Avsnitt

 • MĂ„nga av oss har olika vĂ€rderingar, önskningar och saker vi tycker Ă€r viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig Ă€r en sĂ„dan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att anvĂ€nda dem för frihet.


  Caroline har ocksÄ en önskan om att lÀgga pengar pÄ hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. DÀrför dyker vi ner i Àmnet med exempel frÄn vÄrt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att vÀxa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


  Först och frÀmst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mÀngd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt frÄn indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne pÄ en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv pÄ hur man kan se pÄ sin portfölj.


  I dagens avsnitt reflekterar vi pÄ dessa kommentarer, allt frÄn:


  Att istÀllet för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% pÄ Ärsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)


  Att som Axr skriver se sÀllanköpsvaror i en FIRE-situation utifrÄn deras livslÀngd istÀllet för hur de pÄverkar likviditeten hÀr och nu.


  Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen pÄ pengar för mig. DÀr jag har mina tvÄ personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.


  För Caroline handlar det om konflikten mellan vÀrderingarna sparsamhet och skönhet dÀr hon ÀndÄ tycker om fina saker, men som vi var inne pÄ i förra avsnittet att mÄnga av oss har sÄ svÄrt att unna oss sjÀlva.


  Jag gillar dagens avsnitt, men nÀr jag lyssnade genom det fick jag en farhÄga om att det kan lÄta som att vi lite har tappat det. SÀrskilt nÀr vi kommer in pÄ samtalet om Zimmerman-klÀnningar för 10.000 kr som vi hade i chatten hÀromdagen. PoÀngen med att vÀxa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


  Det handlar snarare om att vÄga gÄ efter att fÄ ut sÄ mycket rikedom i livet som möjligt utifrÄn det som Àr viktigt för en sjÀlv. NÀr det gÀller Caroline sÄ vet jag att hon mÄnga gÄnger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som gÄr i linje med hennes vÀrderingar. I brist pÄ annat exempel blev det just dessa klÀnningar Àven om det kan handla om vad som.


  Ja, nu blev det lite virrigt, men det Ă€r lite som i avsnittet och sĂ„ det mĂ„sta fĂ„ lov att fĂ„ vara nĂ€r man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar sĂ€ga; vi gör alla sĂ„ gott vi kan och fattar sĂ„ fort vi hinner! â€đŸ˜‰


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfÀllan Àr lÄngt (för dig som Àr en sparare)00:10:38 Att ta mer plats pÄ den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hÀnda om Caroline vÄgade ta mer plats pÄ planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 RÀdslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 KÀnslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet 00:42:16 Tricket i balans00:45:47 NÀr kÀnner Jan sig rik00:51:56 Att trÀna pÄ frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 TankesÀtt för sÀllanköpsvaror 01:06:24 Reflektion pÄ avsnittet

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • đŸ€” Private banking istĂ€llet för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


  Det hĂ€r var en frĂ„ga som kom in frĂ„n er i communityn och mitt svar pĂ„ frĂ„gan Ă€r: Nej, nej, nej och nej
. đŸ˜±đŸ˜š


  SĂ„ hĂ€r tĂ€nker jag och det Ă€r som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste Ă„ren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. BĂ„de privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


  Min upplevelse Ă€r att det Ă€r supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden pĂ„ event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man fĂ„r kontakt med deras analysteam, strateger och fĂ„r allt möjligt man ber om. Samtidigt sĂ„ gör de ju inte det av vĂ€lgörenhet, utan alla banker Ă€r vinstdrivande bolag. SĂ„ nĂ„gonstans betalar man för det. 


  DĂ„ uppstĂ„r frĂ„gan - Ă€r det vĂ€rt det? Min uppfattning Ă€r att i de flesta fall nej. Det finns inte nĂ„gra heliga graler dĂ€r ute och över tid sĂ„ tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna Ă€r populĂ€rt, till synes exklusivt men framförallt Ă€r det ofta dyrt och dĂ„ligt. 


  VĂ€n av ordning kan peka pĂ„ saker som t.ex. lĂ€gre rĂ€nta pĂ„ bostadslĂ„n. Visst det kan stĂ€mma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) sĂ„ har jag pĂ„ Avanzas exklusiva Private Banking bolĂ„n exakt samma rĂ€nta som mĂ„nga av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


  SĂ„ jag skulle generellt avrĂ„da frĂ„n att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova pĂ„ det, bli “wine’d and dine’d” och trĂ€ffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. StĂ€ll gĂ€rna frĂ„gor om just din aktör i forumet sĂ„ kan vi nog hitta bĂ„de en och tvĂ„ personer i communityn som har provat och lĂ€mnat. 


  Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som vi pratar om rĂ€tt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer fĂ„r du betala och sĂ€mre investeringar fĂ„r du”. GrĂ€set Ă€r ofta inte grönare pĂ„ andra sidan (eller som amerikanerna sĂ€ger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) đŸ€Ł . Avsnittet heter “Sanningen om jakten pĂ„ den bĂ€ttre investeringen”. 


  Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra Ă€ndĂ„. đŸ€ŁđŸ™ˆ


  SĂ„ tĂ€nker jag, vad tĂ€nker du? 

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • "Hur ska jag investera mina pengar?" Ă€r en frĂ„ga som mĂ„nga av oss funderar pĂ„ och tycker oss ha svar pĂ„. FrĂ„gan Ă€r dock inte helt olik frĂ„gan: "Vart ska vi Ă„ka pĂ„ semester?". Alla tycker semester Ă€r bra, men det Ă€r nĂ€r vi börjar diskutera detaljerna som vi kan ha helt olika syn - nĂ„gon vill Ă„ka till stranden, nĂ„gon till fjĂ€llen, nĂ„gon vill flyga, en annan vill Ă„ka tĂ„g och sĂ„ vidare. 


  Avsnittet Àr delvis en fortsÀttning pÄ förra veckans avsnitt dÀr vi pratade om vÄr investeringsresa och vÄra misstag. Idag tar vi ocksÄ avstamp i vÄr investeringsresa men tittar pÄ den utifrÄn dessa olika nyanser. För att kunna svara pÄ frÄgan: "Hur ska jag investera mina pengar?" sÄ behöver man titta pÄ frÄgor sÄsom:


  ▾ Vilket problem försöker jag lösa?


  Den frĂ„gan kan ha mĂ„nga svar: 

  ▾ Maximera avkastningen?

  ▾ Slippa oroa mig för pengar?

  ▾ Ha roligt och fĂ„ kickar?

  ▾ Göra som forskningen sĂ€ger?

  ▾ Ha möjligheten att ____?

  ▾ Ha ett rikt liv?


  SĂ€g att det Ă€r som för mig dĂ€r svaret Ă€r att: "Ha ett rikt liv?" dĂ„ uppstĂ„r följdfrĂ„gor sĂ„som: 


  ▾ Vad Ă€r ett rikt liv? a) För mig?, b) För Caroline?, c) För barnen?

  ▾ Hur mycket pengar krĂ€vs?

  ▾ NĂ€r behövs pengarna?

  ▾ Vilken flexibilitet finns i tid och belopp?

  ▾ Hur förĂ€ndras behovet med t.ex. pensionsĂ„lder?

  ▾ FörhĂ„llningsĂ€tt till lĂ„n? Okej eller inte?


  Utöver det behöver jag utgĂ„ frĂ„n mina förutsĂ€ttningar: 


  ▾ Hur mycket kan jag spara? (absoluta tal / sparkvot)

  ▾ Vilken risktolerans har jag? a) Finansiellt? b) KĂ€nslomĂ€ssigt? c) KunskapsmĂ€ssigt?

  ▾ Hur reagerar jag i nedgĂ„ng?

  ▾ Hur förhĂ„ller jag mig kĂ€nslomĂ€ssigt till mina pengar?

  ▾ Vilket engagemang vill jag ha?

  ▾ Göra sjĂ€lv eller outsourca?

  ▾ Hur stor tillit har jag till mig sjĂ€lv?

  ▾ Hur vĂ€rderar jag min egen tid och kompetens?

  ▾ Hur Ă€r min finansiella termometer kalibrerad just nu?

