Spelade
-
På torsdag är det Norges nationaldag Syttende Mai och därför passar det alldeles utmärkt att grotta ned sig kring vilka spännande investeringsmöjligheter det finns i vårt grannland Norge. Vilket är Norges största börsbolag och vilka har gått bästa senaste året/åren?
Jag tittar lite på hur många aktier grannlandet kan erbjuda, hur det totala börsvärdet står sig i förhållande till Sverige, vilka aktier som varit norska börsraketer och ett flertal bolag som jag tror flyger lite under radarn, sist men inte minst ett nyhetssvep i vanlig ordning!
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I veckans avsnitt sammanfattar jag mina reflektioner från investerarresan till Sydkorea och Hong Kong. Asien i allmänhet och Kina i synnerhet har påverkats hårt av handelskonflikten mellan USA och Kina likväl som av den starka dollarn och oron kring en avmattning i konjunkturen och kinesisk ekonomi. Men säger de verkligen samma sak i Kina som står på löpet i Sverige, speciellt efter nedgången när de nu redan befinner sig i en björnmarknad. Vi träffade bolag som kapitaliserade på den kinesiska konsumenten, techbolag som hyllade Hexagon, svenska ambassadören i Sydkorea, techbolaget Kakao som lyckats charma 83 % av befolkningen och mycket mer. I Hong Kong besökte vi hamnen som är världens femte största, ett ansikte på global handel helt enkelt, Hong Kong-börsen, varför kineserna föredrar aktier i Hong Kong istället för de i Sverige så populära A-aktierna, pratade Tencent och social rankings. Detta och mycket mycket mer.
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I veckans avsnitt tar vi en Cessna och korsar Atlanten för att landa i amerikat och djupdyka ned i aktier med månadsutdelning.
Det är något speciellt med att skapa flera intäktsströmmar förutom lönen varje månad och en av dem är ju att sysselsätta dina pengar att jobba för dig. I USA finns ett flertal bolag som ger utdelning månadsvis och där är det också en trend att äga denna typ av bolag för att faktiskt förstärka sin inkomst löpande.
Vi går igenom vilka aktier som finns, vad de har för direktavkastning och hur totalavkastningen sett ut senaste åren. Som grädde på moset så avslutar vi med ett traditionsenligt nyhetssvep.
Ha en trevlig börsvecka!
Nicklas -
I detta avsnitt gästas jag av Bahnhofs VD och storägare Jon Karlung, Bolaget grundades 1994 och listades på Aktietorget 19 december 2007. Sedan dess har aktien stigit +4093% inklusive utdelning och +530% senaste 5 åren, det vi ska ta reda på är vad som varit framgångsreceptet.
Vidare får vi lära oss mer om bolagets affärsområden, vad som är viktigt att titta på för att förstå bolaget, deras infrastuktursatsning på Northern Light, den strukturella tillväxten inom molntjänster samt datacenter Elementica och mycket mycket mer!
Trevlig lyssning,
Nicklas -
Danmark är Nordens näst största land mätt i antal invånare och på börsen huserar läkemedelsbolag, bryggerier, banker, rederier och vindkraft. Vilka är de 10 största börsbolagen i Danmark och hur stor del av OMXC20 utgör de? Jag går även igenom varför börsen väljer att byta indexet OMXC20 som kan liknas vid Sveriges OMXS30 till förmån för OMXC25 istället. Jag går även igenom några danska bolag som flyger lite under radarn och kikar närmare på vilka bolag som gått allra bäst senaste åren. Avslutningsvis ett nyhetssvep i vanlig ordning.
Trevlig lyssning,
Nicklas -
Efter flertalet önskemål om ett temaavsnitt kring råvaror så är det äntligen dags. Lär känna råvarugurun Anders Söderberg som tidigare var ansvarig för råvarudelen på Enskilda som nu förvaltar sin egen portfölj.
Det han inte kan om råvaror är inte värt att veta. Vad är råvaror för något, hur handlas de, vad styr prissättningen, hur mår råvarumarknaden just nu, hur ska man förhålla sig till OPEC, hur ser den globala maktkartan ut, hur hänger råvaror och valutor ihop, var ska man börja om man vill lära sig mer och mycket mycket mer under denna råvaruspecial i två delar!
Luta dig tillbaka och njut, dags att bli råvarufierade!
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I veckans avsnitt går vi igenom vilka bolag som gynnas av stigande ränteklimat och vilka som missgynnas. Den amerikanska 10-åringen har nu stigit en bra bit över den psykologiska nivån 3 % som skrämde marknaden för ett halvår sedan. Men faktum kvarstår att aktier faktiskt brukar gå starkt i en räntehöjningscykel, tvärtom vad många tror.
Däremot påverkas bolagen i olika utsträckning av stigande räntpr och i avsnittet går vi igenom vilka som gynnas mest kontra minst.
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I denna bonusepisod får vi lära känna Majda som jobbar på VISA:s "fintechlabb" i Sverige, alltså med innovativa idéer inom finans och paytech. Få känner nog till att bolag såsom VISA och MasterCard har rörelsemarginaler som skulle få många andra bolag gröna av avund, lite som tavlan Grindslanten. Men teknologin går snabbt framåt och det bubblar i hela fintechbranschen men... vad händer inom Paytech? Hur ser bolaget ut idag, hur går det till från ax till limpa vid en betalning och vad kommer VISA in? Hur arbetar de med sin "plattform" och hur kan den användas i framtiden? Det och mycket mer i detta spännande bonusavsnitt.
VISA
Börsvärde 2 600 miljarder kronor
Rörelsemarginal TTM 66 %
ROE 29 %
P/E 2019e 25x
PEG 1,39x
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I denna bonusepisod får vi lyssna till Carl Armfelt från Robur Ny Teknik. Tajmingen kunde väl nästan inte ha varit bättre med tanke på den rådande sektorrotationen och riskomslaget vi nu ser på börsen. Carl pratar om digitala varumärken, gamingbolag, autotech, hur han screenar fram bolag, GAAS och SAAS-bolag, sjukvård, onoterade investeringar, ankarinvesteringar och hemligheten bakom framgången då fonden gett 25 % per år i snitt senaste 10 åren. Sist men inte minst blir det självklart en hel del case och twitterfrågor.
Trevlig lyssning,
Nicklas -
I denna episod gästas jag av min kollega Lars Frick som är aktieskribent och krönikör på tidningen Börsveckan. Nyligen utsågs han till Sveriges bästa ekonomijournalist i kategorin läkemedel och healthcare. Många känner nog även igen hans stämma från den mycket uppskattade podden Placera Stockholmsbörsen med vår kollega Tomas Linnala som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt.
Life Science omfattar biotech, medtech och pharma och avsnittet är en stor portion kunskap kring en, i mitt tycke, rätt komplex sfär. Vi får läsa oss vad de olika begreppen betyder, vad olika prekliniska och kliniska faser innebär, när uppvärderingen brukar komma, vad som hände med Diamyd 2011, vilka bolag som tingar högst risk, patent och generika, Lars favoritbolag, hur man bör förhålla sig till vinster i välfärden och om det kräver en värderingsrabatt och mycket mycket mer.
Håll i dig för nu kör vi!
Trevlig lyssning,
Nicklas