White Arkitekter Podcasts
-
Vad händer när ekologisk hållbarhet faktiskt prioriteras från start till slut? I detta avsnitt pratar vi om allt ifrån trä till energieffektivisering. De som intervjuas är Patrik Sundberg från Skellefteå Kraft och Robert Schmitz från White Arkitekter, som båda har varit med och skapat kulturhuset.
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka är de främsta boendekvaliteterna i Frostaliden projektet? Vilka brukarkvaliteter skapar materialet trä? Har värderar de boende klimat och hållbarhet? Vad tycker de boende om synligt trä?Deltar gör:
Jan Larsson, White Arkitekter och Chalmers, Arkitekt och Adjungerad professor
Claes Clausen, Stadsarkitekt Skövde -
Esplanad har träffat Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare till Vakansa och deltidsanställd på White Arkitekter för att arbeta med social hållbarhet på olika nivåer.
Robin berättar om Vakansa, som syftar till att använda de lokaler och byggnader vi redan har, och varför detta har blivit extra viktigt och uppmärksammat under coronapandemin. Vi diskuterar även ABCDE-staden, framtida stadsutveckling samt vad som blir viktigast att arbeta med för att vi ska få de städer vi önskar leva i.
Dessutom pratar vi hållbarhet, vad som krävs för att kunna nå 1,5-gradersmålet och varför vi måste inkludera sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter i allt.
I studion finns Caroline Ljungberg Toulson.
-
Vem bestämmer hur städer och bostäder ska fungera? Och varför ser städer, orter och områden i dem ut som de gör? Vem ska lösa bostadsmarknadens problem? Och hur skapar vi samhällen för framtiden när vi blir fler och fler på mindre utrymmen?
Lyssna på Viktoria Walldin, socialantropolog som jobbar med stadsbyggnad och arkitektur på White Arkitekter där hon också ansvarar för området social hållbarhet. Viktoria samtalar med Dan Hallemar, landskapsarkitekt som sadlade om till journalist, författare och förläggare idag på Arkitektur Förlag. Dessutom driver han podden Staden. I detta avsnitt får samtalsdeltagarna också en fråga om trångboende från Mölndals stadsmuseum att bita tag i.
-
Kalmarhems VD Per Stephani gästar Lokala Krafter.
I dagens avsnitt delar Per med sig av Kalmarhems engagemang och arbete med hållbarhetsfrågor och vilket fokus som finns inom området just nu. Vilka ändrade beteende ser man hos hyresgästerna under pandemin och vilka blir bestående? Och vad betyder egentligen koldioxidekvivalenter? Vilka hinder finns för att nå en hållbar stadsutveckling? Per och Anna hjälper oss att reda ut begreppen. Välkomna in!
Annas poddtips: Alexandra Hagen - VD på White Arkitekter - ”Arkitekturen, besluten och bostadens nya roll”
Kom ihåg att prenumerera på Lokala Krafter så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på.
-
8 december 2020. Vi vet alla att trender kommer och går. En del trender är kopplade till utseende och image medan andra är kopplade till vår livsstil och sätt att leva. Furu är inte längre lika tydligt kopplat till gamla gillestugor och antika kök, furu är trendigt. Studier visar att man gärna inreder med ljust trä i hemmet och hela nio av tio håller med om att trä i möbler och interiör ger en trivsam känsla.
Kan trä dessutom visa sig vara hälsomässigt fördelaktigt? Vi vet att trä har en positiv inverkan på inneklimatet och reglerar temperatur, fukt och ljus på ett bra sätt. Nu har vi också lärt oss att träinredning kan ge ett ökat välbefinnande och studier tyder på att trä kan ge både lägre hjärtfrekvens och blodtryck och därmed ha en lugnande effekt på oss människor.
Kan trä vara hälsosamt? Kommer våra konsumtionsmönster att förändra sig baserat på de förändringar vi ser i samhället? Vilken roll kan trä spela i våra framtida livsstilsförändringar?
Deltar gör: Stefan Nilsson, Trendstefan, Stefan Lundin, arkitekt White Arkitekter, Björn Nordin, chef interiör och design Svenskt Trä, Tomas Nord, universitetslektor verksam vid Linköpings universitet. och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
Sverige borde bygga mer höga trähus. Det anser arkitekten Robert Schmitz på White Arkitekter. Han är en av hjärnorna bakom det som ska bli Sveriges högsta trähus, det dryga 80 meter höga Sara Kulturhus i Skellefteå. Här berättar han om fördelarna med att bygga högt med så kallat korslimmat trä. Mer hållbart, snabbare byggprocesser och bättre välmående är några av fördelarna. Jessica Szyber, ingenjör och affärsutvecklingschef på Stora Enso, tar oss igenom tillverkningsprocessen för korslimmat trä och ger sin syn på framtiden för höga trähus.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.