  ▾ Var Ă€r jag pĂ„ den ekonomiska resan?


  DĂ€rutöver kommer jag dessutom förĂ€ndra problemet över tid genom att jag interagerar med det. För min risktolerans kommer ju förĂ€ndras över tid, likasĂ„ mitt förhĂ„llningssĂ€tt till vad som Ă€r mycket pengar och lite pengar, min erfarenhet och sĂ„ vidare. 


  HĂ€r konstaterar jag och Caroline ocksĂ„ att vi förhĂ„ller oss helt olika till pengar. Hon fokuserar t.ex. vĂ€ldigt mycket pĂ„ utgiftssidan i en resultat- och balansrĂ€kning medan jag fokuserar pĂ„ tillgĂ„ng- och inkomstsidan. Vi pratar om skammen i att spendera pengar och det kĂ€nslomĂ€ssiga perspektivet, att vĂ€xa med sina pengar och mycket annat. 


  SĂ„ det blir som vanligt ett samtal mellan mig och Caroline dĂ€r vi pratar om vĂ„rt perspektiv utifrĂ„n mĂ„nga av frĂ„gorna ovan snarare Ă€n att det Ă€r en förelĂ€sning om frĂ„gorna. 


  Vi hoppas att du kommer ha glĂ€dje av samtalet och vi ser fram emot din kommentar. 

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet

  Patreon


  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:36 Dunning-Kruger-effekten och "Mount Stupid"00:09:30 Vikten av att vara pÄ spelplalen00:16:30 Vilket problem försöker jag lösa?00:29:15 Exempel pÄ följdfrÄgor om ett rikt liv00:33:20 Djupare diskussion om ett rikt liv00:39:50 Om att vÀxa med sina pengar och hitta balans00:53:00 Olika sÀtt att hantera ekonomisk oro inom relationen00:57:35 Att se ekonomin som en helhet01:05:10 Referensramar för ekonomi01:09:45 RÀdslan för att göra misstag01:16:29 Vikten av att förstÄ dina förutsÀttningar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tid- eller möjlighetsfönster - kanske det viktigaste konceptet om rikedom i livet bortom pengar. ❀


  Konceptet kommer frĂ„n amerikanen Bill Perkins som beskrev det tydligt i sin bok “Die with zero”. Resonemanget Ă€r egentligen rubriken till frĂ„gan:


  ▾ Vad kan du göra i livet just nu, som du inte kommer att kunna göra senare i livet?


  Ett exempel frĂ„n ett tidsfönster som jag missade och som nu Ă€r stĂ€ngt Ă€r en backpacking resa i sydostasien. NĂ€r min vĂ€n Malin frĂ„ga om jag skulle hĂ€nga pĂ„ tackade jag nej. Jag hade kommit in pĂ„ LTH och skulle börja plugga till hösten. Jag tĂ€nker att den resan kan jag göra sedan. Men som amerikanarna sĂ€ger: “Someday never comes.”


  Jag tog examen, hade eget företag och började jobba. Idag, 20 Ă„r senare, med tvĂ„ smĂ„ barn sĂ„ kommer inte resan bli av. Visst kan man argumentera för att jag teoretiskt KAN göra det, men handen pĂ„ hjĂ€rtat sĂ„ vet jag att det inte kommer bli av. Tiden att bo pĂ„ sunkiga hostels Ă€r lite förbi
 SĂ€rskilt nĂ€r man lĂ€gger pĂ„ en 5-Ă„ring med vilja av stĂ„l
 đŸ™ˆđŸ€Ł (man fĂ„r lite de barn man förtjĂ€nar, eller hur var det?)


  Ett tidfönster som jag dÀremot har just nu och som jag försöker utnyttja Àr att jag har en 13-Äring, samt en 71 Ärig mamma med hÀlsan kvar. Det ger oss nÄgra Är framöver dÀr vi kan resa och hitta pÄ saker tillsammans innan dottern inte tycker det Àr roligt att hÀnga med oss lÀngre samt att min mamma blir allt Àldre.


  En frÄga att ta med sig Àr:


  ▾ Vilka tid- eller möjlighetsfönster har du i livet just nu?


  Dela gÀrna med dig i kommentarerna vad du tÀnker, kÀnner och eventuella fönster som du ser just nu (eller som du ocksÄ missade)?


  Tack för att du följer, prenumererar, gillar och kommenterar! ❀


  Det hÀr konceptet diskuterar vi vidare i avsnitt 341 om rikedom i livet bortom pengar


  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt tittar vi tillbaka vĂ„r investeringsresa pĂ„ ert önskemĂ„l. SĂ„ hĂ€r i efterhand blir det en del pinsamheter allt frĂ„n att jag har Ă€gt fonder dĂ€r inte ens fondbolaget finns kvar (hej Gustavia Balkan) idag, till höglĂ€sning frĂ„n min teknisk analys-period och insikten att jag inte slĂ„r index dĂ€r runt 2011.


  Bakgrunden Àr tvÄ frÄgor frÄn: MayorJonathan i forumet och TheGreat pÄ Tiktok som skrev till oss:


  ▾ Jan, kan du inte göra ett avsnitt om din resa frĂ„n att du började investera fram till idag? Inkludera alla misstag, framgĂ„ngar, vinster, förluster och hur din resa varit.


  och


  ▾ Tycker det Ă€r vĂ€ldigt kul att höra era historier och historiska investeringar ni har gjort, samt vad ni har lĂ€rt av dem, positiva som negativa.


  Min förhoppning Ă€r att detta (stĂ„ med brallorna-nere) avsnitt kan bĂ„de avdramatisera misstag, nĂ„got som vi alla gör, att vi Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n perfekta och ocksĂ„ gör sĂ„ gott vi kan och fattar sĂ„ fort vi hinner samt att vi kan skratta lite Ă„t vĂ„ra antaganden, fondval, investeringsstrategi tillsammans. đŸ€Ł


  Jag börjar mer och mer tro pÄ det som vi tog upp i förra avsnittet (#351): det tar 10-20 Är att bli en (tillrÀckligt) duktig investerare. Det handlar om att hitta skÀrningspunkten mellan en strategi som Àr sund och sig sjÀlv och sina egenheter.


  Det hÀr avsnittet tror jag Àr ett bra bevis för den tesen dÀr vi har testat det mesta - enskilda aktier, alternativa investeringar, teknisk analys, fundamental analys, onoterade aktier för att till slut mer och mer landa i indexfonder och fondrobot som _vÄr_ lösning pÄ problemet "hur bör vi investera?"


  Som vanligt gĂ€ller att allt sparande innebĂ€r en risk, investeringar kan öka och minska i vĂ€rde och det finns inga garantier. Historisk avkastning Ă€r inte en garanti för framtida avkastning och vi sitter - vĂ€ldigt uppenbart - inte pĂ„ sanningen. Med reservation Ă€ven för att minnet sviker nĂ€r det Ă€r sĂ„ mĂ„nga Ă„r tillbaka. đŸ€Ł


  Vi hoppas att du gillar avsnittet och ser fram emot din kommentar!


