #4 Det mesta "pillet" gör ingen skillnad01:22:30 #5 Det handlar om ett rikare liv01:23:17 #6 De flesta blir inte rika på investeringar01:27:18 #7 Dina investeringar ska inte påverka din sömn01:27:38 #8 Pengar är inte en lösning, bara en förstärkare01:28:40 #9 Det är enkelt att investera och bli rik över tid01:33:00 Strategin framgent utifrån forskning om sparande

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I den här videon får du en sammanfattning av avsnitt 251 kring finansiella rådigivare på 26 minuter. Och ja, det kan vara en kortpodd på 26 minuter med tanke på att #351 är vårt längsta poddavsnitt någonsin på lite över 2 timmar 🤣


  Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd – inte av ondo eftersom de själva följer dem 🙈. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


  Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


  Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om:


  - Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? och

  - Hur vet jag att hen är duktig?


  Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Många av oss går in med förväntningar om att få tillgång till exklusiva investeringar, bättre avkastning (än index) eller liknande.


  Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans.


  Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute.


  För den informationen finns där. Den finns hos oss, hos Småspararguiden och många andra. Det som det inte finns fler av är dig. Därav upplever jag att värdet med finansiellrådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid.


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd – inte av ondo eftersom de själva följer dem 🙈. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


  Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


  Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om: 

  Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? ochHur vet jag att hen är duktig?

  Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans. 


  Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute. 


  Därav upplever jag att värdet med finansiell rådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid. 


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:00 Ekonomin spelar roll för välmåendet00:09:22 I 20 år fick jag "rångivning" och inte rådgivning00:18:30 Hyfsat forskningsstöd för god rådgivning00:20:30 Incitatamentsproblemet inom rådgivning00:29:27 Tänk om vi använder rådgivning på fel sätt?00:35:20 Sidospår: investeringsfilosofi00:44:15 Sex frågor för att skapa dålig stämning00:55:18 Pill kostar i snitt 10-40% av avkastningen01:01:37 Ofta är man bra först när man är gammal 01:07:15 En bra finansiell rådgivare är en genväg 01:11:33 Mer om vad forskningen säger01:14:35 En rådgivaren kan hjälpa dig undvika beteendemisstag01:28:00 Sidospår: fondrobot 01:34:18 Tre olika ersättningsmodeller01:49:13 Exempel på frågor att ställa01:59:25 Nästa steg för dig som lyssnar/tittar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration Sverige AB. Det här avsnittet är en uppföljning på ett tidigare kortavsnitt där jag pratade med Per Sydäng om tips vid deklaration av bostadsförsäljning. I det här avsnittet pratar jag med Per igen samt hans kollega Robert Lindblad om tips och trix för deklarationen utöver bostadsförsäljning.


  Ett medskick från avsnittet som jag gillade är att majoriteten endast behöver godkänna sin deklaration utan att göra några ändringar. Det finns inga magiska avdrag som du kommer missa trots clickbait artiklar (Robert definierar till och med clickbait på papper) som hävdar motsatsen och vill berätta om alla avdrag man kan göra. Bor man i storstad och inte har sålt en bostad så finns det i princip inga avdrag att göra förutom de som kommer förtryckta (räntekostnader, rot- och rut). 🙈


  Här är ytterligare sex viktiga punkter från avsnittet:

  Bostadsförsäljning är den i särklass största avdragsposten för de som sålt bostad.Andra vanliga avdrag är räntekostnader över 100 000 kr, milersättning för långpendlare utanför storstäder samt grön teknik.Ta dig tid och skicka inte in deklarationen alltför brådskande första dagen utan se till att inte missa eventuella avdrag.Använd Skatteverkets tjänster och e-deklaration - de vill bara att det ska bli rätt.Var beredd på kontroller och frågor från Skatteverket om du gör större, ovanliga avdrag.Man kan alltid göra ett så kallat “öppet yrkande” om man är osäker. Då riskerar man inte skattetillägg om upp till 40% om det blir fel.

  Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per, Robert och deras kollegor, gå till:


  ▸ MinDeklaration.se


  Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


  ▸ Rika2024


  Då får du 200 kr rabatt på “Deklaration Bas” och 300 kr rabatt på “Deklaration Plus”.


  Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta


  Jan, Per och Robert


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt tar avstamp i frågan från er i communityn: "Hur ska man förhålla sig till regeln att inte förlora pengar?" och därifrån blir det högt och lågt. Vi kommer in på frågan om ekonomisk prepping, risk för kapning och bedrägeri, till hur vi producerar ett avsnitt till Carolines partimedlemskap. 🤣🙈


  Vi hoppas att du kommer att gilla dagens avsnitt, då det också är lite tillbaka till rötterna. Det var med dessa avsnitt som vi började för snart 350 avsnitt / veckor sedan. Det är ett tillfälle att beröra flera olika ämnen, att skratta lite, hänga med oss bakom kulisserna samtidigt som jag ändå gärna vill tro att det skapar värde.


  Tack än en gång för alla frågor! Vi hann inte riktigt ta med allihop denna gången, men tänkte följa upp det nästa vecka eller veckan efter. Återkom gärna med fler frågor! ❤️


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet

  Innehållsförteckning

  Nedan kan du se en översikt över de olika frågorna:

  00:00:00 Intro00:01:29 Fråga 1. Om att inte förlora pengar - hur ska man tänka?00:21:57 Fråga 2. Hur ska man resonera kring förmögenhet? Vad ska man ta med och inte?00:27:25 Fråga 3. Hur blir man mer passiv?00:33:07 Fråga 4. Ekonomisk prepping00:42:20 Fråga 5. Investeringar i oroliga tider00:47:57 Fråga 6. Vad skulle du göra om du inte behövde jobba mer?01:02:24 Fråga 7. Hur stor är risken att bli kapad? / Hur skyddar man sig?01:06:00 Fråga 8. RikaTillsammans bakom kulisserna vid avsnittproduktion01:12:45 Fråga 9. Hur har det gått med era års-intentioner?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration AB.


  Eftersom 84% av alla deklarationer kring bostadsförsäljning innehåller fel enligt Skatteverket får du här ett antal tips, misstag att undvika och saker som är bra att veta - oavsett om du säljer din bostad idag eller har tänkt sälja din bostad i framtiden.


  Det var många saker som jag själv inte hade tänkt på, som att t.ex. pantbrev och lagfart var avdragsgillt. Något som var i alla fall högst relevant när vi köpte vårt hus, då vi köpte det av rikisar som inte hade något lån eller pantbrev. 😂🙈


  Nedan följer de fem viktigaste punkterna som Per - som driver sajten mindeklaration.se tillsammans med kollegor - att tänka på kring bostadsförsäljning.

  1. Reparationer och underhåll, du får göra avdrag för renoveringar, reparationer och underhåll under de senaste FEM kalenderåren innan försäljningsåret.

  2. Kostnader för ny- och ombyggnad, om att man ska bygga om eller lägga till någonting som inte fanns när man flyttade in i bostaden. Det här är avdragsgillt oavsett ålder om inköpen är över 5 000 kr under samma kalenderår. Här är t.ex. flytt av köket, inredning av vinden etc.


  3. Försäljningskostnader, det finns flera olika som kostnad för mäklare, homestyling, annonsering på plattformar som Hemnet, avgift till förvaltare som HSB och besiktning inför försäljning.


  4. Inköpskostnader, som inköpspriset för bostaden, kostnader för besiktning, avgift till bostadsrättsföreningen eller förvaltaren. En bit som många missar när det gäller avdragsgilla inköpskostnader är kostnaden för pantbrev och kostnaden för lagfarten som kan vara väldigt hög.


  5. Kapitaltillskott, den del av månadsavgiften som föreningen använder för att amortera på föreningens lån är avdragsgill. Det här är en bit som oftast kommer i en kontrolluppgift men som behöver verifieras, oftast med en bostadsrättsförening.


  En annan bra sak som Per gick igenom är att om du saknar kvitton på avdragen så finns det faktiskt andra sätt att bevisa avdraget på:

  - Foton, före- och efterbilder

  - Ritningar

  - Påvisa det genom kontoutdrag och lånehandlingar.

