Avsnitt

  • Följ med till filmfestivalen i Cannes där våra utsända Björn Jansson och Emma Engström har hittat tre festivalaktuella svenskar vid sidan av Tarik Saleh som tävlar om Guldpalmen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    VÄRLDSPREMIÄR FÖR NY DOKUMENTÄR OM BO WIDERBERG

    Dokumentärfilmen "I huvudet på Bo" av Jon Asp och Mattias Nohrborg får världspremiär i klassikersektionen på filmfestivalen i Cannes. Möt skådespelaren Pia Degermark som slog igenom i Bo Widerbergs ”Elvira Madigan”, då bara 17 år och sjuk i anorexi. Dokumentärfilmen får svensk biopremiär den 17 oktober. Reporter: Emma Engström.

    TRIPPELAKTUELLA STELLAN SKARSGÅRD ANROPAR SITT INRE BARN

    Det är mycket Stellan Skarsgård just nu. Han har en av huvudrollerna i succéserien ”Andor” på Disney Plus. Han är även dubbelaktuell i Cannes. Dels i den svenska animerade filmen ”Dante” av regissören Linda Hambäck, där han gör en av rösterna. Dels i Joachim Triers drama ”Sentimental Value”, som tävlar om finaste priset Guldpalmen, där han spelar en filmfotograf som har ett komplicerat förhållande till sina döttrar. Björn Jansson har träffat Stellan Skarsgård.

    ”YOUNG ROYALS”-REGISSÖREN ROJDA SEKERSÖZ PRESENTERAR NY LÅNGFILM I CANNES

    Hon utsågs till Årets nykomling på Guldbaggegalan 2018 för sin regidebut “Dröm vidare” och har sedan dess rönt internationella framgångar med dramaserien “Young Royals” för Netflix. I höst är hon åter Netflix-aktuell med nya tv-serien ”Skiftet” – ett historiskt drama som utspelar sig under 1958 när Sveriges första kvinnliga poliser utexaminerades. Björn Jansson har träffat Rojda Sekersöz som är i Cannes för att presentera sin första långfilm på 6 år, som ska få premiär 2026.

    KLASSIKERN: SCIENCE FICTION-DRAMAT ”SOLARIS” LEVER VIDARE

    Vi stannar kvar på filmfestivalen i Cannes, men tittar i backspegeln. 1972 vann Andrej Tarkovskij Juryns stora pris i Cannes för "Solaris". Filmen bygger på en roman av en av science fiction-litteraturens största författare, polske Stanislaw Lem. I veckans Klassikern berättar Fredrik Wadström om romanen "Solaris" och om hur nya uppgifter om hur Lem överlevde Förintelsen har lett till nya läsningar av hans författarskap.

    INFÖR EUROVISION-FINALEN – HÖGT TRYCK PÅ UNIVERSITETSKURS OM SPRÅKET I EUROVISION

    Sverige representeras för första gången på 27 år av ett bidrag på svenska. Eller finlandssvenska, närmare bestämt: Humorgruppen KAJ med "Bara bada bastu". Men vad betyder egentligen språket i Eurovision? Vår reporter Joakim Silverdal begav sig till en kurs på Umeå Universitet där två forskare grävt i just detta.

    Programledare: Gunnar Bolin
    Producent: Henrik Arvidsson

  • Hur är det att vara barn i i en verklighet som präglas av död, svält och flykt? I novellsamlingen Här var vårt hus skriver 12 barn inifrån Gaza.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    2024 arrangerades en novelltävling i Gaza – under nästan omöjliga förutsättningar. Ibland var det svårt att ens kunna förse de deltagande barnen med penna och papper, skriver arrangörerna i bokens inledning. Men tävlingen kunde trots allt genomföras och nu ges 12 noveller ut på svenska. Redaktören Amer Sarsour gästar P1 kultur.

    DÄRFÖR GRÄVS LITTERÄRA SKATTER UPP PÅ NYTT

    Ursula Parrotts "Exfrun" publicerades 1929 - nu, nästan hundra år senare, ges den ut på svenska, och kallas "häpnadsväckande modern". Det är bara en i raden av liknande utgivningar där mer eller mindre bortglömda författarskap lanseras. Hör litteraturredaktör Lina Kalmteg om vilka mekanismer som ligger bakom fenomenet.

    ETT MANUS SOM VAR BORTA PÅ RIKTIGT

    Den franske författaren Louis-Ferdinand Céline skrev romanen "Krig" kring 1930-talets mitt. Men under befrielsen av Paris försvann manuset mystiskt innan det återfanns 2020 och kunde ges ut. Céline var antisemit och kunde uttala sig hårresande om kvinnor. Kan en sådan människa ge oss en av de viktigaste lektionerna om mänskligt lidande och ondska? Hans svenska översättare, Kristoffer Leandoer, funderar kring detta i en essä.

