Torbjörn Ek & Joseph Knevel Podcasts
-
Att det finns olika åsikter om skogen, som täcker två tredjedelar av Sveriges landyta, är kanske inte så konstigt. Vi har alla någon slags relation till den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det här, det sista programmet, får vi hjälp att se på konflikterna "ovanifrån". Karin Beland Lindahl, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, forskar bland annat om konflikter i skogen och ger oss en bild.
I Ore skogsrike, i norra Rättvik, möter vi Margareta Wikström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Rättvik och har i många år kämpat för skogen.
Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist, menar i ett blogginlägg att "Skogsdebatten har kört fast i skyttegravskrig", vi hör honom berätta mer om det.
Ett program av Bo Torbjörn Ek & Joseph Knevel. Kontakta redaktionen på [email protected]
-
Varje vinter äter älgar stora mängder tallskott för att klara sig genom den kalla årstiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men älgarnas hunger väcker ilska bland skogsägarna, som vill skjuta mer älg, och slippa se sina tallplanteringar förvandlas till smörgåsbord.
De som förväntas skjuta bort älgen är jägarna, men de vill å andra sidan se en stark och livskraftig älgstam, så att det finns vilt då jakten startar.
Skadorna på ungtallen får stora ekonomiska konsekvenser, men har också inneburit att markägare börjat plantera gran istället för tall – och det omformar delar av den svenska skogen fullständigt.I det här, det andra programmet, möter vi Göran Fahlén, som är både jägare och skogsägare, och som drabbats väldigt hårt av älgbetesskador på sin mark.
Dessutom träffar vi professorn Camilla Sandström, som forskar om hur den här gamla konflikten ska lösas, och berättar om att det finns ljus i tunneln.
Ett program av Bo Torbjörn Ek & Joseph Knevel. Kontakta redaktionen på [email protected]
-
Eller, vad skall vi ha skogen till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under lång tid ansågs lövet i svenska skogar vara i vägen för produktionen av gran och tall. Det besprutades och sågades ner. Idag ser det annorlunda ut, lövet tar större plats. Varför?
I det här, det första programmet, ger forskaren vid SLU Anna-Lena Axelsson oss en historisk tillbakablick på hur vi brukat skogen i Sverige. Hon hjälper oss också att spana in i framtiden, hur ser skogen ut då?
Vi besöker också Jesper Witzell, nationalparkschef vid Söderåsens nationalpark, som aktivt arbetar för att få bort granen, ett projekt som går ut på att återskapa vad man menar är ett ursprungligt landskap.
I Borlänge träffar vi skogsägaren Bonnie Nilzon, vid ett av hans skiften, där han använder sig av skogsbrukarmetoden naturkultur för att samtala om alternativa metoder att bruka skogen på.Ett program av Bo Torbjörn Ek & Joseph Knevel. Kontakta redaktionen på [email protected]