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen och fÄ extra-materialet i forumet:

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:50 Grov genomgĂ„ng av vĂ„r investeringsresa00:17:20 150 borttagna (pinsamma) inlĂ€gg frĂ„n Rikatillsammans00:27:10 Jans TA-, fundamental- och makroperiod.00:34:00 Index slĂ„r min aktieklubbs avkastning 00:39:10 Ratos sjunker och aktieklubben förstĂ„r ingenting00:43:50 Min premiepensionsresa frĂ„n 2004 till 202300:54:40 Hur mycket har snedstegen kostat? 00:58:35 "Heja indexfonder"-perioden (2013)01:06:30 "Heja fondrobot"-fasen (2019)01:07:30 Investeringar vi provat men inte kommer göra om01:19:10 NĂ„gra viktiga insikter & slutsatser01:19:39 #1 Spela för att inte förlora, inte vinna01:20:15 #2 Det finns bara tvĂ„ typer av investerare01:20:40 #3 Fokus pĂ„ avkastning vs nysparande01:21:58 #4 Det mesta "pillet" gör ingen skillnad01:22:30 #5 Det handlar om ett rikare liv01:23:17 #6 De flesta blir inte rika pĂ„ investeringar01:27:18 #7 Dina investeringar ska inte pĂ„verka din sömn01:27:38 #8 Pengar Ă€r inte en lösning, bara en förstĂ€rkare01:28:40 #9 Det Ă€r enkelt att investera och bli rik över tid01:33:00 Strategin framgent utifrĂ„n forskning om sparande

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I den hĂ€r videon fĂ„r du en sammanfattning av avsnitt 251 kring finansiella rĂ„digivare pĂ„ 26 minuter. Och ja, det kan vara en kortpodd pĂ„ 26 minuter med tanke pĂ„ att #351 Ă€r vĂ„rt lĂ€ngsta poddavsnitt nĂ„gonsin pĂ„ lite över 2 timmar đŸ€Ł


  Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rĂ„dgivning Ă€r vĂ€rdefull. Det ger ofta bĂ„de mer pengar i slutĂ€ndan och ett bĂ€ttre vĂ€lmĂ„ende i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet Ă€r att det Ă€ven finns stöd för att ganska mĂ„nga rĂ„dgivare ger riktigt dĂ„liga rĂ„d – inte av ondo eftersom de sjĂ€lva följer dem 🙈. DĂ€rav detta avsnitt dĂ€r vi försöker gĂ„ pĂ„ djupet kring finansiell rĂ„dgivning.


  Jag har varit med om riktigt dÄlig finansiell rÄdgivning. Jag har inspelningar med rÄdgivare frÄn storbanker som jag inte publicerat för att de Àr ren katastrof med en rimlig avkastningsförvÀntan pÄ 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istÀllet för bred indexfond och sÄ vidare. Det spelar ingen roll om rÄdgivaren har varit pÄ storbank, nischbank, försÀkringsmÀklare eller liknande.


  SÄ problemet för de flesta av oss handlar snarare om:


  - Hur hittar jag en duktig finansiell rÄdgivare? och

  - Hur vet jag att hen Àr duktig?


  Det Àr dÀrför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltÀckande avsnitt om finansiellrÄdgivning. Du fÄr exempel pÄ mÄnga frÄgor som du kan stÀlla till en potentiell rÄdgivare, tips och rÄd kring misstag att undvika. Men det handlar ocksÄ om att faktiskt ocksÄ bli en bÀttre kund i form av att ha rÀtt förvÀntningar pÄ finansiell rÄdgivning. MÄnga av oss gÄr in med förvÀntningar om att fÄ tillgÄng till exklusiva investeringar, bÀttre avkastning (Àn index) eller liknande.


  VÀrdet med en finansiell rÄdgivare - som vi baserar pÄ studier, partsinlagor och flera olika kÀllor - Àr till upp till 3% högre Ärlig avkastning. Allt sÄ klart beroende pÄ situation och förutsÀttningar. Det viktiga Àr att dessa upp till 3% kommer INTE frÄn att rÄdgivaren ska hjÀlpa till med att slÄ index, snarare hjÀlper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhÄllande till vÄr risktolerans.


  Jag pÄstÄr att oavsett hur duktig man Àn Àr, sÄ kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rÀtt?) sÀrskilt i situationer dÄ det kommer ny information (förÀndring i rÀntan, ett tillgÄngsslag som gÄtt bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgÄng som gÄr bÀttre Àn det man sjÀlv har. Tricket blir sÄledes att hitta skÀrningspunkten mellan sig sjÀlv, sin situation och en investeringsstrategi dÀr ute.


  För den informationen finns dÀr. Den finns hos oss, hos SmÄspararguiden och mÄnga andra. Det som det inte finns fler av Àr dig. DÀrav upplever jag att vÀrdet med finansiellrÄdgivning Àr att ha nÄgon att bolla med, att ha nÄgon att anförtro sig till, att ha nÄgon som hjÀlper mig att hitta just den skÀrningspunkten och en strategi och plan som du kan hÄlla dig till över tid.


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det hĂ€r blir en start pĂ„ en konversation kring finansiell rĂ„dgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❀


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, lÀnkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rĂ„dgivning Ă€r vĂ€rdefull. Det ger ofta bĂ„de mer pengar i slutĂ€ndan och ett bĂ€ttre vĂ€lmĂ„ende i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet Ă€r att det Ă€ven finns stöd för att ganska mĂ„nga rĂ„dgivare ger riktigt dĂ„liga rĂ„d – inte av ondo eftersom de sjĂ€lva följer dem 🙈. DĂ€rav detta avsnitt dĂ€r vi försöker gĂ„ pĂ„ djupet kring finansiell rĂ„dgivning.


  Jag har varit med om riktigt dÄlig finansiell rÄdgivning. Jag har inspelningar med rÄdgivare frÄn storbanker som jag inte publicerat för att de Àr ren katastrof med en rimlig avkastningsförvÀntan pÄ 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istÀllet för bred indexfond och sÄ vidare. Det spelar ingen roll om rÄdgivaren har varit pÄ storbank, nischbank, försÀkringsmÀklare eller liknande.


  SĂ„ problemet för de flesta av oss handlar snarare om: 

  Hur hittar jag en duktig finansiell rÄdgivare? ochHur vet jag att hen Àr duktig?

  Det Ă€r dĂ€rför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltĂ€ckande avsnitt om finansiellrĂ„dgivning. Du fĂ„r exempel pĂ„ mĂ„nga frĂ„gor som du kan stĂ€lla till en potentiell rĂ„dgivare, tips och rĂ„d kring misstag att undvika. Men det handlar ocksĂ„ om att faktiskt ocksĂ„ bli en bĂ€ttre kund i form av att ha rĂ€tt förvĂ€ntningar pĂ„ finansiell rĂ„dgivning. VĂ€rdet med en finansiell rĂ„dgivare - som vi baserar pĂ„ studier, partsinlagor och flera olika kĂ€llor - Ă€r till upp till 3% högre Ă„rlig avkastning. Allt sĂ„ klart beroende pĂ„ situation och förutsĂ€ttningar. Det viktiga Ă€r att dessa upp till 3% kommer INTE frĂ„n att rĂ„dgivaren ska hjĂ€lpa till med att slĂ„ index, snarare hjĂ€lper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhĂ„llande till vĂ„r risktolerans. 


  Jag pĂ„stĂ„r att oavsett hur duktig man Ă€n Ă€r, sĂ„ kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rĂ€tt?) sĂ€rskilt i situationer dĂ„ det kommer ny information (förĂ€ndring i rĂ€ntan, ett tillgĂ„ngsslag som gĂ„tt bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgĂ„ng som gĂ„r bĂ€ttre Ă€n det man sjĂ€lv har. Tricket blir sĂ„ledes att hitta skĂ€rningspunkten mellan sig sjĂ€lv, sin situation och en investeringsstrategi dĂ€r ute. 


  DĂ€rav upplever jag att vĂ€rdet med finansiell rĂ„dgivning Ă€r att ha nĂ„gon att bolla med, att ha nĂ„gon att anförtro sig till, att ha nĂ„gon som hjĂ€lper mig att hitta just den skĂ€rningspunkten och en strategi och plan som du kan hĂ„lla dig till över tid. 


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det hĂ€r blir en start pĂ„ en konversation kring finansiell rĂ„dgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❀


  HĂ€lsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, lÀnkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:00 Ekonomin spelar roll för vĂ€lmĂ„endet00:09:22 I 20 Ă„r fick jag "rĂ„ngivning" och inte rĂ„dgivning00:18:30 Hyfsat forskningsstöd för god rĂ„dgivning00:20:30 Incitatamentsproblemet inom rĂ„dgivning00:29:27 TĂ€nk om vi anvĂ€nder rĂ„dgivning pĂ„ fel sĂ€tt?00:35:20 SidospĂ„r: investeringsfilosofi00:44:15 Sex frĂ„gor för att skapa dĂ„lig stĂ€mning00:55:18 Pill kostar i snitt 10-40% av avkastningen01:01:37 Ofta Ă€r man bra först nĂ€r man Ă€r gammal 01:07:15 En bra finansiell rĂ„dgivare Ă€r en genvĂ€g 01:11:33 Mer om vad forskningen sĂ€ger01:14:35 En rĂ„dgivaren kan hjĂ€lpa dig undvika beteendemisstag01:28:00 SidospĂ„r: fondrobot 01:34:18 Tre olika ersĂ€ttningsmodeller01:49:13 Exempel pĂ„ frĂ„gor att stĂ€lla01:59:25 NĂ€sta steg för dig som lyssnar/tittar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration Sverige AB. Det hĂ€r avsnittet Ă€r en uppföljning pĂ„ ett tidigare kortavsnitt dĂ€r jag pratade med Per SydĂ€ng om tips vid deklaration av bostadsförsĂ€ljning. I det hĂ€r avsnittet pratar jag med Per igen samt hans kollega Robert Lindblad om tips och trix för deklarationen utöver bostadsförsĂ€ljning.


