Avsnitt
-
Maskinerna blir i snabb takt mer kreativa. Men den mänskliga kreativiteten verkar slokna. Nu viskas det om att den kommande Chat GPT-5 närmar sig det mytomspunna målet av generell mänsklig intelligens. Illustratören Jossi Qwiberg skriver om kreativ ersättningsångest och risken för att tekniken gör fantasin otränad och förkrympt.
Inläsare: Magnus Thorén -
Hör Tysklandskännaren om kaoset i förbundsdagen. Vänsterpartiets Daniel Riazat hoppar av partistyrelsen i protest. Transportstyrelsens körkortsindragning kritiseras av expert. Ryssland fortsätter intensiva attacker mot ukrainska städer. Och AP-fondchef försvarar Northvolt-investering.
-
Saknas det avsnitt?
-
Samhällets hälsofascism har letat sig in i de personliga relationerna, skriver Anna Axfors. En sund relation ses som en där man känner sig trygg, men lidandet kanske är en naturlig del av kärleken?
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Ekobrottsmyndigheten varnar för att kriminaliteten äter sig in i välfärden. Vad menas med att den är systemhotande? Misstänkt 20-åring häktas för trippelmordet i Uppsala. Så kan Centerpartiet navigera i den politiska terrängen. Och Israels löfte om återupptagen nödhjälp talar för långvarigt krig, menar Gazaaktivist.
-
Samtidens ”förfärliga ideologier” har tvättat bort nyfikenheten till den grad att man inte längre får fråga utländska personer från vilket land de kommer.
Det säger författaren Lena Andersson till Kvartals Anna Axfors i ett samtal om kärlek, begär och vikten av att känna sig själv.
– Vi har blivit stumma, mekaniska och programmerade, säger Lena Andersson.
Inläsare: Staffan Dopping -
Samhällsvetenskapliga forskare har en skyldighet att föra ut sina rön. Både ekonomerna och statsvetarna i USA har misslyckats kapitalt med att föra ut sina grundläggande insikter till väljarkåren, skriver statsvetaren Bo Rothstein.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Antalet skjutningar minskar, polis och åklagare har fått skarpare verktyg och USA har infört stenhårda ekonomiska sanktioner mot vårt våldsammaste kriminella nätverk Foxtrot och dess ledare Rawa Majid. Samtidigt kommer dock nya rapporter om hur de kriminella nätverken äter sig allt djupare in i samhällskroppen. Så hur är egentligen läget i gangstervåldets Sverige våren 2025? Är den omtalade vändningen i sikte, eller är den i själva verket mer avlägsen än någonsin? Med åklagare Lisa dos Santos, före detta brottsutredaren Luay Mohageb och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Programledare: Magnus Thorén.
-
Det finns mängder med problem med AI, det skriver experten Johan Falk. Men utvecklingen går rasande snabbt och vi måste vara konstruktiva.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Ashkan Fardost, Lasse Stjernkvist och Clara Berglund under ledning av Staffan Dopping. Trippelmordet i Uppsala upprör. Ett mineralavtal slöts mellan USA och Ukraina och Donald Trump firade sina första hundra dagar som president. Johan Pehrson har meddelat sin avgång – hur frivillig var den? Magdalena Andersson erbjöd sin mjuka famn till Pehrsons efterträdare. Spanska superströmavbrottet genererar debatt, och kollektivtrafikens mobilmarodörer orsakar storstörningar.
-
Forskaren och klimatdebattören Bjørn Lomborg intervjuas av Magnus Thorén. Han har hyllats som orädd sanningssägare men också pekats ut som en farlig skeptiker vars budskap riskerar att bromsa en nödvändig klimatomställning. I över tjugo år har Bjørn Lomborg varnat för politiska beslut som han menar allt för ofta handlat om att signalera godhet, snarare än att åstadkomma verklig skillnad inom klimat- och biståndsfrågor. Det har gjort att han utmålats som kontroversiell. Men håller det på att ändras nu, när woke är ute och debatten i Europa handlar mer om militär upprustning än klimatmål?
-
Sekulära länder är lyckligare, så varför söker sig kultursidorna och Generation Z till tron?
Journalisten Jakob Mendez-Lind menar att ökande religiositet är ett bevis på bristande samhällsfunktioner och turbulenta tider.
Inläsare: Staffan Dopping -
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer om stämningarna i Sverige. Vi pratar allt mer om ekonomi och oroas dessutom allt mer av ekonomin. Månadens special handlar om försvarsvilja. Politikerna tävlar om att kasta pengar på Försvarsmakten – men hur mycket vill egentligen svenska folket betala för försvaret?
-
Det är svårt att förutse framtiden, särskilt kärnkraftens och elhandelns påverkan på samhället, konstaterar fysikern Joakim Amorim som granskat en gammal energiprognos om vår egen tid.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Justitieministern ska göra ”allt som krävs” för att förhindra gängbrottsligheten – men vad innebär det? Ukraina sägs vara nära att skriva på mineralavtalet. Turkisk journalist om Medin-rättegången. Linköping inför tiggeriförbud. Och klimatdebatten är enkelspårig, säger Bjørn Lomborg.
-
En mytoman driver just nu världen framför sig. Det är inte Donald Trump – utan Chat GPT.
AI är informationssamhällets död, skriver frilansjournalisten Håkan Lindgren.
Inläsare: Staffan Dopping -
Hör väljare i liberala San Francisco om Trumps första 100 dagar som president. Vad låg bakom strömavbrottet på Iberiska halvön? Volvo Cars ska spara mångmiljardbelopp. Och Liberalerna i Kanada återuppstod och vann valet. Onlyfansprofiler sågar regeringens nya lag. Programledare: Staffan Dopping.
-
För 60 år sedan kriminaliserade Sverige våldtäkt inom äktenskapet. Många tror att vi var bland de första i världen att göra det, men det stämmer inte. Men vilket land var egentligen först – och var är det fortfarande tillåtet idag?
Av Henrik Höjer
Inläsare: Magnus Thorén -
Beskedet kommer efter interna avgångskrav, enligt källa till Kvartal. Mamma och barn allvarligt skadade i nattens sprängdåd i Tumba. Så vill utredaren få bort våld och stök från svenska fotbollsarenor. Donald Trump gav oväntad skjuts till Kanadas liberala parti. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Nationalistisk statskapitalism är nu den nya världsordningen. Men vad hade hänt om Europa tidigare infört en smart protektionism för att skydda sig mot farliga beroenden?
Av Ola Wong
Inläsare: Staffan Dopping -
I Gaza höjs alltfler röster mot Hamas styre, med krav på att terrorgruppen ska lägga ner den väpnade kampen mot Israel och släppa greppet om Gazaremsan. Kvartal har talat med Khaled, 25, som har deltagit i demonstrationer mot Hamas, en organisation som genom åren har tystat kritiker med hot, våld och tortyr.
Av Nathalie Rothschild
Inläsare: Magnus Thorén - Visa fler