Avsnitt

 • Idag släpps en ny P3 Dokumentär om Massmordet på tingshuset i Söderhamn.

  Det börjar som en kärlekshistoria men slutar i ett blodbad. Efter flera år av rättstvister mellan Gunnar och Cecilia eskalerar allt under en pågående förhandling i tingsrätten.

  Men historien är långt i från slut när krutröken lagt sig i lokalerna.

  Dokumentären finns nu i appen Sveriges Radio Play.

 • Från 2020. I juli 1995 sker ett folkmord i Srebrenica. Över 7000 bosnienmuslimska pojkar och män avrättas - trots att FN lovat att skydda staden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det här är berättelsen om det som händer i Srebrenica under Bosnienkriget 1992-1995. Tio tusentals bosnienmuslimer flyr ner till dalen där Srebrenica ligger och staden förvandlas till ett enormt flyktingläger. Området är omringat av bosnienserber och det pågår en humanitär katastrof med akut matbrist.

  När FN 1993 lovar att skydda staden väcks ett hopp, men det är ett löfte som FN inte kommer att hålla. Under några dagar i juli 1995 avrättas mellan 7000 och 8000 försvarslösa pojkar och män.

  2004 slår en krigsförbrytartribunal fast att massakern var ett folkmord på bosnienmuslimer, ett försök att utrota dem och minnet av dem. 25 år efter massakern har alla offer ännu inte hittats och identifierats.

  Medverkande:

  Admir Buljubasic: överlevde massakern.

  Nedzad Avdic: överlevde massakern.

  Teufika Sabanovic: flykting och anhörig till offer i massakern.

  Anne Mulder: tidigare FN-soldat för den holländska bataljonen Dutchbat.

  Sanimir Resic: historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet.

  Carl Bildt: tidigare medlare i bosnienkriget för EU och EU:s Höga Representant i Bosnien-Hercegovina.

  En dokumentär av: Martina Pierrou.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • 15-årige Martin Krossnes ringer polisen från en kiosk. En vuxen man försöker locka med honom till ett hotell. Det blir startskottet på en internationell pedofilutredning.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När polisen i Bergen börjar kartlägga mannen upptäcker de att han själv är polis. Han visar sig ha övergreppsbilder på barn på sin dator. Och han visar sig även vara nyckeln till ett internationellt pedofilnätverk som utnyttjar barn över hela världen.

  Medverkande

  Martin Krossnes, som först larmade polisen.

  Knut Grini, polis i Bergen.

  Bent Raknes, polischef i Bergen.

  Maurizio Gatti, polisintendent, Milano.

  Catherine Connell, agent, FBI.

  En dokumentär av: Joanna Górecka.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson / SR.

 • Från 2020. Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.

  Medverkande:
  Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
  Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
  Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
  Anders Tegnell, statsepidemiolog.
  Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
  Johan von Schreeb, katastrofläkare.
  Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
  Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.

  En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • En av Sveriges mest kända kulturinstitutioner hamnar i en maktstrid som ska nå långt utanför Sveriges gränser. Det är 2018 och i stormens öga står Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 Dokumentär är först med att läsa den dåvarande ständige sekreterarens hittills dolda dagböcker.

  Genom Sara Danius personliga anteckningar får vi följa med in till de stängda rummen och få en inblick i de hemliga samtal som hålls under krisen i Svenska Akademien. Hon skriver bland annat att kungen ber henne att avgå från posten som ständig sekreterare.

  Krisen i Svenska Akademien börjar 2017 när Dagens Nyheter publicerar en granskning där 18 kvinnor anklagar en känd kulturprofil med koppling till Svenska Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp. Han nekar men kommer senare att dömas för våldtäkt.  

  Carl-Henrik Heldin, före detta ordförande i Nobelstiftelsen.

  Björn Wiman, Kulturchef DN.

  Hugo Lindqvist, reporter DN.

  Katarina Wennstam, journalist och författare.

  ”Anna”, en av rösterna i DN:s granskning.

  Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

  Eric Runesson, ledamot i Svenska Akademien.

  Niklas Svensson, reporter Expressen.


  En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

  Producent: Lars Truedson.

  Exekutiv producent: Viktor Papini.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2020. Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.

  Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.

  Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.

  Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.

  Medverkande:

  ”Teresa”, som blir agad när hon växer upp.

  ”Sofia”, Teresas storasyster som också blir agad.

  Teresas och Sofias mamma.