  Ett medskick frĂ„n avsnittet som jag gillade Ă€r att majoriteten endast behöver godkĂ€nna sin deklaration utan att göra nĂ„gra Ă€ndringar. Det finns inga magiska avdrag som du kommer missa trots clickbait artiklar (Robert definierar till och med clickbait pĂ„ papper) som hĂ€vdar motsatsen och vill berĂ€tta om alla avdrag man kan göra. Bor man i storstad och inte har sĂ„lt en bostad sĂ„ finns det i princip inga avdrag att göra förutom de som kommer förtryckta (rĂ€ntekostnader, rot- och rut). đŸ™ˆ


  HÀr Àr ytterligare sex viktiga punkter frÄn avsnittet:

  BostadsförsĂ€ljning Ă€r den i sĂ€rklass största avdragsposten för de som sĂ„lt bostad.Andra vanliga avdrag Ă€r rĂ€ntekostnader över 100 000 kr, milersĂ€ttning för lĂ„ngpendlare utanför storstĂ€der samt grön teknik.Ta dig tid och skicka inte in deklarationen alltför brĂ„dskande första dagen utan se till att inte missa eventuella avdrag.AnvĂ€nd Skatteverkets tjĂ€nster och e-deklaration - de vill bara att det ska bli rĂ€tt.Var beredd pĂ„ kontroller och frĂ„gor frĂ„n Skatteverket om du gör större, ovanliga avdrag.Man kan alltid göra ett sĂ„ kallat â€œĂ¶ppet yrkande” om man Ă€r osĂ€ker. DĂ„ riskerar man inte skattetillĂ€gg om upp till 40% om det blir fel.

  Om du har fler frÄgor som avsnittet inte gav svar pÄ, eller vill ta hjÀlp av Per, Robert och deras kollegor, gÄ till:


  ▾ MinDeklaration.se


  DÀr kan du stÀlla frÄgor i deras chatt och om du vÀljer att anlita dem, ange gÀrna koden:


  ▾ Rika2024


  DĂ„ fĂ„r du 200 kr rabatt pĂ„ “Deklaration Bas” och 300 kr rabatt pĂ„ “Deklaration Plus”.


  Vi hoppas att du gillade och fick vÀrde av detta


  Jan, Per och Robert


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt tar avstamp i frĂ„gan frĂ„n er i communityn: "Hur ska man förhĂ„lla sig till regeln att inte förlora pengar?" och dĂ€rifrĂ„n blir det högt och lĂ„gt. Vi kommer in pĂ„ frĂ„gan om ekonomisk prepping, risk för kapning och bedrĂ€geri, till hur vi producerar ett avsnitt till Carolines partimedlemskap. đŸ€ŁđŸ™ˆ


  Vi hoppas att du kommer att gilla dagens avsnitt, dÄ det ocksÄ Àr lite tillbaka till rötterna. Det var med dessa avsnitt som vi började för snart 350 avsnitt / veckor sedan. Det Àr ett tillfÀlle att beröra flera olika Àmnen, att skratta lite, hÀnga med oss bakom kulisserna samtidigt som jag ÀndÄ gÀrna vill tro att det skapar vÀrde.


  Tack Ă€n en gĂ„ng för alla frĂ„gor! Vi hann inte riktigt ta med allihop denna gĂ„ngen, men tĂ€nkte följa upp det nĂ€sta vecka eller veckan efter. Återkom gĂ€rna med fler frĂ„gor! ❀


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Följ diskussionen i forumet

  InnehÄllsförteckning

  Nedan kan du se en översikt över de olika frÄgorna:

  00:00:00 Intro00:01:29 FrÄga 1. Om att inte förlora pengar - hur ska man tÀnka?00:21:57 FrÄga 2. Hur ska man resonera kring förmögenhet? Vad ska man ta med och inte?00:27:25 FrÄga 3. Hur blir man mer passiv?00:33:07 FrÄga 4. Ekonomisk prepping00:42:20 FrÄga 5. Investeringar i oroliga tider00:47:57 FrÄga 6. Vad skulle du göra om du inte behövde jobba mer?01:02:24 FrÄga 7. Hur stor Àr risken att bli kapad? / Hur skyddar man sig?01:06:00 FrÄga 8. RikaTillsammans bakom kulisserna vid avsnittproduktion01:12:45 FrÄga 9. Hur har det gÄtt med era Ärs-intentioner?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration AB.


  Eftersom 84% av alla deklarationer kring bostadsförsÀljning innehÄller fel enligt Skatteverket fÄr du hÀr ett antal tips, misstag att undvika och saker som Àr bra att veta - oavsett om du sÀljer din bostad idag eller har tÀnkt sÀlja din bostad i framtiden.


  Det var mĂ„nga saker som jag sjĂ€lv inte hade tĂ€nkt pĂ„, som att t.ex. pantbrev och lagfart var avdragsgillt. NĂ„got som var i alla fall högst relevant nĂ€r vi köpte vĂ„rt hus, dĂ„ vi köpte det av rikisar som inte hade nĂ„got lĂ„n eller pantbrev. 😂🙈


  Nedan följer de fem viktigaste punkterna som Per - som driver sajten mindeklaration.se tillsammans med kollegor - att tÀnka pÄ kring bostadsförsÀljning.

  1. Reparationer och underhÄll, du fÄr göra avdrag för renoveringar, reparationer och underhÄll under de senaste FEM kalenderÄren innan försÀljningsÄret.

  2. Kostnader för ny- och ombyggnad, om att man ska bygga om eller lĂ€gga till nĂ„gonting som inte fanns nĂ€r man flyttade in i bostaden. Det hĂ€r Ă€r avdragsgillt oavsett Ă„lder om inköpen Ă€r över 5 000 kr under samma kalenderĂ„r. HĂ€r Ă€r t.ex. flytt av köket, inredning av vinden etc.


  3. FörsÀljningskostnader, det finns flera olika som kostnad för mÀklare, homestyling, annonsering pÄ plattformar som Hemnet, avgift till förvaltare som HSB och besiktning inför försÀljning.


  4. Inköpskostnader, som inköpspriset för bostaden, kostnader för besiktning, avgift till bostadsrÀttsföreningen eller förvaltaren. En bit som mÄnga missar nÀr det gÀller avdragsgilla inköpskostnader Àr kostnaden för pantbrev och kostnaden för lagfarten som kan vara vÀldigt hög.


  5. Kapitaltillskott, den del av mÄnadsavgiften som föreningen anvÀnder för att amortera pÄ föreningens lÄn Àr avdragsgill. Det hÀr Àr en bit som oftast kommer i en kontrolluppgift men som behöver verifieras, oftast med en bostadsrÀttsförening.


  En annan bra sak som Per gick igenom Àr att om du saknar kvitton pÄ avdragen sÄ finns det faktiskt andra sÀtt att bevisa avdraget pÄ:

  - Foton, före- och efterbilder

  - Ritningar

  - PÄvisa det genom kontoutdrag och lÄnehandlingar.

