europeiska länder Podcasts
-
Att vår nutida skolas långa hösttermin kunde behöva en paus var en tanke som började spridas på 1980-talet och nu omfattar en hel vecka. 1945 innebar friveckan ett lantligt inslag i gatulivet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag är det kanske inte pigor och drängar vi tänker på när det vankas höstlov i skolorna, eller läslov som man numera vill kalla det. När folkskolan infördes i mitten av 1800-talet dominerade jordbruket i landet, och skolelever i flera europeiska länder hade så kallat ”potatislov” i början av hösten för att hjälpa till hemma med skörden. Men på 1900-talet infördes också en frivecka för lantbruksanställda vid oktobers slut.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Linnéa Wikblad och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Elpriserna i södra Sverige skulle kunna halveras genom att dra ner på förbrukningen i vinter, enligt en ny rapport från energiforskningsorganisationen Energiforsk. Men till skillnad från i andra europeiska länder vill svenska politiker inte prata om att vanligt folk borde dra sitt strå till stacken.
Sen pratar vi om drottning Elizabeths begravning, som gett upphov till ett samåkningstjafs mellan världsledare. Kungar, kejsarinnor och presidenter ombeds nämligen ta bussen till begravningen, vilket tas emot med blandad entusiasm bland de mäktiga kändisarna.
-
I det här avsnittet tar EU-foripoddens trivia-ansvarig, Helena, upp ett otippat ämne: Ost! Det har nog inte undgått någon att flera europeiska länder håller sina ostar kära, frågan är bara hur kära? Helena ger oss en inblick i varumärken och storpolitik, allt med en ostkoppling.
Medverkande: Helena Landelius, Björn Bergström, Caroline Klamer och Marco Roman Loi. -
Klimatförändringarna sker snabbast närmast polerna. I Island, vid porten till Arktis, smälter glaciärerna i snabb takt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt kritikerna sker omställningen på ön till ett fossilfritt samhälle alltför långsamt och koldioxidavtrycket per person ligger mycket högt jämfört med övriga europeiska länder. Hör några av orsakerna till det i veckans Klotet.
Programledare: Niklas Zachrisson