    SAILOR OCH PEKKA ÄR TILLBAKA

    Konstnären Jockum Nordström ger ut en ny bilderbok om Sailor och Pekka, den första på 22 år. Han använder sig av en collageteknik, där han klipper ut och klistrar ihop människor och djur i en alldeles speciell stad vid havet. Katarina Wikars åkte hem till Jockum för att bläddra igenom ”Sailor och Pekka och pengarna”.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Karin Arbsjö

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Robert De Niro tog emot Hedersguldpalmen med ett attacktal mot president Trump. Hör vår utsända reporter Björn Jansson på plats i Cannes och filmjournalisten Mårten Blomkvist om nyckeln till De Niros storhet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    BRITTISK TV I KRIS – SKYLLER PÅ STREAMINGJÄTTARNA

    När Nordiska ministerrådet för kultur hölls i Helsingfors förra veckan gjorde den danska kulturministern ett utspel om att skapa en specifikt nordisk streamingtjänst, för att inhemska produktioner inte ska sväljas av de globala jättarna. Liknande tankar finns i Storbritannien, där flera röster nu höjs för att göra som flera andra europeiska länder och låta de amerikanska strömningstjänsterna betala en särskild avgift – som ska gå direkt till brittisk tv-produktion. Sveriges Radios korrespondent Pontus Mattson rapporterar från London.

    KRITIKSAMTAL: MIKE KELLEY INTAR MODERNA MUSEET

    Med sin punkestetik och nyfikenhet på den amerikanska kulturens skuggsidor blev Mike Kelley en av det sena 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Nu har den turnerande retrospektiven "Ghost and Spirit" kommit till Stockholm och Moderna museet. Konstkritikerna Mårten Arndtzén och Sonia Hedstrand gästar studion för att diskutera utställningen.

    ESSÄ: DEN SNOBBIGA MRS DALLOWAY

    I dag är det 100 år sedan en verklig klassiker såg dagens ljus: Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Den utspelar sig under en enda junidag och bidrog till att förändra hela romankonsten. Men vad är det bortom dess betydelse som är så angeläget med boken? Över det, funderar litteraturvetaren och kritikern Karin Nykvist.

    Programledare: Gunnar Bolin
    Producent: Henrik Arvidsson

  • Världens största musiktävling startar i Basel men hur väl lyckas EBU med att hålla politiken utanför arenan?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter förra årets tävling i Malmö som kantades av demonstrationer och politiska budskap, där Israels medverkan blev en vattendelare, riktas nu Europas strålkastare mot schweiziska Basel. Vilken roll spelar politiken i tävlingen i år – och kan Eurovision överleva i ett allt mer splittrat Europa?

    Samtal med P3:s kulturreporter Esfar Ahmad och idéhistorikern Andreas Jahrehorn Önnerfors.

    TRUE CRIME I SERIEFORMAT I NY BOK

    En morgon i september 1999 hittas en övergiven bil och tre livlösa kroppar i utkanten av ett strövområde i nordvästra Skåne. Rubriken på TT-telegrammet konstaterar: "Tre män funna mördade i Klippan" – och så heter också en ny serieroman av Max Hebert och Steve Nyberg. De gästar P1 kultur för att berätta varför de ville göra true crime på ett nytt sätt.

    DRAMATENPJÄS UTFORSKAR VÅLDETS EFFEKTER

    Brittiska dramatikern Alice Birchs pjäs ”Blank” är en mosaik av berättelser som alla skildrar konsekvenserna av våld. Kulturredaktionens Jenny Teleman har sett den och gästar studion.

    JAZZRADIONS BÄSTA TIPS

    Märet Öman från Jazzradion i P2 tipsar om ett nytt album med gruppen Cosmic Ear.

    ESSÄ OM ANDRA VÄRLDSKRIGET SOM FARS

    För vissa författare blev komedin det enda möjliga svaret på andra världskrigets tragedi. Mattias Hagberg funderar över hur trauma går ihop med fars i dagens OBS-essä.

    Programledare: Eskil Krogh Larsson
    Producent: Karin Arbsjö

  • Kan kulturen göra skillnad i kampen mot klimatförändringar? P1 Kultur tittar närmare på två aktuella verk: filmen Ocean med veteranen David Attenborough och boken Det här är ljuset av Dimitris Alevras.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    DAVID ATTENBOROUGH FIRAR 99-ÅRSDAGEN MED ”OCEAN”

    ”Rädda världen, rädda havet!” Så lyder underrubriken på den nya filmen ”Ocean with David Attenborough” som hade global biopremiär på Attenboroughs 99-årsdag i torsdags. Vetenskapsradions Lena Nordlund gästar P1 Kultur för att diskuterar den nya filmen, Attenboroughs gärning och hans klimatengagemang, som vaknade sent i livet.

    LUND ÄR I STORMENS ÖGA I ”DET HÄR ÄR LJUSET”

    Klimatförändringar och de utmaningar som väntar oss i framtiden, existentiella och samhälleliga, är teman som allt oftare skildras i konsten. I författaren Dimitris Alevras fjärde och senaste roman "Det här är ljuset" är en fruktansvärd storm på väg att ödelägga Lund. Huvudpersonen Sofia återvänder till sin gamla hemstad för att försöka samla ihop spillrorna av sin olycksdrabbade familj. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har träffat Dimitris Alevras för att prata om "Det här är ljuset" – och om författaren som en framtidens meteorolog.

    VIRGINIA WOOLFS ”MRS DALLOWAY” FIRAR 100 ÅR – MED NYUTGÅVA

    Den 14 maj 1925 publicerades ”Mrs Dalloway” av Virginia Woolf. Romanen anses som ett portalverk inom modernismen och den första meninge – ”Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv” – ekar även genom den Oscarsbelönade filmen ”Timmarna” med Nicole Kidman och Meryl Streep. Men vad är det som gör att romanen fortfarande lever, så här 100 år senare? Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg gästar studion med ett tummat exemplar...

