Spelade
-
För fem år sedan väckte författaren Mons Kallentoft starka känslor med boken Food Junkie, där han berättade om hur han nästan åt och drack sig till döds. Nu är han aktuell med en ny roman i sviten om kriminalinspektör Malin Fors. I Vi-podden berättar Mons Kallentoft om kickar, kött och resor – och hur det livet rimmar med vår tids ödesfråga om planetens överlevnad.
Dessutom: Vår självutnämnde amatörexpert i språk – Ingemar Unge – om det svenska ordet lagom.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kalle Lind djupdyker ner i svensk underhållningshistoria i sin populära podcast ”Snedtänkt” – som nu har blivit bok. Här berättar Kalle Lind om nörderier och sitt osunda intresse för roliga gubbar. ”Jag vet att Hasse Ekman är född 1915, men kan inte mina barns personnummer”, konstaterar han.
I veckans avsnitt får vi också följa med vår musikkrönikör Johan Norberg på bröllop – och träffa Tidningen Vi:s nya chefredaktör Unn Edberg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varje vecka lyssnar 1,7 miljoner människor på ”Melodikrysset” i Sveriges Radio. Vi följer med bakom kulisserna på inspelningen och träffar programledaren Anders Eldeman. Nu funderar han på att skriva memoarer och berätta om när han misstänktes för att vara terrorist.
Visst du att ”pionjär” från början var en person som hjälpte konduktören på tåget – eller att ”kurator” var den på skolan hade hand om kvarglömda skidor? Ingemar Unge berättar om svenska språket i förändring.
Vi:s musikskribent Johan Norberg om orkesterledaren Buddy Richs verbala kränkningar av sina musiker som så småningom letade sig hela vägen in i tv-serien ”Seinfeld”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under Bokmässan sammanförde Vi två av Sveriges mest populära författare: Leif GW Persson och Lena Andersson. Evenemanget blev så populärt att flera hundra personer inte fick plats. Här får du höra hela deras samtal om det svenska folkhemmet, serietidningar och Palmemordet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
”Jag hade en tumör i lungan och en i hjärnan.”
Regissören och manusförfattaren Björn Runge hade bestämt sig för att lämna filmbranschen. För två år sedan handlade hans tillvaro om att överleva. Nu är han tillbaka med The Wife där han regisserar Glenn Close som många tror ska få den Oscar hon snuvats på sex gånger. Christina Jeurling Birro har träffat Björn Runge.
”Musiken drog upp mig ur det svarta hålet.”
Johan Bergmark har tagit flera av Tidningen Vi:s omslagsbilder och porträtterat musikvärldens största. Nu är han aktuell med en fotobok och en utställning. I Vi-podden berättar Bergmark om ett musikintresse så stort att han hellre offrar synen än hörseln om han tvingas välja.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför låter julmusik som den gör, vilka ingredienser behövs för att skapa den ultimata jullåten och vilka vokaler är svårast att sjunga? Sofia Karlsson – på väg ut på julturné – gästar Vi-podden och spelar sina favoriter.
Den självutnämnde amatörexperten – Ingemar Unge – om ett ordlöst språk som är lika svårt att lära sig som arabiska och ryska. ”Teckenspråk får betraktas som de dövas modersmål”, säger Ingemar Unge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett år av tunga förluster. Flera av våra mest folkkära underhållare har lämnat oss under 2017. Bland andra Gösta Ekman, Michael Nyqvist, Hans Alfredson och Rikard Wolff. I veckans avsnitt av Vi-podden berättar Helena Bergström om den nära vännen Rikard Wolff: ”Han var så extremt stark. In i det sista.”
I en uppmärksammad artikel i Tidningen Vi berättade Michael Nyqvist för första gången om sökandet efter sin biologiska pappa. ”I jakten på honom känner jag mig mer som en soldat än som detektiv. Jag ska hitta den jäveln”, förklarade han för Stina Jofs. I en inläsning av den artikel som ledde till sommarprat och boken ”När barnet lagt sig” får vi följa den djupt saknade skådespelarens väg till den magiska sekund när allt faller på plats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Metoo – vad händer nu? Vi-podden träffar Gudrun Schyman som pratar om kraften i rörelsen och hur den nu måste leda till reformer. ”Vi har inte sett slutet”, säger hon.
