Avsnitt
-
Vi pratar med vår avgående ordförande Annika Hässler om hennes erfarenheter från åtta år på platsen. Vi tar även upp vad som är aktuellt nu och laddar upp med tips på sommarlyssning!
-
Snart är det dags för årets upplaga av Järvaveckan! Vi har pratat med grundaren Ahmed Abdirahman om hur evenemanget kom till och hur föreningar kan göra sig hörda på Järvaveckan.
Även i år kommer vi att hålla ett seminarium under Järvaveckan. Läs mer på funktionsrattstockholmslan.se
-
Saknas det avsnitt?
-
Det har varit några minst sagt stormiga år för kollektivtrafiken i Region Stockholm, inte minst ur funktionsrättsperspektiv. Vi har pratat med Anton Fendert, Trafikregionråd i Region Stockholm, om hur mittkoalitionen planerar att säkerställa att personer med funktionsnedsättning kan resa spontant på lika villkor som alla andra.
-
Har du läst vår rapport "Från digitalt utanförskap till digitalt innanförskap"? I detta avsnitt sammanfattar Karin rapporten och de lösningar vi föreslår för att öka innanförskapet. Vi ger också en inblick i vad vårt nya temaår 2024 kommer att bjuda på!
Podden finns även i textversion på vår hemsida.
-
Vi pratar om regionens budget inför 2024 som regionfullmäktige antagit. Vad tycker vi är bra, och vad är mindre bra enligt Funktionsrätt Stockholms län?
Som vanligt har vi också en spännande gäst: Annika Brar, habiliteringsläkare på Habilitering och Hälsa i Region Stockholm. Tillsammans med Annika djupdyker vi frågan om transition, det vill säga övergång från barn- till vuxensjukvård, som Annika är expert på. Hon delar med sig av sina erfarenheter, och bjuder också på positiva nyheter på området. Trevlig lyssning!
-
Vi diskuterar Omställningsplan vårdval med Talla Alkurdi (S), Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Vad innebär omställningsplanen och hur ser tidplanen ut? Hur ska regionen
säkerställa god vård under och efter förändringen? Detta är några av de frågor som Talla får besvara.Vi tar förstås även upp vad som har hänt inom funktionsrätt sedan det senaste avsnittet.
En textversion av podden hittar du på vår hemsida.
-
I höstens första avsnitt av Funktionsrättspodden fördjupar vi oss i ett projekt om mentorskap. Vi har bjudit in Funktionsrätt Stockholms läns medlemsförening Parkinson Stockholms ordförande Karin Nordborg som berättar om projekt som är på gång. Det blir ett spännande samtal om hälsa och att hitta acceptans för en kronisk sjukdom, och hur kontakt mellan personer med samma diagnos kan vara hjälpsamt.
Vi följer också upp vad som hänt under sommaren, och blickar självklart framåt mot en höst full av aktiviteter och intressepolitik!
https://www.parkinsonstockholm.se/
-
Vår gäst den här gången är Elin Olaisson, verksamhetschef på OCD-föreningen i Stockholm. Hon berättar om OCD, tvångssyndrom, och om föreningens arbete; de har bland annat tagit fram en utbildning om dysmorfofobi för skolpersonal.
Vi delar även med oss av våra bästa poddtips inför sommarsemestern!
-
Nu är det fullt fokus på Järvaveckan! Hur står det till med tillgängligheten på Järvaveckan, och hur driver du och din organisation bäst era frågor på Spånga IP? Dessutom pratar vi om vad som är på gång under månaden.
En textversion av podden hittar du på vår hemsida.
-
I det här avsnittet djupdyker vi i begreppet social hållbarhet; vad innebär det och hur kopplas det till mänskliga rättigheter? Hur jobbar Region Stockholm med social hållbarhet och vad händer när det uppstår intressekonflikter? Gäst i avsnittet är Lena Hanses, som jobbar som hållbarhetsstrateg på Region Stockholm.
En textversion av podden hittar du på vår hemsida.
-
Marian Bergroth berättar om projektet ”Våra röster ska höras”, som hon är projektledare för. Projekt drivs av Funktionsrätt Stockholms stad, som samverkar med kommunen på ett liknande sätt som vi på Funktionsrätt Stockholms län samverkar med Region Stockholm.
”Våra röster ska höras” samlar in berättelser från personer med funktionsnedsättningar, med avsikten att förändra framtiden och se till att fler röster hörs i historieskrivningen.
https://vararosterskahoras.se/
https://funktionsrattstockholm.se/projekt/Kungliga stiftelser: https://www.kungahuset.se/kungliga-stiftelser/kungl.-familjens-stiftelser
-
Funktionsrättspodden är tillbaka! Karin och Salina pratar om temaåret som gått, med regionalvalet 2022, och diskuterar Mittenkoalitionens politiska plattform. Vi presenterar även temaåret 2023, hälsan i centrum, och vår nya handläggare Josefine.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
Det senaste avsnittet av Funktionsrättspodden spelade vi in på Konstskolan Linnéas 30-årsjubileumsutställning i maj. Vi besökte utställningen tillsammans med representanter från det samverkansråd med Kulturförvaltningen som Funktionsrätt Stockholms län sitter i.
I avsnittet intervjuar vi två av konstnärerna, Emilia och Tanzina, om de verk som de visade under utställningen. Vi berättar också vad Funktionsrätt Stockholms län tycker om Region Stockholms arbete med kultur – till exempel vill vi att Kulturförvaltningen ska köpa in mer konst av konstnärer med normbrytande funktionsvariationer.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
Trevlig lyssning!
-
Vilka möjligheter skapar Region Stockholm för oss med normbrytande funktionalitet som behöver stöd för att komma ut i arbete och sysselsättning?
Vi intervjuar Gustav Hemming, Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd på Region Stockholm.
-
Vi diskuterar konceptet personcenterad vård. Vad är det och vad innebär arbetssättet för oss som patienter? Hur ser sambandet ut mellan god och nära vård och personcentrerad vård?
Med oss i studion har vi Désirée Pethrus, vårdutvecklingsregionråd på Region Stockholm.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
Vad är "god och nära vård" och hur kan vi få det? Vi pratar med Anna Nergård, som har gjort utredningen på uppdrag av regeringen.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
I det senaste avsnittet av Funktionsrättspodden pratar vi om FKB-temaåret! Gästar oss i studion gör Lena Nyman från Astma- och allergiförbundet region Stockholm-Gotland.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
I detta avsnitt gästas vi av Susanne från HOBS - Hälsa oberoende av storlek. Vi diskuterar samhällets syn på vad som ses som en normal kropp och hur personer som inte passar in i normen riskerar att särbehandlas på grund av det.
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
Vi pratar om tillgänglig kultur för alla med Kristina Törnblom från Funktionsrätt Stockholms Läns styrelse. Vi har även med en hemlig gäst från Kulturförvaltningen. Är du intresserad av vårt arbete för tillgänglig kultur? Lyssna på Funktionsrättspodden!
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
-
Vad är innebär det att leva med en dold funktionsvariation, som inte märks utifrån? I det här avsnittet pratar Johanna och Karin med den intressepolitiska handläggaren Berit Hagström, som arbetar med insiktsutbildningar.
Vi har även Mag-och tarmföreningens representanter Helena och Henrik med oss i detta avsnitt. Lyssna och lär dig mer om dessa "hemliga" diagnoser och tillstånd!
En transkriberad textversion hittar du på vår hemsida.
- Visa fler