Avsnitt
-
Förhandlingspoddens värd Carl Fhager summerar och sammanfattar en intensiv säsong på tema AI.
Vi passar samtidigt på att tacka alla lyssnare för visat intresse samt önska alla en skön sommar. -
Micael Dahlen är en av Sveriges stora tänkare. Professor på Handelshögskolan i Stockholm, författare och omåttligt populär föreläsare. Micael diskuterar och reder ut hur AI på ett mer allmänt plan kommer att påverka oss. Både som människor och samhälle.
Hur påverkas vår identitet när vi inte längre definieras av det vi gör mellan 8-17? Varför är köttrobotarnas tid över? Slutligen kommer Micael att berätta varför AI förhoppningsvis kommer att göra oss till lyckligare människor. -
Saknas det avsnitt?
-
De juridiska frågorna kring AI är många och inte helt enkla att hantera, men både som privatperson och företagare behöver man ha koll. I detta avsnitt träffar jag advokaterna Alexander Källström och Mikael Satama Granberg och reder ut detta.
Vem tar ansvar om det blir fel i en AI-bot, och vilka konsekvenser får detta?
Blir AI det nya GDPR?
Slutligen ska vi även diskutera upphovsrätt - vem äger egentligen en AI-genererad dikt? -
Hur kommer framtidens företag att se ut? Hur kommer affärsmodeller och sättet vi driver business på förändras när AI nu ritar om hela kartan? Ja, om det och mycket mer pratar vi med tungviktaren Staffan Truvé. Han är CTO och medgrundare till Recorded Future och han har dessutom förankring i forskningsvärlden, just nu exempelvis som styrelseledamot i Vinnova.
-
Pernilla Jonsson är Head of Consumer and Industry Lab Ericsson. Pernilla är en person som utforskar den absoluta framkanten vad gäller hur den tekniska utvecklingen kan komma att forma våra liv framöver. Hon kommer att lära oss allt om hur AI i kombination med annan teknik kan komma att förändra vår vardag och våra yrkesliv över de närmaste 10 åren. Ni kommer exempelvis att få veta vilket år då Pernilla tror att smartphonen kan vara ersatt av något helt annat, så skärmberoende kanske är ett minne blott?
Välkomna till ett otroligt spännande avsnitt där vi får se in i vår egen framtid. -
Anna Felländer är en av Sveriges ledande experter på AI och inte minst kopplat till frågor om AI och etik.
Vilka etiska gränser finns när en algoritm snart kan luska ut såväl om vi är sugna på en kopp kaffe eller har medicinska problem? Det kommer vara avgörande för vår framtid att vi hanterar dessa frågor med den respekt de förtjänar. -
Vi står inför en revolution. AI-revolutionen. Den kommer för alltid att förändra vårt liv och vår vardag. Vi träffar en av Sveriges främsta experter på området – Sara Öhrvall. Sara sitter i tunga börsbolagsstyrelser och är rådgivare i dessa frågor till flera av våra absolut ledande befattningshavare. Sara kommer att berätta vad AI innebär och hur det kommer att påverka både människors vardag och företags verksamhet. Vi kommer givetvis också få svar på frågan hur bra Chat GPT är på att förhandla.
-
Vi avrundar höstens säsong av Förhandlingspodden med en nyårshälsning från poddvärden Carl Fhager som reflekterar över hösten 2022 och även ger en föraning om vad som väntar 2023.
Vi önskar alla lyssnare ett Gott Nytt År och tackar för visat intresse 2022!
-
Martin Ericsson är sportchef för BK Häcken, laget som nyligen vann SM-guld i fotboll. I detta avsnitt ska vi fokusera på förhandlingarna som ledde till guldet. Hur gick det till när Mikkel Rygaard valde BK Häcken efter sin visit i Polen och hur lyckades Martin Ericsson vinna Simon Gustafsons signatur i somras trots hård konkurrens från andra klubbar. Martin kommer också berätta om hur hans förhandlingsförutsättningar eventuellt förändras när man nu är svenska mästare och ska kvala till Champions League.
För den som vill veta ännu mer om fotbollsövergångar så har den nyutgivna boken ”Förhandla Mer” ett helt avsnitt om hur en fotbollsövergång går till.
-
Daniel Sülla är stjärnmäklaren som också är delägare i topprankade mäklarfirman Eklund Göteborg New York. Han har dessutom flera tunga förtroendeuppdrag kopplat till stadsutvecklingen av Göteborgs innerstad.
Efter ett rejält prisras på fastighetsmarknaden hjälper Daniel oss att förstå hur man ska agera.
När börjar det vända uppåt igen? Hur ska man tänka som säljare nu? Och som köpare? Och finns det några allmänna förhandlingstips på fastighetsmarknaden som är extra relevanta i dessa tider? -
Förhandlingspodden har fått en lillasyster. Boken ”Förhandla Mer”, släpptes i början på hösten och har fått ett väldigt fint mottagande. Karin Alfredsson är förläggare på Tukan Förlag. Karin och Carl samtalar om hur processen var när boken kom till. Dessutom får alla ni som har en författardröm lite konkreta tips på hur man kan gå tillväga om man vill skriva en bok.