    KLASSIKERN: ”STJÄRNANS ÖGONBLICK” – EN BESTSELLER UTAN BÖRJAR ELLER SLUT

    Den brasilianska författaren Clarice Lispector fortsätter att verka långt efter sin död 1977. "Stjärnans ögonblick" är den sista roman som kom ut medan hon fortfarande levde, en metaberättelse om att skriva, om att solidarisera sig med en av världens allra minsta, om att dö med sin gestalt. Kulturredaktionens Katarina Wikars vrider och vänder på "Stjärnans ögonblick" med författarna Anneli Jordahl och översättaren Örjan Sjögren som hon hittade i radions arkiv. Vi hör också citat ur radioteaterföreställningen "Stjärnans ögonblick" i regi av Magnus Berg.  

    VECKOTIPSET: VIGDIS HJORTH ÄR TILLBAKA MED ”UPPREPNINGEN”

    Delvis självbiografiska böcker om övergrepp i barndomen har blivit något av den norska författaren Vigdis Hjorths signum. ”Arv och miljö” som kom 2018 blev hennes genombrott på svenska. Den nya boken, ”Upprepningen”, är hennes mest öppet autofiktiva bok hittills och handlar om det år författaren fyller sexton och träffar sin första pojkvän. Kulturredaktionens Nina Asarnoj konstaterar att ingen beskriver de psykologiska konsekvenserna av föräldrars gränslöshet bättre än Vigdis Hjorth.

    Programledare: Thella Johnson
    Producent: Henrik Arvidsson

  • Forskaren Vanja Hermele jobbade på Dramaten år 2017 när metoo kastade om tillvaron. Nu skildras denna tid i Antiorganisationen. Dramaten och metoo.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör ett samtal med Vanja Hermele om den nya boken som skildrar tiden före, under och efter metoo. Hur har det här förändrat arbetet på våra stora kulturinstitutioner? Hör Tobias Theorell, operachef på Kungliga Operan, om deras arbete framöver.

    REPORTAGE: Krusidullmakaren och ”Pärlan”

    Illustratören och mönsterformgivaren Klara Bartilsson är aktuell med nya bilderboken ”Pärlan”. Jenny Teleman har träffat den Augustprisnominerade - och självutnämnda krussidulmakaren.

    KRITIKSAMTAL: Josephine Quinn vill ge en ny bild av Europas rötter

    Kritiksamtal med kulturredaktionens Karin Arbsjö om historikern och arkeologen Josephine Quinns bok ”Västvärldens födelse”, som nu kommit i en svensk översättning.

    OBS-ESSÄ: John Keats poetik

    En dikt kan öppna en värld som inte funnits förut. Det visste den romantiske poeten John Keats. Och han hade också en radikal metod för att öppna sig mot det okända. Kristoffer Leandoer funderar över en värld där poeten blir den minst poetiska av alla.

    Programledare: Eskil Krogh Larsson
    Producent: Oscar Kangro
    Reporter: Johanna Olofsson

  • Åtminstone under hela efterkrigstiden har politiker bekymrat sig över vanligt folks läsning och försökt påverka läsvanor med politiska insatser.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Först handlade engagemanget om vad man läste (för mycket s.k. skräplitteratur) och om hur vanliga arbetare skulle få tag på kvalitetslitteratur. Sedan var det hemmafruarna och bönderna som läste för lite. Från 80-talet har barn och unga – och deras föräldrar – i stället stått i fokus för läsfrämjande åtgärder. Det slås fast i boken ”Den frivilliga läsaren. Läsningens politik i Sverige efter 1945” av Åse Hedenmark och Linnéa Lindsköld.  Men vad är egentligen fel och rätt i läspolitiken? Det diskuterar f d läsambassadören Nioosha Shams med läsengagerade DN-korrespondenten Anna-Lena Laurén.

    MARTIN GELIN OM KONSTNÄREN NOAH DAVIS

    I London pågår en retrospektiv utställning med verk av den amerikanska målaren Noah Davis. Konstnären, som dog 2015 bara 32 år gammal, arbetade med vardagsskildringar, ofta med utgångspunkt från foton med okända människor: familjesemestrar skolfoton och liknande opolitiska motiv. Svarta människors vardagsliv i USA.

    En av dem som sett utställningen och inspirerats av den är kulturjournalisten Martin Gelin.

    ”THE HELSINKI EFFECT”: DIPLOMATISKT TRÖSKANDE SOM DOKUMENTÄR FILMUNDERHÅLLNING

    Den första augusti 1975 undertecknade 35 länder på båda sidor om den så kallade järnridån Helsingforsdeklarationen. Ett dokument som skulle garantera säkerhet och samarbete efter andra världskriget. Undertecknandet markerade slutet på runt 600 dagar av diplomatiska samtal om allt från gränsers okränkbarhet och territoriell integritet till fredliga lösningar och grundläggande friheter. Inget som låter som ett rafflande underlag för en dokumentär om betydelsen av diplomati. Men Arthur Franck lägger hundratals timmar på att gräva bland arkivfilmer på handskakningar och gäspande konferensdeltagare, läsa och lyssna på gamla tal, bläddra bland pressfotografier. Filmen, som premiärvisades på festivalen Cph:dox, har lyckats skaka liv i de gamla bilderna och makthavarna.

    FRÅN MOLN TILL MOZART – RADIO-ESSÄ OM FRAKTALER OCH ATT ÖVA SIG PÅ SORG

    Helena Granström funderar över några av tillvarons inre strukturer: de självupprepande mönster – fraktaler, eller miniatyrer av helheter  – som till exempel blomkål, modernistiska romaner och sorg har gemensamt.