  - Bygglovshandlingar

  - Fastighetsdeklaration eller till och med pris


  Om man saknar bÄde underlag eller bevis sÄ kan man alltid sÀga att man ska yrka öppet vilket Àr att man gör en bedömning av kostnaderna och gör avdrag precis som vanligt. Om du har fler frÄgor som avsnittet inte gav svar pÄ, eller vill ta hjÀlp av Per och hans kollegor, gÄ till:


  ▾ MinDeklaration.se


  DÀr kan du stÀlla frÄgor i deras chatt och om du vÀljer att anlita dem, ange gÀrna koden:


  ▾ Rika2024


  DÄ fÄr du 200 kr rabatt pÄ "Deklaration Bas" och 300 kr rabatt pÄ "Deklaration Plus".


  Vi hoppas att du gillade och fick vÀrde av detta nischade kortavsnitt!

  Jan och Per


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • HĂ€r Ă€r fem frĂ„gor för att sĂ€kerstĂ€lla att din bankrĂ„dgivare prioriterar att du tjĂ€nar pengar framför banken.


  Man kan ocksĂ„ sĂ€ga, fem frĂ„gor för att skapa dĂ„lig stĂ€mning pĂ„ rĂ„dgivningsmöteđŸ€Ł


  Finansbranschen Àr sjukt bra pÄ att tjÀna pengar! Det Àr lÀtt och tro att banker tjÀnar pengar beroende pÄ hur investeringar gÄr vilket sker i vissa fall. Fast i majoriteten av fallen tjÀnar banker pengar oavsett resultatet för investeringarna. De tjÀnar pengar pÄ avgifter i form av 1-2% i Ärliga avgifter.


  DÀrför har jag efter stor frustration och dÄliga upplevelser tagit fram fem frÄgor för att kvalitetssÀkra rÄdgivning hos banken.


  FrÄgorna tar avstamp i forskning kring sparande som jag tycker Àr en förutsÀttning för framgÄngsrikt sparande. Du hade ju inte velat ha en hjÀrtkirurg som inte har koll pÄ forskningen för bÀsta tillvÀgagÄngssÀttet vid hjÀrtoperation.


  Fem frÄgor:

  1. Generellt sett, utan att ha tillgÄng till nÄgon insiderinformation, kan en investerare förvÀnta sig ett bÀttre resultat frÄn en vÀldiversifierad passiv billig indexfonder Àn att Àga ett fÄtal enskilda aktier eller en fond med ett fÄtal aktier?


  Svaret pĂ„ frĂ„gan Ă€r sĂ„klart indexfonder ✅


  Den hÀr frÄgan stÀlldes till 92 ekonomiprofessorer dÀr alla svarade instÀmmer eller instÀmmer helt! Det fanns inte ens nÄgra diskussioner om olika alternativ utifrÄn en riskprofil etc.


  2. Vad tÀnker du kring SPIVAs statistik?


  SPIVA har i över 20 Är mÀt hur det gÄr för aktiva fonder i förhÄllande till passiva fonder (index). Jag tycker att om man hÄller pÄ med rÄdgivning bör man veta vad SPIVA Àr och att majoriteten av aktiva fonder underpresterar mot index.


  SPIVA: https://www.spglobal.com/spdji/en/research-insights/spiva/


  3. Vilken Àr den teoretiska förklaringen till att den historiska avkastningen för fond X kommer vara högre framgent?


  Vanligtvis pitchar banker i deras stjÀrnfonder som historiskt har gÄtt superbra! Fast historisk avkastning Àr ingen garanti för framtiden och enligt forskning inte ett hÄllbart argument för att vÀlja en fond.


  4. Vad tÀnker du om Morningstar betyg för fonder?


  Varje fond fÄr betyg av Morningstar i form av stjÀrnor frÄn 1 till 5. Banker Àr ofta snabba med att lyfta fram sina 5-stjÀrniga fonder trots att Morningstar sjÀlva som ger ut betygen sÀger att stjÀrnorna inte bör anvÀndas som en faktor för att vÀlja fonder.


  I avsnitt 123 gÄr vi igenom allting kring Morningstar betyg: https://rikatillsammans.se/morningstar-stjarnor/


  5. Vad Àr den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid?


  Den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid Àr -100%.


  En studie gjord av professor Hendrik Bessembinder 2018 visade att av 26 000 bolag var det extremt fÄ, som stod för hela vÀrdetillvÀxten (egentligen överavkastning mot rÀntor). Det vill sÀga att majoriteten av alla aktier Àr aktier som man förlorar pengar pÄ. Genom att Àga en större mÀngd ökar sannolikheten för att man fÄr med vinnarna.


  Hojta gÀrna till om du testar frÄgorna!


  Rikatillsammans: https://rikatillsammans.se/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • UngefĂ€r 60% av oss drömmer om att nĂ„gon gĂ„ng prova starta eget. 2022 bad Monika Molander oss om vĂ„ra bĂ€sta tips och rĂ„d, dĂ„ hon sjĂ€lv hade en önskan att starta eget jĂ€mte sitt eget jobb och bakgrund frĂ„n Handels i Stockholm. Idag 1.5 Ă„r senare följer vi upp hur det gick och pratar om insikter, lĂ€rdomar, tips och erfarenheter.


  Jag vet ju att jag Ă€r lite part i mĂ„let eftersom jag startade en enskild firma redan 2003 och mitt första AB 2008. Mina kompisar till och med skojar med mig att det Ă€r tur att jag driver eget eftersom jag aldrig skulle fungera pĂ„ en normal arbetsplats.🙈. Men jag vill Ă€ndĂ„ pĂ„stĂ„ att alla borde nĂ„gon gĂ„ng i livet prova starta eget. Det ger vĂ€ldigt mycket erfarenheter, kunskap och kompetens Ă€ven om det aldrig blir nĂ„got – saker man har nytta av Ă€ven pĂ„ det vanliga jobbet.


  Vi pratar Àven om att företag kan vara nÄgot man gör litet vid sidan av sitt jobb, precis sÄ som Monika har gjort. Naturligtvis en sanning med modifikation (dÄ man t.ex. inte fÄr bedriva konkurrerande verksamhet) men min poÀng Àr att ambitionen inte behöver vara nÀsta Spotify, utan det kan vara att fÄ utlopp för saker som gör livet rikare.


  Monika beskriver det som att hon fÄtt mer energi, vÀljer aktivt vad hon vill och inte vill göra och att livet Àr i allmÀnhet rikare. Vi pratar ocksÄ om att det mÄnga gÄnger handlar om energi och inte tid som mÄnga tror. Att mÄnga av oss lever i en (felaktig) sanning att jobbet mÄste ta energi och göra en trött, men tÀnk om det inte Àr sant? TÀnk om det Àr som att det kan ge energi istÀllet?


  Ja, det hĂ€r och mĂ„nga fler saker pratar vi om i avsnittet. Ett stort tack till dig Monika som generöst delar med dig och visar att det Ă€r möjligt. 🙂


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Monika


  LĂ€nkar

  ====

  Följ diskussionen i forumet

  De tvÄ tidigare avsnitten:

  Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikareFöretagande som livsstil – att starta och driva ett eget litet företag

  InnehÄllsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:07:05 Att sÀlja in sig sjÀlv som egen företagare

  00:12:21 SchemalÀgg tid för att vila

  00:17:02 Sjukdomar av att vara oförverkligad

  00:20:27 Tecken pÄ utmattning

  00:24:04 Vilka rÄd skulle du ge dig dig sjÀlv för 1,5 Är sen?

  00:33:10 Börja smÄtt och dra inte pÄ dig onödiga kostnader

  00:35:43 Att starta företag Àr ovÀrderligt oavsett hur det gÄr

  00:38:21 FrÄn hobby till företagande

  00:48:40 Vi Àr dÄliga pÄ att be om hjÀlp

  00:53:38 Kompisar bör betala mest

  01:02:45 Dra nytta av dina olika erfarenheter

  01:07:29 En insikt som gjort Monikas liv rikare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 🎮 Metaforen om kortleken i livet Ă€r ett verktyg som har hjĂ€lpt mig och mĂ„nga andra. Det Ă€r verktyg att skifta perspektiv, skapa acceptans och mer medvetet skapa det som man vill.


  Metaforen gÄr ut pÄ att vi alla har fÄtt en unik uppsÀttning spelkort i livet. VÄr uppgift i livet Àr att spela dessa korten sÄ bra vi kan efter bÀsta förmÄga. Alla korten som vi har fÄtt Àr varken bra eller dÄliga, utan de har vissa fördelar och nackdelar.