Så blev Krister Henriksson Hugo Rask. Under Tidningen Vi:s läsarresa till Mallorca träffade skådespelaren Krister Henriksson författaren Lena Andersson och bestämde sig för att tacka ja till att ställa sig på scenen för att gestalta huvudpersonen i den Augustprisbelönade romanen ”Egenmäktigt förfarande”. För Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén berättar huvudpersonerna hur det gick till.
När Povel Ramel inte ville rimma på Göran Persson. Följa med Vi:s musikskribent Johan Norberg hem till Povel Ramel och lyssna till hur det lät när Povel bestämde sig för att börja rappa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I nya boken ”Vrålstark & skiträdd” berättar Marie Göranzon för Tidningen Vi:s Stina Jofs om livet på och utanför scenen. I Vi-podden möter vi Marie Göranzon under ett samtal om de tafsande männen på Dramaten, om bråken med maken Jan Malmsjö och om sin stora rädsla. Samtalet mellan Marie Göranzon och Stina Jofs spelades in under Bokmässan och leds av Vi Läsers redaktör Yukiko Duke.
Vi får också följa med vår prisbelönte musikskribent Johan Norberg till Berwaldhallen, där han frågar chefen Helena Wessman varför de spelar så mycket Mahler.
Vidare fortsätter Fredrik Lindström att debattera paradoxen att Sverige är bra på att släppa in människor på flykt, men så dåliga på att integrera. Opponent är Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster.
Hålltider:
1.45: Marie Göranzon i samtal med Stina Jofs och Yukiko Duke.
30.00: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om kultur och identitet.
49.50: Johan Norberg gästar Berwaldhallen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags för tredje avsnittet av Vi-podden!
Här frågar sig Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster – vad svensk identitet och kultur egentligen är. Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på en skivinspelning med Sven-Bertil Taube. Vi-poddens intervjuare Helena von Zweigbergk möter Hans Blix, världsdiplomaten som har försökt att gå i pension tre gånger, men misslyckats. Slutligen hör vi förra årets Augustprisvinnare Lina Wolff läsa sin nya novell, skriven exklusivt för Vi.
Hålltider:
1.20: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om svensk kultur.
20.00: Karin Thunberg om mötet med Alicia Vikander.
23.20: Johan Norberg om Sven-Bertil Taube.
27.40: Helena von Zweigbergk och Hans Blix.
47.35: Lina Wolff läser sin nyskrivna Vi-novell.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ingemar Unges personporträtt av Gösta Ekman blev snabbt en klassiker. Nu går porträttet inte bara att läsa utan också att lyssna på, som bonusinnehåll till Vi-poddens första avsnitt "Entré".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi-podden gör entré med bland annat samtal mellan Fredrik Lindström och Lars Trägårdh och intervju med Lisa Nilsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ted Gärdestad hörde röster och lämnade studion. Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om en nyårsafton med den filmaktuelle Ted Gärdestad och om när de spelade in ”För kärlekens skull” tillsammans.
Helena von Zweigbergk möter Åsa Moberg i ett samtal om att skriva sitt liv och om att vara beroende av en man. Aldrig har Moberg känt sig så fri som nu.
Fredrik Lindström och författaren Lena Andersson debatterar svensken och om allsång som måste vara planerad, tidsbestämd och försedd med texthäfte.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det okända spelet bakom en svensk filmklassiker. ”Mitt liv som hund” har hyllats av Dustin Hoffman, Jack Nicholson och Clint Eastwood – och blev Michael Jacksons favoritfilm. I Vi-podden hör du ett reportage från Tidningen Vi – där huvudpersonerna berättar om bråken, inspelningen och den osannolika framgången.
Vissa kvällar tillbringar hon mer tid med att stämma instrumentet än att spela det. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg träffar Åsa Lännerholm som spelar harpa i Kungliga Hovkapellet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bo Sundström är mest känd som sångare i Bo Kaspers Orkester, men nu kommer han ut som soloartist. I Vi-podden spelar han David Bowie och Tom Waits live i studion, berättar om sitt eget Paris och jammar med Tidningen Vi:s redaktionschef Tomas dur Fläckman.
”Hälsa henne att jag älskar henne”, skrev den amerikanske jazzpianisten Bill Evans i ett brev riktat till Monica Zetterlund. Johan Norberg berättar om när Evans och Zetterlund träffades i en studio i Stockholm, spelade in skivan ”Waltz for Debby” som blivit en klassiker och om när Monica Zetterlund sjöng falskt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.