    Programledare: Thella Johnson
    Producent: Estrid Holm

  • Donald Trump vill införa tullar på all film skapad utanför USA för att rädda en döende filmindustri. Samtidigt har Kina flaggat för att förbjuda visning av amerikansk film.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör ett samtal med kulturjournalisten Hynek Pallas, Hanna Sahlberg, Kinareporter på Sveriges Radio och USA-korrespondent Roger Wilson om vilken roll amerikansk film har idag, om filmen som geopolitisk spelpjäs och vad Trumps utspel egentligen grundar sig i.

    Psykiatripatienters konst visas i ny utställning

    ”Lillhagenmålarna” kallades de patienter på Lillhagens sjukhus för psykiatrisk vård som under några decennier deltog i institutionens konstnärliga verksamhet. Nu visas verken upp i utställningen ”Lillhagen i färg” på Göteborgs stadsmuseum.

    ”En flickas krigsdagbok” – möt verklighetens Vera

    I dagarna är det 80 år sedan Tyskland kapitulerade och andra världskriget var över. I boken ”En flickas krigsdagbok” får vi möta flickan Vera och hennes bror Jan när de försöker navigera mörkläggning, oroade föräldrar, ransoneringskort och packa paket till frysande barn i Finland. Möt författaren Jessica Bab och verklighetens Vera, idag 92 år gammal.

    OBS-essä: Ann-Helen Meyer von Bremen om kossan

    När uroxen en gång tämjdes kan det ha varit för de fruktade hornen, och kossan blev snart människans mest värdefulla följeslagare. Men numera är kon ofta inte bara en hornlös mjölkmaskin utan ses rentav som ett hot mot vår existens. I dagens essä från Obs följer författaren och deltidsbonden Ann-Helen Meyer von Bremen kossans väg in i fabriken.

    Programledare: Lisa Wall
    Producenter: Eskil Krogh Larsson och Oscar Kangro

  • Dick Bengtsson (19361989) är en särpräglad gestalt i svensk konsthistoria. På Sven-Harrys Konstmuseum visas Dick Bengtssons 60- och 70-tal i utställningen Det ingen vill se. Vem var han? Hur funkar utställningen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Konstnären Dick Bengtsson var helt självlärd och på sätt och viss en särling som helst jobbade hemma i lägenheten. Under 60- och 70-talet steg dock hans stjärna, med utställningar på gallerier och museer, konstnärslön, egen ateljé och tjänst som vikarierande professor på Konsthögskolan. På 80-talet drog han sig undan till ett hus i Hälsingland, där verken – måleri, kollage, film och installationer – blev än mer gåtfulla. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén medverkar i P1 Kultur om Dick Bengtssons konst som just nu presenteras på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

    NY UTSTÄLLNING OM VITA BUSSARNA VÅREN 1945

    Vita bussarna-expeditionen var en räddningsaktion som genomfördes av svenska Röda Korset i andra världskrigets slutskede, där man framförallt skulle få med sig skandinaviska fångar från de tyska koncentrationslägren. På söndag är det 80 år sedan den sista bussen rullade in i Malmö och Sveriges museum om Förintelsen har nu, i samarbete med svenska Röda Korset, tagit fram en digital utställning om vita bussarna och P1 Kulturs reporter William Thomas har pratat med museets intendent för digital pedagogik, Ellen Hallgren, om varför det är viktigt att lyfta fram aktionen.

    SKÖNLITTERATUR BERÄTTAR OM FÖRINTELSEN – MÖT DANIEL PEDERSEN SOM SKRIVIT ”NATT OCH ASKA”

    Vad kan litterär gestaltning säga om 1900-talets brutalaste folkmord? Möt författaren Daniel Pedersen som skrivit boken ”Natt och aska: Förintelsens litteraturer”. Han menar att litteraturen är det enda konstnärliga medium som kan närma sig brottets omfattning. P1 Kulturs Nina Asarnoj har träffat Daniel Pedersen.

    ”RÖRELSER” – JOAKIM SILVERDAL OM PREMIÄRAKTUELLA FILMEN OM KORPELARÖRELSEN

    ”Rörelser” är den allra första långfilmen på meänkieli och handlar om den så kallade Korpelarörelsen och var en väckelserörelse i Tornedalen som blev en sekt under 1930-talet. Kulturredaktionens Joakim Silverdal har sett Jon Blåheds film och medverkar i dagens P1 Kultur – hur bra är den?

    KLASSIKERN OM TWIN PEAKS AV DAVID LYNCH

    När Laura Palmers kropp hittas invirad i genomskinlig byggplast vid vattnet i den lilla staden Twin Peaks, förändrades tv-historien för alltid. Året var 1990. De första 8 avsnitten av manusförfattaren Mark Frost och regissören David Lynch gjorde stora avtryck på generationer av tv-tittare och en av dem var P1 Kulturs Lisa Bergström som gjort veckans Klassiker

    Programledare: Karsten Thurfjell
    Producent: Maria Götselius

  • Mai Zetterling var auteur, modernist i exil, feminist och civilisationskritiker och hennes filmkonst upphör aldrig att fascinera.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hon var skådespelerskan som avskydde sina roller, som av många ansågs obekväm och som hade svårt att finansiera sina sena projekt, som filmen om den globala världsstäderskan som gör rent i Europa inspirerad av Maja Ekelöfs ”Rapport från en skurhink”. Mai Zetterling debuterade som regissör 1963 med ”Älskande par”, fortsatte med ”Nattlek”, som gjorde skandal i Venedig, och den på sin tid av kritiken sågade ”Flickorna” från 1968 som nu fått närmast kultstatus. Hennes sista film blev ”Amorosa” om Agnes von Krusenstjerna. I början av 1980-talet kom hennes uppgörelse med barndomen, Hollywood och moderskapet - självbiografin ”Osminkat”. Hör Katarina Wikars långreportage med filmvetaren Mariah Larsson, filmproducenten Lisbeth Gabrielsson, skådespelaren Inga Landgré, Marianne Persson, som var produktionsledare på ”Amorosa” och författaren Anneli Jordahl. ”Mai Z och världens smuts” i en omarbetad version som sändes första gången våren 2010.

