Avsnitt
-
Idag är Varvsholmen ett populärt bostadsområde i Kalmar. Det är också en plats för nyskapande entreprenörer. Här finns nämligen Kalmar Science Park som är en mötesplats för idéer och innovativa företag.
Numera byggs det alltså nätverk på ön, men under flera hundra år byggdes det båtar. I dagens avsnitt av Kalmar – Öden och myter tar vi oss tillbaka till slutet av 1600-talet, när Sveriges viktigaste krigsskepp byggdes på Varvsholmen.
Avsnitt 26 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Bland träden i Stadsparken finns en staty, tillverkad i brons. Den föreställer Johan Jeansson, som var den som gjorde parken möjlig tack vare en stor donation. Men vem var han egentligen och hur hamnade han i Kalmar? I dagens avsnitt av Kalmar – Öden och myter får du veta mer.
Avsnitt 25 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck. -
Saknas det avsnitt?
-
Visste du att Skandinaviens enda bevarade klapphus finns i Kalmar? Och att det fortfarande går att komma hit och tvätta sina mattor under sommarsäsongen? I dagens avsnitt av Kalmar – Öden och myter får du veta mer om hur Klapphuset användes förr i tiden, när det var nytt.
Avsnitt 24 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Visste du att Nils Dacke gömde sig i Kalmar? Under bondeupproret 1542 hade han sitt högkvarter på Skälby gård. Men hur hamnade han egentligen här – i kamp mot självaste Gustav Vasa? Kanske gick det till så här.
Avsnitt 23 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
I det Kreugerska huset har flera mäktiga Kalmarfamiljer bott. Det var till exempel här som tändstickskungen Ivar Kreuger bodde när han föddes. Idag står huset på Norra Långgatan 51, men så har det inte alltid varit. År 1967 rullades det över Kalmars gator innan det nådde sin nuvarande plats.
Avsnitt 22 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck. -
I år fyllde den 50 år – Ölandsbron, som länkar samman Kalmar och Öland. Den 30 september 1972 invigdes Ölandsbron av Kung Carl XVI Gustaf som då var Sveriges kronprins. Idag är det svårt att tänka sig ett Öland, eller ett Kalmar, utan en bro. Men hur gick det egentligen till när beslutet om Ölandsbron fattades?
Avsnitt 21 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Gamla kyrkogården anlades under 1200-talet och är Kalmars äldsta bevarade kyrkogård. Här fanns en gång i tiden Bykyrkan, som låg mitt i det medeltida Kalmar. I mitten av 1670-talet sprängdes kyrkan och idag kan du se stenar som markerar var den stod.
Avsnitt 20 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Längst ut på Stensö udde finns ett stort klippblock som vilar på några mindre stenar. Om du tittar närmare på det kan du läsa: ”Här landsteg Gustav Vasa, 31 maj 1520”. Hur gick det egentligen till den där dagen när Gustav Eriksson landsteg i Kalmar för att sedan påbörja sin väg mot makten? Säkert kan vi såklart inte veta, men kanske gick det till så här?
Avsnitt 19 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Visste du att byggnaden som Kalmar läns museum och Kalmarsalen finns i från början var en kvarn? Här maldes spannmål ända fram till 1957. År 1935 härjades Ångkvarnen av en stor brand. Allt började med en bortkastad trasselsudd…
Avsnitt 18 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
På södra kyrkogården finns en gravsten där det står ”Kafferkvinnan Sara, död 1903”. Idag är kaffer ett mycket nedsättande ord och det har diskuterats varför det står så på gravstenen. Hör berättelsen om Mazahr Makatemele, som Sara egentligen hette, och om hur hon skapade sig ett nytt liv i Kalmar.
Avsnitt 17 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Kanske har du sett den lilla ön Grimskär när du har promenerat på Tjärhovspromenaden? Ön ligger inte långt från Kalmar Slott och har en spännande historia. Den fungerade länge som befästning och har också varit en hemlig minstation.
Avsnitt 16 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck. -
Den 31 oktober 1854 fördes Johan Bank, som var dömd för mord, till galgbacken. Det blev den sista avrättningen någonsin i Kalmar. Men det var inte bara därför det pratades om den i många år efteråt.
Avsnitt 15 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
Avsnittet innehåller otäcka inslag. Rekommenderad åldersgräns: 15 år.
-
Krusenstiernska gården är en härlig plats att besöka. Det är en välbevaradstadsträdgård från 1800-talet som donerades till Kalmars stad för cirka 70 år sedan. I denna berättelse får du veta mer om familjen Krusenstierna, som ägde gården under många år.
Avsnitt 14 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Mitt på Stortorget finns Kalmars vackra domkyrka, som är ett av Sveriges viktigaste monument från Stormaktstiden. I denna berättelse får du veta mer om kyrkans historia – och om ett rykte som gick i staden i början av 1900-talet.
Avsnitt 13 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck. -
Mitt i Kalmar, i korsningen Kaggensgatan–Norra Långgatan, ligger ett välbevarat trähus från 1770-talet. Idag hittar du ett kafé på övervåningen, men fram till 1985 var det syskonen Signe och Henning Kullzén som bodde här. Det är tack vare syskonen Kullzén som den fina gården fortfarande står kvar. Trots flera erbjudanden vägrade de att sälja Kullzénska gården när Domus skulle byggas under 1960-talet.
Avsnitt 12 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Redan 1180 byggdes ett försvarstorn på platsen där Kalmar Slott ligger. Men det var inte förrän på Vasakungarnas tid under 1500-talet som slottet fick sittnuvarande utseende. I detta avsnitt får du veta mer om hur det gick till.
Avsnitt 11 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
När Regalskeppet Kronan sjösattes 1668 var hon det största fartyg som någonsin hade byggts i Sverige. Skeppet var 53 meter långt, 13 meter brett och hade en besättning på 850 man. I juni 1676 exploderade Kronan och sjönk utanför Ölands kust. Här får du veta mer om hur det kan ha gått till.
Avsnitt 10 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck. -
Visste du att Kalmars stadskärna har flyttats? På medeltiden låg staden i en halvcirkel runt Kalmar Slott, men för att stadskärnan skulle bli lättare att försvara flyttades den till ön Kvarnholmen. Beslutet fattades år 1640 men det skulle dröja ända till 1647 innan flytten blev verklighet.
Avsnitt 9 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Jenny Nyström är mest känd för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidigkonstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Sina första levnadsår boddehon i Kalmar. Det var här hon föddes år 1854.
Avsnitt 8 avKalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar isamarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
1611–1613 var en våldsam tid i Kalmars historia. Då utkämpades Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark och under en tid var Kalmar belägrat av danska styrkor. Kalmarsundsparken var ett stort slagfält och än idag finns rester från kriget under markytan.
Avsnitt 7 av Kalmar– Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
Avsnittet innehåller otäcka inslag. Rekommenderad åldersgräns: 15 år. - Visa fler