  Ett exempel pĂ„ kort som jag har fĂ„tt Ă€r det jag kallar “Ekonomisk oro”-kortet. Det gör att jag oroar mig för att mattan kan ryckas undan nĂ€r som helst och allt kan försvinna. Det kortet fĂ„r dĂ€rmed vissa konsekvenser - nĂ€r oron kommer blir jag som en liten hamster som springer pĂ„ och samlar pĂ„ sig nötter. Det kommer alltid finnas pengar pĂ„ kontot och det kommer finnas en buffert. Det kommer till och med finnas en buffert pĂ„ buffert.


  Problemet Ă€r att kostnaden med det hĂ€r kortet Ă€r just oron och att jag tĂ€nker pĂ„ saker som har extremt lĂ„g sannolikhet för att intrĂ€ffa. Min coach sa till och med vid tillfĂ€lle att jag hade “creative misuse of imagination”. Att jag anvĂ€nda min hjĂ€rna för att mĂ„la upp scenarion som inte kommer hĂ€nda. Kostnaden för det hĂ€r kommer i kĂ€nslan av att kĂ€nna sig levande i livet. Eller det som man pĂ„ engelska kalla för “aliveness”.


  Genom att se “Ekonomisk oro” som ett spelkort sĂ„ fĂ„r jag mer kontroll pĂ„ situationen. Jag kan ibland vĂ€lja att inte behöva spela kortet. Jag kan ibland se nĂ€r jag har spelat kortet pĂ„ automatik utan att ha tĂ€nkt pĂ„ det. Framförallt kan jag ocksĂ„ ibland vĂ€lja att spela ett annat kort - som t.ex. tacksamhet, tillit eller “be om hjĂ€lp”-kortet.


  PĂ„ samma sĂ€tt har vi alla mĂ„nga flera kort, t.ex. allt frĂ„n “Aldrig nöjd”-, “Vara bĂ€st”-, “Jag fattar inte”-, “Jag sĂ€ger alltid ja”-, “Jag prioriterar andra framför mig sjĂ€lv”-, “Rastlös”- till “Förlita dig inte pĂ„ nĂ„gon man”-spelkort och allt annat mellan himmel och jord.


  Tack sÄ mycket!

  Jan

  ForumtrÄden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt Ă€r ett samtal med Johanna och Elias, ett ungt par utan barn i 27-Ă„rs Ă„ldern som följt oss lĂ€nge och hĂ€ngt i RT-communityn som hörde av sig och ville stĂ€lla frĂ„gor till oss och prata ekonomi och livet. 🙂


  Bakgrunden till dagens samtal var ett mejl frÄn Johanna som berÀttade att hon hade följt mÄnga av vÄra avsnitt och att hon och Elias ofta pratade om vÄra avsnitt. Hon hade ett antal frÄgor som t.ex. vilka tips som vi skulle gett till oss sjÀlva för 15 Är sedan och dÀr nÄgonstans tog samtalet avstamp.


  Det blir sÄledes ett samtal om allt frÄn privatekonomi, Elias önskan om att starta företaget (vilket han faktiskt gjort nu mellan inspelningen i början av december och idag nÀr vi slÀpper avsnittet, heja honom!) om mÄl, förvÀntningar och att vi ofta glömmer bort allt det bra vi har gjort eftersom vi hela tiden Àr pÄ vÀg nÄgonstans och alltid minns det vi har misslyckats med.


  Om du gillar dessa avsnitten dÀr vi intervjuar personer i communityn, sÄ ge gÀrna en tumme upp eller skriv en kommentar. Jag personligen uppskattar mycket hellre dessa samtal Àn med mÀnniskor som man redan ser i mÄnga andra poddar och klipp.


  SÄ, ett stort tack till Johanna och Elias bÄde för initiativet, modet och generositeten att stÀlla och naturligtvis Àven till dig som lÀser, följer, kommenterar och gör detta möjligt!


  HĂ€lsningar,

  Jan, Caroline, Johanna och Elias

  Forumdiskussion

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:44 Caroline och Jans ekonomiska ambitioner i ung Ă„lder00:08:00 Ens ekonomiska situation Ă€r en följd av ens beteende00:10:47 Johanna och Elias relation till pengar00:14:16 JĂ€mför dig med ditt tidigare jag och ingen aning00:20:09 LĂ„t inte samhĂ€llets förvĂ€ntningar pĂ„verka dina mĂ„l00:25:32 VĂ„ga utforska vad som Ă€r viktigt för just dig00:25:23 VĂ€lj först en riktning, dĂ€refter kan du sĂ€tta mĂ„l00:33:21 Vad vill livet nu?00:38:48 Planera inte för lĂ„ngt fram00:44:07 Spela till din partners styrkor00:53:29 VĂ„ga ta hjĂ€lp för att utveckla en parrelation00:59:45 För- och nackdelar med att starta eget företag 01:09:57 Är det dumt att sluta spara nĂ€r man köpt hus? 01:17:53 Amortering bör rĂ€knas som sparande01:22:48 MĂ„ste man ta stora risker för att bli rik?01:27:09 Mod Ă€r att vara rĂ€dd och göra det Ă€ndĂ„

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Minnesregeln kommer frĂ„n en diskussion i RikaTillsammans-forumet dĂ€r Axr var först att skriva om det. Ett annat sĂ€tt Ă€r att man kan se det som att man sĂ€tter igĂ„ng sin pengamaskin genom att spara i ca 12 Ă„r, dĂ€refter kan man sluta mĂ„nadsspara och anvĂ€nda sina pengar till nĂ„got annat, men pengarna kommer att fortsĂ€tta vĂ€xa i alla fall. Dvs. att pengamaskinen har ersatt ditt mĂ„nadssparande. Typ. đŸ€Ż


  Pensionsmyndigheten har en liknande regel dĂ€r de i sin skrift “Tumregler för pension (2019)” pĂ„ sidan 21:


  ▾Varje ytterligare 10-Ă„rsperiod med ett sparande pĂ„ 500 kronor per mĂ„nad leder till en ökning av den mĂ„natliga pensionen med mellan cirka 300 och 600 kronor.


  samt sid 22:


  ▾BerĂ€kningarna visar att sparandet pĂ„ 500 kronor per mĂ„nad ger mellan 300 och 2 100 kronor extra i mĂ„naden beroende pĂ„ om sparandet sker under 10, 20 eller 30 Ă„r och hur under hur mĂ„nga Ă„r utbetalningen sker.


  För dig som vill veta mer rekommenderar vi att söka efter “12-12-12” pĂ„ forumet. DĂ€r gĂ„r vi genom antagandena (8% avkastning per Ă„r, snittet för en aktieindexfond) och Ă€ven resonerar kring sannolikheten för att det ska fungera (ca 90% sannolikhet i ca 40 Ă„r) och mycket mer nördigt. đŸ€“


  Du kan lÀsa forumtrÄden om 12-12-12-regeln hÀr: https://rikatillsammans.se/forum/t/12-12-12-regeln-investera-1200-kr-i-manaden-i-12-ar-for-att-sedan-fa-1200-kr-i-manaden-resten-av-livet/25827


  //Jan


  PS. Prova gÀrna rÀnta-pÄ-rÀnta-rÀknaren (eller FIRE-snurran) pÄ vÄr hemsida för att testa vad det blir utifrÄn dina förutsÀttningar. Vi pÄminner om att allt sparande innebÀr en risk.


  RÀnta-pÄ-rÀnta rÀknaren: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

  Fire-snurran:https://rikatillsammans.se/verktyg/fire/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt Ă€r en reflektion pĂ„ en samling olika citat, tankar och koncept kring ekonomi och rikedom i livet bortom pengar. Som vanligt blir det högt och lĂ„gt, lite skratt och snillen spekulerar men förhoppningsvis Ă€ven ett och annat tankespjĂ€rn.