    RADIO-ESSÄN: ATT RIVA NER SKULPTURER ÄR ETT MINNESARBETE

    Att ta ner skulpturer är att förneka historien, sägs det. Men detsamma gäller förstås den som är emot ändringen. Idéhistorikern och författaren Patricia Lorenzoni funderar över poängen med att riva skulpturer – och att resa nya.

    Programledare Måns Hirschfeldt
    Producent Maria Götselius

  • Krigsmotståndet och fredsrörelsen engagerade i slutet av 60-talet en anti-auktoritär ungdomsgeneration. Men protesterna växte och den svenska statsministerns engagemang ledde till diplomatiska förvecklingar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det starka engagemanget tog sig också många kulturella uttryck och livsstilsmarkörer. Hur präglade det 60-70-talets Sverige? Och vad finns kvar av det idag? Svante Weyer  och Ulrika Kuntson om FNL-rörelsen, politiken, musiken och litteraturen. Kulturradions Emma Engström ser hur kriget gestaltats i olika tider i film och tv.

    QUE MAI SKRIVER OM VIETNAMKRIGETS ÖVERLEVANDE OFFER

     

    Den vietnamesiska författaren och poeten Nguyen Phan Que Mai var bara två år vid krigsslutet. Femtio år senare bearbetar hon sorgen hon ärvde över flera miljoner döda vietnameser. En sorg landets kvinnor delar och vars erfarenheter hon skildrar i de båda romaner När Bergen Sjunger och Där Askan Blommar som båda finns översatta till svenska. Frilansjournalisten Ric Wasserman har träffat henne.

     

    MAKTBERUSNING OCH VASSA ARMBÅGAR I HÖGSTA DOMSTOLEN MED HANS-GUNNAR AXBERGER

     

    Axberger - toppjurist, professor i konstitutionell rätt, före detta justitieombudsman – har skrivit vad som verkar vara en nyckelroman som utspelar sig i den juridiska maktens allra finaste palatskorridorer. Är det verkligen så här det går till?

     

    RADIOESSÄN

     

    Om den tysk-judiske kulturkritikern Walter Benjamin - en av 1900-talets mest särpräglade och inflytelserika tänkare.

     

    Programledare: Johar Bendjelloul
    Producent: Estrid Holm

  • Onsdagen den 30 april inleds rättegången mot journalisten Joakim Medin som nu suttit fängslad i en månad. Hur påverkar det här journalistiken?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör ett samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman och kulturredaktionens Fredrik Wadström som under många år bevakat Östeuropa och Ryssland.

    MYTOMSPUNNA DOMEDAGSSEKTEN KORPELA SKILDRAS I NY FILM

    Kulturredaktionens Helene Alm har träffat ”Rörelser”-regissören Jon Blåhed i Pajala.

    WEIRD FUCKS: KULTBOKEN OCH DESS INVERKAN PÅ DAGENS LITTERATUR

    Hur ser vi på kultklassikern av Lynne Tillman, med dagens ögon? Kulturredaktionens Sara Ek har läst nyutgåvan av boken från 1980.

    OTIPPADE FYNDET SOM FÖRENAR FRANSK OCH SKÅNSK BAROCK

    P2:s Karin Birgersson guidar oss genom oväntade återupptäckter inom barockmusiken – som förenar Skåne med Frankrike.

    ESSÄ: LÖNNDÖRRARNAS OCH FALLUCKORNAS BUDSKAP I ÄVENTYRSBERÄTTELSER

    Varför är det här berättartekniska greppet så vanligt - och vad står de här hålen för egentligen? Peter K Andersson läser Tintin och tittar på James Bond i jakt på ett svar.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Karin Arbsjö

  • Vad stod det egentligen om Förintelsen i svenska tidningar? Och vad händer när diktaturer och despoter utmanar pressfriheten? Det uppmärksammas i nya utställningen Svart på vitt på Sveriges museum om Förintelsen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Utställningen Svart på vitt på Sveriges museum om Förintelsen undersöker den svenska medierapporteringen om Nazityskland och Förintelsen åren 1933–1946. Finns det något att lära av hur medierna hanterade nazismen då? Och finns det liknande utmaningar idag? P1 Kultur gästas av Klas Granström, chefredaktör Expressen, och Axel Andén, chefredaktör Tidningen Journalisten.

    SÅ BLEV ”ZLATANS NÄSA” EN DETEKTIVDOKUMENTÄR

    Den bioaktuella svenska dokumentären ”Zlatans näsa” var från början tänkt som en true crime-dokumentär om vad som hände med näsan från den vandaliserade Zlatanstatyn i Malmö. Men filmarbetet tog snabbt en ny vändning efter att teamet anlitade en privatdetektiv. Reportage av Felicia Frithiof.

