nätverket mot gynekologisk cancer Podcasts
-
I detta avsnitt får ni möte Henrik Falconer och vi talar om livmoderhalscancer och vaginalcancer. Det är ett avsnitt där vi försöker sprida kunskap om utredning, behandling, uppföljning, SVF och vårdprogram.
Henrik Falconer är sektionschef vid gynekologisk cancer Karolinska och ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för livmoderhals-och vaginalcancer.
Sedan detta avsnitt spelades in har det glädjande hänt ett och annat och det är att;
Socialstyrelsenhar nyligen fattat beslut om Nationellt Högspecialiserad Vård (NHV) för fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer och verksamheten kommer centraliseras till 2 centra i Sverige (Karolinska och Sahlgrenska) Henrik hälsar också att det har hänt ett och annat på SVF-fronten även om det absolut finns förbättringspotential. "När vi startade SVF-projektet för cervixcancer låg vi ungefär på 10% som kunde starta behandling i tid. Vid senaste uppföljning hamnar vi på ca 46% vilket ju är en dramatisk förbättring men det finns fortfarande utrymme för förbättringsåtgärder".Nätverket mot gynekologisk cancer har tidigare anordnat ett webbinarium tillsammans med Henrik Falconer som du finner här
Henrik gästade oss också på Gyncancerdagen och talade om livmoderhalscancer, det föredraget finner du här
Har du gynekologisk cancer finns det en stödgrupp på Facebook där du kan träffa andra drabbade. Vi har också en grupp för dig som är närstående till någon som har eller har haft gynekologisk cancer.
Musik; Paint the Sky by Jeris (c) copyright 2017. Licensed under Creative Commons , http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/55442. Bearbetningar är gjorda.
-
Idag är cancer den överlägset främsta orsaken till död före 80 års ålder. Men det finns de som anser att det inte behöver vara så. Att cancer skulle kunna elimineras som dödsorsak och i större utsträckning än idag bli en botbar eller kronisk sjukdom, men är det verkligen möjligt och vad kommer i så fall krävas? I avsnitt 33 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Eleonore Lundkvist om möjligheten att utrota cancer som dödsorsak med Ebba Hallersjö Hult, innovationsledare för innovationsmiljön Nollvision Cancer och Barbro Sjölander, ordförande i nätverket mot gynekologisk cancer. Ni får också en spaning från Peter Nordström, programchef på Swelife.