  Precis som vanligt kan vi inte ta nÄgon credd för nÄgot av citaten. Det Àr citat frÄn Ben Carlson. Morgan Housel, Ali Abdal, Sahil Bloom och Àven forumets egen @melwa. Som vanligt gÀller Àven att det Àr inget som Àr rÀtt elle fel, bra eller dÄligt, sant eller falskt utan bara olika sÀtt att se pÄ vÀrlden.


  Gillar du nÄgot av perspektiven, sno det! Gillar du inte det, skippa det. Men kommentera gÀrna, för det vore fint att höra dina tankar kring dem. Som t.ex. Àr det nÄgot som sticker ut för dig? Om ja, vilket och varför?

  00:00:00 - Intro00:01:10 - #1 VÀntrummet kommer alltid vara fullt.00:06:07 - #2 Tilta mot tillit.00:13:20 - #3 The good old days are happening right now. 00:17:40 - #4 Vi Àr tidsmiljonÀrer eller tidsmiljardÀrer00:21:10 - #5 Pengar som anvÀnds till outsourcing Àr vÀlspenderade.00:27:40 - #6 Hur vi spenderar vÄra pengar kan vara en reflektion pÄ vÄr uppvÀxt00:36:17 - #7 OanvÀnda pengar ger tillgÄng till nÄgot som Àr svÄrt att ta pÄ men som Àr vÀldigt vÀrdefullt00:41:46 - #8 Prova ett energiperspektivet pÄ aktiviteter & livspusslet00:49:07 - #9 Ekonomisk tillfredstÀllelse Àr ett bÀttre mÄl Àn ekonomisk frihet00:53:19 - #10 Acceptera att dummare mÀnniskor Àn du kommer tjÀna mer pengar.00:57:40 - #11 Ett problem som kan lösas med pengar Àr inte ett riktigt problem.01:00:21 - #12 Det bÀsta perspektivet pÄ pengar kommer frÄn ditt yngre-jag.01:03:31 - #13 De flest Àr inte dÄliga pÄ pengar, de tjÀnar bara inte tillrÀckligt.01:06:09 - #14 Alla behöver ett slipp-ut-ur-fÀngelse-kort nÀr det gÀller utgifter.01:10:08 - #15 Att njuta av sitt arbete Àr en form av rikedom.01:12:32 - #16 Ok att dina utgifter ökar sÄ lÀnge din sparkvot Àr konstant/ökar.

  Det som stack mest ut för Caroline var “The goold old days are happening right now.” i form av att faktiskt njuta och uppskatta vardagen istĂ€llet för att hela tiden vara pĂ„ vĂ€g nĂ„gonstans.


  Det som jag gillade var resonemanget kring att “Tilta mot tillit” att hellre vara naiv och ibland bli lurad Ă€n att vara misstĂ€nksam mot vĂ€rlden. Men jag gillade Ă€ven resonemanget kring “VĂ€ntrummet kommer alltid vara fullt”. Dvs. jag kommer alltid ha saker att göra, problem att lösa och jag kommer inte bli fĂ€rdig, men att det inte heller Ă€r poĂ€ngen. Utan ett sett att se pĂ„ det Ă€r att ha sitt vĂ€ntrum fullt med problem som man vill ha dĂ€r.


  Ja, mĂ„nga av dessa tankarna skulle faktiskt förtjĂ€na ett eget avsnitt. 🙂🙈


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan och Caroline


  Följ diskussionen i forumet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/75861


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 👀 MĂ„nga av oss Ă€r duktiga att jobba för pengar. Men fĂ„ av oss har lĂ€rt oss lĂ„ta vĂ„ra pengar jobba hĂ„rt för oss. Ännu fĂ€rre av oss Ă€r duktiga att verkligen förstĂ„ (och kunna rĂ€kna ut) hur mycket pengar det faktiskt kan bli över tid. 


  DĂ€rför fĂ„r du hĂ€r vĂ„ra 5 bĂ€sta minnesregler: 


  1ïžâƒŁ Pengarna dubblas vart tionde Ă„r

  Det betyder att om 10 Ă„r har dubbelt sĂ„ mycket pengar som nu, om 20 Ă„r ungefĂ€r 5 gĂ„nger sĂ„ mycket pengar som nu och om 30 Ă„r ungefĂ€r 10 gĂ„nger pengarna, om 40 Ă„r ungefĂ€r 20 gĂ„nger pengarna och sĂ„ vidare. 📈


  2ïžâƒŁ 12-12-12-regeln

  Spara 1.200 kr per mĂ„nad i ca 12 Ă„r för att fĂ„ ut ca 1.200 kr per mĂ„nad resten av livet. Naturligtvis gĂ€ller denna tumregel alla belopp. đŸ€ŻđŸ’„ 


  3ïžâƒŁ 72-regeln

  Pengarna dubblas efter 72 dividerat med rĂ€ntan i procent. Om du har en rĂ€nta pĂ„ 10% sĂ„ kommer pengarna dubblas ungefĂ€r vart sjunde Ă„r (=72/10). 


  4ïžâƒŁ Sparad mĂ„nadsutgift

  Om du hittar en löpande mĂ„nadsutgift som du kan spara in pĂ„ och investerar pengarna varje mĂ„nad, dĂ„ kommer pengarna vĂ€xa 187 gĂ„nger mĂ„nadsutgiften pĂ„ 10 Ă„r. 


  5ïžâƒŁ Sparad veckoutgift

  Om du gör samma sak med en veckoutgift, sĂ„ blir det ca 750 gĂ„nger veckoutgiften pĂ„ 10 Ă„r. 


  De flesta reglerna ovan Ă€r rĂ€knade pĂ„ 7-8% nominell avkastning (det man kan förvĂ€nta sig frĂ„n en aktieindexfond över tid). Om du vill ha fördjupad information, lĂ€s gĂ€rna mer i forumet, dĂ€r vi t.ex. analyserat regel 2 utifrĂ„n olika perspektiv (t.ex. Monte Carlo-simulering) och gĂ„r genom antagandena i detalj. 


  Vi hoppas att du gillar minnesreglerna ovan! ❀

  //Jan


  PS. Prova gÀrna rÀnta-pÄ-rÀnta-rÀknaren (eller FIRE-snurran) pÄ vÄr hemsida för att testa vad det blir utifrÄn dina förutsÀttningar: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/


  PS2. Vi pÄminner om att allt sparande innebÀr en risk. LÀs mer pÄ hemsidan: https://rikatillsammans.se/risk/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag intervjuar vi professor Peter Nyberg vid Aalto Universitet i Helsingfors. Det Ă€r ett överkursavsnitt dĂ€r vi introducerar och pratar om riskfaktorer, vad de Ă€r, varför de Ă€r viktiga och om de Ă€r nĂ„got att ta hĂ€nsyn till. Vi tar Ă€ven upp era frĂ„gor frĂ„n communityn.


  De senaste 30 Ären har nobelpristagaren Eugene Fama och hans kollega Kenneth French identifierat olika typer av företag som tenderade genera en högre avkastning Àn andra. T.ex. verkar smÄbolag ge högre avkastning Àn stora, vÀrdebolag tenderar ge över tid en högre avkastning Àn tillvÀxtbolag och liknande. De sammanfattade det hÀr i fem stycken sÄ kallade riskfaktorer:


  1ïžâƒŁ Marknadsfaktorn: Skillnaden mellan avkastningen pĂ„ en bred marknadsportfölj och den riskfria rĂ€ntan. Denna faktor fĂ„ngar den extra avkastning som vi investerare krĂ€ver för att ta pĂ„ oss marknadsrisken jĂ€mfört med att investera i en riskfri tillgĂ„ng (“rĂ€nta”).


  2ïžâƒŁ Storleksfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan portföljer av smĂ„ och stora företag. Historiskt har smĂ„ företag haft högre avkastning Ă€n stora företag, vilket antas spegla en högre risk.


  3ïžâƒŁ VĂ€rdefaktorn: Skillnaden i avkastning mellan en portfölj med aktier med höga bokföringsmĂ€ssiga vĂ€rden i förhĂ„llande till marknadsvĂ€rden (s.k. vĂ€rdeaktier) och företag med lĂ„ga bokföringsmĂ€ssiga vĂ€rden i förhĂ„llande till marknadsvĂ€rden (s.k. tillvĂ€xtaktier). VĂ€rdeaktier tenderar att ha högre avkastning Ă€n tillvĂ€xtaktier.