    RAPPORT FRÅN VÄRNAMO FILMHISTORISKA FESTIVAL

    P1 Kultur kopplar upp sig mot reportern Anette Wiik från P4 Jönköping, på plats på Värnamo filmhistoriska festival. Vi får även träffa den konstnärlige ledaren Kalle Boman – en svensk filmikon som ständigt rört sig i skuggorna, från Bo Widerberg i början av 60-talet till Ruben Östlund och hans senaste projekt som just nu spelas in i Budapest. Men vad GÖR han egentligen?

    KLASSIKERN: ”TRAINSPOTTING” – ETT BANBRYTANDE SKOTSKT KNARKEPOS

    Danny Boyle skapade 1996 ett obarmhärtigt porträtt av unga heroinister i Skottland, kryddat med stilkänsla, svart humor och ett magiskt soundtrack. Trots att låten ”Lust for life” kom nästan 20 år innan ”Trainspotting” är det svårt att frånkoppla Iggy Pops låt från filmen. Intro-scenen är så igenkännbar att till och med ”The Simpsons” har gjort parodi på den. Rasmus Grosin ser om ”Trainspotting” – och blir golvad. Igen.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Henrik Arvidsson

  • 2024 var ett genombrottsår för AI-genererad barnlitteratur. Vad blir det för slags böcker - och hur är det att skapa en barnbok med AI?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör skolbibliotekarien och biblioteksutvecklaren Magdalena Ivarsson, och muralmålaren och projektledaren Rikard Rune, som skapade en barnbok med hjälp av AI - och 1400 skolelever.

    JOJJE WADENIUS BLICKAR FRAMÅT

    Nästa vecka fyller Jojje Wadenius 80 år. I snart 60 år har han stått på scen, från Blood Sweat and Tears och bandet i TV-programmet Saturday Night Live till barnmusik som Goda' Goda' och Kalles Klätterträd. Georg Wadenius nya album heter ”Livet är mer än bara musik” och i torsdagens P1 kultur är han gäst.

    SÅ ÄR LIVET PÅ VÄGARNA FÖR VIAGRA BOYS

    Svenska post-punkarna Viagra Boys har genom spelande, turnerande och ännu mer spelande blivit stora i USA. Nu ger de sig iväg på ännu en mastodont-turné. Sångaren Sebastian Murphy berättar om turnélivet och om bandets nya platta.

    PETTER MÖTER DEN NYA GENERATIONEN RAPPARE

    Rapparen Petter har i år varit aktiv som artist i 27 år - och nu har han förverkligat ett projekt han drömt om länge. På nya EP:n Petter med Getter har han bjudit in fyra rappare från den yngre generationen på varsin låt. Hör Tanja Ulrikssons intervju.

    ESSÄ OM DEN SJÄLVGODA HUMANISMEN

    Humanism förknippas med medmänsklighet, religionskritik och politisk frihet. Få skulle nog säga att humanismen är nåt dåligt. Men det finns kritiker - författaren Eva-Lotta Hultén är en av dem. Hör varför i dagens OBS-essä.

    Programledare: Lisa Wall

    Producent: Karin Arbsjö

  • Inom svenska polisen finns en liten grupp vars uppgift är att skydda demokratin och underlätta för människor att uttrycka sig på gator och torg. På fredag är det biopremiär för dokumentären Dialogpolisen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Regissören Susanna Edwards följer gruppens arbete under ett år av valrörelse, klimataktioner, antivaccin-demos och politiska våldsdåd. Hon gästar P1 Kultur tillsammans med två av dialogpoliserna: tidigare skådespelaren Jimmy Endeley och kollegan Carl Johan Ahlström.

    REPORTAGE: DEN STORA AVFÖRTROLLINGEN

    Vad händer med fantasin i en orolig tid? Kan verkligheten göra att människor förlorar förmågan att skapa inre bilder? För författaren och regissören Petra Revenue ställdes den frågan på sin spets förra året. En sommarmorgon vaknade hon kunde inte längre skriva. Det var som att hennes liv hade bytt genre, från färgglad magi till karg diskbänksrealism. Hon beskriver det som att hon var avförtrollad. Och hon är inte ensam... P1 Kulturs Emma Engström följde med författaren, dramatikern och regissören Petra Revenue på hennes sökande efter att hitta tillbaka till fantasin.

    SÅ SKILDRAS PÅVEN – I POPULÄRKULTUREN

    På annandag påsk dog påve Franciskus. Han sörjs nu av stora delar av världen. Och en ny påve ska utses. Det har gjorts många försök att skildra Påven i fiktionen. Nanni Morettis "Habemus Papam”, en komedi från 2011 om en motsträvig nyutsedd påve, den Oscarsnominerade thrillern "Konklaven" från förra året om maktkampen bakom en ny påveutnämning, och så "The Two Popes" från 2019 där just kardinal Jorge Bergoglio möter påven Benedictus. P1 Kultur gästas av Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, tidigare filmkritiker och katolik.