  - Bygglovshandlingar

  - Fastighetsdeklaration eller till och med pris


  Om man saknar både underlag eller bevis så kan man alltid säga att man ska yrka öppet vilket är att man gör en bedömning av kostnaderna och gör avdrag precis som vanligt. Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per och hans kollegor, gå till:


  ▸ MinDeklaration.se


  Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


  ▸ Rika2024


  Då får du 200 kr rabatt på "Deklaration Bas" och 300 kr rabatt på "Deklaration Plus".


  Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta nischade kortavsnitt!

  Jan och Per


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Här är fem frågor för att säkerställa att din bankrådgivare prioriterar att du tjänar pengar framför banken.


  Man kan också säga, fem frågor för att skapa dålig stämning på rådgivningsmöte🤣


  Finansbranschen är sjukt bra på att tjäna pengar! Det är lätt och tro att banker tjänar pengar beroende på hur investeringar går vilket sker i vissa fall. Fast i majoriteten av fallen tjänar banker pengar oavsett resultatet för investeringarna. De tjänar pengar på avgifter i form av 1-2% i årliga avgifter.


  Därför har jag efter stor frustration och dåliga upplevelser tagit fram fem frågor för att kvalitetssäkra rådgivning hos banken.


  Frågorna tar avstamp i forskning kring sparande som jag tycker är en förutsättning för framgångsrikt sparande. Du hade ju inte velat ha en hjärtkirurg som inte har koll på forskningen för bästa tillvägagångssättet vid hjärtoperation.


  Fem frågor:

  1. Generellt sett, utan att ha tillgång till någon insiderinformation, kan en investerare förvänta sig ett bättre resultat från en väldiversifierad passiv billig indexfonder än att äga ett fåtal enskilda aktier eller en fond med ett fåtal aktier?


  Svaret på frågan är såklart indexfonder ✅


  Den här frågan ställdes till 92 ekonomiprofessorer där alla svarade instämmer eller instämmer helt! Det fanns inte ens några diskussioner om olika alternativ utifrån en riskprofil etc.


  2. Vad tänker du kring SPIVAs statistik?


  SPIVA har i över 20 år mät hur det går för aktiva fonder i förhållande till passiva fonder (index). Jag tycker att om man håller på med rådgivning bör man veta vad SPIVA är och att majoriteten av aktiva fonder underpresterar mot index.


  SPIVA: https://www.spglobal.com/spdji/en/research-insights/spiva/


  3. Vilken är den teoretiska förklaringen till att den historiska avkastningen för fond X kommer vara högre framgent?


  Vanligtvis pitchar banker i deras stjärnfonder som historiskt har gått superbra! Fast historisk avkastning är ingen garanti för framtiden och enligt forskning inte ett hållbart argument för att välja en fond.


  4. Vad tänker du om Morningstar betyg för fonder?


  Varje fond får betyg av Morningstar i form av stjärnor från 1 till 5. Banker är ofta snabba med att lyfta fram sina 5-stjärniga fonder trots att Morningstar själva som ger ut betygen säger att stjärnorna inte bör användas som en faktor för att välja fonder.


  I avsnitt 123 går vi igenom allting kring Morningstar betyg: https://rikatillsammans.se/morningstar-stjarnor/


  5. Vad är den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid?


  Den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid är -100%.


  En studie gjord av professor Hendrik Bessembinder 2018 visade att av 26 000 bolag var det extremt få, som stod för hela värdetillväxten (egentligen överavkastning mot räntor). Det vill säga att majoriteten av alla aktier är aktier som man förlorar pengar på. Genom att äga en större mängd ökar sannolikheten för att man får med vinnarna.


  Hojta gärna till om du testar frågorna!


  Rikatillsammans: https://rikatillsammans.se/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ungefär 60% av oss drömmer om att någon gång prova starta eget. 2022 bad Monika Molander oss om våra bästa tips och råd, då hon själv hade en önskan att starta eget jämte sitt eget jobb och bakgrund från Handels i Stockholm. Idag 1.5 år senare följer vi upp hur det gick och pratar om insikter, lärdomar, tips och erfarenheter.


  Jag vet ju att jag är lite part i målet eftersom jag startade en enskild firma redan 2003 och mitt första AB 2008. Mina kompisar till och med skojar med mig att det är tur att jag driver eget eftersom jag aldrig skulle fungera på en normal arbetsplats.🙈. Men jag vill ändå påstå att alla borde någon gång i livet prova starta eget. Det ger väldigt mycket erfarenheter, kunskap och kompetens även om det aldrig blir något – saker man har nytta av även på det vanliga jobbet.