  4ïžâƒŁ Lönsamhetsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag med hög och lĂ„g driftsresultat i förhĂ„llande till bokförda tillgĂ„ngar. Företag som Ă€r mer lönsamma tenderar att generera högre avkastning Ă€n mindre lönsamma företag.


  5ïžâƒŁ Investeringsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag som investerar försiktigt och de som investerar aggressivt. Företag med lĂ„ga investeringsnivĂ„er (konservativa) har historiskt sett genererat högre avkastning Ă€n de med höga investeringsnivĂ„er (aggressiva).


  Vi kommer naturligtvis Àven in pÄ för- och nackdelar, vad akademin sÀger som sparande, vanliga missförstÄnd och mÄnga andra frÄgor. Min egen slutsats kring riskfaktorer Àr: 1) det tenderar finnas stöd för det, 2) man kan fÄ vÀnta 20-25 Är pÄ att erhÄlla vinsten och dÀrmed 3) sÄ Àr det inget man bör ta nÄgon större hÀnsyn till annat Àn en eventuell lekhink. Vi har ju redan exponeringen i och med sparande i breda, billiga, passiva och globala aktieindexfonder.


  Tack Ă€ven till Juuso som var min kollega i detta avsnitt, bĂ„de eftersom han hjĂ€lpte till och ordnade intervjun och dessutom Ă€r insatt i Ă€mnet. Tack Ă€ven till er som kom in med frĂ„gor och bakgrundsmaterial, t.ex. Zino och Andre. Ett riktigt community-nörd-avsnitt. đŸ€“ Men framförallt tack till Peter Nyberg som tog sig tiden att hĂ€nga med oss. ❀


  Vi hoppas att du gillar avsnittet,

  Jan och Juuso

  Forumdiskussionen

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:06 En portfölj av billiga passiva indexfonder eller koncentrerad aktieportfölj?00:10:05 Peters tre viktigaste rÄd till nya investerare00:17:05 Resonemang om Effektiva marknadshypotesen00:19:02 CAPM-modellen00:25:27 French & Famas marknadsfaktorer00:32:26 Det finns över 300 identifierade faktorer00:36:33 Momentum som faktor00:45:20 Kan vi kombinera faktorer för att överavkasta?00:49:51 SmÄ och stora bolag nationellt VS internationellt00:53:25 Faktorinvesteringar krÀver enormt tÄlamod01:00:24 Ska man exponera sig mot faktorer?01:07:12 Ger faktor högre riskjusterad avkastning?01:09:01 Vanligt missförstÄnd kring faktorinvesteringar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • För ett par dagar sedan hade jag ett samtal med mina syskonbarn och min ena dotter dĂ€r rĂ€nta pĂ„ rĂ€nta kom pĂ„ tal och hĂ€r Ă€r mitt bĂ€sta försök att förklara fenomenent 🙌


  UtgĂ„ngspunkten Ă€r, vad Ă€r rĂ€nta? đŸȘ™

  Det hĂ€r beskrev jag med hjĂ€lp av ett exempel frĂ„n boken “Den rikaste mannen i Babylon” dĂ€r en affĂ€rsman lĂ„nar ut 1000 kr till en bonde i början av januari och som betalar tillbaka lĂ„net plus 100 kr i slutet av Ă„ret. Dessa 100 kr Ă€r rĂ€nta.


  Vad Àr dÄ rÀnta pÄ rÀnta?

  Jo, det Ă€r ifall affĂ€rsmannen kan fĂ„ sina pengar att jobba Ă„t sig sjĂ€lv i en ökande takt. Efter 10 Ă„r av att lĂ„na ut samma summa till bonde nr.1 har affĂ€rsmannen 2000 kr i och med 10 rĂ€ntebetalningar (100 kr *10=1000 kr). DĂ„ kan affĂ€rsmannen lĂ„na ut pengar till Ă€nnu en bonde (nr.2). Om samma process upprepas kommer affĂ€rsmannen ha 3000 kr efter 5 Ă„r alltsĂ„ har takten pengarna vĂ€xt dubblats (rĂ€ntebetalningar frĂ„n tvĂ„ bönder: (100+100)*5 =1000 kr). I och med det kan bonde nr 3 lĂ„na pengar av affĂ€rsmannen. Ytterligare en bonde kommer kunna kopplas pĂ„ efter lite mer Ă€n tre Ă„r till. 


  Snöbollen rullar snabbare, det blir rĂ€nta pĂ„ rĂ€nta nĂ€r pengarna sĂ€tts i arbete 📈 Precis samma sak kan ske genom investeringar pĂ„ börsen. 


  Titta gĂ€rna pĂ„ vĂ„r kommande video med fem minnesregler för rĂ€nta pĂ„ rĂ€nta 🙂


  Vad tyckte du om förklaringen? Dela gÀrna med dig av tankar och idéer för att förbÀttra förklaringen.

  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag intervjuar vi Victor Bull, en 28-Ă„rig fysioterapeut frĂ„n RikaTillsammans-communityn. Han delar med sig hur en hjĂ€rnskakning satte stopp för en karriĂ€r, men öppnade vĂ€gen för en annan. Hur han anvĂ€nde nĂ„gra av communityns tips för att höja mĂ„nadslönen med 10.000 kr och dessutom vĂ„gade starta eget.


  Bland det bÀsta vi vet Àr att fÄ höra era historier i communityn. DÀrför blir vi alltid glada nÀr ni hör av er sÄ som Victor gjorde och berÀttade om sin resa. Hur han var en framgÄngsrik karateutövare men hur en kraftig hjÀrnskakning tvingade honom ge upp idrottskarriÀren. Men hur det samtidigt öppnade dörren för att utbilda sig till fysioterapeut.


  Tillsammans med sin gode vÀn Hugo har han hÀngt mycket i communityn och konstaterade vÀl att som fysioterapeut lÀr man inte bli nÄgon höginkomsttagare. Men det Àr ju ingen naturlag. Han berÀttar hur han tack vare inspiration frÄn communityn, böcker och sin vÀn lyckades tÀnka annorlunda, gör annorlunda och faktiskt som 28-Äring höja sin lön med mÄnga tusenlappar. Om man dessutom sÀtter det i relation till att han bara Àr 28 Är, sÄ innebÀr det hundratusentals kronor extra i livsinkomst och pension.


  I avsnittet pratar om vi hans resa, insikter frĂ„n böcker sĂ„som "Rich Dad, Poor Dad", "Just. Keep. Buying.", "Psychology of Money" och "Die With Zero" som hamnar högt pĂ„ vĂ„ra topplistor och hur han idag driver en specialistmottagning för dem med hjĂ€rnskakning samt en podcast "HjĂ€rnskakning". Vi hoppas att du gillar avsnittet och du fĂ„r ocksĂ„ vĂ€ldigt gĂ€rna höra av dig med din historia. 😎


  Tack för att vi fĂ„r vara en liten del pĂ„ din resa! ❀

  Jan och Caroline


  LĂ€nkar

  Forumdiskussionen Victors specialistmottagning för hjÀrnskakningar Victors podcast HjÀrnskakning

  InnehÄllsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:52 Starten pÄ Victors ekonomiska resa00:04:40 Ett rikt liv för Victor00:09:28 Fyra böcker som förÀndrat Victors liv00:20:33 Pengar Àr ett verktyg, inte mÄlet00:23:38 Balansen mellan att slösa och spara00:28:06 Att vÄga spendera pengar pÄ det som förgyller livet00:35:26 FrÄn 28 till 38 tusen i lön pÄ tvÄ Är00:39:39 Att förlora Àr en del av livet00:44:56 Myt: Du mÄste vara företagare för att bli rik00:46:37 Tips för att öka din lön00:52:04 Eget företag parallellt med heltidsanstÀllning00:55:27 Podcast och Instagram-konto har gett massvis med respons00:58:12 Följ dina passioner och gör det du tycker Àr roligt01:02:45 Ekonomisk plan för finansiell frihet01:05:56 Ekonomisk intelligens skapar trygghet

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.