    ESSÄ: ”NEJ, DET ÄR INTE SHAKESPEARE VI LÄSER”

    I dag, den 23 april, är det Världsbokdagen som syftar till att uppmärksamma frågor som rör läsning, publicering av böcker, yttrandefrihet, rätten till utbildning och kampen mot analfabetism. Valet av datum hänger bland annat samman med att det är tros var dramatikern William Shakespeares födelsedag såväl som dödsdag. I OBS-essän pekar Mette Hildeman, lektor i engelska som bland annat forskat på moderna omarbetningar av Shakespeares tragedier, på skillnaden mellan teater som spel och teater som text.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Henrik Arvidsson

  • Den ikoniska författaren Joan Didion gick bort 2021 idag släpps en ny bok över hela världen: Anteckningar till John en postum utgivning av hennes anteckningar till sin framlidne make John.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lina Kalmteg och Karin Arbsjö är litteraturkritiker har läst: Är det ett litterärt verk i egen rätt eller bara sista droppen förlaget och fansen vill pressa ur Joan Didion?

    HITLERS PROPAGANDIST LENI RIEFENSTAHL I NY DOKUMENTÄR

    Leni Riefenstahl sägs ha utvecklat en ny estetik inom filmen. Andra kallar henne nazisternas främsta propagandist. Riefenstahl inledde sin karriär som dansare i stumfilmen, och under sitt långa liv hann hon både utveckla filmkonsten och förneka de där nazi-kopplingarna. Nu kommer en ny tysk dokumentärfilm - enkelt kallad Riefenstahl. Samtal med P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström.

    STINA OSCARSON MÖTTE MÄNNISKOR I ÖGONHÖJD

    I helgen gick dramatikern, författaren och debattören Stina Oscarson bort. Skådespelaren Robert Fux började arbeta med Stina Oscarsson tidigt och minns henne som en slags urkraft och som en regissör och dramatiker som mötte människor i ögonhöjd och tog dem på allvar.

    ROBERT LONGOS HYPERREALISM PÅ LOUISIANA

    Den amerikanska konstnären Robert Longo är känd för sina stora hyperrealistiska kolteckningar. Hans mest kända verk är "Men in the cities" från 1980 – svartvita porträtt på män och kvinnor i kostym men de tycks uppslukade i nån slags extatisk dans – eller är de kanske i fritt fall? Nu är Robert Longo aktuell med sin första soloutställning i Skandinavien, på konstmuseet Louisiana i Danmark.

    DET SKA VARA EN POET I FOLKMUSIKEN I ÅR!

    Det poetiska tar plats i folkmusiken – Folkmusiken i P2:s programledare Esmeralda Moberg tipsar om tre aktuella utgåvor som på olika sätt lyfter fram poesin: Levina Storåker, Sofia HK och duon Mikael Horvath och Mohlavyr.

    DÖDEN SOM FIENDE OCH BEFRIARE: DE BEAUVOIR VS LAWRENCE

    Den ena gjorde allt för att sky döden, den andre rusade till den. Kristoffer Leandoer funderar över konfrontationen med slutet genom två författare.

    Progamledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Följ med Fredrik Wadström i ett P1 Kultur Special till klubbar, teatrar och konsthallar i Kiev under den tredje krigsvintern i Ukraina.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Trots en enorm flyktingvåg ut ur landet och ständiga robot- och drönarattacker mot Ukrainas storstäder blomstrar delar av den ukrainska kulturscenen.

    På nationalscenen Ivan Franko-teatern gästspelar Mariupols Dramatiska Teater inför utsålda hus. Teatern befinner sig i exil i västra Ukraina efter att deras egen byggnad totalförstördes i ett bombanfall mot Mariupol, staden som numera är under rysk ockupation.

    På klubben Squat 17B i centrala Kiev spelar jazzmusiker för att samla in pengar till sin kollegas militära förband. Saxofonisten Serhij Piskun har lämnat musikscenen och strider nu vid fronten. Nu ska hans vänner samla ihop till en grävmaskin så att Piskun de andra soldaterna lättare ska kunna gräva skyttegravar.

    I den gamla sprit- och vinfabriken Kudriavka streamas en konsert med den ukrainska konstnären Zhanna Kadyrovas orgel, med orgelpipor av metallrör från ryska raketer som avfyrats under invasionen.

    I stadsdelen Podil ligger den ukrainska huvudstadens nyaste teaterscen, Dramatikernas teater, där pjäsförfattarna styr verksamheten istället för regissörer och producenter. Teatern öppnade 2022, samma år som Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina. Ett av projekten i källaren i Podil är Veteranernas teater, en skrivarskola och produktionsgrupp för krigsveteraner som stridit vid fronten. Nu ska deras berättelser ut på de ukrainska teaterscenerna i samarbete med professionella skådespelare och regissörer.

    Följ med på en vandring genom Kievs kulturliv mellan flyglarmen och bombningarna av den ukrainska huvudstaden - till platser där människor samlas trots att kriget begränsar deras tillvaro.

    Medverkande:

    Natalka Vorozjbyt, dramatiker

    Hennadyj Dibovskyj, konstnärlig ledare för Mariupols Dramatiska Teater

    Timur Pjatigorets, gitarrist

    Maria Kovalenko, sångerska och violonist

    Maryana Klotjko, kompositör och elektronmusiker

    Maksym Kurotjkin, dramatiker

    Alina Sarnatska, krigsveteran och dramatiker

    Programeladare: Fredrik Wadström

  • Nästan 300 kvinnor avrättades för att vara i lag med djävulen under häxprocesserna i 1600-talets Sverige. Hur kunde det ske och vad representerar Häx-gestalten i kulturen idag?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I den aktuella boken ”Häxor: När satans raseri svepte in över Sverige” berättar författaren Cecilia Düringer och illustratören Pompe Hedengren om den masshysteri som under åtta år rasade i landet, ”Det stora oväsendet”.