-
Johan Benson är inte bara säkerhetschef och reservofficer med majors grad, utan har också mångårig erfarenhet av att arbeta och verka i Ryssland.
Johan berättar hur man rent allmänt kan tänka i sin krishantering i svåra tider. Vi försöker förstå hur Ryssland och ryssar agerar och tänker och vad framtiden kan innebära. Och slutligen, ditt privata men också ditt företagssäkerhetsarbete. Vilka risker finns därute och hur ska man förhålla sig till dem?
Ett viktigt avsnitt som alla bör ta del av. Med detta avsnitt stänger vi också säsong 13.
I avsnittet avslöjas också en stor nyhet som ni alla kommer att märka av från den 31 augusti och framåt. -
Annika Winsth är en av Sveriges mest framträdande ekonomer.
Annika är chefekonom på Nordea, och oerhört meriterad - hedersdoktor vid Lunds Universitet, flertal styrelseuppdrag med mera.
Annika kommer att hjälpa oss att förstå vad som händer i världsekonomin. Vi ska även bli mer konkreta och diskutera vad detta innebär för ett företag och för ett hushåll. Hur man ska hantera lån, sparande och mycket annat. Slutligen berättar Annika om hur hon tjatade sig till sitt första jobb, vilket blev starten på hennes fantastiska karriär.
Trevlig lyssning!
-
Marcus Jodin är klubbchef i BK Häcken och Marcus har verkligen fått känna av vad förändring innebär de senaste åren. Gothia Cup, BK Häckens flaggskepp, blev inställt två år i rad. Hur är det att leda en organisation när ingen får jobba. Hur skapar man framtidstro och motiverar teamet?
Marcus var dessutom chef för en klubb som över en natt dubblerade antalet elitlag när Kopparberg/Göteborgs damlag anslöt till BK Häcken.
Marcus berättar också om hur det är att göra affärer i dessa tider när inflationen rusar och krig skapar oro. Hur är det att beställa in 100 000-talsköttbullar ett halvår innan Gothia Cup ska arrangeras. Vem ska ta den risken?
Slutligen berättar Marcus lite anekdoter från några roliga förhandlingar och berättar om framgångsfaktorn bakom den lyckades försäljningen av Patrik Wålemark till Feyenoord. -
Mikael Åström är advokat på MAQS Advokatbyrå och arbetar primärt med compliance-frågor. Detta kan vara allt från konkurrensrätt till antikorruption och hantering av sanktioner.
Vi inleder nu säsong 13, som vi brukar inleda säsongerna, med att sätta ramar och ge en liten grundkurs.
Mikael berättar vad en sanktion är och hur det fungerar. Hur påverkar sanktionerna din vardag och hur bör och kan man agera? Dessutom pratar vi om det faktum att förutsättningarna förändras för många affärer. Priser höjs, leveranser dröjer. Hur ska allt detta hanteras och vilka rättigheter och skyldigheter har man?
Och så gläntar vi givetvis lite på dörren till advokatlivet. Är allt verkligen som i Suits?
-
Vi drar igång säsong 13 av Förhandlingspodden med ett introavsnitt med Förhandlingspoddens värd Carl Fhager. Carl berättar om temat för den kommande säsongen samt de olika frågor som kommer att behandlas. Ni är väl taggade för säsongsstart av en av Sveriges ledande affärspoddar. Nu kör vi!
-
Carl Fhager summerar poddåret 2021 och önskar er alla en God Jul!
-
Richard Berkling tillträdde i början av 2021 som vd för börsbolaget Powercell. Richard berättar om hur det är att vara börsvd och reflekterar över det faktum att du som vd betygssätts i realtid genom aktiekursen. Hur påverkar det humör och arbetsglädje? Richard är också ordförande i IFK Göteborg och han blev i den egenskapen uppmärksammad när man lyfte fram hans uttalande att IFK Göteborg relativt snabbt ska komma ikapp Malmö FF. Vad sa han egentligen, och vad menade han? Richard kommer också reflektera över likheter och skillnader mellan idrottsvärlden och det mer traditionella näringslivet.
-
Hur fungerar Kina? Vilka är deras prioriteringar för näringslivet i framtiden? Hur fungerar den kinesiska börsen och bolagen där? Dessa och många andra frågor behandlas i detta avsnitt tillsammans med Johan Annell, Asia Perspective, som arbetar från Peking och hjälper nordiska företag att etablera sig i Kina.
Vi kommer även få veta allt kring problemen kring de kinesiska techbolagen samt vad man kan vänta sig i framtiden. Ni kommer även få lite sköna tips på hur man kan agera kring de asiatiska börserna. -
Vi träffar Nanna Stranne som är medgrundare och vd på Sigmastocks, årets finansprofil 2017 och årets supertalang 2018. Dessutom har hon en rad VM-medaljer i synkroniserad konståkning.
Nanna kommer att ge oss en grundkurs i sparande, inte minst i fonder. Vilka avgifter finns, hur funkar det? Och vi ska lära oss hur det där med robothandel. Hur funkar det egentligen och hur funkar det bakom kulisserna, eller snarare skärmarna, när aktier byter ägare i en allt mer svindlande hastighet?
Vi ska även fundera kring projektet Sigmastocks samt vad Fintechsektorn kommer att handla om i framtiden. - Visa fler