  Vi pratar även om att företag kan vara något man gör litet vid sidan av sitt jobb, precis så som Monika har gjort. Naturligtvis en sanning med modifikation (då man t.ex. inte får bedriva konkurrerande verksamhet) men min poäng är att ambitionen inte behöver vara nästa Spotify, utan det kan vara att få utlopp för saker som gör livet rikare.


  Monika beskriver det som att hon fått mer energi, väljer aktivt vad hon vill och inte vill göra och att livet är i allmänhet rikare. Vi pratar också om att det många gånger handlar om energi och inte tid som många tror. Att många av oss lever i en (felaktig) sanning att jobbet måste ta energi och göra en trött, men tänk om det inte är sant? Tänk om det är som att det kan ge energi istället?


  Ja, det här och många fler saker pratar vi om i avsnittet. Ett stort tack till dig Monika som generöst delar med dig och visar att det är möjligt. 🙂


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Monika


  Länkar

  ====

  Följ diskussionen i forumet

  De två tidigare avsnitten:

  Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikareFöretagande som livsstil – att starta och driva ett eget litet företag

  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:07:05 Att sälja in sig själv som egen företagare

  00:12:21 Schemalägg tid för att vila

  00:17:02 Sjukdomar av att vara oförverkligad

  00:20:27 Tecken på utmattning

  00:24:04 Vilka råd skulle du ge dig dig själv för 1,5 år sen?

  00:33:10 Börja smått och dra inte på dig onödiga kostnader

  00:35:43 Att starta företag är ovärderligt oavsett hur det går

  00:38:21 Från hobby till företagande

  00:48:40 Vi är dåliga på att be om hjälp

  00:53:38 Kompisar bör betala mest

  01:02:45 Dra nytta av dina olika erfarenheter

  01:07:29 En insikt som gjort Monikas liv rikare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 🎴 Metaforen om kortleken i livet är ett verktyg som har hjälpt mig och många andra. Det är verktyg att skifta perspektiv, skapa acceptans och mer medvetet skapa det som man vill.


  Metaforen går ut på att vi alla har fått en unik uppsättning spelkort i livet. Vår uppgift i livet är att spela dessa korten så bra vi kan efter bästa förmåga. Alla korten som vi har fått är varken bra eller dåliga, utan de har vissa fördelar och nackdelar.


  Ett exempel på kort som jag har fått är det jag kallar “Ekonomisk oro”-kortet. Det gör att jag oroar mig för att mattan kan ryckas undan när som helst och allt kan försvinna. Det kortet får därmed vissa konsekvenser - när oron kommer blir jag som en liten hamster som springer på och samlar på sig nötter. Det kommer alltid finnas pengar på kontot och det kommer finnas en buffert. Det kommer till och med finnas en buffert på buffert.


  Problemet är att kostnaden med det här kortet är just oron och att jag tänker på saker som har extremt låg sannolikhet för att inträffa. Min coach sa till och med vid tillfälle att jag hade “creative misuse of imagination”. Att jag använda min hjärna för att måla upp scenarion som inte kommer hända. Kostnaden för det här kommer i känslan av att känna sig levande i livet. Eller det som man på engelska kalla för “aliveness”.


  Genom att se “Ekonomisk oro” som ett spelkort så får jag mer kontroll på situationen. Jag kan ibland välja att inte behöva spela kortet. Jag kan ibland se när jag har spelat kortet på automatik utan att ha tänkt på det. Framförallt kan jag också ibland välja att spela ett annat kort - som t.ex. tacksamhet, tillit eller “be om hjälp”-kortet.


  På samma sätt har vi alla många flera kort, t.ex. allt från “Aldrig nöjd”-, “Vara bäst”-, “Jag fattar inte”-, “Jag säger alltid ja”-, “Jag prioriterar andra framför mig själv”-, “Rastlös”- till “Förlita dig inte på någon man”-spelkort och allt annat mellan himmel och jord.


  Tack så mycket!

  Jan

  Forumtråden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.