    DAGENS HÄXA – EN SYMBOL FÖR FRIGÖRELSE OCH UPPROR

    Häxan är också en rollfigur som frekvent dykt upp populärkulturen – ibland som en ondskefull gestalt, men ofta som en representant för frigörelse och uppror. Samtal med filmkritiker Joakim Silverdal.

    JAZZENS GEOPOLITIK – SOUNDTRACK TO A COUP D'ETAT

    I den Oscarsnominerade dokumentären ”Soundtrack to a coup d'etat” berättas historien om kalla krigets koloniala kamp genom ett prisma av den tidens stora jazzmusiker – Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Nina Simone.

    TRE AKTUELLA JAZZSÅNGARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ

    Jazzradions Märet Öman om tre aktuella jazzsångare som just nu utmärker sig: Amanda Sedgwick; Dina Grundberg och Emmalisa Hallander.

    BJÖRN GUSTAFSSON, EN PINGVIN OCH STEVE COOGAN

    I den bioaktuella "The Penguin Lessons" möter vi den brittiska skådespelaren Steve Coogan – i samspel med Björn Gustafsson och en pingvin. Vår reporter Björn Jansson, har pratat med Steve Coogan, som spelar en brittisk cynisk internat-lärare, som omvänds av en pingvin.

    ESSÄ: EN ANNAN PASSION – VAD VAR DET DE HÖRDE I LEIPZIG 1727?

    Bachs Matteuspassionen är en klassiker bland klassiker. Men det var inte självklart att det skulle bli så. Karin Nykvist funderar verkets här och nu.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • En färsk serieroman (Ett år av apokalyptiskt tänkande) och en hyllad tv-serie (Dying for sex) skildrar både livets slutskede med såväl allvar som en stor skopa humor. Lagom till påsken tar sig P1 Kultur an döden.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    LINDA SPÅMAN SKILDRAR DET SISTA ÅRET I SIN FARS LIV

    2020 diagnosticeras konstnären och serieskaparen Linda Spåmans pappa Walter med sjukdomen ALS. Hon bestämmer sig för att vara med honom varje dag det sista året. Resultatet är serieromanen ”Ett år av apokalyptiskt tänkande” – en tragikomisk feelbad om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Linda Spåman är gäst i P1 Kultur.

    EN DÖENDE MICHELLE WILLIAMS HITTAR SEXLUSTEN I ”DYING FOR SEX”

    Kritikerhyllade tv-serien ”Dying for sex” på Disney+ är baserad på en podcast med samma namn. Det är den verkliga historien om Molly Kochan, som diagnoseras med steg IV metastaserad bröstcancer. Hon bestämmer sig för att lämna sin man och tillbringar den sista tiden nära sin bästa vän istället, medan hon börjar utforska sina sexuella begär. Hör filmkritikerna Wanda Bendjelloul (DN) och Emma Engström (SR) om ”Dying for sex”.

    JOHAN AF KLINT OM HILMAS ANDLIGA VÄRLD

    Striden om Hilma af Klints verk rasar vidare, och gäller nu om verken alls kan visas för allmänheten - eller om de ska vara strikt förbehållna de "andliga sökare" som nämns i stadgarna för den stiftelse som äger verken. Men hur ska det tolkas, i så fall? Vem är andlig sökare och vem är det inte? Stiftelseordföranden Erik af Klints farbror Johan utkom härom veckan med en skrift som försöker reda ut vilken sorts andlig sökare Hilma af Klint själv var. Den är skriven på engelska och heter "Hilma af Klint's Philosophy of Life". P1 Kulturs Mårten Arndtzén gick på besök hos Johan af Klint.

    ESSÄ: NER MED DÖDEN! MÄNNISKANS FIENDE!

    I essäserien ”Ska man älska eller hata döden?” får vi höra många kloka ord om döden som en lärare som ger livet mening. Men Elisabeth Hjorth, författare och professor i litterär gestaltning, tänker inte följa historiens vise män. Hon betraktar döden enbart som en fiende.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Henrik Arvidsson

  • Ulla Wiggen har målat både människans och maskinens beståndsdelar från 60-talets bilder av elektroniska komponenter till senare års målade irisar. Just nu kan man se hennes första stora separatutställning i Sverige.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I sin recension från Västerås Konstmuseeums utställning konstaterar P1 Kulturs konstkritiker Mårten Arndtzén att Ulla Wiggen ”hör till de främsta av efterkrigstidens svenska målare”.

    I Mårten Arndtzéns reportage från 2019 berättar Ulla Wiggen om hur hon fann sitt motiv; men också om tiden som assistent till Öyvind Fahlström i New York, om sina nya verk och om sitt andra yrkesliv, som psykoterapeut.

    SHUBIGI RAO: ”KULTURENS KRAFT GÖR MÄKTIGA MÄNNISKOR SKRÄCKSLAGNA”

    På Bildmuseet i Umeå har konstnären Shubigi Rao från Singapore djupdykt i hur kulturell förstörelse kan ses som ett enormt hot mot det fria ordet. P1 Kulturs Joakim Silverdal mötte en konstnär med ett hjärta som blöder för ord och människans värde.

    ESSÄ: EFTER DÖDEN BÖRJAR PROBLEMEN

    Efter döden kan vi glömmas bort, men är det det värsta? När vi inte kan svara har fienderna all makt att föreviga oss enligt tycke och smak. Idéhistorikern Michael Azar funderar över vårt postuma öde.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson