Spelade

  • När hon som barn såg hur de vuxna slängde skräp i havet knöt hon handen i fickan. För henne var naturen en kär vän som alltid fanns där när hon behövde tröst och lyssnade när hon inte kände sig hörd. Den har fortsatt att vara hennes trygga famn genom livet, och här berättar Liselotte Abel, idag psykoterapeut, hur den egna erfarenheten av naturens läkande kraft fick henne att, tillsammans med sin man, bygga upp Sörby Retreatcenter – en kursgård med odlingar och terapiträdgård där hon bland annat hjälper människor med utmattningssyndrom att återhämta sig genom grön rehab. Hör hur trädgården är utformad för att fungera i olika stadier av kris, om odlingarna som förser deras Krav-märkta kök med grönsaker, och hur de knutit kretslopp och minimerat anläggningens beroende av fossil energi. Hör också hur Liselottes knutna näve i fickan så småningom blev till mer aktivt engagemang för miljön, hur man som aktivist kan använda sig av Non Violent Communication, och hur svårt – men livsviktigt – det är att få återhämtning i ett samhälle som hela tiden driver på för att vi ska jobba och konsumera snabbare och mer.

    Intervjun är inspelad den 31 juli på Sörby Retreatcenter utanför Falkenberg.

  • Många har sett honom i trädgårdsprogram på tv eller läst hans kok- och trädgårdsböcker, och när man säger Hannu Sarenström är chansen stor att någon kontrar med Frittilaria, Kinnekulle eller ramslök. Här i Odlarna kan du höra honom berätta om vägen från krogen till Bullerbyn, hur det första egna grönsakslandet ledde honom rätt i livet, och om planerna på en medelhavsträdgård längst ner i Italiens klack. Han berättar även hur du får en trädgård som förblir vacker, trots minimalt med skötsel, varför sniglarna håller sig borta från hans perenner, och om att skicka hälsningar till framtiden med hjälp av fröer. Dessutom pratar han en hel del om sin nya förälskelse och favoritgröda – tång.

    Intervjun spelades in hemma hos Hannu på Kinnekulle en augustidag 2015.

  • På ett kontorstak i centrum, utanför hyreshuset med grannarna, och i en tillsammansodling på en parkplätt i Västerås stadskvarter. Det är några av de platser där Johannes Wätterbäck odlar. För många har han blivit bekant som ena halvan av Farbror Grön, en signatur som han delar med sin sambo Theres Lundén, och som förekommit frekvent i odlingssammanhang de senaste åren.
    I Odlarna berättar Johannes hur allt började med en misslyckad pensérabatt och om hur han – som odlat i över 20 år – har gått från att ha ett intresse som anses töntigt till att ha många tusentals bloggbesökare i veckan sedan odling blivit hippt och häftigt. Han delar också med sig av recept, både på chilisås och på jord för takodling, och så får du heta och milda sorttips på hans favoritgrödor. Dessutom berättar han hur han gör för att kunna äta egenodlade tomater, även när många tror att de inte är i säsong.

    Intervjun är inspelad hos Johannes i Västerås i början av september.

  • I detta första avsnitt av Odlarna får du träffa Jessica Lyon, som var mångas favorit när hon deltog i SVT-programmet Trädgårdskampen för ett drygt år sedan. Nu driver hon OdlingsTV, en webbtv-kanal med informativa klipp om odling, och här i Odlarna får du bland annat höra hur hon gått från att odla på balkongen till att odla i trädgård, hur hennes medverkan i Odlings-tv hjälpte henne att få ägna sig mer åt sitt stora intresse, och hur hennes förkärlek för tomater gör att familjen tidvis inte ser ut genom fönstren. Hon berättar också hur hon sår både på stranden och i snö, hur hon gör när hon bygger frökuvöser, och hur hon äter det som många betraktar som ogräs.

    Intervjun är inspelad i slutet av maj hemma hos Jessica i Vendelsö. Där odlar hon och familjen i en sluttning ner mot Drevviken där även djur och vilda växter har en plats.

  • Som trädgårdselev på 40-talet fick han höra hur konstgödsel och bekämpningsmedel som DDT var framtidens melodi. Efter att ha provat efterkrigstidens moderniteter återgick dock den miljöengagerade trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt till ett odlande i samklang med naturen, och på 70-talet utvecklade han den metod som blivit hans signum och som han fortfarande förmedlar kunskap om, idag bland annat på sin blogg – sand täckt med ett lager av gräsklipp. Med avstamp i treårsåldern och fascinationen för en sällsynt växt, berättar Nils här om sitt odlings- och trädgårdsliv, som idag – vid 91 års ålder – är på topp. Hör om slumpen som fick honom att ana magin med kombinationen sand-gräsklipp, hur han i upprepade försök visat på metodens överlägsenhet, samt hur den hjälper växter att övervintra upp till fem växtzoner högre än vad de normalt ska klara. Han berättar också varför gräsklipp – om det inte tas tillvara – kan betraktas som ett miljöproblem, om bananträden han har i vardagsrummet, och om ovilja att krusa för överheten. Dessutom får du höra om de rekordskördar som Nils plockar ut ur landen i sin lilla radhusträdgård – eller vad sägs till exempel om 20-25 kg morötter per kvadratmeter?

    Intervjun är inspelad den 20 juli hemma hos Nils och katten Kurre i Mörbylånga på Öland.

  • Författaren och trädgårdsjournalisten Lena Israelssons råd har varit till stor hjälp för oräkneliga odlare genom åren. Själva vill vi alltid höra mer av Lena och är väldigt glada över att hon är vår huvudperson i detta avsnitt av Odlarna. Här berättar hon bland annat om konsten att läsa växter, om jordens förmåga att stilla hennes oro, och om längtan efter att lägga sig ner i en nyfixad varm odlingsbädd. Du hör också vilken som är hennes favoritjord, om att ha höns i stan och hur det är att vara trädgårdsexpert när man odlar tillsammans med grannarna på innergården. Dessutom får du veta varför hon plockar på sig kottar när hon är i skogen.

    Intervjun är inspelad i Lenas kolonistuga i Tantolunden i Stockholm i början av juni i år.

  • Färdiggrävt för 37 år sedan. Så står det på en skylt bland resliga blommor i trädgården hos Börje Remstam, ordförande i Fobo och för många känd som Mr Täckodling. Ogräsrensning och vattning är inte heller något som han ägnar sig åt, och här berättar Börje hur han slipper undan dessa sysslor – och får de frodigaste grödor man kan tänka sig – genom att kontinuerligt mata jorden med gräs, löv och växtdelar. Hör hur han knappt behövt vattna ens en torr sommar som denna, hur boken ”Den arbetsfria trädgården” av Ruth Stout helt ändrade hans sätt att odla, och hur hans ömsinthet om maskar och mikroorganismer gjort hans jord så välmående och näringsrik att han kan strunta helt i rekommenderade plantavstånd. Hör också hur han skapar rum med humle och klematis, hur han gärna odlar på höjden men ogärna gör raka kanter, och hur han efter ett möte med en psykiater började plantera blommor bland grönsakerna i trädgården. Dessutom får du veta varför han matar sniglarna med morötter.

    Intervjun spelades in den 6 september hemma hos Börje söder om Eskilstuna.