Spelade
-
Nedräkning pågår! Någon mer som känner sig som att man lever inne i en blöt lovikavante? Vi vet varför. Hormonerna hänger liksom inte riktigt med så här års vilket gör att vi känner oss mer initiativlösa och inaktiva än vanligt. Så, med det sagt, önskar vi dig en riktigt lugn och skön jul- och nyårshelg utan stress och med en mage som håller sig glad. Vi tänker äta stora mängder lingon och grönkål. God Jul!
-
Vi är åter i poddläge efter ett par veckors radioskugga. Dystra siffror om svenskarnas motionsvanor gör oss nedslagna, men fast beslutna om att ta oss själva till gymmet mellan julhelgernas frossande. Vi gillar som bekant vegotrenden, men blir så klart lite oroliga när var tredje ung kvinna riskerar järnbrist pga att de väljer bort kött utan att ersätta det med järnrika vegetariska livsmedel. Det löser vi genom att lista de bästa "låg-FODMAPvegojärnkällorna". Och eftersom vi vill att alla ska få chansen till en God Jul med lugn mage går vi igenom dos and donts på julbordet.
-
Äntligen ropar vi och hälsar gastroenterolog, alltså magtarmdoktor, Rein Seensalu välkommen till vår podd. Som vi väntat på detta och vi vågar lova er alla IBSare där ute att ni kommer att gilla Rein. Han är nämligen oerhört kunnig och erfaren på området bråkiga magar, eller funktionella magtarmsjukdomar som det så vackert heter. Här har vi en som kan förklara och få patienten att känna sig både sedd, hörd och bekräftad. Så upp med penna och papper, för ni kommer garanterat att få höra sådant som kan vara bra att ta med till er egen läkare och prata vidare om.
-
Magproblem är kopplat till psykisk ohälsa och tvärtom. För att minska stress och oro tipsar vi om hur du som följer FODMAP kan tackla situationer som uppstår när du ska förhålla dig till nya förutsättningar, sätt att äta, omgivningen osv. Snart november och dags att gå igenom de olika medlemmarna i familjen pumpa, vilka som funkar för magen och inte. Rödbetsjuice har visat sig kunnat göra underverk för hjärtat. Kul för alla som kan dricka det, men det finns också lika nyttiga alternativ för oss fodmappare!
-
Vi fascineras av att man nu kan äta bajs i kapselform, fast än så länge bara i USA. Sofia funderar på en alternativ karriär som bajsdonator, men kraven är stentuffa. Nya studier ifrågasätter effekten av probiotika och visar samtidigt att det kan vara smart att man sparar lite av sin avföring i fall att man behöver äta antibiotika. Det visar sig nämligen att transplantation av den egna tarmfloran kan ge snabbare balans i systemet igen.
-
Om alla rörde på sig tre gånger per vecka och dessutom åt rekommenderad dos kostfiber skulle vi kunna skippa de flesta av våra vanligaste mediciner och dessutom undvika att drabbas av sjukdom. Dags att ta sig upp ur soffan och börja äta fibrer alltså! För både hjärnan, magen och vår allmänna hälsas skull. Häng med i vår fiberskola med FODMAP-fokus och lär dig att bli en riktig kostfiberjägare. Flest fibrer vinner!
-
Fruktos, eller fruktsocker, pekas ofta ut som en stor bov i ohälsodramat, men det är också en bov i FODMAP-dramat. I veckans djupdykning förklarar vi varför det är bättre med en grön/gul banan i stället för en med bruna prickar och varför man inte kan hälla sirap på fruktsalladen. Vi funderar också på om mindre fruktos i kosten kan fungera antidepressivt. Det visar sig också att det vi vetat sedan länge, nu också är bekräftat i ytterligare en ny studie: FODMAP+yoga=SANT! Kombinerar man dessa blir 1+1 verkligen 3. Kul tycker vi eftersom programmet Magbalans bygger på just det!
-
Vi ger er, tada, Magdagboken! Det kompletta verktyget för alla som följer kostbehandlingen FODMAP. Medan de flesta legat i hängamattan under sommaren har vi jobbat och slitit med vår fantastiska nya appfunktion. Och nu kan du alldeles strax 1. registrera ditt matintag och dina symtom så att du kan se statistik över magen och följa dina framsteg 2. spara dina inscannade livsmedel i en alldeles egen favoritlista. Stort för oss, ännu större för dig hoppas vi. För övrigt så har Jeanette bjudit amerikanska vänner på surströmming vilket genererade en klassisk ulkvideo till youtube och Fia har viss klimatångest, men ser ändå ljuset i tunneln.
-
Plötsligt ska alla äta antiinflammatorisk kost. Grannen, kollegan och mormor. Vi benar ut vad det egentligen finns vetenskapligt belägg för och vem som i så fall skulle kunna vara hjälpt av att äta antiinflammatoriskt, vad som nu menas med det? Kanske menar man grönkålschips. Det har nämligen kommit en studie på att just grönkål har fina antiinflammatoriska effekter. Och eftersom grönkål är FODMAP-vänligt och ett av våra absoluta favoritlivsmedel bjuder vi på några fina recept också.
-
Här sitter vi och räknar dagarna till semestern och då kom vi osökt att tänka på det här med divertiklar, eller tarmfickor som det ju heter på vanligt språk. Det får vi väldigt många frågor om och framförallt om det kan bli bättre med FODMAP. Har du någon i din omgivning som blir rätt oskön när det gått lite för lång tid sedan hen åt? Då kan vi berätta varför det blir så och faktiskt vad både du och den drabbade kan göra åt det hela. Åsså spånar vi alternativa pålägg!