  Birgitta Dahl (S), tidigare riksdagspolitiker.

  Cecilia Modig, författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.

  Emma Kristensson Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.

  En dokumentär av: Jonna Burén.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Hör Elinor Ahlborn från P3 Dokumentär berätta om hur hon fick tillgång till Sara Danius dagböcker och detaljerna om vad kungen ska ha sagt till henne när hon ledde Svenska Akademien.

  Vi på P3 Dokumentär vill tipsa om podden Dagens Eko som tar upp en stor nyhet varje vardagsmorgon. Med Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.

 • I september 2013 seglar Greenpeace till Barents Hav för att försöka stoppa rysk oljeborrning i Arktis. Men Ryssland slår tillbaka miljöprotesten med en kraft som chockar omvärlden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Civil olydnad är vardag för världens mest kända miljöorganisation. Planen är att klättra upp på den ryska oljeplattformen för att förhindra provborrningen efter arktisk olja. Men kustbevakningens motstånd är överraskande våldsamt och på aktionens andra dag stormas fartyget Arctic Sunrise av beväpnade agenter.

  30 personer från 16 länder grips och förs till Murmansk där de anklagas för sjöröveri med hot om 15 års fängelse. En av dem är svensk-ryske Dima Litvinov. Det unika fallet förbluffar världsledare och rättsexperter. Nu är frågan hur långt Ryssland är villigt att gå för att visa miljöaktivisterna vem som bestämmer.

  Dima Litvinov, kampanjledare Greenpeace.

  Sini Saarela, protestklättrare Greenpeace.

  Peter Willcox, kapten Greenpeace.

  Per Enerud, journalist och Rysslandskännare.

  Sergey Golubok, människorättsadvokat.

  Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet.

  En dokumentär av: Robin Jonsson.

  Producent: Anna Johannessen.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2021. I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen 2 april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.

  På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.

  Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.

  Medverkande:

  Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.

  Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.

  Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.

  Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.

  Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.

  Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.

  Mikael Bäckström: Kammaråklagare.

  Av: Maria Hansson Botin.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

  Dokumentären är producerad 2021.

 • Med på resan över Atlanten finns samhällets rikaste personer och flera hundra emigranter. I 3e klass reser Agnes med sina två små döttrar. Hon hör skriken när 1500 människor dör i det iskalla havet.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Titanic var världens största passagerarfartyg och den toppmoderna atlantångaren påstods vara osänkbar. Majoriteten av passagerarna skulle flytta från Europa till USA för att skapa sig en ny framtid.

  I en av hytterna i tredje klass sitter det nygifta paret Gerda och Edvard Lindell och i en annan hytt långt ner i båten har den 24-åriga småbarnsmamman Agnes Sandström just fått sina två små barn, Margit och Beatrice att somna.

  På resan över Atlanten, när många ombord gått och lagt sig, passerar Titanic genom det som kallas Iceberg Valley. Där finns till och med fler isberg än vanligt, men kaptenen räknar med att utkiken ska upptäcka faror i tid. Klockan är 23.39 när varningen kommer: “isberg, rakt föröver”.

  I P3 Dokumentär om Titanic – det osänkbara skeppet, hör du den verkliga historien om världens mest kända förlisning.

   

  Medverkande: 

  Agnes, Margit och Beatrice Sandström, svenska passagerare.

  Agnes Sandström intervjuas av Per Fontander för Sveriges Radio.

  Beatrice Sandström och Margit Sandström i intervjuer från SVT.

  Frank Prentice, arbetare på Titanic i intervju från BBC Archives.

  Carl-Olof Janssons brev lästes in av Jonatan Loxdal.

  Direktören Bruce Ismays förhör lästes in av Alex Maxia.

  Vittnesmål från skeppet Bremen lästes av Alice Edwards. 

  Claes-Göran Wetterholm, etnolog och författare till flera böcker om Titanic. 

  Jessica Sanders, VD för RMS Titanic Inc. 

  Arkivklipp från: Dokumentären Emigrantångaren Titanic, SVT, BBC, CNN, Expressen-TV och filmen Titanic.

  I dokumentären berättar vi även om Gerda och Edvard Lindell, Ida och Isidor Strauss och om direktören och kaptenen Edward Smith.

  En dokumentär av: Gustav Asplund.

  Producent: Jon Jordås.

  Exekutiv producent: Rosa Fernandez.

  Dokumentären är producerad 2023. 

