Avsnitt
-
Från och med den 1 juli är det olagligt att köpa sex på plattformar som Onlyfans. Det står klart efter ett beslut från riksdagen i veckan. Lagen gäller dock enbart sexköp som har beställts av en köpare – det är alltså fortfarande lagligt att kolla på förinspelad porr. I riksdagen rådde enighet kring den nya lagen, som är till för att skydda barn och unga, men en del av de som skapar innehåll på Onlyfans är kritiska. Vad innebär den nya lagen och betyder det här att plattformar som Onlyfans kommer att försvinna?
Gäst: Max Waltman, universitetslektor i statsvetenskap och forskare inom pornografins påverkan på samhället.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: Sveriges radio, TV4.
Kontakt: [email protected]
-
Brun, smal och kåt – barbiedrogen marknadsförs som en mirakelkur på nätet och i sociala medier. Nu varnar Läkemedelsverket för att produkten kan skada hälsan allvarligt. Hur farlig är egentligen barbiedrogen? Vilka är biverkningarna?
Gäst: Elin Maria Bergsten, utredare, Läkemedelsverket.
Programledare/producent: Jessica Johansson.
Klipp från: Sveriges Radio, Tiktok.
Kontakt: [email protected]
-
Saknas det avsnitt?
-
Den svenska affärsmannen och entreprenören Olof K Gustavsson misstänks för över 100 brott i USA. Amerikanska myndigheter anklagar honom för att ha drivit ett blufföretag tillsammans med den ökända knarkkungen Pablo Escobars bror. Snart ställs Olof K inför rätta och om han döms menar Olof K själv att han riskerar över 2000 år i amerikanskt fängelse. Vem är Olof K Gustafsson och vad är det han misstänks ha gjort?
Gäst: Gustaf Tronarp, reporter, Aftonbladet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: SVD, SVT, Aftonbladet.
Kontakt: [email protected]
-
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett grönt ljus för hjälpsändningar att komma in i Gaza. Det här efter en blockad som stoppat all nödhjälp sen i mars. Beskedet kommer efter att Israel meddelat att de inleder en ny offensiv i Gaza. Men att hjälpsändningar återigen får komma in menar många experter är en skenmanöver för att Israel ska kunna fortsätta driva på sitt krig. Vad är egentligen Israels främsta mål?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: BBC, DW News och Sveriges radio.
Kontakt: [email protected]
-
Preparat som används för viktminskning blir allt fler och allt mer åtråvärda. Deras intåg på marknaden varit explosionsartad – inte minst bland kändisar – och läkemedelsbranschen lägger nu extremt mycket krut på att forska kring och utveckla mediciner som Wegovy och Mounjaro.
Men vad finns det för risker med den här typen av läkemedel?
Hur mycket har användningen ökat?
Och kan obesitas vara ett folkhälsoproblem som är på väg att försvinna?
Gäst: Ylva Trolle Lagerros. professor vid Karolinska institutet och överläkare på Centrum för obesitas och Liljeholmens vårdcentral i Stockholm.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Aftonbladet Krim släpper extraavsnitt med anledning av polisens pressträff om massmordet i Örebro och vad man kommit fram till under utredningen.
Programledare och producent: Stefan Sundberg
Med Mariela Quintana Melin, reporter Aftonbladet
Tips & kontakt: [email protected]
-
Myggen innebär inte bara klåda. I takt med att klimatet blir varmare i Europa får vi allt fler invasiva myggarter som sprider farliga sjukdomar. En av dem invasiva arterna är tigermyggan, som faktiskt redan hittats i Sverige.
Är det bara en tidsfråga innan vi blir riktigt sjuka av myggen? Och hur blir myggsommaren?
Gäst: Anders Lindström, myggforskare på SVA.
Programledare/producent: Jessica Johansson.
Klipp från: Aftonbladet, TV4.
Kontakt: [email protected]
-
Livsmedelsverket har släppt en ny rapport som visar att bland annat sushi och smörgåstårta är riktiga smittohärdar när det kommer till matförgiftning. Och de flesta som insjuknar har ätit mat av en person som bär det så kallade noroviruset. Vad är det för virus och hur kan man skydda sig?
Gäst: Marie-Louise Danielsson-Tham, professor emerita i livsmedelshygien, Örebro universitet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: Sveriges radio.
Kontakt: [email protected]
-
USA:s president Donald Trump har anlänt till Saudiarabien, det första stoppet på hans resa i Mellanöstern. Trumps resa tros framför allt handla om pengar, men många hoppas att han kommer kunna medla i de många konflikter som pågår i området. Vad är egentligen syftet med resan? Vad kan Trump tänkas vinna på besöket? Och hur troligt är det att han dyker upp som medlare i det eventuella mötet mellan Ukraina och Ryssland i Turkiet?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: ABC News.
Kontakt: [email protected].
-
Humorgruppen KAJ slog igenom över en natt och krossade allt motstånd i finalen av Melodifestivalen med sitt bidrag Bara bada bastu. Nu har det blivit dags för Eurovision song contest i Basel i Schweiz.
KAJ är favorittippade - men kommer de hålla för trycket? Om KAJ skulle vinna, så blir Sverige historiskt med en åttonde seger och det land som vunnit tävlingen flest gånger.
Kan KAJ vinna? Hur mycket hatar Europa Sveriges framgångar och Israel är återigen med - hur går snacket kring det?
Gäst: Tobbe Ek, nöjesreporter på Aftonbladet.