-
Tack för alla engagerande frågor vi får av er! Dags att samla ihop dessa och besvara efter bästa förmåga. En "normal" mage är för många en både främmande och vag definition så vi börjar i den änden, tar oss igenom snårigheterna kring gluten och FODMAP och avslutar med våra bästa tips om magnesium och probiotika.
-
Går det att visualisera sin tarm som en jämnt flytande flod och må bättre? Ja, hypnos visar sig faktiskt kunna hjälpa till att ändra kommunikationen från tarmen till hjärnan. Det visar sig att män faktiskt verkar kunna dö av stress i större utsträckning än kvinnor. Vi som alltid trott att vi kvinnor påverkas mer av stress. Vi bjuder på en lista med varningssignaler och kommer på att vi själva kan bocka av rätt många av dem och känner oss tacksamma inför den stundande semestern. Många undrar varför magen inte gillar färskpotatis och vi har svaret.
-
Sommaren är här och med den åker boxen fram något oftare än annars. En del känner av minsta lilla klunk medan andra kan dricka en liten mängd utan att få reaktion i magen. Vi reder ut om det finns bättre och sämre sorter och konstaterar att en ny studie visar att de som dricker måttligt, observera, faktiskt lever längre. Livsmedelsverket är med i loopen och har faktiskt sammanställt det senaste om pro- och prebiotika i en rapport som vi sammanfattar. Det gäller att ta rätt färg när man väljer melon. Vilken är bäst och hur använder man den? Det berättar vi.
-
Laktosintolerant eller inte, det spelar ibland ingen större roll eftersom du med IBS kan reagera på laktos ändå. Vi förklarar varför det är så och hur du ska återinföra laktos på bästa sätt. Det har kommit oroväckande nyheter om barns matvanor. På tok för lite fibrer och alldeles för mycket socker. Men, vems ansvar är det egentligen? Skolan, föräldrarna eller barnen själva? Oavsett behövs mer kunskap för att göra bra matval. Och efter det avlutar vi opassande med glassrecept!
-
Vi har havre på hjärnan och delar den här veckan studier på tarmflora och genomsläpplighet kopplat till depression och hur forskare nu sett att betaglukaner, fibrerna i havre, kan vara en faktor som kan minska tarmens genomsläpplighet. Därför får du några göttiga recept med havre som vi själva älskar. Vi hurrar också unisont för internationella magtarmdagen och World IBD Day! Må magen och tarmarna få ännu mer uppmärksamhet framöver så att vi kan förstå hur de fungerar och fler kan bli hjälpta.
-
Dinkel är vårt favorit sädesslag, det är sedan gammalt. Många undrar över vilken sort som är bäst och hur man ska tänka med surdegsbakning. Vi tipsar också om goda dinkeltortillas som kan fyllas med precis vad som helst. Det pågår ny forskning om barn med IBS som får prova dans och yoga, bra tycker vi. Besprutningslistan 2018 är publicerad. Både härlig och alarmerande läsning. Och Jeanette lär oss att andas djuuuupt ner i magen för att få flow, bättre matsmältning och ett skönare liv i största allmänhet.
-
Äntligen blir det mer D-vitamin i fler produkter, bra tycker vi, i synnerhet eftersom många med IBS har lågt D-vitamin. Blir du stressad av sociala medier eller ren och skär avkoppling att scrolla igenom flödet på telefonen? Alla är vi olika, men vi behöver känna efter vad som får oss att må bra och inte. Jeanette är inne i en quinoasalladperiod och delar sina bästa recept.
-
Tankar leder till känslor som i sin tur kan stressa oss och hela 95 % av tankarna du tänkte idag, tänkte du också igår. Dags att tänka om alltså, för det går att ta kontroll över tankarna. Med hjälp av lite uppmärksamhet och en mental stoppskylt kan vi byta till nya, fräscha tankar och därmed uppleva mindre stress. Och skulle du ändå vara i behov av att älta en smula kan vi tipsa om den fantastiska ältandefåtöljen. Veckans recept handlar om zucchini i olika former och vi delar också en ny studie om hur våra gener kan vara kopplade till IBS.
-
Ännu mera goda vegonyheter; allt fler ungdomar är vegovänner. Det betyder helt enkelt att man äter vegetariskt oftast och kött när man känner för det. Tilltalande tycker vi som inte gillar svart eller vitt. Vi startar en stressföljetong där den första delen handlar om sömn. Vi är inte helt ense om temperaturen i sovrummet, men väl om vad vi helst gör där. Och det har kommit nya riktlinjer om behandling vid endometrios. Inte en dag för tidigt om du frågar oss. Veckans recept är raggmunkar med eller utan fläsk.
-
Hur dåligt är det egentligen med färdigmat? Ja, alltså det finns helt klart bättre och sämre varianter och eftersom vi alla tar till dem då och då tipsar vi om de bättre alternativen. Det finns också tillsatser som kan störa magen, framförallt hos den som är känslig. Sen tipsar vi så klart om påskmat och godis, för just godis äter vi nämligen 1,4 kg per person av enbart under påskhelgen. Hisnande, och inte alltid helt bra för lilla magen.
- Visa fler