 • Från 2019. Försvarsmaktens helikopter Helge 99 åker ut på en rutinövning. Åtta minuter efter start kraschar den i havet. Bara en av sju i besättningen överlever i den värsta militära olyckan på 35 år.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  18 november 2003 vaknar 19-åriga Jacob De Vries upp i vattnet. Hans senaste minne är att han sitter i helikoptern på väg ut mot en övning. Nu täcks vattenytan av flygbränsle och runt om honom ligger det vrakdelar från helikoptern han precis satt i.  150 meter bort ligger räddningsbåten Märta Collin som skulle öva mot helikoptern. Ombord finns sjöräddarna Christer Karlsson och Mikael Johansson.

  “Vi tror ju inte att det är sant förrän vi tänder strålkastaren på Märta Collin och bara ser massa vrakrester framför oss.”

  Larmsamtalen i dokumentären är citerade från Kalla fakta-dokumentären “Räddare i nöd”.

  Medverkande:


  Jacob De Vries, överlevande.
  Christer Karlsson, tidigare Sjöräddningssällskapet.
  Mikael Johansson, tidigare frivillig sjöräddare.
  Gun-Britt Waerneman, änka till Mikael Waerneman.
  Linn Waerneman, dotter till Mikael Waerneman.
  Lars Bertil Rystrand, tidigare navigatör.
  Monika Lindén, tidigare flygledare på Säve-basen.

  En dokumentär av: Alexandra Sannemalm.
  Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.
  Exekutiv producent: Jon Jordås.
  Dokumentären är producerad 2019.

 • När gurun Bhagwan tar sina anhängare till en övergiven ranch i USA är visionerna om ett drömsamhälle stora. Flera svenskar åker dit. Men samhället kommer snart förgöra sig självt inifrån.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Målet i Bhagwans nybyggda stad Rajneeshpuram är att skapa en ny människa som lever i harmoni med sig själv och naturen. Här får de ett nytt namn, klär sig i solnedgångens färger och mediterar.

  Bhagwan förespråkar fritt sex och snart kommer ryktena om ”sexkulten” ikapp dem. Konflikten med lokalbefolkningen intensifieras och Bhagwans anhängare beväpnar sig. Ted Gärdestad rapporterar hem till sin flickvän - skådespelaren Ann Zacharias. Han berättar bland annat att de har rosaklädda poliser. 

  –Så tänker jag: ”Det här verkar ju inte klokt.” Och jag sade: ”Men, hur går det ihop? Är ni inte kärleksfulla mot varandra?”, säger Ann.

  Drömmen om samhället Rajneeshpuram går snart i kras. I P3 Dokumentär hör du en av huvudpersonerna - Jane Stork - berätta om när hon blev villig att döda för gurun Bhagwans skull. Och om Ted Gärdestad som aldrig blir densamma igen.

  Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:

  I nödsituation – ring 112.
  Minds självmordslinje: 90 101. 
  Jourhavande Medmänniska: 08- 702 16 80 (öppen kl. 21-06).


  Medverkande:

  Jane Stork, ”sannyasin” - en av Bhagwans anhängare.

  Ann Zacharias, skådespelare och Ted Gärdestads flickvän på 80-talet.

  Vanya, ”sannyasin” - som åkte flera gånger till Oregon.

  Rick Ross, författare och grundare av Cult Education Institute.


  En dokumentär av: Ellen Hammarskiöld.

  Producent: Hanna Frelin.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2020. 17-åriga Trayvon Martin skjuts ihjäl av kvartersvakten George Zimmerman i Florida den 26 februari 2012. Fallet leder till ilska och debatt om rasprofilering, vapenvåld och självförsvarslagar.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En mörk februarikväll är Trayvon Martin på väg hem från en Seven Eleven-butik med en påse Skittles och en flaska iste. Det regnar och han drar upp luvan på sin mörkgrå hoodie över huvudet. Några minuter senare är han död. Skjuten i hjärtat.

  Dagen efter finns en liten notis i den lokala tidningen om att en tonåring skjutits till döds i Sanford, Florida. Men efter det blir det tyst. Veckorna går.

  Men när historien så småningom nystas upp väcks en debatt om rasprofilering, vapenvåld och Floridas självförsvarslagar. Det blir startskottet för den nya medborgarrättsrörelsen Black lives matter. Och Trayvon Martins namn fortsätter att vara aktuellt när svarta amerikaner dödas av polis eller beväpnade civila.

  Medverkande:

  Tracy Martin, Trayvon Martins pappa.

  Shannon Butler, lokal journalist.

  Anthony Raimondo, polis.

  Jasmine Rand, familjen Martins advokat.

  Don West, George Zimmermans försvarsadvokat.

  Melina Abdullah, aktivist och universitetsprofessor, Black Lives Matter.

  Palmira Koukkari Mbenga, journalist.

  En dokumentär av: Sara Olsson.

  Producent: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: David Mehr.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Mattias vill ta sig in på sin drömutbildning, men betygen räcker inte och han kontaktar HP-hjälpen: en fusktjänst som fixar toppresultat till den som betalar.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt har Emelie träffat en kille som jobbar med HP-hjälpen. En dag frågar han henne om hon vill hjälpa till. Snart sitter hon på ett tåg med en väska full av kontanter.

  Fuskligan säger att de jobbar med största diskretion – och att det de gör är lagligt. Mattias lägger ett kuvert med pengar i en förvaringsbox på Stockholms Central. Sen får han hem ett märkligt utrustningskit: ett par specialsydda kalsonger och en minimal högtalare som han ska ha inne vid trumhinnan.

  I flera år pågår en katt- och råttalek mellan fuskligan och myndigheterna. HP-hjälpen ligger hela tiden steget före. Tills Ekobrottsmyndigheten får tips om två bröder i Norrköping.

  I P3 Dokumentär berättar några av de som stod bakom HP-hjälpen för första gången sin version av vad som hände.


  Medverkande:

  ”Mattias”, fuskade på högskoleprovet med hjälp av HP-hjälpen.

  ”Emil”, en av personerna bakom fuskligan HP-hjälpen.

  Samir Bezzazi, journalist.

  ”Emelie”, fuskligans kurir.

  Magnus Hjort, dåvarande biträdande stabschef på Universitets- och högskolerådet.

  En anonym spanare från Ekobrottsmyndigheten.

  Carina Telsing, polis.

  Gunilla Arph Malmberg, åklagare.


  En dokumentär av: Niklas Jonsson.

  Producent: Markus Alfredsson.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2018. En dokumentär om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I slutet av 90-talet är Dalarna på löpsedlar över hela landet. Flera attentat riktade mot polisen visar sig vara utförda av en tungt beväpnad ungdomsliga. Här berättar flera av Familjen-medlemmarna för första gången om tiden när de satte skräck i Borlänge.

  Eddy och Lenny blir bästisar i Borlänges skejtpark när de går i mellanstadiet. Några år senare tar Eddy, med snaggat hår och bling i vänster öra, på sig en rånarluva. Med ett hagelgevär i handen går han in i matbutiken i sitt kvarter.

  Serien är ursprungligen gjord i fem delar, men publiceras här som ett superavsnitt, 130 min långt.

  En dokumentär av: Sigge Dabrowski.

  Producent: Rosa Fernandez.

  Dokumentären är producerad 2018.

 • Hyllade Dr. Macchiarini transplanterar luftstrupar av plast i levande människor. Snart anar kollegor på Karolinska att allt inte stämmer och patienter dör. Samtidigt upptäcker fästmön lögn efter lögn.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Paolo Macchiarinis dåvarande fästmö, TV-producenten Benita Alexander bestämmer sig för att berätta för världen om stjärnkirurgens dubbelliv.


  – Om han ljuger mot mig så här, så strategiskt och så utstuderat, så måste han också ljuga i sitt jobb. Det var skrämmande för mig eftersom han hade människors liv i sina händer, säger Benita Alexander.


  Då har thoraxkirurgen Karl-Henrik Grinnemo och tre andra kollegor märkt att allt inte står rätt till med Karolinska institutets och Karolinska universitetssjukhusets topprekrytering.

  – Vi insåg att det var lurendrejeri på en väldigt, väldigt hög nivå, säger Karl-Henrik Grinnemo.

  P3 Dokumentär om skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten är en historia om hur en karismatisk man lyckades dupera en hel värld, både professionellt och privat.


  Medverkande:

  Benita Alexander, TV-producent och ex-fästmö till Paolo Macchiarini.

  Karl-Henrik Grinnemo, en av visselblåsarna i Macchiarini-fallet, thoraxkirurg och f.d. kollega på Karolinska universitetssjukhuset.