Programledare/producent: Jenny Ågren.
Klipp från: SVT, Aftonbladet.
Kontakt: [email protected].
-
Ett avsnitt från Aftonbladets politikpodd ”En runda till”. Hur går det egentligen med Kristerssons rekryteringsförmåga? Råder moralpanik i regeringen? Och börjar det bli dags att slopa den där helt omöjliga tjänsten ”nationell säkerhetsrådgivare”? Experter: My Rohwedder och Olof Svensson. Programledare och producent: Olivia Svenson. Kontakt: [email protected]
-
20 år har gått sen Jimmie Åkesson valdes som partiledare för Sverigedemokraterna. Och det har varit 20 händelserika år där både skandaler och framgångar skakat partiet. Vilka har varit de mest avgörande ögonblicken i Åkessons karriär? Var står SD idag? Och vad ska hända med Sverigedemokraterna när Åkesson till sist väljer att kliva av?
Gäst: My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: Sveriges Radio, Expressen, SVT.
Kontakt: [email protected].
-
För bara några år sen var det fest på bostadsmarknaden, men nu verkar marknaden fått punktering. Tidigare har experter sagt att köpa en bostad är alltid en bra affär - men nu börjar läget se annorlunda ut.
2022 vände trenden med stigande priser på bostäder och sen dess så har priserna sjunkit rejält. Räknar man in inflationen så har lägenhetspriserna backat med 19 procent och villapriserna med 24 procent.
Har bostadsmarknaden fått pyspunka? Har det blivit dåligt att investera i en bostad och finns det positiva saker med sjunkande priser?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare/producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet, TV4, Hemnet.
-
Det florerar en rad virus bland oss just nu, ovanligt många för årstiden. Hur undviker vi smittorna? Vilka virus är det som sprids? Och skyddar vaccinet från i höstas?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi och ordförande för Virus- och pandemifonden.
Programledare/producent: Jessica Johansson.
Klipp från: TV4, SVT.
Kontakt: [email protected].
-
Indien har avfyrat missiler mot flera mål i Pakistan. Enligt landets militär handlar det om en hämnd efter terrorattacken i Kashmir. Nu är frågan vad attackerna kommer att innebära för den redan så upptrappade konflikten. Vad vet vi om attackerna? Vad handlar konflikten om? Och hur farligt kan det här bli?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator, Aftonbladet.
Programledare/producent: Sally Sjöberg.
Klipp från: CNN, BBC.
Kontakt: [email protected].
-
Mer än två månader har gått sedan Israel stängde dörren för hjälpsändningar till Gaza och nu varnar FN för att befolkningen där står inför massvält. Matförråden är tömda och enligt tidningen New York Times upplever 91 procent av befolkningen livsmedelsbrist, majoriteten av dem på en akut nivå. De allra flesta i Gaza bor numera i tält och och den humanitära krisen med allt fler skadade och svårt sjuka förvärras för varje dag.
Vad är det för vård människor behöver?
Vilka behov är mest akuta?
Och vad händer om det blir värre?
Gäst: Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser Sverige.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Rättegången mot hiphopmogulen Sean "Diddy" Combs är igång. Han anklagas för bland annat sexhandel, våldtäkt och misshandel och riskerar livstids fängelse mot sitt nekande. Vad kan vi vänta oss av rättegången mot Sean Combs? Hur stor är sannolikheten att han kommer att få skaka galler resten av livet?
Gäst: Stina Dahlgren, nöjesreporter på Aftonbladet.
Programledare/producent: Jessica Johansson.
Klipp från: Fox News, CNN, Sky News.
Kontakt: [email protected].
-
En kvinna som knäcker ett ägg i sin dotters panna, samtidigt som hon livesänder händelsen. Klippet ses av över 100 000 personer, och mamman döms för ofredande. Att föräldrar publicerar klipp och bilder på sina barn är inte ovanligt, men kan alltså va olagligt.
När blir det brottsligt? Hur vanligt är det att publiceringar leder till åtal? Och vad är det för snårig värld dagens föräldrageneration lever i?
Gäst: Ängla Pändel, ordförande för Institutet för juridik och internet.
Programledare/producent: Jessica Johansson.
Klipp från: SVT/Polisen, TV4.
Kontakt: [email protected].
-
Vapenvila i tre dagar - det är Rysslands president Vladimir Putins senaste förslag. Men beskedet har inte tagits emot väl av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som vill ha vapenvila omgående.
Sedan Donald Trump tog över som president i USA har han försökt få till förhandlingar mellan Putin och Zelenskyj, utan direkta framgångar. Nu verkar det som att även Trump tröttnat på det spel som han anser att Putin spelar.
Vad skulle en tre dagar lång vapenvila innebära? Vad händer om Trump tröttnar på att fredsförhandla och skulle Ryssland vara redo att sluta kriga?
Gäst: Joakim Paasikivi, senior rådgivare på Mannheimer och Swartling.
Programledare/producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Sky News Australia.
Kontakt: [email protected].
-
Den 27 mars reste den svenska journalisten Joakim Medin till Turkiet för tidningen ETC:s räkning. Väl framme på Istanbuls flygplats greps han och sattes i förvar. Medin är nu åtalad för terrorbrott och förolämpning av president Erdoğan och riskerar många år i fängelse.
Vilka förutsättningar finns för en rättvis rättegång?
Hur farligt är Turkiet för journalister?
Och vad kan Sverige göra?
Gäst: Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
- Visa fler