  Bosse Lindqvist, journalist och dokumentärmakare, bakom prisbelönade SVT Dokument Inifrån-serien Experimenten.

  Kjell Asplund, professor emeritus och utredare.

  Alexander Seifalian, professor i nanoteknologi och regenerativ medicin.

  En dokumentär av: Blenda Setterwall Klingert.

  Producent: Gustav Asplund.

  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En dokumentär av: Robin Jonsson.

  Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten.

  Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.

  Dokumentären är producerad 2018.

 • En vårmorgon 2009 ska fyra män spränga sig in i en värdedepå i Umeå. De vet inte att nationella insatsstyrkan redan är där. Rånförsöket urartar i Sveriges största eldstrid mellan polis och rånare.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Allt börjar med att polisen av en slump får reda på att flera grovt kriminella personer planerar en kupp nånstans i Sverige. En stöt mot en värdedepå innehållande flera miljoner kronor.

  I en tid när Sverige är svårt drabbat av våldsamma rånförsök vill polisen slå till mot rånarna i rätt tid. Frågan är bara vart det ska ske, och när? 

  I P3 Dokumentär berättar polis, väktare, nationella insatsstyrkan och två av rånarna för första gången om planerna, och om en våldsam konfrontation som inte liknar något som skett varken förr eller senare i Sverige.  

  Medverkande:  

  Micke, rånare.

  Felix, rånare som egentligen heter nåt annat.

  Hans Olov Markström, fd polis.

  Micael Säll Lindahl, då polisområdeschef.

  Thomas Andersson, väktare.

  Stefan Dejemyr, fd gruppchef på Nationella insatsstyrkan.

  David Ol-Lars, fd operatör på Nationella insatsstyrkan.

  Peter Lundberg, utredare på polisen.

  En dokumentär av: David Ohlsson.

  Producent: Anna Johannessen, Tredje Statsmakten Media.

  Exekutiv producent: Viktor Papini, Sveriges Radio.

  Dokumentären är producerad 2023.

 • Podden P3 ID skildrar vår tids mest spännande personer och har precis släppt ett nytt dubbel-avsnitt om fenomenet Elon Musk. Del två hör du bara i Sveriges Radio Play.

  Elon Musk är miljardären som kallats för världens rikaste man. Han har fått elbilar att förknippas med lyxig action, han vill operera in chip i mänskliga hjärnor och han köpte och döpte om Twitter. Hör hur den drivna innovatören förvandlades till starkt polariserande kraft i USA och i världspolitiken.

  Lyssna på dokumentären om Elon Musk – och kom ihåg att P3 ID och P3 Dokumentär hör du alltid först i Sveriges Radio Play.

 • Från 2019. Orkanen Katrina drar in över staden New Orleans i augusti 2005 . Skyddsvallarna brister och många människor dör i vattenmassorna. I kaoset följer plundring, dödligt våld och hjältedåd.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  - Jag hatar att behöva säga det här men vi har inte tillräckligt många liksäckar.

  Den varningen går ut i lokalradiokanalen WWL New Orleans precis innan orkanen når stan.

  - Man rådde folk att skriva sina namn med permanent bläck på armen så att man åtminstone skulle veta vilka de var när man hittar kropparna, säger Dave Cohen, nyhetschef på radiokanalen.

  Stora delar av New Orleans ligger under havsnivån och när det står klart att orkanen Katrina är på väg rakt mot staden inser många att katastrofen är nära.

  Men inte alla. Evakueringsordern kommer för sent och tusentals människor blir kvar i staden för att de inte förstår allvaret eller för att de på grund av fattigdom inte har råd eller möjlighet att evakuera.

  Länge förstår inte omvärlden vad som händer inne i New Orleans. Under veckorna som följer kastas staden in i kaos. Kommunikationen fungerar knappt och plundringar och våldet ökar. Inom poliskåren sprids rykten om att polischefen sagt att man får skjuta plundrare och insatspolisen Dwayne Scheuermann får ett liknande besked av sin chef:

  - Det som sades var: säg åt dina underordnade att göra vad samvetet tillåter dem att leva med.

  Dwayne Scheuermann berättar för P3 Dokumentär om den händelse som fick honom och flera andra poliser åtalade efter Katrina.
  Men det här är också en berättelse om en stad som reser sig och om invånare som gör allt för att rädda människor i nöd.

  En dokumentär av: Maria Hansson Botin
  Producent: Magnus Arvidson
  Dokumentären är producerad 2019.